icon

Dieťa a čerstvý vzduch

jahu348
27. feb 2012

Chcela by som diskutovat o babätko a čerstvom vzduchu. Podla mna babätka a vobec s detmi by sa malo ist na čerstvy vzduch kazdy den aj ked aspon na pol hodinku. Urcite to vplyva aj na to babo ake je, ci je kludne atd. Urcite detičky ktore chodia pravidelne von tak su aj zdravsie aj kludnejsie. Mozeme debatovat o tom ? Dakujem 😉

danielllka
29. feb 2012

@anjelicek26 istá si samozrejme byť nemôžem- keďže sa tak nestalo- ale načo rizkovať a čeliť potom problémom s tým spojeným, znechuteniu, či dokonca odporu ku škole- určite tým rokom nestratil nič (mimochodom je júlový, takže taký vekový rozdiel tam nieje) a takisto ostatné deti tým, že je o pár mesiacov starší, to nemôže nijako "ohroziť", žeby bol nejako výrazne šikovnejší, alebo čo 😝 - takisto medzi rovesníkmi sa môžu nájsť jednotlivci, ktorí vynikajú a v podstate sa aj nájdu (veď aj my sme mali v škole šikovnejších, aj menej šikovných) a nikomu to neubližuje 😀 Ale to už polemizujeme na inú tému, ako je zdravý vzduch 😀

anjelicek26
29. feb 2012

@nela82 - nie nestudovala som vdaka bohu psychologiu, ale nieco, co realne vyuzijem 😀 A jediny, kto tu komentami na super matku - zasa raz - provokoval, si bola ty. Strasne ti vadia zahranicne maminy, iny nazor nedokazes akceptovat, no holt, kazda sme ina 🙄

Ver tomu, ze VELA mamin (staci citat diskusie o odklade) co sa rozhodnu pre odklad, tak je to z dovodov, ktore som spominala ja. Deti, ktore maju skutocne poruchy spravania, koncentracie, narusenu imunitu do takej miery - no tych je stale vdaka bohu malo.

nela82
29. feb 2012

aha..konecne si napisala co konkretne teba trápi...
Cize podla teba ked ma dieta problem-musi mat odklad tak nepatri do "normalnej" skoly-skolky???? 🙄
No musim ta ukludnit-v triede mojho syna nik netrpi "komplexom"...ci uz sa to tyka vysky,alebo vahy....alebo neviem coho 😀 😀 😀 😀
Myslim,ze tebe samotnej bude vadit ak tvoje deti budu mat v triede mladsie deti-nie detom-TEBE
Zamyslat sa nad rastucim poprsim...a placom do vankusa-je naozaj smiesne 😀 😀 😀
Ak je dieta vyrovnana osobnost-tak taketo "problemy" si nepripusti,nemyslis????

nela82
29. feb 2012

@anjelicek26 hmm,neviem odkial mas,ze deti ktore maju tie problemy co si popisala je malo?!Prave naopak-je ich cim dalej tym viac 😔

anjelicek26
29. feb 2012

@nela82 - nasa dcerka ma dokonca moznost preskocit triedu, navrhuju/odporucaju nam to a ano, ide mi kadeco hlavou, lebo je to pre nas velmi aktualne, musime sa najblizsie dni rozhodnut a neviem si predstavit, ze nastupi rovno do druhej triedy 6 rocna a to dieta tam bude mat mozno cez dva rok viac...

Isteze ma to trapi, isteze si robim hlavu, a "vyrovnana osobnost" si problem nepripusti - tomu fakt veris? Ze je take dieta, ktore nevnima cele svoje okolie, rozdiely medzi spoluziakmi a nou, ako tank? Nasa mala je oblubena, slniecko triedy a uz teraz sa obcas pyta, preco su vsetci väcsi od nej (je mala ako 4 rocne dieta). A donekonecna opakovat - dobreho vela nenarastie - jedneho dna prestane ucinkovat.

A ano, pre mna je odklad pre deti, ktore maju skutocny problem - nie len to, ze su to este deti. A to, ako sa ine deti citia vzhladom na pritomnost tvojho syna - to mozes len hadat.

macamac
29. feb 2012

@anjelicek26 poruchy správania, koncentrácie- no tých je bohužiaľ stále viac a viac. som priamo z oboru-takže žiadne štúdie prečítané na MK 😉
by si sa divila, koľkoooooooo je takých detí

anjelicek26
29. feb 2012

@nela82 - isteze mozem len hadat kolko ich je, ale mam kamaratky, co maju deti narodene v rovnakom mesiaci, ako moja dcerka a odklad niekolke zvazuju - chorlave je tam 1 dieta a 4 "hrave a nezrele" - plus som si preluskala celu temu o odklade a tam som chore dieta hadam ani neodhalila. Len "nezrele".

