icon

Budúcnosť našich deti

bastilly
14. sep 2013

Tak velakrat sa zamyslam nad touto otazkou.ja by som velmi chcela aby bol moj syn nejaky remeselnik .nie len nejaky tuctovy vysokoskolak, ktory stujue len aby mal titul...lenze ak to tak pojde obavam sa ze nas stat vychova samych "inteligentov" s lavymi rukami.ked sa tak pozeram uz ani niet strednych skol s remeselnym zameeranim...mne je z roho velmi smutno...podla mna je to generacia lenivcov..a aj doba je nepekna .ved ludia budu ochvilu bez cinu len same tukanie...chape ma niekto? 😉 ja sama som sa rizhodla neist na VS, pretoze sa mi nepaci to co z nich vychadza a ze sa clovek bedie a meria podla titulu....

Strana
z4
barcelona94901
15. sep 2013

@eeffka 😀 sa smejem,pretože ja som chcela byť predavačka,no mne to otec nedovolil 😀 bol obchodník,vedel čo to obnáša,no ja ,ako dieťa som vnímala to prostredie aj tak s užasom a do teraz si pamatám moju prvu "registračnu kasu-pokladnu" 😀 ježiško 😀 ale čo otec nechcel,osud mi tiež brigádne doprial ,čomu som rada ,bola to krásna skusenosť
moj šef bol ešte rodičov prosiť aby mi dovolili u neho pracovať,,veľmi rada na to obdobie spomínam a som aj hrdá,že som patrila k najlepším predavačkam ,mne bolo jedno čo predávam,predala som všetko,bola to skusenosť s ľudmi ,zažila som aj prázdniny za pásom,dokonca v čechách ,v škodovke ,to už bolo náročne ,ale prekonala som samu seba ,skusenosti v čomkoľvek su naozaj na nezaplatenie ,aj ked moje boli brigádnicke,študentské ,.vážim si prácu ľudí ,s titulom ,či bez,život sám nás presvedčí na čom skutočne záleži a čo ostáva mnoho krát iba papierom

sorciera24
15. sep 2013

@simca06022011 chapem, mas narocnu pracu a toto by bol oddych od stresu 😉 ....a presne detom treba ukazat moznosti.....ale azs si treba uvedomit, ze nie kazdy ma na to studovat VS.....rodicia sa snazia mat z deti lekarov, pravnikov, ale kolke tym trpia, by ste enverili (vidim to kazdy den).....ako pises....

simca06022011
15. sep 2013

@sorciera24 no presne, trpia a potom tu opisuju zle vztahy s rodicmi, lebo "vyhodili ma zo skoly", "lebo odisla som lebo ma to nenaplnalo", alebo "nemam pracu, studovala som nieco ine ako chcem robit, ako sa prekvalifikujem, rodicia sa hnevaju" atd... boze tolko tu toho je 🙂

barcelona94901
15. sep 2013

@simca06022011 na Slovensku máme málo dobrých čašníkov,vyučených ,čo vedia aj servírovať ,bez žuvačky ,pozdraviť,...všetko to uteká von ,vyučený čašník,barman,kuchár,cukrár ..mna osobne niekedy viac poteší dobrá obsluha než samotné jedlo 😀

bastilly
autor
15. sep 2013

@horana konecne niekto kto ma pochopil, v tomto sptate je vsetko na hlavu .....zlate stare casy, ked bolo VS tolko kolko trebalo a dostali sa na ne len ti ktori na to mali a VS vzdelani ludia pracovali na takych poziciach na akych ich trebalo a nie teraz vysokoskolaci robia to co by zvladla moja babka ktora je bez strednej skoly... atd atd atd

mima4
15. sep 2013

@barcelona94901
vies co je zaujimave.. ides do restiky a ti casnici tam obycajne nie su vyuceni... Reaita je taka, ze ucnovky produkuju nepouzitelnych ludi... vsetci ucitelia mi doteraz povedali, ze ucit na ucnovke je "za trest" (pre ucitela myslim 😉 ). Ucilistia sa zmenili na s prepacenim "odpadovy zber ziakov". 80 % studentov v nich ma ruky lave, vselijake poruchy spravania, IQ hupacieho konika... len nejako dostat vyucny list, ci maturu... a potom naplnia dedinske krcmy... A ten zvysok, to su obycajne sikovni ludia, zbalia po skole caky paky a prasia do sveta... kde sa obycajne krasne uplatnia.

