Ako zvládnuť agresívne dieťa so záchvatmi plaču?
Ahojte.
Mám v úzkom okolí deti s malým vekovým odstupom (4r, 3r, 2X 19mesiacov). Možem povedať, že každé je jedinečné. Najviac pozornosti si však “vynucuje” chlapec (3r), ktorý si zvykol trhať ostatným hračku z rúk v momente ako sa hračky niekto dotkne. On o tie veci vačšinou záujem ani nemá, v momente ako sa takto hračky “zmocní” ju odvlečie z dosahu druhého dieťaťa, hodí na zem a za sekundu sa hrá s niečím iným.
Rodičia sa mu snažia vysvetliť, že má chvíľu počkať, no vždy, naozaj vždy sa malý začne urážať, je agresívny na dieťa aj rodičov, kričí a plače... Tí sú z toho nešťastní, kedže teraz im pribudne už tretí detský člen posádky a z toho mála času, v ktorom mohli správanie chlapca riešiť si zase ukrojí niekto další.
Ja som v podstate pre deti stále cudzia, takže majú predomnou akýsi ostych. Naposledy boli na návšteve u nás a ako obyčajne, situácia sa stupňovala. Začalo sa to štandardne hračkami následne však dospelý vytiahli fotoalbumy. Aby sa dvaja najstarší nehádali, tiež dostali po albume. Problém ale nastal, keď chlapec začal vytrhávať fotky z albumu. Bolo očividné, že ho to nezaujíma no v momente ako som ho upozornila, že fotku tam má nechať a podať mi ju, s jedom ju hodil smerom ku mne. Na to ho zase upozornil jeho otec, že také niečo nieje v poriadku. Kedže je to “štandard” jeho výstupov, sledovala som situáciu ďalej. Ako som predpokladala, začalo sa to zhoršovať. Domáhal sa otvorenia vianočného darčeka, ktorý dostala jeho mladšia sestra. Po niekoľko minútovom kriku s plači, mu otec nakoniec ustúpil a vybral pár plastelín zo sady. V momente ako malý dosiahol čo chcel, hodil plastelinu na zem. Kedže máme malého psa (malého vzrastu), ktorý všetko zo zeme zožerie, môj partner malého upozornil aby plastelinu zo zeme vzal a išiel sa hrať za stôl. Ten ho odignoroval a utekal sa hrať inde. Medzitým ju teda partner išiel zdvihnúť sám. Maly dobehol, vytrhol mu ju z rúk, dal zase na zem a skúsil oponovať tým, že jeho tatino mu prikázal ju tam nechať. Na to ma už prechádzala trpezlivosť, tak som plastelinu vzala ja, že sa idem jeho oca spýtať. Uložila som ju nazad do balenia, vrátila sa do obývačky a povedala malému, že klamať sa nemá. Ten nieje zvyknutý na nejaký “odpor” od dospelých, takže sa v momente odul so slzami v očiach. Nebolo mi to síce príjemné ale napočudovanie sa histericky nezorplakal, ako to má vo zvyku, predýchal a letel sa zase hrať.
Neskôr sa všetky deti začali hrať s našim psom. Lietali, jašili sa, smiali, no keď keď mal už pes dosť a ľahol si pred nás na koberec, tento chlapec mu začal robiť zle. Náš pes sa nevedel brániť snažil sa ukryť pod konferenčný stolík. Keď som videla ako tam maly za ním lezie, tuhla mi krv v žilách lebo som videla, že pes má dosť. Upozornila som teda malého, že psík je unavený a nech ho chvíľku nechá tak a potom budu pokračovať. Na to chlapec reagoval tak, že kópii a dákej sa snažil psa pod stolom kopnúť. V tom momente, kedže som si naozaj nebola istá ako pes zareaguje som chlapcovi rázne povedala, aby prestal, lebo ak toho psa ešte raz kopne, tak ho kopnem ja. Vtedy nastalo v miestnosti hrobové ticho. Nikto odomňa nečakal takúto reakciu, dokonca ani ja nie. Chlapec však reagoval ako pri predošlom zahriaknutí. Ofučaný, chcelo sa mu plakať ale neplakal, odišiel z izby. Mne z toho bolo samozrejme trápne... ale fungovalo to. A na toho malého rodičia skúsili už snáď všetko. Večer ale pokračoval tak, že keď napchal nášho psa medzi gauč a kreslo a zabarikádoval ho vankúšmi, ja som už na to nevládala nejak reagovať a dohovárali mu ostatní. Bezúspešne.
