icon

Dcérka pije len čistú vodu - problém v škôlke

veron_b
24. máj 2022

Ahojte mamičky, chcem sa spýtať, či ste mali niektorá podobný problém a ako ste ho riešili:
Mám 2,5 ročnú dcérku, zatiaľ druhý týždeň chodí do škôlky na pol dňa. S adaptáciou nemáme problém, dcérka škôlku zbožňuje. S papaním je to celkom OK, niektoré jedlá si vypýta duplu, niektoré zje len polku, to beriem. Náš problém je, že dcérka ODMIETA PIŤ ČAJE, MLIEKO, KAKAO, RAŇAJKOVÚ KÁVU a pod. čo v škôlke dostávajú. Viackrát som to riešila s učiteľkami, lebo dcérka chodí domov vysmedovaná, či by namiesto toho keď nevypije, nemohla dostať pohár obyčajnej čistej vody. Odmalička to tak má, aj v minulosti sme ponúkali rôzne nápoje, proste nechce. Samotná pediatrička nás v tom utvrdzovala, že aj tak je voda najlepšia. Problém je že sa mi nepáči prístup učiteliek k problému: jedna sa vyjadrila, že ani nesleduje ako deti pijú a druhá, že jej sem tam dá vodu tajne, aby iné deti nevideli. Keď som chcela, že môže si nosiť svoju vodu tak nie, že keď nemá papier o tom že je alergická na mlieko a pod. tak nemôže. Snažim sa aj ja v tomto období aj doma častejšie ponúkať, mlieko čaje ale má to opačný efekt, dcérka už len keď vidí a počuje tak s plačom že nelúbi prosím si vodičku. Takúto averziu predtým nemala, neviem či ju v škôlke nútia. Nikdy by som nečakala, že PITIE ČISTEJ VODY BUDE V ŠKÔLKE PROBLÉM. Ak sa to nebude zlepšovať, s manželom chceme ísť k riaditeľke, prípadne zmeniť škôlku.

zuzanaete
24. máj 2022

@tana85 Prave korona vratila flasky do skolok. Predtym v nasej deti mali v triede pohare, brali im to aj na ihrisko. Iba ak isli na vylet, tak sme zvalilu flasku. Ako zacala korona, tak zrusili pitie z poharov v triedach a deti si museli nosit svoje flasky. Nasej skolke sa to zjavne zapacilo, lebo stale nosime flasky. Deti ich maju v triede a beru si ich aj von na ihrisko.

mandzula
24. máj 2022

Ja som mala so škôlkou problém z dôvodu, že som dcéru naučila na nesladené nápoje, čiže škôlkarské presladené čaje, kakaá a zafarbené vody proste piť nechcela (to isté, keď bola hospitalizovaná v nemocnici, kde sme si varili svoje čaje, keďže neboli ochotní urobiť nám čaj bez cukru). Nikdy však nebol problém s tým, že sa v škôlke napila vody z kohútika, keď bola smädná. To kde máte takúto zadubenú škôlku? Ja celkovo nechápem, načo sa tým deckám či už v škôlke, alebo škôlke sypú do nápojov tony cukru. Nám teda bolo povedané, že tak normy kážu, takže je asi na tlaku rodičov, aby sa tieto predpotopné normy zmenili.

maris5
24. máj 2022

U nas ked deti nechceli pit mlieko/dzus/caj ponukli cistu vodu. To sen kazdej matky, aby dieta chcelo pit cisti vodu. Mozno pohovor s riaditelkou skolky, ci je taky problem dat dietatu cistu vodu.

lindusss2016
24. máj 2022

@veron_b ja moc nie som hystericky typ, ale v tomto pripade by som uz isla narobit cirkus 😁

veron_b
autor
24. máj 2022

@0silvia0 tiež som si myslela, že to tak funguje. V tejto škôlke nie. Ďalšie šķôlky v meste neviem ako fungujú, ak to bude nevyhnuté, budem zistovať, ktorá s vodou nemá problém a prestupime

