Ako zladiť režim dvoch detí?
Ahojte mám doma 17 mesačnú sleču a novorodenca. Ako zladiť všetko aby som nezanedbala ani jedno dieťa? Staršia si vyžaduje kus viac pozornosti ale nie vždy sa mi dá venovať sa jej kedže maličká potrebuje bud odgrgnuť alebo pomasirovať bruško. Nechcem aby to staršia nejak pociťovala že ju obmedzujem.
Všetky rady sú vítané. Ďakujem
@mia_ko ked som ja prisla z porodnice, tak starsi mal 20 mesiacov a bolo dolezite, aby vedel, ze nie je na druhom mieste. dostal prvy papat, prvého som ho obliekala, hlavne som ho stale mojkala, a hovorila mu, ze je moj milacik. ze on je velke babo a nase babatko je male babo. zapajala som ho, aby mi priniesol plienku, aby ho pohladkal, ked plakal, ked som kojila, tak sedel pri mne a citali sme si popri tom knizky, alebo skladal puzzle, potichu sme sa rozpravali. dolezite bolo, aby stale vedel, ze nie je odstrkovany. jasne, ze boli aj situacie, kedy proste musel cakat, ale stale som mu to vysvetlovala. ale asi po dvoch mesiacoch som musela/chcela/ zacat dokrmovat. lebo malicky potreboval stale papat, kojila som aj tristvrte hodinku a casto. nemala som problem s kojenim. malicky len bol a stale je velky papkac a a to mu ostalo. ma take miselinky, ze to az bije do oci. ten starsi to uz potom tazsie znasal. to, ze sme stale sedeli. uz ked videl, ze si dviham tricko, zacal plakat. nenene mam-a. pa pa..prislo mi to luto, ze aj ked sme sli von, tak len na nejaku pol hodinku a hned sme museli zase domov a papat. tak som ku kojeniu zacala aj dokrmovat.jasne, ze mi to bolo luto, ale na druhej strane mi bolo luto aj starsieho. malicky sa dosyta napapal, potom bud spal na par hodin v postielke, alebo sme mohli ist aj na dlhsie von. teraz ma malicky skoro pol roka, vsetko mame pekne zladene, snazim sa ich ukladat na obed rovnako, a malicky spi este mimo toho raz doobeda asi na hodinku a raz poobede, ked ideme von. ani som neodisla spavat s malickym do inej izby. chcela som, aby si na seba zvykli. aj ked sa starsi prve noci budil, bolo to len par noci. zobudil sa na plac, ale dostal dudinku a hned spal dalej. obaja si zvykli. zelam vela pohody a peknych spolocnych dni. nie je to take hrozne, ako sa niekomu zda. dve deti su ako jedno. a ked budu starsi, vrstovnici si dobre rozumeju a vedia sa dobre spolu zahrat. 🙂
hlavne si uvedom,že sa nenaklonuješ ani neroztrháš,aby každé dieťa malo mamu len pre seba 😉 u nás bol rozdiel 20mes. a nikdy cez deň nespali tak,že by spali obe a ja som mala čas na prácu....je dôležité,aby ste mali každý deň chvíľku,ked malé spí a ty sa venuješ staršiemu,len ty a on si spolu čítate či hráte sa...ja som varila skoro ráno ,aby som potom mala čas na deti...neboj,dá sa to zvládať,len si to zorganizuj a nezabudni zapojiť do toho všetkého aj manžela príp. starých rodičov,aby si mala trošku času aj sama pre seba
Ja mám rozdiel medzi detičkami 22 mesiacov. Je dôležité jedným očkom pozerať ako reaguje staršie dieťatko na to ako sa staráš o mladšieho súrodenca.Treba veľa mojkať, môžeš ho zapájať, ale pozor neurob si z neho tretieho rodiča! Keď maličké spinká, tak sa pohrať so starším a veru dopraj si aj čas len a len pre seba, lebo ak Ty nebudeš v poriadku, tak obe deti budú cítiť Tvoju nervozitu, nevyspatoť a budeš ubližovať sebe aj obom deťom. Občas si aj poplačú jeden aj druhý, to nevadí treba veľa chváliť hladkať hovoriť ako ich ľúbiš a byť v kľude 🙂 Je úžasné, že chceš byť tou najlepšou maminou pre obe deti. Moja staršia má aj takého maca, ktorého veľmi veľmi stíska, objíma a hovorí ako ho strašne ľúbi a to je tiež pomáha sa vysporiadať sa niekedy s neistotou 🙂
Najst si cas, kedy budes vyhradne s jednym a vyhradne s druhym. Nikdy nebudu spat v rovnakom case, s tym spankom je to tazke. Naucit deti, ze zivot je proste taky, treba sa prisposobovat a aj potreby inych su dolezite. Vysvetlit starsiemu, ze ho lubis, ale mladsie dietatko ta teraz potrebuje a ked ho prebalis/uspis/nakrmis, potom sa budes venovat jemu. No ani mama nie je stroj a nie je tvojou povinnostou byt dokonala. Detom sa nic nestane, ak sa naucia tolerancii a ohladuplnosti voci inym.
