icon

Mačky a polročné dieťa

mimuska123_
3. nov 2012

chcem radu, moja svokra si zmyslela, ze budu mat vnutri 2mačky, ale mne sa to dako nepaci, kedze mame polrocne babätko, moze to skodit?su uz zaockovane

cuculiatko88
6. nov 2012

ja milujem macky,u rodicov mame kocura v byte ktory je pravidelne ockovany a odcervovany,viem ze mi mic nehrozi ani pri cisteni jeho zachoda...sestra je uz 2x tehotna a cele tehu bola v jeho blizkosti a takisto aj jej dcerka je s nim od narodenia a su zdrave.....dokonca si chcem macku zaobstarat aj k sebe do domov....ak sa o nu poriadne starame nehrozi ziadna choroba ani nic....

fiffinkaa
7. nov 2012

@yanielka no presne viem o čom hovoríš..hmm..a najhoršie je že mačka sa dostane všade, nijak sa tomu nedá zabrániť.. 😝

kinna
Odpoveď bola odstránená
magic08
7. nov 2012

@mimuska123_ ahoj, macku pri malom babatku by som nezniesla ani len nahodou... psa mozno skor, ale macku v ziadnom pripade, bez ohaldu na to, ci su alebo nie su zaockovane... 😒

iwusca
7. nov 2012

Ak je macka len v byte, pravidelne chodite k veterinarovi tak nie je problem, toxo nema mat odkial a ta sa prenasa macacimi vykalmi....ja ked som bola 1x tehu tak sme mali macku vbyte, zachod som jej cistila v tych jednorazovych rukaviciach alebo to robil mm 😉 takze v tomto problem nevidim, toxo mozete dostat aj ked sa radi vrtate v zahradke v zemi holymi rukami...my sme si teraz kupili zajacika 😀

lalinko2010
7. nov 2012

@mimuska123_ nesúhlas s tým, keby boli mačky ešte predtým ako sa drobec narodil, tak ok, ale teraz už nie. mačka je potvora, my máme doma 14 ročného kocúra, syn má dva roky, kocúr je najobľúbenejšia hračka u neho a detská lekárka v tom nevidí problém, nakoľko kocúr bol ešte predtým ako malý prišiel na svet. alergologička pri prvej návšteve hneď že kocúr preč, a pri druhej návšteve vraj imunita tip top, zabudla že máme kocúra, keď som jej ho spomenula, tak pozerala na mňa o čom hovorím. malý ledva chorý 🙂
ale keby sme kocúra nemali, tak by som ho teraz nechcela malému, čiže na tvojim mieste sa rázne postavím proti mačke!

lalinko2010
7. nov 2012

@kinna
@magic08 - keby sa dalo dať k odpovedi " nepáči sa mi ", tak vám ho dám aj trikrát!!!!! za to čo ste napísali, ale je to váš názor......
pokiaľ ste nežili s mačkou neviete čo to je!!!!!!

kinna
Odpoveď bola odstránená
lalinko2010
7. nov 2012

@kinna ja žijem s mačkou v byte snáď dokopy už 20 rokov, neviem čo sú choroby, stále sme mali nejaké zvieratá, mačky, korytnačky, papagáje, rybičky.
deťom doporučujem zvieratá - mačky, psy - názor starého lekára!!!!

kinna
Odpoveď bola odstránená
bluff
7. nov 2012

Neviem preco by macky nemali byt pri detoch. To je zas co toto za predpotopny, zastaraly a uplne neopodstatneny nazor?

lalinko2010
7. nov 2012

@kinna kto nevyrastal so zvieratami v byte, nevie o čo prichádza! ale v poriadku, každý vie čo robí a prečo to robí!

