Dovolili by ste dieťaťu návštevu psieho útulku?
Pracujem v skolstve a v buducnosti mam plan zobrat deti na exkurziu do utulku, aby sa pozreli, ako to tam chodi, lebo casto nemaju ani predstavu jeho fungovania. Zatial je ten plan len v mojej hlave a preto sa pytam vas ako rodicov - dovolili by ste dietatu takyto vylet? Suhlasili by ste? Podla mojho nazoru to detom vela da, vela veci pochopia a tym bezcitnejsim sa otvoria ocka. Ked by ste nesuhlasili, tak mi prosim aj napiste dovod. Dakujem za postrehy. 🙂
jednoznacne ano, a myslim ze detom to vela da🙂 A rodicia kt. ich tam nepustia kvoli bacylom a neviem akym inym vyhovorkam, takych neries....to su vacsinou zakomplexovani .... kt. netusia ako tento svet vyzera za murmi nakupnych centier-ktore casto byvaju vrcholom ich ochoty travit cas so svojimi detmi (bo tam tie bacyli nie su :D) - mam v okoli zopar takychto znamych :D
hlavne zistť,či medzi deťmi nie je alergik na psov,mačky,môj syn je a nie som si istá,či p. učiteľka to vie,teda vie,že je alergik,ale asi nepamätá na čo všetko....ale zrejme rodičia podpisujú súhlas s akciou
@fajnova ja by som takyto napad od ucitela s radostou privitala 🙂.. od malicka mam okolo seba zvierata ("vydupala" som si snad vsetko okrem pavuka a hada 🙂..) a myslim si, ze aj vdaka tomu mam dobru imunitu (klop-klop).. len zvolit tu hranicu veku, aby pochopili vyznam navstevy (ze satreba o psikov starat, nerobit im zle atd.) a nebrali to ako "ponuku novej hracky" a potom s tym rodicov doma neatakovali este tyzden 🙂))
@fajnova S detmi chodime do utulku pravidelne, v tom "nasom" (Sloboda zvierat na Poliankach v BA) je moznost nechat dietatu vystavit preukaz venciara a potom s vybratym psickom si moze chodit, v doprovode rodica, na prechadzky v blizkom lesiku. Je to super pre deti deti co doma nemozu mat psika, takto si ich mozu vyskusat, rozne druhy a zistit ako je to pripadne aj pravidlenejsie ich vencit. Teraz uz chodime pomenej, ale je to prijemne spestrenie. Vyhoda je ze kazde dieta si moze vziat svojho psika a vodit si, zazit si ten pocit.
100X za, akurat potom deturence budu chciet havka domko
pekna myslienka, kiež by takto rozmyslali všetci ti ktorí aj o 20.00 vodia deti po nakupknych centrách...
Ano
ahoj, super nápad, keby sa moje dieťa nebálo psov, aj teraz by som ju zobrala do útulku aspoň sa pohrať, ale má panickú hrôzu zo psov a aj mačiek, ak idú k nej
Aj ja som bola s detmi vencit, aby videli o com to je, priniesli sme im kopu veci a vyvencili asi troch.
Pri venceni sa nam dvaja zle znasali a skakali do seba, cize parkrat mi zavalili tu mensiu. Na to by som si dala pozor.
Ina vec su choroby. Je tam vela parazitov, pes to nie su len klieste a besnota. V prvom rade si musime uvedomit, ze su tam od tulavych psov, cez psikov z osad kadejake osudy. Pamatam si na vyrok gynekologicky, ze ma pacientky baby co robia v utulku a ze teda maju rozne parazity nazbierane, budu mat problem s otehotnenim. Takze miluj, staraj sa, pomahaj ale na hygienu nezabudaj. Tolko moje postrehy. A kto bol v košickom utulku napriklad, tak tam kolo nas volne behalo niekolko psov, niektore stekali, nie vsetky boli priatelske, nebolo mi vsetko jedno.
@elfka.elfka Tvojou odpoveďou si teda "zabila" všetko, čo sa ostatné maminy snažili vyzdvihnúť ☹
Ja by som tiež pustila 🙂 Predpokladám, že v prípade návštevy by bola bezpečnosť detí ošetrená 😉
V princípe by mi to nevadilo, na útulkoch (kým nie sú platené z mojich daní) mi vadí jediná vec, a to sú tie rôzne ciťáky o chúdencoch zvieratkách, ako by občas boli dôležitejšie než ľudia.
