Kakanie 4,5-ročného dieťaťa do plienky
Ahojte maminky, potrebujem poradiť, alebo utešiť? 😩 mám doma 4 a polročnú slečnu, ktorá kaká výlučne do plienky... Skúšali sme už všetko, naozaj... Od septembra sa chystáme k psychológovi, má niekto s týmto problémom skúsenosti? Vie psychológ pomôcť? Ako viem, že sú na to, hej? Ale komu to vravím, krúti očami a tak... Už ma zneistili.. Odporučili nám terapiu hrou, počuli ste už o tom (ohľadom tejto témy)? (Dokonalé matky s dokonalými deťmi, prosím nereagujte 🙏🙏 som z toho i tak na nervy a je mi zakaždým do plaču)
@martina11906 tak potom neviem už, čo sa to deje. mám širokú rodinu, ale predtým nikde nikto nechýroval, aby deti staršie ako 2-3 roky kakali do plienky, inak sa im to sekne... niekde musí byť chyba, deje sa niečo, čo dieťa vyhodnocuje nie veľmi pozitívne a týmto to asi vyjadruje, ja neviem. niečo u vás, medziľudské vzťahy možno, fakt neviem. lebo ak je všetko OK, nevidím dôvod, že sa sekne.
@martina11906 no tak nám prezraď, akú radu ti dala tá psychologička
@martina11906 viem o čom hovoríš. Dnes som sa pýtala zrovna deckej na gastro, že by som šla s dcérou a nie. Ono to má všetko čas, len mi ďalšie lieky predpisala... ale to ze ja sa doma trápim a moja dcéra raz toľko, to má čas... dúfam, že ti psychologička pomôže... mojej dcére pomohla ale z iným problémom a tým pádom aj mne. 🙂 budem na Vás myslieť. Držím palce.
Moj syn ma sice par dg ale v 4 rokoch sa konecne vypyta na zachod a aj tam posedi ale vykakat sa nevie. Rec nie je bohvieco takze neviem preco ale vsimla som si ze nevie kakat inak ako v stoji. Takze ho vzdy pochvalim a dufam ze raz sa to podari.. muz takto kakal este ako predskolak a vyrastol z neho normalny chlap.
Kamoskin tiez, o mesiac ma 4 roky , doteraz kadil len do plienky. Ked mu nedala, nekadil aj 5 dni... A zrazu z nicoho nic, zo dna na den.... hovori, kakat, ale plienka m-m... skusi zachod... islo to! Strasne ho pochvalila, vyobjimala, isli kupit do Tesca bonbonieru... vykrikoval na ulici KAKAL SOM DO ZAAACHODAA!! Odvtedy uz do WC, ale vzdy sa potom dojde roztraseny vyobjimat k mame... mal stres z toho... zaujimave bolo, ze den predtym dala dolu zo steny na WC take vlaciky, co mu urobila, aby tam vydrzal sediet. Proste... prestanes tlacit... dieta ide...
@martina11906 nechať vykakať do nohavičiek a nechať ju v tom chodiť, povedať aké fujky a ukázať nočnik že tam to má byť 😊
@daniela2202 Tak toto je ta najhlupejsia rada z celej diskusie.
Poskusane vsetko mozne, nemozne, hry, rozpravky, knizky,a ano aj aka som hrozna mama, lebo nekaka do zachodu,som sa napocuvala ale do plienky ... 4-5 dni nekakala ak som plienku nedala, samozrejme brusko bolelo, zatka,, az som to vzdala,,, povedala som si ze ja si dieta takto trapit nebudem,mozno jej potrebuje dozriet rozumcek,,prislo to v 5 r a 2 mesiace🤷♀️ Viem,,, ale som nanu hrda ze uz nema strach, proste sama mi oznamila idem na zachod kakat 🤣 a od vtedy je to ok,,, nikdyby som ju netrapila cipkami a pod
@beata_k .... no tak sa čuduj.... je to odskúšané a ver tomu že 20r. nemám 😙👍
@daniela2202 mne by sa nikdy nikdy nevykakala so nohavičiek... Ona proste keď nedostane plienku, nekaká... Predtým som jej plienku nedala, 5 dní nekakala...
@lucmirka124 bože, ja veľmi dúfam že takto dopadneme 🙏🙏🙏 keď si už aj na to počkáme, oen aby to prešlo... Tu čítam všelijaké komenty, že prešlo to ak do školského veku ... Ja sa nervovo zrútim potom 🤦🤦🤦 je to akýsi blok, pritom skoro som ju neodplienkovala... Lebo mala cca 2 roky... U nás medziľudské vzťahy sú v poriadku, v rodine problém nemáme... Takže kvôli tomu to byť nemôže... Nechápem ani ja 😩😩 preto verím, že tá psychologička príde na to, kde sa to všetko pokazilo 😩😩😩 motivácie, chvály, pekne, škaredo proste nič... Hodinu sedela na nočníku, a pritom revala, jacala, s väčšími menšími prestávkami... Popritom som ju objímala, a ona mi plakala v náručí... Kto tento problém nezažije, ten nevie... Neviem, či mi niekto môže niečo nové poradiť...