Pýtam sa teda, ako toto jeho správanie efektívne riešiť? Ja sa teda v úlohe zlého policajta necítim dobre no zároveň sa to ukázalo ako účinné. Ako som už pisala. Ja som pozorovateľ, tretia osoba. S deťmi sa obyčajne hrám a keď sú nespratné len sledujem ako to riešia ich rodičia. Nebudem klamať, mám kvôli svojej reakcii poriadne výčitky svedomia. Čoskoro budem sama už mamou a desím sa predstavy, že by som takto reagovala aj pri svojom dieťati.
Zároveň však nechcem, aby bolo týmto chlapcom šikanované, ako sú všetci dookola...
Ako teda pomôcť tomu chlapcovi a aj nám, dospelákom?
Stretli ste sa s niečim podobným?
@katetuc ja ti rozumiem, ja som sa tiez kedysi svojim detom vyhrazala, ze ak neprestanu, pojdeme domov a oni neprestali a domov sme nesli. Az som si zacala stat za slovom a teraz vedia, ze ak vyvolaju scenku (aj ked teda nerobia take extremy, ale obcas zvykne byt krik, ked sa decka nepohodnu), dostanu jedno upozornenie a ked neposluchnu, ide sa a to uz mozu aj hory doly slubovat. Ja viem, ze rodicia sa chcu socializovat, tiez som pre to vzdy ostavala, ale naozaj to stoji za par skratenych navstev a dieta si potom uvedomi, ze ak chce niekam chodit, musi posluchat. Ja mam tiez trojrocneho syna s komplikovanou povahou 😬 sice nie je agresivny, ale zas vie strasny rev spustit, ked nie je podla neho, ale takmer vzdy sa ho da uchlacholit a dohodnut sa s nim, uz mu neustupujem, lebo to by sa len zhorsovalo.
Neposluchas? Ok, kludne, ale ide sa domov a tam sa mozes sam nudit
@kristina2015 a musim suhlasit, ze ak neustale dieta pocuva, ze je zle, neposlusne atd, tak take naozaj bude. Je to take varovanie pre rodicov, ze by mu mali venovat viqc pozornosti
@katetuc zareagovala si spravne...a teraz sa na to pozri hlavne z pohladu psa..je povinny trpiet, ze dake decko vymysla a robi zle? nie....moze uhryznut? ano. Bude to chyba psa? nie, ale tvoja... Psa vtedy ani v ziadnom pripade nepotrestat...proste treba zastavit dieta... viem o com vravim...neber to tak co si pomyslia ostatni, chran si svojho psa a tak jednaj s tym chlapcom...aby vedel, ze ide cez ciaru... vzdy som psa branila, ak uz pes vrci, je fakt zle...a je vobec zle, ze k tomu musi pes pristupit... teraz mam aj dieta a hoc robi psovi kadeco, vzdy dostane syn...lebo on robi zle...neda mu pokoja ani po upozorneni? zavrem sa s nim do izby a necham premyslat a vyrevat sa...az je kludny, moze zas ist z izby... vies kolkokrat ho uz pohryzol aj do krvi?malemu je to fuk...proste ked sa nudi a nema inu aktivitu...podla mna aj v tomto pripade ma dieta vela energie a nevie co s nou a dospely mu nik nepomaha ju dako dostat zo seba...
