Aká budúcnosť čaká detí s autizmom?
Dobrý deň, chcela by som sa poradiť s rodičmi detí s PAS.
Môj syn je na prvom stupni ZŠ, má diagnostikovaný autizmus v ľahšej forme a problémy s pozornosťou. Mentálne zaostalý nie je, ale vo viacerých veciach je oproti rovesníkom pomalší a veľa vecí mu trvá dlhšie.
Poslednú dobu ma veľmi trápi jeho budúcnosť. Neustále rozmýšľam nad tým, ako bude fungovať, keď bude starší – či zvládne školu, či bude vedieť raz samostatne fungovať, nájsť si prácu alebo normálne žiť medzi ľuďmi.
Viem, že každé dieťa je iné a nikto mi nepovie presnú odpoveď, ale veľmi ma desí tá neistota. Pri zdravom dieťati si človek vie nejako predstaviť budúcnosť, no tu mám často len strach a otázniky.
Aké majú možnosti po základnej škole? Existujú vhodné stredné školy alebo povolania aj pre deti s PAS? A čo vám najviac pomohlo pripraviť dieťa na bežný život? Je jedináčik, druhé dieťa nemáme, preto to asi riešim viac.
Ďakujem za každú skúsenosť alebo povzbudenie.
ja mám 2 deti s PAS, jedno na VŠ, jedno na ZŠ. starší koncí, chce ísť do Japonska pracovať, učí sa ako samouk japončinu. alebo na doktorát. ZŠ bola TAZKA. teraz si ide za svojim. mladšia ideme na SŠ, môže ísť na akúkoľvek ak zvladne. vyhladali sme si odbory, kde nemusí komunikovať s ľuďmi. učím ich od mala samostatnosti, hodnote peňazí, vedieť si nakúpiť, jazdiť autobusom, vlakom, vypýtať si v obchode vec čo nevie nájsť, vedieť sa rozhodnúť aké oblečenie v akom počasí obliecť, skúšajú krúžky, učila som ich komunikovať s dospelými, ak niečo potrebujú... sú to veci, ktore zdravému dieťaťu ukážeš 1-2x, ale naši na to potrebujú týždne, mesiace treningu v riznych situáciách. moji nemali asistenta na škole, naučili sa fungovať bez neho, nik ich neofukuje. maju svoj svet, ale učím ich fungovať aj v tom našom. Ak ho to nenaučíš v detstve, v dospelosti sa to ťažko naučí. normálne žiť nebude, ale verím, že sa neskôr dokážu o seba sami postarať, keď tu ja nebudem.
Sesternice syn skončil strednú školu, mal tam asistentku a aj nejako s jej pomocou zmaturoval a potom zostal doma, nikde ho nechcú. Všade, kde ho dali, ho po čase prepustili. Ono to na ňom vidieť, že nie je v poriadku a nevie pracovať tak ako ostatní a ani často nechce. Navyše má veľmi nepríjemnú povahu, je dosť nervák a nedá si povedať. Doma je celé dni zavretý v izbe a hrá sa na počítači nejaké hry. Sú z toho nešťastní, ale nevedia si s ním rady. Nechce vychádzať von, nepomôže ani doma, ani na záhrade, ani nemá nijaké záľuby, kamarátov, len tie hry.
Sesternice syn skončil strednú školu, mal tam asistentku a aj nejako s jej pomocou zmaturoval a potom zostal doma, nikde ho nechcú. Všade, kde ho dali, ho po čase prepustili. Ono to na ňom vidieť, že nie je v poriadku a nevie pracovať tak ako ostatní a ani často nechce. Navyše má veľmi nepríjemnú povahu, je dosť nervák a nedá si povedať. Doma je celé dni zavretý v izbe a hrá sa na počítači nejaké hry. Sú z toho nešťastní, ale nevedia si s ním rady. Nechce vychádzať von, nepomôže ani doma, ani na záhrade, ani nemá nijaké záľuby, kamarátov, len tie hry.
@anonym_d97a6b aj ja mám 22 ročnú dcéru presne takto isto je na tom… momentálne na vysokých dávkach antidepresív, vyhorela na VŠ… desím sa toho, čo bude…
@anonym_autor Mám Aspergerov syndróm a 20 rokov, v škole som asistenta nemala ale akademicky to bolo rôzne. Školu som od 2. stupňa na ZŠ nezvládala, mala som integráciu, a nemala som domáce úlohy. Strednú školu som si vybrala najľahšiu aká bola, a aj tam som vyhorela, skončila som na individuálnom učebnom pláne. Posledné 2 ročníky som do školy nechodila, len na písomky a komisionálny skúšky, zmaturovala som s predĺžením času na skúškach.
