icon

Čo robia doma mamičky s deťmi, ktoré nechodia von?

mirola
9. aug 2019

Nechcem tu teraz sposobit nejaku diskusiu o tom, co je lepsie pre deti, alebo nie je. Ale ja chodim s mojim malym stale von, teraz v lete sme vonku prakticky cely den az na obedny spanok a obed. Takze tak od 9rano do 11. A potom od druhej do pol osmej. O osmej ide spat. V zime v kazdom necase sme boli vonku (este v kociku) aspon 2 az 3 hodky denne, ci snezilo, prsalo, fucalo, mrzlo. Prestahovala som sa na dedinu, kusok od BA a viem, ze je tu kopec deti. Nemam tu moc kamaratok, ale sledujem mamicky a stretavam stale tie iste tvare. Jedna je pripad ako ja, stretneme sa kazdy den 2x a debatujeme spolu, prisaham ziadna ina mamicka neni vonku len my dve. Samozrejme xy z nich chodi na ine miesta. Ale mam 3 susedky, ktore maju male deti 1rok, 3roky a 3 a pol. S nadejou, ze najdem nejaku partacku s ktorou by sme este mojli ist von som sa spytala, ci niekedy nepojdu von.. dostala som 3x tu istu obdpoved... “oni cez den von nechodia” vidim ich, ze su naozaj doma, pocujem ich deti, ako kricia, placu smeju sa atd.. zrejme bude takych mamiciek viac. Mna by uprimne zaujimalo, tie ktore nechodite tak, ze na cele dni von, co robite doma napriklad s tak 1 az 1,5 rocnymi detmi. Ako ich zabavate aky im robite program? Mne nevadi chodit von, s malym sa rada flakam, ale minule bol chory mal teploty a siestu chorobu a boli sme doma tyzden, uz som myslela, ze zosaliem. Nudil sa, krical, vymyslal, vyhadzoval supliky, behal hore dole ako saso, neobsedel ani sekundu, vytlacal mysla, otvaral kose, umyval si ruky v zachode... hracky 0 bodov. Musela som byt nonstop v strehu. Preto mi poradte co robite vy doma s detmi, ze Vam tam je “lepsie” ako vonku. Dakujem 🙂

katrin21
12. aug 2019

Neviem ako vám ale dosť mi blbne koník cez mobil a vyhadzuje ma tak že mi zmizol celý príspevok Tak už iba v skratke.

Každá mama se pozná svoje dieťa a samozrejme aj ja keby som nemala takú rozumnú cenu Ako mám tak by som si aj toto ranné leňošenie nemohla dovoliť ale to už je na nás aby sme si vedeli situáciu vyhodnotiť tak aby dieťa bolo v bezpečí a aj my sme si materskú trochu užili pretože tá rýchlo Skončí a súdne späť do práce a ranný kolotoč sa začne.
Čo vyhovuje jednej nemusí vyhovovať inej..
Ale takto nám to vyhovuje a stíhané absolútne všetko aj ihriská aj herne aj návštevy priateľov aj Navarené máme aj upratané a malú zapája mi tiež v rámci jej veku A som rada že je to naozaj rozumné a samostatné dieťa ktoré uvediem od malička a nestojím jej stále za zadkom...

katrin21
12. aug 2019

@lucinkab Prepáč ale mi ako deti sme vyrastali všetky na ulici skupine A to bolo to najlepšie čo sme mali.. aj mňa občas malú dám na dvor a sledujem ju jedným očkom a doma si popritom Napríklad niečo Varím alebo pijem kávu na terase a ona si behal po celej záhrade a veľmi dobre vie čo môže a čo nemôže a nemá sa jej dostať Veď je za plotom.
Myslím že ty prvá by si si mala prečítať knihu ktorú som tu spomínala volá som Nerozbitné deti.
Neskac detom za zadkom , lebo ich nenaucis samostatnosti a oni same sa nebudu vediet starst o nikoho,len o seba. Bohuzial.