Ešte môže vadiť, že by deti začali vypytovať domov psíka, to však nám nehrozí, lebo psa imitujúceho stráženie domu už máme.
@fajnova podla mna je to velmi vdacny napad, prave deti su tie osobky, ktore sa este daju spravne formovat, preto im taky vylet urcite pomoze v spravani voci zvieratkam a budu vidiet ako to tam chodi a podari sa ti mozno predist tomu, aby pristupovali k zvieratkam zle, či ich niekam odložili alebo sa nestarali...
a co sa tyka rodicov...choroby a podobne hluposti dnes mozes chytit vsade a kazdy psik v utulku je odcerveny hned zaockovany atd...cize choroby ziadne to by sa nakazili vsetci potom a to si utulok nemoze dovolit...rodicia sa skor boja, aby ich dieta nechcelo potom psika a nejake zvieratko....jedine by som zvazovala proti navsteve, ak su v triede deti, ktore sa nevmestia do koze, lebo predsa su to aj tyrane psiky a prudke ci iste pohyby by si mohli zle vysvetlit....toto asi moja skusenost s navstevami utulku 🙂
@hefo ak nemas rad zvierata, nemozes mat rad ani ludi tak sa to hovori a po dalsie co vsetko su ludia bezdovodne spravit tym zvieratam...musia byt aj taki ludia co sa ich zastavaju.....a ano som psickarka a humanitne sa aj angazujem ci so skolou alebo bez a urcite mam svojho hava radsej ako x tisic ludi co nepoznam a bohvie aki su, a mat ich rad len preto ze su ludia.....
@moni244 Je fakt ze ked tam clovek prvy raz dojde a tie desiatky psov oni uz vedia ze pojde o to, ktoreho si vyberu na vencenie ludia a tak hrozne stekaju vsetci, tym ze sa chcu dat do pozornosti, a je to dost taka intenzita hluku ze by sa mohla zlaknut, aj ked samozrejme su kazdy vo svojom koterci takze sa niet coho. Mozno sa len prist najprv na nich pozerat spaza plota...
Oni tam radi aj poradia kedze poznaju uz povahu psov, teda mensim detom poradia takeho co vobec netaha ani nesteka je aj maly vzrastom, aj ked sme raz dostali takeho flegmosa, co sa mu nechcelo ani chodit a museli sme ho tak polo tahat za sebou, lebo sa chcel len vyvalovat tak dcere sa to najprv pacilo, neskor ked uz si zvykla si vyslovene pytala takych co aj sami trochu tahaju a su taki akcnejsi...chodia tam rodicia s detmi od uplne malych deticiek, co im rodicia pomahaju psika drzat az po velke pubertacky, ktore si pytaju uz vacsie psy ako napr. vlciakov, lebo take tie male psie "kefy" to uz pre ne nie je vyzva...
My vzdy vezmeme z domu aj nejaku mlsku pre psa a potom mu to dame aby si nas hned oblubil, oni su taki vdacni za vsetko, inak je to aj take pekne lebo napr. v lete maju v areali utulku rozmiestnene take akoby plastove musle - bazeniky, aby sa psy mali kde ovlazovat v teple a pre dieta je zazitok aj to ze ten pes na voditku ako ho maju ked vidi taky ten bazenik uz vie ze to je prenho a tak tam vlezie, kupe sa a potom sa otriasa 🙂
Inak psov tam maju v takej zadnej casti a vpredu maju macky v takom velkom presklenom priestore akoby vyklade kde sa moze clovek pozerat a to je vyslovene mile, su tam desiatky maciek v takom jednom spolocnom priestore co maju tam vselijake veci na lezenie spagaty a tak tam robia rozne kusky, to je vyslovene take kino, nasa tam vzdy stravi pol hodku, pozoruje, komentuje, a mna uz mrle zeru ze kedy pojdeme dalej...
@hefo O tom vypytovani psika domov je to casto opacne, kedze dieta zisti po prvotnom nadseni kedy tam taha rodica kazdy den ze zrazu sa mu nechce ked je skaredo, ked sa mu proste nechce a na tom sa da krasne ukazat ze aha, a keby si mal vlastneho musel by si kazdy den aj viackrat, cas/necas, ci by sa ti chcelo ci nie a to dieta pochopi ze mozno aj takto obcasne/nepravidelne mu to bohato staci...