@mia_ko ahoj, my máme rozdiel 2 roky a 2 mesiace🙂 ...a presne ako ti tu už mamičky radili, aj ja som od začiatku malú zapájala do "starostlivosti" o drobca... veľmi ju to bavilo...skoro všetko sme robili spolu... 🙂 ... keď malý spinkal, tak sme sa spolu hrali, učili sme sa básničky, pesničky ... nie je to vždy ružové...ale dá sa to zvládnuť😉 ...a samozrejme zapojili sme aj ocina... keď som mala tú možnosť a bol doma, tak on sa venoval malej a ja bábätku ... 😉
podarilo sa mi dokonca zosúladiť ich spánkový režim, keď boli starší🙂 ...
U nás bol rozdiel 18 mesiacov a od rána až do neskorého popoludnia som sa venovala na striedačku deťom. Keď maličká spala čítali sme si, stavali kocky... akékoľvek veci okolo domácnosti (varenie, upratovanie) som riešila keď prišiel manžel domov. Bolo to krásne obdobie 🙂
@baryana ahoj no ja síce nekojím ale poctivo si odsavam nakolko som to nezniesla a bola som s toho nervozna.... zatial mam mlieka dosť, tak sa chovame cez flasu. Moja staršia dcerka to ešte dako nevnima že máme bábo doma len ked maličká velmi plače tak vtedy spozornie alebo ked ju chovam ta pride a chce ísť na ruky.... Snažím sa aby som ju neodstrkovala na druhu kolaj ale niekedy to nejde napr. dnes mi začali plakať obe naraz jedna že je hladna už si sadala oblečená na nočik (chovame sa na nočníku) a mala že ju bolelo bruško ešte že bol muž doma tak pomohol ale neviem ako to spravim ked budem sama doma.... nechcem staršiu obmedzovať....ale tak začiatky su vždy ťažké a raz pride čas kedy budeme zladene len treba trpezlivosť
@janinah ahoj no presne toto som pochopila včera ked som sa bavila s mužom.... bola som uplne sama doma a ani moji rodičia neboli doma kedže mama isla stražiť moju neter tak by mi nemal kto pomôcť... jednoducho sme sa pohadali preto že chcem byť aj zo staršou a že ju nechcem davať ku svokrovcom na noc... ale pochopila som že je to len výhoda a teraz ked už viem že ju aj uspia, čo bol predtým velký problém, tak som spokojná tak budem využívať aj tuto možnosť 🙂
@ivett1 aj u nas sa ocino zapaja on sa zo staršou vyhrá ... s malou sa ešte bojí tu tak maximalne zdvihne ale ja som rada že sa kus staršej povenuje ked sa mne neda... len my mame rozdiel 1rok a 4mesiace ...staršia mi ešte nehovorí ale vie čo chcem od nej hlavne ked zle robí ale také dones odnes to ešte nie....
