Ako sa na materskej nezblázniť?
Mamičky, priznajme si, byt s dietatkom 24 hodín denne počas troch rokov je náročne pre každú jednu z nás. Mam za sebou pať rokov materskej s dvomi detmi. Teraz čakáme tretie bábo - takže dalšie tri roky pred nami. Velakrat počas materskej som mala pocit,že to uz "nezvládnem" ten stereotyp, 24 - hodinová starostlivosť, obmedzený kontakt so spoločnosťou, skoro žiadne kamaratky.......Prosím napíšte tipy, rady - ako ste si spestrili "materskú" alebo čo Vám pomáhalo vypnút nachvílu, prípade aké záujmy ste si našli, čo Vám robilo radosť - samozrejme okrem dietatka 🙂 Mať deti je úžasne,ale naozaj mam niekedy pocit že to nezvládam....po psychickej stránke.
Ja som 5 rokov na materskej s 2 detmi a relaxujem tak, že chodím behavat na pol hodku 2 x tyzdenne🙂 veľmi mi to pomaha🙂
no ja som vydrzala 1.5 roka a potom ma vystriedal manzel. jemu tiez ten stereotyp lezie na nervy takze to uplne pochopil 🙂
cakam druhe teraz a planujem sa vratit do prace na skrateny uvazok po roku
ale pomahaju nam vsetkym asi kurzy s babatkami a zmena prostredia - herna, kaviaren a pod.
uprimne si neviem predstavit 5 a viac rokov ako tu pisete, ale kazda z nas je ina a ma iny zivotny styl takze sa to tazko porovnava
@gabrish vies,to je od povahy.. Ja somnikdy nebola zurkovy typ ked uz,sla som na mazas ci cvicit kvoli problemom s chrbticou,ale ti az,ked som mohla,cize ked mladsie malo rok a ja zahojene telo po sekcii i operaci pruhu a zlcnika.
Skor teraz by sa zisla rada,ako sa nezblaznit po materskej...
vsetky pisete, ako s detmi chodite na kruzky, herne a pod... my budeme mat rok a po prazdninach, ked sa nedalo ist nikde (vsetko zavrete), teraz po chorobe (tyzden nevystrceny nos z domu) sa citim ako zvadnuta kvetina bez vody... v poslednej dobe vnimam materstvo ako jeden velky trest, konkretne najdlhsie domace vazenie v mojom zivote s nutenymi pracami, ktore nestiham... na co som uz rezignovala... ked bola mala mensia, aspon mi spala v kociari, tak sa presla na vzduchu, sice uplne unavena, ale stastnejsia asi ako teraz... teraz vie sediet, ale v kociari nechce byt vobec... stale sa pyta na ruky, ale bohuzial nie som rambo aby som ju stale nosila... ked ju nevezmem, tak reve ako tur a to kludne aj hodinu dve na plne usta...takze z prechadzok vonku nie je nic... som zavreta vnutri, nemam chut uz ist ani medzi ludi... od domova som daleko navyse staviame, (na co som sa velmi tesila, ale otehotnela som, takze z pomoci na stavbe mi ostali akurat tak oci pre plac a na pozeranie)... predtym som bola aktivna, od rana do vecera vonku, medzi ludmi, stale nejake akcie... teraz nic... prazdno... ja viem, materstvo je dar... cakali sme na dieta dlho... ona je uzasna, je krasne pozorovat ako robi pokroky a snazi sa... ale ja to akosi nezvladam, castokrat si hovorim, ze som asi nemala mat deti... najradsej by som sa zbalila a isla niekde daleko do hor, do prirody... verim, ze sa to casom zmeni a ked mala bude chodit a rozpravat, bude sa s nou dat nejako dohodnut, budeme chodit na vylety a nebudeme trcat doma, lebo s vrieskajucim deckom ma to vonku naozaj nebavi... ale kazdy mi hovori, ze to bude este horsie, ked zacne chodit, tak ja uz neviem... no proste materstvo si zatial vobec neuzivam, alebo len obcas vo svetlych chvilkach, ktorych je dost malo... hadam nie som so svojimi pocitmi sama, ze existuju mamicky, ktore su na materskej aj nestastne a nie len tie, ktore hyria a prekypuju stastim... lebo potom som asi naozaj deti nemala mat... ☹
@petronia a preco si ju neveala na detske ihrisko? Aspon pohojdat,dat smyknut,jemno potocit na kolotoci.. Chodia aj s takymi mini na ihriska...