elise
7. nov 2012

my máme kocura 12 ročneho a mám 6 ročn dieťa ačakáme v januári druhe. je super mať doma mamčičku a ohladom toxoplazmozy dá sa chytiť zo zeleniny a mäsa u mačky sa prenáša iba vtedy ak zje nakazenéo vtáka alebo myš. náš kocur je zaočkovaný pravidelne odčervovaný toaleta sa mu čisti denne. vidim velmi pozitivne učinky pre maleho ked sa s našim kocurom hrá, ten je trpezlivý nikdy mu neubližil a to ked som maleho doniesla z pôrodnice sme ešte v dome nemali vnutorne dvere do izieb, kocur spával s nami v izbe pri nohách niky ani náznakom nešiel do posielky maleho a dokonca mi ho aj strážil ked som bola v kupelni a malý zaplakal (mám poruchu sluchu) tak prišiel za mnou a volala ma k nemu. všetci mi vraveli už počas tehu že nebezpečne ......že maleho potom prilahne zadusi .....nikdy nič take sa nestalo. toxoplazmozu - test som si dala robiť aj v prvom aj terez výšla mi negatívne a s tým že som ju nikdy v živote nemala ani neprekonala a to som v detstve zachranovala tulave mačky a u babky toho bolo vela. treba ten hon na "bosorky" trošku obmedziť. malý sa naučil starať sa o kocura, výhoda je že nepotrebuje kocur tolku pozornosť ako psy. kocur je individualista ked nechce aby sme ho hladkali tak to dá najavo. dokoca aj moja mama zarytá proti všetkým mačkám ho má rada a vždy ho pohladká ked je unás. a chlpy? padaju 2x do roka na jar a na jesen máme kotulku s ktoru sa chlpy odstranuju. nedávame mu zbytky z kuchyne ale kupujeme mäsove kapsičky a granulky. napriklad aj niektorí ľudia maju fixnu ideu že mačičke patri mliečko pritom je vhodne iba mačiatkam dosle mačky maju po nom žaludočne a črevne problemy. náš kocur má aj trávičku doma v kvetináči tým si vyčisťuje tráviaci trakt. ja odpuručam mačky doma a dokonca nášho kocura budeme mať aj ked sa nám v januári narodi mala a som veľmi rada. ak je mačka pravidlene zaočkovaná odčervená pod dohladom veterinára, čisti sa mu pravidelne pelech aj záchod a nechodi celý en po vonku je to bezpečne aj pre novorodenca. a zástancom že chlpy prehltne dieťa tak chlpy u nás v dome nelietaju🙂 inak aj psy maju chlpy a častokrát väčšie ako mačky a chodia po vonku kde sa im podari čo to zhltnuť a ľudia ich predsa maju doma.

elise
7. nov 2012

@fiffinkaa nedostane sa mačka všade záleži ako si ju naučíš, náš kocur napriklad nechodi po stole ani neskáče na záclony ani na nabytok má svoju doštičku na škrábanie pazurov. náš kocur dokonca počuva na meno a vie základne veci ako papť, chod preč pod sem.

vivusika
7. nov 2012

@cuculiatko88 u nás tak isto je stále mačka aj pes 🙂 náš kocúr má sedem rokov a aj keď bývame v rodinnom dome, kocúr žije vo vnútri, von sa chodí iba prebehnúť. Samozrejme je pravidelne odčervovaný a očkovaný. Ja som prakticky mala obe tehotenstvá aj obe deti v prítomnosti mačky. Keď som priniesla z pôrodnice malého, kocúra ani nenapadlo ísť k nemu do postieľky alebo kočíka, obzeral ho iba z komody vedľa postieľky 😉 Nechodí po stole ani po linke, nič neničí...A môžem povedať, že deti sa s ním hrajú ako s bábikou, od nich si nechá všetko, dokonca aj poobliekať a uložiť do kočíka pre bábiky 😀

magic08
7. nov 2012

@lalinko2010 praveze som s mackou zila, preto ten nazor... netraba si vsetko pripustat... macka je nevyspytalene zviera, ktore nevychovas, tak ako napr. psa... ja by som k malemu babu macku nepustila a viem preco to hovorim... tot vsjo... ty si k svojmu dietatu pustaj koho chces, je to tvoje dieta, ty budes znasat nasledky...

lalinko2010
7. nov 2012

@magic08 nerozčuľuj sa!

