icon

Čo zaberá na hysterické deti?

miska22200
25. dec 2010

mam jednu otazku,moj jednoročny syn dostal dnes hystericky zachvat plaču,zobrala som mu metlu,lebo už snou dost vyvadzal a takyyy plač spustil že ledva lapal podychu,potom sa nemohol k nemu nikto ani približit a ani len pozriet,bol na nas asi urazeny 😒 nedal sa nijak utišit ☹ trvalo to dost dlho...určite ste zažili niečo podobne,dajte typy čo robit 😒 prave čakame už druhe babo nechcem aby bol rozmaznany 😒

aries24
17. jan 2012

akurát som chcele písat na túto tému,a je tu 😉 ,to znamená,že celkom určite nie som sama.Môj malý je zlaté dieta,je to taký malý smejo,z ničím nebol problém len so spánkom,ale na tú tému som sa vyjadrovala niekde inde.Od 9 mesiaca za čal byt agresívnejší,ale to som pripisovala zúbkom 6-tim,ktoré sa rozhodli výst naraz,fackal ma, hrízol.Teraz má 13 mesiacou a bije ma stále a sem tam ma ešte uhrizne,aby som nevyšla z cviku,k tomu sa začal hádzat o zem a strašne zúrit,všetko hádže na zem zo všetkým búcha,ale to by som tak tragicky nebrala,lebo deti majú radi rôzne zvuky,aj ked si myslím,že sused pod nami sa za chvílu odstahuje 😅 Búcha si hlavu,bije aj sám seba.Poradte čo s tým,myslíte,že to vyrieši lekár?

deniskateniska
17. jan 2012

@aries24 podla mna je to normalna rekacia dietata.. nastava obdobie vzdoru a inak to povedat nevedia len tym jacanim buchanim atd... u niekoho toto obdobie prebehne ani nevies ze bolo ine deti sa hadzu o zem atd... aj nas sa bucha o hlavu aj nas bije ked mu nieco nedovolime alebo sa mu nieco nepaci... a to sme ho ucili od malicka ze nemoze mat vsetko co chce... treba odputat pozornost inou vecou aby zabudol ze nieco chce.. inak ked sa hodi o zem nevsimam si ho nech reve kolko chce proste revom a agresiou nic nevyriesi. citala som clanky ze treba dieta pevne oblapit a pozerat sa mu do oci a stisnut ho ze ho lubime a rozpravat mu z etoto sa nerobi a tak ale to podla mna funguje len na starsie deti ... obdobie vzdoru je az do 3 rokov u niektorych deti tak som zvedava dokedy to bude trvat u nas 😀 😀

ichbinich
17. jan 2012

Obdobim vzoru a ako nato sa zaobera kniha "Tha Happiest Toddler on the Block" od Dr. Harvey Karp.
Jeho metoda na babatka z knihy The Happiest Baby on the Block fungovala super 😉

Zaklad:
Fast-Food Pravidlo a detska rec. Fast-food pravidlo je opakovanie, v tomto pripade ked nieco dieta chce zopakovat "chces vodu/cukrik/hocico". Detska rec je zjednodusena rec, ziadne dlhe vety. Dalej treba odzrkadlit jeho emocie. To iste, co robime, ked sa deti tesia, lebo nieco dokazali (hura, super, vyliezol si sam na preliezku!), ale v tomto pripade treba pomenovat aj negativne emocie. V tom je problem, nevedia povedat a kontrolovat emocie, chytaju zachvat placu a opakuju dookola nienienie, napr.

Takze: pocas zachvatu si klaknut k dietatu a opakovat po nom, resp. komentovat: si nahnevany! si nahnevany! nechces ciapku! Nechces! Ale urcite nie vysmievavo!!! To je dolezite! Ked sa zacne ukludnovat a vnimat, potom mozme povedat: ale nie! vonku je zima! potrebujeme ciapku! chces modru alebo zelenu ciapku?
U mojho funguje lepsie rola sportoveho komentatora: nie si nahnevany, ale felix je nahnevany, nechce ciapku...
Najprv teda nejak dosiahnut, aby nas dieta vnimalo, lebo ked place az revem, nic nevnima. Ale ked pomenujeme jeho pocity a zopakujeme, co chce/nechce, tak pochopi, ze mu rozumieme, ze ho chapeme. A ked sa zacne ukludnovat, mozme zacat s vysvetlovanim. Ale vsetko v kratkych vetach!

