icon

Ako naučiť dieťa, aby si vážilo veci?

k_a_j_k_a
9. feb 2012

Ahojte. Ako vediete svoje deti k tomu, aby si vazili veci, nenicili ich a pripadne aby boli z toho aspon trochu nestastne ak sa stane zle. Dnes si totiz starsia dcera (3r.) znicila babiku, co nema ani 2 mesiace. Do oci mi povedala, ze ju to vobec nemrzi a vraj kupime dalsiu (neviem odkial ma tu hlasku). Dohovorila som jej (nekricala som) a zobrala vsetky hracky okrem jednej. A ona sa iba zasmiala. Za posledny tyzden sme mali viacero sitaucii, kedy spravila zle (zlomila cudziu hracku, ohla mi kluc, hrala sa u svokrovcov s klucami, otvorila branu a utiekol pes, vypina radiatori, trha mi kvety). Pri kazdej veci bola dopredu upozornena viackrat, nech to nerobi, ze robi zle a ona nic. Este sa aj smiala. Uz neviem ako jej to mam vysvetlit. Doteraz taka nebola. :(
Ahojte. Ako vediete svoje deti k tomu, aby si vazili veci, nenicili ich a pripadne aby boli z toho aspon trochu nestastne ak sa stane zle. Dnes si totiz starsia dcera znicila babiku, co nema ani 2 mesiace. Do oci mi povedala, ze ju to vobec nemrzi a vraj kupime dalsiu ( neviem odkial ma tu hlasku). Dohovorila som jej (nekricala som) a zobrala vsetky hracky okrem jednej. A ona sa iba zasmiala. Za posledny tyzden sme mali viacero sitaucii, kedy spravila zle (zlomila cudziu hracku, ohla mi kluc, hrala sa u svokrovcov s klucami, otvorila branu a utiekol pes, vypina radiatori, trha mi kvety). Pri kazdej veci bola dopredu upozornena viackrat, nech to nerobi, ze robi zle a ona nic. Este sa aj smiala. Uz neviem ako jej to mam vysvetlit. Doteraz taka nebola. :(

k_a_j_k_a
autor
10. feb 2012

Dievcata, naozaj Vas nic nenapada, co by mohlo na tu moju trojrocnu certicu zabrat? ☹

lubina
10. feb 2012

Mam tiez trojrocnu dcerku a dohovaranie nepomoze, ale ked jej pohrozim, ze zacnem plakat ja (a to som este nemusela ozaj urobit 😀 ), tak to zaberie. Je to len taky trik, ale na trojrocnu este zabera, na tu starsiu by to uz asi neplatilo, na tu skusam ine veci 😉 .Ale nastastie mala hracky nenici, ale ma svoje vzdory tiez 😒 . Treba sa ku tomu postavit tak, ze ozaj jej nedat a nekupit nic nove, ked cosi pokazi. Asi to berie tak, ze a co, ved aj tak mame hraciek dost a vzdy aj dostaneme novu. Treba ju trosku "vytrestat" a nedat nic nove. Ja obcas dojdem uz aj k takemu, ze ak nechcu odkladat a upratovat hracnky,tak zacnem odkladat ja sama, ale to co zoberiem zo zeme hadzem do smetneho kosa a to by si mala vidiet tie fofry, ako hned zacnu upratovat aj obe dcery...........

ikusa11
10. feb 2012

@k_a_j_k_a ahoj,tazko radit,na kazde dieta plati ine.myslim,ze s tymi hrackami si to urobila dobre,podla mna skusa kde su hranice.len ked sa da nejaky trest,tak to urcite treba dodrzat.drzim ti palce a hlavne pevne nervy 😉

eeffka
10. feb 2012

trest, dohovaranie ocividne nezabera a nie je to 1x. 3r dcera uz musi vediet ze nesmie robit zle zamerne, teraz neriesim neumyselne poskodenie a nehody. Zobrat alebo zakazat jej to co ma rada, a nepopustit aj keby sa z koze zvliekala. 1-2x a prestane. A ze si jej vzala hracky, zrejme to nie je to na com jej zalezi, ale na kazdeho sa najde paka.
Mojej dcere napr zakazujem navstevy a PC hry. Mne zakazovali telku,ale zasa ja som citala, tak ked mi vzali rozcitanu knihu uz som bola kludna.
Ked mala 3r tak trestom pre nu bolo ze sme napr v lete nesli na zmrzlinu, aj ked vsetci isli som oznamila ze ona nejde lebo ma trest.

anjelicek26
10. feb 2012

No co ti poradit, nevyhrazaj sa vecami, ktore nesplnis. To je uplny zaklad. Ak jej vravis, ze jej vezmes vsetky babiky do jednej - tak skutocne zober cierne vrece, zbal ich a odloz. Nehovor, ze ich vyhodis - ale ze ich odlozis - napr. na 1-3-5 dni podla toho, ako vam to bude vyhovovat a podla toho, ako velmi sa "previnila". A ci sa prijde od srdiecka ospravedlnit.

