icon

Mačky a polročné dieťa

mimuska123_
3. nov 2012

chcem radu, moja svokra si zmyslela, ze budu mat vnutri 2mačky, ale mne sa to dako nepaci, kedze mame polrocne babätko, moze to skodit?su uz zaockovane

elise
7. nov 2012

@fiffinkaa môže sa prnášať mačacimi výkalmi ale musi byť ta mačka nakazená čiže musela zožrať nakazeneho vtáka alebo myš.
inak kupte si psa ten vám zaženie susedove mačky🙂 ešte ohladom výkalov mačka vždy po sebe dôkladne zhrabe čiže vykadi sa bud do piesku alebo kopčeka čerstvej hliny.
možno to boli výkali njakeho škrečka poľného (to sa dá zistiť ak su aj v trávniku diery) alebo to mohla byť aj lasička (bývaju aj v mestách)
chápem že si nrvozná že sa bojiš či nemôžete mať toxpoplazmozu ale naozaj sa skôr dostane tospoplazmoza z nedostatočne upraveneho mäsa a zeleniny. stačí ked robiš mäsko a utrieš si ruky do utierky alebo koštneš mäsko ked robiš faširky alebo len umyješ pod tečucou vodou zeleninu ale nevyšuchaš ju a neutreš do sucha popripade ked krájaš nožom zeleninu a ideš snim krájať mäso.
držim palce nech ste v poriadku🙂

barbade
7. nov 2012

@fiffinkaa Spindiry spinave 😀 Ty si prosim ta kde a kedy naposledy videla macku? Su to uzkostlivo cistotne stvorenia, ale tvoja averzia z teba vrieska tak hlasno, ze to je uplne jedno, ake argumenty clovek poskytne. Tiez si aspon precitaj clanok, co som poslala tu hore. Ak uz hovorime o macacom truse, tak by si si musela trosku dat, tak na ochutnanie 😝 Alebo sa babrat s trusom a potom sa ist najest s neumytymi rukami. Od macky chovanej doma nechytis ale vobec nic , kludne si daj, na skusku 😎
Je mi smutno z ludi ako si ty, siric nenavisti voci stvoreniu, ktore ti nic nespravilo. Smutne, ze takto nenavistne budes vychovavat aj vlastne deti, to potom zas bude v spravach ako nejaky fracek dokopal macku alebo ju zapalil?
Este ze ty urcujes kde ma kto co hladat...

lavyrle
7. nov 2012

veru tak - macka je velmi cistotne stvorenie. Tiez poznam ludi, ktori nemaju radi macky pre ich povahu. Ok, ja to respektujem. Ibaze sa neda nereagovat na taketo informacie, ktore nemaju s realitou nic spolocne. A napriklad nasa macka absolutne nechodi na stol, linku - toto je pre mna nepredstavitelne. Takze iste - treba dodrziavat iste pravidla a macka je dost inteligentny tvor na to, aby to chapala. Tiez si myslim, ze tym, ze mame radi zvierata a takto vychovavame aj nase deti (v lete sme napriklad zachranili maciatko z potoka, ktore tam zjavne niekto hodil - zaockovali, odcervili a nasli mu pekny domov) - verim, ze v nich budujeme lasku k zivym tvorom - ci k ludom, ci k zvieratam

elise
7. nov 2012

jedno chápem že nenávisť k mačkám pretrváva zo stredoveku kdy mačky pripisovali k bosorkám a o čiernej mačke koluju správi že je to zle nebezpečne...nikto nmeusi mať rád mačky nadovšetko na svte ale je to živý tvor a podla nášo kocura môžem povedať že aj inteligentný (aj v starovekom egypte si mačky uctievali)