Su ale situacie, ked place ako divadielko, to musi kazda mama rozpoznat. Ked k nemu pridem alebo sa na neho pozriem, zacne divaldo este vacsie. Vtedy pomaha ho dat niekam, kde si nemoze ublizit, alebo nechat lezat na zemi, povedat mu, ze ideme napr. do kuchyne a ze sa vratime, ked sa ukludni. Niekedy to trva dlhsie, niekedy kratsie.

Najdolezitejsie je, ostat sam kludny a nezacat kricat, aj ked je to niekedy tazke. Ale niekedy kludnym hlasom opakovat nech sa ukludni ma opacny ucinok, lebo sa citia nepochopene. Preto to zopakovanie a pomenovanie emocii.
V kazdom pripade vsetkym pevne nervy!

lucia78
17. jan 2012

Na moju hystericku dceru nezaberalo nic, kazdy den sme mali 2-3 hodinove revy, po troch hodinach od vycerpania zaspala a ked sa zobudila, tak to pokracovalo. Potom sa k tomu pridalo ocikavanie podlahy. Chcela ma nastvat tak si v obyvacke stiahla gatky a bolo. Ked som sa prestala na nu hnevat a utrela som to, zistila ze je to pre mna moc jednoduche, tak sa vycikala vzdy aj na 6tich miestach. Ale inak ked sme isli niekam na navstevu, do spolocnosti.. taku dobrotu sekala, vsetci mi ju zavideli a zavidia doteraz, ze ake poslusne,mile a sikovne dieta, no herecka proste. Ani neviem kedy toto vsetko zacalo, ale ona plakavala od narodenia skoro stale, len tak. No a jeden z jej poslednych zachvatov mala asi ako 3 rocna a sranda ze si na to pamata (teraz ma 5). Minule mi hovorila... mami, ja si pamatam ako som revala a ty si povedala ze mam zostat v detskej izbe kym neprestanem a ja som zacala vrieskat ze nezamykaj ma, odomkni odomkni (takto hysacila asi hodinu, dvere neboli zamknute, len privrete a ona to vedela) a potom som sa vykakala na zem. 🙂 Pytala som sa jej, ci to sa naschval vtedy a vraj ano. Vsetko si pamatala, aj to ze vedela, ze nebolo zamknute, tak som sa jej spytala, ze preco to potom robila. No a odpoved bola, ze mi chcela robit zle 😀

exupery
17. jan 2012

Ze vraj zabera studena sprcha....

lucia78
17. jan 2012

drasticka metoda, ale po skusenostiach s mojou dcerou ti poviem, ze ani to by nezabralo, tak velmi bola tvrdohlava a okrem toho sme ju uz vtedy otuzovali, cize studenu sprchu mala kazdy vecer a smiala sa pri tom 😀

lienka2
20. jan 2012

baby u nas je to asi kombinacia vzdoru a surodeneckej ziarlivosti, ale co sa tu deje posledne dni ja uz fakt nevladzem.. nepomaha vysvetlovanie, objatia, krik.. skratka nic.. z nicoho nic zacne hadzat hracky ze lietaju po celej izbe, neviem co s tym.. ako tomu zabranit.. maleho bucha po hlave 😔 uz som aj zvazovala detskeho psychologa ale neviem ci to nie je este skoro..

daniella_vivien
20. jan 2012

u nas pomohlo to co pisala @ichbinich A vsak nie sa to podari, rozpravat nevie, ale aspon sa snazi prejavit svoju emociu tym, ze ukazuje co vlastne chce...este pomaha ked jej poviem ,,pozri hore" vtedy ju vzdy nieco zaujme.

veve10
15. máj 2012

@deniskateniska @miska22200
@exupery
@ichbinich Knihu od Karpa mam - aj tu prvu...tuto druhu som este nedocitala, ale rady v tej prvej u nas vobec nezaberali. Musim teda pozriet aj tuto co ichbinich odporuca. Pisem sem sice trosku oneskorene, ale ked tak citam, co tu deti robia, tak az sa toho desim. Mam dojem, ze "obdobie vzdoru" je taka nalepka na vsetko. V com to potom je, ze niektore deti su medzi 2-4 rokmi v pohode a ine su katastrofalne? A co my ked sme boli deti? Moja mam si nic take ako obdobie vzdoru nepamata...nerozumiem tomu. Kazdopadne...u nas sa to tusim pomalicky zacina a vcera sme mali prvy hystericky zachvat. Ale to nie je take, ako tu mnohe baby opisuju...ze vysvetlit, objat, ignorovat atd...on bol proste uplne mimo...vecer sme ho kupali a znepacilo sa mu, ze ho chceme vybrat z vane a spustil taky rev, ze uplne isiel do fistul, napinalo ho az na vracanie a nevedel prestat. Chudacik...vyzeral, ze prestat aj chce, ale neslo mu to. Proste hysteria. To podla mna nie je vzdor...ci? Neviem si predstavit, ze dieta v takomto hysaku, ktore si chuda nevie rady samo so sebou by som este capla po zadku (aj ked inokedy si zasluzi...najma ked nieco do mna obcas hodi)...a objat sa neda ani omylom...U NAS ZABERA PUSTIT MU HUDBU Z MOBILU. Ziadne ukludnujuce dohovaranie...proste nic ine, len ta hudba. Vtedy zmlkne, pocuva...iba vzlika a vzlika...ale plakat prestane. A do par minut sa usmieva. Nechapacka. Ale zabera to iba na tento typ zachvatu - ked je dieta uplne mimo...akoby v nejakom placucom deliriu. Take tie trucovania, co tu baby opisuju...to je "hruza", s tym sa neda nic.