Take reci ako "nikdy ti uz nekupim" - no kazdy rodic vie, ze to nedodrzi. A dieta vlastne tiez. Toto nie je vyhrazka, ktora efektivne zaberie. Nikdy sa nevyhrazat nesplnitelnymi trestami. Staci maly, realny trest, ktory pociti okamzite.

Napis si zoznam veci, na ktorej dcerke skutocne zalezi a zacni sa tym riadit. Vychova deti je s velkej casti o vydierani. Aj keby to mala byt oblubena rozpravka, puding po veceri (ostatny dostanu), ziadna rozpravka pred spanim... Ak pochopi, ze ti moze skakat po hlave, zacne byt zle. Je to inak normalne v tomto veku, skusat hranice, ale cim skor si uvedomi, ze tie hranice su pevne - tym to pre obe strany bude lepsie.

anjelicek26
10. feb 2012

Ak chces taky pripad sme mali s malou nedavno, strihala si z nudy strihala diery do pancusiek 🙄 🙄 Pri prvych som si myslela, ze si ich roztrhla, pri druhych mi to uz bolo fakt divne a pri tretich som z nej vytiahla, ze si tam ako robili nejake vykresy strihala sama, lebo sa "nudila". Tak som slecne zbalila vsetky pancusky a ponozky do krabice do garaze, ostali jej 1! jeden kus, ktory si cely tyzden, co chodila do skoly musela vecer oprat, myslim, ze pohopila, o co mi islo, lebo fnukala teda riadne, ze preco musi a ci to vazne a ze preco? Lebo jej vravim, troje si rozstrihla, mas uz len tieto, hadam sa s toho nieco naucis.

Hnusna mater som no 😅 Ale odvtedy "z nudy" do oblecenia nestriha 😉

bubelko
10. feb 2012

@k_a_j_k_a suhlasim s anjelicek, nevyhrazaj sa niecim, co nie si v stave splnit. takze ak jej povies, este raz, tak ti vezmem vsetky, tak jej naozaj vsetky vezmi. tiez by som este zaviedla, ze kazdu pokazenu hracku, ktora sa neda opravit, musi sama odniest do smeti. a ziadne nove by som jej v najblizsom case nekupovala a poprosila by som aj starych rodicov, aby nic nenosili. a vysvetluj dalej, tym urcite nic nepokazis.

k_a_j_k_a
autor
10. feb 2012

@lubina dakujem. U nas naznak plakania nepomaha. Na to je asi uz velmi "vyspela" a nejako to nezabera ani na tu mladsiu. Asi to poriadne neviem 😀. Ja to s hrackami robim tak isto, ked neupratuju, proste beriem sacok a idu do pivnice. Uz sme mali aj take, ze sme museli cez sviatky zobrat kocik, co dostala na vianoce. Inak, u nas na rozhadzanu detsku funguje vysavac. Este u nas zabralo, ked som im zobrala cca 2/3 hraciek a maju ich len na vyziadanie. Doteraz ten vzdor bol ako tak v pohode, ale v poslednej dobe nici veci a nic si z toho nerobi ☹

ivetka2007
10. feb 2012

Aj moj maly (4r.)skusa vselico. Mama mi vcera povedala, ze mojho brata buchol maly pastou do tvare a smial sa pritom. Je to vsak o tom, ze vie ku komu si co moze dovolit. Vravela som jej, ze co sa cuduje, ked toto robia spolu nonstop. Ziadne normalne konverzacie, iba same blaznenie sa a santenie. Ked som pritom a poviem im nech prestanu, tak to robia dalej, a smeju sa obaja pri tom. To ze nema rozum maly pochopim, ale to ze ho nema ani velky 🙂 Vzdy viem ako to skonci, tak sa tomu snazim predist, niekedy bezuspesne. Na oplatku potom dostane synator po zadku a uz je ohen na streche. Ked je vsak maly u svokry tak je jak 5 penazi. Nema s nim ziadne problemy, aj ho uspi, vsetko jej zje 🙂 bez vynimky , citaju, hraju sa... Je to o pristupe. Naozaj je to tak, ze skusaje, kde su hranice.

