icon

Čo robia doma mamičky s deťmi, ktoré nechodia von?

mirola
9. aug 2019

Nechcem tu teraz sposobit nejaku diskusiu o tom, co je lepsie pre deti, alebo nie je. Ale ja chodim s mojim malym stale von, teraz v lete sme vonku prakticky cely den az na obedny spanok a obed. Takze tak od 9rano do 11. A potom od druhej do pol osmej. O osmej ide spat. V zime v kazdom necase sme boli vonku (este v kociku) aspon 2 az 3 hodky denne, ci snezilo, prsalo, fucalo, mrzlo. Prestahovala som sa na dedinu, kusok od BA a viem, ze je tu kopec deti. Nemam tu moc kamaratok, ale sledujem mamicky a stretavam stale tie iste tvare. Jedna je pripad ako ja, stretneme sa kazdy den 2x a debatujeme spolu, prisaham ziadna ina mamicka neni vonku len my dve. Samozrejme xy z nich chodi na ine miesta. Ale mam 3 susedky, ktore maju male deti 1rok, 3roky a 3 a pol. S nadejou, ze najdem nejaku partacku s ktorou by sme este mojli ist von som sa spytala, ci niekedy nepojdu von.. dostala som 3x tu istu obdpoved... “oni cez den von nechodia” vidim ich, ze su naozaj doma, pocujem ich deti, ako kricia, placu smeju sa atd.. zrejme bude takych mamiciek viac. Mna by uprimne zaujimalo, tie ktore nechodite tak, ze na cele dni von, co robite doma napriklad s tak 1 az 1,5 rocnymi detmi. Ako ich zabavate aky im robite program? Mne nevadi chodit von, s malym sa rada flakam, ale minule bol chory mal teploty a siestu chorobu a boli sme doma tyzden, uz som myslela, ze zosaliem. Nudil sa, krical, vymyslal, vyhadzoval supliky, behal hore dole ako saso, neobsedel ani sekundu, vytlacal mysla, otvaral kose, umyval si ruky v zachode... hracky 0 bodov. Musela som byt nonstop v strehu. Preto mi poradte co robite vy doma s detmi, ze Vam tam je “lepsie” ako vonku. Dakujem 🙂

miricaaa
9. aug 2019

A kedy sa robia domace prace? Varenie, klasicke udrziavanie domacnosti ( asi toho neporiadku nemate vela kedze ste stale vonku), v pracke pradlo tiez asi nenehavate, kym dojdete zvonka. Neviem si predstavit, ze by som toto vsetko mala absolvovat vecer po celom dni stravenom vonku.

ali_inzercia
9. aug 2019

Baby, sa mi zda, ze vy ste to tu vzali ako osobny utok (hlavne tie, co s detmi von moc nechodite a je uplne jedno, z akych dovodov) a podla mna to bola normalna otazka na aktivity pre deti na doma... 🤔 Alebo sa mylim?
Tiez by som chcela vediet, co sa da s detmi robit doma. Hlavne s takymi, co este nevedia kreslit alebo modelovat. Ako ich doma zabavit?

hisinfernalmajesty
9. aug 2019

Presne dnešná doma je divná.ja doobeda ešte keď spia začínam variť prať cca 6.00 decká vstanú cca 7.3o to už mám väčšinu spravený idem vonkue do cca 11 a stále stretnem tie isté a viem že u nás je kopec deti a kde sú nechápem.zavrete pri tv pravdepodobne.a poobede detto.ved aj deti musia ísť vonku .nechápem túto dobu.my ako detí sme boli od rána do večera von