deniskateniska
16. máj 2012

@veve10 vies preco si na to rodicia nespomynaju? lebo zabudli .. vies na zle chvile sa lahko zabuda.. a hlavne v tom obdobi sa to tak nevolalo a nepoznali nieco take len sa hovorilo ze ma nevychovane alebo zle dieta alebo veta ktoru "milujem" ako si naucis tak mas... az sa mi chlpy z tej vety stavaju. mna babka a mamina doteraz hovoria ako sa brat alebo stryko hodili o zem na namesti alebo podobne, ale je to v cloveku ja ked som pozerala reportaz o vzdore, nedavno bolo v damskom magazine a na ihrisku sa pytali mamiciek ako to zvladaju a ako s tym bojuju no nic nepomaha jedna maminka povedala ze si spievaju ked uz je to moc.. a psychologicka hovorila o tom ze niektore deti su v phode a nemaju nic a ine to maju naplno... na vsetko co mu povies aby urobil alebo tak je slovko NIE, a skusa kolko a kam sa moze dostat svojim revom, niektore jaci viac ine menej.. nas jaci riadne a nic nezabera, teda muz ma na nho fintu ze odputa pozornost tym ze mu povie nech si utrie slzy prestane plakat a potom sa budu pekne hrat s tym cim chce ale nesmie plakat ani kricat ani nic.. inak jaci a pyta sa stale na ruky - co ja odmietam ked jaci... a s grcanim sme nastastie uz prestali. ale podla mna vela zalezi na povahe dietata a vytrvalosti 😀

deniskateniska
16. máj 2012

@lienka2 a ziarlil odzaciatku? ci to zacalo neskor... ja sa toho bojim ze zacne ziarlit neskor... u nas sa to este neprejavilo teda pri takych veciach ze ked je navsteva alebo tak tak povie ze baba nene a ukaze kde ho mame polozit... a inak ho pusinkuje a stiska len musim davat pozor aby mu neublizil...

mamavera
16. máj 2012

@deniskateniska nie všetci zabudli, veľa z nich to naozaj nezažilo 🙂 🙂 , Dnešné deti majú oveľa viac podnetov, ako deti pred dvadsiatimi, tridsiatimi rokmi. Všetky musia v tých svojich hlavičkách spracovať. Väčšinou doma ide non stop televízor, rodičia s nimi chodia do nákupných centier, kde je príliš veľa ľudí, hluku, snažia sa im vyplniť každú voľnú chvíľku nejakou aktivitou, podnecovať ich obrovským množstvom hračiek a detská psychika si s tým jednoducho nedokáže poradiť. Ďalšou vecou je to, že v rodinách je absencia akýchkoľvek pravidiel a keď sú, tak sa veselo porušujú 😠 😠 . Dieťa vie, na koho takéto scény zaberajú. Samozrejme vylučujem deti s poruchami, to je už na inú tému. To, že sa dieťa prejavuje, že si stojí za svojím a snaží sa niečo vynucovať akýmkoľvek spôsobom, je normálna vývojová fáza. To, ako si s tým poradíme, je na nás. Zamyslite sa a odpovedzte si, koľkokrát ste dieťaťu radšej vyhoveli, nech je pokoj....to je začiatok konca. Stretávam sa s tým denne. Samé tu píšete, že je vaším deťom jasné, na koho to funguje a na koho nie. Rodič má byť dieťaťu partner, nie samé príkazy a zákazy, je kopa vecí, ktoré predsa smie, ale rodič je zároveň autorita, kde nie znamená naozaj nie a nezmení sa to ani po trieskaní o zem a jačaní. Len to nie treba používať naozaj v nevyhnutných prípadoch. Pevné nervy.