anatalia77
15. sep 2013

@barcelona94901 ale ja sa mladým nečudujem,že utekajú von,ak je dobrý tak vonku ho lepšie zaplatia.Neviem si predstaviť,ako mladý zo 400 eur zaplatí bývanie,stravu, kultúru,oblečenie a našporí na byt.
Nemá šancu.

barcelona94901
15. sep 2013

@mima4 ale je jednoduchšie sa porovnať su susedom čechom,rakušakom,než s afričanom,..o ktorom tu dokopy skutočne nič nevieme ,narozdiel od suseda,kde si chodíme nakupovať to krajšie maso,to lacnejšie oblečenie ,kde si kupujeme domy,pretože to tiež stojí menej...je jednoduchšie vidieť jeden slovenský skromný,užitočný darček..než rakušakov bohatý stromček.. 😀

simca06022011
15. sep 2013

@barcelona94901 tak tak...ale napr. aj nevyuceni sa vedia perfektne obracat a vsetko naucit, ked ich to bavi.. ja mam sestru, studovala marketing, ale nebavilo ju to a skoncila ako casnicka, jasne aj ako prevadzkarka ale casnicku aj robila, robi to uzasne pretoze ma taky vrodeny pristup k ludom, ze ju proste maju radi a lozia jej tam stale dookola, len aby prehodili par slov a dali si kavu... preto je nadsenie pre nejaku pracu dolezite. Ja som bola cca v 17tke na psychotestoch nejakych (nejake didakticke neviem ake centrum to robilo) a vobec neviem ci sa to este robi, ale bolo to uzasne a kazde dieta by som tam poslala, trvalo to skoro cely den, o par tyzdnov doniesla pani vysledky a porozpravala sa so mnou. Bolo to presne o tom kto ma na co vlohy, ked mal socialne citenie, nemoze predsa sediet cely den za PC ale musi byt medzi ludmi, kontakt by tomu cloveku chybal, manazerske veci detto, jasne aj jednotlive predmety sa tam testovali a povedali presne kde su slabiny a kde je potencial a vyborne to sedelo... TOTO rodic nevie a nema z kade, znamky zo skoly casto nie su realne a ani znalosti rodica o vlohach dietata nie su uplne 100%, lebo sa odvijaju aj od znamok a od toho ako sa dieta prejavuje doma a nikde inde. Pred rodicom sa deti spravaju inak.

anatalia77
15. sep 2013

@bastilly aj volakedy sa študovalo za klobásky,a bežne sa uplácalo,keď rodičia chceli,aby bolo dieťa prijaté

barcelona94901
15. sep 2013

@anatalia77 ani ja sa nečudujem ..ved sama mám skoro všetkych kade ,tade vonku..dokonca obdivujem aj našu bývalu susedu,odišla pred 50tkou a ani sa nemieni vrátiť ..sama povie,nie ,nie je to ľahké,chýba mi domov..ale možem dostojne dožiť hoci v cudzej krajine,ale nebudem odkázana na pomoc detí,šetriť na nedoplatok za plyn,triasť sa ,či mi vystačí dochodok,hoci som celý život pracovala a takto? tiež žijem skromne,nekupujem si kožuchy,ale dokážem priniesť vnučatam darčeky,zobrať sa na dovolenku..doma som mohla ísť iba do záhrady,ktoru mi aj tak každu jesen romovia vykradli..

simca06022011
15. sep 2013

@anatalia77 alebo clena komunistickej strany samozrejme neodmietli, ked mu syna nezobrali na VS 🙂) Aby bol inzeniiiir 🙂) Ako sa patri 🙂)

bastilly
autor
15. sep 2013

@anatalia77 ale nestudovalo tolko tupych hlavy a hlavne nebolo tolko nezmyselnych skol...

mima4
15. sep 2013

baby,

ja mam taku otazku na vas. Podla vasho nazoru preco podla vas rodicia tlacia deti k tomu, aby studovali VS, boli pravnici, lekari, ekonomovia atd?

