icon

Ako zabezpečiť bezpečnosť 20-mesačného dieťaťa?

Včera o 09:32

Aky mate postoj k starostlivosti a dohlad nad 20 mesacnym dietatom. Ja s manzelom nanho davame pozor vzdy, doma mame domacnost prisposobenu a aj starsieho (4roky) ucime nech nam zakrici ak by brat robil nieco zle co sa nesmie. Ale sme s nim skoro stale. Ak sme u svokrovcov a chcem ist co i len na vecko musia dat pozor nanho oni a oni na to kaslu. S tym ze ved aj my sme vychovali deti a nic sa nestalo. Ved to je sekunda co s nim nie som. Pri tom ide na zahradu po petrzlen. Necha nozik na kraji stola. Ved on ho nezoberie. Ale v pohode dosiahne. Necha ho sameho na dvore, v dielni kde su vsetky mozne naradia dreva plasty skla chemikalie.. ze ved v podode to je len chvila. Ako vzdy je to samozrejme chvila co som napr. na vecku ale mne sa ta ich lahostajnost nepaci.
Aky mate nazor? Viac krat sme ich upozornili.na dvore maju napriklad tis,tuju co su jedovate kriky.

anonym_0de470
Včera o 10:03

@anonym_autor doma mam veci prisposobene tak, ze mozem nechat dieta chvilu aj same. Ak by som bola v prostredi kde to prisposobene nie je, tak nespustim z dietata oci. Koniec koncov je to moje dieta, moja zodpovednost. Aj na ten zachod by som ho vzala so sebou ak by som sa bala ze si medzicasom ublizi.

autor
Včera o 10:07
@anonym_0de470

@anonym_autor doma mam veci prisposobene tak, ze mozem nechat dieta chvilu aj same. Ak by som bola v prostredi kde to prisposobene nie je, tak nespustim z dietata oci. Koniec koncov je to moje dieta, moja zodpovednost. Aj na ten zachod by som ho vzala so sebou ak by som sa bala ze si medzicasom ublizi.

@anonym_0de470 ano ono pri 1. Sme to tak robili lenze uz su 2ja. A napriklad uz viac ako 4 roky sme nikde sami neboli lebo nemame komu nechat deti. A ked ich necham na starost svokrovcom na dobu co idem na vc a nezvladaju to tak neprichadza do uvahy im ich nechat na dobu 3 hodiny napriklad.

anonym_0de470
Včera o 10:09
@anonym_autor

@anonym_0de470 ano ono pri 1. Sme to tak robili lenze uz su 2ja. A napriklad uz viac ako 4 roky sme nikde sami neboli lebo nemame komu nechat deti. A ked ich necham na starost svokrovcom na dobu co idem na vc a nezvladaju to tak neprichadza do uvahy im ich nechat na dobu 3 hodiny napriklad.

@anonym_autor to chapem ale obavam sa ze to uz nezmenis. Oni si to tak asi neuvedomuju, co vsetko sa moze stat. Napriklad ze nemozu nechat nozik na kraji stola. Nechcu zle, len uz nevedia uplne vyhodnotit situacie podla mna .

anonym_ff056e
Včera o 10:13

Preto svokrovci su len svokrovci🙂 už majú čo to za sebou,inak rozmýšľajú alebo aj nerozmýšľajú
Preto je to hlavne na rodičoch
Ja zas mám takú svokru, že pomaly všade vankúše len aby niečo sa nestalo ale od nikoho nemôžem chcieť aby si na staré kolená všetko uvadomivali a teda čo ja...😁lebo ja som ja....a niektorí aj rodičia neriešia a spoliehajú sa, že veď nič sa nestane😁
Ale niekedy sa stane aj takým čo dávajú extra pozor

anonym_449aca
Včera o 10:14

Ak im nemôžeš veriť, tak sa na nich nespoliehaj a ber si dieťa na wc. Ja len nechápem koľko času tráviš na wc, že ho stihnú nechať samého na dvore tak dlho, že sa môže zatúlať do kôlne s chemikáliami alebo ísť do zahrady po petržlen. To vyštartujú v tej sekunde ako odídeš na wc?

autor
Včera o 10:24
@anonym_449aca

Ak im nemôžeš veriť, tak sa na nich nespoliehaj a ber si dieťa na wc. Ja len nechápem koľko času tráviš na wc, že ho stihnú nechať samého na dvore tak dlho, že sa môže zatúlať do kôlne s chemikáliami alebo ísť do zahrady po petržlen. To vyštartujú v tej sekunde ako odídeš na wc?

