Dieťa a čerstvý vzduch
Chcela by som diskutovat o babätko a čerstvom vzduchu. Podla mna babätka a vobec s detmi by sa malo ist na čerstvy vzduch kazdy den aj ked aspon na pol hodinku. Urcite to vplyva aj na to babo ake je, ci je kludne atd. Urcite detičky ktore chodia pravidelne von tak su aj zdravsie aj kludnejsie. Mozeme debatovat o tom ? Dakujem 😉
@nela82 - a Slovenka v cudzine uz nie je mamou? Ci ako? Otazka je "dieta a cerstvy vzduch". My nemame deti?
Podla mna je niekedy fajn vidiet aj iny nazor na svet, ako sa to robi inde, zili sme na slovensku, v nemecku, anglicku, neni to vela, ale dost na to, aby som vedela, ze v urcitych krajinach sa robia urcite veci jednym sposobom, resp. maminy a pediatri hustia presne to iste dokola a staci prekrocit hranice a je to cele inak. Nie je to len "problem" Slovenska a nie je to osocovanie 😕
Nikto nevravel, ze je nejaka mamina vadna, ze ide s dietatom von, ale x-krat sa tu maminy pisu, ci kamosky sa stazuju, ze MUSIA ist von,a by dieta prespalo 3-4 hodiny von, lebo dietai m spi len v kociku na cerstvom vzduchu a takmer pomrzli od zimy, tak to moment... to proste nie je "normalne" - za to slovo ma zas ukamenuju uz to vidim 😝 taketo nieco robit ci este odporucat, ze sa to musi, lebo fakt s väcsiny prispevkov to vyznieva ako psia povinnost. Deti su zdrave aj bez x- hodin vonku vyvazane v kocari, to prosim nie je pohyb ale byt zamotane v overale, fusaku, bez pohnutia vlastne len a len lezat a teda dychat "zazrak vzduch" - tak to mu to okno otvorim aj doma a bude to to iste. Radsej doma bude liezt, tocit sa, hrat sa s hrackami a von ideme, ked treba, teda po dcerku, nakup atp. Toto plati teda hlavne v zime, v lete sa flakam aj ja rada po vonku 😉
A od roka tak ci tak chce behat po vonku sam. Ale to je ina kapitola. Proste ist von lebo treba ist von s babatkom, to mi proste nedochadza. Kvoli vzduchu (?) lezat vo vanicke? Hodiny? Bez cielu? No ja proste nie.
citala som tu , ze nevidite rozdiel, ked dieta je niekolko dni doma zatvorene a ked je vonku.. mozno to zavisi kde vonku... ine je dychat smog vo vacsom meste / napr , tento rok v Prahe sa mm siel takmer udusit / a ine je prist k nam do hor ... 😅
ja teda pocitujem rozdiel ked von chodime a ked nie . neberiem to ako povinnost.. beriem to ako pohyb pre seba a uvolnenie / pokial sa idem prejst mimo obyvanej casti / a dobry spanok pre drobca .
