icon

Dvojročné dieťa vie čítať

silverrko
2. nov 2017

Mamičky mám otázku dnes má dcérka prekvapila ma 2 roky a vie čítať do dnešného dňa sme to netušili nikto ju to neučil. Odkukala to z rozprávok stretli ste sa s tým niekto? Pozná celu abecedu a vie čítať - sama sa to naučila som v soku.

anickadusicka13
2. nov 2017

@deti95060810 este nevie rozpravat, ale uz cita... deti co vedia citat pocitat, pisat pred 6 rokom, by mali hlasit uz rovno na strednu, alebo 8rocne gymko, cez velke prazdniny si doberu zvysne ucivo zakladky s maminkami, alebo aj same a je to, a aspon ucitelia na zakladkach budu mat casu na obycajne deti .... :D

deti95060810
2. nov 2017

@nakupiky ak dieťa povie D ako dom tak to podľa mňa ešte nie je čítanie....pod pojmom čítanie si ja predstavujem že zoberie knižku a prečíta jednu stranu z rozprávky napr.....

sandral
2. nov 2017

Niektoré deti sú vyspelejšie. Ja sama som bola šokovaná, keď som videla, že kamarátkin 3 ročný syn niektoré slovíčka prečíta - vyslabikuje, bez problémov počíta, hovorí po maďarsky, anglicky, hebrejsky. Ak si tak ale premyslím, nechcela by som mať také dieťa, lebo malý je totálne neposlušný, vystrája,.... . Oni sa mu ale hodne aj venovali, lebo inak ho nezvládali.

liv1
2. nov 2017

Je to mile, prekvapilo ta to, cloveka to potesi 😉. Pekne pozna pismenka, cibri si svoju pamat super 😊. Moja o pismenka nejavila dlllho ziadny zaujem. Deticky v predskolskom veku napreduju neuveritelnym sposobom. Niekto skor, niekto neskor. Potom sa zvacsa v urcitom veku priblizne vyrovnaju. Nie vsetky samozrejme, vzdy tu boli aj budu nadpriemerne inteligentne deti, ktorym tam hore niekto pridal, ale zvacsa niekde zas ubral. Treba sa tesit z nich ake su, ci im ide nieco viac ci nieco menej 😊

pivonka6
2. nov 2017

@silverrko no veď daj video, nech vidíme 🙂

deti95060810
2. nov 2017

@sandral syn presedel celú prvú triedu, lebo vedel plnule čítať, počítať aspoň do 500, aj písať....učiteľka sa sťažovala, že nevie čo má s ním robiť......na šťastie bol poslušný, tichý....
Dcéra vedela tiež čítať v MŠ, teraz chodí na druhý stupeň ZŠ, ale žeby ju nejak bavila škola, to sa mi nezdá....Je šikovná, ale keby sa viac venovala škole, tak by mala aj samé jednotky....Keby. Takže po čase sa akosi vytratil ten "hlad" po vedomostiach....😉

jana_eyre
2. nov 2017

moj najstarsi ked mal 2 tiez poznal pismenka, ked som mu vravela kde je "k", kde je "a" ukazoval.. tak isto ukazoval znacky aut, ked som sa ho pytala na "toyotu" atd.. alebo ked som sa pytala, kde je krava na obrazku.. samozrejme ma tesilo, ze na to, ze nerozprava aspon rozumie a ukazuje.. ale teda nenapadlo ma to nazvat citanim.. su deti, co maju dobru pamat - syn ju ma dobru doteraz, teraz je predskolak a v pismenkach sa vyziva, ale napr. v porovnani s rovesnikmi horsie kresli.. kazdy ma niekde ubrane a niekde pridane..

cecilia68
2. nov 2017

@silverrko Určite z neho bude jadrový fyzik😝

nakupiky
2. nov 2017

@deti95060810 nie, jasné že to nie je čítanie 🙂 pozná znaky, tak isto deti vedia čísla, ale nerozumejú tomu čo to znamená, tak isto fixujú tvar slova, u nás to boli značky áut - napísané, nie symboly, a ešte vedel "prečítať" celé rozprávky, lebo si ich pamätal a prštekom ukazoval kde číta 😅 na to sme vtedy dostali celú rodinu, ale to už je o inom

silverrko
autor
2. nov 2017

@jana_eyre ja som do dnesneho dna nevedela ze pozna abecedu a vie ju aj citat dala som jej omalovanku a bolo tam napisane mega colour a ona palcom ukaze na m a povie m potom ukaze na e a povie e....ja ze nahoda este raz este raz a vsetko spravne. Aj ine texty

lienka77
2. nov 2017

Ono asi si nesprávne nazvala tému. Všetky tu reagujú na to že číta...a mala vie "iba" abecedu. Je aj tak šikovná, hoci je to celkom bežné, že sa to deti v tomto veku naučia.

