Kedy chodí spávať vaše dieťa?
Ahojte, chcem sa spýtať o akom case vecer dávate spat vase dieta? Resp.kedy vam zaspi? Moj 17 mesačný syn vecer zaspi vzdy okolo 23hodine a to ideme do postele o 20.30 lenže on stale vymysla a spava s nami v posteli tak stale ma vsetko mozne na robote len nie spat.
môj ma 4 roky a stale chodi spat uz aj ked je skolkar okolo 22.00 skor ho nedonutim a spi s nami v posteli, pretoze vo svojej posteli spat jednoducho nechce ale uz sme si zvykli na to, rano je to potom trosku zlozite ho budit az po pol hodine sa preberie oblecieme sa umyjeme a ideme do skolky a az potom spinka v skolke na obed, ale ked je doma tak nespi poobede lebo nieje unaveny.
mladsi chodi spat o 19tej (ma 15mes.) a starsi syn (6roc.) spi o 20tej.....od malicka som ich tak ucila, neviem si predstvit take caviky, aby mi este o 21-22 behali po byte.......ale azs vstavaju o 6tej .....(ono to potom treba s tym rata, ze sa vsatava skor.....)...ale azs radsej ench vstanu skor (aj tak skolka/skola si vyzaduje skore vstavanie),a le vecer mame pokoj....(ak ti spi do 9tej, necakaj, ze bude spat o 7ej vecer 😀 )
ale za to mladsi noc este neprespal, furt sa kruti, mrnci...no des....ale aj to raz pride......uz zvazujem dat ho do detskej izby.....
@jarhal od malicka som obe davala o siedmej spat, ked boli este babatka tak mi casto trvalo uspat ich aj hodinu, pamatam sa ako som ich hojdala, mali sme taky pruteny kos na kolieskach a kym nesedeli tak tam aj spavali. Ja som trvala na tom aby sme mali aj s muzom chvilku pre seba, neviem si predstavit, ze by boli do desiatej hore a potom by som cela odkvacla s nimi a rano rovnaky kolotoc okolo deti. Aj mama musi mat nejaky cas pre seba. A ja som zacala malovavat na textil a stalo sa to mojou velkou zalubou. Vzdy som bola rada, ze od 8 mam klud. Robit nieco ineho 🙂 postupne ked boli vacsie, okolo pol roka, tak zaspavali pri kojeni 10-15 min a dost) potom som ich uz len supla do postielky. Kojila som obe do roku, potom som zacala davat kravske mlieko, kedze nemali ziadne tazkosti( bolesti bruska, vyrazky) tak dostali flasu do postelky a hotovo. Inak spominam si, ze to samotne zaspavanie bolo na zaciatku tazsie. Kedze uz nezaspavali pri prsniku tak vymyslali, plakali, vynucovali si to aby tam niekto bol. Ale ja som podla jednej knizky postupovala ( myslim, ze sa to volalo ,, kazde dieta sa vie naucit spat,,) a ked urcis pravidla, musis vydrzat a neustupit, starsia sa po 3 dnoch vecerneho jedovania a placu naucila, ze zbytocne place aj tak to nepomoze 😀 a bez probemov zaspavala do 10 min, mladsej to trvalo dlhsie ale cca tyzden, nic strasne 🙂
spat okolo 19-19,30 a kedze dnes poobede nespala a mala narocny den tak ju manzeluz chysta na spanok aj ked je este len 18,00 lebo sa sama pytala spinkat...inak ked pospi poobede tak o 19,00...
co poznam deti z okolia chodia spavat neskor ale aj neskor vstavaju, a kedze nejde mat vsetko aj vecer skoro klud aj si rano dlho pospat tak mne vyhovuje vecer klud a rano vstat o siestej ci polsiedmej, vyhodu tohto vstavania vidim aj v tom ze nie je problem budit dieta do skolky..
@barbora1522 nasi chodili spat okolo 19.00-19.30 najneskor spali a to ties obidvaja spali v spalni s nami a celu noc okrem splnu to syna vzdy vodilo a to spavali na obed tak 45min
NS chodí spávať dosť skoro ale ešte je maličký tak sa to s ad upraví, chodí už pred pol siedmou nudí sa na dve kojenia ale od tej pol siedmej je už hore. Tak som ho naučila ze potom ideme ešte spolu do postele a väčšinou do tej ôsmej ešte potiahne. Myslím že ideálne bude cca o ôsmej ale to musím počkať ešte kým nebude mať aspoň o par mesiacov viacej 🙂
*budí sa
mam dvojrocnu dceru a ona uz cez den nechce spavat, ked ide tak ide vecer spat o 20:30. a ked spi tak vecer ide spat o 23:15 je to normalne ? je moja dcera jedina ?