barcelona94901
15. sep 2013

@simca06022011 áno aj nevyučení,ja mám pár ľudí v okolí čo neboli vyučení,ale spravili si kurz ,vonku funguju už roky,
a jeden známy ten už na profi urovni,jeho to bavilo,tiež mal povodne gympel 😀 ,rodičia ho tlačili na výšku,odkrutil si vojnu,spravil si kurz barmansky ,pobrigádoval a išiel do sveta ,z ničoho..je to ale jeho život,vášen ,práca koníčkom,videl vdaka tomu celý svet,zažil možné aj nemožné , miešal drinky politikom,celebritám,okusil skutočné večierky a ovláda už 4 jazyky ,pritom v škole mal problém..škola života je naozaj to naj ,ked má prácu ,ktorá ho baví,človek má spokojnejší život ,odráža sa od toho veľa vecí ,inak aj jeho rodičia tak ako sa mu vyhrážali,že ho vydedia,už ho nechcu vidieť ak odíde,,atd ..atd..a nech sa už nevracia..tak su dnes na neho hrdí 😉 a on je za vodou ,šťastný🙂

simca06022011
15. sep 2013

@mima4 pretoze v case, ked nasi rodicia vyrastali... tj predpokladam ze terajsi 18rocny maju rodicov este z ery komunizmu, to nieco znamenalo. Lekar, Inzinier, Ekonom bol pan a nestudoval kazdy. Dalsia vec, je istejsie tu VS mat ako nemat ak ma dieta ambicie alebo by nieco chcelo robit, ma dvere otvorene. Napr. Uz roky sa hovory o tom, ze uctovnici bez VS a specialnych testov nebudu moct robit uzavierky pre danove priznania atd. A uz sa to blizi realite. Preto.. vsetko sa meni z mesiaca na mesiac. Ale jedno sa nemeni.. a to je vec, ze vlasy si potrebujeme dat urobit, a umyvadlo, elektriku a ine veci tiez.. vzdy 🙂 A je otazne ci kadejake socialne prace s velkym poctom studentov a ine super odbory su potrebne (nejaky socialny pracovnici su potrebny to je jasne, ale je prebytok a uz im vymyslaju pracu... kto vie aky odbor maju ludia v jj...)

simca06022011
15. sep 2013

@simca06022011 boze tolko chyb v jednom mini prispevku... ospravedlnujem sa: P

sorciera24
15. sep 2013

@mima4 lebo si myslia, ze im to financne lepsie zabezpeci buducnost...ze zarobia vela....rposte penaize a myslia si, ze peniaze su stastie.....a pritom to stastie moze byt uplne niekde inde.... 🙂

barcelona94901
15. sep 2013

@simca06022011 v Nemecku žila jasnovidka,ktorá roky dopredu kadečo predpovedala ,od ich politikov ,cez rozpad Ceskoslovenska ,pád dvojičiek,banícke nešťastie ,spomenula rozné krajiny ,zmenu spoločnosti,vtedy fičali marky a ona hovorila už o eure a mali ju v tom čase za blázna..ľudia sa k nej radšej chodili liečiť,než veštiť,prišlo im to ako sci-fi..predpovedala aziatov v Europe ,muslimské nepokoje,Rusko-Amerika,pády krajín..ktoré boli na koni..spomínala aj vzdelanie,ako veľmi budu vyhľadávaní práve robotníci,stavebníci,ľudia,čo nemaju ľavé ruky,že si nájdu uplatnenie,budu finančne ohodnotení viac než človek s diplomom ,..po celej Europe..hovorila aj o tom,že človek,ktorý bude mať kusoček zeme s plodinami bude bohatší,než človek so zlatými obrazmi ..a tak ako sa jej vysmievali,tak vraj teraz dávaju dokopy tie jej predpovede 🙂

anatalia77
15. sep 2013

@barcelona94901 teraz pojdem trošku do extrému,ale ak by sa niečo "zomlelo",tak sa uchýlim k skupine sedliakov s učnovkou a šikovnými rukami,ako k vyštudovanému ekonómovi.Pud sebazáchovy.

lubikan
15. sep 2013

@barcelona94901 presne tak a navyse,fyzicka praca lieci dusu 🙂

raz ma svagor vysmial,ze cest mojim rukam (ako vysmech nato,ze som povedala nieco v tom zmysle,,ze fyzicka praca je lepsia,nez sediet v kancli ,alebo robit obchodnika,kupovat lacno,predavat draho)

bazarocka
15. sep 2013

@anatalia77 dobre napísané 😀

elje
15. sep 2013

@bastilly Uplne s tebou suhlasim a nepaci sa mi klise veta, ze necham nech si moje deti same vyberu... Ak si ja pamatam, tak v 14 rokoch ked som sa rozhodovala na aku strednu skolu ist, som nemala ani tusenie co chcem v zivote robit. Tak ma vlastne trochu rodicia 'usmernili' a som za to velmi rada. V dnesnej dobe zalezi hlavne na tom, aby bolo dieta sikovne a priebojne a aby nemuselo v dospelosti pracovat na inych, ale uzivilo sa same 🙂

anatalia77
15. sep 2013

@elje dobrá odpoveď,až nato-aby nemuselo pracovať na iných,ale uživilo sa samé
Už tu spomínaná pásová výroba automobilov sa nedá zariadiť tak,aby tam bol každý na svoje triko.Vždy budú profesie,keď bude treba zamestnancov,ktorých si budeme platiť.
Najprv tlačíme deti na vysoké školy a potom len do súkromného sektora na živnosť.Klasické povolania bude robiť akože kto?