Nemas kamosky,s ktorymi by si sa porozpravala,deti zabavili?
Ak ti to tak lezie na nervy,yak daj malu do jasli ci opatrovatelke a ty chod do prace. Ja to sice neuznavam,bola som doma s 2 detmi spolu 5 rokov,ale ked to ma mat vply v na tvoju psychiku...
Co partner? Ten ti pomaha? Vie ako sa citis?
@petronia môj v kočíku tiež len spával nikdy mi tam nechcel byt pokial nespal tak som to vždy robila tak že doma sme sa nejak premotali a ked mal ist spat bachla do kočíka a išli na prechadzku našla som najbližšiu lavičku s tichým kludným miestom a sedela a vychtnavla si ticho a klud a sem tam som aj knižku čítala a s malým som musel avšeličo povymýšlat aby sme sa nejak prehrali nikdy som pri nom nič neurobila iba ked spal a až ked začal chodit do školky s azačal tročka hrat aj sám,čítajte spolu knížky alebo pozerajte fotky ked bola malinká a rozpravaj o nic musiš niečo povymýšlat ahlavne najst si nejakú kamaratku s podobne starým dietatom
@petronia skus dieta nosit v satke, je to lepsie ako na rukach a tu vahu tak nepocitis. Musis si zase zaat verit a najst k sebe vztah. Problemom mnohych mamiciek je prave v tom, ze sa zabudaju mat rady a zabudaju na seba. Milujeme nase deti, muzov a same na seba nemame cas. Rezignujeme. Zacinaju sa objavovat myslienky si na nic matka, si hrozna matka, pozri na nu, ona ma dve a viac deti a zvlada to lepsie ako ty...normalne. Tieto myslienky proste netreba pripustat, dalsou vecou je unava 😊 my sme tiez na samote, daleko od rodin a presla som si mnohymi fazami a stale prechadzam. Najhorsie, ked sme boli v krajine, kde som nevedela ani jazyk, muz v praci a okolo mna nikto dieta mi vela plakalo. Preslo to 😊 pridu zase ine a krajsie chvile. Netreba sa vzdavat
@siska53 bola chora s vysokymi teplotami, nechcela nic jest, pit, ani poriadne spat, proste zle obdobie, takze na ihrisko sa nedalo... partner mi pomaha, ale niekedy proste ani tato pomoc nepostacuje na psychiku... teraz sme konecne vypadli na chvilu von a uz je lepsie... kamaratky su daleko...
@danielita18 no pokial mi chcela spat v kociari, tak to bolo super, lebo som urobila aspon obed... teraz sa to otocilo, spat tam ani za svet, takze ked je hore neurobim nic a ked spi, musim byt pri nej, inac je za 5min hore, alebo vonku spi iba v satke na mne... takze to neurobim uz absolutne nic... verim, ze to bude lepsie... aspon ked manzel pride z prace stihnem bud uvarit, alebo trochu upratat... ale aj to niekedy tazko, lebo chodime na dom, takze casu mizerne... ale dakujem za povzdudenie, aspon viem, ze nemam tieto pocity obcas sama...
@lagatta dakujem za povzbudenie... v satke sa nosime, ked je vonku a spi na mne, lebo v kociari nechce... dost sa spotime, co v lete nevadilo, ale ide zima, tak to znamena, ze po satke rychlo prezliect... to nie vzdy vonku ide... mas pravdu, zacala som viac mysliet na seba, uz som si aj pozrela kurz sitia (co som chcela uz davno) a nachvilu vypadnem z toho stereotypu... manzel sa trochu postara a mala si bude musiet trochu zvyknut aj bezo mna... este raz dakujem
@petronia tak choroby su kapitola sama o sebe..
Kamosky-najst nove?
My sme sa stahovali 5 dni pred porodom do bytu,kde sme predtym vobec nebyvali,cize som nikoho v okoli nepoznala.
