Ako sa starať o novorodenca, keď nemám žiadne skúseností?
Ahojte, otehotnela som neplánovane hoci som nebola na dieťa pripravená, ale na potrat som nedokázala ist. No tak som porodila a už som a dieťaťom týždeň doma, ale ja vôbec neviem ako sa mam o neho starat, čo mam robit. Mne to nikdy nikto neukázal, nepovedal. Nikdy som nemala ani súrodenca o ktoreho by som sa starala. Na internete je to vsade inak, tak sa pytam tu. Čo mam robit ? Kedy ho kŕmiť? Krmim ho len ked si pyta, že zacne plakať a spat to tiež neviem ako ma, teraz spi už skoro celý deň je to normalne ? Spávať ho ani nedávam, to vždy nejak samo zaspí. Chlap ma poslal do kelu, ked zistil, že som tehotná, tak som na to sama..ja aom sa skúšala aj hrať s ním, ale nejak nereaguje take apaticke akoby nevnímalo, ukazovala som mu plyšového psika a to dieťa iba na mňa Kuka, ale na ostatné veci nereaguje, to je normalne ? Už som chytila z toho nervy aj, že prečo ked mu ukazujem dačo tak sa nepozrie, iba po mne Kuka. Ja som zufala je to take divne, ja neviem ako často mu dať vodu ako často mlieko, kedy už normalne jedlo? Kedy sa ma naučiť chodit ? Kedy ma začať rozprávať ? Ja by som potrebovala manuál k tomu od základov na každý deň. Ked mi to vravela aj doktorka tak nieco som rychlo písala do mobilu poznámky, ale to mi tiež povedala take základy..
@anonym_autor no ja mám dosť a vážne obavy o to bábätko ☹️.
To je urcite troll. Nechce sa mi ani drat klavesnicu
@anonym_a32b3f som bola tehotná, logicky ? Bolo v bruchu..ako som sa asi mala starat, ked bolo dnu
@anonym_autor existujú predporodne kurzy, kde vysvetlia všetko ohľadom starostlivosti 🙂
Existujú hniezda záchrany, kde sa deti, o ktoré sa rodičia nevedia postarať dávajú a dostane sa do dobrej rodiny. To dieťa si nemala mať. Vzdaj sa ho a dozic mu normálny život.
@anonym_d061f1 to čo si vôbec dovoľujete také niečo napísať...
Kým začne vnímať teba a svet okolo bude mať tak cca 2-3 mesiace .Jesť mu dať keď si pýta väčšinou sú to aj každé dve hodiny cez deň aj vnoci .Ak sa ti zdá že je najedeny možno je smädný.Daj mu kus dojcenskej vody . Prebaliť hádam vieš kedy .A také malé bábätká spia veľmi často hlavne cez deň veľakrát sa zobudia iba na plnú plienku alebo hlad
Kým začne vnímať teba a svet okolo bude mať tak cca 2-3 mesiace .Jesť mu dať keď si pýta väčšinou sú to aj každé dve hodiny cez deň aj vnoci .Ak sa ti zdá že je najedeny možno je smädný.Daj mu kus dojcenskej vody . Prebaliť hádam vieš kedy .A také malé bábätká spia veľmi často hlavne cez deň veľakrát sa zobudia iba na plnú plienku alebo hlad
@anonym_310d5f vodu 2tyzdnovenu? Wtf???
@anonym_310d5f Kus vody mu dáš v podobe ľadu? Či ako si máme predstaviť kus ľadu?
A ešte racionálny dôvod, prečo by potrebovalo vodu mimo horúčav.
@anonym_310d5f Kus vody mu dáš v podobe ľadu? Či ako si máme predstaviť kus ľadu?
A ešte racionálny dôvod, prečo by potrebovalo vodu mimo horúčav.
Odkiaľ a prečo spomínaš ľad?????a prečo iba keď sú horúčavy????pediatricka aj lekárka v rodine vraveli tak isto na lyžičke dať trocha vody hlavne keď sú na umelom mlieku 🤔🤔🤔akože ja som dávala normálne s fľašky ale tak no ...Voda.Co mu má akože ublížiť voda ????odveci
@anonym_310d5f vodu 2tyzdnovenu? Wtf???