lienka2
16. máj 2012

@deniskateniska zacal az neskor.. a je to cim dalej tym horsie.. :(

ichbinich
16. máj 2012

@veve10:
To je super, ze ste nasli nieco, co zabera! To je to najdolezitejsie! Ja som mala tiez niekedy pocit, ze ani sam nevie, preco place.
Nechcem to prekriknut, ale uz to dost preslo. Ked krici rano pri obliekani, tak ide iba v body a pancuchach. Na to kaslem, ideme autom, po vonku prejdeme asi 20 metrov, jeho zdravie nie je v ohrozeni. Teraz bolo par dni teplo, tak si nechal obliect ponozky a nohavice, to uz bol "hotovy". Teraz je zase kosa a kazda vrstva boj.

Inak, niekedy funguje aj trik ako @deniskateniska pise. Ze mu otec povie, dobre, ale prestan plakat. Minule nechcel ist do vane, ale uz bolo treba, uz nestacilo umyvanie umyvatkom. Revy prenesmierne, kopanie, potom krical, ze ma ist otec prec. Tak mu povedal pojdem, ked prestanes. A fakt sa ukludnil. Potom sa v klude hral vo vani, vytesoval sa. Ale prvych par minut bol strateny kdesi v hysaku, chudak. A to ho kupaval takmer vzdy iba otec, nechapacka...
Takmer zakazdym zacne srdcervuco plakat, ked mu skonci rozpravka. Ale to som neoblomna, po 3, maximalne 4 je koniec (kratucke 5 minutove Timmy Time alebo Bob the Builder). Navrhnem mu inu hru, ale ked sa neda nahovorit, poviem mu, ze idem napr. do kuchyne a ked sa bude chciet so mnou hrat, nech za mnou pride. Niekedy este place chvilu dalej, ale potom sa bud sam zacne hrat, alebo pride ku mne.
Co tiez dobre pomaha, je aby mi pomohol. Zacne mraukat, ze chce toast alebo cojaviemco, tak mu poviem, dame spravit toast, pomoz mi nachystat na stol. Donesie pekne taniere na stol a pribory a zabudne na mraukanie 😉
Dramaticky na zem sa mi hodil iba raz, ked mal presne 2 roky a samozrejme v hrackarstve 😉 Vyniesla som ho von, nechala na zemi, spakovala som si veci, potom som sa ho spytala, ci chce ist vytahom alebo pohyblivymi schodmi. A bolo po hysaku, ale tych par minut pred tym si dal zalezat 😅
Takze vsetkym pevne nervy, ono to raz prejde...

marcovka1
16. máj 2012

Ahojte,tak ja sa tiez pridavam k vam do klubu 😝 ja si uz neviem rady s mojou malou 😢 uz mi niekedy az do placu preco ja mam tak zle decko..napr.tez isla spat a reve a reve sama nievie preco a ja som zasa taka ze ked mi nervy povolia tak vrieskam,lebo uz nevladzem 😖 😝 tiez mi kazdy hovori,len vydrz to ma take obdobie vzdoru ,ale dokedy?? 😒 no som s toho strasne nestastna .. 😒

ichbinich
16. máj 2012

@marcovka1:
Odbobie vzdoru vrcholi okolo druhych narodenin... Mojmu zhruba vtedy zacalo, ale uz to skoro preslo, uz nema hysaky kazde rano pri obliekani a pri prebalovani a pod. Takze, ono to fakt prejde. Kedy, to ti nevie nik povedat ☹
Ked mas z toho aj ty nervy, daj si vitamin B, aj ja si davam. Ked viem, ze som aj tak podrazdena, dam si, aby som to lepsie zvladala.
Aj ked je to tazke, skus nekricat. Ked zvladnes aspon par krat sa ovladnut a nekricat, to je super.
A nemas "zle decko", mas uplne normalne male dieta, ktore sa zdravo vyvija...
Skus sa naucit rozpoznat, preco a kedy mava zachvaty. Niekedy maju deti skor zachvat, ked su hladne, ale este nevdia povedat, ze su hladne. Ponukni keks alebo banan, hocico, hlavne, ak si napr. v meste a musis nieco vybavit. Niekedy strasne nieco chcu, a ide iba o malickost. Vtedy povolim ja: napr. chce body a autami a nie body s pasikmi, co som nachystala. No tak dobre, mne to je jedno, hlavne, ze je primerane obleceny. Ci su na body auta, pasiky alebo Winnie Pooh je sumafuk. Niekedy ale naozaj hraju divadlo a testuju, pokial mozu ist a co si mozu dovolit. To uz je na tvojom rozhodnuti, ci sa jedna o malickost, ktoru povolis a svet sa nezruti (napr. keks pred obedom - moj potom aj tak normalne jedol). Alebo ci ide o princip, ako mne o pozeranie rozpravok. Ako som pisala hore, po 3-4 je konec, aj ked place.
Co este pomaha je, pred tym, ako ideme do obchodu, poviem CO budeme kupvat a ze nebudeme kupovat nic ine. Alebo ked ideme do hrackarstva, tak poviem, musime kupit darcek pre XY, lebo ma narodeniny, ale nic ine kupovat nebudeme. To celkom dobre zabera.
Neexistuje jeden recept na vsetko, ak ano, nemali by sme o com diskutovat a vsetci by mali vzorove deti, zeano 😉
Vyskusaj a uvidis, a hlavne, pevne nervy!