Nie som sice prehnane zoznamovaci typ,ale maly mal asi 3 mesiace,ked som oslovila jednu mamicku,ktoru som zoparkrat videla kocikovat po okoli - byva v nasom dome,ako som.zistila, zacali sme kocikovat spolu,neskor s apridala jej kamoska,potm sa to uz nabalovalo. A nie,nekecame len o detoch,ale aj o tych,ved su sucastou nasho zivota.
V mojom pripade je to horsie teraz -strasna a pre mna stereotypnejsia hektika - rano vstat,rychlo sa vypravit do skolky,prace,odtial po deti (ak nerobim dlhsie),menej casu na hranie a domacnost,ani neviem ako,je vecer,ide sa spat a tak dokola. Chyba mi taka ta pohoda,ktora zvacsa (ale tiez boli dni,kedy to bolo unavne ze az) vladla v case,ked som bola s nimi. Vsetko som mala pekne naplanovane,sla podla toho (cest vynimkam). Teraz akosi to nevien zladit a som z toho rozcarovana..
Tak nech to prejde aj u teba,aj u mna.
Ja sa snažím neprestať pracovať. Je to pre mňa relax, keď len na hodinku robím to, čomu som sa venovala pred materskou.
@petronia nie si/nebola si v tom sama, ja sa citim rovnako, malinka ma vyse roka, chodi, ale ma obdobie neutisitelnych placov, z ktorych mam migrenove stavy a tiez sa s nou neodvazim niekam ist na dlho, nakolko je spravanie je nevyspytatelne a ja sa citim, ze som zlyhala uplne vo vsetkom...myslim, ze situaciu pochopi len ta matka, ktora si so sebou nesie taketo dieta...verim, ze uz je lepsie a riesite ine veci👍
Ahojte mamičky. Ako si užiť materskú? Ten stereotyp 😏😏😏
@lenockaaaaaa Znovu si otvorila starú diskusiu, nuž som si ju prešla a veru nič som sa vlastne dokopy nedozvedela 😁 z každého druhého príspevku ide depresia. Ja som na reťazovej materskej už 3 roky a čakajú ma minimálne ďalšie dva, ešte by sme teda možno chceli pridať tretie. Mňa byť doma baví. A to nie som žiadna žena čo kvaskuje a štrikuje a rieši Montessori aktivity s deťmi 😁 každý deň mi preletí extrémne rýchlo a vždy si nájdem aktivitu. Čo by som poradila mamičkam:
- výlety: do okolia, kľudne aj autobusom, vlakom, toľko zaujímavých cieľov existuje. Na materskej ste svojim spôsobom pánmi svojho času, robíte si vlastný program
- kontakty: udržovať kontakty s kamarátkami, ktoré tiež majú deti v podobnom veku
- jeden večer pre seba: o deti sa postará manžel a vy choďte s kamarátkou na kávu alebo na jazykový kurz či jogu
- sport a pohyb - aspoň úplne minimálny, čerstvý vzduch... zvyšuje hladinu endorfinov
- sebarealizácia: na materskej sa mnohé mamičky pustia do niečoho: blog, fotografie, handmade, maľovanie ...
- domáce práce: varenie či pečenie s deťmi je podľa mňa celkom super. Urobiť vietor v skriniach so starým oblečením alebo starých papieroch. Dá sa to aj popri deťoch.
- aktivity s deťmi: existuje toľko hier, aktivít, knižiek, hračiek, na vnútro aj na von... "Ak ta hra s dieťaťom nebaví, nie si dostatočne sústredený."
@basska_b no ja trávim čas hlavne tým že vypadneme von alebo na návštevu. Tak naša má 10 mesiacov, čiže tam je to skôr len o hraní, ešte nechodí. Čiže prechádzky s kocarom.
@lenockaaaaaa Tak tak, treba ísť na vzduch, to je aj u nás úplne že musí byť. Ten zákaz vychádzania bol krutý... aj ja som to tak pri prvej robila, že keď spala, tak do roka veku, tak som vždy vybehla von na 1.5 hod. Ale potom sme chodili aj keď bola hore a ukazovala som jej nejaké veci 😁 keď začne chodiť, to bude iné. My sme sa nachodili po všelijakých herniach a ihriskách aj v iných častiach mesta...
