Mačky a polročné dieťa
chcem radu, moja svokra si zmyslela, ze budu mat vnutri 2mačky, ale mne sa to dako nepaci, kedze mame polrocne babätko, moze to skodit?su uz zaockovane
ja suhlasim s acko 🙂 nemame hlodavcov, lebo mame sikovnu macku a nemame cudzie macky, lebo mame sikovnych psov 😲 a mam aj dve male deti, aj podnikam, aj muza mam, aj zahradu 😝 niekedy je to o drzku, ale aj tak sa mame vsetci radi. Aj s tymi zvermi neuzitocnymi 😵
@acko manžel je pracovne vyťažený..som rada ked je nedeľu doma, takže nedá sa so psom nič riešiť..
Ja nie že z duše nenávidím mačky, ale idú mi na nervy a preto ich nemám rada..lebo nás obťažujú..so susedmi nie je reč, bývaju v byte a chodia ich len krmiť..ako nechápem načo to tu držia vôbec, strážiť to nestráži ako pes..
😀 😀 😀 že ja im mám spraviť u MŇA na dvore záchodíky, bože toto je nonsens čo tu čítam .. toto kto môže napísať?..máme drahý trávnik, ktorého udržba nie je lacná záležitosť, mimochodom je to manželov " koníček"
Murovaný plot ja drahá záležistosť s tým aj že po celom obvode záhrady máme vysadené tuje..okolo 150 kusov..to by som nikdy nedovolila ich odkopať..
Moja, teoria je jedna vec ..ale veď sa na to pozri prakticky..
Keby som nemala vlastné skúsenosti s mačkami ani sem nepíšem..
@fiffinkaa vsak jasne. Myslim si, ze kazdy kto ma zviera by sa mal postarat o to, aby to jeho zviera nikoho druheho neobmedzovalo. To tiez patri k zodpovednosti. S mackami je to o nieco tazsie, ale napriklad kastrovane sa moc neflakaju. Nuz neporadim ti. Inak aj my si pestujeme travnik - viem o com pises. Je to taka drina a peniaze, ze ten kto to nezazil, nevie co sa skryva pod pojmom pekny travnik 🙂 ale zas fakt som nezazila, ze by sa macka vykandila na travnik. Pes ano
@fiffinkaa ja ti nepisem teoriu, ale navrhy ktore aplikuju ludia ktori s mackami koexistuju dlhe roky.
nema vyznam ti uz pisat, lebo na kazde ponuknute riesenie mas ty svoje "ale" "ale" "ale" preco to nejde... 😅
hovoris mi to tu o tvojej praxi s mackami, a tvrdis ze ja teoretizujem, ale opak je pravda... vies co je to macaci zachodik? urcite nie rozkopanie vasho travnika, alebo nasypanie piesku nan... je to plastova nadoba za 4E, do ktorej nasypes betonik, ktory hrudkuje... ja neviem, mne by to za pokus stalo...
bud budes konstruktivne skusat rozne veci, kombinacia ktorych mozno zafunguje, alebo v sebe dalej ziv tvoju nevolu voci mackam, a rozculuj sa tu na fore, nadavaj na ne pred detmi, ale to ti nepomoze.
otravy na hlodavce nie vzdy funguju, mozno si myslis ze ano a ze hlodavce nemate vdaka otrave. ale je velmi pravdepodobne ze sa mylis, ak sa vam raz podari sa zbavit maciek, tak to zistis. a na krtkov teda otrava nefunguje - spytaj sa ludi co s krtkami bojovali... najlepsi recept je macka.
a prosim neoslovuj ma "moja"... prvy krat som to nechala tak, ze ti to mozno uslo, ale vidim ze nebola to nahoda z tvojej strany. ja na takuto formu oslovenia nie som zvyknuta, ja sa takto neoslovujem s nikym ani v real life ani tu na fore... nie sme predsa nejake negramotne ciganky aby sme sa takto oslovovali...