lucila83
16. máj 2012

Ahojte baby.
Neda mi nenapisat sem. Ja som v tomto ,,klube,, mamiciek hysterickych deti uz davno, bohuzial 😒 .
Len viete co ja nechapem, ze tolko mamiciek sem pise, ze ma take deti a vonku vzdy len to moje decko lezi na zemi a reve 😎 . Ako je to mozne? 😀 Kde su tie ostatne, nech sa necitim ako truba .... 😝

marcovka1
16. máj 2012

@ichbinich dakujem za rady 🙂 ja pijem magnezko sumive a to zabera 😀

mamavera
16. máj 2012

@lucila83 vôbec sa nemusíš cítiť tak, ako ty píšeš. A hlavne sa maminy z ničoho neobviňujte, určite robíte všetko preto, aby to bolo inak. A nereagujte na poznámky okolia (väčšinou hlúpe a ironické 😝 😝 ), aj keď to je ťažké, neviete, či skôr nacápať na zadok dieťaťu, ktoré sa váľa po zemi, alebo susede, ktorá má prednášku o tom, že jej deti to nikdy nerobili 😝 😝 . Možno nie, ani moje to nikdy nerobili, to však vôbec neznamená, že som lepšia matka, alebo, že som vedela ako na nich, keď som učiteľka. Zrejme to bolo preto, že ja som flegmatik, len tak ma nič nevytočí, som pokojný typ a vlastne moje deti sú tiež také. Asi náhoda. S kľudom mu povedz, že tam môže ležať a revať koľko chce, aj tak sa nič nezmení, uisti ho, že ho máš aj tak rada a nedaj v žiadnom prípade najavo, že to s tebou máva, lebo si prehrala (aj keď to v tebe vrie). A ty máš dvojičky, tam je zázrak v zdravý prežiť obdobie vzdoru a zotaviť sa, kým príde puberta 😀
Verím, že to chce pevné nervy, ichbinich - super prístup, väčšinou deti keď vedia, čo sa od nich očakáva a čo bude nasledovať reagujú pokojnejšie. Mne sa osvedčil pevný denný režim, viem, že sa tu zdvihne vlna odporu, ale je mi to jedno. Samozrejme, že nie s hodinkami v ruke, ale skrátka, keď dieťa vie, že pred obedom ideme von a poobede spať,nemá tendenciu to meniť. Aj to čo ichbinich opisuje, ako dáva svojmu dieťaťu v menej podstatných veciach vybrať je správny prístup. Potom dieťa nemá pocit, že s ním stále bojujeme. Ale najdôležitejšia je dôslednosť a ptom, v duchu si hovoriť, veď to prejde, v ôsmych rokoch sa v obchode trieskať o zem nebude.

lucila83
16. máj 2012

@mamavera - hm, dakujem za pochopenie 🙂 . Dcerka je nase slniecko, ale syncek je certik v pravom zymsle slova. Ale suhlasim, ze rezim je to najlepsie pre tieto deti. My ked narusime denny rezim hned to pocitim, ze oni su z toho popleteni, nervozni, teda hlavne Alex.
U nas je svacnutie o zem na dennom poriadku, vonku doobedu aj poobede, doma to ani nepocitam. A dovody su rozne, niekedy aj ziadne, len proste nevie, co so sebou ma robit, tak sa hodi o zem a reve a reve a krici ,,nie,nie,, , aj ked mu nic nevravim .....
Inak studena spracha u nas nezabera, ani objatie, ani ignoracia, len nechat vyrevat. 😒

ichbinich
16. máj 2012

@lucila83:
Nie si sama, aj mne sa hodil o zem... pred Vianocami v preplnenom hrackarstve 😀 Nech to stoji za to...
Aj to ze iba kricia nienie, to pozname. Ony tie deti ani same casto nevedia, ze preco.