@kristina2015 nemusia mat vzdelanie ziadne, idu robit opatrovatelky, aby si zarobili. Tym, ze zena porodi, sa z nej este super matka nestava. To by nebolo tolko tyranych, zanedbanych a rozmaznanych deti
@lindusss2016 suhlasim, ze ak dieta stale pocuva, ze je zle, ine nebude. Neviem, preco niekto onalepkuje takto dieta, preco nehodnoti jeho spravanie. Nie - si zly, ze si zobral hracku a zahodil, ale nie je pekne, ked zoberies hracku a zahodis. Verim, ze nabuduce sa ti podari vypytat si ju. Ak provokuje, ze to urobi znovu (on len skusa, co sa stane, velmi dobre vie, ze nerobi dobre), upozornit aky trest bude nasledovat, ked to zopakuje. A ak neprestane, nasleduje trest. Vzdy a vsade.
@katetuc teraz ma tu asi ukamenuju, ale mne VZDY pomohlo nastavit zrkadlo a system 2x a dost ... udries? vysvetlim pekne, druhy krat upozornim, ze ak meprestane, stane sa mu to iste, co sam robi ... no a na tretikrat to splnim. Mozem povedat, ze na tretikrat prislo len parkrat, lebo vedia, ze sa im to sakra neoplati.
mne sa zda ze 3 rocne dieta este sa nevie tak ovladat co sa tyka emocii a aby rozum riadil jeho konanie. tak take male dieta treba zobrat z dosahu tej zlej situacie pre rodica alebo opatrovnika neriesitelnej. a popripade mu vysvetlovat. ale urcite by som neocakavala v tomto veku nejaku poslusnost po napomenuti. ked dieta neposluchne v tomto veku za neho tu vec spravi rodic. napirklad vrati vytrhnutu hracku a pod.
@katetuc ...ja ked som raz zrevala na 3r. decko ktore takto naprotiven opakovane otvaralo u nas doma mraznicku, ze ked mu mama nevie dat po riti tak mu dam ja tak sa odulo aj decko aj mater 😂 ...ale mraznicky sa uz nedotklo. Dovtedy ho mama takmer na kolenach prosila nech to nerobi a decko to malo v pazi. Su veci ktore staci povedat raz ale zrozumitelne a dorazne.
Ja mam pocit ze v dnesnej dobe sa z deti robia polobohovia a rodicia sa pomaly boja zvysit hlas. Netreba vrieskat za kazdu blbost. Ale odtial potial. Nebudem ja po navsteve rozmrazovat mraznicku len preto ze mater si nevie usmernit decko. A kamosky sme dodnes, decko uz pubertak, a neodpadlo z neho ze mu niekto dorazne povedal co nema robit.
@katetuc paani,,rozmaznane dieta,ktore vie ako skakat po hlave dospelym...ale ty si sa zachovala spravne..mne by trpezlivost dosla uz davnejsie, a bola by som prudsia asi,,tiez mame zdivocele deti ale drzime sa pravidla ako sa do hory vola tak sa znej ozyva - je zly, som zla/prisna aj ja,,je dobry - som dobra aj ja..a nie ze aby bol malicky stastny tak necha co chce..a ktomu psikovi nekde len oto co sa mohlo stat jemu ale do psa kopat? Tyranie zvierat?to nesmie robit!!! Je to ziva bytost,,
@elizabet173 Ako kde už len keď ideš opatrovať do zahraničia musíš mať kurz, ovládať jazyk. Či adopcia a podobne - všetko kurz,psycho posudky atď .To že niekto zveri dieťa v zahraničí či tu hoc komu len tak🤷 Teraz myslím nejaké mamičky ,lebo starostlivosť na profesionálnej úrovni je iná.
@elizabet173 Alebo minimálne starostlivosť už po nejakom preškoleni...
@elizabet173 Nie na darmo sú študovane učiteľky,učiteľky v MS,pri adopcii sprísnené opatrenia,študovane opatrovateľky,záchranári,zdravotníci a podobne všetko roky štúdia poctivého riadnej driny ktoré aplikujú v praxi neskôr.