magic08
7. nov 2012

@lalinko2010 ja? 😅

lavyrle
7. nov 2012

ja som citala na tuto temu vyborny clanok od profesora Dluholuckeho, pediatra kde okrem ineho pise, ze su vyskumy, ktore jasne dokazuju, ze dieta, ktore vyrasta v domacnosti kde je zviera - resp. od mala je v kontakte so zvieratom tak ma lepsiu imunitu.
My mame 2 psov a jedneho kocura. Vacsinou su vonku, aj spia vonku, ale zas, ked je burka tak su vsetci nasackovani dnu a kocur si dnu aj rad vylihuje. Decka sa k nim tulia, mladsi syn dokonca vyhanal psa, ked bol steniatko z jeho pelechu a spali tam spolu 🙂 do postele ci do spalni a detskych izieb zvierata nechodia, je to na poschodi. Zvierata mame ockovane, pravidelne odcervovane, chodime s nimi na prehliadky. Ja som stastna, ze deti maju k zvieratam vybudovany vztah, musia sa o ne starat - takze aj ista vychova k zodpovednosti. Chori nebyvaju 🙂

lavyrle
7. nov 2012

a inak najlepsia skrysa, ked sa decka hraju vonku na skryvacku je v psej bude 😀 aj tu pravidelne dezinfikujeme. Klop-klop, ale nase deti nemaju ziadnu alergiu, ATB brali velmi vynimocne a mozem spocitat oboch na prstoch jednej ruky. Pritom starsi ide mat uz 10, mladsi 5

lavyrle
7. nov 2012

@kinna toxoplazmozu skor dostanes zo zle umytej zeleniny - napriklad 🙂 domaca macka, ktora nebeha von a nezerie surove maso ma nulovu sancu nakazit sa a potom prenasat toxoplazmozu 😉

fiffinkaa
7. nov 2012

no baby takže prišli prvé výsledky a su v poriadku, takže čakáme na výsledky na toxoplazmozu..mňa fakt asi drbne..čo mám robiť aby som tie beštie vyštvala z nášho dvoru..som zúfalá už..

lavyrle
7. nov 2012

@fiffinkaa a ake vysledky cakas? Ja len ziram na ten tvoj prvy prispevok. Mame aj skalku, aj travnik, aj kocura 😀 nemam nic obsrate - macky neseru na travnik, ale skor do zeme alebo do piesku, aby si to mohli zahrabat. Pieskovisko aj my zakryvame. Nas kocur chyta mysy - byvame v dome a napriklad tuto jesen bolo mysi viac ako dost - kazdy den doniesol aj dve-tri - smaozrejme zabite 😝 no lepsie akoby mi mali behat po dome. Toto je jeho hlavna napln prace a z mojho pohladu je vykonny dost 😀
Bez ohladu na to ci mas macku alebo nemas, nikdy nevies ci v zemi nie je nejaky sajrajt, takze u nas plati jedine - vzdy, ked idu deti dnu alebo idu nieco jest - musia si umyt ruky, to iste ovocie, zeleninu zo zahrady. Ostatne neriesim, lebo by som sa scvokla - vsade na nas cihaju virusy, bakterie a ine pliagy

fiffinkaa
7. nov 2012

@lavyrle no zíraj,...ja mačku nemám a nikdy v živote by som ani nechcela..hnusia sa mi aké si špindíry špinavé..susedia majú 4 z lava a suseda 2 z prava..
No moja milá jasné že Teba si neobserú..u domácich žerú a u susedov serú..
No či hrabú do trávnika alebo sa len vyserú a ledabolo pohrabú labkami to nejdem preberať s Tebou..skalka to isté na oranžovej kôre len tak na vrchu hovná..neviem či mačky zmenili návyky alebo čo?ale smrad neskutočný..jeden veľký humus..
Aj u nás platí umývanie ruk, ale takéto poučovanie mi ide dosť na nervy..nie sme žiadna zanedbaná sociálna rodina..
Čakám na výsledky na toxoplazmozu, malý ma problémy a doktorka prvé čo sa spýtala ked ho vyšetrila: "máte mačky?"..budem rada ak to nebude ta toxo..uvidí sa..
nemám rada mačky, bojujeme s nimi od kedy sme postavili dom a ked mi toto doktorka povedala, tak 100 čertov do mna..keby mi to tu furt po dvore nebehalo, háved jedna..
Mne je jedno aký ty máš vzťah k mačke, kludne si s nou aj spávaj ak sa ti nehnusí..
Ale mačky na meste nemajú čo hladať..