katrin21
12. aug 2019

@hanata prosím ťa čo ti trvá na príprave francúzskych zemiakov hodinu? Ošúpané zemiaky nakrájame na kolieska Medzitým sa uvaria vajíčka nahádžem to do janskej misy a dám piecť No nech je to polhodina roboty A zvyšok sa pečie v rúre..
Ja väčšinou jedál robím do hodiny a to Varím najčastejšie mäso rôzne druhy soté keď robím hovädzinu tak to robím v tlakovom hrnci a je to za 20 minút plus 10 minút ešte varím potom a dokupujem alebo teraz v lete robím cuketový prívarok tam je piplačka nastrúhať tu cuketu ale to mi robí väčšinou muž a spravím to večer a mám to na ďalšie dva dni a hovädzinu medzitým za 20 minút zase urobil v tlakovom hrnci. Už keď robím sviečkovú tak tá mi trvá hodinu hodinu 15 ale tiež používam tlakový hrniec..
Podľa mňa najviac zdĺhavé Varenie je Od múky také že slivkové gule a šúľance a to je robievam tomu budem proste polotovar hoci inak polotovary nejakom nevarím a varim cerstve.

A dosť často Robím veci zapekané v rúre Napríklad aj predvčerom som kuracie prsia len rozrezala na plátky na rezne osolila okorenila , z kazdej strany jemne opiekla na panvici, dala do misy, na každej dala koliečko rajčiny nastrúhaný syr a dala zapiecť do rúry na Dvadsať minut.. k tomu ryza mezitym spravena..dokopy 20 minut varenia + 20 min v rure.. este uhorkovy salat, ten je 5 minut... na 2 dni jedlo spravene.

hanata
12. aug 2019

@katrin21 Ja varim pre 6 ludi. A ty? Je rozdiel nasupat a nakrajat pol kila a 1,5 kg zemiakov. Nakrajat maso, uz len supanie vajec je aka prplacka, ked su cerstve domace. A robim 5 vrstiev "plnky". Ale mozno som len lavoruka. 😃

katrin21
12. aug 2019

@lucinkab ženy preboha preberte sa vyhodiť deti na dvor je to najlepšie čo im môžete spraviť a je to oveľa lepšie pre ich budúcnosť ako im neustále vytvárať program ako animátor🙈🙈🙈🙈
Ja naozaj nerozumiem A kde sa zrodila táto idea generácie ľudí ktoré samé vyrástli vonku na dvore medzi deťmi a rodičia sa im vôbec tolko nevenovali ako dnes, A prečo práve títo dnešní mladí rodičia majú z toho ako žili oni taku fabiu a idu sa pohorsovat nad beznymi vecami... kam to spejeme?

katrin21
12. aug 2019

@hanata ja pre 4-5... ale určite je to aj o rýchlosti pretože ja som osobne celkovo veľmi energický a rýchly človek a napríklad keď robí francúzske zemiaky môj muž trvá mu to aj dve hodiny alebo to robí tempom, pre mňa veľmi pomalým😂😂😂 ja sa necrcam,kmitam v kuchyni..
Ja sa napríklad veľmi teším keď mi načisti zeleninu alebo to nerada robím, ale keď mu dám pripraviť mäso tak zaručeného bude robiť raz tak dlho ako ja to ti garantujem😂

hanata
12. aug 2019

@katrin21 Tak ked je to o tvojej energickosti, nechapem celkom tvoje pozastavenie sa nad mojou hodinovou pripravou. Ale som v tvojom time. 😀

0silvia0
12. aug 2019

@katrin21 ja presne tak ako ty, ked varim, varenie mam zmanazovane do poslednej sekundy a ficiiiiim jak dabel. Moj muz uvari super, ale sa suchce strasne, az ma to znezvoznuje.

stanicek11
12. aug 2019

Čo robia? Starajú sa o rodinu nie každý má cas chodit von na cele dni. My chodime 2-3x do dňa niekedy stiham len 1x kazda mame svoje povinosti momentálne žijem "sama" zo synom do obedu jak vstane tak ranajky poriadok postele bla bla ideme von zaspi tiez poobede varim periem alebo zehlim stale stale je nejaká práca ak neni chodime von sem tam niečo aj necham tam len aby sme niekde boli ale neda sa stale... Keďže moje dieta nejedava to co my varim zvlast jemu sebe kym sa navarí uprace tak pol dna v kybli samozrejme navarim každý deň ale zas ani na týždeň kym varim pojde sa pohrať sam ale aj v narobit bordel ktory treba dať do kopy.. Žiaľ neviem si predstaviť viac deti ako jedno :D to by sme snáď neboli von nikdy

zorkahorka
12. aug 2019

@katrin21 dievča, ty mi hovoríš z duše 😀 presne tak. Von sa daju robiť tie iste veci ako dnu (okrem telky,samozrejme 😀), a aj sa tam viac decká naučia - behať, skákať, stverat... O zdravom duchu na zdravom vzduchu ani nehovorim

