Čo robia doma mamičky s deťmi, ktoré nechodia von?
Nechcem tu teraz sposobit nejaku diskusiu o tom, co je lepsie pre deti, alebo nie je. Ale ja chodim s mojim malym stale von, teraz v lete sme vonku prakticky cely den az na obedny spanok a obed. Takze tak od 9rano do 11. A potom od druhej do pol osmej. O osmej ide spat. V zime v kazdom necase sme boli vonku (este v kociku) aspon 2 az 3 hodky denne, ci snezilo, prsalo, fucalo, mrzlo. Prestahovala som sa na dedinu, kusok od BA a viem, ze je tu kopec deti. Nemam tu moc kamaratok, ale sledujem mamicky a stretavam stale tie iste tvare. Jedna je pripad ako ja, stretneme sa kazdy den 2x a debatujeme spolu, prisaham ziadna ina mamicka neni vonku len my dve. Samozrejme xy z nich chodi na ine miesta. Ale mam 3 susedky, ktore maju male deti 1rok, 3roky a 3 a pol. S nadejou, ze najdem nejaku partacku s ktorou by sme este mojli ist von som sa spytala, ci niekedy nepojdu von.. dostala som 3x tu istu obdpoved... “oni cez den von nechodia” vidim ich, ze su naozaj doma, pocujem ich deti, ako kricia, placu smeju sa atd.. zrejme bude takych mamiciek viac. Mna by uprimne zaujimalo, tie ktore nechodite tak, ze na cele dni von, co robite doma napriklad s tak 1 az 1,5 rocnymi detmi. Ako ich zabavate aky im robite program? Mne nevadi chodit von, s malym sa rada flakam, ale minule bol chory mal teploty a siestu chorobu a boli sme doma tyzden, uz som myslela, ze zosaliem. Nudil sa, krical, vymyslal, vyhadzoval supliky, behal hore dole ako saso, neobsedel ani sekundu, vytlacal mysla, otvaral kose, umyval si ruky v zachode... hracky 0 bodov. Musela som byt nonstop v strehu. Preto mi poradte co robite vy doma s detmi, ze Vam tam je “lepsie” ako vonku. Dakujem 🙂
@akje pises mi uplne zo srdca 🙂. Ja som sa vzdy snazila byt s detmi vela vonku, ale robim z domu na ciastocny uvazok, takze ked sa nakopi praca, nezostava mi ine, len robit doma na pocitaci. Plus syn, ja, aj manzel sme alergici, takze bohuzial nie vzdy sa da vyliezt medzi alergeny, najhorsie je slnecne a veterne pocasie. Zaroven plati, ze cim su deti starsie, tym viac sa vedia zabavit same doma a to nielen hrou, ale aj pracou v domacnosti 🙂. Moj syn rad vysava, dcerka zase rada utrie prach alebo mi pomaha s pradlom. Okrem toho sa spolu prehraju doma v pohode aj tri hodiny, akurat ich musim krotit, aby nedupali, lebo inak su susedia na prasky 😅
Tak mám len sedemmesačného, čiže sa to asi zmení, ale vonku chodíme raz denne na hodinu. Viackrát sa mi nedá. Každé papanie u neho trvá hodinu, lebo si pauzičkuje. Spí v pohode doma v postieľke, ja zatiaľ pracujem. Keď je hore a nepapá (alebo v tých pauzičkách :D ), hráme sa, čítame knižky, "pomáha" mi s domácimi prácami (hrá sa pri mne a ja triedim prádlo, vešiam, varím, umývam riad a podobne).
Ja sa zase pytam, ze kedy stihaju mamicky, co su stale vonku varit, prat, upratovat...
@merickat to bolo len cca takze plus minus 😂😂 neboj, vsetko je len obdobie a ako povedala jedna moja znama - nikdy nebude lepsie, len inak 😂😂
@h_petra ved autorka pisala, ze vari vecer.Ja som varila na 2 dni nieco na stave, ostatne mas do hodiny spravene varila som rano po ranajkach, lebo poobede som spala so synom, vecer chodil neskor a, ked som chcela mat svoj cas chodila som pred polnocou spat.Pranie ja neviem preco z toho robite taku vedu ved vyvesanie trva 5 minut, upratat myslis co?riady z ranajok, z pripravy obeda..., upratovali sme v piatok poobede vacsie upratovanie, ostatne zbezne ved utriet prach netrva dlho.Urcite som kazdy den nevysavala a nezmyvala dlazky v celom dome, kupelnu umyjem, ked sa syn vecer kupe umyvadla, vanu.....