nikpa
24. máj 2022

@veron_b toto by ma pekne nasralo, ako sa potom staraju o dieťa keď ani nevedia zabezpečit najzákladnejšiu biologickú potrebu. Môj malý tiež pije od mala len čistú vodu, čaj, malinovky, mlieko ani nepreglgne. Chválabohu v školke to majú zariadené tak, že hneď pri vstupe do triedy majú malý stolček kde si každé dieťa ráno prinesie svoju fľašu s čím chce. Okrem toho majú pitný režim počas jedenia, kto chce vypije, kto nie pije si svoje z fľaše. Ešte som učiteľky poprosila či by ho nemohli občas napomenúť nech pije lebo ma problém s obličkou a zabúda sa sám napiť, nebol problém. Keď pre neho prídem, vo fľaši máva už len trochu vody, väčšinu vypije. Ide len o ochotu učiteliek, chápem že nemôže odsledovať kto koľko vypil ale snáď musí mať dieťa k dispozícii možnosť napiť sa aj mimo toho čo má k obedu, to akože aj učiteľka pije len keď je?! Ja by som sa sťažovala u riaditeľky, veď nic extra ani navyše nechceš. Opýtaj sa jej či bude lepšie keď tam mala v lete odpadne lebo jej nedajú vodu. Však nechceš aby jej chodili čapovať pivo do krčmy, len vodu 🙄

veron_b
autor
24. máj 2022

@lulu0123 presne tak ako píšete som si predstavovala, že to funguje tak aj v každej škôlke.

veron_b
autor
24. máj 2022

@ibrunova nie, pijava len vodu. Nezakazujem jej piť iné veci, aj nás rodičov vidí pijávať mlieko aj núkame, ale nechce. Ani som z toho nikdy nerobila vedu, veď voda je najzdravšia, a hlavne ze pije.

sidicek
24. máj 2022

@elementissa tak ale mlieko, pribinak alebo termix je základ racionálnej stravy nejednej mamičky ako aj čajík ci dzusik 🙂

maranta_leuconeura
24. máj 2022

Tiez som odjakziva pila len vodu, doteraz si pamatam, ako mi v skolke v zime nechceli dat napit nic ine, ze iba teply caj. Pogrcala som sa 😁 Bolo to uz skoro 25 rokov spat. Smutne, ze pristup sa nezmenil.

fiafia
24. máj 2022

@veron_b moja dcéra má 5 od 2,5 chodí do škôlky a v živote tam nepila čaj, kakao, malinovky,džús. Vždy len vodu. V škôlke majú džbán s vodou okrem pitného denného menu a nikdy s tým problém nebol. Od kovid obdobia si všetky deti musia do škôlky nosiť vodu z domu ☺️

veron_b
autor
24. máj 2022

@nmhc v tejto škôlke majú celodenný prístup len k čaju a iba v lete počas pobytu vonku majú vodu, inak celoročne čaj. A áno ako píšete, nechcú jej dávať vodu, lebo budú aj ďalšie deti vymýšlať. Len jedna učiteľka, že keď ide dcérka cikať, tak aby ostatné deti nevideli, vtedy jej dá vodu.
Ďakujem za radu.

veron_b
autor
24. máj 2022

@lucmirka124 chapem, každé dieťa môže preferovať iný nápoj. V našej školke majú deti celodenný prístup v triede len k čaju. Preto by som uvítala, aby okrem toho bol aj prístup k vode. Viem ze naopak vela deti nemá rado vodu.

nmhc
24. máj 2022

@veron_b ja by som to riešila s riaditeľkou, veď to nieje normálne....keď sa na to pozerám aj ako rodič a aj ako učiteľka.

veron_b
autor
24. máj 2022

@jaskolka tajne jej jedna učiteľka dá vodu keď ide dcérka cikať, aby iné deti nevideli, lebo aj oni potom začnú vymýšľať a pýtať vodu.
Príde mi to absurdné ako "démonizujú" vodu. Čo je na tom že by aj iné deti chceli vodu. Neviem prečo nemôžu mať prístup aj k vode aj teda k čaju, keď niektoré deti pijú to a iné deti zas iné.

mimka1402
24. máj 2022

@veron_b No toto som ešte nezažila aby dieťa nemalo prístup k čistej vode. Vždy som mala v džbáne pohár s čistou vodou a núkala som deťom, sladké teda čaj atď. mali na desiatu, obed a olovrant. Určite by som dala sťažnosť na škôlku. A, že deti popytaju vodu? No tak dobre, ktoré dieťa viem, že to nevypije tak mu dám dc vody a kým nedopije, tak mu nebudem nalievat nech sa neplytva. Nechápem ich postoju a potom deti majú problém s obličkami a neviem s čím, keď pijú všetko okrem vody.

