Dieťa si dudká/dudkalo palček
V podstate je to otazka. Ktory palcek si cucaju vase deticky? Lavy alebo pravy? Bolo vase dietatko potom lavak alebo pravak? Suvisi to spolu nejako? Nejako sa neviem prepracovat k nejakej rozumnej odpovedi... Nas maly sa javi uz dlho ako lavak, vsetko robi lavou - stavia kocky, lego, papa lavou... a cuca si aj lavy palcek... suvisi to ci nesuvisi?
A dalsia otazocka - treba od palceka skutocne oducat? Ci to skutocne prejde same? Nas maly je zavislak a MNE to zatial nevadi, palcek ma normalny, zubky tiez. Len je otazne, co bude v skolke, ide od augusta uz naplno....

@anjelicek26 ja som si cmulala obe palce, 😀 a vsetko zlyhalo, vsetko som zlizala a cmulala dalej 😀 ale mamka na mna vymyslala fintu,kedze som uz mala ist do skoly,,, jednoducho mi zaviazala rucky na spanie do zinienok na umyvanie,,, na zunku nasila stuzky a tie mi potom obiazala ,tak,ze som si ch dole nevedela dat,,,, 😀 nemam z toho niaku traumu, pametam si len uvazovanie, ale nie zaspavanie, tak neviem, nebolo to nic strasne,,, nepoznamenamelo ma to niako,teda myslim,, len potom so zubkami som mala lopotu strojcek som nosila,koli tomu,,
@anjelicek26 skúšala som ten lak /vlastne to je taká vodička/, nezabralo ☹ -malý si zvykol na tú chuť a s okusovaním aj tak neprestal, ja som ten lak tiež oblizla bolo to fakt pachuť.
@anjelicek26 Tu je ten lak: /ale že je veľa druhov/
http://www.amazon.co.uk/Mavala-Nail-Treatment-S...
Ale mamina v príspevku predo mnou písala, že ani ten nezabral. 😒 Ale možno za pokus to stojí.
Náš Jiřík si cucal palec do cca 2 let.Přestal sám takřka ze dne na den 😉 😉 😉 😉 😉
Ahojte, aj nasa mala si dudle placek, je jedno ktorý, pri zaspavani vždy, aj ked do iné mliecko, aj ked sa zneisti, aj ked sa hra občas to spraví, hádam jedine vtedy nedudle ked place 😀
Má na ňom dokonca barančeky a duše nechce vôbec, skúšala som rôzne typy a hádam všetky,má to si po mne aj ja som dudlala ostošesť 😨
Tiež sa obávam ako ju to odnaucim ale upokojujem sa tým že ked som to zvládla ja aj ona to zvládne, niekedy sa s ňou tak hrám že jej ho vyberiem a smejem sa na ňu a myslím že to chápe lebo to urobi 2-3x a potom si ho uz do pusy nedá, ale je ešte malinka tak uvidíme neskôr 😀
Ahojte, aj nasa mala si dudle placek, je jedno ktorý, pri zaspavani vždy, aj ked dopije mliecko, a to neni uz hladna aj ked sa zneisti, aj ked sa hra občas to spraví, hádam jedine vtedy nedudle ked place 😀
Má na ňom dokonca barančeky a dudel nechce vôbec, skúšala som rôzne typy a hádam všetky,má to si po mne aj ja som dudlala ostošesť 😨
Tiež sa obávam ako ju to odnaucim ale upokojujem sa tým že ked som to zvládla ja aj ona to zvládne, niekedy sa s ňou tak hrám že jej ho vyberiem a smejem sa na ňu a myslím že to chápe lebo to urobi 2-3x a potom si ho uz do pusy nedá, ale je ešte malinka tak uvidíme neskôr 😀
@anjelicek26 moja staršia dcéra si cumlala palec pravý a je ľaváčka. Bola som na prášky, lebo mi hovorili, že to ju mám odučiť, lebo bude mať zdeformovaný palec a krivé zuby. 😒 Odúčala som ju kadejako a nič nepomohlo. Tak som sa na to vykašľala. Bude mať 15, má krásne zuby a mala aj mliečne krásne, palec normálny. Takže som sa stresovala zbytočne. 😉 Odučila sa až keď začala chodiť do školy, lebo sa hanbila, ale doteraz niekedy "dudká (vydáva také zvuky ako keby si cmúlala palec)" keď spí 😀. A do toho ešte pila aj mlieko z fľaše do siedmich rokov 😀 😀 😀
@zani2877 - pozerala som palcek a okrem chlp tensieho nechtika vyzera normalne 🙂 A zubky fajn, ale tak ma len dva roky, to sa neda asi este deformacia vidiet.. jaaaaj toto budem tuho premyslat, ako a ci to uz budem riesit.