@anonym_449aca neviem ja som proste na vc nie je to dlho, normalna klalsika. Tiez to niekedy nechapem. No nemozme im verit je to tak..ale zjavne asi nasa starostlivost nie je prehnana.

autor
Včera o 10:25
@anonym_ff056e

Preto svokrovci su len svokrovci🙂 už majú čo to za sebou,inak rozmýšľajú alebo aj nerozmýšľajú
Preto je to hlavne na rodičoch
Ja zas mám takú svokru, že pomaly všade vankúše len aby niečo sa nestalo ale od nikoho nemôžem chcieť aby si na staré kolená všetko uvadomivali a teda čo ja...😁lebo ja som ja....a niektorí aj rodičia neriešia a spoliehajú sa, že veď nič sa nestane😁
Ale niekedy sa stane aj takým čo dávajú extra pozor

@anonym_ff056e vies ale ked ich upozornime aj 10x ze proste nozik, alebo schody, ohen v krbe atd. A stale nic. Tak ja uz neviem. Ono fakt je taky ze ano vzdy su to tie iste veci dookola.

autor
Včera o 10:26
@anonym_autor

@anonym_449aca neviem ja som proste na vc nie je to dlho, normalna klalsika. Tiez to niekedy nechapem. No nemozme im verit je to tak..ale zjavne asi nasa starostlivost nie je prehnana.

@anonym_autor a nie je to len vc ale musim vybehnut po nieco na poschodie alebo do pivnice a uz proste som prec par minut.

anonym_449aca
Včera o 10:31
@anonym_autor

@anonym_autor je normálne, že nechceš aby bolo dieťa bez dozoru pri náradí a chemikáliach. Ale neviem čo si mám predstaviť pod tým, že doma dávate na dieťa vždy dozor. Nikdy nespustíte z dieťaťa oči? Ak je to tak, tak to podľa mňa prehnané je.

anonym_20f393
Včera o 10:57

Súhlasím stebou že je to nezodpovednosť s ich strany.Muzovi rodičia sú rovnaký.Mam skoro rovnako staré deti ako ty a dávam na nich pozor ako na oko v hlave.Reci typu "veď aj mi sme vychovali deti "si môžu strčiť niekde .

autor
Včera o 12:13
@anonym_20f393

Súhlasím stebou že je to nezodpovednosť s ich strany.Muzovi rodičia sú rovnaký.Mam skoro rovnako staré deti ako ty a dávam na nich pozor ako na oko v hlave.Reci typu "veď aj mi sme vychovali deti "si môžu strčiť niekde .

@anonym_20f393 aj tak si osobne myslim ze aj oni davali na svoje deti pozor ako na oko v hlave leln uz zabudli. A tiez nie je pravda ze sa nikdy noc nestalo. Aj za ich cias sa deli rozne urazi. Proste mne sa nepaci aj to ako napriklad nam s muzom oponuju ze nekricte na starsieho. Nenapominajate ho. Oni by mu proste dovolili vsetko a najhorsie je ze mi povieme ze nesjac po gauci a ona moze. Nebehaj po dvore s tatrou lebo ju rozbijes. A svokra mozes. Uplne zhadzuje nasu autoritu a skace ako starsi syn piska a ked jej manzel povedal ze my sme ako deti toto nemohli a vobec nie skakat po gauci atd.. tak povie to bola ina doba. Zrazu. Ale ked ide o to ze aj oni vychovali deti to ina doba nebola..cele sa mi to fakt prestava pacit.

vevesh
Včera o 12:26
@anonym_autor

@anonym_20f393 aj tak si osobne myslim ze aj oni davali na svoje deti pozor ako na oko v hlave leln uz zabudli. A tiez nie je pravda ze sa nikdy noc nestalo. Aj za ich cias sa deli rozne urazi. Proste mne sa nepaci aj to ako napriklad nam s muzom oponuju ze nekricte na starsieho. Nenapominajate ho. Oni by mu proste dovolili vsetko a najhorsie je ze mi povieme ze nesjac po gauci a ona moze. Nebehaj po dvore s tatrou lebo ju rozbijes. A svokra mozes. Uplne zhadzuje nasu autoritu a skace ako starsi syn piska a ked jej manzel povedal ze my sme ako deti toto nemohli a vobec nie skakat po gauci atd.. tak povie to bola ina doba. Zrazu. Ale ked ide o to ze aj oni vychovali deti to ina doba nebola..cele sa mi to fakt prestava pacit.