Mozno zla "vzorka", ale proste mi z toho nic ineho nevychadza...

macamac
29. feb 2012

@anjelicek26 počuj, ty stále a dlho dlho dopredu nerieš,ako sa bude cítiť tvoje dieťa medzi staršími /alebo o tej MŠ, čo píšeš,že deti s odkladom tam narušia ostatným prežívanie- no väčšiu blbosť som nepočula,prepáč/
tvoje dieťa sa bude cítiť tak,ako ho vychováš a ako ho na to pripravíš. ľudia sú rôzni, každý vyzrieva telesne aj duševne inokedy. aj rovnako narodené deti sú rôzne vysoké, vyspelé-takže možno tvoja už v 12-tich tie prsia bude mať a jej 14-ročná spolužiačka ešte nie 😉
aj vyzrievanie jemnej motoriky je individuálne,takisto napr. ten výtvarný prejav je u každého iný,takže konkrétne napr. v tej MŠ možno ten s odkladom školskej dochádzky bude mať horší výkres ako o dva roky mladší kamarát

fakt ste už zašli mimo tému- a aj ja 😀
len mi to nedalo-lebo fakt je, že si v každej téme a radíš tak sebavedomo a fundovane,aj keď si mimo odbor
v školstve som doma, tak preto som reagovala

anjelicek26
29. feb 2012

@macamac - ako mam neriesit, ze moje dieta bude v kolektive deti o 2 roky starsich a o hlavu väcsich. Ona je tiez take deculo, sikovne, ale deculo, ako predijst problemom, ked nam to preskocenie triedy vlastne nutia? Mne to proste prijde strelene, ze je 7 rocne dieta v skolke a moje cerstvo 6 rocne vlastne "musi" ist do druhej triedy. Ved ona ma len 106cm/15kg... drobatko. Nam na vyber nedavaju, vie pisat, citat, pocitat, podla nich nema v prvej triede co hladat. O psychlogovi ani zmienka 😔

Neviem, ci sa dieta za kazdych okolnosti citi tak, ako vychovas, poviem trochu iny priklad - doma dcere hovoris, ze je nadherna, v skole jej povedia, ze ma tlste brucho - uzavrie sa do seba, nic ti nepovie, prestane jest, chudnut :( Aj vonkajsi svet na nase deti vplyva, netreba zatvarat oci a "nerobit si hlavu", pokial su uz mimo domu, nie sme jediny, co ich zmyslanie a spravanie ovplyvnuje.

Mame na vyber tri rozne skoly a to rozhodnutie nie je vobec lahke. Ak ju necham v prvej triede - nasilu proti voli riaditela - bude ostatne deti rusit, do vsetkeho kvakat - lebo to bude vediet, bude sa tam nudit a vlastne "strati" cely rok, kym ostatne deti dobehnu to, co ona vie uz dnes. A toto si ja predstavujem, ze sa deje s tym 7 rocnym dietom ten rok v skolke. Nepostupuje, stagnuje, celucicky rok.

nela82
29. feb 2012

@anjelicek26 stale dookola opakovat dcere,ze je nadherna😅
Co tak ist za vedenim skoly a poziadat ich aby do triedy tvojej dcery dali len malilinke deti,lebo TEBE to prekaza 😉
Ty sa nemusis trapit,ako posudzuju ostatne deti mojho syna v triede-sklamem ta-no je to OK 😉Je to dieta-nie zviera 😀A celkovo mi to od teba pride ako diskriminacia....

anjelicek26
Odpoveď bola odstránená
nela82
Odpoveď bola odstránená
anjelicek26
29. feb 2012

@nela82 - no jo no, tak mozno riesim hovadiny... ale mam doma dieta vyskovo na 4 roky, emocne na tych 6 a intelektom na 8 a mam skutocne ho problem zaradit tam, kam patri. Vzhladom na datum narodenia a vysku by tiez mohla ostat rok v skolke, ale oni by z nej asi osediveli a ona aby sa tam unudila.