roxi
7. nov 2012

nedá mi nenapísať, máme doma 2 mačky, mali sme ich ešte pred narodením drobcov, máme ich stále a od kedy mám malé deti prichýlili sme 5 mačiek z ulice (jasné, nie naraz) naposledy to boli dve malinké asi 2-3 týždňové chúďatká, ktoré ešte ani papať nevedeli, len sme ich krmili striekačkou (neviem čo to bolo za bezcitného blbca, čo ich pohodil také malé pri ceste 😠 ) a i keď máme doma i pouličné mačky, deti sú zdravé, žiadne alergie nemajú, žiadne choroby a vzťah k zvieratkám majú úžasný. Takže dúfam, že im to zostane aj keď vyrastú a budú aj oni pomáhať týmto krásnym a úžasným tvorom.
A čo sa týka toxo - od mala som bola v kontakte s mačkami (aj pouličnými, chorými) a napodiv som ju neprekonala a ako už baby vyššie písali skôr ju dostanete z nedostatočne uvareného mäsa, alebo zle umytej zeleniny. My sme pred prvých tehotenstvom dali urobiť aj vyšetrenia našich miciniek na toxo, manžel nosil krv do nejakého výskumného ústavu tu v BA a tam sa na neho pozerala ako na exota, že prečo si dávame tú námahu, keď nakazenie sa toxo od mačiek je v porovnaní s inými veeeľmi nepravdepodné a mačky vraj majú na svedomí fakt mizivé percento nakazenia toxo.
Človek sa môže totiž nakaziť toxo len z ich trusu (čiže ak zanedbáte hygienu) a aj to len ak to má mačka v aktívnej forme - teda toxoplazmózmu a to má mačka (ak sa vôbec niekedy nakazí) v aktívnej forme len 2 týždne počas celého života - potom je imúnna a už sa od chorobu nemá a ani sa nedá od nej nakaziť. A to by teda musela byť fakt poriadna náhoda, aby ste vystihli presne tie 2 týždne a ešte k tomu, aby ste práve vtedy zanedbali hygienu a preniesli si čo len minimálnu časť ich exkrementov do úst.

fiffinkaa
7. nov 2012

@elise od škrečka polného kopy do ruky 😀 😀 😀
dakujem 🙂

@barbade kedy som naposledy videla mačku? aj teraz mi popod okná prechádza jedna pupkatá vypasená sa tu predvádza..Daj si ty mačací trus od susedovej a potom mi povieš ako si obstála 😀

fiffinkaa
7. nov 2012

@lavyrle dakujem

elise
7. nov 2012

@fiffinkaa škrečok poľný nie je taký mini ako predávaju v obchodoch zo zvieratmi 🙂 škrečok poľný má aj 20 cm

roxi
7. nov 2012

@fiffinkaa mali sme vždy doma mačky, teraz som síce v byte, ale predtým som bývala roky v dome, ešte nikdy, ozaj nikdy som nevidela, aby sa mačky vyprázdnila niekde na trávniku, hľadá si mäkké miesto, vyhrabe jamku, vykaká sa a zahrabe, ešte to skontroluje, očuchá a ak sa jej to nezdá dobre zahrabané, tak pokračuje, kým to poriadne nezakryje, takže neexistuje, že sa ti na záhrade povaľujú mačacie výkali

ewellina
7. nov 2012

My máme mačku kvôli myšiam. Je to relatívne čistotné zviera, chodí pekne na záchodík, ale... Nikto nemôže s istotou tvrdiť, že keď vyskočí na stôl potom, čo pobehala labkami po tom svojom záchodíku, že sa nič nemôže preniesť. Mimochodom, včera som našla pri jej záchodíku pohodenú detskú knižku a na nej kúsok mačacieho hovna... 😖 Inak deti s ňou majú pekný vzťah, ale odkedy ju máme, tak jedávame už len z tanierikov. Už nedovolím deťom položiť si chlieb iba tak na stôl... Ja jej síce zakazujem behať po stole, ale viem, že v noci aj tak behá. Keď som tam, tak si nedovolí, ale keď spím, alebo keď tam nie som, tak nemá problém vybehnúť na stôl... 😠

fiffinkaa
7. nov 2012

@roxi jáj bože milujem ženy ktoré vedia lepšie ako JA čo ja mám na dvore a v záhrade 😀 😀 😀
Mám ti to zabaliť a poslať postou?....ako fakt sa bavím 😀

roxi
7. nov 2012

@fiffinkaa ak neznášaš mačky a chceš na nich napísať niečo negatívne, tak napíš niečo čo je uveriteľné,
- ak ti vadí, že neposlúchajú na slovo tak to asi skôr preto, že ty rada riadiš iných, áno, psovi sa dá rozkazovať, mačka je inteligentné stvorenie, nedá sa riadiť, nedá sa s ňou manipulovať, je vhodná preto iba pre ľudí, ktorý dokážu žiť spolu so zvieraťom a berú ho ako rovnocenného ako člena rodiny, nie ako nejakú vec, s ktorou si môžu robiť čo chcú.
Ale viem, že sú ľudia, ktoré zvieratá neznášajú, len akosi zabúdajú, že aj ľudia aj zvieratá sú súčasťou prírody a mali by nažívať v harmónií, ako som už raz niekde napísala, táto planéta patrí všetkým, teba síce hnevá, že ti chodia na "tvoj" pozemok, ale pre zvieratá neexistujú vlastnícke vzťahy, to akobysi vtákom chcela zakázať prelietavať cez vašu záhradu, aby ti tam náhodou tiež niečo od nich nepadlo. Viem, že zachádzam do extrému, ale jednoducho zvieratá tu už nemajú žiaden životný priestor, lebo my ľudia si myslíme, že všetko patrí len nám, z toho mi je veľmi smutno, ale to ty nepochopíš. To by chcelo trocha viac lásky k živým tvorom a trocha empatie 😉