Popritom som sa ale venovala svojím záľubám 3 roky, namiesto školy. V 19tich som sa zamestnala na itčkárskej pozícií, v 20tich som sa osamostatnila a bývam v podnájme. S nákupmi mi niekedy pomáha frajer a mama, lebo nezvládam ten hluk a svetlá, alebo si objednám potraviny online. Cestovanie je tiež náročné, mám 40% home office.
Celkovo som na tom ale dobre, mne najviac v živote pomohlo to, že som sa dokázala venovať svojej obsesií s počítačmi a vyplatilo sa mi to. Mám pred sebou úspešnú kariéru. Neboj sa, dopadne to dobre aj keď to bude ťažšie. 🙂
@anonym_d97a6b aj ja mám 22 ročnú dcéru presne takto isto je na tom… momentálne na vysokých dávkach antidepresív, vyhorela na VŠ… desím sa toho, čo bude…
@anonym_e3266f bola ta vš nad jej sily?
@anonym_5ed79e inteligenčne zvládala, ale nedávala ústne skúšky a celkovo internát, cestovanie atď… nenašla si tam ani jednu kamarátku, čiže izolovaná úplne, tiež má nepríjemnú povahu, nikto s ňou nevydrží… bola dva a pol roka na škole a potom skončila v nemocnici…
@anonym_5ed79e ona zanechala štúdium, známky mala vcelku dobré ale už to proste psychicky nedala.
@anonym_5ed79e inteligenčne zvládala, ale nedávala ústne skúšky a celkovo internát, cestovanie atď… nenašla si tam ani jednu kamarátku, čiže izolovaná úplne, tiež má nepríjemnú povahu, nikto s ňou nevydrží… bola dva a pol roka na škole a potom skončila v nemocnici…
@anonym_e3266f aha chapem, cize skor socializacia a fungovanie bolo nad jej sily.
A vy doma ako zvladate jej povahu?
Ja som v organizácii co združuje rodiny kde je niekto pas....po pravde, ani jedno naše dieťa ktore skončilo SŠ, alebo VŠ nenaslo uplatnenie v praxi a všetci sú doma na dôchodkoch z mladosti...bohuzial...nikto ich nechce prijať do zamestnania
Ja som v organizácii co združuje rodiny kde je niekto pas....po pravde, ani jedno naše dieťa ktore skončilo SŠ, alebo VŠ nenaslo uplatnenie v praxi a všetci sú doma na dôchodkoch z mladosti...bohuzial...nikto ich nechce prijať do zamestnania
@rachel36a na plných či polovičných? Lebo reálne po smrti rodičov z polovičného asi ťažko prežijú
@rachel36a ono je to vysoko individualne, rodicia ktorí nemaju problem tak sa moc do takychto zdruzeni nemaju potrebu hlasit. ja sama som AS, mam deti, mangela, fungujem, vystudovala som 2 VŠ a pracujem v odbore ktory som vystudovala. ale je to narocnejsie ako pre zdravych ludi. kazdy den si musim "oddychnut" a zavriet sa sama v izbe, aby som sa ukludnila od hluku okolia. inak je to fajn. 🙂
@anonym_e3266f aha chapem, cize skor socializacia a fungovanie bolo nad jej sily.
A vy doma ako zvladate jej povahu?
@anonym_5ed79e no ťažko… ale tak aký taký spôsob sme si za tie roky našli.
@rachel36a ono je to vysoko individualne, rodicia ktorí nemaju problem tak sa moc do takychto zdruzeni nemaju potrebu hlasit. ja sama som AS, mam deti, mangela, fungujem, vystudovala som 2 VŠ a pracujem v odbore ktory som vystudovala. ale je to narocnejsie ako pre zdravych ludi. kazdy den si musim "oddychnut" a zavriet sa sama v izbe, aby som sa ukludnila od hluku okolia. inak je to fajn. 🙂
@anonym_46f33b no sko pises, zalezi na cloveku, ako velmi je tym strajchnuty a v akych oblastiach.. ja mam 22rocnu a je nepouzitelna…. A ani nechce, je presvedcena, ze na svet sme si to prisli vsetci odtrpiet, v nicom nevidi zmysel, vsetko je pre nu zbytocna namaha. Nema sny ani ciele ani ambicie a najradsej by bola, keby ju zrazil kamion… utrpenie nuz… pre nu aj pre nas….