@anonym_autor ak ste u babky, tak babka by mala mat slovo, ci po JEJ gauci skalat mozu alebou ci tatrou budu demolovat jej zahradu. Ja vzdy poviem, ze v takych pripadoch im za nic nerucim, ak im dovolia taketo "saskarne". Ale zas treba aj nechat starych rodicov byt starymi rodicmi- takymto hasterenim si vztah s vnucatami nevybuduju a ty budes za otravenu stihackovu nevestu. A neviem, ja som za detmi takto nelietala- jednoduchsie mi bolo naucit deti, ze niektore veci sa nechytaju a hra sa s hrackami ( a ze hracky mozu byt aj spinave, napriklad piesok, blato a pod...)🙃

anonym_6115d9
Včera o 12:42
@vevesh

@anonym_autor ak ste u babky, tak babka by mala mat slovo, ci po JEJ gauci skalat mozu alebou ci tatrou budu demolovat jej zahradu. Ja vzdy poviem, ze v takych pripadoch im za nic nerucim, ak im dovolia taketo "saskarne". Ale zas treba aj nechat starych rodicov byt starymi rodicmi- takymto hasterenim si vztah s vnucatami nevybuduju a ty budes za otravenu stihackovu nevestu. A neviem, ja som za detmi takto nelietala- jednoduchsie mi bolo naucit deti, ze niektore veci sa nechytaju a hra sa s hrackami ( a ze hracky mozu byt aj spinave, napriklad piesok, blato a pod...)🙃

@vevesh presne suhlasim naucit deti co sa moze a co nie. A deti su inak dost chapave bytosti moje vedeli napr pouzivat skrabku na zeleninu v 2r bez zraneni. Tiez ze noz sa nechyta a stromy sa nejedia vedeli odkedy boli schopme samostatmeho pohybu. Tiezvmane zahradu abmame tam aj nejedle rastliny, casto sa hravali vonku na dvore same bez dozoru a prezili to 😉

andulka220989
Včera o 12:48
@anonym_autor

@anonym_autor Ak starý rodičia dovolia tak nech. Dieťa musí pochopiť, že toto doma robiť nemôže. Je známe, že starý rodičia dovolia vnúčatám viac ako vlastným deťom. A čo sa týka dozoru. Tak bez muža k nim nechoď a je. Ak tam budete obaja a jeden pôjde na wc tak druhý dá pozor na deti.

anonym_20f393
Včera o 12:56
@anonym_autor

Moja svokra napríklad robí svojej ďalšej neveste napriek .Keď švagriná povie toto a toto mu nedávajte ona mu to naschvál dá a ešte to aj povie že naschvál som dala .Ako tak ti poviem ľutujem že som sa dostala do tej rodiny .A samozrejme že plv prvom rade musia rešpektovať to čo im povie tá matka dieťaťa a nie čo oni chcú .Určite si stanov hranice a keď sa im nebude páčiť tak dovidenia

anonym_bad0e6
Včera o 13:04
@anonym_autor

@anonym_autor asi nerozumiem co s tym ma spolocne tento argument. Je nas vela, co nemame rodicov ani svokrovcov na strazenie a s muzom nic ine okrem spolocneho nahodneho "byt doma" ked zrovna deti naraz spia, nepozname. Toto ale vobec nie je argument na to, ze ak su nepozorni a nepaci sa Ti to, tak proste dieta z oci nespustate Ty alebo muz. A nie ze nepaci sa Ti to, ale chodit tam budes, stazovat sa na to tiez, a to je tak vsetko...

Ja som s mojim muzom napriklad viac nez posledne 2 roky bola jeden jediny raz na dve hodiny poobede na prechadzke - ked mi kamaratka dala darcek, ze pride k deckam a nech niekde vypadneme.

Byw mame tiez v rodine taku - partnerku muzovho otca - deti nikdy nemala, vezme z ruk 10mesacne dieta, posadi ho na gauc a ona odide. Raz sme to videli, a uz jednoducho sama s tymi detmi ani na sekundu nebola, kedze vidime, ze rizika nevie vyhodnotit, hotovo 🤷 bez ohladu na to ze je to mila zena ale decka si striehneme my a hotovo.

anonym_bad0e6
Včera o 13:13
@anonym_autor

@anonym_autor "Oni by mu proste dovolili vsetko a najhorsie je ze mi povieme ze nesjac po gauci a ona moze. Nebehaj po dvore s tatrou lebo ju rozbijes. A svokra mozes. Uplne zhadzuje nasu autoritu a skace ako starsi syn piska a ked jej manzel povedal ze my sme ako deti toto nemohli a vobec nie skakat po gauci atd.. "

Tak my sme si toto uplne slusne vyrozpravali - "Marcelka, chcem Vas poprosit aby ste mu nedovolili behat po gauci, my mu to zakazujeme, mozeme sa tak dohodnut?". Alebo muz povie "Oco nepustaj mu na telefone, my s Lenkou nechceme aby tak skoro visel na obrazovkach, nedavajte mu ten mobil, dakujem".