Nist idem zobudit maleho, zasa spi cez 4 hodiny ako sipova ruzenka 😕

danielllka
29. feb 2012

@anjelicek26 môj syn patrí v triede medzi najvyšších, jeho rovnako starí spolužiaci dvojčatá (tiež s odkladom, dokonca cca o mesiac staršie ako môj syn) patria medzi najnižšie (ak niesú najnižší!), takže o nejakej výške tu vôbec nemôže byť reč, žeby to niekoho traumatizovalo.. Môj syn nikdy nebol nejako zručný, čo sa týka motoriky, kreslenia, strihania- jeho mladší spolužiaci sú v tom to šikovnejší- má mať teraz z toho traumu?? Veď to je choré, tieto názory! Fakt dosť mimo! 😝

nela82
29. feb 2012

@macamac presne to iste si myslim aj ja-sice nie som pedagog-no mam dost vela skusennosti...kedze moj syn ma prave tie problemy ☹ No vyskovo a vahou-je presne taky isty ako ostatne deti-aj ked mladsie 😅
No takto sa prehnane vopred strachovat..... 😅
Mam este mladsieho syna-no je mi uplne jedno ci bude mat v triede starsieho spoluziaka 😉Moje deti urcite nezatrpnu..a neprestanu preto jest...oni vedia,ze nam sa mozu zverit so vsetkym 😉

anjelicek26
29. feb 2012

@nela82 - no nic spi ako drevo.

Pozri v tvojich ociach sa "ja vopred strachujem" a ty si svojho syna nedala, lebo co? Nemala si obavy? Kazda z nas si robi hlavu o buducnosti svojich deti a bolo by zvlastne, keby to tak nebolo. Nasa mala je tiez "ina" ako budu ostatne deti v jej veku, len ona smerom vpred.

@danielllka - je to moj nazor a ako "chore" definujem ine vyjadrovanie tu na MK 😝 Deti su ine, to je jasne, ale to tak bude aj ked budu mat 7.8.9 rokov a tym, ze ich umelo podrzime v skolke taku zmenu v prirodzenom vyvine nenarobi. Bohuzial nie je ta moznost vidiet tvojho syna, aky by bol po roku v skole, co by vedel a aky by bol, keby tam bol byval isiel.

kolinia
29. feb 2012

@nela82 ja som tiez isla o rok neskor do skoly a vobec nic zle som mladsim nezapricinila, nasla som si kopec znamych, nikomu ani mne ani spoluziakom to vtedy nic zle nespravilo! Ja mam strednu a vysoku skolu a vsetko je uplne ok, dokonca dodnes mam kamosky zo zakladky. Ak chces dat dieta neskor, resp. ti to odporucili ti, ktori tomu rozumeju, tak ho daj, voobec nic zle na tom nie je! 🙂

kolinia
29. feb 2012

@anjelicek26 dobra blbost! S tymi cm ci schopnostami dietata! 6 a 8 nie je az taky vekovy rozdiel a teda to 8 rocne urcite 6rocnemu neskodi! :D :D :D

anjelicek26
29. feb 2012

@kolinia - ty skutocne veris, ze vyvojovo su 6 a 8 rocne deti na rovnakej urovni 😕 😕 Idem ja fakt ma to akosi nebavi stale objahovat svoj nazor, ako keby to bola "chyba" a bolo ma treba "osvietit", moj nazor nezmenim, myslim, ze je spravny, ze vela - nie vsetky ! - ale vela deti s odkladom mohlo ist normalne do skoly a zvladli by to, len si to rodicia ulahcili riesit pripadne problemy za pochodu a rok navyse uzivali moznost ist na dovolenku mimo skolackych prazdnin...

danielllka
29. feb 2012

@anjelicek26 v poriadku, ja Tvoj názor rešpektujem (ako každý jeden tu..), ale neznamená, že s tým súhlasím - neberiem to ako "umelé" predlžovanie, učiteľky dieťa poznajú (sú s ním často viac, ako rodič a teda vedia, ako sa správa v kolektíve, čo zvládne a čo naopak nie) a keď oni posúdia, žeby bolo dobré rok s nástupom do školy počkať, takisto to posúdi psychológ, tak tu nieje čo spochybňovať 😎

nikolet_89
29. feb 2012

dievcata co myslite, ked sa mi mala narodila 20.2 kedy s nou mozem zacat chodit von na dlhsie ako 15min ?