Inak sorry za nazov temy, cmulanie ma fakt nenapadlo v tom momente 😅 😅
@anjelicek26 tak držím palce 😉 ale ako @zigzag písala, aj moja všetko zlízala a cmúľala ďalej. 😖 A možno som jej len dobré kombinácie robila 😀 😀 😀
moja sesternica si takto cmulala palcek az do nastupu do skoly. zuby ma v poriadku. aj ked ja som to radsej neriskovala a ked si maly zacinal cmulat prsty, radsej som mu dala cumlik. nesposobi mu pripadny predkus a od cumla lahsie odnaucis - dudku zahodis, ale prst nie 😉
@baklik - ja som cumel jasne skusala, milion druhov, efekt ziadny... ja mam uz fotku z ultrazvuku, kde ma ten palec v puse 😅
@anjelicek26 po takej som tuzila, ale nevysla 😵
Moje dcera (2 r.) cucá atypicky - prostředník a prsteník (tzv. paroháč), na pohled dost komické. Na dudlíka nikdy moc nebyla. Jeden čas cucala hodně, nejen u usínání, ale kdykoli se potřebovala uklidnit, po pláči ap. anebo když byla v rozpacích 😉 Ale světe div se, postupem času to samo zřetelně ustává a momentálně si zacucá jen při usínání, to jí neberu, vím že jinak by se jí špatně usínalo. Však kolik takových rituálů "trpíme", i když víme, že nejsou zrovna ukázkové 😉 Napomínám ji (ale nehubuju) jen když to občas udělá v bdělém stavu, sama se tomu směje, už asi ví, že je to takový miminkovský stereotyp. Takže doufám a věřím, že to časem vymizí přejde jako každá vývojová potřeba. Prsty i zuby (jakože skus) má zatím v pořádku, naštěstí. V jednom je ten paroháč možná lepší, že ty zuby tolik nevytlačuje 😀
@bleble - dvojrocne dieta urcite na cumel ucit nebudem..
@apollo11 - jaaaaj kiez by to fakt vymizlo same, ale co pozeram, tak deti prirodzene prestanu cucat az na zaciatku skolackeho veku 😅 Coz je dost neskoro teda... Max je este strasna truba, u neho ziadne vysvetlovanie nepomaha, ked mu ten prst z pusy vytiahne, tak tri krat ho ta strci nazad a ked vytiahnem zasa, srdcervuco sa rozplace 😖
@anjelicek26 Tak úplně samo taky nedoufám, ale dělá mi radost, že se to hodně omezuje, i když vím, že to může trvat ještě dlouho, u školačky už by mě to teda mrzelo 😝 . Teď to ještě tak trochu omlouvám nezralostí 😉 Ale s tím vysvětlováním - u nás spíš trochu pomáhá, když to zlehčuju, škádlím jí za to (jako ne že bych se jí posmívala, to ne 😅 ), říkám jí "cucando" ap. - směje se tomu a mám pocit, že je tak líp schopná přijmout "nevhodnost" toho zvyku.. nebo se nad tím trochu zamyslet, uvědomit si, co dělá a že je to legrační(i když někdy právě v reakci na to začne teatrálně cucat ještě víc 😀 ale dlouhodobě se mi zdá, že se to lepší a už to nedělá tak často nevědomky a automaticky, víc vědomě, což je podle mě dobrý krok k tomu zbavit se nějakého zvyku.. ale nevím, možná se pletu). no a samozřejmě jsou pořád situace, kdy prostě musí, jako to uspávání.. ale taky už ne vždy
cuca si palcok na lavej ruke, ale mozno preto,ze v pravej si pri ustach drzi handricku so stitkami , toto je zaspavatkoi.......ale robi to pen na uspatie.....zubky uz mame krivsie....a neviem, aka bude, lebo veci robi aj pravou aj lavou rukou......svokra vravela, ze moj muz bol u psychologa pred skolskou dochadzkou, lebo nevedeli ci je P alebo L, a vyslo mu ze je obojrucny.....otazne je ci sa tomu da verit.....
moj najmladsi syn si dudkal prstenik a prostrednik na lavej ruke este aj v skolke ale neskor z toho vyrastol moja najmensia iba dva a pol mesacna uz objavila lavy palcek pravy nie 🙂 🙂 🙂
Natalka cucala palec na lavej ruke a je pravacka, zubky ma rovne. Jedneho dna tesne po tretich narodeninach sama od seba prestala a odvtedy ho do ust nedala /cucala snad od narodenia ked zaspavala a ked bola hladna/. Ked som jej potom zo srandy povedala, aby si dala palec do ust, kukla na mna ze akoze co to od nej chcem 🙂
aj moja dcérka si cucká pravý palček. Má dva roky, 4 mesiace a je to veľmi zlaté. Také bábetko. Zatiaľ mi to nevadí. Robí sa jej taka krustička na nom a sem tam si ho fúka ale cucka dalej. Hlavne posledný týzden cucká už nie len pred spaním ale aj počas dňa. Snád si odvykne sama. V ľavej ručke musí mať plienku (bielu, komunistickú - bavlnenú)... Bola high need baby a bolo to príšerné až do 10 týždňa kým neobjavila palec - odvtedy bolo o 50 % lepšie...

@anjelicek26 Neviem, ale asi to má chuť už keď to oblizneš. Ozaj neviem. Mrknem niekde tú tému a hodím ti link. Toto by malo výhodu, že si to nebude vedieť dať dole. 😉