siska53
2. nov 2017

@silverrko este raz som.si precitala prispevky pred tvojim o zavisti- ani jedna nezavidime,len sme uviedli,ze bezna vec,nic vynimocne,vela deti v danom veku pismena pozna.nas sa ich tak naucil z Malovanej abecedy,ktoru sme tooolko citali,lebo ho strasne bavila... Tak som zistila,ze ho to bavi,potom sme sa s pismenkami hrali..postupne ho to preslo. Nezabudol ich, to nemozem.povedat,ale zacal mat inz zaujmy okrem pismenok a znaciek aut.
Vo veku 2r.je skoro hovorit o genialite. Ak by sama citala uplne neznamy text (nie hlaskovala pismena), vtedy ti napisem, ano,mas podla vsetkeho genialne dieta.

deti95060810
2. nov 2017

Tak ak je dcéra v 2 rokoch takáto šikovná, tak to treba ďálej pekne rozvíjať....popr. sa opýtať pediatra či nevie o nejakom odborníkovi, ktorý by naznačil ako pracovať s dcérou ďálej....👍
ozaj má len 2 roky???? ak áno, tak potom sa poobzerať aj po nejakej knihe rekordov...😉

silverrko
autor
2. nov 2017

@siska53 Naucila sa to sama ja som jej pismena neukazovala uz toto ma dostalo.Uz davno spi zajtra zistim viac. Mna urazky nezaujimaju polozila som otazku mam prve dieta.

jumama
2. nov 2017

Male deticky sa naucia tvary pismen ako obrazok. Tak ako sa naucia pomenovavat ostatne obrazky predmetov. V dalsom kroku si musia dat napisane pismenko do suvisu s hlaskou, doslova ze zacat rozoznavat tie pismenka "usami". Vola sa to fonematicke uvedomovanie. Co je na zaciatku slova, co je na konci slova je v tomto slove dlhe a, a pod. Tak isto rozkladat slova na slabiky, to sa tiez od malicka mozete hravat a vytlieskavat slova, za kazdou slabikou tlesk... Velmi jej to pomoze ku spajaniu pismeniek do slov, k citaniu a pisaniu. Niektore deticky su mozno naozaj prirodzene talenty, ze i bez takehoto rozkladu slova pridu na to, ako pismenka spojit do slov. Ale vacsinou uz v predskolskej triede alebo prvom rocniku najneskor robia cvicenia na to fonematicke uvedomovanie.
@silverrko

beky1813
2. nov 2017

@silverrko vie citat ale nevie este poriadne rozpravat? To sa ako da?

silverrko
autor
2. nov 2017

@beky1813 vidis asi sa da....podla mojej dcerky

beky1813
2. nov 2017

@silverrko zvlastne

silverrko
autor
2. nov 2017

@beky1813 vie tak max 50 slov spusta sa iba...par viet spoji...kto to bol kde si babka a pod...

bleee
2. nov 2017

je rozdiel medzi "čítaním" hlások - písmenok a čítaním - spájaním hlások do slov. "Čítanie" teda menovanie hlások je schopné naučiť sa 2 ročné dieťa. Stačí k tomu priemerne dobrá mechanická pamäť. Spájanie hlások do slov - teda to naozajsné čítanie, si vyžaduje od dieťaťa abstrakné myslenie. To sa u detí vyvíja okolo 5 roku. Až v tomto veku sú deti schopné čítať slová tak ako dospelí. Dokonca to platí aj pri geniálnych deťoch. @silverrko určite je tvoja dcérka šikovná, dozaista sa jej aj dosť venuješ. Len tak ďalej. Čas ukáže ako bude dcérka ďalej napredovať

silverrko
autor
2. nov 2017

@bleee Konecne aj daaka normalna odpoved dakujem.