@elfka.elfka ano, tie, co tam robia, mozu mat parazity, lebo su v styku so psami, co akurat dovezu, kym ich veterinar odcervi, zaockuje a podobne, tak to trva, ale nove zvierata su v karantene, aby nenakazili druhe
@moni244 jasne, ale je to proste tam. Aj tie psiky sa vencia, aj ku nim chodia zamestnanci a urcite sa neprezlieka a nedezinfikuje zakazdym, ved by sa zblaznili. Psy su kolkokrat nechane pred utulkom, cize sa vykaka a onucha sa s dalsimi. Strrilne to tam nebude nikdy. Ale ja nevravim neist, len dbat na hygienu a nepodcenovat to. Ako pisem, aj ja som bola s dcerami a ak je zbierka tak pomahame. My ked sme zachranili stena a mali ho doma v docaske a na stred izby mi vygrcalo dvojmesacne stena skrkavky nebolo mi vsetko jedno, skrkavka prezije aj 10 rokov ako vajicko, potom ked sa dostane do tela zaleze do srdca, do oka a kade tade.. Takze s laskou ale realnym pristupom, nech sa deti nenechaju olizovat do ust a umyju si po utulku ruky 🙂
Presne ako píše @lubkavargova1, veľmi dobrý nápad a super aktivita. A rodičia, čo si myslia, že tam nachytajú neviem čo, by si mali uvedomiť, že ak už majú alebo plánujú mať doma zvieratko v podobe mačky,psa,....tak už majú aj doma parazity a podobne.... 😉 🙂
@evittam no niekedy je to zvieratko doma cistejsie ako samotna podlaha :D
@moni244 naša najstaršia dcéra mala panický strach zo psov. Pri prvej návšteve útulku ani nevyliezla z auta. Pri druhej bola ochotná ísť ku šteniatkam a pri každej ďalšej to bolo stále lepšie....teraz je to psíčkarka telom aj dušou, ona nás stále naháňa, aby sme do útulku išli. Víkend bez toho si ani nevieme predstaviť... Ale pravda je, že to mala už 11 rokov, keď sme tam začali chodiť...
Ja by som paniku z toho nemala.. teda ak tam nejdu 5-6-7 rocne deti ;) Vacsie sa vedia aj spravat aj si dat pozor ak ich upozornia, ze nemaju chytat nieco.. a umyt si ruky ;) A zase aj tie utulky cistia 🙂 Ja by som malej aj vrece granul pobalila :P Kludne by mohli chodit do utulkov, domovov... ale zase v takom domove, by som sa viac bala chorob ako v utulku :P Asi som divna... Aj tak si myslim ze vacsinu psov, a hlavne takych co vedia osetrovatelia ze su nevyspytatelny, uvidia deti akurat tak zatvorene.
Ked mi zacnu doma pilit usi so psom, tak ich vezmem do utulku urcite... (hovorim v mnoznom cisle, ratam aj ocka...) a az ked budu pravidelne chodit pomahat tam a naucia sa, ze nie mama bude rano utekat so psom pred pracou, tak moze byt :P Ale radsej nie 🙂)))
Ako 12 ročná som sama chodievala na bicykly asi 8-10km doo útulku a venčila tam psíky. Nikdy sa mi nič nestalo a ani nás nenapadlo, že by sa malo niečo stať. Vždy tam bola aj vedúca útulku, ktorá mi dala na venčenie kludných psov. Chodievali sme tam viaceré deti a boli to veľmi pekné zážitky. Lepšie ako majú dnes deti, ktoré sedia len za pc, lebo im rodičia nedovolia ani nikam chodiť.
@lubkavargova1 Tu nejde o cistotu,to zvieratko to ma v sebe ci sa ti to paci al.nie.;-)
@evittam moze to byt tak. Ja len vychadzam z vlastnej skusenosti. Ale v pohode. Aj ked osobne si myslim, ze viac bacilov je na ihrisku kde sa chodia mamicky hravat s deturencami. A pritom vecer sa tam bola vykadit vsetka haved a to nemusime vidiet tie hovienka okom 😀

@fajnova Treba detičkám dovoliť, aby šli do útulku 🙂 Keď vidím, ako končia psy, ktorí boli odhodení len pre nezodpovednosť možno práve tých rodičov, ktorí to dieťa pustiť nechcú....puká mi srdce ☹ Vlastne nech to vidia, že keď ich rozkošné šteniatko prestane baviť, tak skončí v nejakom studenom koterci, opustené a smutné....Pes predsa cíti smútok, bolesť, žiaľ...