Aj ked ho necham revat, lebo nic ine v tej situacii nefunguje, poviem mu, ze idem napr. do obyvacky, a ked ma bude potrebovat, nech ma zavola alebo za mnou pride. Ale mali sme uz aj situacie, ze reval pol hodiny a "musel trpiet". Chcela som mu pomoct a vyzliect ho, ale on mi potom tie veci zase doniesol, musela som ho zase (do bundy a ciapky!!!) obliect a isiel si lahnut na zem do spalne a trpiet dalej... ☹ A potom ho to predsa len preslo.
A inokedy sa da priniest na ine myslienky, ukludnit, oblbnut. To nikdy nevies...
Ale s dvojkami ti to nezavidim, mne staci jeden moj 😉
Takze si prajeme navzajom pevne nervy a opakujeme si rodicovsku mantru "to je iba faza, to je iba faza, oooooommmmm" 😀

mamavera
16. máj 2012

@lucila83 máme v rodine dvojičky, tak viem, o čom píšem dokonca mám aj v triede, ale tam má obdobie vzdoru dievčatko a už nejako dlho, už má štyri 😎 😎 , na ňu zaberá to, že sa venujem iným deťom a jej prejavy si nevšímam, skrátka jej sa venujem vtedy, keď nerobí ródeo. Len bohužiaľ doma jej to funguje, najlepšie pri mamine 😝 😝 . Studená sprcha je trochu drastická, tvoj syn je v období, keď na to trieskanie o zem má trochu nárok. Teraz to máš ťažké, pretože keď si už skúšala akékoľvek metódy, je mu jasné, že svojím konaním vzbudzuje pozornosť. A o to ide. 😖 😖 Dieťa ešte v tomto veku nezvláda svoje emócie a keď sú dvaja má to aj on ťažšie. Keď ideš s dcérou do druhej izby a začneš sa s ňou hrať spievať, robiť niečo, na čo by mohol byť zvedavý, nefunguje? Alebo je v takom amoku, že už nevníma? A čo keď sa hodiš o zem aj ty a začneš kopať nohami a jačať? Ale tak, aby susedia nevolali sociálku...niekedy to zaberie, ale mne najlepšie v škôlke zaberá ignorácia, možno to nie je správne vyjadrenie - akceptujem, že je z niečoho nešťastný, ale neriešim to a venujem sa iným deťom. Väčšinou zistia, že si nevyrevú a že je lepšie čas tráviť hraním a inými zaujímavými činnosťami, ako revaním. A tiež to kvôli detailom - kto pôjde prvý do dverí, že mi niekto skôr povedal, že prší a on mi to chcel povedať prvý....sukňa v zime na prechádzku a pod. klasika.

mamavera
16. máj 2012

@ichbinich tá rodičovská mantra nemá chybu 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 možno by som pridala učiteľskú - veď to nerobí dvadsať detí naraz, veď to nerobí dvadsať detí naraz, oooommmmmmmmm 😀 😀 😀 😀

lucila83
17. máj 2012

@mamavera - spociatku zaberalo presne to, co ty pises, ze ist vedla do izby a venovat sa dcerke, ale casom uz ani to nie. Dokonca, ked ho necham v izbe sameho, nech sa vyreve, on pride za mnou a reve pri mne. Tak ho stale odnesiem spat do izby, zavriem dvere a poviem mu, nech pride az ked nebude revat. Ked pisem slovo ,,revat,, , myslim to doslova. On neplace, on reve 😒 .
A pritom uz musel zistit, ze tym revom aj tak nedosiahne svoje, no chyta tie zachvaty aj dalej 😒.
Minule sme isli domov z ihriska tak, ze som ho mala cez plece, on reval a kopal, trhal si vlasy, jedna topanka vyzuta, ciapka,na zemi ...... a to preto , lebo odmietol pozbierat hracky, tak som to spravila ja, lebo uz sme isli domov, tak dostal amok a koniec. Jasne, cely nas blok bol na oknach a sledoval ma 🙄. Minule, ked tak sa tak svacol zasa na zem, isla okolo suseda a len skonstatovala ,, uz zasa lezi? ,, 😝 .
Inak ked je v amoku, nevnima nic. Mam pocit, ze on proste potrebuje tu nahromadenu energiu zo seba dostat revom. On je inac velmi mudry a sikovny, verim, ze mu skolka pomoze a vyrastie z toho.