@elizabet173 To že dieťa nevie ovládať vo veku 3 r svoje emócie je úplne normálne . Bežne vidím deti sa hádzať o zem a aj menšie . Prečo by malo byť rozmaznané . To je úplne normálny vývin jedno zo štádia ,aspoň vedia že je zdravý . Ja prstom na ľudí neukazujem a na deti už vôbec . Poznala som x deti ktoré sa hádzali a dnes samé 1 v ZŠ sikovnici . Ak nevedia si rady i časom nejaký psychológ ktorý usmerní rodiča kde pochybil . Dá mu nejaké rady . Ale hádzať vinu na 3 ročné dieťa ako prepac
@elizabet173 Ja mám doma dieta živšie s diag/ potvrdená lekárom- , sú dni keď neviem ani že dieťa mám a sú dni kedy doslova počítam sekundy kedy zaspí. Paradox učiteľky si chvália kolektív strašne pomohol. Akonáhle je moje dieťa s učiteľkou samé / chodíme aj na doučovanie už špekuluje ,vyjednáva presne ako doma . Pri týchto deťoch musíš mať strašný nadhľad .Neviem si predstaviť tie deti kt majú nejakú poruchu a doma neustále vrieskajucich rodičoch s remenom v ruke . Chudence . A ako neustále počúvajú aki sú zlí - nechceni ,chudatka malé . Krutý svet ísť podľa meritka a budeš taký ako ostatni a hotovo . Ja to z teba vybijem.😔
@elizabet173 Na druhej strane neviem si predstaviť že by som mala dieťa zakriknute sediace v kúte . Človek nikdy nevie možno ten elán využije raz v hudbe ,v kreslení alebo v športe . Ja som hrdá na svoje dieťa a nemenila by som.
@katetuc reagovala si správne. Tvoja reakcia bola úplne detská a prirodzená (myslím to kopanie psa) a to je to čo potrebuje. On je dieťa, teda vysvetľovať mu dospelacky že sa to nepatrí je v tomto prípade podľa mňa zbytočné. Kamoška mi rozprávala ako bola svedkom, kedy sa v hrackarstve začalo malé dievčatko hádzať o zem a plakať lebo mama mu nechcela kúpiť hračku. A mama? Hodila sa tiež na zem a začala ju napodobňovať a malá keď videla aké je to stupídne správanie šokovane pozerala a prestala. Mamina sa ospravedlnila ľuďom v obchode že to bolo potrebné pretože dieťa skúšalo kde má hranice a bolo 🙂
Tu už nepomôže dospelacke vysvetľovanie, keby pomáhalo tak sa už niečo zmení. A ak takto beztrestne môže atakovať ostatných (deti aj dospelých) tak mu to ostane a môže sa stať šikanátorom.
V prvom rade si to však musia uvedomiť rodičia. To že by mu povedali nie a nechali ho sa vyrevať by mu iba prospelo. Ja verím že je to veľmi ťažké, ale vytrpieť si to budú musieť, buď teraz kým to nebude také hrozné alebo neskôr a to bude horšie.
A ešte jedna dôležitá vec, reagovala si v podstate správne, ale to sú tvoje hrajice za ktoré si ho nepustila. Nemôžeš vychovať cudzie dieťa, bude mať rešpekt iba pred tebou a inak bude stále ako čert a rodičia na teba budú pozerať pomedzi prsty. Skús vysvetliť im že takto ďalej nie. Ak si takáto empatická na psíka a krásne si sa ho zastala, tak si predstav že uvidíš ako šikanuje tvoje dieťa, čo potom? Alebo nebudeš radšej s malým chodiť medzi deti? Prípadne je ešte alternatíva čistých rúk navrhnúť rodičom aby vyhľadali detského psychológa/terapeuta/poradcu - ten rodičom vysvetlí čo sa deje a ako na tom pracovať. Je to taký najlepší spôsob ako nebyť za úplnú kravu.