@elementissa rozkošné. No stále si ešte neporodila, aby si potom nebola prekvapená, že teória je jedna vec, ale realita druhá 🙂
No tie čo von nechodia,tipujem,že ich deti majú doma pustenú rozprávku a zabávajú sa samé...a sú tak zvyknuté...iné deti by doma porazilo ...a tým pádom aj ich matky z toho....my chodíme tiež von ,stále,na bicykli, peso, s odrazadlom, proste stále...okrem poobedneho spánku...a aj keď varím,tak vždy idem aspoň na pol hodinky....proste výnimočné nie...a skoro vždy áno...a tiež je vonku len jedna a ešte sem tam jedna...takže Bohvie kde sú....
@hisinfernalmajesty a to ti aj povedali, ci to si len myslis?
aj mne sa stalo ze jedna moja suseda ma pocastovala otazkou, preco uz von nechodime (cim sa ma dotkla, kedze ako som spominala je to premna zaklad venovania sa svojim detom) len preto, ze ona potom chodila v inom case von ako ja, tak sme na seba nemali stastie.. jednoducho, kazdy ma inak zadeleny den, tak tazko hodnotit kde su..
ja co poznam.maminu z mojej rodiny a nechodi von - to mi sama vravieva a aj moja svokra mi to vravi.. proste vravi, ze nezvlada vsetko a tak chodenie von zredukovala (tak ako ja som zredukovala upratovanie), popripade starsie dieta jej zobere muz von ked dojde z prace.. doma sa mu venuje mozno aj viac ako ja, co ja viem som ina mama ako ona a mame aj rozdielne deti.. najmladsieho mam o tri mesiace starsieho ako.ona a su uplne rozdielni, kazdy nadany na ine veci..
@jana_eyre_2 to je super 🤣
@akje krasne napísané, plne s tym suhlasim...
po tejto teme mi tiez napadlo, ze kolko ihriskovych mamiciek ma teraz asi ohovara, lebo nesedim s detmi od rana do vecera na ihrisku/obecnom klube mamiciek a nebeham s kocikom po uliciach . 😂😂😂 A pritom to vôbec nieje tak ze sedime cele dni doma na zadku a nudime sa. Naprijlad mna by vôbec ani len nenapadlo v case od 11-16 sa ponevierat s kocikom po dedine alebo sediet niekde na slnku na lavicke pri ihrisku a pozerať ako sa moje dieťa hra na slnku a nedajbože si zadok spali na horucej šmykľavke 😂 sme pri vode, doma na dvore/v nutri, na výlete, na navstevach, kade tade... Neznamena ze ked ma niekto nevidi na ulici, ze sa mi dieťa doma nudí..
@h_petra naco je toto dobre nechapem.. zase sutaz matiek 😅
u nas sa bezne cez skolsky rok vstava cca o 6:30, chodi von o pol 10 a vracia o 11,30 - to je 3h casu doma na varenie, pranie, a upratanie co sa da - dobrovolne sa priznavam.ze doma ukazkovo nemam, nie som dokonala.. po obede vyrazame pre decka o 15 do skoly/skolky s najmladsim a vraciame sa cca o 18 tej.. cize ked spi od 12 do 14 - mam opat 3h casu na domacnost, z toho 2h aj oddychu od najmladsieho.. a vecer ked zaspia okolo 20:30 ja mam cas do pol noci na cokolvek co ma napadne.. cez prazdniny to je inak, uz sa mi to pisat nechce a ani nemam cas a pocas prazdnin vyzera to u nas horsie, lebo sa venujem.3 detom..
ak to ma niekto inak, je to jeho vec, kym nechce odomna aby som prebrala jeho styl.zivota, je mj to.uplne sumafuk.. nemam len rada toto porovnavanie, podrypavanie, a hodnotenie kto to vie lepsie..
A teda tema diskusie mi vôbec nepripada "len tak" , skôr niekto pptreboval potlapkat po chrbte a posudzovať niečo o com prd vie a do coho prd vidi. Každá rodina je ina, kazdy ma zaužívaný iný system a kazdy je s tym svojim systemom spokojný..
@mirola ja tiež bývam na dedine , pracujem ... syn má záujmy denne tábory atd .
Keď sme , ale doma nemám dôvod chodiť sa prechádzať do dediny .