Ja som v skupine žien s Aspergerom, bohužiaľ problémy s prácou tam má každá skoro, buď sú na voľnej nohe so svojim koníčkom ako maľovanie a tak, ale to ich riadne neuživí alebo proste striedajú práce a fungujú tak že pár mesiacov vydržia, potom skončia alebo ich vyhodia, pár mesiacov sú doma a tak dookola.
Ja sama mám Aspergera s tým že nezvládam kolektív, mala som problémy od detstva aj do školy chodiť. Mám len 45 percent ID, popri tom mám niečo čo zvládnem z domu, ale to by hodí tak v priemere možno 150 eur mesačne a ťahá to mama finančne s ktorou žijem... Ak raz tu nebude neviem čo bude so mnou, nezvládam žiadnu robotu hlavne kvôli tomu že nezvládam dlhšie ľudí, ale aj kvôli poruche pozornosti že sa neviem sústrediť.
@anonym_autor aj ja mám autizmus v detstve som mala stredne ťažký teraz kus lepšie ale stále nemôžem pracovat lebo mám svoje rituály teším sa ako keby s rukami trepem aj niekedy po vonku ale našťastie som si našla normálne manžela a mám aj dcéru ktorá má znaky PAS ale my to vidíme na formu ako mám ja ...aj ja som sa zabíjala v detstve aj v puberte skočila som z mosta do vody vpichla som si noz do brucha bolo to so mnou vesele ale až v 22 som sa ako tak dala dokopy, školu mám len po 5 triedu viac som intelektuálne nezvládla nechodila som do školy šikanovali má lebo som bola proste iná a u mňa sa zistil autizmus práve v tej 5. Triede tak som bola doma a strednú nemám len ten jeden rok akože ....mám celý ID plus materskú plus ma mama živí aj priateľ chodí do roboty ale nemôže veľa robiť lebo musí sa starať o mňa aj o malú, mama sa stara viac o mňa priateľ o malú ...momentálne ale mám ešte aj epilepsiu takže je to horšie no ale snažíme sa ja dúfam že moja malá aj keď bude autistka že bude pri nás kým budeme vládať nebudem ju do ničoho nútiť budem sa snažiť robiť jej život krajším budeme chodiť na výlety na kúpaliská lyžovať plávať korculovat všetko čo viem ja budem ju učiť a dúfam že nedojdeme do takého štádia že si bude chcieť ublížiť proste ja ju necham tak bude chcieť do ničoho ju nebudem tlačiť a budem ju milovať nafurt ❤️❤️❤️
som z IT školy v prahe, a stvrtina mojich spoluziakov su autisti, je to extremne vidno na spravani. ale okrem toho su to vascinou ti najsikovnsji ludia s Ackami, brutalne zazrati do odboru. len je to fakt poznať no
Mám AS syna, školu absolútne nedával, riešili sme IUP. Ale práca úplne bez problémov, osamostatnil sa, býva už sám a robí v oblasti, ktora ho od malička zaujímala. Sám povedal, že polka firmy sú tam autisti, takže dokonale zapadol 😁.
Mám AS syna, školu absolútne nedával, riešili sme IUP. Ale práca úplne bez problémov, osamostatnil sa, býva už sám a robí v oblasti, ktora ho od malička zaujímala. Sám povedal, že polka firmy sú tam autisti, takže dokonale zapadol 😁.
@akvi IT? Moju dceru nic nezaujima, nie je v nicom extremne nadana, iba v anglictine.. lenze tym smerom nechce ist, proste nechce ist ziadnym smerom.. je teraz v liecbe depresie tak este dufam, ze sa to moze napravit, ale kedze nema ziadne specificke zaujmy, v ktorych by sa dalo zarobit, tak mam z toho totalny stres, ze co s nou bude.
