Názory okolia na počet detí v rodine
Prvá dcérka má 18 mesiacov, v juni sa narodí druhá. V poslednom čase ma dostávajú do úžasu otázky okolia typu: "Sa pritrafilo čo? no, to budeš mať ťažké. mali ste počkať!" alebo !To načo ta rýchlo dve deti po sebe?!" Dokonca na začiatku tehu som dostávala otázku, či si TO chcem nechať....
Keď niekomu poviem, že obe deti boli chccené a plánované, buď je odozvou začudované krútenie hlavou, alebo ironické "Nooo, veď nejako bude".
Tiež sa mi niekoľkokrát stalo, že keď som povedala, že aj druhé bábatko je dievčatko, utrúsili ľudia poznámku "Hm, aspoň párik ste mohli mať... Nie je muž sklamaný?"
Stretli ste sa aj vy s takýmito reakciami?
Myslim ze co sa tyka poctu deti v rodine...ustalila sa v spolocnosti akasi norma ci standart....ze ten jediny "SPRAVNY" pocet su 2 deti.... ak mas menej si sebec co chce vychovat rozmaznaneho jedinacka, ktory dostane "VSETKO" a preto nebude schopny si to vazit ani sa nejak presadit v zivote ci znasat obete... Potom ak mas viac ako spravne DVE...tak uz spadas do kategorie "nezodpovednych, neschopnych, lahkovaznych rodicov" v skratke SOCKY....a tvoje deti uuuuurcite budu trpiet pocitmi menejcennosti, chudobou, vykoristovanim pracou atd atd...
To vsetko su len klise.... ohromne vela zalezi na zalozeni rodicov, ake maju priority, prijmy, zazemie v rodine atd. atd...
Poznam rodiny ktore maju tzv. "zodpovedny" pocet deti ...jedno ci dve...a plantaju sa po podnajmoch, nemaju zabezpecene vlastne byvanie, ziju od vyplaty do vyplaty, pripadne na dlh, ich prijmy im ani nedvoluju si vziat uver na byvanie, rodina im nepomaha...skratka su v zlej situacii, aj pri malom pocte deti. Su rodiny co sa do zlej situacie dostali nechctiac...staci uraz, umrtie zivitela rodiny, ci narodenie postihnuteho dietata...my nikdy nevieme, kto ako na tom presne je a aky je podiel jeho vlastnej viny a za co nemoze...preto NETREBA SUDIT
My mame 4 deti pomerne rychlo po sebe a teda uz spadame do kategorie "SOCKY" 😉 😉 😉 uz nam aj davali tasky s odrbanym cinskym oblecenim, zazili sme aj otazky ci maju nase deti co jest 🙄 🙄 🙄 {dokonca od vlastnej rodiny} a podobne kydy.
Pritom nase deti maju standart zivota , vyslovene ak berieme len materialnu stranku, porovnatelnu s rodinami s 2 , ci 1 dietatom...s manzelom sme sa brali po 30tke, obaja sme mali vlastny byt, ...jeden sme stopili do stavby domu, jeden nam ostal na prenajimanie, nase deti maju myslim vsetko, spokojne dectvo, ale ucime ich skromnosti, nosia veci po druhych, no a co? vsak sa tym aj setri prostredie, ze na nas niekto nemusel vyrobit dalsiu haldu siat 😉 vieme dokonca z prijmu aj usetrit..
takze tak ...nie je podstatne co mas...ale co ti zostane.
@jolinka aj my sme socky 😀 A my nemame ani len auto 😀 a nechodime na dovolenky na Maledivy, fakt katastrofa, moje deti musia desne trpiet. 😅
Tretie babo mame teraz cerstve, takze sa to znova cerstvo riesi.
Za tych par tyzdnov, co ho mame, som pocula taketo otazky a pripomienky:
- Tak vam to konecne vyslo! (akoze chalan po dvoch babach)
- No, ste si pomohli! (mamina, ktora si zrejme mysli, ze babatko je desna otrava 😖 )
- To uz je posledne? (s takym zvedavym uspevom 😀)
- No a hadam uz dost 😠 (co ich do toho, grrr)
Ale osobne pri tretom to uz vazne neriesim, kto si co mysli.
