Dovolili by ste dieťaťu návštevu psieho útulku?
Pracujem v skolstve a v buducnosti mam plan zobrat deti na exkurziu do utulku, aby sa pozreli, ako to tam chodi, lebo casto nemaju ani predstavu jeho fungovania. Zatial je ten plan len v mojej hlave a preto sa pytam vas ako rodicov - dovolili by ste dietatu takyto vylet? Suhlasili by ste? Podla mojho nazoru to detom vela da, vela veci pochopia a tym bezcitnejsim sa otvoria ocka. Ked by ste nesuhlasili, tak mi prosim aj napiste dovod. Dakujem za postrehy. 🙂
@jeennyv a mozno ich aj mame ;)
@fajnova podla mna je to super napad. to by malo byt aj povinne na kazdej skole, lebo to, ako sa niektore deti bezcitne a hnusne spravaju k zvieratam je na zaplakanie. mali by vediet, ze aj zviera je zivy tvor a citi.
@fajnova ja som uvazovala tam zobrat gymnazistov, ked som ucila. Jedine, co ma trochu odradzalo, bola bezpecnost. Pes je pes, clovek nikdy nevie (a to som psickar). Ale ako tu citam, ze tak chodia a v pohode, isla by som. Rodicia ich tam maloktori vezmu, mozno ziadni a je dobre, aby toto poznali.
@hefo ci su zvierata dolezitejsie? Hm, zvierata nikdy neboli a nebudu take svine, ake vedia byt ludia. Nespocet ludi su bezcitni tyrani ci uz vo vztahu k prirode, zvieratam, detom, inym ludom. Vacsina populacie je priemerne alebo podpriemerne inteligentna. Zvierata su mnohokrat snad inteligentnejsie, fakt mi to tak pride. Preco by nemali byt utulky? Radsej nech trpia na uliciach o hlade, smade, raneni, slabi? Citia tak isto bolest, strach a beznadej ako ludia. Vinou ludi. Tak preco aspon ten utulok nemat, aj keby plateny z tvojich dani? Je to nasa zodpovednost, nasa vina.
@lauricka trosku musim... napisat... zvierata ako take su zvierata a maju zit v prirode... to ze sa par jedincov rozhodne nejake to zviera si zaobstarat ako domace a nasledne ho vyhodia na ulicu ludi samozrejme neospravedlnuje, ale gro by malo byt to, ze ludia pochopia ze zviera patri do prirody... nie do klietky ani do 50m2 bytu... a teda klesne pocet takychto domacich zvierat ktore sa kvazi nevedia o seba postarat, jedna vec je mat karantenu, utulok pre zranene zvierata ale druha vec je riesit tu to, ci bude psik na ulici hladny alebo smadny... podla mna riesenie je iba jedno a nie je to utulok, je to zvysenie dani za psa, zvysenie ceny zvierat, povinne cipovanie a nasledne adekvatne tresty za nestaranie sa o zviera, vyhodenie takehoto zvierata a pod... zase tych penazi mi nie je luto, nie je to tak vela ako sa povyhadzuje inde... ale take systemovejsie riesenie by bolo ine... zatial nech sa deti ucia, ake je to nepekne byt nezodpovedny a vyhodit zviera co si donesu na ulicu
@hefo Pre mna a moju rodinu a verim,ze aj pre mnoho dalsich ludi su zvierata v utulkoch urcite dolezitejsie,nez niektori ludia,ktori maju 2 zdrave ruky aj nohy,ale napriek tomu sa spoliehaju na to,ze ich budu zivit ini.Tie zvieratka si same nemozu zarobit na jedlo a ubytovanie,ani nerozmyslaju,ci sa budu rozmnozovat,kedze to robia pudovo.Na rozdiel od urcitych osob,ktore si hovoria Homo Sapiens,ale paria sa a rozmnozuju bez rozumu,aj ked vedia,ze tolko deciek neuzivia...
Jasne ze ano.psici v utulkoch su pravidelne odcerveny,ockovany a kupany pokial stihaju.niektory psici na ulici a v domacnostiach nemaju take ockovania ako oni!!!a aj dietatu to urobi dobre;) a nauci a zisti co je zvieratko a co sa s nim moze stat ake vie byt smutne a ubolene vdaka nam ludom :(
@fajnova Ahoj, velmi sa mi paci Tvoja myslienka....ja som to chcela tiez zorganixovat, ked som ucila na ZS v Ke, no nakoniec sme zistili, ze sidlia mimo mesta, tak sme s kolegynou zorganizovali aspon celoskolsku zbierku. U deti mala uspech.Ja som sa aj na triednickej hodine venovala potrebe pomahat utulkom a zvieratkam...vtedy som mala siestakov.
Potom som bola na MD a aj tak som s malou nosila psikom veci a granulky do KS a aj nasi na zahrade prichylili tulavu macicku s maciatkami, mala ich chodila krmit...
Teraz ucim mesiac na zdravotnej skole, takze teraz uz velmi vela casu na taketo aktivity nie je, kvoli maturam a spol, no isto to planujem navrhnut hned zaciatkom buduceho sk.roka
Ja sama som odmala vyrastla obklopena zvieratkami a nasa mala v tom pokracuje..