@kristina2015 medzi zakriknutym sediacim v kute a rozmaznanym spratkom je obrovsky rozdiel. On ten elan bohuzial vycerpava na cinnosti, ktore ho nikam neposuvaju, len utvrdzuju v tom, ze bude vsetko podla neho, s cim moze mat v buducnosti dost velky problem. Ak by svoju energiu a elan vyuzival napr. na rozobratie kazdej mechanickej hracky, sice by ich znicil, ale dospel by aj k istym poznatkom. S malymi detmi pracujem vyse dve desatrocia 🙂
@elizabet173 Nikdy nevieš čo všetko sa taký malý človiečik učí napr nedávno som čítala clanok ako jeden psychológ - sám má diagnózu adhd sa stal v dospelosti psychológom a je najlepší s pomedzi psychológov - zameranie presne na takéto deti . Ja som optimista ☺️ Ja nehovorím že dieťa v 3 by nemalo mať už prísnejší režim ,už presnejšie pravidlá ,ale je tu to ale 🙂 Ešte aj z neho môže byť sikovnik 🙂) Je aký je trochu lásky pomoci a ešte môže každému raz vystrieť zrak ☺️
@elizabet173 Tvrdohlavé deti sú cieľavedome nevzdávajú sa iba tak 😉
@elizabet173 Nie z každého vyrastie lúpežník a kriminálnik 😉
@elizabet173 Naopak ľudia javiaci sa kľudne vedúci normálny život za dverami psychopati alebo vrahovia.
@kristina2015 na kazdy tvoj prispevok sa da odpovedat ano aj nie. V kazdom pripade spravanie dietata na navsteve bolo daleko cez ciaru, netolerovala by som ho ani nahodou, aj ked dieta za to nemoze. A to som bezne mala v obyvacke bunker, rozlozene malovanie temperami a pod. ked sa hralo moje dieta alebo som strazila deti susedov, ci z rodiny. To mi nevadi, upozornovanie na seba krikom a ublizovanim inym velmi. Ja netvrdim, ze nie je alebo nebude sikovnym. No v prvom rade narazi v kolektive, tam nebudu rodicia ani nikto, koho by vydieral a budu tam pravidla, to bude sok. Mozno sa prisposobi a mozno nie, no potom ho budu deti z kolektivu vylycovat, co u neho zase moze viest k agresivite, cize zacarovany kruh. Ved urcit dietatu hranice je uplne prirodzene a pre jeho vyvoj potrebne
@elizabet173 Áno súhlasim čo si napísala ja som optimista už bude musieť ukázať aký frajer je aj bez mami v škôlke ,,a naučiť sa plávať v oceáne sám .Tam veľmi rýchlo pochopí že pani učiteľka nie je mama. Ja si myslím že všetko bude ok- odkuka aj správanie iných detí a to jeho súperenie bude v štýle chcem byť ešte lepší ako ostatné deti napr a bac zrazu vzorne dieťa ukážkové .Postupne už tie hranice ukazovať v jeho veku a takýmto deťom inak veľa pomôže chvalenie, chvalenie ,chvalenie . Bude ako medik u nás to zaberá . Kritiku menej často .
@elizabet173 Plus veľa aktivít my ak sme dnes neprešli 5 km tak by som klamala
@elizabet173 3 deti a takto malé dajú zabrať rodičom ja mám jedno takže sa môžem venovat
@elizabet173 Hah ale poviem ti že niekedy som taká unavená akoby som mala doma celú armádu 😁 takže kľudne ak ide von so psíkom zaklopať vziať malého za ruku ísť sa s ním prejsť namiesto hľadania chýb aký je čert.

@zoeazari on je dobráčisko, úplný kľuďas, pri ňom keby buchne atomovka tak si ani nevšimne. Čo sa detí týka, jeho milujú, lebo mu môžu doslova vyliezť na hlavu a on s nimi bude robiť blbiny. To je najlepší ujo pod ☀️ a celkovo, nevie povedať NIE.