@happy8051 skoda,ze tu tato tema nebola ked som ja otehotnela so stvrtym babom.S tych ohlasov okolia som bola uplne na nervy.Ale manzel je velkou oporou a prestala som si to celkom vsimat a riesit.Teraz mame doma dvojtyzdnovy poklad a vsetci sa z neho tesime a vsetci neprajnici nam mozu vyliezt na hrb 🙂 ale jedna pani ked ma videla s bruskom,tak sa ma opytala ci doma robime len to.....a jeden pan mi povedal,ze je nacase kupit televizor....Taketo veci mozu povedat len debily 🙂
Obdivujem všetky mnohodetné rodiny. Ženy za to, že dokážu s láskou vynosiť a prijať toľko detí a mužov za to, že sa neboja do toho ísť a stoja pri svojich manželkách a sú schopní rodinku bez šomrania zabezpečiť. Ja mám dve detičky - krásne zdravé baby (11 a 4). Osobne som príliš pohodlný človek, aby som mohla mať viac detičiek, nám dve babule úplne stačia. 🙂 Ale keby sa náhodou pritrafilo, asi by som bola dosť na nervy ani nie z toho, že by sme mali mať tretie dieťatko, ale z môjho konzervatívneho okolia. 😖 Ľudia sú niekedy zlí a bezohľadní a majú pocit, že sa musia do všetkého zastarieť. Mám kamarátky s tromi a viac deťmi a ich deti síce nechodia každoročne na dovolenky, nemajú značkový šatník ani štýlový nábytok v detskej izbe, ale sú úžasne dobre vychované, poslušné a súdržné. Preto všetkým takýmto rodinám držím palce, majú moje veľké sympatie. 😀
ja mám len 2 deturence ale s 11rocnym rozdielom.vzdy som chcela len jedno dieta, aby malo vsetko na tomto svete.ked som cakala druhe, strasne som sa bala ci ho budem lubit tak ako prve.aka som bola hlupa.teraz uz viem ze v mojom srdiecku je miesto aj pre tretie babo.
Ja mám dve detičky, ale veľmi túžim aj po treťom, hoci sa toho aj nesmierne bojím. Z manželovej strany sú širiko ďaleko maximálne dvaja súrodenci, tak ich rodina to u nás bere tak, že už máme hotovo. Keď som nečakane čakala tretie, bolo to od začiatku zlé, musela som ísť do nemocnice a trebalo požiadať svokrovcov, aby prišli k malým na niekoľko dní. Bolo mi ťažko, keď za chrbtom krútili halavami, že veď už predsa máme dve,ja mám už 36, tak čo ešte chceme. Svokor to uzavrel tak, že keď si chcem užívať a nedávam si pozor, tak si to musím aj odtrpieť. 😝 Svokra mi do telefónu do nemocnice volala, či mi to stojí za to , aby som sa trápila celých deväť mesiacov, keď už teraz to nevyzerá dobre. Poplakala som si do vankúša. Nakoniec sa to samo vyriešilo na ich veľkú spokojnosť.
@jolinka , aj ku mne sa správaju ako k SOCKE, vypytuju sa ma či zvládame nástup doškoly a nákup zimného oblečenia (finančne ), tento rok bol manžel s detmi na Rodose, tak hned som mala otázky typu a kolko ste si na to museli požičať ?
Nemám problém ked mi dá niekto veci po detoch , ak su pekné , čisté a zachované ale aby mi niekto strkal do ruky tašku s vyšmachtlanými topánkami a ešte očakával vďaku že aku to charitu urobil , tak mi je z toho na smiech . Moja mama mi strká do ruky 10 EUR , " šak kup deťom sladkosti aby mali ako druhé deti " 😀 . Myslenie niektorých ľudí je veľmi zvláštne.
Pritom s manželom máme dom , dva byty, každý svoje auto .... jednoducho žijeme veľmi slušne. Ale tak som synovi nekupila zimnu bundu za 300 EUR ale " iba za 100 " , dcéra má topánky z Deichmanu a nie z Johna Garfielda, najmladšia dcéra nemá ponožky Nike ale uplne jej postačia zo Slovenky ( kvalitné ! ), nekupila som jej novu lyžiarsku výstroj ( 4 ročnej !!! ) ale z druhej ruky , nuž tak som SOCKA.
ja mam tiez cerstvo tretie babo 🙂 zijeme v zahranici a tu je to pomerne normalne, akurat sa ma vzdy ludia cudzinci pytali, ci je to moje prve a ja ze nie, tretie :D financne sme na tom dobre, tak preco nie, ja sama dokazem deti zabezpecit. akurat reakcie niektorych slovenskych kolegov v praci boli take, ze super, tretie dieta, gratulujeme, ale to uz bude hadam posledne, nie?