ja som neni za to ze kazdi den za kazdeho pocasia....ja idem s malym von ked uznam za vhodne....ked su velke mrazy tak sa nebudem teperit von len aby som si odskrtla - vykonane....teraz som sa uz chystala ale nakoniec budeme doma nakolko maly je chorucky...a co sa tyka vzduchu cerstveho - ked nejdeme von tak vetram casto v izbe v ktorej maly spi...a k tomu spanku - tak odkedy spime doma dobre tak vonku spime horsie...je jedno ci som vonku dve hodiny alebo pol hodky - maly spi tak max 20 min....to co byvalo v lete a na jesen teraz od konca jesene a zimy to uz neplati....niekedy ked sme prisli z vonku tak som maleho musela dat do postielky lebo chcel spat 🙂 (a to nie je zavisli spat len v postielke)
@nela82 ale tu neslo o ziadne osocovanie mamiciek a uz vobec nie kvoli tomu, ze chodia von , ale mne vadi to, ze to na SK povazuju priam za povinnost a dobra mama proste musi kazdy den von s dietatom, chapes? to je podla mna dost velky rozdiel. ja som v ziadnom pripade nechcela vyzdvihovat to, ako sa veci robia v zahranici, to ste ma zle pochopili, Ja som len chcela poukazat na to, ze inde vo svete ludia robi vacsie bizarnosti, ako neist von s dietatom jeden den a aj tak to nikoho netrapi, nikto to neriesi a nikto tych ludi neohovara a neposudzuje. A to je ten rozdiel a to je to, co mi na Sk vadi, ze sa vsetci do vsetkych staraju a druhym hovoria, co maju robit. Proste mne ten uvodny prispevok tak pripadal, akoze treba chodit kazdy den von lebo je to pre dieta nejlepsie. Ale kto povedal, ze je to pre dieta najlepsie? preco ma zase niekto potrebovat si tu potvrdit, ze prave on kona spravne? mna by ani nenapadlo sa pytat ludi, ci je spravne chodit kazdy den von.
@anjelicek26 budte stastní tam kde ste-my budeme šťastní tu u nas na SK.
No ja som nikde nenapisala,ze vy nie ste matky... 😅
@aliza ved prave-presne ako si napisala...nikto si nic nevsima.....no niekedy je lepsie si aj vsimat 😉 Teraz samozrejme nemyslim ziadne prechadzky 😅 No vidiet male dieta zdrogovane vecer o 22.00 je ok?Je to prave tym,ze nikto si nic nevsima.... ☹ 😔 Moj brat takto stretava takmer kazdy den neskoro vecer male deti,ktore su zhulene....a zrejme nikomu nechybaju...no to je uz mimo tejto diskusie 😉
@jahu348 čo ja viem, myslím, že mamičky chodia von AJ kvôli sebe.. teda aspon ja chodím aj kvôli sebe, čerstvý vzduch a pohyb na nom prospeje aj mne, neieln detičkám :D vonku sa snažíme chodiť každý den, ked fúka siiiiiiiilny vetrisko alebo je naozaj neznesitelne, tak ostávame doma,ale snažíms sa chodiť von s detičkami často. Máme malinký bytík a vo vnútri sa moje srdiečka neustále naťahujú :D vonku sú obaja kludný
presne to som chcela napisat aj ja...my chodime von vacsinou dva krat denne a veru aj kvoli sebe...stretnem kamosky,pokecame,vonku si vybavim co treba a hned je ten den krajsi ako byt zavreta doma...ale doobeda chodim von hlavne kvoli malej,nakolko som si vsimla,ze jej to prospieva a dobre mi potom cez obed spi ked sa trosku vonku vysanti....samozrejme chodime bez kocika...
@nela82 to su asocialne rodiny, tak ako aj u nas taketo rodiny su a castokrat ich deti vytahuju hasici mrtve z potoka.. tu je to chyba systemu, ktory ich podporuje v povalacstve a v plodeni deti na pridavky, presne ako nase mensiny, len tu v Uk je ich 'trosku' viac, vzhladom na celkovy pocet obyvatelstva. Mamicky, s ktorymi sa stretavam, sa nebudu do teba starat nie preto, ze ich nezaujimas, ale preto, ze je to proste netaktne a neslusne.
Pekny vecer vsetkym ! Ak dovolite, pridam svoj nazor, Podla mna, absolutne nie je dolezite, kto kde zije. Dolezite je, ako si to maminka zariadi a ako sa sprava babatko. Mam takmer pol rocneho chlapceka a za posledne 3 tyzdne vobec nechce spat vo vnutri. Je uplne jedno, ci sa s nim prechadzam po meste alebo s nim urobim zopar "koleciek" v zahrade za domom, chce spat vonku, tak spi vonku.