mima4
15. sep 2013

@anatalia77
no ale je rozdiel niekoho do niecoho tlacit a niekoho urcitym smerom usmernovat, hovorit s nim o tom, preco ja uvazujem tak, alebo hentak. Takze aspon ja v tomto vidim dost podstatny rozdiel. Kazdy rodic chce pre svoje dieta len to najlepsie, ale pravdaze vyber by mal byt vzdy dobrovolny.

heleninamama
15. sep 2013

@mima4 Pýtaš sa, prečo ľudia tlačia deti na VŠ? Nuž, lebo možu, veď VŠ je skoro v každom meste, lebo momentálne nie je práca a čo s takým 19ročným človekom, lebo to robia ich susedia, kolegovia a nechcú byť horší, lebo dúfajú v ich lepšiu budúcnosť, lebo mnohí rodičia nemajú o vzdelaní ani poňatie, ale myslia si, že práve VŠ diplom dá ich deťom prácu aj rozum... Celé je to zle. Dostať sa na dobrú školu je obrovský problém stále a prípravu na ňu treba začať v útlom veku dieťaťa.
Ja som z tzv. dobrej rodiny, každý mal VŠ vzdelanie, takže som bola vedená od školky k tomu, že študovať budem. Navyše som bola jedináčik a decko-šprt, ktoré nepoznalo iné len jednotky a úspechy, proste sen každého rodiča aj učiteľa... Latka bola nasadená vysoko. Mám 2 VŠ. Pred 5 rokmi som hľadala v práci asistentku a bola som v šoku, koľko sa ich prihlásilo a koľko nevyhovovalo. Bolo potrebné 100% ovládanie SJ a AJ na komunikatívnej úrovni a práca s PC. Angličtina to bola slabota, s tým som aj rátala, ale absolventi našich VŠ neovládajú ani rodný jazyk. Obľúbeným argumentom bolo, že počítač to opraví... Ale ja som potrebovala človeka, ktorý ak samostatne niečo napíše a pošle, neurobí firme hanbu... Vytriezvenie prišlo pred vyše rokom, mám 3ročné dieťa, manžela, ktorý veľa cestuje a tak som počas MD začala učiť. Som taký učiteľ náhodou, neprofesionál, vyštudovala som síce AJ v kombinácii so SJ, ale tlmočnícky smer, druhým rokom si teda dorábam pedagogické minimum, hoci toto miesto nevnímam ako svoju poslednú štáciu. Učím na gymnáziu, ktoré som v roku 1996 absolvovala, vtedy boli v ZA 3, dnes ich je 10! Úroveň je z roka na rok slabšia, to hovoria moji bývalí pedagógovia. Mnohí absolventi ZŠ naozaj neovládajú rodný jazyk, nikdy neprečítali knihu, nikdy sa doma neučili... Rodičia si často myslia, že ich deti dostanú všeobecné vzdelanie a prehľad len tým, že si to v škole odsedia. Matematika, fyzika, chémia to im nejde, stačia štvorky - žiakom aj rodičom, jazyky to je slabota - slovíčka neovládajú, bifĺovať sa predsa nebudú,to je nemoderné, z gramatiky je top prítomný priebehový čas, ostatné pokrivkáva, SJ ich nezaujíma, veď, kto dnes potrebuje pravopis a kto dnes číta beletriu? Dejepis, zemepis, biológia... to ich proste nebaví. Celý ich duševný svet sa točí okolo hier na mobile a sedenia na FB.
V každej skupine sú 1-2 vynikajúci žiaci, zvyšok je z mojho pohľadu to nenávidené učilište, o ktorom sa tu mnohé tak posmešne vyjadrujú, nemajú na to vrodené predpoklady, nemajú záujem, často obe dokopy. A rodičia ich podporujú hláškami, že doba sa mení, nemusia vedieť toľko ako kedysi, veď máme počítače a internet, že to čo sa učia v škole je aj tak nepodstatné, že sú to zbytočnosti...
Tí najlepší idú od nás študovať do zahraničia, najma do ČR, ak zostanú doma, volia medicínu a pod. odbory. Ostatní vyberajú školy vylučovacou metódou - tam, kde je MAT nejdem, jazyky dobre neovládam a hurá ide sa na humanitné smery o ničom. Najlepšie tam, kde berú bez prijímačiek. A na toto má byť niekto pyšný?
V utorok sme mali náhradný termím maturít. Tí, čo maturovali, to bol fakt odpad - nebol tam nikto zo zdravotných dovodov, len hlúpi a navyše aj leniví a nezodpovední. A na školu prišli začiatkom septembra z viacerých VŠ ponuky na voľné odbory, v ktorých nás žiadali, aby sme im týchto žiakov poslali!!!!!! Samozrejme, berú bez prijímačiek...
Sama sa rátam za intelektuálku, ale nikdy by som nepohŕdala ľuďmi s nižším vzdelaním ako niektoré tu na MK. Proste sú ľudia, ktorí nie sú predurčený na dráhu akademikov a treba si to priznať, sú ľudia, ktorých to v škole nebaví a remeslo je pre nich oveľa lepšia voľba. A mýtus o tom, že človek s VŠ lepšie zarába na Slovensku určite neplatí. Momentálne ani u mńa. Titul pred menom neznamená, že ide o nadčloveka. A ak mám potrebu porozprávať sa o Sartrovi, určite neoslovím murára, ktorý mi prerába chalupu, od neho vyžadujem, aby vedel iné veci.