@dziabel_heh o koľkej vstáva ráno a o koľkej ide spať poobede? Ak spí napríklad od jedenástej večer do deviatej do rána a poobede ide spať o druhej, spí do piatej, nemôžeš očakávať, že ti zaspí večer o ôsmej...
@timea7 No by si sa divila - moja dcérka vstáva ráno o cca 7.00 , poobede spáva cca 1-3 hodky - ako kedy a večer vždy ide spávať o tej cca 19.30 h - a je jedno či sa stalo, že bola niekedy hore dlhšie - napríklad aj do 21.00-21.30-vždy je ráno hore o tej 7.00-max.7.30 - niekedy aj pred 7.00, keď bola menšia a spávala ešte aj doobeda aj poobede bolo jedno či spala do 15.00 alebo 17.00 - proste večer išla a aj ide spať rovnako. 😉
@evittam ale ráno ti vstáva o siedmej. Ja tu niekedy nechápem maminy, ktoré sa čudujú, že im deti nezaspia večer skôr ako o jedenástej, ale ráno spia do deviatej, pol desiatej a ešte aj poobede zo dve hodiny...Veď to majú len posunuté, nemôžu spať aj skoro večer, aj dlho ráno. A ďalšou vecou je to, že väčšina dnešných detí má minimum fyzickej aktivity - doma TV, PC, vonku kočík, alebo autosedačka, v lepšom prípade bicykel, ktorý tyčou tlačí rodič 😖 😖 😖 .
Mam 4 a 1,5 r, rano vstavaju po siedmej, cez den spia asi 1,5 h a chodia spat 19:30-20:00. Naucila som ich na rozpravku, pesnicky, zavriem dvere a idem prec. Zo skusenosti, ked som s nimi zaspavala, zaspavali aj hodinu.
4,5 rocny chodi spat medzi 19.- 20 hod max ( zvacsa po vecrnicku na stv2 )
rano vstava o pol 7 a na obed spi v skolke ako kedy, niekedy si len polezi, niekedy zaspi.
cez vikendy, ale ak je u nas navsteva, tak sa mu nechce ist spat tak skoro a kludne potiahne aj do 22.30 bez toho aby bol nervozny. no na druhy den vstava potom o to neskorsie.
stale mu vsak vychadza tych potrebnych 12 hodin +-
Ja som svoje deti ukladala o 18.45 tak, aby som mala už o 19.00 kľud. Žiadne zaspávanie, spanie s rodičmi, pekne do postieľky, pusinka a zatvorili sa dvere. Prvorodený na mňa skúšal, aj sme ho čičíkali, ale bola som z toho nervózna, a jedného dňa som si povedala dosť, nechala ho revať. Tak to na mňa skúšal niekoľko dní, vydržala som to, ani ma nehlo, a mala som pokoj. Pri druhom dieťati som ju nikdy nečičíkala, a mala som pokoj vždy.
Deti vstávali o 6 ráno. Ale to nevadilo, navarila som si, o 9.30 už bol obed hotový a tak som mohla ísť kľudne von. O 12.30 na obed zasa spinkať tak na dve hodinky a bolo.
Na deti treba byť aj niekedy prísny, musia vedieť kde sú hranice, pretože potom sa rodičia stávajú otrokmi svojich detí.
moje deti ako babatka chodili spavat medzi 19 - 20.00 hodinou. A teraz maju 7 a 13 rokov a chodia o 20.00 cez tyzden a cez prazdniny a vikendy o 20.45. S manzelom mame na seba chvilu len vecer, ak by som im dovolila byt hore do 22.00 tak mame z manzelskeho zivota figu borovu. A myslim, ze ak mne ako dospelej treba 8 hodin spanku, tak detom ovela viac
My sme pred tyzdnom riesili zaspavanie 20mes. dcerky, pretoze sme ju ukladali o 20:15 a zaspavala okolo 22, vyhadzovala vsetko z postielky, minimalne 5x sa pytala na nocnik a xy dalsich vymyslov a ak som od nej odisla hned strasny plac. Vyslovene s nami uz cvicila co to da. Pritom poobede ju dam do postielky zavriem dvere na spalni a 2,5hod neviem ze mam dieta. Spi vo vlastnej posteli v nasej spalni a ja som bola pri nej kym zaspala, ale uz to bolo aj na mna vela nemat ani vecer chvilku pre seba. Taaak sme sa nastvali, akurat nahodou mali v lidli perinky vcielka maja, na ktorej teraz strasne fici, tak sme jej ich kupili, vecer som jej precitala rozpravku a vysvetlila ze uz ma v postielke maju, flipa a vilka a ze ju budu oni strazit kym zaspinka. Dala im pusu na dobru noc 😀 a ja som zhasla svetlo, nechala otvorene dvere, aby mala kusok svetla z chodby a sla som prec. Samozrejme som jej vysvetlila, ze sme s tatom vedla a ked bude nieco potrebovat nech na nas zavola. Prvy den kus mrncala, ale cuduj sa svete o 20:35 bola tuha 🙂 teraz po par dnoch uz ani nemrnci, docitam rozpravku, dam pusu, zhasnem svetlo a mala hned zaspinka. Mozno som ju od spanku rusila ja, ze som pri nej bola alebo jednoducho ma mala na ociach tak skusala kolko este vecer o 22 zvladam 🙂 som sa rozpisala, ale tak aspon mas nas pribeh pre inspiraciu 🙂
@katuliena82
@kukakaj perfektný prístup !!!!!