Ach akože ďalšia nemám chuť sa zase naťahovať áno voda .
Boze ake su tu na teba otrasne…. Precitala som len orvu stranu a je mi zle. Z ostatnych diskutujucich, nie z teba. Si dobra mama. Je skvele ze si si maleho nechala aj ked si na neho ostala sama. Ze do hnuezda zachrany…. Niekomu tu uz ozaj sibe, ale ved jasne, nikto nedokaze zhodit matku tak, ako ina matka. Ja ta uplne chapem. Citila som sa presne rovnako. Prisli sme domov, a hovorim si ze a teraz co. Kojis alebo davas um? Ono podla toho aj zavisi kolko spapa aj ako dlho spi. V tomto sa kludne porad s pediatrickou ak sa ti nieco nezda, alebo zajdi raz za tyzden-dva na prevazenie ci spravne pribera. Ja som so synom takto chodila a nemala s tym najmensi problem. O plysoveho macka este nebude mat zaujem, novorodenci maju radi kontrastne veci, cierno-biele, existuju rozne karticky, ale kludne staci ak mu nakreslis nejake jednoduche obrazky ciernou fixou na papier a ked bude hore, budes mu to ukazovat. Reagovat este nebude, to pride az casom. V bdelom okne ho polohuj na brusko, zo zaciatku ti moze padat na strany, neskor sa uz bude vediet udrzat. Ked uz sa bude velmi hnevat, pretoc ho naspat. Na nejake uspavanie a rezim je este malicky, ale rob ako ti vyhovuje aj do buducna, snaz sa ho napriklad kupat v rovnaky cas, aby si si hlavne aj ty nejak navykla. S tou vodou, znova zalezi na tom ci kojis alebo nie, pytaj sa peditricky kolko a ako casto. Kedy mu davat klasicke jedlo, a kedy ma zvladat jednotlive mlniky psychomotorickeho vyvoja ti tiez ona na kazdej poradni bude hovorit, ale ak chces, veeelmi odporucam knihu zdrave dieta, ma potom aj pokracovanie (ne)zdrave dieta. Napisala ju pediatricka, velmi vecne, jednoducho a zrozumitelne pre novych rodicov. Je normalne ze sa takto citis. Si mladucka, a ked nemas skusenosti s detmi, je to uplne pochopitelne. Po porode si kratko, mozes mat este babyblues. Ak by si sa citila dlho zle, neboj sa vyhladat pomoc u psychologa. Si, a budes dobra mama. ❤️
Ach akože ďalšia nemám chuť sa zase naťahovať áno voda .
@anonym_310d5f to nemyslis vazne. Ty vypni internety suchaj nohami a nikdy nerad uz
Autorka,ty si bola s nim vobec u pediatricky? Ci ani tu nemas? Alebo celu poradnu ste obe mlcali - ty si sa nic nepytala,ona nic nehovorila a poslala ta na MK hladat informacie? Lebo sa mi hlava toci z tych nezmyslov,co pises.
Zaujímavé, že vieš, že dieťa treba okúpať, ale o odgrgnutí nemáš šajnu... trolluj ďalej, je to zábavné.
@anonym_4a2c0c mne naopak az pri 3 ano az pri 3 dietati povedali ze dieta si odgrgnut nemusi!!! Niektore to potrebuju. Ano. Ale ze nie kazde.
Ja som tych mojich natriasala. Zakazdym sa len povracali. Odgrgli si mozno ak vobec raz za mesiac... inac sa len dogrcali. Potom plakali este viac ze skoncili zniva na prsniku a dookola.
4 deti a fakt kazde malo ine potreby.... co z toho ze malo spat ked proste nespalo. Ano bola som zufala. Dookola kazdy preco nespi. Co ja viem preco?!
Nie kazde dieta je ako z ucebnice.
Odkiaľ a prečo spomínaš ľad?????a prečo iba keď sú horúčavy????pediatricka aj lekárka v rodine vraveli tak isto na lyžičke dať trocha vody hlavne keď sú na umelom mlieku 🤔🤔🤔akože ja som dávala normálne s fľašky ale tak no ...Voda.Co mu má akože ublížiť voda ????odveci
@anonym_310d5f Vodu v kusoch používam iba vo forme ľadu. Ale asi nechápeš, však!