7miriam77
24. máj 2022

Ja som to vyriesila tak, ze som malej doniesla detsku flasu a kazde rano jej ju naplnim. Ucitelky som tiez viac krat upozornovala, ze dcerka sladke caje a sirupove vody nepije...akosi zabúdali a dcerka sa pobede nevedela dopit.

tosomja
24. máj 2022

@veron_b áno, aj my sme s tým mali problém. Pred pár rokmi, tiež dcéra musela sediet pri stole kým nevypila. Dokonca som bola za dverami akurát keď učiteľka po nej kričala aby už konečne dvihla ten pohár a vypila ho lebo do nej ten čaj naleje. Vtedy som s ňou dala reč. Tiež píla len čistú vodu, ale oni mali na výber, či chcú vodu alebo čaj počas leta. Ináč pili len počas jedenia. Čo tiež mi prišlo zvláštne.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
24. máj 2022

Zvlastne, kazda skolka kde som mala dceru mala pri umyvadlach stolik, deti tam mali pohare a naberali si vodu z vodovodu, jedna mestska mala davkovac na vodu. A napili sa. preco by ine deti nemohli vidiet ze pije? Ved kazde dieta potrebuje pit. Strasny pristup. Ja bys om ucitelkam povedala, nech nerobia dramy, dieta pit musi a proste nech jej daju cistu vodu, nepochodim, idem za riaditelkou. Neexistuje ze toto je problem. A ked je nejake dieta mimo deisatej/obeda smadne, tak co? Skor nechcu aby sa im deti nalievali vodou a chodili cikat, inak si to neviem vysvetlit. Zdrave to urcite nie je takto "smadovat".

veronika3110
24. máj 2022

@veron_b učím v ms a tiež sme mali take prípady… ja osobne s tým nemám žiaden problém… je to o prístupe a ochote učiteliek… bud si pripravim džbán s vodou a dám jej, keď ostatne deti budú piť čaj alebo niečo… alebo ak dokáže, nechám jej pohárik a môže si ísť dať vodu kedy len chce.. noa čo že aby ostatne deti nevideli… veď keď chcú, dám čistú aj im…
dokonca sa deti sama opýtam, či chcú mlieko, čaj alebo vodu… nemám s tým žiaden problém

kikavadi
24. máj 2022

@veron_b nechápem, aký problém majú v škôlke. U nás v škôlke majú deti normálne demizon s čistou vodou s tým kohútikom dole a samé si chodia čapovať vodu do pohára, ako majú chuť. Keď idú na dvor/ihrisko, vždy majú svoje fľaše zasa s čistou vodou. Samozrejme majú aj čaj, mlieko, kakao....ale vodu majú k dispozícii stále. Moja dcérka tiež prvý rok iné ako vodu nechcela, neskôr si zvykla aj na iné nápoje. Nerozumiem, prečo je voda v škôlke taký problém

katie253
24. máj 2022

Som zvedavá ako si to vyriešila. Daj potom vedieť, čo a tým urobili....

janage
24. máj 2022

Inak sranda, škôlka argumentuje, že čistú vodu jednému dieťaťu je problém dat, lebo aj iné by chceli a jedným dychom tvrdí, že deti čistú vodu piť nechcú preto podávajú sladené nápoje.
Na mieste autorky doporučene pošlem list, kde uvediem problém a požiadam o návrh riešenia zo strany škôlky. Odpoveď poprosím písomne. Podľa odpovede potom komunikujem so zriaďovateľom škôlky.

aleshka_supermama
24. máj 2022

@veron_b u nas bol tento istý problém keď moja malá nastúpila fo škôlky tiež nechcela piť nechcela iné len čistú vodu. Ja som jej do skrinky dala fľašu s vodou a vždy keď sa vratili do triedy napila sa. Po čase sa naučila piť všetko. Určite jej nechaj v skrinke fl učiteľka snáď nezakaze malej z toho piť, keď áno riešila by som s riaditeľkou.

lenkakamen
24. máj 2022

@veron_b som ucitelka a mala.som take deti...normalnr doAstavali vodu..

veron_b
autor
24. máj 2022

@nikpa máte v škôlke super prístup, čo by som za to dala 🙏
Práve toho sa obávam, dcérka je tiež taká, že treba pripomínať nech sa napije, a keď ani len nemá prístup k tej vode, nechcem vedieť aká by chodila domov po 8 hodinách v škôlke, keď teraz po 4 hodinách príde dosmedovaná a vypije na ex celý pohár.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
veron_b
autor
24. máj 2022

@fiafia tiež super prístup, škoda, že to tak všade nefunguje.

veron_b
autor
24. máj 2022

@7miriam77 tiež hrozné. Človek čaká, že v škôlke je riadne o dieťa postarané, ale nevedia zaobstarať ani životne dôležitý príjem tekutín.