AJ ja chodím s detmi vzdy ked sa da.Aj dnes doobeda sme obliekli deti a isli s muzom na vychadzku.Dominika (2 roky)spala uz o 11:15 co inak zvykne az o pol 1 a Miška (1mesiac) takisto spinkala krásne celé poobedie.Takže na moje deti to vplýva výborne.Ked sa náhodou nedá ist tak je to doma s nimi na nevydržanie!A už sa neviem dočkať leta.To vyhodím deti na záhradu a tam budeme cely den okrem obedu ked bude najsilnejsie slnko. 🙂
my chodime von v podctate kazdy den..cez tyzden rano sa prejdeme do skolky,potom zo skolky za akehokolvek pocasia..poobde,kedze sme doma same,lebo nas tatka pracuje ideme vyvencit psa,ktory potrebuje ist von,tiez za akehokolvek pocasia..cez vikendy to mame asi tak,ze ked prsi a fuka silny vietor,tak vencit chodi nas tatka,ked je doma..ja a mala nejdeme..nemame to ako pravidlo,alebo povinnost..to urcite nie..ked musime(lebo sme doma len ja a ona) aj za skaredeho pocasia,tak musime a ideme,ale ked nie,kto by sa tam trepal do takeho necasu? 😅 inak samozrejme,ked je cez vikend pekne,tak to chodime na vylety cela rodinka.. 😀a vsetci spime ako ''dudky''ci sme boli vonku,alebo nie..🙂
my chodime na prechadzky kazdy den aj niekolkokrat 🙂.. normalne som si na to ta zvykla, ze ked nahodou sme chore a nejdeme, tak mi to uplne chyba.. mala je potom ovela kludnejsia, vonku dlhsie spinka.. fakt super uz sa tesim na jar a leto 🙂
@katren pre toto som ja vzdy tuzila po zahrade:o) mo chodime von kazdy den pokial naozaj neleje ako vcera pokial poprcha mi to nevadi mala miluje cerstvy vzduch nechodime len tak bezcielne vzdy niekam ideme bud pozriet do prace pesi je to cca pohodinu,do mesta to mam tak 10min.. peso do alebo k dunaju proste vzdy mam niaky ciel,ked bola mala akonahle sme vysli von zaspala nechodila som ale von preto aby vonku spala proste pohyb prospel aj mne kedze mi po porode ostalo 10kg navyse v lete sme boli neraz vonku aj cely den uz sa na to tesim vzdy som zbalila jedlo,pitie,plienky a sli sme na co bit doma aj tak sa tu nedalo vydrzat ...ja mat rodinny dom tak je mala vonku stale a chodi domou iba spat samozrejme zase nie ked mrzne,prisi.....
zase sa spominaju supermamy?myslim si,ze kazda jedna z nas sa snazi byt supermamou pre svoje dieta a preto robi vsetko najlepsie ako vie.ked jednemu vyhovuje chodit von,tak bude chodit,napriklad aj kazdy den na par hodin (ako my)...a ked niekomu vyhovuje sediet doma,tak nech sedi...ja som ako dieta travila cele dni vonku,neskor som si kupila psa,s ktorym tiez bolo treba chodit von,po prichode z prace,sup na prechadzku...a k tomuto vediem aj moje dieta,nech z neho nevyrastie tucko sediaci cely den pred tv alebo pc...maleho velmi bavi first bike,a aj ked sa mi niekedy naozaj nechce,jednoducho sa premozem,a sadnem na bicykel a ideme...lebo viem,ze malemu s tym urobim radost...a neodopriem mu ani obutie gumakov a oblecenie prsiplasta,ked viem,ze aj to mu urobi radost!neteperime sa po vonku,aby nas ostatne mamy videli,ze musime byt vonku..sme tam,lebo to tak chceme.
