icon

Chcem dať svojmu dieťatu všetko

maminuska
8. feb 2014

Často sa stretávam na tomto fóre s argumetáciami tohto typu pri rôznych diskusiách napr. prečo nemať viac detí , prečo mať viac detí .......
Dovolím si priložit jeden článok s ktorým sa plne stotožnujem :

http://www.waldorf.sk/?p=643&fb_action_ids=1865...

mima4
9. feb 2014

@trasko
este som nepocula o tom, ze bitim (vychovnou - ako sa to alibisticky nazyva) sa niekto vychoval 🙂
Myslim, ze nasilie plodi len nasilie...

trasko
9. feb 2014

@mima4 a uz je to tu......haloooo necitas?! Pisem jasne a zrozumitelne ZE DAM NA ZADOK!!!! NIC O NEJAKOM HASENI DIETATA DO MODRIN ATD

maminuska
autor
9. feb 2014

@mima4 niekedy je bohužial jedna výchovná účinnejšia ako 100 dohovorov.
Tým nechcem ospravedlňovať násilie páchané na deťoch .
Ale ak dietatu povieš 100 krát takto nie a 101 to spraví , tak siahnut po jednom lepanci je už takmer povinnosť.
Ja som taku dostala raz od mojej matky , snažila sa mi v puberte dohovorit , 1 krát 2 krát 3 krát , slová sa mínali účinkom na štvrtýkrát som dostala také zaucho že mi dvere dali druhu a hned som vedela kde je sever a čo nemám robiť. Nie je to práve naj cesta , ale často veľmi účinná ked zlyhávaju ostatné.

danielahamar
9. feb 2014

@mima4 osobne si neviem predstaviť dieťa, kt. nedostalo na zadok, potom sa čudujte, že Vám deti skáču po hlavách, búchajú sa o zem, majú hysterické záchvaty a výchovná určite nie je týranie

mima4
9. feb 2014

@trasko

prečo dás na zadok?
- picli ti nervy
- nevies ako dalej
- padne ti za uzitok, ze pociti fyzicku bolest

čo tým doriešiš?
- dieta počúvne kvoli fyzickej bolesti
- dieťa sa časom naučí, že za to bude len po zadku..
- dieťa tuto formu riesenia problemov bude prenasať aj do vztahov s inými detmi
- dieťa bude biť aj vlastné deti

Bitie detí bola zalezitost socializmu, bolo to plne akceptoane a aj podporovane, nemam pocit, ze generacie tych ludi si uvedomuju, čo je to slušnosť, úcta, ...

Mna mamina nikdy nebila 🙂

mima4
9. feb 2014

@maminuska neviem, ja som toho nazoru, ze bit rovnoceneho.. aj fackovat..nie niečo, čo ma cca 20 kil ... pre mna uz aj tie "slovenske vychovne" su prejavom nasilia.

maminuska
autor
9. feb 2014

@trasko môj syn chodí - už tretí rok - na vojenský výcvikový letný tábor a ja si to velmi pochvalujem . Žiadny mobil, 6 EUR na 10 dní vreckové ktoré je postupne pridelované, od rána do večera pohyb , disciplína ..... , udelované tresty za priestupky.
Môj syn si ho veľmi oblubil a pôvodne tam išiel aby ho dali "do laty "., dnes sa tam pýta sám a dobrovolne.

mima4
9. feb 2014

@danielahamar
ja som od maminy nedostala po zadku. Od otca ano, ale s nim nemam nejaky vztah.

