icon

Dieťa a čerstvý vzduch

jahu348
27. feb 2012

Chcela by som diskutovat o babätko a čerstvom vzduchu. Podla mna babätka a vobec s detmi by sa malo ist na čerstvy vzduch kazdy den aj ked aspon na pol hodinku. Urcite to vplyva aj na to babo ake je, ci je kludne atd. Urcite detičky ktore chodia pravidelne von tak su aj zdravsie aj kludnejsie. Mozeme debatovat o tom ? Dakujem 😉

vanessm
29. feb 2012

@nela82 Ja ale nehovorím o 1 ročnom rozdieli, aj ja som mala odklad a nikto by to ani netušil, rozumeli sme si. Ale anjelicek hovorí o 2 ročnom rozdieli.

macamac
29. feb 2012

@anjelicek26 ale pozor. mala som aj ja prváčku, čo bola neskutočne popredu,lebo s jej o rok starším bratom ako predškoláčka prešla celý jeho prvý ročník. áno-zo začiatku sa možno nudila ako prváčka,lebo všetko vedela. ale prišiel druhý ročník-a učivo je už o inom, nabaľovalo sa to-a čuduj sa svete, dievča zapadlo medzi priemer.
takže-zovšeobecňovať sa absolútne nedá. možno tvoja dcéra bude aj keď pôjde skôr stíhať učivo, ale nilkdy nevieš,či príde nejaký zlom, obdobie a začne jej to ísť pomalšie-a dostane sa zas niekam inam, myslím vzdelávaním.

skrátka-nik,ani fundovaný psychológ,pedagóg,...nik ti nevie povedať,ako sa bude dieťa vyvíjať. a o odklade-to by bolo na inú tému.
a či sa dieťa uzavrie pred svetom aj mamou,aj keď ho budeš vychovávať k sebavedomiu-a zlomí ho niekto v škole blbou poznámkou na jeho napr. výzor-to tiež nevieme.

fakt,ako sa kto bude vyvíjať, fyzicky, psychicky,...vie jedine Boh 😉

nela82
29. feb 2012

@vanessm ano hovori...no posudzuje moje dieta,ktore malo tiez odklad- len 1 rok....
Ja som neriesila 2-rocny odklad 😉

vanessm
29. feb 2012

@nela82 Oprav ma ak sa mýlim, ale ona neposudzuje tvoje dieťa, keďže ty si napísala až v poslednom príspevku, prečo má tvoj vlastne odklad. A odklad v tvojom prípade je určite oprávnený. Každý rodič si pozná svoje dieťa najlepšie a vie, či je na školu pripravené, toto by som si netrúfla hodnotiť. Dokonca si myslím, že aj keď je dieťa často chorlavé, tak je to dôvod na odklad, nakoľko by veľa vymeškávalo a ťažšie doháňalo učivo, to bol aj môj prípad a ten rok mi aj pomohol.

nela82
29. feb 2012

@vanessm ona posudzuje vsetky deti,ktore maju a maly odklad 😉 A nie len odklad....

koniarova
29. feb 2012

Baby, ja len 😲 😲 😲 😲 kam sa dá až v diskusii dostať v téme o čerstvom vzduchu. 😀 😀 😀 😀

macamac
29. feb 2012

@anjelicek26 a ešte sa ťa chcem spýtať-kto ti povedal,že tvoja malá je intelektovo nad úroveň?
lebo by si sa divila a to veľmi, že koľko psychológov-toľko rôznych výsledkov testov im vyjde 😅
zatiaľ čo u jedného vyjde dieťaťu,že je nadpriemerne inteligentné, u druhého je normál-priemer.

takže-ja by som akože až o 2 roky popredu /alebo o rok dávaš?/ určite dieťa nedala.
tu sa k odkladu pristupuje inak.
určite zvažuj veľmi dôsledne, aby sa jej v konečnom dôsledku neublížilo.
ty si matka- ty ju poznáš najlepšie.

a ešte k tomu -diskriminácia. nela tým myslela, že čosi písala o tých deťoch v MŠ. že tie s odkladom budú "popredu" od ostatných a tie sa nebudú cítiť úspešne pri nich.ale to je kravina-som ti vysvetlila vyššie.
že proste "diskriminuješ" tých "iných" akoby mali mať vyhradené nejaké špeciálne priestory alebo triedu, neviem,ale vyznelo to skrátka tak, že budeme selektovať: v jednej triede 5-roční, v druhej 6-roční a v ďalšej "tí iní" 😝 je to o tom,že dnes u nás je integrácia aj "iných" detí medzi tie ostatné. že proste deti by sa mali učiť odmala,že na svete nie sú všetci takí "dokonalí" ako ony, že sú tu deti s problémami, deti choré, postihnuté,....učenie k tolerancii. a potom aj rodič bude mať menej práce učiť svoje deti, že svet nie je spravodlivý a môžme byť len radi,ak sme zdraví a ok. 😉 a taktiež aj tie iné deti majú právo na vzdelanie na úrovni a byť v spoločnosti všetkých-bez selektovania.

