Môj syn je ako postrah Denis krížený s Emilom z Lunebergy
Snad ani nemusim pisat,ze svojho syna milujem.Ma 7 r.,nema diagnozu hyperaktivity,ale uz som vycerpana z jeho vycinania.Denne mi vyrobi tolko prace navyse.Je hrozne hlucny,hlasovy fond ma v rodine,je nepozorny, akoby neohladuplny.Vsetkych rano budi,stale nieco rozbije,znici,strati,nedava si pozor na veci.Dokola vysvetlujem,aj vyvodzujem nasledky,ze ked si stratil,nemas,...Chapem,ze nieco spravi vek,nieco povaha,nechcem z neho vychovat sekirovane dieta,ale ani neohladuplneho cloveka.Ma mensieho brata,ten je uplne ina povaha,klud,pokoj,rozvah.Prosim,poradte mi nieco,ako mu porozumiet.Lubim ho
Ako ten nadpis je genialny 😀
Ja mam nieco p odobne, ale dievca!
SKola cez koronu bola boj, tak sme sli ku psychologicke a bum! - ADHD.
NIKDY by som to nepovedala, ale sedi to na nu jak rit na serbel. Ono to nie je len o neposednosti. Tiez som valsttne o tom nic nevedela, iba mylne predstavy som mala.
Takze pripadne si dohodni diagnostiku - to je na viacej sedeni, len, ze je zivy, to vobec neznamena adhd. Ani to, ze sa dobre uci.
Lebo ako pises - zabudlivost, nedava pozor, casto neobsedi, ale ked ho nieco zaujme, tak praveze vydrzi...
AK by to bolo adhd (ktore ti moze diagnostikovat iba profesional), tak vedz, ze proste "je inak v hlave poprepajany". Proste fakt za to nemoze. Iste funkcie sa vyvijaju pomalsie, tie deti sa tazko ucia, ze treba najprv premyslat a potom konat... Robia dookola tie iste chyby...
Je to velmi unavne, stale im "byt za zadkom", stale dozerat, napominat,...
Ale ako s vacsinou veci - najviac pomoze sa s tym zmierit, naucit sa nejake finty a skusat. Starsi syn bol v dcerinom veku ovela samostatnejsi, jej musim pripominat, nech pise dalej, pri kazdom.jendom.pismenku. Inak by zase "bola niekde inde". Ked pri nej sedim a spolu ratame priklady, pekne vie, vypocita. Ale zo skoly pride s nedokoncenymi ulohami a v zosite je poznamka z druziny, ze jej tych par prikladov trvalo hodinu. A doma druhu polovicu ulohy spravime spolu (ale len ked chce) za par minut.
Aj ked som ti moc nepomohla, urcite nie si sama! Je vela takych deti, a urcite nie si na chybe ty ani tvoja vychova! Aj keby sa ziadna diagnoze nepotvrdila, proste taky je... A ano, je to extremne narocne, na nervy, na cas, viem.
Drzim palce!
Kamaratka ma to iste. Len jej mladsi syn je este vacsie eso. Na tvari ma o 15r viac ako na papieri. Ten starsi - ako mas ty, ma hranicnu poruchu osobnosti, ale nema ADHD. Problem u nich je, ze byvaju v byte. Chlapci potrebuju vyzitie, behanie a slobodu. Ako su zatvoreni doma tak zlostia. Nemozu odist pretoze maju hypo, manzel je z cudziny a tak je lepsie ze su v centre mesta. Kamaratky mi je uprimne luto - tak ako aj teba. Nonstop problemy ze nieco vyvedu, rozbiju, znicia, niekde utekaju, v skole problemy ze zabuda veci, nedava pozor, potom place, vsetko mu trva, je nemotorny. Ako fajn dieta, nic zle s nim nie je, len byt jeho mamou je strasne 🙈🙂
@kittykat22
Presne, aj moja dcera potrebuje vybeh. A hlavne program. Prazdniny boli po tretom dni na slucku - my sme museli pracovat, takze program sme im nerobili. Prve 3-4 dni sa nejak zabavili sami, sli von,... ale potom si navzajom a nam liezli na nervy 😉 A dcera bola doslova a dopismena otravna 😀 Aj ked bola chvilu vonku, aj s kamaratkami na ihrisku, nebolo to ono... Teraz je tu zase skola, je to lepsie. Aj s ulohami to zatial funguje, klop-klop.