Aj psycholog ti povie, ze udretie dietata nevychovava. Mozno by sa k tomuto mohla vyjadrit @vejula kedze jej manzel je psycholog. 🙂

alice107
9. feb 2014

@slnieckoelias dieta je dieta. ono sa uci zodpovednosti nie tak,ze mu matka prikaze upratovat,ale prikladom rodicov a dialogom s tym dietatom co to zodpovednost znamena. netreba si z deti urobit pomocnikov v domacnosti,lebo matka ci otec nestihaju. 😝
take male dieta/co chce robit to co matka/ nema este predstavu o zodpovednosti.ono sa chce len hrat napodobnovanim rodica. tak nech sa s nim rodic teda hra.deti maju hracky na to/upratovavacie, na varenie a td/. 8-
no a co sa tyka starsisch deti,ti maju svoje povinnosti vzhladom na svoj vek v skole, ci sportuju apod.tam sa ucia zodpovednosti za seba a svoje vysledky. a rodic im ma vysvetlit,ze kazdy ma vzhadom na svoj vek ci postavenie iste a ine povinnosti.ak si rodicia deti urobili,tak nie asi na to,aby o tie deti suplovali za nich ukony domacich prac. to si ma kazdy rodic uvedomit, ak chce mat viac deti,ze to znamena aj viac povinnosti pre toho rodica, viac prace a menej volneho casu pre seba. ale tak to bude riesit tak,ze cast svojich povninosti predeleguje na plecia dietata?
no vidis,tak toto prave nesvedci o tom,zeby rodic v tomto pripade bol zrely na to, vediet co to zodpovednost rodica je.
ale samozrejme kazdy moze mat na tuto otazku iny nazor.ja zo skusenosti mojej rodiny praktikujem nerobit si z deti pomocnikov v domacnosti.
nikdy to u mna rodicia tiez nepraktikovali a zodpovednosti som sa naucila . 😉

trasko
9. feb 2014

mima4 asi je problem,ze si nedostala po zadku...tu je vysledok rozmaznanca xi.rodic je rodib,kamarat je kamarat....supermamaMIMA4 a tebe podobne. . . a tym manzelom tvojim. . . lieci podla NOVEJ DOBY xi

bajana
9. feb 2014

@mima4 spajanie bitie deti a socializmu je uplne scestne...myslis, ze pred 100 rokmi deti nedostali vychovnu po zadku? ze to nebodaj vymyslel Lenin? 😉
tak isto nechapem vetu o tom, ze generacie ludi, ktori vychovavali svoje deti za socializmu, nevedia, co je to ucta a slusnost...nemyslim, ze generacia nasich rodicov by s tymto mala nejaky vyrazny problem...dnesne nebite deti toho podla teba vedia o ucte a slusnosti viac?

maminuska
autor
9. feb 2014

@mima4 nie fackovat , ale v nevyhnutnosti usmerniť. Častokrát urobíš dietatu väčšiu službu akokeby mu dohováraš na 150 krát.
Neverím tomu že normálny rodič tuži dieta len tak mlátiť a siahne k tejto nepopulárnej časti výchovy vtedy ked proste zlyhaju ostatné. Je to jednoducho posledná inštancia.
Príkaldom môže byt tiež moja sestra - fet , flákanie a záškoláctvo . Prišlo sa na to, rodičia behali do školy ako o život , vybavovali množstvo veci , otec ráno odviezol a čakal kedy vojde do školy , tam ju prevzala učitelka a aj tak cez velku prestávku utiekla . Takto sa to tahalo asi pol roka, a kedže už prekročila 18 ( 2 razy opakovala ročník pre vymeškané hodiny ) nebolo možné ju umiestnit do diagnostáku , otcovi raz rupli nervy a nepadla len jedna výchovná , ale dostala riadnu bitku od neho , zbalil jej veci a vyhodil pred dvere. Celú noc spala s vecami pod schodami . 😒.
Postupne nastal obrat, dnes povie že to bola rozhodujuca noc v jej živote a že je za ňu vďačná , lebo dnes je uspešná grafička , žije v Prahe.

bajana
9. feb 2014

@alice107 uplne nesuhlasim s tymto nazorom ani s nazorom, ze rodicia nevedia nic o zodpovednosti, pokial chcu od deti, aby im pomahali v domacnosti...