roxi
7. nov 2012

@ewellina
toto sa môže stať, lebo v záchodíku nemajú toľko priestoru na zahrabávanie, takže ked sa pokúšala to hovienko zahrabať tak sa mohlo stať, že ho práveže vyhrabla a keďže knižka bola tesne pri záchodíku tak sa stalo 😖

roxi
7. nov 2012

@fiffinkaa tvrď si svoje, ale fakt by som chcela vidieť tú mačku, ktorá sa len tak vykadí na tvrdom povrchu, to ti proste neuverím, mačky vždy idú do mäkkého a vždy vyhrabú jamku - práve preto nie je problém ich dovať aj v byte, inak by aj mačky chované v byte kadili hocikde.

ewellina
7. nov 2012

@roxi Ja viem, že to tá mačka neurobila naschvál, ale aj toto patrí k tomu, mať mačku v byte.

fiffinkaa
7. nov 2012

@roxi no mne je to jedno či mi ty veríš..
nie je z nich žiaden osoh, brlošia sa v deckom kočíku, zničili nové podušky zo záhradnej súpravy, všade samé bahno, otlačené packy, chlpy..mne sa hnusia. Môžeš luxovať kolko chceš, otvoríš vchodové dvere a každý hned vie že v tomto byte, dome je nejaké zviera..páchnu.
Nemám nič proti iným zvieratám..ale mačky su nechutné..

lavyrle
7. nov 2012

@fiffinkaa chytaju mysi, nie? To hadam uznas 😉

elise
7. nov 2012

@fiffinkaa musim ti protirečiť náš kocur nepáchne a ked otvoriš naše dvere na dome tak ani by si nezistila že máme kocura vôbec nepáchne nič.

milka1978
7. nov 2012

@barbade ale ja neodsudzujem mačky ako také .... len pri malých deťoch a tehotných ženách ... jednoducho sa toho bojím, odkedy som videla aké má následky tá choroba .... a či mi niekto verí alebo nie tak to ja už neriešim 🙂 ..... povedala som si svoj názor .... a ako som už písala vyššie 100 ľudí 100 chutí a názorov 🙂

roxi
7. nov 2012

@fiffinkaa bola si už v byte, kde niekto chová mačky? Pokiaľ ich nezbadáš ani nevieš, že tam sú. Cítila by si len ak by ich záchodík nebol pár dní vyčistený, tak by bolo cítiť pach ich výkalov, ale ich, ako zvieratá nie. A ak je záchodík pravidelne čistený tak nie je ich cítiť vôbec, skutočne sa vyjadruješ k veciam, o ktorých nemáš ani šajnu. Mačka je hádam okrem medvedíka čistotného - najčistejšie zvieratko.

Do kočíka ti chodiť môžu, hľadajú mäkké, teplé miesto, kde si môžu v noci, ak im je chladno pospať, takže ten ti len odporučím prikryt, alebo ho dávať na noc dovnútra, ak ho zvykneš mávať vonku.

cuculiatko88
7. nov 2012

@vivusika nas kocurik chodi aj po stole aj po linke ale nechodi vobec von...moje krsniatko je s nim stale a nema ziadnu alergiu ani nic,za chvilocku bude mat sestra druhe a ja prve a nemam strach,milujem naseho kocurika 🙂