@maminuska este to som chcela dodat...
tu nejde o to, ze by sme museli uvadzat nase finacne a majetkove pomery a tak ospravedlnovat okoliu svoj NAROK na viac deti... Ja ak svojimi starostami o MOJE deti, nezatazujem svoje okolie, tak to okolie nema pravo mi do toho kecat...
Ved ked mas tie vzorove 2 deti...nikoho nezaujima ci ich uzivis alebo nie. Len pri viacerych sa uz ludia staraju...a staraju sa preto, lebo maju problemy sami so sebou...maju zavist, komplexy, svoje problemy ktore neriesia atd. atd.
ja som sa tym stretla na viacerych urovniach...ak ludia nemohli, {alebo skor nemali snahu} dosiahnut moju uroven, je uplne jedno v com {vzdelanie, vyzor, uspech, pocet deti...} tak sa aspon snazia ponizovanim a blbymi recami znizit moj level ...jedine tak sa mozu citit lepsie. Totiz praca na sebe je ovela namahavejsia. 😔 😔
mam znamu,ktora je matkou styroch deti............pocuva casto blbe poznamky ludi,pritom kazde dieta bolo zelane a ona si splnila sen o velkej rodine.Deti su slusne vychovane,chodia pekne oblecene a vidno,ze su stastne.Ked znama cakala stvrte,susedia sa jej pytali,ci da dieta na adopciu,ved naco je jej dalsie dieta.............tak toto by som ja nepredychala 😖 Klobuk dole pred kazdou viacdetnou matkou davam,nemaju to lahke..............
@jolinka uplny suhlas s tym co si povedala...ze ked ludia nemaju to co ty z urciteho dovodu, tak ponizuju a ospravedlnuju sami seba..ja to tiez zazivam stale a dokonca aj od vlastnej rodiny ..a to je smutne...
co sa tyka deti my mame len jedno, ale uz druhe nam rodina ofrflieva..svokor ani pocut, ze do tejto doby mat viac deti ako jedno je nezodpovedne, ze sme stari a kadeco..stale hundre, ze dufa, ze nic take nikdy nebude..a moji rodicia zas, ze taki ludia s takym zamestnanim ako my nepotrebuju viac deti, lebo si nemozeme brat vela OCRiek a kadeco, ze jedno je az prilis..atd atd..no hrozne cosi...
@maminuska vsetko je o prioritach..toto mame aj my...tiez nemame ziadne vazne financne problemy, mame nehnutelnosti aj auta a dobre zamestnanie ale okolie riesi tiez, ze preco som kupila kocik od kamaratky po 2 detoch, maly mal oblecenie do 2 rokov zdedene vsetko, neskor kupujem velmi vela v bazarikoch a v akciach...a v Lidli🙂 Preco ja nechodim stale ku kadernicke a na manikuru a neobliekam sa znackovo a nemam 10 kabeliek..ze to asi tak dobre nam nie je...a ci moj muz dost zarobi a kadeco..normalne nechapem...no asi preto, ze nase priority su niekde uplne inde nie v handrach a kadernictve...snazime sa zit prakticky, auta mame preto, lebo jedno potrebuje manzel, druhe ja na vozenie maleho...investujeme skor do kvalitnej autosedacky kvoli bezpecnosti a do kvalitnych potravin, lebo nam zalezi na tom co jeme..ale aj to nas potom vsetci ohundru...a mat este 4 deti..tak to si viem zivo predstavit.... 🙂
ja som asi nejaka "mimo" ci "ina"...ale doteraz som nepochopila co tym ludia myslia ked sa ohanaju dobou, "teraz je taka doba" , "do takej doby"... NO A?
vsak aj dnes je dnes aj zajtra bude dnes, a VZDY bola nejaka doba, ...boli vojny, krizy, chudoba, v kazdej dobe boli ludia co sa mali zle , dobre, najlepsie....