@daniela2202 ak ma dieta z kakania traumu tak oreto ze je to fujky-(citujem) a to dieta v tej malej hlavicke nechce aby tie fujky z neho vychadzali. Ale suhlasim ze kto nezazil nepochopý. Dietatko nikdy netrestat skor motivovat a podporovat. Nie ho ponizovat a vysmievat sa ze ma v gatach fujky Povedat mu- maminka ide kakat do zachodu. Aj ty pojdes? Dieta - nie. Nevadi A zajtr skusiš? A jedneho dna ten zajtrajsok pride. Drzim palce.
@panelacikova tú poznámku, že v istých prípadoch za niektoré problémy môže rodič, ste si odpustiť mohli!! Vy si neviete predstaviť, že čím všetkým sme si prešli... Lebo ja to už 2 roky riešim, a zatiaľ niet pomoci... Tak mi aspoň na oplátku držte palce, aby nám tá terapia pomohla... Lebo u nás, konkrétne, som o tom len teraz počula... a okrem toho, Ja mám doma citlivé dieťa, nechcem jej spôsobiť traumu s tým, že jej do zadku budem vstrekovať neviem čo,... Ste šikovná mamina, vám sa to podarilo... Ale každý sme iný, na každé dieťa platí niečo iné ...
@martina11906 kamaratka mala tento problem s druhym synom. Presne to co popisujes. Prvy uplne v pohode a druhy ani za nic. Vo finale sa to vyriesilo same. Bola z toho tiez zufala. Maly na zachod na malu potrebu v pohode a na velku ani za nic. Nakoniec drzal uplne do extremu a potom kakal s placom. Velmi frustrujuce.
Ako sa ta pytaju, ci nechodi do skoly. Tak ani moj syn nikdy v skolke na velku potrebu nesiel. Vzdy len doma. A to bol bez plienky 🙂 Myslim, ze to nie je nic neprirodzeneho a robi to urcite vacsie percento deti.
@martina11906 moja ja si po tychto skusenostiach myslim ze kazde dieta je ine a hotovo,, moja je uzasna sikovna,, no vniecom som si za tie roky vsimla ze ostatne deti davno vedeli a dcerka potrebovala odvahu, dlhsi cas,, ja som sa samozrejme pytala ze coho sa boji,,,nikdy sme neprisli nato kde je problem🤷♀️ V skolke nekakala len doma,, ale zas nikdy sa mi v skolke nepocikala,, a jej bolo jedno ze kamarati kakaju na zachod ona do plienky🤣 ,, psychologicke jednoducho povedala ze sa jej lepsie kaka do plienky,,( bo jej sa podarilo 2 x vykakat na zachod ako 3 rocn ale pokracovat v tom nechcela) takze psychologicka mi vysvetlila,, to nemam silit bo aj ked je bojazliva je tvrdohlava,, proste jej je zatial tak lepsie,,, knizku sme citali, sedeli na zachode pol hodinu nic,,, zliezli sme dole, a za chvilu nato kakala do plienky, hoc ked sa pytala kakat dala som ju na zachod,, a ju automaticky zaseklo🤷♀️🤷♀️🤦♀️... mozno niktore deti potrebuju viac casu.. ja som si povedala ze do skoly hadam kakat do plienky nebude🤣🤣 naozaj snaha bola hadam 1,5 roka aby kakala na zachode..potom som len videla ze trapime brusko,, ona nervy, place,,, ja ani netusim co sa stalo,,, jeden den sa rozhodla a sla sama,,, este si aj ritku dobre utrie vsetko🤷♀️Od vtedy sa vykaka aj u starkych, babky... drzim vam palce,,, a nerucaj sa... tes sa ze ste vsetci zdravi,, ono to pride,,, aj tvoje dieta urcite vie ze sa ma kakat na zachod,, len proste potrebuje viac casu
@martina11906 pokiaľ sa tej plienky nevzdá, nič sa diať nebude, to nepomôže ani psychológ
@martina11906 no... dosť zle si si to vysvetlila. rodič v zmysle, že dieťa vníma niektoré veci, ktoré sa doma dejú, napríklad napätú atmosféru alebo hádku. alebo nervozitu rodiča-rodičov.
a práve preto, že tvoje je citlivé, sama to píšeš, môžu rôzne takéto záležitosti o to viac vplývať na poruchu vyprázdňovania v akomkoľvek zmysle.