ricko
7. nov 2012

Do tejto témy musím prispieť aj ja. Mám doma 3 mačky, z toho najmladšia má 11 rokov, najstaršia 16, nikdy som nemala žiaden problém, ani v tehotenstve, chorá som tak maximálne 1 x do roka a to len chrípka. Mačky chodili aj von, bývame na prízemí, takže vždy som ich vypustila na balkón a oni povyskakovali a keď mali dosť prechádzok, vyskočili naspäť. Teraz sú už pohodlné a sú len doma, maximálne na balkón, moja Nelka ich zbožňuje, občas ich síce pripučí 😀 , ale neublíži. Tiež nebola chorá. Samozrejme sú očkované, odčervené a doma vysávam každý deň, lebo chĺpky len tak lietajú, keď ich malá hladká. Keď som sa pýtala veterinára aká je šanca dostať od takejto domácej mačky toxoplazmózu, vravel, že minimálna. Toxoplazmózu vraj môže dostať mačiatko a jeho imunitný systém si s ňou poradí, takže dospelá mačka je už imúnna voči toxoplazmóze. Skôr je to o tej hygiene, umytej zelenine, mäse ...! Sú to super spoločníci 🙂 a šmajchlovníci 😀

lavyrle
8. nov 2012

inak na chlpy je super roboticky vysavac - ja ho pustam kazdy den 😉

lussy23
8. nov 2012

@kinna
@magic08 baby deťom oveľa viac ublíži keď ich rodičia vychovávajú vo vatičke v sterilnom prostredí, ako keby žil is mačkou.

lussy23
8. nov 2012

mne nejde do hlavy, prečo sa so všetkým tak preháňa. prečo by v dome nemohlo dieťa vyrastať so psom alebo s mačkou?

fiffinkaa
8. nov 2012

@roxi kočík už nezvyknem mať vonku, koli mačkám robím v lete každý večer opatrenia, schovávam podušky, deky dovnútra dokonca aj svietniky, lebo to ked nechám na stole..tak to poprekacujú, z vína poháre porozbíjajú..ach len oštara je..človek si kúpi pozemok a nemože si na ňom slobodne nechať veci tak ako chce..to bytoví ľudia nemajú takéto problémy, zaplatia si daň za byt 16 e na rok, kdežto my si zaplatíme 200 e za rok a sme obmedzený..
Nerozumiem,mám tu 6 mačiek na záhrade..dokonca jedna mala na jar dve mačiatka..a už sa to vyhrievalo u nás na studni!..tak mi nepíš že o tom čoho su mačky schopné nič neviem..

acko
8. nov 2012

@mimuska123_ myslim ze po zdravotnej stranke sa nemas coho bat 😉 😉 😉

@ricko ja ta este doplnim, ze ak macka toxo dostane, tak len raz za zivot, a oocyty (co su vajicka tohto parazita) v hovienku vylucuje len pocas tychto 2 tyzdnov... v tomto case by to hovienko muselo stat v zachodiku 48-72 hodin (co je cas potrebny aby vajicka dozreli), po tejto dobre by ho tehotna zena (resp. clen domacnosti) musel zobrat hovienka do ruk, pohrat sa s nim, a potom si neumyte ruky pooblizovat 😀 takze logicky si zratajte ake su sance...

ano, vela maciek toxo prekonalo (hlavne ked su vonkajsie), ale mimo tych 2 tyzdnov uz nemozu nakazit.
co udavaju informacie na wikipedii a inych portaloch, cca 60% obyvatelstva toxo prekonalo, ale absolutna drviva vacsina ju ma zo zle umytej zeleniny, alebo tepelne nedostatocne upraveneho masa. a nie z maciek 😀 a prekonana toxo nie je hrozba, takychto prekonanych chorob ma clovek za zivot za sebou ajajaj... hrozba je ked zena toxo dostane v tehotenstve... ale to by musela prist do styku s hovienkami nakazenej macky 🙂 to skor vacsia sanca je fakt z nejakeho zle umyteho salatu niekde v restike - na toto by som si viac davala pozor!
ja napr. zijem s mackami doslovne cely svoj zivot a dala som si robit testy na toxo a negativne... takze asi tak 😉

ja si myslim ze praveze je uplne super ked dieta vyrasta s dietatom od utleho veku. myslim ze ak zviera (psa, macku), tak bud od narodenia, alebo potom az od skolopovinneho veku. lebo ak ma babo pri sebe zvieratka od toho veku kedy zacina vnimat, tak je na ne zvyknute a nerobi im zle - od malicka si vytvoria vo vztahu pravidla... naopak, ak dieta "dostane" zviera vo veku 2-4 rokov, tak to je vek kedy je zviera pre neho nieco fascinujuce, stale za nim bude behat, natahovat ho... plus aj co sa tyka imunity - ak dieta vyrasta so zvieratom je prirodzene vystavene pritomnosti alergenov, co posilnuje imunitu, a mozno zabrani tomu aby dieta v neskorsom veku trpelo na tento druh alergie. dokonca sa odporuca ze je dobre ak uz v case tehotenstva su v domacnosti idealne 2 zvierata (mix alergenov z dvoch zdrojov).