Mame záhradu o veľkosti 17 árov , kde máme nasadené - tak že sme vonku na vzduchu nevidí nás cela dedina ihrisko máme tiež na záhrade + kamarátky ktoré tu mám chodia k nám na dvor alebo naopak .... neprechádzame sa . Nevidím na to dôvod .
ja zase napr tiez nechapem, co sa da vonku robit? moje deti by nebavilo byt na ihrisku 2-3 hodiny, napr. prechadzky ich uz vôbec nebavia, tiez sa cudujem, co tie mamy vonku tolko robia s detmi, ale tak ich vec, ich sposob travenia casu, kazdy mame to svoje predsa, ja sa radsej ucim, vonku si maximalne vypijem kavu, obcas pozeram na oblohu, sledujem lietadla , to je moj relax vonku a potom idem dnu a varim, upratujem, ucim sa, momentalne uz 5. cudzi jazyk a deti to iste
My chodíme vonku málinko. Väčšinou na záhradu alebo do mesta do parku. Bývam na dedine a tu nieje veľa možností kam dieťa vziať. Medvede sa nám túlajú v blízkosti domov, na ulicu je to so 16 m horor. Ihrisko máme jedno úplne zdevastované a hneď vedľa hlavnej cesty. Autá tu lietajú horšie ako v meste. Tak aspoň 2 krát počas pracovného týždňa idem pešo s kočíkom do mestského parku. Je to asi hodina cesty. Vždy ideme o druhej a späť nás berie manžel okolo 6 keď sa vracia z prace. Inak víkendy trávime aktívne vždy ideme niekam na celý deň. Keď sme doma tak upratujem, varím, a iné veci. Malý sa hrá buď v izbe alebo je somnou v obývačke a vyhadzuje šuple. Neriešim poriadim, keď spinká. Občas pozeráme rozprávky. Občas len rak sedíme na gauči a rozprávame sa (na 16 m veľmi komunikatívny). Ešte sem tam v týždni ideme sami na výlet vlakom alebo autobusom za kamarátmi. Ale v tomto teple ťažko. Aj dnes sme celý deň dnu je 35 st. Za nejakú hodinku vylezieme na hodinku na záhradu.
Ja som necitala diskusiu, tak len odpoviem:
Mam 3 deti a ja von nechodim. Naco?
Ale deti su vonku vkuse - napr dnes uz od 8:30 a este dnu neboli, jedlo im davam vonku v altanku (modlim sa aby ho zjedli skor ako macky a pes), ovocie si sami oberu a pojedia, a dnu do domu pridu pred spanim.
Byvame v dome skoro so 40 arovou zahradou a dvorom.
Neviem si predstavit, zeby sme sa mali akoze obliect a prechadzat po dedine 😂
Sem tam sa idu hrat ku kamosom z dediny a sem tam pridu oni k nam do bazena alebo virivky.
Po dedine sa fakt neprechadzame.
🤷♀️
@jana_eyre_2 ja nesutazim, bola som zvedava. Zatial nemam deti, ale nezvladala by som chodit od rana do vecera von, nejak by som asi nestihala robit veci okolo bytu.
A teda, strasne by som raz chcela dosiahnut level, ze navarim za 30 minut. Poslite mi take recepty, prosim...
@kosicanka1 ved deti su vonku. O to ide. Nemusite sa prechadzat po dedine,ked mate zahradu. Deti su na vzduchu a v pohybe.
@jana_eyre_2 určite, ako pises, nic nie je čiernobiele... ja som napisala príklady, nie vsetky možnosti 🙂 urcite su mamičky, ktore chodia na cely den von a vedia ako detičky vzdelávať aj doma.. no tie sa podla mna potom nečudujú, ako sa da s deťmi tráviť cas doma väčšinu dna, nakolko takych možnosti je vela ;)
@stanulienkat ano, ved na dedine s domom a zahradou byva aj zakladatelka temy a pytala sa, preco sa ostatni tiez nechodia prechadzat po dedine.
Odpovedala som, ze nam staci dvor a zahrada.