@anonym_autor aj ja mám autizmus v detstve som mala stredne ťažký teraz kus lepšie ale stále nemôžem pracovat lebo mám svoje rituály teším sa ako keby s rukami trepem aj niekedy po vonku ale našťastie som si našla normálne manžela a mám aj dcéru ktorá má znaky PAS ale my to vidíme na formu ako mám ja ...aj ja som sa zabíjala v detstve aj v puberte skočila som z mosta do vody vpichla som si noz do brucha bolo to so mnou vesele ale až v 22 som sa ako tak dala dokopy, školu mám len po 5 triedu viac som intelektuálne nezvládla nechodila som do školy šikanovali má lebo som bola proste iná a u mňa sa zistil autizmus práve v tej 5. Triede tak som bola doma a strednú nemám len ten jeden rok akože ....mám celý ID plus materskú plus ma mama živí aj priateľ chodí do roboty ale nemôže veľa robiť lebo musí sa starať o mňa aj o malú, mama sa stara viac o mňa priateľ o malú ...momentálne ale mám ešte aj epilepsiu takže je to horšie no ale snažíme sa ja dúfam že moja malá aj keď bude autistka že bude pri nás kým budeme vládať nebudem ju do ničoho nútiť budem sa snažiť robiť jej život krajším budeme chodiť na výlety na kúpaliská lyžovať plávať korculovat všetko čo viem ja budem ju učiť a dúfam že nedojdeme do takého štádia že si bude chcieť ublížiť proste ja ju necham tak bude chcieť do ničoho ju nebudem tlačiť a budem ju milovať nafurt ❤️❤️❤️
@anonym_4b0442 človek fakt “obdivuje” ľudí čo majú túto poruchu a že bez problémov majú deti, ktorým to odovzdajú. Úprimne to nechápem, keď sama vieš zhodnotiť na sebe, čo si si zažila v škole, šikana, pokusy o samovraždu, neustála starostlivosť a dohľad matky kvôli tomuto…. A rozhodnutie mať dieťa, bez vízie, že mu dáš krásne detstvo, zážitky, že bude mať tvoje dieťa rodinu a kamarátov. Nepochopiteľne.
@akvi IT? Moju dceru nic nezaujima, nie je v nicom extremne nadana, iba v anglictine.. lenze tym smerom nechce ist, proste nechce ist ziadnym smerom.. je teraz v liecbe depresie tak este dufam, ze sa to moze napravit, ale kedze nema ziadne specificke zaujmy, v ktorych by sa dalo zarobit, tak mam z toho totalny stres, ze co s nou bude.
@anonym_e3266f ano, je to práca podobná IT. No ono je to blbé, ak dieťa nemá nejaké záujmy, chápem, že tie obavy sú potom asi väčšie. Ja to ale vidím aj tak, že ak by tieto deti neboli také ubite zo školy, tak by to vôbec nemuselo byť také náročné, pretože každý nejaké tie záujmy má, lenže ak denne rieši doslova ako prežiť, tak ako má tie záujmy nájsť a rozvinúť? Ja ak by som nechala decko trápiť sa v škole, tak je z neho troska na antidepresívach. Poznám takých dosť, čo ich rodičia donútili do školy dochádzať a trpieť a teraz majú doma veľké dieťa, ktoré nič nebaví, trpí úzkosťami, berie lieky a rodina sa trápi, že čo s tým deckom bude ďalej.
@anonym_e3266f ano, je to práca podobná IT. No ono je to blbé, ak dieťa nemá nejaké záujmy, chápem, že tie obavy sú potom asi väčšie. Ja to ale vidím aj tak, že ak by tieto deti neboli také ubite zo školy, tak by to vôbec nemuselo byť také náročné, pretože každý nejaké tie záujmy má, lenže ak denne rieši doslova ako prežiť, tak ako má tie záujmy nájsť a rozvinúť? Ja ak by som nechala decko trápiť sa v škole, tak je z neho troska na antidepresívach. Poznám takých dosť, čo ich rodičia donútili do školy dochádzať a trpieť a teraz majú doma veľké dieťa, ktoré nič nebaví, trpí úzkosťami, berie lieky a rodina sa trápi, že čo s tým deckom bude ďalej.
@akvi no my sme ju nenutili do nicoho, na vš isla sama lebo nemala ani potuchy co dalej so zivotom po maturite.
@akvi a zaujmy nemala ani ako mala, iba serialy a take blbosti… proste nic v com by sa chcela rozvijat a co by bolo nejako prospesne pre buducnost…
Ako sa to diagnostikuje? Ja mam pocit, ze kazdy druhy je zrazu autista. Nie je to len tazka povaha?
@anonym_4b0442 a to si sa nebala mat dieta? S takymito poruchami spravania? Plus sama pises, ze si stale na niekom zavisla... Ci uz financne, ci inak. Tvoj "priatel" je OK?