lavyrle
7. nov 2012

@fiffinkaa a vies ako sa toxoplazmoza prenasa?? Ze je to najma z neumyteho ovocia, zeleniny, nespravne tepelne upraveneho masa a az potom za tym mozu byt macky? Ja nie som nejaky zastanca maciek - skor psov, ale toto su take dezinformacie. Samozrejmostou je zodpovedny pristup majitela macky - teda ockovanie, odcervovanie. Nas kocur je kastrovany a co viem tak sa netara. A kedze mame aj psov - nepride ku nam cudzia macka 😉
A v meste mas omnoho vacsie nastrahy v podobe napriklad mnozstva potkanov a inych hlodavcov, ktori prave siria kadejake pliagy....v noci sa hmyria kde kade....staci si potom neumyt ruky a je to.

fiffinkaa
7. nov 2012

z mačiek sa prenáša mačacím trusom..

fiffinkaa
7. nov 2012

@lavyrle z mačiek sa prenáša mačacím trusom..

lavyrle
7. nov 2012

@fiffinkaa ano, to viem. Podľa výskumov asi 60% ľudí toxoplazmózu prekonalo, pričom najčastejšia príčina sa uvádza konzumácia nakazeného (polo)surového hovädzieho mäsa . Zvyšných 20% sa delí medzi zle umytú zeleninu a mačky.
Pre človeka s dobre fungujúcou imunitou je to pomerne ľahko zvládnuteľné ochorenie, ktoré sa buď vôbec neprejaví alebo má podobné príznaky ako chrípka. Príznaky (ak nejaké sú) o niekoľko dní zmiznú, človek si vytvorí protilátky a je doživotne chránený pred každou ďalšou infekciou.Najviac ohrozenou skupinou sú nenarodené deti. Pokiaľ sa budúca mamička infikuje tesne pred otehotnením alebo počas prvého trimestra, zvyčajne dochádza k potratu.

Tvojmu dietatku prajem nech cim skor pridu na to co mu sposobuje problemy, no podla mna to toxo nebude. A nehnevaj sa na mna - nie som nejaka chovatelka maciek 🙂 tiez mam dve deti a ked sme si tohto brali z utulku, najprv som si o tom vsetko mozne precitala. Tak vam prajem rychle vyzdravenie, nech uz je to cokolvek

vivusika
7. nov 2012

mačky nie sú neviniatka, ale prenos môže nastať aj inde http://sk.wikipedia.org/wiki/Toxoplazmóza u mačiek chovaných doma obavy určite nemám a najmä keď sú pravidelne zbavované parazitov a očkované 🙂

barbade
7. nov 2012

@milka1978 prepac, ale tvoje informacie a to co pises, to je uplne predpotopne, sama povera, samy blabol. Toxoplazmoza od macky chyta velmi tazko, skor ju dostanes zo zle umytej zeleniny ... a to s tym macacim chlpom a ocohrenim tehulky 😀 😀 😀 sialene teorie. Odporucam ti precitat tento clanok dole, aj tvoja kamoska asi skor dostala toxo z osratej jahody nez od macky.

Ad toxoplazmoza http://www.mackysos.sk/index.php?ktory=Toxoplaz...

Ja osobne som pocas tehotenstva poskytla depozit dvom 'varkam' maciek a to toxo nemam ani len prekonane, kazdopadne som zachranila par zvieracich zivotov a teraz sa maju skvele v novych domovoch. Som maximalne zdrava a stastna a moje dieta bude presne take iste tiez 😉

@mimuska123_ Vobec sa nie je coho obavat, prave naopak. Deti vyrastajuce v spolocnosti zvierat budu mat casto omnoho lepsiu imunitu, mensiu nachylnost na alergie a taktiez sa im lepsie rozvija cit pre zive bytosti a empatia. Zvieratka prinasaju do zivota vela radosti ale nie su to zive hracky, dietatko postupne treba ucit ze musi zvieratka respektovat, neublizovat im a podobne. Mozes tym len ziskat, nemas co stratit.