bonnie1
9. feb 2014

@alice107 neviem ako to myslis ale v domacnosti zije aj to dieta. cize upretujeme vsetci. my s bratom sme teda upratovali. ale nie tak ze rodicia sedeli a kukali na nas. ved stravujeme sa vsetci nie? tak pomoct v kuchyni ( podla veku samozrejme 3 rocne ti riad neumyje..) je podla mna ok. aj v obyvacke upratat ( ved tam chodime vsetci..) ci ako si to myslela?ze dieta vobec nema pomahat v domacnosti? alebo situacia naopak- dieta lezi a rodicia dokedy maju upratovat? opakujem s bratom sme pomahali- dokonca sme chodili k babke zemiaky a kukuricu zbierat a tu som. prave ked sa stretneme s bratrancami s usmevom spominame na tie casy- zemiakova vojna, zabijacky , kukurica 🙂 mna to nepoznacilo a ako pozeram ani pribuznych 🙂

mima4
9. feb 2014

@trasko
za prve, nie som este matkou.
za druhe, forma tvojej komunikacie a hodnotenie mojej osoby o niečom hovorí. Vychova by sa totiz mala prejaviť aj vo vztahu k druhym ludom, v tom, ako s nimi jedname, precitaj si este raz prispevok adresovany mne co si pisala, kde si ma nazvala rozmaznanou. Pritom!!!! Osobne ma nepoznas, ani sme si nepisali, nemame ziadny vztah, prvykrat ti pisem na niečo, či asi aj čítam tvoje veci..a ty takto vystupujes.

Som rada, ze som nebola bita. A nehodnot ma, nic nevies o mojom zivote.

mima4
9. feb 2014

@bajana su to dva extremy, socializmus - prikazy, rozkazy, telesne tresty. Dnes rozmaznavanie a na to telesne tresty.

mima4
9. feb 2014

@maminuska
mozno mam preto takyto nazor, lebo som znechutena, kolko agresie maju dnesni ludia a aj deti v sebe, pričom poznam takých ludi/deti, ktore boli bité...aj vychovne facky atd... Mozno je moja hranica nezdravo nizka, nevylucujem, ale mrzi ma ked vidim, ze vela ludi riesi problemy agresivitou a asi je to dosledkom niečoho...

Prečo napr. tolko muzov bije svoje zeny? Moj nazor: nevedia zvladat emocie vo svojom tele a ani k tomu neboli vedeni. Videli v rodine, ze takto sa to riesi, mamka nastavala ocina..tak dostala po hube..deti varechou.. Jasne ze male dieta sa nemoze branit, proste schyta, ale v momente, ked ma fyzicku nadvladu nad niekym inym (ci v skole, ci nad druhym pohlavim,..) tak ma blizko k takemuto spravaniu.

veronkarisko
9. feb 2014

@mima4 prepac ale ako môžeš tvrdiť ze urcite nebudes trestat dieta? Ako pises nie si matka, tak co tu mudrujes a vyvysujes sa nad tie co tapnu dietatu po zadku.....ked buded mať dieta tak sa ozvi...neznášam taketo teoreticke keci, hlavne ked prd vies o vychove vlastneho dieťaťa. A este jedno na záver...Zodpovedného chleba sa najvyse najes

trasko
9. feb 2014

maminuska nevies o takejto DOVOLENKE aj pre dospelakov? vela matkam by to pomohlo...moj muz je o 10 rokov starsi,on nedal po zadku a je rad ze ja dam ked treba.VYCHOVNE podotykam pre super matky...absolutne nesamostatne su VYCHOVANE niektore deti a tak aj dopadnu...mima4 tvoj muz urcite vela pracuje tak vychova je na tebe,kedze chce mat klud tak povie na vsetko ANO co mu povies ty ...plnohodnotny to zivot xi

ella555
9. feb 2014

@maminuska Nechcem odporovat, ale nemyslim si, ze rozhodla ta bitka, skor to vyhodenie pred tie dvere.
Ja suhlasim s @mima4, ze bitka je skor prejav rupnutia nervov a frustracie, ze si nevieme rady ako ucinna vychovna metoda. Je mozne, ze dieta kt. normalne nedostava bitku a potom vytoci rodica, tak ze mu jednu streli pochopi ze uz prekrocilo hranicu a ze rodic sa naozaj hneva a uvedomi si, ze to uz prehnalo. Ale dost pochybujem, ze pravidelne bite dieta, bude len vdaka tomu, vychovane.