francuzka17
12. aug 2019

A ja si myslím, že ženy sú úplne šialené. Sa predbiehajú, ktorá viac robí, viac sa venuje deťom, viac varí..... A viac je unavená. Akokeby bol hriech sa niekedy venovať len sebe a nerobiť nič... Len tak byť. Mám dve deti, a nikdy som neprala každý deň, nevarím každý deň, neupratujem každý deň ale priebežne a bordel nemám. A nekruzila som nikdy okolo nich vkuse každú chvíľu ako sup a vedia sa vyhrať aj samé. A keď sa nám nechcelo ísť von tak sme nešli. Napr teraz je 34 stupňov, tak ani sám všemohúci by ma tam nedostal. A žijeme. A neznášala som chodiť na ihriská medzi mamičky, či som chcela či nie stále sa niekto vypytoval a mňa veru nezaujímajú podrobnosti o úplne cudzom dieťati. Nech si každý myslí čo chce.

rybka16
12. aug 2019

@lucinkab Matka nemôže oddychovať, či ako? U vás asi prekvitá totálne materstvo. U nás nie, my máme radi svoje duševné zdravie, takže áno, aj si oddýchneme s mužom. Napríklad sa nám malý hrá a my ležíme na gauči s vyloženými nohami. Hrôza pomyslieť! Keby sme mali dom a väčšie dieťa, tiež by som ho poslala na dvor a medzitým si aspoň na chvíľu sadla a vypila kávu. Nadriem sa dosť za celý deň.

A neboj sa, nedotklo sa ma to, lebo som spokojná s tým, ako žijem, a názor ostatných je mi nebudem písať kde. Len ma zaujal tvoj dokonalý prehľad dokonalej matky o tých nedokonalých matkách-susedách.

dopolbokaodrata
12. aug 2019

Inak mňa by zaujímalo, kedy stíhate ešte sledovať všetky farmy, zámeny, svokry a turecké sra.. pardon telenovely, ktoré tu každá ovláda naspamäť, keď ste nonstop vonku. A neviem, prečo všetky, čo sú vonku viac ako doma musia tie ostatné, čo to nerobia, takto zhadzovať. Vy prd viete, čo tie ženy doma s nimi robia, alebo kam s nimi idú, keď nie sú verejnosti na očiach. Mne ani jedno nechcelo v kočíku späť, ale asi som ich radšej mala chodiť drncat po vonku aby mi unavené po hodine revu zaspali na 10 minút,aby ma sliepky neohovorili, že nechodím von. A vlastne, aj keby som chodila, zas by sa nejaký iný dôvod našiel.

lucinkab
12. aug 2019

@hanata nevravim.ze si zla a detom treba venovat kusok casu isto nie cely den , moje sa hraju so mnou 🙂 kazdy ma na to iny nazor

misinka0611
12. aug 2019

@mirola Chodim von poobede ale keď je muž doma tak aj na cely deň vypadnete a urobíme si program. Ja zas neviem byt vonku cely den. Keďže mi muž pracuje vacsinou od rana do vecera a keď od vecera do rana tak spi doobeda. Niekto doma porobiť musí. Navarit, napiect ( mame sladké ranajky doma upečené ) takze aj 2-3x do týždňa peciem. Prať, vesat, riady umyvat, vysávať, umyvat a ako to dobre poznáme dieťa aj Rado zacapka skla, okna. Preto doobeda si porobiť, každý deň niečo vklude, potom dat malého spat a keď sa zobudi ideme do parku. Vecer ďalšia tortúra, vecera, hygiena. A ano aj si vylozim nohy 🙂 Keď mám porobené a maly zaspi. Niesom predsa stroj. Vonku som rada ale podľa mna žiadny extrém nieke zlý a treba si to vyvazit.

lucinkab
12. aug 2019

@zorkahorka no zena sa tu pyta prevo zeny nechodia na prechazdky .. aj t je cesrtvy vzduch 😘

simapett
12. aug 2019

Zienky a ako ste to riesili ked boli vase deti uplne malicke? ja mam 2mesacnu dcerku, no milerada by som s nou bola vonku aj cely den, lenze ona proste v tom kociku nevydrzi, vrieska az je bordova, pomoze len vziat ju na ruky....mame aj nosic, v tom zatial tiez nechce byt a v satke tiez vydrzi, ale len doma. vonku asi z toho tepla hned strajk....strasne ma to stve, lebo aj ja sa uz citim ako vo vazeni...