jasminet
29. feb 2012

@nikolet_89 kludne uz mozes. ved nemrzne, primerane oblecies pripadne das nanoznik na kocik aby nefukalo dnu a vyrazite 😉

kolinia
29. feb 2012

@nikolet_89 uz je pekne, v pohode kolko vydrzi, takze ak je slnecno a 10 stupnov, nic sa nestane, ak pojdes do dalsieho kojenia/ krmenia, vonku sa najlepsie spinka! Ja s mojou chodim od jej asi takk 10 dni kazdy den, dokonca aj ked je zima....alebo ju dam spinkat na balkon. Ten vzduch babatku len pomoze - moj nazor! Krpata ma 4 mes., kojena bola len 6 tyzdnov (malo mliecka) a je zdrava, raz mala sopliky! 🙂

nela82
29. feb 2012

@anjelicek26 neviem preco si myslis,ze len tvoja dcera bude "ina" smerom hore 😅

nikolet_89
29. feb 2012

@jasminet
@kolinia dakujem baby aj som si myslela, len som sa bala, ze by mi mohla prechladnut...zatial s nou chodim, len tak na 10min pred barak, a v sobotu by som sa chcela vybrat na dlhsiu pol hodinovu prechadzku

vanessm
29. feb 2012

@anjelicek26 Tak ja úplne chápem tvoje obavy. Ja mám malú v zmiešanej triede, (minulý rok tak nebolo) a som si istá, že deti sa porovnávajú. Postrehla som, že min. rok bola sebavedomejšia, viacej si verila. Mala aj také obdobie, nekreslila, lebo ona to vraj nevie tak pekne (pritom kreslí krásne na svoj vek) Lenže v triede sú predškoláčky, ktoré samozrejme ešte krajšie kreslia. Ale už ju to našťastie prešlo, vysvetlila som jej, že sa nemá porovnávať s predškolákmi, že aj ona bude o 2 roky ešte krajšie kresliť.Na tvojom mieste eviem či by som ju dala hneď do 2 triedy. Myslím, že keby išla do prvej triedy nebude tam až taký veľký vekový rozdiel a bude tam patriť medzi tie šikovnejšie deti a samozrejme sebavedomie jej bude rásť. Aj u nás deti, ktoré vedia čítať, písať aj počítať a nepreskakujú triedu a nemyslím si, že by to bolo aj dobré, pretože sa tam nielen učia, ale aj hľadajú kamarátov a 2 ročný rozdiel z hľadiska vývoja intelektu je podľa mňa dosť.

nela82
29. feb 2012

@kolinia ja som tiez mala odklad-a som tu ziva a zdrava 😀 Nemala som v skole ziadne trampoty so spoluziakmi-ani mi nik nezavidel rastuce prsia 😀 Mali sme to vsetko rovnako 😅 Dieta je oblubene v kolektive-a vobec nezalezi na veku-jeden rok hore dole-skor zalezi na jeho samotnom spravani a prisposobeni sa.Je jasne,ze ak dojde do triedy namyslene dieta a zakriknute-ono vsetko vie...tak nebude oblubene nikdy-aj ked budu vekovo uplne rovnako na tom..aj vyskou...aj vyhou...aj vsetkym 😀
Moj syn uz mal odklad-teraz je druhak-bol by tretiak-no nenechala som ho doma z rozmaru...z lenivosti-mat doma prvacika 😕 Syn je dyslektik,ma potvrdenu hyperaktivitu....je toho dost-a urcite keby isiel normalne by sa to nevyriesilo,ako to uz dotycna pisala 😉

vanessm
29. feb 2012

@anjelicek26 Upresním, lebo dcérka bude síce šikovnejšia od ostatných ( čo nie je na škodu) 🙂 ale na druhej strane v staršej triede bude s vývojom intelektu od ostatných pozadu. Neviem či som to dobre vysvetlila, ale inak zmýšľa a komunikuje 8 ročné dieťa a inak 6 ročné a pre deti sú dôležitejšie vzťahy v škole, či majú kamarátov ako to, či vedia všetko na 1.

kolinia
29. feb 2012

@anjelicek26 tazko povedat, podla toho, co tu citam, je tvoja nadpriemerne mudra, i ked v dnesnej dobe to nie je ziadna novinka. Stale viac detii vie citat, pisat a pocitat uz aj v mladsom veku. Ale potom treba dopredu zvazit, ci to dietatu prospeje alebo ublizi. Ok, ak ma dieta velky zaujem samo od seba ucit sa este pred tym, ako zacne chodit do skoly, potom v poriadku. Len potom clovek riesi tieto problemy. U nas ma smolu, jednoducho ide do1. r., akurat dnes som sa bavila so susedou, kt. maly je prvak a vie citat. Tak ci tak sa v triede nenudi ani nerobi problemy, prisposobil sa. To dieta by to malo zvladnut...Vyskusa, ak to mesiac-dva nepojde, malo by mat moznost vratit sa do 1. r....

nela82
29. feb 2012

@vanessm podla mna nemusis mat obavy 😉 Ja som bola v triede najstarsia-mala som odklad-no rozumeli sme si vsetci uzastne 😉