či inak si to myslela? @nela82

macamac
29. feb 2012

@koniarova 😀 šak to. sleduj mňa 😀
kde je školstvo spomenuté, už som tam 😲

ospravedlňujem sa zakladateľke, že som odbočila a nič neporadila 😉
@jahu348

koniarova
29. feb 2012

@macamac No zase zakladateľka tiež nič moc nenadiskutovala. 😉 😉 😉 O tom vzduchu. 😉

koniarova
29. feb 2012

@macamac Táto vaša diskusia je omnoho zaujímavejšia a určite mi dá viac. Vzduchu mám ajajáááj. 😉 😉 😉 😉

nela82
29. feb 2012

@macamac uplne presne si to vystihla 😉
Kedze moj syn ma problemy ake ma-nema pravo chodit do "normalnej"triedy-skoly???No pravda je taka,ze iba tie deti sa posmievaju a ukazuju prstom,ktore to pocuvaju doma-od rodicov 😔
Vsetko je o vychove.Ak sa doma pred dietatom nebudem vysmievat susedovmu dietatu....nebude sa ani moje dieta vysmievat 😉 Je to o tolerancii a charaktere cloveka...a nemysliet len na seba a svojich blizkych..
Lebo kazde dieta ma rodica,ktory sa obava o to svoje dieta...

sashabb
29. feb 2012

My sme chodili von v podstate každý deň 🙂 mňa baví kočíkovanie, užívala som si to. Na jar a v lete sme boli vonku v podstate celý deň. Nebolo to preto, že musíme byť na čerstvom vzduchu ale preto, lebo som chcela byť vonku. Nevidím dôvod sedieť doma a nudiť sa, keď sa vonku môžeme stretnúť s kamoškami a deťmi 😉

traktor
29. feb 2012

odbocim aj ja, ked uz vas citam..aj môj Paťko mal odklad a bolo ich tam viac takych..a ucitelka povedala, ze praveze tieto deti tie mladsie tahaju.. a zas mam aj vzrastovo mensie dieta..je najmensia s celej triedy..vyzera, ako by ku nim ani nepatrila 😅 , no napriek tomu si vydobila svoje miesto, patri medzi najlepsie ziacky a je aj oblubena..

anjelicek26
29. feb 2012

@macamac - nehovorim, ze je nad uroven, ale uz teraz ju davaju v jej vlastnej skole o uroven vyssie na matiku, lebo mi z hlavy vie preratat celu nasobilku, stale v hlave riesi nejake priklady, cez vikend si to vytiahne, ze chce pocitat, no proste normalne mi to neprijde na jej vek bezne, to je vsetko. Neviem, ako bude v prvej triede s ostatnymi pocitat do 10....

A je rozdiel, ked dieta ma za sebou dva roky SKOLY a rozdiel, ze sa doma naucilo lustit pismenka a precita si par riadkov... aspon to si myslim ja. Lebo casto maminy riadne zvelicuju, v style - uz vie pisat a dieta zvladne podpis, uz vie citat a vie precitat prelustit a poskladat par pismenok vo vyklade... Ja som preskakovanie triedy vobec nenavrhla, v skolach, kde som volala, mi vlastne nedali na vyber.