miricaaa
9. aug 2019

@hisinfernalmajesty aj my, ale bez mamiciek

merickat
9. aug 2019

Byvali sme v meste. Chodila som von s malym ked sa mi len dalo...ale...ked sa naucil chodit uz sa nedal udrzat v kociku a prechadzky boli nocnou morou. Vytrhaval sa mi a utekal doslova pod kolesa aut, byvali sme pri hlavnej ceste. A mohla som sa na hlavu postavit, dohovarat donekonecna, capnut po zadku, nic nepomahalo. Na ihriska sme chodili len ked tam nikto iny nebol, kedze mi do maleho starsie decka hadzali kamene a strkali do neho, stale padal, stale nove modriny a mamicky? Mavli rukou a kecali si dalej. Podotykam maly nemal este ani rok a pol vtedy. Ostala som tehotna a s velkym bruchom bolo coraz tazsie tahat dole zo stvrteho dieta aj pupok, nemali sme vytah a maly po schodoch nechodil (nie ze by nechcel, ale on je drobunky a nedociahol dobre, parkat spadol potom uz nechcel). Chodila s nim von moja mama vtedy. No a pred 8 mesiacmi sme sa prestahovali do domu na dedinu, kym neboli tieto horucavy kazdy den som s nimi presla s dvojkocikom aj 5-6km. Sama sa cudujem, ze mi velkac vydrzal v tom sediet. No ale mamicky sme veru nestretavali ani my. Lebo vsetky su doma s detmi na dvore. Teraz sme na dvorceku aj my a len poobede, lebo doobeda nam sem pecie. Poobede super. Ale co robi vonku moje dieta? Hra sa s autickami uplne presne rovnako, ako ked sme vnutri. A popravde mame doma teraz take nespave obdobie, ze kolkokrat som rada, ze nepadam zo stolicky, nie este po vonku s detmi behat. Kolkokrat je aj 11hodin vecer kym sa dostanem do postele a o 3tej rano jedno z deti vstava. Cez den spia na striedacku (starsi kolkokrat cez den nespi vobec) a kedze som s nimi v 90% casu sama tak som rada, ze mam energiu na nich vobec davat pozor. Varit varim malo ale to skor preto, lebo mame “donasku”, moja mamka navari a donesie aj nam, co mne super pomoze, ale napriklad chlieb a pecivo si peciem sama domace. A vecer idem spat vzdy tak, ze nemam doma uplny vybuch. Kazde druhe rano napr zacinam polievanim zahrady. Jo a tuto slecne vyssie odkazujem, ze roboticky vysavac je uzasna vec, tiez ho mame a som nutena pratat rucne, kedze mi moj 2,5 rocny robota vypina a dokuje, tak chudak zmateny vysava vzdy tych istych 5m2 :D cize je to take no....to ze je niekto doma neznamena, ze strka detom do ruk tablety a mobily len aby mal pokoj. Ale take pesnicky z youtube su kolkokrat moja zachrana ked ledva drzim cely den oci otvorene, lebo dve tri noci pred tym sme napriklad nespali vobec.

siska1313
9. aug 2019

@ali_inzercia ani nie tak osobný útok, len nechápem, na čo takéto zamýšľanie. Ja keď chcem s deťmi ísť von, idem, a neriešim, kde sú ostatné mamičky, či pozerajú telku alebo čo. Užívam si deň s deťmi a na podobné blbosti neminam energiu. A hlavne nesudim, keď o cloveku nič neviem.

ajsha123
9. aug 2019

@hisinfernalmajesty Fakt, každé dieťa je iné. Moje prvé dve, ak som vstala o piatej, vstali o piatej. Ak o šiestej, vstali o šiestej. Ak o siedmej, tak o siedmej. Jednoducho, voľnú chvíľu ráno na to, aby som dala prať a variť bez detí, som nemala. O tom som len snívala, nie raz plakala, že prečo to u nás nefunguje... teraz spia ako dudkovia a neviem ich ráno zobudiť ☹
A keď je hore jedno ročné dieťa (rok a pol) a druhé dvojmesačné, daj variť, prať, uprac... Ten ročný vkuse chcel cítať a kresliť. Dokázal presedieť pri knižke hodinu-dve. Ako ročný! Doteraz mu to zostalo, miluje encyklopédie