čo sa týka mojej dcéry, do zadku som jej vstrekla klasické detské preháňadlo odporúčané detskou lekárkou po konzultácii. prebehlo jej to črevom a tú veľkú tvrdú guľu napokon vykakala. keby som to neurobila, možno by skončila na operačnom stole, lebo bola nehorázne upchatá a len by sa to nabaľovalo. bolo to to najlepšie, čo som mohla urobiť a čo mi mohla lekárka odporučiť. hej, mohla ma ešte poslať k psychologičke. čo by mi povedala? nechajte ju, veď raz sa vykaká?
viem, je to iná situácia, ide o nekakanie celkovo. u vás ide o to, že do plienky pustí, na záchod či nočník nie.
rob si ty, ako myslíš, stále budem tvrdiť, že je to psychického pôvodu a niekde to začať muselo - to som myslela tým, že za to môže rodič, lebo ten sa snaží vytvárať normálnu atmosféru.
ak je u vás všetko fantastické a úžasné, nikdy ste sa nepohádali, nepochytili, nikdy si nebola podráždená, nikdy si neprijala návštevu, ktorá by rozhádzala (vnútorne) dieťa alebo teba či partnera, tak sa hlboko ospravedlňujem, potom už fakt neviem, prečo sa to deje.
@martina11906 mimochodom, nedá mi ešte nedodať jednu vec. všimla som si mnohé ženy (ty patríš medzi ne), ktoré akonáhle sú vytočené, tak zrazu "prepnú" z tykania na vykanie.
myslím si, že niečo sa v tvojom živote nedarí, niečo sa deje a možno dieťa to cíti a podvedome chce byť tým bábätkom, neviem. ale dokonale pokojná a spokojná rozhodne nie si.
@panelacikova samozrejme, že nie som dokonale spokojná, a pokojná, keď sa nám toto deje... Kde to mohlo začať, sama neviem a nechápem... To že sa niekedy s manželom, alebo rodinou nepovadite, alebo prídete z práce naštvaná, neexistuje, hej? Ale nestane sa to často, pravidelne, alebo neviem ako to opísať... Kvôli čomu môže takýto blok vzniknúť... Teda ja si to myslím... To tykanie/vykanie ani neriešim, ja zo začiatku stále vykám, možno keď som odpovedala tykanim som bola vytočená, tak sorry, u mňa to je presný opak... 😉😉 A dodala by som aj ja, že ja nie som proti tomu vstrekovaniu hej? Moja kamoška to robila tiež, a decko sa vykakalo... Ale keď moja dcéra reve na tom nočníku, trasie sa, ako jej môžem niečo také urobiť, bojím sa, že ešte väčšie zlo spravím... Zľakne sa ešte viac... Áno je to citlivé dieťa, ťažšie si zvykne na nové prostredie, nie je zo začiatku hneď taká priateľská, proste dajaký ten čas potrebuje... Vidím niektoré deti v škôlke, aj neznámeho by objali, také sú priateľské... Nerada je stredobodom pozornosti... Také 3-4 mesiaace potrebovala od septembra, aby si zvykla na škôlku, pekne papala, zapájala sa, tak ako by mala... Ani cikať tam nechcela zo začiatku... Takže to kakanie tam som ani neriešila... Neviem ako ju ešte inak opísať... Inak je múdra, akčná, neposedí na jednom mieste, pamäť má 30x lepšiu ako ja... Proste ako obyčajné dieťa... No uvidíme čo bude u toho psychológa... (Okrem toho, v mojom okolí, každý vravel to, aby som čakala, ono to prejde, ona na to dozrie - ale toto už nie je o dozretí, načo by som ju brala tam a tam)... Je to vec psychiky... No uvidíme... Útočiť som na vás nechcela... 😉😉 Mne sa zdalo, že to skôr vy útočíte...
@lianka123 k obyčajnej psychologičke som bola... Neriešila nič, nejaké tie rady dala, aby som skúsila to a to .. ale viac som sa o tom dočítala na internete... Ale nič nepomohlo... Ja neodsudzujem tie čipky, čapíky či čo sú to .. ak vám to zabralo tak to je super. Aj kamoške to pomohlo ... Ale ja keď vidím ako reaguje na ten nočník pri tom kakaní, ako by reagovala keď jej strieľa zo zadku? Bojím sa že v nej niečo "zlomím"
@martina11906 ak nechce kakat, tak to uz je zlomene, bud ju bolelo raz a uz si to v hlavke to dieta ulozi- ze kakanie boli, alebo je tomu dietatu cely ten proces neprijemny. V kazdon pripade my sme sa naspat k plienke uz nevratili, proste sme si to odtocili na zachode, najprv s nocnikom sme skusali. V podstate som stravila viac casu na wcku ako v inej miestnosti. Maly to dal, zlomil sa, postupne sa to zlepsovalo a az po 9m viem povedat, ze je uplne bezproblemovy, ide kazdy den, s tym ze sa z toho tesi 🙂 proste trpezlivost...

@qwer2019 presne tak.. to isté bolo u nás... Skôr som sa pýtala psychologičky, ako všeobecného lekara... Ona mi dávala biedne rady, proste o ničom... Nič nepomohlo.. sú tu také maminy, ktoré hneď škatuľkuju, ja som sa pýtala na konkrétnu vec, a neopisovala som naše posledné dva roky... Ale to sú presne tie múdre maminky, ktoré by nečakali do 5 roku dieťaťa... Presne ako ja... Ani ja som nečakala, len na zlé dvere som klopala...