Autorka,ty si bola s nim vobec u pediatricky? Ci ani tu nemas? Alebo celu poradnu ste obe mlcali - ty si sa nic nepytala,ona nic nehovorila a poslala ta na MK hladat informacie? Lebo sa mi hlava toci z tych nezmyslov,co pises.
@iwesska myslis ze by ju pustii domov bez nahlasenia lekara? Tomu posielaju hned zaznamy o novorodencovi. A ak by sa sama neozvala verim ze lekar by matku kontaktoval. No na zamyslenie to teda je....
i ked niekedy sa stanem ze kvantum novych informacii ze sa stratime hned pei druhej vete ale....
snad aspon vie kedy prebalit. Ako polohovat. Pridrzat hlavicku. Spravne obliect 🙈🙈🙈🙈
Skus sa autorka pripadne vo svojom profile nastavit kedy si porodila a automaticky ta hodi do skupiny kde su mamicky ktore mali rovnaky mesiac narodenia babatka.... ak nie kludne pis. Pytaj sa.
Boze ake su tu na teba otrasne…. Precitala som len orvu stranu a je mi zle. Z ostatnych diskutujucich, nie z teba. Si dobra mama. Je skvele ze si si maleho nechala aj ked si na neho ostala sama. Ze do hnuezda zachrany…. Niekomu tu uz ozaj sibe, ale ved jasne, nikto nedokaze zhodit matku tak, ako ina matka. Ja ta uplne chapem. Citila som sa presne rovnako. Prisli sme domov, a hovorim si ze a teraz co. Kojis alebo davas um? Ono podla toho aj zavisi kolko spapa aj ako dlho spi. V tomto sa kludne porad s pediatrickou ak sa ti nieco nezda, alebo zajdi raz za tyzden-dva na prevazenie ci spravne pribera. Ja som so synom takto chodila a nemala s tym najmensi problem. O plysoveho macka este nebude mat zaujem, novorodenci maju radi kontrastne veci, cierno-biele, existuju rozne karticky, ale kludne staci ak mu nakreslis nejake jednoduche obrazky ciernou fixou na papier a ked bude hore, budes mu to ukazovat. Reagovat este nebude, to pride az casom. V bdelom okne ho polohuj na brusko, zo zaciatku ti moze padat na strany, neskor sa uz bude vediet udrzat. Ked uz sa bude velmi hnevat, pretoc ho naspat. Na nejake uspavanie a rezim je este malicky, ale rob ako ti vyhovuje aj do buducna, snaz sa ho napriklad kupat v rovnaky cas, aby si si hlavne aj ty nejak navykla. S tou vodou, znova zalezi na tom ci kojis alebo nie, pytaj sa peditricky kolko a ako casto. Kedy mu davat klasicke jedlo, a kedy ma zvladat jednotlive mlniky psychomotorickeho vyvoja ti tiez ona na kazdej poradni bude hovorit, ale ak chces, veeelmi odporucam knihu zdrave dieta, ma potom aj pokracovanie (ne)zdrave dieta. Napisala ju pediatricka, velmi vecne, jednoducho a zrozumitelne pre novych rodicov. Je normalne ze sa takto citis. Si mladucka, a ked nemas skusenosti s detmi, je to uplne pochopitelne. Po porode si kratko, mozes mat este babyblues. Ak by si sa citila dlho zle, neboj sa vyhladat pomoc u psychologa. Si, a budes dobra mama. ❤️
@gregik66 niektorá odpovede boli fakt hnusne, ja sama som si najprv pomyslela, že však OK, nikto učený z neba nespadol, a viaceré sme boli vyhúkane bez návodu na obsluhu s prvym novorodencom, lenže druhá strana diskusie začala byť zaujímavejšia: nedvíha malé na ruky, lebo z tej výšky sa dieťaťu zatočí hlava, odgrgnutie je čo a načo, a ja som spozornela pri tej časti, ako píše opakovane, že dieťa spí veľa (OK, aj moje deti potiahli dosť, najmä starší na umelom), a že aj keď ho kúpala, tak zatváralo očká a skoro zaspalo (a že sa bála, že jej spadne do vody jak zaspí). Tu mi už zasvietila kontrolka, lebo toto vyzerá na viac spavé dieťa, ako štandard a bolo by dobré, keby napísala viac, alebo aspoň skontaktovala niekoho, kto už dieťa má. Nevieme na diaľku posúdiť, či dieťa len zaspalo spokojne najedene, alebo je už spave kvôli opaku 😬 možno fakt nejde o nič, a snáď to zvládne. Možno je niekde v zahraničí, kde sa rodí štýlom tu máš dieťa a dovidenia a fakt nikto nič neukázal, nevysvetlil, nevieme.