@h_petra no pri detoch aj 30minutovy recept trva 40 minut.. 😅
akekolvek zeleninove rizoto, cestovinovy salat zo zeleninou, zeleninove polievky, omacky, cokolvek z z jedneho hrnca atd su vsetko rychle recepty - my moc maso nejeme, mame radsej zeleninu (najradsej taliansku a vietnamsku kuchynu) slovensku tazku kuchynu neoblubujeme a tak take jedlo varievam bud pomenej alebo vobec.. ak chcem nieco zlozitejsie, tak to nechavam na vikend, ale casto ani to nie, lebo sme na vylete.. okrem toho, ked su deti clovek sa nauci byt flexibilny, ak sa da nieco urobit popredu tak to urobi.. takze ja zase nerada venujem prilis vela casu na varenie, ale varit cerstve musim, lebo mam histaminika najstarsieho syna.. ako vravim, kazdy je iny a ako vravim, zena sa vela meni aj ked pridu deti..
kazdy ma ine priority - niekto dava na prve miesto poriadok, niekto zase napr. pohyb..
ja som od zaciatku vedela, ze premna je najdolezitejsie byt s detmi co najviac vonku a viest ich k pohybu, je to tak odjakziva, navyse mame aj zahradu co mi velmi pomaha (zase v inej diskusii by ma zdzubali ze deti sa hraju na zahrade a ja rychlo peciem v kuchyni, zenam nikdy nevyhovies 😂) zase napriklad svagrina doma ma naozaj krasne, ma syna zvacsa na ulici kde vymysla s chalanmi, alebo je doma.. a nemyslim si vobec, ze by som to robila lepsie ako ona, jednoducho sme kazda ina a verim, ze ked je u nas tak nechape, preco tam v rohu mam pavucinu (mame obrasteny dom pavinicom, vela pavukov, aj napriek sietkam - pisem preto aby bolo vidno, ze vsetko ma nejaku pricinu) okrem toho moj brat robi na smeny, takze je doma ako moj muz..
fakt kazdy je iny, ma ine podmienky na zivot, inak v elky dom, inu pomoc, inak zaradeny den.. preto sa netreba porovnavat a kto si ako zariadi (vyberie) tak to bude mat..
jaaj a este keby sa toho naahodou niekto chytil, dnes diskutujem viac, lebo moj muz ma konecne dovolenku, tak som si aj ja dovolila trocha viac cumet do zbytocneho zrutu casu - mobil az mam vycitky, lebo podlaha je spinava z toho ako deti chodia von a dnu a este ma caka mycka 😂
Chodim vonku vzdy a za kazdeho pocasia. No teraz ked boli tie horucavy sme boli doma. Maleho zo slnka boli hlava. Takze sme chodili bud skoro rano alebo vecer. Doma varime,pecieme,kreslime atd atd. Nenudim sa ale tiez mi obcas z toho kolotoca prepina
@mirola a napadlo ti, ze tie mamicky chodia von, ale nie na ihriska? Ked bola dcera mala byvali sme v RD, takze bud spala v kociku na zahrade alebo ked bola vacsia tak sa tam hrala alebo sme chodili na prechadzky napriklad do parku, na lesne cesty, proste do prirody. Ked som bola na materskej s krpcom, uz sme byvali v byte a teda ihriska ma nikdy nelakali. Chodili sme von kazdy den a takmer za kazdeho pocasia, ale na prechadzky, trojkolkovat, na odrazadlo, kolobezku, bicyklik...Niekedy sami, niekedy s kamosmi. Neviem si predstavit byt na ihrisku non stop. Ja som bola s detmi na ihrisku asi 3x 😀 A doobeda sme chodili von malokedy, vtedy som varila, zavarala, prala, venovala sa detom tak,ze sme sa hrali, kreslili a mne sa pocas toho varil obed, prala pracka, sla mycka...
V mnohých z prispevkov tu v diskusii čítam ako ženy venujú celý deň deťom alebo domácim prácam. Sú na nohách od rána do večera aby zvládli domácnosť, aby boli deti i manžel spokojní. Klobúk dole pred vami. Len by som chcela pripomenúť že je dôležité urobiť si čas aj na seba. Ako sa hovorí, spokojná matka, spokojné dieťa. U mňa sú dni kedy proste nevarím a neupratujem, dieťa vezmem na prázdne ihrisko kde mu nemusím stále chodiť za chrbtom, ale mu dám hračky ktoré dlho nevidel aby som mala kľud. A i napriek tomu si nemyslím že som zlá matka alebo manželka.

Ja neviem ja keď prídem na koňa a čítam ako každý s dieťaťom chodí von, pri Tom stíha koná Non stop a keď idem do obchodu v dedine ani nohy😁, prechádzam sa so svokrou, švagrinou ani nohy😀