a nie,pre vas ostatne mamy nemusim byt supermama,ani sa o to len nesnazim,ja chcem byt supermama pre moje dieta,a myslim,ze sa mi to dari,lebo ho pocuvam,a viem co ma rad a co chce
@aliza takych je tu viac-co porovnavaju 😉 No kazdy by sa mal radsej zamysliet nad tym co napise...Nepride mi to fer,ked sa "kyda" na SK 😉 Jedna super mamina casto porovnava... 😅 Ci sa to tyka aj tych prechadzok-a to nie len v tejto diskusii-nieco podobne sa tu uz minule riesilo 😅 Alebo sudit matky,ktore riesia odklad skolskej dochadzky...lebo v UK to nie je 😅 😅 😅 😅
Nemyslela som Teba 😉
No to je uz o inom. 😀
@nela82 - porovnavam ale nekydam, to je sakra rozdiel zasa pozor 🙄 A napisat, ze nema vyznam odkladat skolsku dochadzku dietata, ktore vekom zodpoveda len kvoli tomu, ze je hrave ci naopak utiahnute, ako pardon, je to jeho POVAHA, nikto nehovori, ze sa to o rok zmeni, jedine, co tym narobi - je problem v skolke mat v jednej triede 5 a 7 rocne dieta a rovnako potom v skole, ked uz v oktobri kludne moze mat 8 rokov a ostatne deti este len 6, tak to bude "parada", hlavne co sa tyka motoriky mensie deti budu znevyhodnene, lebo to este zvladat nebudu vediet. Je to proste nefer voci vsetkym dieta nedat na cas do skoly a stojim si za tym.
Viem, ze kamaratka nedava dceru do skoly, rovnako staru ako nasa, lebo nema kamosky! Doslova! Ze si nevie najst kamaratky, tak ju radsej este necha v skolke, kym dozreje. Ako keby sa toto nejako za ten rok malo zmenit 😕 A pocula som uz vela inych absurdnych zdovodneni to dieta do skoly nedat. A zakladatelka tej temy ma podla toho, co pisala v minulosti - praveze nadpriemerne sikovne dieta.
Ale presne, to je uz o inom 🙄
@anjelicek26 vidis,ze si sa nasla-ty si proste vsade 😀
Ty ani netusis,aky ma dieta problem ak ma odklad skolskej dochadzky... 😔 Ty si urobis sama zaver- 😕
Riesit takto cudzie deti,preco maju odklad....je o charaktere cloveka-nevies-nerieš 😉 Bud rada,ze mas zdrave deti a neposudzuj ostatne maminy...Dnes nikto nemoze nechat dieta doma len-tak..Kazde dieta musi prejst psychologickym vysetrenim-moj mal odklad a pomohlo to a velmi.Kto nezazil nepochopi....
No este dobre,ze tu je niekto ako si ty-ty vsetko vies-ako moja svokra 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😝
@nela82 - milujem tie tvoje narazky, ja o nikom, ked ti vadim, tak ma proste ignoruj a najdi si ine hobby. Kazda minca ma dve strany. Mozno to tvojmu synovi prospelo. Ale svojou pritomnostou mozno narusil prirodzeny vyvin ostatnych 5-6 rocnych deti v skolke, ktore boli porovnavane s jeho "sikovnostou". Zamysli sa. Aj ked pochybujem, ze si schopna pohopit, co tym myslim. Aj pri tych ostatnych detoch stal psycholog, ci je to pre ne vhodne? A napisat, ze dovod ako "socialnu nezrelost" ci "je introvert" ako dovod nedat dieta do skole neuznavam, je moje plne pravo, kedze je to moj nazor, za ktorym si stojim. Povahu dietata za jediny rok mavnutim carovneho prutika nezmenis.