Čiže autorka, ak si skutočná, tak sa radšej spýtaj, aj keď budú rôzne odpovede, tu sa musíš trošku obrnit. Zobudilo sa dieťatko? Koľko mlieka zje na jedno kŕmenie?
Už to tu fakt ide dolu vodou, toto buď píše AI alebo nejaké 10ročné dieťa si z vás robí srandu s kamošmi, baby nechajte tak..
@deedol no moja mladsia spavala od narodenia v noci dlhsie. Myslim, ze zdravemu dietatu to neublizi, ale mozem sa mylit.
@simsalabim ano, v noci. ale nie od 6 rano do 12:30 na obed. moze mat sice obrateny rezim este, ale aj tak sa mi to nezda. viem, aky bol moj maly, on vobec nevladal tahat, stale len spal, nedal sa zobudit a nebolo to dobre.
V skratke :
1. kŕmenie - každé 3 max 4 hodiny podľa návodu pripraviť mlieko, používať dojčeneckú vodu. Pri umelom mlieku ponukaj malému aj trošku vody, keď bude smädné tak sa napije. Po kŕmení dat odgrgnut - jemne si ho ulož na rameno a hľadkaj po chrbatiku, to zvyknú mať babätka radi. Môžeš mu aj spievať alebo niečo rozprávať.
2. Prebaliť po každom nakŕmení a odgrgnutí.. Skontroluj či je každá plienka zacikaná, ak nie znamená, že má málo tekutín - povedz to doktorke na poradni. Ak by po kŕmení grckalo alebo hneď zaspinkalo, môžeš ho prebalit aj pred kŕmením. Kakanie by malo byt individuálne ale cca pravidelne - tiež si to sleduj, doktorka sa na to pýta. Keby bolelo bruško, jemne dvoma prstami pomasirovat, zacvičiť nožičkami.
3. Spánok - ako chce dieťa, takéto maličké prespí väčšinu dňa. Ukladaj ho najlepšie nabok (chrbatik mu môžeš vypodložiť) pripadne na chrbátik. Do postieľky mu nič nedávaj, hlavne nie ku hlavičke - môže sa zadusiť. Ak spinká dlhšie skontroluj či dýcha.
4. Priebežne sleduj teplotu - normálne stačí dotykom, keď sa ti nezdá tak teplomerom.
5. Obliekanie - každý deň do čistého, pripadne podľa potreby keď je oblečenie ušpinené. Staré mamy hovorievali, že novorodenec má mať o 1 vrstvu viacej ako ty. Že je mu teplo zistíš že je spotené na vrchu chrbátika, ak mu je chladno tak ma studené ručičky, nohy, pripadne líčka a uška. Von by som s novoredencim v takejto zime nešla, ale to sa spýtaj doktorky na poradni.
Zaobchádzaj s nim opatrne, vždy mu podkladaj hlavičku, ak máš strach daj si ho do zavinovačky a tak si ho zober. Vždy musí mať voľný noštek. Keď ho krmiš kľudne mu spievaj, prihováraj sa mu, hladkaj ho, to bábätká potrebujú.
Pokiaľ ešte nemáš rutinu, urob si zoznam a rob podľa neho, časom sa naučíš. Čo sa ti nezdá, alebo potrebuješ vedieť si zapisuj a na poradni sa spýtaj doktorky. Niekedy to tam vie byť zhon, mohla by si zabudnúť.
Zo začiatku je to takýto kolotoč, keď si vytvoríš rutinu bude všetko dobré. Držím palce a užívaj si bábätko.
@anonym_autor spiace dieta by som nebudila.