selest
9. aug 2019

My sme malo chodili von ked bol maly babatko. Neustale grcal. Proste kym sme vysli von som ho 2x prezliekla a on sa prudom cely ogrcal. Cely mokry a vonku zima. Ked sa nam podarilo dostat von tak sme trpli aby zaspal, to spal pol hodinu a potom vrieskal kym nesiel na ruky. Takze sme isli domov. Teraz zacina chodit v kociku uz ani nespi. Este ked chodime pomedzi ludi tak pozera a vydrzi trosku ale ked mu je dlho robi strasny cirkus. Ak chcem ist do parku tak to len s muzom. Doma mi normalne beha a ked ho vyberiem vonku z kociara zacne sa mi valat po zemi zbiera vsetko co najde a dava do ust. Ked mu chcem branit vrieska hadze sa o zem. Ked ho raz vyberiem z kocara uz ho nedostanem dnu to je boj. Mame potom problem sa dostat domov kedze ani do kocara aby som ho odtlacila ani na rukach proste in sa chce valat po zemi. Ked sme vonku dlhsie ako hodinu uz je nervozny to uz sa s nim neda nic. Preto my malo chodime von. Akurat co sa prebehneme po ulici trosku v kociku ked pride manzel z roboty. Ked sme na neho dvaja este sa to da

sisaka
9. aug 2019

@mirola dostala si kopec odpovedi, čo robia deti, keď sú doma, ale nepostrehla som tvoju odpoveď na otázku, čo robíš vonku s dieťaťom 6 hodín a to by celkom zaujimalo aj mna (samozrejme v dobrom sa pýtam, lebo si to neviem predstaviť)

stanulienkat
9. aug 2019

@siska1313 ale tu sa velmi neriesi,kde su mamicky. Moja mala je velmi spolocenska a ked nie su vonku deti,nema sa s kym hrat. A zase 2-3 hodiny vonku nie su vela. Hlavne cez vikend. Zase sa netvarme,ze vsetci cely den upratujeme,varime,lestime...

hisinfernalmajesty
9. aug 2019

@miricaaa no ja mám tri takže si vystačia len chudák tie deti .keď sa otvorí škôlka je ich tam 90 tak kde sú v lete

hisinfernalmajesty
9. aug 2019

@ajsha123 no moje spia spolu v izbe takže ak spí jedna tak všetky mám 3.maju super režim keď spia na obed idem do záhrady atď.ked vstanú ideme zasa vonku.

siska1313
9. aug 2019

@stanulienkat tak väčšinou kde sú mamičky, sú aj deti😉

akje
9. aug 2019

Tato otázka mi pride skor polovyrivacna ako vyzvedacna.. preto odpoviem dost asertívne..

mna sa raz jedna mamička, ktora je vyhradená čisto len na to jedno a to iste ihrisko spýtala, co robim s malou celé tie dni doma, ked sme na ihrisku len doobeda par krat za tyzden.. no mne skoro vyskočili vsetky šufliky..

Takze baby za prvé, ked sa niekto nepohybuje tam, kde ine mamičky su neustále, neznamená, ze nemaju v obľube ine miesta a obmedzujú sa výhradne na jedno a to ist miesto/okolie/dedinu. Vela mamičiek ma vodičský preukaz, kamarátky mimo sídlisko, mesto, ihrisko, záujmy akými su plávanie v skupinkách, montesorri aktivity, materské centra pre mamičky s malinkými deťmi..

Za druhe. To, ze mamičky, ktore nemusia pracovat pocas dna, aby si privyrobili na domácnosť, lebo jeden príjem+rodičovský príspevok im staci a su vonku cely den, by si mohli uvedomiť, ze medzi matkami existujú zeny, ktore musia pocas dna stravit aj 4 hodiny pripojené na internet a zarábať si na seba, a tak cast dna trávia s deťmi a cast bohužiaľ doma, nakolko to 1,5 ročne dieta von same proste nepustis..

Za tretie. Existuju alergie pocas jarných mesiacov, ktora sa tyka ako deti, tak aj mamičiek. To, ze zdrave mamičky si v pohode vidu von hocikedy neznamená, ze ine mozu urobit to iste.. Vie sa stat, ze to vyradí dieta/matku na mesiac a nepomôžu ani lieky.