Takze miesto toho aby Tvoj muz matke oponoval ako male dieta "my sme toto a toto nemohli", tak by to mal riesit ako dospely chlap co uz ma zodpovednost za svoje deti = slusne a asertivne. A ak to nepomaha, nuz tak ak ste u svokrovcov a potrebujes ist nutne k nim do pivnice alebo na poschodie a manzel nikde nie je a Tvoje male dieta za tu kratku chvilu je v zahradnom domceku s chemikaliami, no tak ho vezmi pod pazuchy a ides do tej pivnice po kompot s nim na rukach.

Akoze ja chapem ze evidentne tam mate nejake nezrovnalosti v komunikacii, ale myslim si, ze jednak je situacia v skutocnosti trosku inak ako popisujes, a na dovazok si myslim ze to jednoducho nemate normalne odkomunikovane medzi sebou, takze smola.

anonym_4702fc
Včera o 13:29

@anonym_autor ale prosím ta, nepreháňaj.

anonym_449aca
Včera o 14:23
@anonym_autor

@anonym_autor aj keď si stojím za tým, že vy ste rodičia,tak majú platiť vaše pravidlá, tak ti dám nevyžiadanú radu. Podľa mňa ste prehnane úzkostliví. Dieťa nemôže bahať s tatrou po dvore lebo ju rozbije? Od čoho tá tatrovka je? Od toho, aby s ňou lietalo po dvore. Nehovoriac o tom, aký má tatra pevný plast. Deti majú by deti, lietať po dvore, skákať, šantiť sa, liezť a skúšať hranice. Opakujem, starí rodičia nemajú podrývať autoritu rodičov ale myslím si, že svokrovci majú aj v niečom pravdu. Nechaj tie deti. Fakt z nich neubudne keď si oškrú koleno, zoskočia z gauča alebo zničia hrou plastové autíčko. Fakt nechci nech ti vyrastú úzkostlivé deti, čo sa boja byť detmi. Keď sama píšeš, že na dieťa dávate VŽDY pozor. Ja viem o čom hovorím, mala som takých rodičov napriek tomu, že sú absolútne skvelí rodičia. Bola som z toho zakríknuté dieťa, čo nič nesmelo, lebo to sa nehodí, to sa zničí, to sa zašpiní… iba obavy v mojich očiach. Preto ako matka robím presný opak. Mám divého chalana a nechám ho objavovať svet a zasahujem, iba keby si mohol vážne ublížiť. Modriny a oškreté kolená nerátam, to patrí k detstvu.

anonym_91d212
Včera o 14:30

@anonym_autor Vsak, ked ides cikat nech postrazi tvoj muz. Ci ty sama bez muza chodis ku svokrovcom? Ak chodis sama, tak to nerob. Vzdy chod s muzom a mozes ist v klude cikat.

autor
Včera o 16:58
@vevesh

@vevesh no tatru som kupila ja.travnik mi je ukradnuty, ale preco by mali nicit hracky, a nevazit si veci co dostali. Tiez skakanie po gauci, ked z neho spadne a rozbije si hlavu ja s nim poletim na pohotovost a ja budem mat stres.nazor ze ked su u babky mozu si robit co im babka povie podla mna je uplne ze nue dobre.lahko sa moze tak stat ze 4 rocny potom ani nebude chciet ust domov lebo tam nemoze skakat po gauci.a vysvetlovat 20 mesacnemu co vsetko moze a nemoze je nerealne. Nepochopi proste z toho ani polovicu.

vevesh
Včera o 17:38
@anonym_autor

@vevesh no tatru som kupila ja.travnik mi je ukradnuty, ale preco by mali nicit hracky, a nevazit si veci co dostali. Tiez skakanie po gauci, ked z neho spadne a rozbije si hlavu ja s nim poletim na pohotovost a ja budem mat stres.nazor ze ked su u babky mozu si robit co im babka povie podla mna je uplne ze nue dobre.lahko sa moze tak stat ze 4 rocny potom ani nebude chciet ust domov lebo tam nemoze skakat po gauci.a vysvetlovat 20 mesacnemu co vsetko moze a nemoze je nerealne. Nepochopi proste z toho ani polovicu.

@anonym_autor vidno, ze mas male deti🙃. Ja mam uz deti aj odrastene a aj to male- absolutne nebol a ani nie je problem s oddelovanim. Deti vedia presne, ako sa mozu spravat doma a ako u babky. A ano, babka je ta, co vsetko dovoli😃😃, preto je to babka a nie rodic. Ja si deti sama ukocirujem a doma mi teda nebudu skakat po gauci (ale u babky to robili na milion krat🙃) a ani nicit veci. Co im babka u seba dovoli, do toho sa nestaram - jej veci, jej pribytok, jej peniaze....