@ichbinich - keby som mohla napisat, ze sa mi raz hodil o zem, som stastna. Chodim von 2x denne a 2x idem domov tak, ze ho mam na rukach, prip. ho taham za ruku po chodniku, zatial co on ma zachvat na celu ulicu. Ak sa stane, ze sa mi jeden den nehodi o zem, mam sviatok a tesim sa. A co robi doma, to je 100x horsie. 😒
Jeho zachvaty niekedy trvaju aj 45minut ☹ . A obcas uz placem s nim aj ja, nevladzem.
Ked je v pohode, je to zlate dieta, mile a dobre, no ked uz vidim, ze to ide na neho, snazim sa co najskor sa dostat domov, aby sme predisli scene aspon na verejnosti, hoci doma to aj tak zacne .... 😝
Takze skusim tu tvoju mantru 😉 .

mercedezs
17. máj 2012

Mozno sa to bude zdat niekomu drasticke....ale moj starsi syn(vtedy mal asi 1a pol roka) iba raz na mna skusil hystericky zachvat...umyvala som akurat riad v kuchyni a zacal pri mne vrestat a hadzat sa o zem,nieco som mu nepovolila....no bola som z toho vtedy taka zaskocena...ani neviem preco,zobrala som pohar vody a vyliala mu ho do tvare.Mozem Vam povedat,ze od vtedy to viackrat neurobil a uz ma skoro 12 rokov.mozno ho to sokovalo viac,ako mna.

veve10
17. máj 2012

@mamavera @lucila83
Ja si pri citani (a aj inokedy) kladiem otazku, ci to nie je v nas. Totiz mamavera pise, ze je kludaska a jej deti tiez. No ja velka kludaska nie som...aj ked pri synovi sa snazim a nikdy na neho nekricim...aj ked vcera pri prebalovani tak vrieskal a kopal, ze uz som ho zobrala a dala mu dve po riti...reval sice este viac, ale uz nekopal. Inac mu po riti nedavam nikdy - obcas mu capnem po ruke, ked niecim hodi...na co reaguje vzdy vzdorovitou "fistulou". 🙄 Inac sa snazim byt kludna, ale moja natura kludna nie je. Vzdy som bola "vznetlivejsi typ", moj muz detto...aj ked ten sa ma dokola iba pyta - "je to naozaj normalne? Naozaj toto robia aj ine deti?" a to vam poviem, ze ani zdaleka narobi to, co tu citam...mozno este na to nema vek a pride to, aj ked ja dufam, ze nepride. Zatial sme vo faze, ze sme ako tak schopni ho od vsetkeho nejako odputat. Nechce odist z parku, kde moze hadzat kamene do vody? Tak mu povieme, ze si cestou moze pozriet otvaraciu branu a garaze - ktore uplne miluje a to ho ukeca. Ale trva to strasne dlho. Ak dojdeme niekam kde je voda (byvame v meste pri mori, takze je tu vsade), co je jeho fixacia - voda a hadzat do nej kamene...tak je po prechadzke...3 hodiny chodime a zbierame kamene, ktore hadzeme do vody. O zem sa nam zatial nehodil, on skor vzdy na protest jaci straaasnu fistulu, ale taku, ze bubienky prasknu. 😖 Ladova sprcha sa mi zda strasne drasticka. Som si ista, ze moj syn by reagoval na nu este vacsim krikom.
U nas vobec nie je zapnuta TV, maly nepozera ani rozpravky, lebo ho az tak(mozno zatial) nebavia...obcas mu pustim Spievankovo, ale aj to vydrzi pozerat max 10minut. A hraciek mame tiez dost malo, lebo sa hra so vsetkym moznym, len s hrackami nie, tak sme si povedali, ze nema vyznam kupovat zatial dalsie. Nevieme z coho by mohol mat tolko podnetov. 😕 Inac tiez suhlasim, z eniet nad pevny rezim. Moj drobec je tiez cely rozhaseny, ked mu narusime stereotypy.
Inac aj ja, ked idem do parku, tak nikdy tam nevidim ziadne dieta vrieskat, alebo sa hazdat o zem. A ked sa to tak vezme, tak ani tato diskusia nema zavratne vela stran (zatial az dve), takze asi tych mam s velmi vzdorovitymi detmi az tolko nebude. 😒
@ichbinich jednej veci trochu nerozumiem - dost velakrat si napisala, ze ti urobil syn scenu v hrackarstve...preco s nim chodis do hrackarstva? My sme boli iba raz - prvykrat - a uplne som sa poucila. 🙄

lucila83
17. máj 2012

@veve10 - no neviem, ale ja som tiez kludas a maly je aj tak naladovy a strasny nervak 😒 . No nam psychologicka povedala, ze moze byt problem aj v tom, ze su dvojcata a on robi vsetko mozne, aby on bol ten najdolezitejsi. Tak mozno aj na tom nieco bude.
No som si ista, ze moj Alex je extremny pripad. V mojom okoli este nikto nepoznal taketo vzdorovite dieta, to mi potvrdili viaceri.
Tiez ho po poslednej scene v obchode berieme na nakupy, len ak je to nevyhnutne, lebo vacsinou to skonci scenou alebo aspon revom.
Pomaly zacinam byt viac odolna voci odsudzujucim pohladom inych ludi alebo ,,uzasnych,, rad starsich , ale poviem pravdu, neda sa uplne netrapit a mavnut nad tym rukou.