Muj relax je siti. Podle me by sis mela najit nejaky komicek ktery by byl jen tvuj. Bez deti
Som prekvapena kolko mamiciek zle znasa matersku. Ja som isla na matersku az ako 39 rocna a bola som od kamosiek pripravena na najhorsie. "Nestihnes navarit, ani upratat, nestihnes sa namalovat, o seba sa starat, budes na nervy z maleho lebo bude taky a taky..."
Teraz je to 2,5 roka co som doma so synom a ja nechapem o com tocili tie kamosky moje 🤷♀️ furt cakam ze to pride a stale nic 😲
Materska je pre mna totiz naozaj dovolenka, ved je to nadherny cas straveny s malinkym chrustikom, cely den mas len pre seba a pre dieta! Krasne sa da stihnut cela domacnost aj bez muza, od neho nic nechcem. Krasne sa da navarit, aj namalovat sa, aj malemu sa venovat.
Dievcata je to len o nastaveni mysle, nic viac nic menej. Mozno je to aj mojim vekom a mozno aj tym ze dieta prislo po 11 rokoch snazenia, cize materska bola pre mna vysnivana.
A samozrejme.... 2 a viac deti su iste rozdiel v narocnosti, to beriem.
Ale tie co mate jedno dieta a nestihate a frflrte..... Ja to nechapem, prepacte 🤷♀️
Ved treba si najst kamosky mamicky a s nimi travit cas. Treba si najst cas aj sama pre seba aspon 1x do tyzdna, chod do sauny, do fitka, dieta nechaj muzovi na par hodin a chod....
@joannita nie je to len o nastaveni mysle. musis mat stastie na pohodove dieta 🙂 a dalej pocit spokojnosti na materskej zalezi od straaasne vela veci - napr. aj od takych, ktore nevies v danej situacii zmenit - napr. fungovanie v partnerskom vztahu, v sirsej rodine a okoli, ekonomickej situacie, zdravotny stav deti, rodiny, atd.
bud rada, ze si rada a uzivas si to ;) trocha empatie ale nezaskodi 🙂
@joannita pises mi z duse. Co som sa ja napocuvala, ake to bude narocne, tazke, hrozne, ako sa to neda zvladnut.... Pre mna je materske dovolenka ozaj dovolenka! A nie, zdaleka nemam dobre kludne tiche dieta-ani nahodou. Ja mam teoriu ako zeny (s jednym dietatom), ktore takto zle znasaju matersku proste len nemali pred tym psychicky narocnu a zodpovednu pracu, alebo su raz boha neschopne (pardon za vyraz). Ale pre pana jana, vstanes a okrem starostlivosti o dieta nemusis nic. Si panom svojho casu, mozes robit co chces, ist kam chces, stretnut sa s kym chces. Popritom navarit, upratat a oprat? Uplna pohoda. Ved nad tebou nik nestoji s bicom, nikto ta nebuzeruje na poradach, nemusis plnit plany ani nic podobne. Som doma na materskej uz skoro 2 roky a dodnes neviem co je to stereotyp a ani raz ma nenapadla myslienka, ze by som.sa radsej vratila do prace. Je to len o nastaveni domacnosti a rezimu, planovani a uzivani si zivota na materskej 😊
@paris3 no lenze celkovo pocit spokojnosti ZO ZIVOTA ako takeho zalezi od presne tych veci, ktore si opisala (aj), nejde len o matersku. Takze preto, ze mi napr. Nefunguje vztah (komu uplne funguje?), ze napr. nemame vela penazi (kto ich ma?) zle vychadzam cojaviem so svokrou (ja dobre 😁) .... Atd atd, tak teraz mam tvrdit ze moj zivot je zly a tazky a nezvladam to?
Prekazky mame vsetci, aj ja ich mam neboj 😉 len o nich zbytocne nehovorim a aj napriek nim mam uzasnu matersku. Preto, ze som sa na nu 11 rokov tesila, NESKUTOCNE tesila a aj ked syn je maly certik a nieje to vzdy easy, ale materska je TOP dovolenka pre mna.
Empatie? 😲 Akoze mam sa vcitit do tych co tvrdia opak? A pochopit ich? Alebo ich zacat lutovat?