sorciera24
15. sep 2013

@heleninamama teraz si mi uplne napisala z duse ....suhlasim s tvojim prispevkom.....(a mozme niekedy spolu pokecat o Sartrovi;))

zitaje
15. sep 2013

@heleninamama dala som, ze Paci sa mi to, ale tak samozrejme sa mi to nepaci 🙄 smutne... Zial, obavam sa, ze mas pravdu - ja nemam taky prehlad.
ALe k tomu Sartrovi - moja dcera obcas v lete chodi s jednym bacom past ovce, a zvyknu sa rozpravat o literature, dotycny baca odobera rozne literarne casopisy 😀 ale chapem, ze to asi vynimka, ktora potvrdzuje pravidlo.

dai
15. sep 2013

ahojte. ja nesuhlasim s nazorom zakladatelky. myslim si ze sikovny clovek sa uchyti vzdy - ci s VS ci bez. detto o sartrovi sa da pokecat niekedy lepsie so scitanym murarom ako s Vs socialna praca horna marikova hlavne ze mam titul clovekom...
ja som inak tiez z rodiny kde vsetci mame VS okrem otca - pricom oyec knihy priam hlta a dovolim si tvrdit ze by schoval do vacku akehokolvek intelektuala napriek tomu ze ma len priemyslovku - jemu nikdy nechybala vs - cely zivot priton robi pracu Vs vzdelaneho cloveka... ja robim v nadnarodnej firme a na velmi vysokom poste mam kamosku so strednou skolou - nenormalna sikula plynule komunikujuca 3mi recmi ovladajuca uctovnictvo, zbehla v pr a marketingu etc. ...
ja osobne pokladam fyzicku pracu za relax, perfektne zvladnute remeslo za umenie...
suhlasim s mimou ked pisala ze remeselnici sa maju u nas zle lebo v sr je zial kazdy polyhistor - tu je kazdy zahradnik, murar, obkladac rtc. ... nenechame inym zarabit ani za nic...
ja s mojim muzom sme vs vzdelani ludia, detom sa snazime davat vsetky moznosti aby si mohli vybrat co ich neskor bude naplnat - dcera ma 6 - je pokrocila plavkyna, lyziarka, prejde v pohode 50km na bycikli, korculuje, hra na flaute, chodi na kruzok sikovne rucicky, loptove hry, vzdelava sa v nemcine... podla mna jej davame vela moznosti aby nasla co ju bude bavit... urcite jej dalsiu cestu ovplyvnovat budeme - ak ju bude skola bavit a pojde jej to tak ju budeme podporovat v dalsom zmysluplnom studiu - ak nie tak budeme hladat alternativu...
ja osobne vidim buducnost svojich deti ruzovo - verim ze ak sa budu snazit tak mozu byt vsetkym😉 tak ako kazdy z nas 🙂

elje
15. sep 2013

@anatalia77 Aj tie klasicke povolania ako murar, tesar, pokryvac sa daju predsa robit na vlastne triko... Tak som to myslela 😉

Strana
z4