nycanka
9. feb 2014

mile mamicky, citala som si vase prispevky, ale ako mozete hodnotit vychovne a antivychovne metody, @mima4 ked nie ste same matkami... aj ja som si vravela, nedam po zadku, nebudem na neho kricat, ale zial obdobie vzdoru, bez toho nejde,... obzvlast, ak vychovavate chlapcov, ktori su zdravo-akcni, energicki... ja viem, ze aj ostatne deti su take, zial je taka doba, nasim zviotnym stylom... vela starsich ludi sa cuduje, co su to dnes za deti, ze taki sme my nebyvali, ale zial kazda doba prinasa nieco ine.... nasi rodicia pracovali do urciteho casu, potom sa mohli venovat nam detom... a ako to je dnes ? som rada, ze domov pridem o 18.00 do 18.00 budu moje deti s opatrovatelkou.... zial prechadzame na americky zivotny styl a lepsie to nebude, pokial chceme aj my matky po materskej opat pracovat.... z deti vyrastaju narcisti, a egoisti, vsetko je im dovolene, a za to mozeme my.... a priklad. moj syn siel do skolky s manzelom, jeho spoluziak mu dal pre nic za nic facku, jeho matka, mu len povedala, velmi sa na teba hnevam SAMUSKO, a to bolo vsetko, tak mi povedzte, odkial to to dieta ma, ze buchol nasho syna, ked matka na neho nezdvihla ruku a len slovnym dohovorm mu povedala, ako sa na neho strasne hneva... na druhy den to bolo ine dieta. TAK KAM SPEJE TAKATO VYCHOVA ??? nechcem vas sudit, len tolko moj nazor 🙂

maminuska
autor
9. feb 2014

@ella555 vidíš a moja sestra práve spomína na tu bitku 😅 .
Pravidelné bitie dietata je trestuhodné , je to choré a takých detí je mi ľuto . Preto píšem je to posledná inštancia kedy zlyhá všetko ostatné ,, ked rodič v snahe usmernit svojho potomka musí použit aj takéto opatrenie aby si potomok neublížil ešte viac sám .

bonnie1
9. feb 2014

@mima4 ja by som fakt nepisala a nesudila matky ked sama nie si matka..ja som mala tiez predstavy a iluzie a realita je ina..takze prepac ale tvoje vypisovanie pre mna osobne nema vahu lebo nevychadzas zo skusenosti..

afrika
9. feb 2014

@mima4 niesom ešte mamina... a preto si nedovolím písať tu o tom, ako budem vychovávať svoje detičky a čo je správne a nesprávne

ella555
9. feb 2014

A este je zaujimave na takychto diskusiach, ze nevychovane deti su vzdy tie druhe , nie tie nase.

salome_82
9. feb 2014

To, že dieťa doma pomáha s poriadkom nie je zneužívanie dieťaťa. Určite treba zohľadniť vek, no rozhodne by si dieťa malo upratovať svoju izbu. Keď je menšie, tak s pomocou rodiča a keď väčšie, tak samo. A čím je staršie, tým by mu mali povinnosti doma pribúdať. Ísť do obchodu kúpiť pár drobností určite vedie dieťa k samostatnosti, takisto vyniesť smeti alebo vyvenčiť psa sú činnosti, ktoré dieťa robiť v pohode môže. Aj pomáhať v kuchyni je fajn. Deti kuchyňa fascinuje a je dobré zapájať ich do prípravy jedla od malička, aby si k nej vybudovali pozitívny vzťah a zároveň získali zručnosti varenia. Nevidím na tom nič zlé, ani že by malo byť to dieťa zneužívané. Veď sa z toho môže stať zábava a vyjedanie zvyškov dobrôt z misy pri pečení buchiet...hmm...to je skôr milá spomienka na detstvo. Nech si každý vychováva dieťa ako chce, tých spôsobov je veľa a nedá sa povedať, ktorý je dobrý a ktorý zlý. No aj tak si myslím, že nezapájať dieťa do chodu domácnosti je veľká chyba vo výchove, že z takého dieťaťa vyrastie nesamostatný človek, ktorý sa bude vo všetkom spoliehať na to, že za neho všetko spraví mama. Potom si takýto človek ide na chate spraviť na raňajky párky a keď ich ide jesť, tak sa čuduje, že ich bolo treba ošúpať...fakt som to zažila a takýchto mladých poznám viac.