my sme starsieho naucili spavat presne tak ako @kukakaj ked bol vacsi. Otvorene dvere a zasvietene v chodbe. A mladsieho som tiez v 2.5 roku dala do detskej k starsiemu bratovi. Obidvaja citili jeden druheho a nepotrebovali ziadne uspavadlo. Dalsia postel bola volna az donedavna, ked chcel starsi spat uz sam. Tie postele maju take velke, ze aj dospely sa na nich pekne vyspi. Uz mladiseho 7 rocneho chystam na to, ze ked jeho este nenarodeny bracho podrastie (2roky), strcim mu ho do postele. Namiesto toho plysaka, s ktorym teraz spava... tesi sa 😀
@timea7 rano vstava okolo pol 8 cez obed ide spat o 13:30 a spava do 15:00 a vecer ide spat okolo 23?
@dziabel_heh skús s ňou byť vonku doobeda aspoň hodinu, hodinu a pol, ale aktívneho pohybu, nie vozenia sa na kočíku a ukladať ju poobede okolo dvanástej, pol jednej.
tie deticky su taki vymyselnici 🙂
@timea7 MY SME VONKU OD pol 10 do pol 12 a daj jej jest dam ju do pyzama ide spat poobede ked sa vyspi ideme tiez von do takej 17ej ale co ked prsi co mame doma robit ? poradte 🙂
@dziabel_heh ked prsi dat prsiplast a gumaky a tooolko radosti skakat v mlakach 🙂 a ked sa uz ozaj neda zavisi od dcerky co ju bavi stavat kocky, vhadzovat podla tvarov, u nas dlho ficali knizky s takymi velkymi puzzlami, teraz pastelky a plastelina 🙂
to je tazko u nas bezi vecsinu fiha tralala a ked hrat tak vlacikmi a puzzlami aj s babikami . kreslit by si kreslila ale iba s temperkami :D:D:D 😖
@dziabel_heh keď prší, obliecť pršiplášť, obuť gumáky a von! Veď je teplo, je iné, keď prší a fúka ostrý vietor, ja by som teda s mojím dieťaťom doma nevydržala, keby sme nešli von....tie dni do jeho šesť rokov, keď sme neboli vonku, by som ľahko spočítala. Ja som skôr mala obavy, aby mi ho sociálka nezobrala 😀 😀 mrzlo, chumelica a my v parku, za dažďa prebrúsil všetky mláky v okolí, palicou skúšal, aké sú hlboké. Ale zase nepoznal kašeľ, nádchu, chrípku až na strednej škole.
Ak ju chceš zabaviť, keď sa naozaj nedá ísť von, pozri na wwwmonressoridoma, sú tam perfektné námety.
Tak my sme riesili zaspavanie od babatka, a proste od nejakych 3 mesiacov zaspaval sam vo svojej postielke. Teraz bude mat pomaly 2 roky a zaspava sam vo svojej izbicke okolo osmej hodiny a nie je s tym ziadny problem. Proste umyt zuby, prezliect do pyzamka, polozime do postielky, dame pusu, povieme si pa pa, zhasneme svetlo a zaspi 🙂 Vyborne je, ze spi sam vo vlastnej izbe, vyspi sa lepsie aj on aj my rodicia 🙂

@barbora1522 Ak ti dieta vstava o deviatej doobeda, potom sa nemozes cudovat, ze ide spat neskoro. Bud mu posunies cas vstavania (a tym aj cely rezim dna) alebo to nechaj tak. Zjavne mu staci ten cas spania cez den a v noci a je na tebe, ci to poposuvas alebo nie.
Mne deti vzdy chodili spat skoro vecer, ale aj rano skor vstavaju. Ty si urci, ako ti to vyhovuje.