Ako vyriešiť problém so spánkom u 15m syna?
Ahojte, mam 15m syna, ktory od 4m nema ktovieaky spanok. Kym mal viac ako jeden spanok denne, spaval 30-40min (2-3x denne). Od roka sme presli na jeden denny spanok a teraz spi presne 1hod 20min (raz za cas, napr. raz za 2 tyzdne, potiahne aj dlhsie, ale vacsinou takto). Zaspava v izbe so zatiahnutymi zavesmi a ja lezim pri nom. Chvilu sa vrti a uklada, kym zaspi. Denny spanok by bol teda este OK, aj ked je pomerne kratky, ale zacal mat vsak problem aj s kratkym nocnym spankom a skorym rannym vstavanim, cize za 24 spi podla mna malo. (Brala by som viac🙂) Trocha to rozpisem, nech mate viac info.
Krpec zaspava sam v postielke s tym, ze niekto z nas lezi na manzelskej, ale nemusime ho drzat ani hladkat ani nic, len si obcas tesne pred zaspatim skontroluje, ci tam sme. Keby sme tam neboli, tak zacne vykrikovat/plakat. Kym bol mensi, zvykol spat v noci tych 11hod (niekedy 10,5, niekedy 11,5). Nikdy nevedel prespat noc, vzdy sa budil na jedlo. Od 8m bol na UM a davky sme postupne eliminovali, az sme skoncili pri jednej davke nad ranom medzi 4.30 a 5.30. Ked to vypil, este vzdy zaspal cca do tej 7. Asi mesiac dozadu vsak toto prestalo fungovat a ked sa najedol, uz nezaspal. Rozhodli sme sa teda toto mlieko zrusit, kedze uz nepomahalo dlhsiemu spanku a mali sme pocit, ze ho nepije od hladu. Odvtedy sa vsak krpec pravidelne budi o tej 5.30 (+/- 30min) a uz nevie zaspat. Hladny nie je, neplace, vacsinou zacne vykrikovat mama a tata a vselijake ine "slova" a vrti sa, akoby sa uz nevedel ulozit. Ked ho nasilu drzime v posteli (v zufalstve ho vezmeme medzi seba a snazime sa ho uspat), tak zacne kricat/plakat. Casto vyzera unaveny, mam pocit, ze by mu taka hodinka spanku este prospela, ale skratka uz nevie zaspat. Skusali sme rozne veci, mame total zatemnenu izbu a naposledy sme mu skusili posunut vecierku na 21.00 (inak zaspaval okolo 20.00).
Ked sme mu posunuli zaspavanie na 21.00, chvilu to vyzeralo, ze to zabralo. Ja som vtedy bola chora, tak som spavala v inej izbe, lebo som hnusne kaslala, a muzovi sa vacsinou podarilo ho o tej 5.30 este uspat a spal aj do 7. Potom som sa vsak vratila do spalne a prestalo fungovat aj toto, cize sme boli nuteni vratit vecierku naspat k 20.00 (lebo spal 21-5.30, co nie je ani 9 hodin...)
Uvazujem, co este vyskusat. Napada mi posunut vecierku na skor a zmierit sa s tym, ze bude vstavat pred 6 (ale aspon vyspaty), no v lete je mi to aj trocha luto, kedze vonku je poobede teplo a prave okolo tej 17-19 je uz celkom prijemne. Takze sa mi do toho moc nechce.
Druha moznost je prestahovat ho do jeho izby a rano ho tam skratka nechat, nech krici/place atd., ale ja fakt nie som zastanca vyplakania (CIO), takze sa tomu branim zubami-nechtami. Plus mi pride este maly na to, aby spal sam. (Je to moje prve dieta, tak to beriem takto, no mozno sa mylim a bolo by mu lepsie. Ktovie.)
Mate este nejake ine rady, tipy, postrehy? Budem vdacna za vsetko, lebo som uz z toho unavena a furt mam pocit, ze nieco robim zle.
Este poznamka na zaver - posledne asi 2-3 mesiace mu idu zuby (trojky a stvorky naraz - podla zubarky ma "tuhe" dasna, takze v ustach peklo), ale kedze sa tento problem zacal az neskor, nechcem to zas zvalovat na zuby (ako vsetko ostatne🙂). Co sa tyka motoriky (lebo vraj aj to moze mat vplyv), chodi uz dlhsie, ale teraz sa uci preliezat veci a chodit po schodoch a tak, tak neviem, ci ho to mohlo takto rozhodit. Alebo to suvisi s tou recou, kedze vzdy rano tak vykrikuje? (Inak chudaci susedia:()
Dakujem, ze ste precitali cely tento vylev 🙂

@deedol dosť spánku..... spánok nie je len o kvantite ale aj o kvalite 🙂
Čítala som všetky tvoje príspevky. Len prizvukujem čo si vlastne podvedome myslíš aj ty 🙂 sama cítiš kde je pes zakopaný.