viac uz dalsie navrhy, ktore ma napadaju, pisat nebudem, lebo bolo by to nadlhsie, a myslim, ze nebudes mat ani stipku zaujmu nieco z toho skusat, takze je to absolutne zbytocne, a pre mna strata casu.
a len dodam, ze cely vas problem nespociva v mackach, ale vlastne v "blbych" susedoch, ktori sa nevedia prisposobit vam - osetrit si aby macky boli kastrovane, aby mali na pozemku nejake miesto kde mozu chodit na potrebu, pripadne nejake pelechy, kde by sa vyvalovali. cize kto je ten "zly"? macka, alebo clovek? tot vsjo.
toto je FAKT - vlastne vzdy je na vine blby majitel. Ci uz sa to tyka tychto maciek alebo aj psov, ktori ublizuju ludom a proti, ktorym ti nasi tupci v parlamente vymysleli perfektny zakon 😠
@acko my sme skušali to oplotenie, no ale nepomohlo to...hladala som info, ale čo bol skúsený človek to mi bolo povedané že s mačkami nevybabrem a nezbavím sa ich aj keby sme sa celí obmurovali...a vraj aj značkujú či čo, stromy obštiavajú..ale to neviem či len mladé, alebo v nejakom ročnom období..to som sa tým nezaoberala..
A nie pred deťmi sa nevyjadrujeme s manželom, nechcem aby mali deti averziu na mačky, ja tiež ked som bola malá som sa hrávala s mačkami...deti majú radi zvieratá ako asi každé dieťa.
ja som si ich jeden čas nevšímala, no ale ked mi teraz doktorka povedala že malý môže mať tie uzliny z mačky..lebo sme mali situáciu,ked malý doniesol z pieskoviska mačacie h....v rukách,.. tak teraz čakáme na výsledky. Doktorka sa hned pýtala na mačky, určite sa ma nepýtala či umývam zeleninu a dobre preváram mäso...
a kolko rokov ma doktorka? 75? Ono predsudky ziju vecne, netreba sa nechat obalamutit 😉 skus to co ti radi acko - do hocijakej skatule nasypes strk pre macky z Lidla za par eur (myslim 3)....my, ked sme aj nasli maciatko - neexistovalo, aby sa pocikalo inde ako na taketo miesto pren urcene. Macky su v tomto velmi sikovne
@lavyrle môže mať 45 tipujem..ešte ak si môžem ujasniť, ako môžme dostať toxoplazmozu zo zle umytej zeleniny? ved zelenina nemá v sebe toxo, pokial ju mačka nepototo..tak si to aspon myslím, či nie?
Vieš čo, no to by manžel na to nepristal..aby mali u nás záchod..a ak mám povedať pravdu ani ja nie..veď malý ked je na dvore sa tam môže kutrať v tom ich záchode..
@fiffinkaa - vykalmi, co dlhsie su v pode... preto zeleninu poriadne umyt... a mäso prepiect... riziko nakazit sa z macacieho trusu mas fakt iba, keby chytas par tyzdnov stary macaci trus holymi rukamo a potom tak jes...
A co sa tyka teorie, ako sa zbavit macky, staci par ostrekovacov do travnika a pohybovy senzor... par krat bude mokra a mas pokoj... a taky zavlazovaci system na leto je aj tak nutnost...
@fiffinkaa toxo sa moze nachadzat aj u hlodavcov, u vtakov. Infekcia vzniká zhltnutím infekčných oocýst u detí pri hraní sa na miestach, kde mačky vylučujú, konzumáciou surového alebo nedostatočne tepelne upraveného mäsa, vodou kontaminovanou fekáliami mačiek, mliekom infikovaných kôz alebo kráv ...Prenos toxoplazmózy prebieha v kruhu. Mačky sa môžu nakaziť z potravinového raťazca, keď už bolo toxoplazmózou nakazené zviera, ktoré jej slúži ako potrava. Nákaza je možná napríklad z nedostatočne tepelne spracovaného, či surového ovčieho, alebo hovädzieho mäsa......