Za štvrté. Su matky samozivitelky, ktore nemaju doma muža, ktorý pomôže s domacnostou, nákupmi, varením, deťmi... a zena si tak nemoze dovoliť tráviť cas s deťmi tak, ako by si predstavovala..

Za piate. Keby sa mamičky, co trávia s deťmi vonku cely den, sa co i len trosku zaujímali o rozvoj dieťa aj inak, ako tym, ze sa hra vonku, vedeli by, ze existuje veľké množstvo kníh, ktore sa zaujímajú presne tym, ako tráviť cas spolu s deťmi.

Za šieste. Urcite su matky, no podla
mňa ich vela nie je, ktore na svoje deti proste kašlú, neberú ich nikam, takze asi ani doma sa s nimi nijak extra nehrajú.

Myslim, ze je omnoho viac vysvetlení, preco sa mamičky nesprávajú, ako ty a nie su s deťmi celé dni vonku.. držím palce, aby si si našla partacku, co ti ukaze aj ine fungovanie s dieťaťom, aby si sa nemusela čudovať, co sa da s deťmi doma robit ;)

jana_eyre_2
9. aug 2019

@hisinfernalmajesty tak snad tych 90 deti nemusi byt cele leto len v okoli domova, ale su rozlezene po prazdninach, taboroch a podobne..

prave dnes som volala s kamoskou (mama spoluziaka mojho najstarsieho) ktoru som nevidela cele leto a viem, ze ona von chodieva.. deti boli proste u babiek, potom boli v tabore, potom niekde s rodicmi.. ja som cez leto tiez malokedy v okoli domova, pretoze ked mam doma vsetkych troch, mozeme si bez obmedzenia robit vylety.. na masich ihriskach nas uvidite pomenej, to ale neznamena, ze sedime doma..

dopolbokaodrata
9. aug 2019

A nikoho ani nenapadlo, že chodia von inokedy, že majú iné trasy, iné záujmy, alebo že kopec mamiciek pracuje doma. A nemyslím klikačky a blbosti cez fb, ale keď pečieme torty, šijete atď, nedá sa to robiť za jazdy s kočárom.

sisaka
9. aug 2019

@elementissa ja len že niektorí majú domácnosť s 3 malými deťmi a 2 dospelými a nevaria na obed špagety s kečupom a nechodia týždeň v tých istých veciach, aby im vyvesenie pradla trvalo 5 min

janage
9. aug 2019

@hisinfernalmajesty tak si predstav, ze su deti co vstavaju o 5 al. 6 rano, cez den spat ani onemu, vecer o 22.00 zaspis pri ich uspavani. Cez noc trikrat hore aspon po pol hodine. Pripadne 11x po 10min. Tak hej navaris kym ta drzia za nohu a reve, aj pozehlit sa tak da. Aj hodit do pracky. S vesanim pradla je to horsie. Dieta sa ale ze s nicim nepohra dlhsie ako dve min., v ohradke rev, vonku na ihrisku mu musis byt stale za,zadkom nepostoji minutu. Sediet v kociku nebude. A to je skutocny pribeh rocneho dietata kazdy bozi den. Ta matka pada na hubu. A hej budu dni ked nevyjde z domu. Dokonca dvakrat zabudne vypnut hrniec a takmer vyhoria. Inokedy si nevsimne ze nezapalila plamen a unika plyn. Parkrat zabudla vypnut zehlicku. Kto ma pravo hodnotit? My nevieme ako to maju doma. Moje druhe bolo take, ze aj desat takych by som zvladla. Aj domacnost, aj vylety. A vedela sa aj doma vyhrat. No parada.