k_a_j_k_a
autor
10. feb 2012

@anjelicek26 @bubelko dakujem. Ja sa snazim dodrziavat to, co zakazem, i ked mi je to mnohokrat proti srsti. Dnes sa hrala len s jednou babikou (ostatne hracky boli schovane alebo sa s nimi hrala len mladsia). A myslim, ze jej to bolo luto. Dokonca vecer jej MM zobral aj tu jednu babiku, co mala, lebo sa mu hodila o zem, tak spi dnes bez hracky. Snad si to uvedomi. A uz som zakazala aj najblizsie darceky od starych rodicov, co si "zlizne" o cca dva tyzdne, kedy dojdu nasi z dovolenky. To budu hukoty, ale bude si tym musiet prejst. A dodrzime to urcite, lebo MM je v tomto nekompromisny.
Inak @anjelicek26, moja sestra robila s pancuchami to iste, co Tvoja dcerka. Ona mala ten dovod, ze sa jej pacila nova zlata nitka, tak ju potrebovala vyskusat 🙂

jankita
7. feb 2013

Ahojte. Opätovne otváram túto tému. Môj syn (4 r.) ničí všetko, čo sa mu dostane do rúk. Ničí svoje hračky, hračky svojho brata - dvojčaťa, nábytok - hlavne skrine, trieska s dverami, už niekoľkokrát manžel opravoval praskliny okolo dverí, najnovšie naschvál ničí moje veci. Dnes poodtrhával stojany na fotorámčekoch a už sa nedajú riadne postaviť. Keď som pokričala (naozaj ma to strašne mrzelo), pokúsil sa zhodiť policu s hračkami. Všetky hračky vyhodil na zem, začal ich hádzať do skrine, do stien. Minule vošiel do novej skrine a zaprel sa nohami do zasúvacích dverí. Jasne, že ich vyštiepal. Prišli sme takto aj o foťák, knihy, fotoalbumy a veľa iných vecí. Keď vidí, že napr. umývam kuchynskú linku, doslova striehne na to, kedy odídem z kuchyne a popíše ju perom. Som z toho veľmi nešťastná, nepomáha dohováranie, krik, plač, odloženie hračiek aj na dlhší čas, zákaz telky (ktorú on miluje) ani zákaz sladkostí. Pritom za zničené hračky nedostáva náhradu, keď zničí, viac nemá. Hračiek tiež nemajú neviem ako veľa, dostávajú ich len na narodeniny, meniny a vianoce. Nemáte nejaké nápady, ako ho odučiť od ničenia vecí? Keď to takto pôjde ďalej, bude to u nás vyzerať ako u najhorších osadníkov :(.

eeffka
7. feb 2013

@jankita ako po prvej umyselne znicenej veci 😠 by dostal taku po ruke ze by si zapamatal navzdy, nech si pacifistky hovoria co chcu, netreba si nechat od decka s..t na hlavu.

briluxina
7. feb 2013

čítala som raz v jednej poradni, že deti si vedia vážiť veci až asi okolo 7 roku života...asi to chce trpezlivosť a neustále vysvetľovanie...

elfka.elfka
7. feb 2013

@jankita podla mna si pyta vasu pozornost. Mozno ste si to nevsimli a netravite s nim samym dostatok casu.

jankita
7. feb 2013

@elfka.elfka - myslím, že v tomto to nebude, lebo práve jemu sa venujem skoro vkuse. Neustále si vyžaduje moju pozornosť a aj ju dostáva. Je veľmi často chorý, a zatiaľ, čo je druhý v škôlke, on je so mnou doma. No stačí, že si odskočím na wc, alebo do kuchyne niečo spraviť, využije moju neprítomnosť a niečo zničí. A ešte sa z toho teší 😠 .
@eeffka - už aj toto som skúsila, práve dnes dostal na zadok, keď skoro zvalil policu na brata. Ale to pomôže na deň, max. dva a potom sme zase v tom istom kolotoči 😒 .