A teda zelenina sa asi oze kontaminovat aj ked ju obkandi vtak....no nie so veterinarka a takto detailne som nad tym neuvazovala 😀 apropo - treba posilnovat imunitu deti - ak je silna imunita, tak toxoplazmozu prekonas ani nebudes vediet ako 😉
No už sme doma..zelenina sa infikuje mačacími výkalmi..no pekne
@anjelicek26 dakujem, to ma zaujalo ten zavlažovací systém..je aj taký ktorý sa zapína ked nasníma pohyb..budem hladať informácie 🙂
@fiffinkaa vies, co je na toxoplazmoze dobre? Ze ked ju raz prekonas, nikdy viac ju nedostanes.. Jeden moj znamy, vychyteny infektolog a virolog mi raz povedal "najlepsi sposob ako ochranit tehotnu zenu pred nakazou toxoplazmozou je kupit jej v detsve macku ;)" .. A tym vystihol hned niekolko zakladnych veci - toxa je rizikova LEN pre vyvijajuci sa plod, pre vsetkych ostatnych (s priemernou imunitou) ludi je to len ochorenie ako silna nadcha.. Nic vazne, nic nebezpecne, nic co by zanechavalo trvale nasledky alebo ohrozovalo zivot jedinca.. A tiez tym povedal, ze nie je potrebne sa mackam vyhybat, skor naopak, je dobre, ked sa s nimi deti stretavaju, pretoze je tu sanca, ze tu toxu prekonaju a maju pokoj. 🙂
A z tvojich prispevkov je naozaj citit nenavist voci mackam a neidentifikovatelny hnev z toho, ze ziju vo vasej blizkosti. A ako tu uz pisali predo mnou - nikto kto chova macky ti neuveri, ze macka kadi na zem a nezahrabe to po sebe. Proste to macky nerobia, ci sa ti to paci alebo nie... macka na bez zahrabania vylozi len vo velmi velmi specifickej situacii ako je ohrozenie, pripadne ked nema na vyber - nikde vo velmi velkom okruhu nie je miesto, kam by to zahrabala..
@fiffinkaa susedia maju pohybovy senzor a.nas kocur tam uz ani nepachne. Strach nakazit sa toxoplazmozou od macky je mizive mizive percento... ja som toxoplazmozu nemala,kocur ju tiez nrma,minuly tyzden sme s nim boli na krv... nemusis mat rada macky,ako ja moc nemusim psov,ti su pre moje deti nebezpecnejsi... skus ten zavlazovaci system alebo sa porad zo zahradnikom, su kriky, ktorych vonu macky vyslovene neznasaju... v zahrade len rukavice, ale to kvoli hlodavcom tak ci tak..
@monyccka nikto mi neuverí že mačky nezahrabavajú po sebe ked sa vytoto do trávnika??? ...tak to sa spýtaj manžela aké je ťažké zaryť rýľ keď je trávnik dobre zahustený..neviem či si z bytu alebo z rodinného domu..ale aj to je asi rozdiel..možno mačka ktorá ja zavretá celý život v byte sa chová inak ako tá čo má voľnosť... Alebo ľudia v byte nemajú možnosť vidieť , ako sa mačka chová vonku, kedže má doma svoj záchodík
Neidentifikovateľný hnev..? nejdem to tu písať od znovu čo tie potvory u nás vyvádzajú..
vieš to je tak ako keď sýty hladnému neverí a podobne..názor na mačky som zmenila ako sme postavili dom, nikdy by ma nenapadlo že v meste budeme mať problém s mačkami..
Vidím, že sa tu snažíte poradiť a pomôcť, ale mám pocit, že "fiffinkaa" nestojí o vaše rady, všetko aj tak prekrúti tak, aby jej predsa len zostal aspoň nejaký dôvod, ktorým "ospravedlní" svoju nenávisť k živým tvorom, lebo zdá sa mi, že mačky asi nie nebudú jediné, ktoré neznáša. Nerozumiem len tomu, prečo sa takéto typy ľudí rozhodnú bývať v dome, kde sa kontaktu so zvieratami: či už myši, mačky, vtáky ... nedá vyhnúť.