@mia_ko ... áno, tvoja je ešte malinká... aj , ja som to niekedy riešila tak, že som tej našej dala do ruky "to", čo mi akože mala podať sama ...vlastne sme to robili spolu, ale vždy som zdôraznila, že to mi ona sama pomáha a ako je to dobre😉 ... keď som chválila, tak bola ako med...a keď som bola nervóznejšia a sem-tam som jej tak dôraznejšie dohovárala ... tak trucovala a robila mi napriek... ale ...prežili sme 🙂 a teraz je to super ... sem-tam sa síce aj pohádajú, ale inak sa ľúbia a zastávajú sa jeden druhého - keď niečo vyparatia😉 ...
No poradit ti neporadim ale o par tyzdnov nas caka to iste mala bude mat 16 mesiacov a ja zasa cisarsky, to bude nieco.... drzim palceky nech to ide s detickami dobre 🙂
@mia_ko nám sa tiež osvedčilo zapájať staršieho súrodenca do starostlivosti 🙂 a funguje to doteraz - rád mladšieho bráška zabáva, podáva mu hračky a tak 😵 odkedy však máme menšieho, nemám na staršieho toľko času ako by som chcela, ale na druhej strane veľmi sa príchodom súrodenca zmenil, je samostatnejší, zodpovednejší... chce to čas, ako bude menšia rásť, bude sa váš harmonogram meniť 😉
Mam 2 rocnu dcerku a 2 mesacneho synceka. Aby som sa im mohla venovat co najviac upratujem vecer, ked spia, rano uz len povysavam, varim ked aspon 1 z nich spi... Ked sa hram s malou, tak si maleho dam k nam napr. na vankus na zem, aby mal nejake podnety. Ked kojim, tak dam malej taku aktivitu, aby bola pri mne a mohla som jej pomahat, napr. nalepovanie, kreslenie, citanie kniziek atd. Velakrat sa stalo, ze som kojila, druhou rukou krmila dcerku a popritom som jedla aj ja, no proste blazinec, ked hladni, tak vsetci 😀 Vonku chodime, ked ma maly najdlhsi spanok. Velkym pomocnikom je baby satka a hojdacie kreslo (mame stolicku tatamia, ta ma taku funkciu), dcerka synceka s radostou hojda (samozrejme pod dozorom, napr. dam si ich do kuchyne, ked robim ranajky).
@mia_ko , @jlp , @baryana ,@janinah ,@alexi333, @sharlotta ,@ivett1 , @emita , @pavlinkastercel , @snopkulka ,@martina833
Ahojte mamičky. mám rozdiel medzi detičkami podobný ako Vy - 16 mesiacov. Syn má mesiac. Problém je v tom, že synček odkedy sme prišli z pôrodnice, synček takmer celý deň prespí a potom celú noc je hore asi - spí len od druhej do štvrtej, niekedy ani toľko. A cez deň je hore práve vtedy keď má dcéra poobedný spánok. Čiže denne spím max. 3 hodiny. Začínam byť z toho strašne vyčerpaná, čo by mi nevadilo, keby som cez deň hocikde posediačky nezaspávala. Začínam sa báť, aby počas môjho zdriemnutia dcérka neublížila bábätku, lebo ešte tomu nerozumie, že mu nesmie pichať prstom do očka a pod.
Viem, že hovoriť o nejakom režime pre také malé bábätko je nezmysel. Ale chcela by som Vás poprosiť, či niektorá z Vás nemala podobný problém a nemá nejakú radu - fintu, čo by mohlo pomôcť.