Ale ta impulzivita a tvrdohlavost - proste taka je, no. A z tej impulzivity potom vychadza to, ze nieco pokazi, strati,...
Moj brat bol taký, ešte sa aj volá denis a aj ako on vyzeral ( prezývku mal jasnú).
Mama skončila v nemocnici kvôli úplnému vyčerpaniu, potom mu diagnostikovali hyperaktivitu.
V škole sa nevedel sústrediť kvôli prebytku energie, navrhovali mu lieky na utlmenie, čo naši odmietali. A tak ho prihlásili na športy ( 5 rôznych týždenne, niektoré mal tréning raz, iné dva krát do týždňa, kľudne dvojfazovky).
To zabralo a keď bol primerane zničený bol to celkom milý chlapec 😃.
Po 10 r sa ukludnil.
Inak ked manzel cital detom Emila z Luneberga, normalne som sa bala, ze sa dcera bude "inspirovat" 😀 Ale nastastie nie 😀
Aj ja sa utesujem faktom, ze medzi 6-8 rokmi je vrchol takychto stavov a ze potom to bude coraz lepsie. A 8. narodeniny dcera sa blizia 😀
Ale nie, urcite to ma dva dovody: vieme, co za tym je a pracujeme na tom. A postupne jej mozog "dobieha" to, v com bol mozno pomalsi.
Lieky som tiez brala vzdy ako poslednu moznost, ale odkedy som sa viac ionformovala, uz nie som uplne zasadne proti. Zatial sa to da bez liekov, ale ak by jej to malo vyrazne pomoct v skole, co sa tyka napriklad sustredenia, som ochotna to vyskusat. Ale zatial sa to da, aj ked je to o nervy. Tak beriem ja pekne vitaminy a bylinky na tie nervy 😀
Baby, tato diskusia je fajn. Dobre ste to popisali. Rovnako vychovavam svoje deti, ale temperament a povahu nezmenis. Dcera je ukazkovy "bezudrzbovy" typ, povaha plastelina. Ani neviem, ze chodi do skoly. Chlapec, ten aj zosity rozkuse a do kolnicky ako Emil moze ist kazdy den. Stoji ma neskutocne mnostvo energie, ale aj najviac dava spat. Sem sa pripinam, je dobre vidiet ako sa s tym popasovat. Kto nezazil, neuveri. Potom si niekto mysli, ake su niektore deti nevychovane.
Aj ti niekto potvrdil,ze ADHD to nie je,ci si to len myslis? Lebo ja mam doma kopiu tvojho Denisa aj Emila😂 odkedy chodit zacal. Sprava sa uplne rovnako,v skole uz aj obsedi,ale vrti ho stale a ADHD ma potvrdene. Ale uz ide do puberty a ti poviem, to Emil s Denisom su este suvix😂
Ahoj, mam to iste, isli sme aj na testy, aj ku psychologicke aj ku neurologicke. Nic zdravy je zasran, dokonca nadpriemerne inyeligentny, ved znamky na to ma, len s poznamkami si mozeme otapetovat dom. Ja hod drzim dost nakratko takze doma niesu problemi, ani na futbale kde chodi teda ked sa da, ale v skole, alebo niekde mimo..... Od narodenia ma lutovali vsetky kamaratky na ihrisku. Neexistoval plot, prekazka a pod na ktoru by sa nevystveral a pritom je malicky dost na svoj vek. Proste je to taka svojhlava povaha ale vacsiu srandu ako s nim som nezazila so ziadnym dietatom.