selest
12. aug 2019

@simapett doma som bola. Alebo sme isli s muzom spolu a ked zacal maly vrieskat muz ho nosil na rukach a ja som tlacila kocik. V nosici vydrzal len chvilku ten som vonku nikdy nebrala.

lucinka1988
12. aug 2019

@simapett chodili sme len s manželom spolu, on ho nosil a ja tlačila kocik, našťastie to obdobie netrvalo až tak dlho

misinka0611
12. aug 2019

@elementissa Vtipne. Ano umyvam riad ručne, ano nemám robota. Som v zahranici a nehnevaj sa nebudem tu majiteľom tieto vymoženosti doby bez kt. sa ako v poslednej dobe neda zit kupovať 🙂 Keď tak si kupim do domu na Slovensku. S dietatom viem byt vonku každé poobedie ale rada si doobeda pekne pomaly a rukami upracem a nevyrábat si bordel? My dospeli to vieme ale povedz to môjmu synovi keď si chytí hracky a začne ich rozhadzovať a tešiť sa alebo len pôjdeš na WC a už máš vychádzanu komodu. Či aj na to máš osobného robota kt. ti urobi kominky? 🙂

akje
12. aug 2019

Uprimne, každá mamička nech si robi tak, ako chce, ako jej to vyhovuje. ved každá z nas robi tak, ako jej dovolí cas, domácnosť, deti, rodina a zamestnanie tráviť svoj cas s deťmi, kedže každá sme ina, mame ine preferencie, možnosti a schopnosti.. no to najdôležitejšie je, ze by sme sa mali naučiť, doslova, srať na názory iných mamičiek.. hlavne tych premudrelych, ktore su bezchybne a najlepšie a najrýchlejšie vo všetkom, co sa neustále čudujú ako moze nejaka matka (doplň si hocičo).

Mne bolo veľmi ľúto jednej mamičky, ktora mala pol roka depresie spôsobené inými matkami.. tými geniálne bezchybnymi, co museli vsetko riesit.. jej dietatko totizto nevydržalo v kocari.. veľmi jej tam plakavalo, dostavalo hysterické záchvaty, ze bolo az fialove.. nemohla s ňou chodit von.. kedže bola zima, obliekla vzdy dieta do overalu, položila do postielky a otvorila okno aby mala čerstvý vzduch.. inak to s ňou nešlo.. takto bola spokojná.. pre mna vyborne riešenie.. pre matky ohovaracky nepostačujúce, pretože to predsa treba nachodit aspon 10 kilometrov aby bolo dieta zdrave... bez rozmyslu, pochopenia podstaty prechádzok s detickami, ze ide o ten čerstvý vzduch.. a nie o ukazovanie sa na verejnosti zacali vznikať o nej fámy. jej staršia dcérka chodila zo škôlky so slovami, ze učiteľka spolu s ďalšími mamičkami hovorili, ze jej mamička je vazne chora, lebo ved preco ine by držala dieťatko nasilu stale doma a chodi pre dcérku do škôlky Tatinko.. vysvetľuj 4 ročnej o co tu ide...

Zeny, buďme k sebe viac tolerantne, uvedomelé, ze nie sme vo všetkom lepsie ako ta druha, nas názor nie je ten najlepsi na svete a existuje aj mnoho iných rôznych správnych riešení pri výchove deti..

katrin21
12. aug 2019

@simapett skús vystlať kočík niečím mäkkým napríklad veľkú deku poskladaj na rozmer vaničky a potom si na to daj nejakú plienku alebo niečo a malú skus voziť takto niektorým deťom to veľmi pomáha lebo kočíky sú dosť tvrdé otriasajú sa a dieťa sa tam nevie zaboriť a cítiť sa pohodlne a uvoľnene a preto sa nechce voziť aj mojej susede to pomohlo keď som jej toto poradila vyskúšaj😉