0silvia0
9. feb 2014

@mima4 ja som nikdy v živote nedostala jednu-jedinú facku. Moji rodičia mali prísnu "rukolapnú" výchovu a povedali si, že svoje deti biť nebudú. A ani nemuseli. Ja neviem ako, ale jednoducho sme mali svoje mantinely v sebe, mama hovorí, že sme boli spôsobné, neboli sme žiadne otarené decká ktoré sa nevedia správať, skôr sme boli tiché introvertky (čo tiež nie je ktoviečo). Keby som ja ako dieťa dostala facku, veľmi by som sa cítila ponížená, zranená. Ale boli sme dievčatá, ktovie ako by to bolo keby sme mali brata.
Ja sama mám dve deti, ktoré sú už v puberte a nebijem ich, nie som na fyzické tresty zvyknutá z môjho detstva, tak ich ani nepraktizujem. S mojimi deťmi mám priateľský vzťah, áno, priateľský, ja chcem byť svojim deťom priateľ, nie nejaká autorita. A u nás to funguje aj na priateľskej báze, tak ako to fungovalo počas môjho detstva s mojimi rodičmi.
Ale vidím vo svojom okolí, že sú deti aj iného razenia ako sú tie moje a aké sme boli my ako deti. Oplašené, neposlúchajú, hlučné, papuľnaté. Neviem aké mali tieto deti výchovu, ale s takýmto typom detí ja osobne ani neviem nájsť spoločnú reč a neviem či by som si s nimi vedela poradiť. Viem, že niektoré z nich dostanú aj facku aj nejaké tie výchovné.
Takže ja si myslím, že sú deti s prirodzenými mantinelmi, ktoré v žiadnom prípade netreba fackovať a otĺkať a v ich dušiach by to urobilo veľké traumy. Potom sú deti menej citlivé, pri ktorých možno jedna výchovná urobí ten správny efekt, ja osobne by som to až tak neodcudzovala.

maminuska
autor
9. feb 2014

@mima4 pozri môj prvý muž bitý nebol a počas rozvodu mi také dve práskol že som nepočula pol dna na ucho. Ono to nie je len výchovou.

opica89
9. feb 2014

@nycanka uplne s tebou suhlasim!!!! Je to tak ako pises... dnesne deti si nevazia nic lebo maju vsetko len aby boli spokojne, stastne, a potom to tak aj vyzera. starý ludia sa pohorsuju aky su mlady ale za to mozeme my ako si deti vychovavame, nevazia si nic a nerespektuju nikoho a nemaju uctu voci nikomu. Dakedy sa aj v skolach mohlo trestat bitkami teraz ta soplave decko posle do p*** a co mozes ako ucitel- nic. A to sa netyka iba ucitelov. takže asi tak. Dajte svojim deckam vsetko a oni sa vam odmenia tym že pre nich nemate ziadnu hodnotu ako clovek. Cela doba je taka a my tak vychovavame nasu buducnost. A kocky mali by ste si pozriet film obecna skola tam je to pekne znazornene kto ma aky respekt a pred kým. (podla mna)

maminuska
autor
9. feb 2014

@0silvia0 myslím že si to vystihla, su deti a deti. Ja v tichosti závidím matkám čo maju deti poslušné a pokojné , pretože moje deti su od narodenia živé , temperamentné a papulnaté - no povedala by som celá ja 😅 . Milujem ich ale potrebuju pevnejšiu ruku a tým nemyslím mlatu .