@simsalabim no 2 tyzdnoveho so zltackou po 6 hodinach by si nebudila??? No nas by asi umrel na dehydrataciu a hlad. Bol ako pomaranc a ani sestricky v porodnivi nevedeli, co s nim. Liala som do neho mlieko v spanku. Kojenie sme robehli po 6 tyzdnoch.
Už to tu fakt ide dolu vodou, toto buď píše AI alebo nejaké 10ročné dieťa si z vás robí srandu s kamošmi, baby nechajte tak..
@anonym_16f839 takto, moja 10 rocna dcera vie viac, ako sa starat o babatko, ako tato cerstva mamicka.
@simsalabim no 2 tyzdnoveho so zltackou po 6 hodinach by si nebudila??? No nas by asi umrel na dehydrataciu a hlad. Bol ako pomaranc a ani sestricky v porodnivi nevedeli, co s nim. Liala som do neho mlieko v spanku. Kojenie sme robehli po 6 tyzdnoch.
@nevenka tak je rozdiel ak zltacku ma alebo je to proste dieta co spi a spi a spi. Mam kamosku. Mala dieta v tom case ako ja. Moj spal 40 min denne. Jej dieta hadam ani pol hodinu denne hore nebolo. A aj ked bolo "zobudene" tak len v nejakom takom "polospanku". Ja som bola zufala ze moj nespi. Ona bola zufala ze to svoje nevie nijako prebudit. Proste ako babika. Ani nevedela ze ma dieta. Max prebalila. Dala mlieko...
@anonym_16f839 takto, moja 10 rocna dcera vie viac, ako sa starat o babatko, ako tato cerstva mamicka.
@anonym_131669 hmmm ja sa priznavam. Prve som mala ako 24 rocna. Popri mne nikto kto by mi cokolvek povedal. V zivote som predtym nemala male babatko v rukach. Sesternice, kamosky. Spoluziacky mali deti az po mne. Takze fakt som nevedela. Pytala sa mamy. Svokry. Lekarky. Susedy.
@nevenka este raz - nevsimla som si, ze by autorka pisala o zltacke!
@anonym_310d5f to nemyslis vazne. Ty vypni internety suchaj nohami a nikdy nerad uz
Viešco nech ťa aj roztrhne ty mne nekáž čo mám robiť . Vďaka takým ako ty sem nemajú chuť chodiť normálny ľudia
Viešco nech ťa aj roztrhne ty mne nekáž čo mám robiť . Vďaka takým ako ty sem nemajú chuť chodiť normálny ľudia
@anonym_310d5f seba hodnotis ako tu normalnu? Tak co tu este robis? Cim viac takych skodnych ako ty vypadne tym lepsie
@nevenka este raz - nevsimla som si, ze by autorka pisala o zltacke!
@simsalabim ani nemusela, inteligencia z nej srsi, ak nevie tieto veci, co pise, tak netusi, ze dieta moze daku zltacku vobec mat. A kedze jej dieta je apaticke aj pri kupani a spi 2 tyzdnove cca 6 a viac hodin v kuse, tak tu zltacku 100% ma, je dehydratovane a ohrozene na zivote. Bez ohladu na zltacku, tak male babatko nemoze ostat bez tekutin tolko hodin!
@nevenka tak je rozdiel ak zltacku ma alebo je to proste dieta co spi a spi a spi. Mam kamosku. Mala dieta v tom case ako ja. Moj spal 40 min denne. Jej dieta hadam ani pol hodinu denne hore nebolo. A aj ked bolo "zobudene" tak len v nejakom takom "polospanku". Ja som bola zufala ze moj nespi. Ona bola zufala ze to svoje nevie nijako prebudit. Proste ako babika. Ani nevedela ze ma dieta. Max prebalila. Dala mlieko...
@maryetta ale nemoze 2 tyzdnove dieta nechat bez tekutin 6 a viac hodin, spat niekde polozene v postielke, bez ohladu na zltacku.

Zober ho na bicykel,alebo skus zolikove karty😂 Asi ti poviem novinu,ale babatka sa nerodia s navodom na pouzivanie. Ak si co len trochu gramotna,tak si vygooglis vsetko od prveho hovienka az po maturitu. Takze tej panike uplne nechapem.