@bzzzz uf, no tazko radit, lebo babätko si nenecha naplanovat spanok a bdenie. ked by si ho nutila byt hore, ked chce spinkat, bude uplakany, a zase nutit spanok, ked sa mu nechce je tiez nemozne. uz od zaciatku som robila rozdiel medzi dnom a nocou. aby sa postupne naucil na nocny a denny rezim. cez den som sa rozpravala s nim, prechadzala sa, spaval na striedacku v postielke, v kociku, v obyvacke,nie so zatiahnutými zaluziami, ale v noci len v postielke, ked sa zobudil, mala som len tlmene male svetlo, nerozpravala som mu, len som ho prebalila, nakrmila a ulozila. vsetko v tichosti. a ked sa mu nechcelo spinkat, bol opatreny, tak som ho nechala v postielke a ja som driemala. bud o chvilu zaspal, alebo ma prebral neskor na dokrmenie. aj ta trocha spanku je plus. aj ked to momentalne mas tak, ako to mas, pri takomto malom babatku sa vsetko meni z tyzdna na tyzden. drzim palce.
@bzzzz počkať, najlepšia rada 😅 verím, že je to extrémne náročné - deficit spánkus nemožnosťou dospať a ďalšie dieťa ako bonus, ale momentálne musíš naozaj vydržať..... dieťatko môže mať prevrátenú deň a noc až do 3 mesiacov 😔 skús dať staršiu dcérku počas dňa povarovať, ak máš tú možnosť, aspoň na dve hodky, vtedy si s bábätkom ľahni a spite.... Ak staršia spinká, bábätko tiež, ľahni si s nimi, momentálne využi každú jednu chvíľku na relax a spánok, aj za cenu, že zanedbáš domácnosť.... časom to prejde, uvidíš, teraz len treba zaťať zuby, obrniť sa a vydržať, držím palce!!!!!
Od chvile ked uz nie je len 1 dieta je to vzdy o kompromisoch. Raz sa ustupi jednemu, potom druhemu. A jeden bude vacsinou obmedzeny, resp. nie az tak uplne uspokojeny. Ale nie je to nic strasne, je to o zvyku, aj o tomto je vyvoj.
Ahoj,tiež mám dve deticky,syn má 9rokov,dcerka 7mesiacov,urcite je tazsie mať dve mensie deticky,kedze môj chlapcek si už spraví sám aj chlebik..ale ak by som ti mohla poradit u nás sa osvedcili stereotypy-zvyk je vraj železná kosela a deticky si casom zvyknu ak ich aj nejak motivujes,mala som problem s prechadzkami,norka to nebavi,ninku zas nebavi sledovať v kociku keď je norko na preliezke lebo sa neprechadzame,mala som aj problem presvedčiť ho aby von vôbec isiel,tak chodievame vždy pred obedom a vecer,kúpili sme kolobezku,ja sa prechadzam,norko kolobezkuje a už si na to zvykli obaja,lebo to tak robíme už mesiac,tiež by u staršieho mala ostať zachovaná aspoň cast jeho zvykov,my sme vždy v sobotu chodievali buď sa kupat,do muzea,zoo..a teraz ak ninka nemôže niekam ist,norka vezme buď babicka alebo len ja a ninka je s tatinom a on vidí že aj keď mame babo,stále sú pre nás dolezite aj jeho potreby a zvyky..a tiež sa potom rád prisposobi aj ho vždy chvalim,že je od neho pekne,že vydržal do poobedia,kým sme si mohli zahrat napr.karty a chváliť aj ninku pred nim-vidis ako ta má rada a pekne vydrzala v kociariku kým si si ty hádzal kamienky do jazera...prajem veľa trpezlivosti a ak sa dá nájdi si čas aj len pre seba,lebo stastna maminka=dobrá maminka,detičky to citia..tiež som si zvykala dlhsie že sú dvaja...určite to zvladnes!!
Ahoj uz si to zvladla? Starsia si bude musiet zvyknut nie si stroj a netreba byt za kazdu cenu supermama. Moja mala 15 mesiacov ked sa mi narodili dvojicky, takze to pocitila hned. Ale tak musela si zvyknut.

Ja mam 20 mesacneho a o tyzden mam termin. Mne radili ho zapajat do starostlivosti o krpca ... Nosenie vyhadzovanie plienok, kupanie a hlavne aspon hodinu denne venovat len starsiemu. Nech tato ostane s krpcom a ty vybehni so starsou von na piesok a podobne. Uvidim, ako to bude fungovat