Ono existuje aj nulty rocnik, kde by deti s odkladom mohli zaclenit, ale pre mna 7 rocne dieta do skolky nepatri. Aj keby si mali ucivo prveho rocnika rozdelit na dva roky. Neviem, ci je to diskriminacia, ked samotny psycholog ti povie, ze mas doma ine dieta, je to fakt, nie diskriminacia. Isteze sa zaclenia aj do normalnej triedy. Vzdy boli "lepsi" a "horsi" ziaci. Mne prijde, ze klasicky 5-6 rocny predskolak je v neustalom "boji" s tymto starsim dietatom, stale musi dokazovat, ze dokaze to, co ono, sutazivost je uz v tomto veku velka a aj sa medzi sebou porovnavaju.

anjelicek26
29. feb 2012

@macamac - stale nad tym rozmyslam... "a taktiež aj tie iné deti majú právo na vzdelanie na úrovni a byť v spoločnosti všetkých-bez selektovania." A nie je nedat dieta do skoly lebo dovod xyz uz nejake to selektovanie?V spolocnosti vsetkych? Ved jeho spoluziaci vsetci do tej prvej triedy pojdu a ono ostane same v skolke... Nie je to vlastne len utvrdenia sa v tom, ze moje dieta je ine, ako tie ostatne, ze vo veku ako ostatne deti by normalnu prvu triedu nezvladlo?

lucivna
29. feb 2012

Ahojte niet nad čerstvý vzduch ja som s malou keď bola ešte v kočiariku, dnes má takmer 5 rokov bola von za každého počasia...

macamac
29. feb 2012

@anjelicek26 nie,to nie je selktovanie- o čom píšeš. lebo to,že dieťa má odklad, sa nezakladá na vrtochoch nejakej mamy, ale vyšetrení,ktoré to odporučia. a keby aj rovno to bolo na odporúčanie mamy /čo nie je/, nie je to selektovanie. totiž-tá mama,psychológ vždy rozhodujú o vyšetrení /odklade/ na základe niečoho, čo si všimli-že niečo nie je tak,ako má byť. a majú možnosť nechať vyzrieť dieťa na úroveň,kedy bude schopné nastúpiť do školy a zvládať nároky na neho kladené. lebo-je rozdiel už aj to, ak na zápis príde dieťa napr. narodené 1.9.2000 a vedľa neho čaká na zápis dieťa narodené 31.8.2001. tam už to je rok rozdiel-takže vidíš, že v samotnom ročníku môžu byť deti od seba o rok a spĺňajú podmienky /t.j. ani jedno nie je s odkladom povinnej školskej dochádzky/. a či sa budú líšiť intelektovo, v dosahovaní nejakých vzdelávacích výsledkov-to ukáže až prax

macamac
29. feb 2012

@anjelicek26 a inak-ako nechápem,aký to tam máte systém-že nedali ti na výber 😕
to buď fakt máš takého Einsteina, čo sa rodí raz za 100 rokov /ale takých poznám veľa 😉 / alebo to tam máte fakt na hlavu. predsa neexistuje,aby si nedostala na výber. ty si jej zákonný zástupca-ty rozhoduješ aj o jej vzdelávaní. tak toto mi príde fakt minimálne trošku na hlavu

mery.maja
29. feb 2012

Napisem len svoju skusenost k teme lebo vidim ze tato tema je uz zdaleka za zenitom a rozoberaju sa tu uuuplne ine veci,co zrejme bude viest k tomu ze sa hadam aj tema uzavrie 😀 😀 😀 V lete som s malym chodievala von skoro stale pokial som nemala nejaku pracu aj doobeda aj poobede-prechadzka,bicykel,ihrisko,preliezky atd....teraz ked je zima chodievame sporadicky-do obchodu,na postu,do kostola...... Myslim ze detickam velmi prospieva cerstvy vzduch a vidim to aj na malom ze ked nemozeme von ist napr.vonku leje a je to cely den tak je taky ze viac vyvadza vo vnutri proste vidim na nom ze mu chyba pobyt vonku.Ale zase mam kamaratku ktora s malym chodievala von aj ked prsalo( samozrejme nie burky a blesky 😀 ) dala gumaky a prsiplast a hor sa do kaluže. 😀 Ale chodievame von aj cielene napr.nam tu konecne nedavno napadol sneh tak sme sa obliekli a hop do snehu a na sanky..... 😉 😵

anjelicek26
29. feb 2012

@macamac - mala je normalne dieta a ziaden einstein. Len je dobra v matike, to je vsetko. Bavi ju to a skutocne jej to aj ide (asi preto ju to tak bavi 😅 ) Len hovorim skusenost z poslednych dni vybavovania, kde mi ponukali teda len alternativu, ze pojde do druhej triedy, a ja moc tych skol na vyber nemam, kedze väcsinou maju druzinu len do tretej a ked ja vyleziem z office o 16:30 tak to sa mozem ist klzat 😖

