Kedy sa začalo vaše bábo plaziť?
Neviem sa dockat 😀 😀 😀
moja mala bambulka sa do 9 mesiaca ani len nepretacala, proste len lezkala, asi sa jej nechcelo. no a zrazu sa pretocila, posadila aj stvornozkuje, takze vsetko sme dohnali naraz. podla mna netreba stresovat, kazdy ma ine tempo
to sa ani ja neviem dočkať
plazit v 6 mes, lozit v 7 mes, postavil sa v 7,5 mes. Ale ved kazde deculo je ine, naco porovnavat...
starsia sa zacala plazit v koncom 7. mesiaca, po styroch zacala na prelome 8-9. mesiaca, chodit popri nabytku v 10. mesiaci a sma zacala chodit ked mala rok aj 2 tyzne.
Mladsia sa zatial plazi ako partizan, zacala den pred 7. mesiacom 😀
pre mna to aj u starsej aj teraz u mladsej bolo vyhodne, ze sa konecne dokaze sama premiestnit a viac sa tak zabavi ako ked len lezala a prevalovala sa 😉
nam sa nase krasne naucilo stvorkovat az ked vedela chodit (: teda okolo 9-10 meisaca a zasa nestvorkuje.. ona len a len choditt kade tade.. na kolena ju nikto nedostane (:
naš maly začal naskor chodit mal 10m ale par krat popadal tak sa boji a už nechodi iba za ruku.A po štyroch začal ked mal 10m a 3tyž.Dcera vobec ta začala chodit v 10m.
cca od 7meisacov plazil a potom tak o 3tyzdne zacal po styroch
náš malý sa začal plaziť, ak tým myslíš to, že sa ťahal ručičkami a odrážal nožičkami po brušku, na začiatku 7. mesiaca, ale štvoronožkovať napríklad až na konci ôsmeho mesiaca...každé dieťaťko je iné, jedinečné, netreba všetko hneď porovnávať, iba ak by odchýlka oproti ostatným detičkám bola príliš veľká.
doteraz sa nevie plazit (14 mes.), lozil od 8 🙂
Viem že su toto už stare príspevky ale je tu maminka ktorá somnou popise o plazení a 4nožkovani a sedení . Ktorej dieťatko toto začalo až v 9 mesiaci alebo neskôr. Ďakujem kludne aj spravu 😘
@ftefanka podla mna je to uplne v poriadku. každe dieta ma svoj sposob. ja som sa ako mala neštvornožkovala a vraví sa, že to sa musí, inak nebude mat dieta priestorovu orientaciu , ale zatial som sa nikde nestratila 🙂...mám susedu, čo sa jej dievcatko nehýbalo samo ešte v 9m lebo bolo plnsie, dojcene. moja dojcena nebola nikdy,doktor jej povedal že ma slaby svalovy tonus, poslal nas na nejake sukromne cvicenia vojtovky,a tým, že to bolo moje prvé dieta a ja 27ročná "vyhukaná" zo všetkého, tak som iba pritakávala...ale raz sa mi to nezdalo. videla som jej každodenné pokroky vo vnímaní, v sposobe ako na sebe pracuje. dal jej takuto diagnozu slabeho svaloveho tonusu, lebo orptoi inym detom v 2,5m ešte nedržala hlavu! pritom minimálne, keby to bral čisto tabuľkovo, tak sa to má hodnotiť OD 3m. Tak ale zavolali sme do sukromného centra, že sa chceme objednať, bol júl. Oni že majú voľné 1.10. Samozrejme dovtedy to dieta tak pokročilo (pomedzi to sme boli na kontrole u doktora raz, ale zastupovala ho doktorka a tá sa divila, že prečo nas posiela na rehabky).prišli sme do centra a tam doktorka povedala, že nevidí dovod na dalsie navstevy. na další deň sa začala plaziť. mala 4mesiace. ale už dva týždne predtým sa vedela krásne otáčat do strán, vnímať ten priestor okolo seba. teraz má 5mesiacov, plazí sa, nejaké závratné pokroky nerobí v tom pohybe, ale dokáže veľmi rýchlo sa preplazit, ked chce niečo chytit.keď ju niečo zaujme. mne to ako matke velmi ubližilo, možno niekto povie, že lepšie od doktora "prevencia", ale doktor by mal tiež zvažovať čo stojí a čo nestojí za stanovenie diagnozy. keď človek nie je v odbore vzdelaný, presedí nad tou "chorobou" za pc dni a hodiny, lebo sa chce dozvediet čo najviac. aj od toho sa pozná dobrý lekár, že povie tolko, kolko treba, vtedy, kedy treba.verím , že to myslel najlepšie. o to nejde ale. podla mna , ked matky daju na svoj instinkt, vedia veci posudit, čo sa javí a nejaví ako normálne...strach vie velmi paralyzovat.