eliska13
9. aug 2019

@mirola sú ženy, ktoré sú rady doma a také, ktoré potrebujú rušno a niekam chodiť.Som úplne ako tvoja kópia len dieťa už je teeeneger.pre mňa bolo podstatne navariť, nezehlim, upratať zbežne a ísť von na ihrisko, zmrzlinu, do zoo, k Dunaju, na kávu pokým malý spal čítala som casopis, alebo len tak po meste, keď spal v kočíku.Mne je doma dlho a nebaví ma to.Ako pises teraz chodím s druhým dieťaťom von a tiež prázdne ulice už sme presťahovaní mimo mesta, ale sú dni, keď stretnem pár tvári.na jeseň a v zime niekedy nikoho.varim buď hneď rano, alebo podvečer.plastelínu, puzzle, lego to sme si nechávali na jeseň, zimu.V zime zase odhrname sneh, snehuliaka, detské centra.Js mám susedu, ktorá má 2 deti tie sa hrajú ona pečie domáce rožky, koláče,zavara, vari pozerajú rozprávky ona je zase rada doma.Aj, keď tu každý má na dvore svoje mini ihriská, bazény podvečer je ihrisko plne

jana_eyre_2
9. aug 2019

@akje ja len za to "piate" nic nie je ciernobiele a tak ako netreba predpokladat, ze ked niekoho vonku casto nevidis, tak automaticky sedi doma, tak nie je ani jednoznacne, ze tie, co su cele dni vonku svojim detom necitaju mnozstvo knih.. ved sa to predsa nevylucuje, deti spavaju tak cca 12h z 24, myslim ze je vzdy kusok casu na kazdu aktivitu, len kazda si tie aktivity zadeli inak a tak to ma byt..

hisinfernalmajesty
9. aug 2019

@janage ja mám 3 dcéry 5 a pol,3 a aj 15 mes nehovorí m že je to med lízať ale dá sa to väčšinou som na ne sama ale dá sa to zvládnuť

merickat
9. aug 2019

@jana_eyre_2 moje dve deti dokopy nespia 12 hodin z 24 😭 ale snad je to len obdobie

hisinfernalmajesty
9. aug 2019

@jana_eyre_2 no to chápem ale ani počas roka niesu vonku

vilma7
9. aug 2019

@pallacinka29 Švajčiarsko, mesto Liestal

sisaka
9. aug 2019

@hisinfernalmajesty máš pravdu iná doba, naši rodičia nám nerobili cely deň animatorov, od mala sme sa hrávali dnu či von sami, alebo s kamarátmi. výlet s rodičmi, či občasná hra pexesa s nami detmi bol skôr sviatok ako denno-denná záležitosť.
Rodičia nás v lete zobrali na kúpalisko, keď mali všetko porobené - pole, záhrada, domáce zvieraratá, zaváranie... v lete mali toľko roboty, že nevedeli čo skôr, posledné na čo mysleli bolo vymýšľanie celodenného programu pre ich 5-6 ročné deti

janage
9. aug 2019

@hisinfernalmajesty ale je nieco uplne ine mat dieta typ standard a takeho extremistu, ze od nevyspatia clovek ani nevie co robi a ten vecny rev so psychikou tiez zamava. Hlavne ked je zena sama. Muz kvoli praci mimo. Druhe bol standard, ale oproti prvemu no fakt kludne takych aj 4, aby som zas neprehanala☺ naozaj neda sa to porovnat. Je ine mat obcas krusne chvile a ine ist nadoraz nonstop rok, dva.

mogaa
9. aug 2019

@mirola tak pravda je že v týchto teplách by deti od 11-15až16:00 nemali byť vonku ale vnútri....ak už vonku, tak určite nie na priamom slnku....Je možné že tie mamičky sú s deťmi len na dvore v chládku alebo vnútri domu kde je príjemnejšie ako vonku🙂vnútri sa drobci hrajú s klasickými hračkami alebo pozerajú rozprávky, na dvore odrážadlo, bazén, lopta....

janage
9. aug 2019

@hisinfernalmajesty alebo rovno odcitujem moju kamosku. Ja som tri deti vychovala, ale toto co ma moj brat, tak to by som nedala. Cela rodina sa striedame a furt len reve to decko, nechce jest, spat. A to mali len 4 mesiace take.

hisinfernalmajesty
9. aug 2019

@janage aj my ja tretia furt revala mala som stavy že som ju chcela odparkovat a odísť aj deti furt hučali že len reve už je to za nami

hisinfernalmajesty
9. aug 2019

@janage aj moje ja tretia furt plakala už som ju chcela odparkovat a odísť