@akvi a zaujmy nemala ani ako mala, iba serialy a take blbosti… proste nic v com by sa chcela rozvijat a co by bolo nejako prospesne pre buducnost…
@anonym_e3266f s dievčatami je to horšie v tom, že ony tú školu nejako vychodia, lebo dokážu lepšie kompenzovať a maskovať, ako chalani. A ono to ale je skôr na škodu, pretože to má následky viditeľné neskôr. No neviem, čo by som robila, ak by som mala dieťa, ktoré nevie, čo chce. Ale asi to, čo väčšina aj neurotypických, proste skúsiť čokoľvek. Možno sa v niečom nájde. Alebo aspoň zistí, čo určite nezvláda a čo je ako tak prijateľné.
@anonym_4b0442 človek fakt “obdivuje” ľudí čo majú túto poruchu a že bez problémov majú deti, ktorým to odovzdajú. Úprimne to nechápem, keď sama vieš zhodnotiť na sebe, čo si si zažila v škole, šikana, pokusy o samovraždu, neustála starostlivosť a dohľad matky kvôli tomuto…. A rozhodnutie mať dieťa, bez vízie, že mu dáš krásne detstvo, zážitky, že bude mať tvoje dieťa rodinu a kamarátov. Nepochopiteľne.
@anonym_b28aa7 A potom sa čudujme že prečo je stále viac autistov, no presne pre toto že autisti majú deti a je to z veľkej časti geneticky podmienené... Bohužiaľ tento svet nie je pre autistov stavaný, ani školy nie sú, ani neskôr práca-dnes proste sa od ľudí vyžaduje toľko že majú problém to zvládať v práci zdravý ľudia nie niekto kto je na spektre. A zbytočne privedú na svet ľudí čo celý život nebudú vedieť riadne fungovať a budú tým trpieť.
@anonym_b28aa7 A potom sa čudujme že prečo je stále viac autistov, no presne pre toto že autisti majú deti a je to z veľkej časti geneticky podmienené... Bohužiaľ tento svet nie je pre autistov stavaný, ani školy nie sú, ani neskôr práca-dnes proste sa od ľudí vyžaduje toľko že majú problém to zvládať v práci zdravý ľudia nie niekto kto je na spektre. A zbytočne privedú na svet ľudí čo celý život nebudú vedieť riadne fungovať a budú tým trpieť.
@marsmykkok vela ludi o tom nevie, ze su na spektre, najprv maju deti a potom sa dozvedia, ze su autisti. Ano, tu v tomto konkretnom pripade je to trochu nezodpovedne, ale zase aj autisti maju city, chcu milovat, byt milovani, mat rodinu, deti… nezobseobecnovala by som to uplne…
@marsmykkok to je ako keby si povedala, ze vsetkych autistov treba sterilizovat, aby sa nemnozili, a to uz sa potom mozes porovnavat s Hitlerom. Kazda ludska bytost ma pravo sa rozmnozovat, aj ked nezapada do tabuliek “normalny”. Ak by to tak nebolo, tak by sme boli opat tam kde pred 2ww.
Ako sa to diagnostikuje? Ja mam pocit, ze kazdy druhy je zrazu autista. Nie je to len tazka povaha?
@anonym_53c38a autisti sú od malička "divní", takže väčšina rodičov si všimne už v utlom veku, že niečo nie je v poriadku. U nás to boli napríklad silné stereotypy a rituály. A divné záujmy. Tiež veľmi ľahko sa dieťa prestimulovalo a bolo ťažké ho ukľudniť. To už pri bábätku si vsimnes, že je náročné. Ja som bola do 2 rokov dieťaťa úplná troska. Lebo to dieťa je mega náročné a ty nevieš, čo máš robiť, lebo nič nefunguje. Cca v troch rokoch som už tušila, že moje dieťa je na spektre. Ja som to ale dáko neriešila cez psychologa, pretože môj bol veľmi šikovný. Náročný, ale šikovný. Neskôr mu potvrdili nadpriemerné IQ. Problémy sa zacali hrotit až v škole.Autizmus má veľmi veľa podôb a prejavov. Sú deti, ktoré sú úplne "v inom svete", nekomunikujuce a pod., to je asi najnáročnejšie. A potom sú Aspergeri, tí sú väčšinou aj nadpriemerne inteligentní, ale ich podivnosti si skôr či neskôr vsimnes. Nie je to "náročná povaha", je to iné fungovanie mozgu, iné vnímanie sveta.

@anonym_autor poznam dvoch chlapcov, uz su dospeli. So skolou velmi pomahali rodicia, ucenie, priprava. Obaja zvladli nejaku ucnovku kuchar-casnik a pracuju v kuchyni. Zvladaju a funguju, rodicia zdialky kontroluju.