@pavla137 už ma moja Ela 3 a pol roka a absolútne nič nezmeškala tým že sa sama vposadilaako 14 mesačná a že ako 19 mesačná sa sama postavila v priestore a začala chodiť. Nebola jej treba ani vojtovka a ani tabuľky. Skáče behá, už je školkarka. Ma už 3 mesačnú sestričku ktorá je úplne iná tá už držíhlavku ako nič, pretože každé dieťatko je iné , ale každé samo dobre vie kedy a na čo je už pripravené zvládnuť to samé bez vyvolávacích cvikov lebo tabuľka povedala. Čo sa týka hrubej notoricky bola lenivá Ela. Ale cikat sa mi pýtal a už 1 a pol ročná aj z pohára už píla sama bez objatia, ako dvojročná si už sama vylievala nocnik do zachodu sama sa šla vyvíjať že som ani nevedela a ani na noc od 1 a pol roka nenahala plienky.Dudku mala ešte pred 2 mesiacmi, všetci jej vraveli to nesmieš to je špatne taká veľká dačo ti kúpim ked ju závidíš a ona nie A nie, až jeden večer pred spaním mi sama povedala ja ju už nechcem už som veľká a bolo po dudku. TAKZE VELKA RADA PRE MAMIČKY:VERTE SVOJIM DETOM , ONI NAJLEPŠIE VEDIA KEDY SÚ PRIPRAVENE NA VŠETKO.👍😘😇😉
@ftefanka Dobrý deň, a prosím vas s dcérkou ste vôbec necvicili ani ste neboli na neurológii s ňou? Moja ma 8,5 a pretoči sa sama z chrbta na brucho tak 1-2* za mesiac. Plazenie nic, ani sa nedava na štyri. Len sa na brušku otáča okolo vlastnej osi a dava sa na dlane ale ešte len prvé vzpriamenie. Už začínam stresovať 🙈 dakujem krásne za odpoveď ;)
@mkaraska Dobrý deň. Áno bola som aj na neurologie v BB ale neviem Vám povedať ako sa volala pani doktorka už. No bola som tam len raz , lebo ako prvé čo spravila vytiahla na mňa tabuľky a začala čo všetko mala vedieť a nevie (popritom každé dieťa je úplne ine)a podľa tabuľky určovať diagnozu. Tak som sa postavila pozdravila a odišla. Takze ma nestihla ani len poslať na žiadne cvičenie. A veľmi veľa som sa o tom bavila s našou pediatrickou, ktorá jej urobila testy či nechýba dáky vitamín alebo nie je dáky zápal v tele. Všetko mala v poriadku pretože bola kojená(2 a pol roka) povedala mi že len ste nie je na to pripravená že je lenivšia lebo ona sa narodila 54cm a 4400g prirodzené takže bola dosť postĺačana v bruško a nemala tam toľko miesta aby sa mohla naťahovať takže mala trošku ochabnutejšie svalstvo ktoré sa koli vysokej váhe pomalšie rozhýbavalo.a povedala mi že dieťa ma čas kedy chodiť až do 20 mesiaca. Takze absolútne som to prestala riešiť a dobre som aj spravila. Nič nezmeskala všetko sama začala pomenej ale začala. Takze takúto mám ja skúsenosť. Ako skúste neurologa čo povie , možno vy natrafíte na lepšieho 😉 aspoň si budete istejšia.A potom napíšte z3 čo a ako. Ale určite nestresujte😊 chce to len čas.

no pozeram, ze tu su ini sikovnici, moja sa zacala plazit, ked jej vysiel prvy zub a to asi az v 7,5 mesiaci 😀 a stvornozkovat skoro az v 10-tich a o chvilu uz chodila popri nabytku a teraz si tlaci odrazadlo a tak chodi 🙂 @miska246 ja som sa tiez nevedela dockat a teraz jej stale som za zadkom, aby si daco nevyviedla, takze si to este uzi 😎