Dufam, ze bude viacej takychto pedagogov, pretoze mboho rodicov dnes nema cas/ zaujem viest svoje deti k laske k zvieratam a k prirode..
Takze ja svoju malu naisto pustim, ak takato iniciativa bude 🙂
@monika15 Nemyslim, ze zakladatelka temy ma v umysle brat tam deti, aby si uzili..... Vacsina rodicov dopriava svojim deckam dost moznosti na uzitie si, no pozabudaju rozvijat tu dolezitejsiu stranku osobnosti.Zakladatelka chce deti zobrat do utulju, aby pochopili, ze za idylkou na prechadzke so psikom sa casto skryva mnoho obetavosti, odriekania si, financne naklady a najma zodpovednosti.
Nevidim problem v tom preco by nemali navstivit utulok,podla mna je to dobre,aspon uvidia kde a ako koncia psikovia.mali by to vediet.pes a vseobecne zviera neni hracka.ze dostane pod stromcek zvieratko a po sviatkoch uz o neho nema zaujem a ostava to na rodicoch.alebo ho hned predaju,ci uz radsej ,pustia, do prirody.a toto by si mali uvedomit aj ludia!ja som urcite za ,treba aby deti videli kde koncia ,,darceky,,a odporucam doniest im aspon nejake dobrotky.
Samozrejme že áno! A aké choroby by mohli deti nachytať? ??Choré zvieratká sú V karanténe a ostatné všetky odcervuju uzdravuju a starajú sa o ich top stav.
Takže Áno, súhlas!
@simca06022011 sice pekne, ale asi trochu utopia, bohuzial
@simca06022011 Suhlasim s tvojim prispevkom, s jedinou vynimkou a sice volakedy som chovala psa v byte a venovala sa mu naplno, a mal sa x krat lepsie nez psi cele dni sice na velkych zahradach pri velkych domoch ale cele dni vyvreti a nechodili s nimi ti ludia skoro vobec von, lebo ved zahradu uz ma, aj vybeh, tak co...Ze pes je zviera este o rad spolocenskejsie nez clovek, ze tie interakcie zivotne potrebuje, to akosi prehliadali. Ono mat psa je dost narocne, casovo, financne, aj energeticky - venovanie sa ako dalsiemu dietatu. Ak ho clovek pravda nema iba ako zivu hracku, co teda tak polo-poslucha, su mu len tie najzakladnejsie potreby vencenia dopriate a krmeny zvyskami z kuchyne, co teda nie je tak uplne koser.
Suhlasim vsak ze pocet domacich maznacikov je nadmerny, sluziacih casto ako pet na vybijanie citovosti, ked uz nemame plnohodnotne vztahy s ludmi, radsej tieto menej zlozite so zvieratkom, ale len do nich projektujeme potrebu pozornosti, zaujmu, ktore pes dava zdarma, bez toho aby sme museli ako medzi inymi ludmi prejist zlozitejsim systemom davania a prijimania. Tak si tento druh energie cucame zo psa. On je vdacny, ale nie je to uplne to na co by snad aj mohol mat pravo.
ja by som s nimi šla, ved čo to čo len tam môže niečo dostať? šak psy sú všade a ich výkali úplne všade 😀 a hlavne nech vidia čo sa stane ak sa na psíka vykašú, brat mal frajerku , také rozmaznane dievča ona chce psa o dva týždne ona už nechce psa potom chce znova psa potom zase nechce psa, zbila by som ju
@tjaden ja mam taku sestru :P ona chce psa, velkeho bojoveho :P, potom nechce, ona ho nevladze.. potom zase chce... no psycho... aj od frajera odisla a psa mu nechala na krku, nasla druheho a dotrepala dalsieho psa a ten uz zase prekaza :P
@fajnova : odpovede som nečítala, no za seba píšem, že by som nedovolila deťom isť na výlet do útulku, nechcela by som aby som potom musela počúvať že chcú psíka alebo niečo také, ja milujem zvieratká, moje deťi tak isto, no domov zviera nechcem v žiadnom prípade, viem čo je to mať doma zvieratá, mali sme aj psy aj mačky, už by som nechcela, a nechcela by som aby ma deti presviedčali, sama by som tiež do útulku sa nešla pozrieť, by mi bolo ľúto tých zvieratiek
@simca06022011 my sme stávkovali, že ako dlho ju bude baviť ten pes ale, že len týždeň, to nestavil nikto, hej a raz si to rozmyslela v deň, ked jej ho doniesli akože trepali sa ponho len 120km a potom späť...prečo nie?

@evittam asi mas malo nastudovane o psoch, lebo zdravy pes parazity nema... parazity u psa sa rovnaju blcham kliestom a roznym cervikom, proti ktorym je odcerveny.... ked uz tak ma iste bakterie a mikroorganizmi v sebe ako clovek a ty ich ako clovek mas v sebe tiez .....vsetci ludia i zvierata maju v sebe specificke zive mikroorganizmi atd... to by sme museli mat parazity potom vsetci....