@nela82 súhlasím, aj my sme mali odklad (lebo bol hanblivý), odporučili nám to nielen učiteľky v MŠ, učiteľky na zápise v škole, ale aj psychologička- a takisto nám to pomohlo, za ten rok sa niekedy dieťa veľmi zmení, na škodu to určite nieje, veď čo stratí za ten rok- nič, len získať môže.. sebavedomie, sebaistotu.. keby nám to nenavrhli ostatní, sama by som zvažovala, či dať! (veď každý si najlepšie pozná vlastné dieťa, no nie 😝 -teda, mal by 🙂 )
@danielllka - len mi povedz, ci si si ista, ze by sa tato zazracna zmena nemohla "cirou nahodou" stat aj v skole, za pochodu, z ostatnymi detmi, za ten rok? Ze tam sa nedozrieva, nenadobudol by istotu? Lebo do skoly uz MUSIA (???) ist hotovi ludia, perfektne fungujuci, ci ako? Pochybujem, ze to ucitelky ocakavaju.
@anjelicek26 vidis,ze predsa len vsetko nevies 😉 Ak si taka mudra ako sa tu prezentujes-tak by si mala vediet,ze odklad skolskej dochadzky nemaju len deti,ktore su placlive...."socialna nezrelost" "introvert"-keby moj syn mal taky "problem"-skacem od radosti...
Nechapem,ako mozes tvrdit,ze takto dieta narusi prirodzeny vyvin ostatnych deti??? 😕 😕 😕 😕 😨 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄
A pokial si dobre spominam-ty si konkretne riesila dievcata v puberte-respektive..."starsim narastu prsia skor......" 😀
Pocuj,nie som prva a urcite ani nie posledna co takto na teba reaguje 😉
@danielllka presne tak-a pokial s tym nesuhlasim-tak som ticho a neprovokujem maminy 😉
@anjelicek26 psychologiu si nestudovala...to je mi jasne.
Nie,neslo by to...moj syn nemal odklad kvoli hanblivosti-ani nic podobne to nebolo...
@nela82 - ja viem, ze su aj ine dovody a na to som NIKDE nenarazala, hovorila som o tom, o com pisala zakladatelka temy - ze je utiahnuty a taka tichsia povaha. Ale inak sikovny. Mne vadi, ze ostavaju doma vlastne normalne deti v style "predlzime detstvo" a podobne.
Ja si proste predstavujem to moje 106cm skvrna, co bude mat v az koncom juna 6 rokov a dojde do triedy, kde dieta s odkladom narodene v septembri bude mat rokov 8, cm 125 - no ako sa asi bude citit???
A ano myslim si, ze v skolke dieta narusi prirodzeny vyvin, opakuje predskolsku, vsetko pozna, vsetko vie, pokial ho ucitelky nezaujmu sa bude nudit a vymyslat. Navyse dieta ktore je motoricky popredu - a to zodpoveda veku - krajsie kresli, krajsie pise, ako maju moznost deti mladsie. Ako by som to povedala - pre ostatne deti to moze byt velmi deprimujuce. Ze nemajus sancu ani ked sa snazia dosiahnut to, co to starsie dieta. Navyse je tu telesna vyspelost, vyska, sila, ktora je neumerna ostatnym detom.
A k prsiam v puberte sme sa dosatli az velmi velkym oblukom, ale ano, ak by mam dceru, co mi vecer place do vankusa, ze nejaka 14 rocna pipka v triede pretrca chalanom rozopnutu bluzku, kde ona chudatko 12 rocne samozrejme nema este nic - no tak by mi jej bolo luto. Ale to uz bolo dost dalekooo v diskusii, kde sme sa tam dostali.

@anjelicek26 zavazi-aj strava..no je rozdiel ak dieta pride domov a presedi pred pocitacom..
A inac,vela razy tu vidim komentare od sloveniek zijucich v cudzine,ako komentuju mamicky slovenky-ktore ziju na SK-tak ako aj v tejto diskusii...Zakladatelka diskusie sa pytala ohladom prechadzok s detmi..no zvrtlo sa to na take osocovanie nas-zijucich v tomto state,akoby sme boli nejake vadne,ze chodime s detmi von 😨
No ako tak citam....a hoci som v UA este nebola-no zije mi tam brat-tak nie,dakujem-nase deti v skolkach v skolach nedostavaju ziadnu pizzu,burger...