@fiffinkaa to co som vyssie napisala samozrejme nic nemeni na skutocnosti, ze nie je prijemne pokial clovek zije v dome a na zahradku mu chodia cudzie vonkajsie macky na toaletu ☹ chapem tvoj hnev a zhnusenie... a tiez beriem to, ze nie pre kazdeho su macky to najprijemnejsie zviera... (o mackach sa vela krat hovori ze su falosne - co nie je pravda, ludia su falosnejsi 😀... ze su spinave - co opat nie je pravda, lebo zdrava macka je zviera veeeelmi cistotne...). ja patrim medzi ludi co miluju ako psiky tak aj macky, ale keby som mala dom a zahradu, tak urco by ma netesilo ak by mi cudzie macky chodili na zachod kakat.... ale existuju na toto humanne sposoby ako tieto macky odplasit, alebo im zabranit chodit na pozemok - v prvom rade dobry plot, alebo nejake rusicky, alebo psik (ale neucit ho aby macky napadal a zabijal, len proste aby ich zahnal prec. lebo ak psa naucime agresivite na macky, pestujeme v nom agresivitu ako taku apotom sa necudujme ked zautoci na ineho psa, alebo dieta...). zadaj si do googlu nejake klucove slova ako odplasit macku zo zahrady - a vyhodi ti mnozstvo informacii, prestuduj, vyskusaj. ak mate na zahradke pieskovisko pre dieta, tak urcite ho treba zakryt v case ked sa tam deti nehraju...

a hlavne nemysli negativne a nenavistne voci mackam, lebo to na co koncentrujes svoje myslienky sa ti pekne vracia naspat... tie macky su potvory, ja si niekedy az myslim ze bosorky male, oni velmi dobre dokazu vycitit aku ma clovek voci nim naladu a chodia ho trestat 😉 keby sme sa dokazali pozriet na to co si macky myslia, boli by sme veeelmi prekvapeni podla mna 🙂 takze nedavaj im najavo svoju nenavist.
naopak, mozno by som skusila zaobstarat si nejaku teritorialne silnu macku - macky su teritorialne zvierata, a aj by to bol osobnostne silny jedinec, tak dokazal by ostatne macky z vasho pozemku vyhnat 😉

acko
8. nov 2012

@fiffinkaa tak vsetko ma svoje vyhody a nevyhody. v panelaku mas len ten kus plochy ohraniceny stenami, a vadit mozu asocialni alebo zli susedia... v dome mas zahradku a to prinasa vyhody a aj mnohe neprijemnosti - vadi zase hmyz, vtaky, krtkovia, macky... to proste prinasa dom a zahrada a zivot viac spaty s prirodou. nadavat na to je pre mna taky isty nezmysel ako ked clovek nadava ze v panelaku mu nad hlavou dupu susedia...
treba to brat tak, ze ten pozemok je tvoj akurat na papieri. ale prirodu nemozes vlastnit. tie macky nevedia ze vy mate pozemok niekde na katastri zapisany a je im to suma fuk 🙂 oni tam boli nez ste sa tam nastahovali a ich potomkovia budu tam chodit aj ked vy pomriete. 😉 😉 treba sa nejak naucit zit v intenciach tychto obmedzeni - uplne naj by z tohto hladiska bol ten plot. ale to vam mozno zase budu vadit vtaciky ktore vam tam priletia na stromy a budu cvirikat? 😉 proste dom je dom, co uz...

fiffinkaa
8. nov 2012

@acko ale to nie..máme aj budku pre vtáčiky..krmime v zime 🙂
zo všetkého toho čo si vymenovala čo nám môže znepríjemňovať život..tak si trafila len tie mačky..napr. vadia ti komáre hej? kúpiš Reid..nebudeš trpieť štípance..

fiffinkaa
8. nov 2012

@acko jáj moja aj starý mudrc Ti povie že mačka sa dostane všade, vyskúšané..kúpili sme také pletivo čo sa dáva na zajačince s takými okami cca 2cm..kolom celého pozemku sme to zakopávali do zeminy a prichytávali o náš plot, aby sme odstránili tu fugu medzi zemou a plotom..preskočia,... po streche zimnej záhrady ma chodia plašiť..na kuchynskom okne ma strašia a hladia mi do očí.. 😝

Jedine čo platí je pes..no len vieš ja nemám čas na to sa starať o psa, mám dve malé deti a študujem dialkovo..to sa nedá..