maminecka2
2. nov 2017

Poznam osobne par genialnych ludi (inak vsetko chlapi, neviem preco 🙂), a teda naozaj maju v inych oblastiach vyrazne "ubrate", doma by som ich hnala palicou 😝.
Moj syn sa tiez niekedy pri niektorych temach javi ako "genialny", obcas ma velmi zvlastnu logiku (silne pripominajucu tych hore spominanych...), a ja len dufam ze je to len odraz tejto informaciami nabitej doby a ze ho to prejde 🙂
Deti su dnes skratka sikovne. Alebo len nasi rodicia zabudli aki sme boli my a potom aj nas ovplyvnuju svojim spomienkovym optimizmom... Dnes napr. moja mama nechapala ze sa mi 18 m. dcera sama naje- lyzicou 😅 Samozrejme ked chcem aby to trvalo kratsie a aby som nemusela znova malovat krmim ju popritom aj ja... (Mozno je to aj tym ze zasa toho premudreleho 6-rocneho musim krmit 😵)

tony_tony
2. nov 2017

To co sa "nauci" z tabletu a rozpravok v 2 rokoch by som zas az tak zavazne nebrala 😀 moj ako 2 rocny tiez hovoril anglicku abecedu, pocital po anglicky, spieval anglicke pesnicky dokonca farby sa naucil skor anglicky ako slovensky rozlisovat no teraz ma 4 a nic z toho uz nevie :D to nie je naucene akoze tomu rozumie a vedome ten poznatok v praxi vyuziva, ale len obycajne papagajovanie, a to je celkom rozdiel. akoze nevylucujem ze mala moze byt sikovna a nauci sa skoro citat a pisat ci ine veci, a celkovo by som tipovala, ze bude mat dobru vizualnu pamat, no pokial este ani nerozprava je malo pravdepodobne aby uz dokazala taketo vedomosti cielene sa ucit 🙂

moni73
Odpoveď bola odstránená
siska53
2. nov 2017

@silverrko opat,ved ta nikto neurazal. Aj ja som mala vtedy prve dieta.
Kedze sice pismena poznalo,tiez som.ho to cielene neucila, len z citania knizky,ktora ho bavila (ako tvoju to zariadenie,co tam bolo spominane),ale hovorit nevedel, mal este plienku,nie anie odplienkovat, tak som to brala tak,ze ho to bavi,to je vsetko,nie ze je nadany alebo co.

Opatako ti pisali,poznanie pismeniek neznamena,ze vie citat... Nasanajnovsie stale pocita.. Okrem celych cisel nasledne vymenuje vsetky dalsie..cize napr. Povie 49,ale 50 musim ja a ona uz pokracuje.. Takito kedze ju to bavilo,sme.sa ucili spocitavat i odpocitavat na gastanoch. Slo jej to. Ale povazujem ju za bezne dieta a robim to len preto,ze ju to bavi,kebyze ju to nebavi kaslem na to..ma cas v skole sa nauci..aj pismenka i pocty.

Mozete sa hrat rozne hry s pismenkali,ja som so sparadlami vytvarala rozne tvary a on povedal,ake je to pismenko,to ho strasne bavilo. Kupila som i vkladzciu abecedu,bola farebna,cize aj fzrby sme triedili a pocitali,kolko pismen.z kazdej farby je,plus jasne,ake je to pismenko. Lebo ho to bavilo,prec nie.. Ale nie,nemam nadane dieta. Bezne..pisat pekne nevie (kaslat na to,ani ja,ani moja mama),ale hlavne,ze sa snazi,ak to odflaktne,vtedy to aj vidno..

Tak sa nejeduj,naozaj ti tu nik nezavidi,hoci..ako vidim,podaktore si uz troslu srandu robia.

deti95060810
2. nov 2017

@maminecka2 je dokázané, že chlapci sú nadanejší ako dievčatá. dievčatá sú zas cieľavedomejšie - naučia sa preto, lebo pani učiteľka to nakázala a niekedy tomu ani nerozumejú....
nie je to z mojej hlavy, ale z hlavy študovanej, čo sa s nadanými deťmi zapodieva....

silverrko
autor
2. nov 2017

@siska53 No niektore zeny tu doslova....ale mne je jedno musia byt vsade v kazdej teme a vsade rypat.Som autor polozila som otazku reagujem na koho chcem.Odpoved som dostala normalnu od bleee.+este par.....teda ak ma nadanie napr s pametou budeme to rozvijat.Nic viac nic menej🙂

siska53
2. nov 2017

@beky1813 no vsak ak si citala.prispevky- poena pismena,hlaskuje,nie cita.

siska53
2. nov 2017

@beky1813 oprava: Pozna

silverrko
autor
2. nov 2017

@siska53 ona ich cita!