@mercedezs - aj pohar vody som skusala, ked chytil doma amok a akurat ho to zabrzdilo asi o 5 sekund a pokracoval cely mokry veselo dalej 😒

minewka
17. máj 2012

Ahojte...ako vás tak čítam - nikdy mi nenapadlo takéto stavy nazvať hysterickými - a tiež to mám doma minimálne 1x denne.. 🙂

Alica je zlaté dieťa, usmievavé. Ale ak jej vezmem čosi, pochodujeme po byte a ja potrebujem napr. vypnúť vodu, ktorá na sporáku vrie - spustí rev ako pavián, kope, hádže sa.

Zatiaľ som odolná, nič to so mnou nerobí. Položím ju na zem (máme v obývačke porozkladané tie penové kocky), aby si neublížila, sadnem si k nej, alebo na gauč a poviem jej - nech sa páči, tu ťa položím, kľudne sa môžeš zlostiť kooooooooooooľko len chceš. Nijak inak ju neobskakujem, ani nič.

Zatiaľ to funguje a po pár sekundách, keĎ vidí, že nič s tým nedosiahne...prestane...a tak sa to opakuje... 🙂 A ja to opakujem tiež....ešte sa posumejem a poviem jej, že je síce tvrdohlavá, ale že má smolu, ja som viac 😀

Kľudne to spravím napríklad aj v obchode.

Ale veeľmi sa snažím rozlišovať - kedy je to čisto len truc typu chcem to a nemôžem to spraviť, dostať, ísť...alebo kedy to je nuda....ak je to nuda (napr. pri ceste v aute) - púšťam jej mobil - mám v iphone takú aplikáciu - zvieratko, ktoré opakuje zvuky, robí nejaké srandičky na dotyk, robím šašky, zvieratká z prstov, atď..klasika.

Ak v obchode je to nuda- sedí v kočíku, všade dačo zaujímavé - dostane do ruky tašku, a sem tam do nej niečo vložím, malá to drží...atď..zamestnávam ju.

Pre mňa základné pravidlo - vzdorom nič nedosiahne.

minewka
17. máj 2012

ešte som minule skúsila - len tak zo srandy, ale zabralo to - zase pre niečo spustila paviánsky rev - a ja jej s vážnou tvárou vravím - počúvaj Alicka - neplač, ale argumentuj! Vysvetli mamke, prečo ti to mám dať! Obháj si svoju pravdu...nech sa páči, počúvam ťa.. 😀 😀.. stíchla, oči ako sova...a normálne po chvíli začala tie svoje hatlaninky... 😀...potom som jej to, čo chcela , dala 🙂

rainee
17. máj 2012

ahojte, tak my mame doma nieco podobne 😒 dcerka mala odbdobie kedy sa fakt jedovala fakt za kazdu blbost. a hysaky trvali aj vyse pol hodiny viackrat denne. najcastejsie slovo bolo NIE, nejdem spat, toto si nechcem obliect, nejdem na prechadzku, v obchode tiez neposluchala atd. najhorsie je ze na nu NIC nezaberalo (ani ta voda, to som skusila 1x), ani po dobrom ani po zlom a vobec neakceptuje co jej povieme. a keby ze jej aj prinajhorsom capnem po zadku vypyta si na drzovku druhu a este ma z toho ohromnu srandu. konzultovala som to s lekarkou a ona mi povedala ze mame doma nadpriemerne inteligentne a hyperaktivne dieta ktore je taky maly dospely a tak s nou treba jednat. pomohlo to trosku 😉 snazim sa jej dat na vyber a podmienovat to ze ak nebude tak a tak, tak nevyjdeme zase my v ustrety jej ak bude nieco chciet. kazdopadne to chce pevne nervy aj ked niekedy je to fakt tazke. ale taketo deticky vidam vonku pomerne casto, minule sa hadzal o zem na prechadzke asi 5 rocny chlapcek takze to nemusi tak skoro prejst 😕