digysa
29. feb 2012

@koniarova 😀 😎

macamac
29. feb 2012

@anjelicek26 takže ako to je? len alternatívu- v zmysle môže alebo musí to tak byť,že pôjde o rok dopredu?
a vidíš, to tam máte blbé. u nás družina / po novom ŠKD- školský klub detí/ funguje do 16,30h 😉
a inak-tam nemáte školy s výberovými triedami? napr. matematická trieda-keď teda konkrétne je šikula na matiku. to by bolo schodnejšie riešenie 😉

nela82
29. feb 2012

@macamac 😀 😀 😀

anjelicek26
29. feb 2012

@macamac - my byvame mimo mesta, tak je to proste tazsie, prihlasili sme ju do pre nas idealnej skoly ale je tam - teda posledny rok mali 400 prihlasok na 20 anglickych a 20 spanielskych miest, takze sanca, ze ju vezmu takmer nulova. A aj to ju budem kazde rano a kazde poobedie vozit 20km a ja mam robotu pri dome takmer, co znamena 35km kazde rano a 35km po praci proste len vozenie v rannej spicke plus este odviezt Maxa a to pri 40 hodinovom tyzdni... v jednej skole nam rovno povedali, ze nemaju moznosti sa jej extra venovat v prvej triede + nemali anglictinu vobec, v dvoch rovno, ze tak do druhej triedy. Tazko sa mi to aj s nimi riesi, ked sedim na zadku v anglicku :(

Stale hladam alternativy schodne pre nu aj pre nas...

digysa
29. feb 2012

@anjelicek26 ...ze sa miesam do debaty...to je privatna, alebo statna skola?

Inak dnes ideme na cerstvy vzduch.....opat to bude asi tak na hodinu...syn sa rozhodol vysplhat na kazdu tyc v parku... tak preco nie?? Ked ma ciel, treba mu vyhoviet 😀

(to aby sme neodbacali z temy)

habibi78
29. feb 2012

...ja len pridam vlastnu skusenost...manzelova prva dcera robila u psychologa nejake testy, vyjadrili sa o nej ze je nadpriemerne inteligentna, do riadnej skoly isla ako 5 rocna... prvy aj druhy rocnik bola v pohode, neskor prisli problemy, deti starsie nemali problem s pribudajucim ucivom, ona ano, nestihala...a nehovoriac o tom, ze spoluziacky boli starsie, riesili uplne ine veci ako ona, nezapadla medzi nich, dovtedy takyto problem nemala....
..na strednej to bolo podobne, baby riesili sminky, chalanov, ona vobec nie... az teraz na VS ma konecne kopec kamaratov a nasli spolocnu rec, aj skolu zvlada lavou zadnou...
ja len mozem potvrdit, ze 2 roky v kolektive deti urobia velmi ale velmi vela, bohuzial... 😒

...ale k teme...ak je vonku zle pocasie, jasne ze s malou von nechodim, to sa skor vyhra doma...ale ked bola malinka, chodila som s nou aspon raz denne na hodinku von takmer v kazdom pocasi 😉

danielllka
29. feb 2012

@anjelicek26 Ty asi nevieš (alebo nechceš) pochopiť jednu vec- a to tú, že keď mi jednoducho dieťa do školy na základe zápisu nevezmú, tak aj keby som sa na hlavu postavila, tak jednoducho do prvej triedy nenastúpi! Keď je natoľko ostýchavý, že učiteľkám na otázky neodpovedá, alebo tak vystresovaný, že odpoveď nevie (vypadne mu, nenapadne.. alebo sa len jednoducho hanbí a neodpovie!), tak sa pýtam- na základe čoho (!) ho majú prijať??

habibi78
29. feb 2012

@danielllka a na zaklade coho prijimaju ciganov? sestra bola tento rok na zapis s dcerou, nasi tmavi spoluobcania na zapise ani obraz ani zvuk....a predsa ich beru, lebo podla riaditelky "musia" inak by sa to bralo ako diskriminacia... 😝 a nevadi ze to ani farby nerozozna, do skolky to poriadne nechodilo, nema zakladne hygienicke navyky, bude to brzdit celu triedu...jednoducho je tam!

vejinka
29. feb 2012

toto je forum o vzduchu ci o prvacikoch a ich problemoch? 😅

danielllka
29. feb 2012

@habibi78 tak k tomuto sa vyjadrovať nebudem (nemôžem), lebo by som musela byť vulgárna a to nechcem 😀 poviem len toľko- na Slovensku je obrátený rasizmus 😝 to je iná kategória.... 😠