Mimochodom, čo sa týka tej otravy na myši, nie je predsa len lepšia mačka, ako sypať otravu a báť sa, že to zje aj dieťa?
Ale ako tu už niekto povedal, komu niet rady tomu niet pomoci.
@fiffinkaa ako som už písala, žila som do 30 rokov v dome so záhradou, mali sme stále viac mačiek, mačky kakajú do mäkkého, písalo ti to veľa báb, ale ty ozaj nechceš, alebo nevieš pochopiť, že je to pre mačky prirodzené, nemusia sa to ani učiť. Je to prirodzené pre všetky mačky, či vonkajšie, či bytové, zrozumiteľnejšie sa to už asi napísať ani nedá.
Je mi ťa veľmi ľúto, musíš byť veľmi nešťastným človekom, keď máš v sebe toľko nenávisti. Viac sa k tvojím príspevkom vyjadrovať nebudem, každý rozumný človek si podľa nich urobí vlastný úsudok.
@lussy23 ja som ani len slovkom nespomenula, ze moje dieta vyrasta v sterilnom prostredi... mame psa, ktory je u nas ked je svokra v rakusku, inak je u nej... mala s nim vyrasta od malicka... reagujem len na to, ze macka je nevyspytatelna a k polrocnemu dietatu by som macku nepustila...

@fiffinkaa ono rieseni je dost, ale clovek vzdy najde dovod preco to nie a hento nie...
uplne najjednoduchsie a najistejsie riesenie je nie plot, ale poriadny 2m vysoky murovany mur... lebo pletivo casom podhrabu (najdu naslabsie miesto a tam to spravia), nizsi plot preskocia... ale ano, taky mur je drahy.
zadovazte si psa - no ale to nejde, lebo na neho nemate cas. tak ale snad nie si na domacnost sama. vsak nech sa panom psa stane tvoj manzel.
navrh ze zadovaz si teritorialne silnu macku - to zase nejde, lebo na to nemas volu, kedze macky z duse neznasas...
nuz, neviem, ale povedala by som, ze ste si mali stahovanie sa do domu poriadne premysliet a mozno radsej zostat v byte 😉 😉 😉 (to hovorim poriadne s nadsazkou, ale s dovetkom, ze nieco na tom asi bude...)
lebo vyjadrovat sa v tom zmysle ako si sa vyjadrila - ze macka je neuzitocne zviera - to dufam nemyslis vazne, lebo ak ano, museli by sme si mysliet ze mas velke medzery v biologii 😉 keby nebolo maciek, zozrali by vas mysi,potkany a ine hlodavce. mate okolo domu hlodavce? aleob na zahradke krtkov? nie? preco asi? no, lebo sa vam tam motaju macky 🙂 kazdy rozumny clovek vie, ze kazdy zviera je na tejto planete preto, lebo tu ma nejake miesto. ono aj ked tie macky susedia krmia, a su syte, tak si mozes byt ista, ze oni lovia, ajajaj a ako 🙂 macka si lov uziva. mojej svokre jej dobre zivene macky pravidelne prinesu mys, hada...
co vsak urcite odporucim - poziadajte susedov, aby tie macky dali kastrovat. lebo inak sa vam to tam bude kotit jedna radost - za rok sa vam moze ich pocet aj zdvojnasobit. uplne idealne by bolo aby im susedia zabezpecili na svojom pozemku zachodiky so zverlitom (aj ked toto moze a nemusi vyjst... macky mozno zachody odignoruju... ale mozno to vyjde. treba skusit kazdu jednu vec... pripadne im zachodiky spravte u vas na zahrade, niekde v rohu... za pokus to stoji... samozrejme, ze budes musiet denne zachodiky obist a povyberat specialnou lopatkou hovienka...).