@iwesska popravde som su vzdy myslela,ze ADHD su ovela tazsie pripady, nebol zatial smumany, ale very, dam ho,za to nic nedam....
Aj my sa snazime,aby sa vybehal von.Beha 5 hodin, bicykel, futbal....a potom rece,ze mu je malo.Aj sladkosti sa snazim a mierou,aby nemal vela energie.
Vkuse mu ide huba, poviem ticho,tak si musi aspon nieco sepkat.Este aj v noci je aktivny, casto sa mu sniva, lozi po posteli, rozprava zo sna.
Je extremne sutazivy
Je to hrozne povedat,ale ja si pri mensom synovi normalne oddychnem, mam s nim pohodu.
@ichbinich ja ked vidim ako ti dvaja certi idu rozlozit vsetko a vsetkych v okoli 10 metrov s krikom, behanim, vymyslanim, zlostenim, tak mam chut sa vyparit. Ono s nimi nie je vobec nic zle, ale ked za nimi kamaratka nonstop beha lebo utecu, nieco vyvedu, jacia ze si robia zle, tak to je strasne 🙈
@kittykat22
Chuda, veru ľutujem ju aj ja... To už je u nás celkom dobré, že dcéra neuteka. Iba keď je strašne nasrana, tak ma také tendencie... 🙄
Chod na tedty ja mam to iste a je to bohuziaö ADHD dala som testovat az teraz ma 8.5 roka.
tak ten nadpis ma odrovnal :D :D...inac chvilku som sa zamyslala cisi neni moja sestra :D tiez ma takeho aj vek sedi ale ma starsieho brata ktory ma rozumu dost a teda ich vyzenie von a nakaze 3 hodiny sa nevracat :D inac sa mu usta nezatvoria on ide na ihrisko a tam hockomu vsetko povyprava chalanom pubertakomti ho maju jako taku atrakciu :D doma neobsedi stale si poskakuje v noci chodi po dome zo sna no proste je to pripad....asi ti neporadim ale ver mi nie si sama
@cawes no, a teda, co sa zmeni, ked by bol diagnostikovany ? uvedomim sa ja, ze za to nemoze, ale co vlastne mam potom robit s nim ? 🙂 prepacte, ale ja sa uz musim smiat cez slzy Dnes sme ho mordovali energetulicky pol dna ha,potom 5 hodin makal peso so starkou,poyom este 2 hodky bicykloval a behal po ulici.Uz spi, o 6.00 to zacina zas 😂
To by ma zaujimalo najviac. Co s tym? Pokial nejde o potvrdenie do skoly, co s tym v beznom zivote? Okrem toho, co uz vieme...potrebuju vela aktivit a pevne hranice, a pod.
Ze sa naucis s nim pracovat? Co treba a co nie a ako robit? Ako sa rozpravat? Co potrebuje aby sa skludnil. Moj je lyziar normalne za klub, je schopny trenovat 8hodin a potom hadzat lopatou dalsie 4hodiny sneh. Ked chodim na tury tak 10-15 kl neni problem, kopce hory je mu je to jedno.
Píšeš o mojom? 🤣 Ja radšej asi ani nechcem vedieť diagnózu a budem dúfať že z toho vyrastie 🙆
No ja nechcem strasit,ale uplne vsetko sedi aj na mojho. Huba sa mu nezavrie ani na sekundu, skace do reci, velmi sutazivy, vybuchne lahko,to su presne znaky deti s ADHD. Nemusi byt,moze byt aj povaha taka,ale ta vysoka aktivita vela napoveda. My sme mu ako babatku museli drzat nohy,aby zaspal,lebo s nimi vkuse hybal. On neznasa aj teraz,ked ho stisnem a nemoze sa hybat,nervy chyti.

Este dodam,ze sa dobre uci a sice neobsedi velmi,no ked ho zaujme nieco,vydrzi aj 2 hodky sediet,vyrabat,kreslit....preto myslim,ze asi nebude hyperaktivny.