misinka0611
12. aug 2019

@katrin21 Máš pravdu. Deti by mali mat rezim a ako si ten rezim mama nastavi je už len na tej konkrétnejšie osobe. Ja sa snazim aby ti v čo najvacsej pohode fungovalo na všetkých frontoch. Aby doma bolo upratané, aby dieťa bolo vonku vybehane, a aby napisem ako to je som si aj ja vyložila nohy lebo aj to psychické zdravie mám len jedno. Keď je muž doma tiež sa snazime nejak aj rezim dodržať ale aj sa stane že nie a ideme von doobeda a nie poobede. Alebo má maly skorší obed keď chceme ísť niekam do mesta a vieme že sa zdrzime. Deň keď je muž v robote - U nás: rano vstane maly , momentalne 05:00. Takze neexistuje mat upratané pred zobudenim sa deti, ako tu mamička jedna vyhlasovala. Doobeda každý deň niečo urobím či už je to dlazka, prach, vaňa, varenie, Riady... atd. Každý deň sa niečo nájde. Snazim sa to takto udržovať aby sa mi veci nenakopili. Samozrejme okolo dietata , jest mi dat, obliecť, ranná hygiena. Nenechám mu za zadkom nech je aj samostatný a vie fungovať. Ale keď sa pripojí k činnostiam ok dam mi aj handru. Je sranda ako to dieťa čia už čo a ako vie kam patrí špinavé pradlo vie že keď dovysavam treba vybrat kábel atd. Naobeduje sa a ide spat, ja sa najem a vylozim nohy. Potom si nachysram veci ako čo malemu obliecť von chrumky pit ja sa dam dokopy. Nech proste keď vstane ideme a nemotame sa a pred odchodom nemám zas domácnosť ako po výbuchu. Sme vonku podľa nálady času. Prideme a už pomaly okupat sa vecera pomalicky zas nenahanat sa a ide pomaly spat. A takto doma sa dobre cítim , vonku maly vybehany a každý deň si vylozim nohy to je pre mna základ to som si sľúbila mat čas aj na svoj reset 🙂 Vecer keď zaspi ja zas hygiena , pisem raz za 3 4 dni nákupný zoznam jedalnicek čo varit a podľa toho nakup sa robi.

lucinka188
12. aug 2019

@mirola ja doobeda nakupujem, varim, zehlim, upratujem. Neznasam neporiadok a nemienim to menit. No a poobede som s oboma detmi vonku.

07022007
12. aug 2019

@mirola ahoj, ja si zase dávam otázku že kedy robíte veci doma ? Ja chodím vonku ale raz denne na 2 hodky. Nie som schopná mať čisto, opraté, ožehlené, každý deň čerstvý obed a večeru. Neviem si predstaviť jesť dva dni to isté a ani doma by mi to muž nejedol. Máme radi slovenskú starú kuchyňu a také buchty či knedle sa teda za hodinku urobiť nedajú..... Na telku nečumíme, kreslísi, skladáme skladačky, hráme sa.... A teda poviem ti vidno na jemnej motorike oproti iným deťom. Milujeme knižky, hudbu..... Je to o prioritách, každej rodine vyhovuje niečo iné.

zaraforme
12. aug 2019

Ja to tiež neviem pochopiť, s mojimi deťmi som bola vonku denno denne či pršalo, snežilo....no poznám také čo si celé dni doma a von nevylezu jak je deň dlhy... nechápem.... Idem čítať komentáre možno sa dozviem 😂

07022007
12. aug 2019

@akje ♥️

akje
12. aug 2019

@07022007 ❤️

krkavcia_mater
12. aug 2019

@simapett niektore deticky maju skryty reflux a prave pren placu v kociku. Skuste este vypolohovat kocik tak, aby bola hlavka vyssie ako brusko..

blackcat8885
12. aug 2019

Tak ja mam syna 6r a 1r a malý mi spi doma-dovod je ten, že kym spi a to je maximálne 1,5h navarim, upracem, pohram sa so starším, alebo robim Handmade výrobky na objednávku. Von chodime keď malý vstane doobeda tak na cca 2h a poobede niekedy na 1-2h keďže malý ešte nechodi a v kociku dlhšie nevydrži. Keby bolo na mne a staršom synovi sme vonku viac ale čo robiť keď je malý vystraja. Ratam s tým, že keď bude chodit vydrží dlhšie vonku predsa len na ihrisku bude objavovať svet. Tiež ale vidím mamičky čo sú vonku naozaj celé dni tak neviem ja byť vonku 5-6hodin vkuse tak doma nič nespravim.
Mne to tak vyhovuje pretože pri malom sa nedá robiť veľa vecí napr. umyt wc kupelnu, zmyvat a pod. Tak si radšej robim keď spí a potom mam čas na deti