A aj vy budete ku mne empaticke a pochopite ma, ze pre mna je materska uzasne obdobie? 🙂
Je to len o nastaveni, ako si to zariadis a nastavis sa, taku mas matersku.
@aandyy66 jezis presne! 😁 Ano ja som mala dost narocnu pracu, velmi zodpovednu. 50 veci naraz som musela riesit, kontrolovat ludi ci dobre spravili.
Okrem toho som byvaly profesionalny sportovec, tam je velka psychicka zataz. Takze nuz asi som vytrenovana?
Uplne presne si to napisala. CELY DEN MAS PRE SEBA A DIETA. Mozes robit co chces a kedy chces a popritom len upraces, navaris, operies..... Atd.
@joannita ja som pred MD robila v banke (nie na pobocke, aj ked som.tam zacinala, takze poznam aj tu stranu mince). Dennodenne psychicka zataz, analyzy, zodpovednost za ludi a ich chyby, zodpovednost za miliony eur ktore denne tiekli uverovymi uctami, zodpovednost za dodrziavanie legislativy a pravidiel NBS, stale buzeracie pre niieco atd atd. Pracovna doba mi za tie roky nikdy nekoncila o stvrtej/piatej, ze som vypla pocitac a sla domov. Musela som tam sediet este hodiny, kym sa vsetko nespravi a riesit este milion dalsich veci, ktore sa za cely den nahromadili. Ked som.sa dostala domov, nemala som energiu uz na nic, ani na varenie, ani na upratovanie a ani na seba. Tu pracu som milovala a nenavidela zaroven. A zrazu materska a uplne novy zivot! Ta volnost, ten pokoj a klud, ziadne porady, nikto nekrici ze sa neplnia terminy, to ze rano nezvoni budik ale budi ma dieta, to ze mozem zrazu vsetko lebo mam na vsetko cas je na nezaplatenie. Bavi ma s dietatom.hodiny chodit po vonku len tak bezcielne, alebo len tak sediet a hrat sa, bavi ma varit, piect, este aj upratovanie ma zacalo bavit 🤣 chodievam s dietatom plavat, chodievam von s kamaratkami, kazdy druhy den behavam 6km (vecer ked zaspi), cvicim, citam......Takto dobre mi vazne este nebolo 😁
@joannita a myslim ze vela zien si zu matersku v hlave vysnivaju ako z reklamy, ze budu len po kavickach chodit, len usmiate fotky na fb a instagram vesat a ze dietatu sa povenuju tak hodinku-dve denne a padla. A zrazu pride realita, ktora je uplne niekde inde. Ja som na matersku nenastupovala nadsena (ako 30rocna, chcela som este rok pockat ale co uz, prijala som to tak ako prislo) a teda s tym, ze som ocakavala fakt to najhorsie. Ze dieta len reve, ze postarat sa o babätko je sakra narocne, ja sa od neho uz nikdy nepohnem, stratim kontal so svetom a moj zovot skoncil. A asi to bola dobra strategia, lebo vsetko co sa odlisuje od mojho scenara sa mi zda super 🤣🤣🤣🤣 A zas moja najlepsia kamaratka presny opak: 3 roky som pocuvala len o tom ako tuzi po dietati, ako bude na nom.lipnut a bla bla bla. Dieta sa narodilo a velmi rychlo jej doslo, ze to veru nebude ako v rozpravke. Jej maly (to vymodlene vytuzene dieta) mal len rok aj nieco a ona sa uz vratila do roboty, lebo ju to s nim nebavilo. Nemusela sa vracat ani kvoli financiam, ani kvoli kariere, jednoducho uz toho mala doma dost. A je presne ten typ zeny, ktora tvrdi aka je materska narocna a ma v zasobe milion dovodov preco. Takze fakt asi kazdy ako si zariadi tak ma
1. Venujem sa sitiu
2. Venujem sa online praci z domu
Keby som nerobila jedno alebo druhe, uz som davno na psychiatrii 😁👍

Ahojte ja som to vyriešila tak, že dieta som ako 2,5 ročné umiestnila do skolky, našla som si prácu síce je to len na pár hodín denne ale aj to poteší . Najskor som mala výčitky, že sa akoby chcem malého zbavit a mat pokoj ale teraz vidím,že som lepšie urobit nemohla.