Simona Predacova, sefka LPP mi minuly tyzden do telefonu hovorila, ze viacdetnym rodina by sa zilo lahsie na opustenom ostrove..tym povedala vsetko 😉
@m.i.r.i vies...ja nikomu nevnucujem mat viac deti ak sa rozhodol pre jedno..
ale radim ti...aby ste sa rozhodovali s manzelom jedine podla seba. ak vy chcete dalsie dieta, po zvazeni vasej situacie...tak ho majte a na zelania pribuznych mozte zvysok sr...t. 😝 😝 😝
Lebo ak sa budes snazit vyhoviet pribuznym a ich nazorom...je to svojim sposobom ponizujuce a po rokoch ti to pride luto. 😔 😔 😔 Im sa nezavdacis, vobec neocenia ze ste urobili po nich, nadalej budu dudrat, daco sa vzdy najde. Dokonca paradoxne ti po rokoch ked uz bude neskoro na dieta, mozu vycitat, preco ste nemali dalsie. 😕
Treba jednoznacne stanovit hranice..".je to nase rozhodnutie, vy to dieta zivit nebudete, tak vas do toho nic. My sme vam tiez neriadili, kolko vy mate mat deti..."
joj, aka super tema 🙂 Som len na tretej strane ale nikto tu nerypal zatial 😵
Citim sa tu prijemne. Mam dve deti a chceme este jedno alebo dve. Zatial jedno a potom sa uvidi. Uz som v blizkej rodine pocula ze naco dalsie, potom nasledovali telefonaty ze nechce mi teda nic hovorit ale sme unaveni a nevladzeme a dalsie dieta preboha a chudak moj muz... Neviem. Mna naplna stastim uz len ta myslienka ze dalsie dietatko je vitane. Bolia ma reci typu naco a preboha a dve su akurat a podobne dristy. Bojim sa kedze dalsi babatko planujeme velmi realne o taky pol rok zacat skusat ze potom tie reci budu aj pocas tehotenstva a ze dietatko nebude rodinou prijate, aj ked samozrejme narodene ano, ale v brusku sa bojim tych reci ☹ Vadi mi to. Pritom ide o osobu ktora je mila, prijemna, tie reci nie su v zlom, akurat si neuvedomuje ze je to absolutne netaktne, ze tym ublizuje a ze sa to ani nepatri. S cudzimi ludmi nemam problem poslat ich velmi hlboko a velmi intenzivne kam patria, ale kedze sa jedna o blizku rodinu kde chcem zachovat inak vyborne vztahy tak sa toho uz dopredu bojim. Odpovede typu tak ako sa sami starame o dve sa postarame aj o tri,vy nam na chlieb nedavate tak nerieste kolko deti mame, to sa da povedat cudziemu ktoreho nemam rada. Ale ako ustat tie mudra od rodiny???
@jolinka presne tak, vždy je "táto doba". ženy pred pár desaťročiami nemali plienky, práčky, chladničky, autá a mali 5 detí. z tohto pohľadu je podľa mňa táto doba oveľa ľahšia. len sami si to komplikujeme, lebo musíme mať iphony, 5 televízorov, dovolenky, kúpiť dieťaťu dom či byt...
@sissmiss počítaj ešte troška a dôjdeš aj k tým, čo vo viacdetných rodinách vidia automaticky "socky" 😀 ale nedaj si pokaziť nimi náladu. dôležité je, aké ty chceš deťom dať zázemie, akým hodnotám ich učiť. neviem, kto vymyslel, že "dať dieťaťu všetko" je to najlepšie, čo pre dieťa môžeme urobiť. držím palce pri snažilkovaní.

@juliana77 no my s manželom teraz čakáme iba prvé bábo, ale rozprávali sme sa o tom a ani jeden sa nebránime myšlienke mať tak tri detičky, ale nikomu o tom nehovoríme, lebo v dnešnej dobe každý hovorí že mať jedno dieťa je veľký luxus. ja som naopak presvedčená že mať druhé a viac je jednoduchšie ako iba to jedno. ja si z tých hlúpych rečí nič nerobím. chcem tri a hotovo 🙂 podstatné je že manžel v tomto stojí pri mne a teší sa z toho. no a vekový rozdiel, kedysi mali mamičky deti jedno po druhom a nikomu to nevadilo, neviem prečo je teraz okolo toho taký cirkus....