icon

Názory okolia na počet detí v rodine

happy8051
18. apr 2012

Prvá dcérka má 18 mesiacov, v juni sa narodí druhá. V poslednom čase ma dostávajú do úžasu otázky okolia typu: "Sa pritrafilo čo? no, to budeš mať ťažké. mali ste počkať!" alebo !To načo ta rýchlo dve deti po sebe?!" Dokonca na začiatku tehu som dostávala otázku, či si TO chcem nechať....

Keď niekomu poviem, že obe deti boli chccené a plánované, buď je odozvou začudované krútenie hlavou, alebo ironické "Nooo, veď nejako bude".

Tiež sa mi niekoľkokrát stalo, že keď som povedala, že aj druhé bábatko je dievčatko, utrúsili ľudia poznámku "Hm, aspoň párik ste mohli mať... Nie je muž sklamaný?"

Stretli ste sa aj vy s takýmito reakciami?

katecameron
18. apr 2012

@lili777 no teraz uz v pohode no zaciatky boli trazke ja som totiz v priebehu 4rokov mala 3deti 😀 to tretie bolo planovane o 3roky neskor 😀 ale sam sa rozhodol ze príde o tri roky skor

igiana
18. apr 2012

Jasne ze stretla. Ludia sa odjakziva radi vrtali v druhych a najradsej a najlepsim sposobom riesia ich problemy. Predtym som mavala nizky tlak, odkedy mame viacej deti, ludia sa velmi radi kvoli nam "trapia", a tak mi tlak stupa a uz ho mavam normalny (aspon na nieco je to dobre 😀 ).

lili777
18. apr 2012

@katecameron fúha, tak to verím, že ste to mali ťažké. Ja tiež nespomínam rada na čas, keď sa dcérka narodila, bola veľmi uplakaná, synček bol tiež maličký, takže to bolo hroozne náročné. už by som si dobrovoľne tento rozdiel nezvolila, ale dnes je to suepr. Sú veľkí parťáci.

annaopialova
18. apr 2012

ahoj dolezita si ty a tvoj manzel a deticky a co si okolie mysli a komentuje ti moze byt tak jedno lebo reci dokazu viac ublizit ako facka medzi dverami

84matulik
18. apr 2012

@lili777 no , ja som sa asi na to volakedy rovnako pozerala...hih....Ono človek má niekedy poznámku, alebo otázku, ale určite to väčšinou nemyslia zle....To skôr tá staršia generácia...tá ma najviac vytáča....Hej začiatky budú určite veľmi náročné....Ďakujem za podporu, ak budem stíhať, tak vám potom napíšem..hih 😀 😀 😀 😀 😀 😀

igiana
18. apr 2012

@irriss to by si mala vidiet ako a kolki pozeraju v obchode za nami, ked idem s kocikom a okolo mna poskakuju tri deti tmavsej pleti 😀

anaxamon
18. apr 2012

@happy8051 nepocuvat, jednym uchom dnu a druhym von🙂
my planujeme 4 deti cim skor za sebou a vsetci o tom vedia🙂) takze obrnena som uz teraz, aj ked pravda, ze vokol nas su skor otazky, ked bude dalsie🙂))

monyccka
18. apr 2012

@happy8051 my sme prve planovali, chceli, tuzili po nom, vobec som sa tym netajila a aj tak, ked sa podarilo som sa napocuvala hluposti typu "naco tak skoro" "preco si si najskor skolu nedokoncila" "nevies si predstavit co ta caka" "ved este mas cas si to rozmysliet" "mala si najskor skusit pracovat v obore" "sa vam stalo? to niiic"atd.. Bolo mi z toho stale do placu. Mala som pred statnicami, prerabali sme si byvanie, stahovali sme sa a vsetko to bolo uplne v pohode, kym do mna niekto nezacal vyryvat. No nakoniec odpromovala som a na truc vsetkym som si tesne po narodeni malej urobila rigorozku. A zvykla som si odpovedat na vsetky otazky aj poznamky "my sme stastni. ako sa mate vy?" A teraz cakame druhe a este o tom vedia len najblizsi. A je mi srdecne jedno ako sa svokra zduje, ked sa to dozvie (a ze sa zduje - opakuje uz rok, ze si mame davat hlavne pozor, aby sa nam aj druhe nahodou nezadarilo). Aj to, ako zareaguje okolie. Je to ich vec, co si o tom myslia. Asi si precvicim svoju oblubenu frazu "my sme stastni. Ako sa mate vy?" ;)
Chcela som aj druhe co najskor, no zadarilo sa az teraz. Je to moje a manzelove rozhodnutie, kedy a kolko budeme mat deti. Tak kasli na neprajnikov, aj tak ti polovica len zavidi, ze mas gule zit svoj zivot podla seba a nie podla nich ;)

murcos
18. apr 2012

nozory okolia ma nezaujimaju.
jedine co ma stve, job sa hlada tazko uz s dvoma detmi. ja mam tri....
povazujem to za totalnu diskriminaciu. choroba tejto doby.

rakywanda
18. apr 2012

Ked sme povedali,ze cakame dievca,muz dostal nalozene,ze ci si nevie urobit chalana.vsetci chlapi netuzia mat syna.my sme prave makali na babe.teraz riesim co po materskej a dostavam rady typu-druhe dieta.

bets
18. apr 2012

v mojom okoli taketo reci nie su. u nas sa tesime kazdemu prirastku v kazdej rodine, aj ked je to piate ci osme dieta v danej rodine. u nas je vela viacdetnych rodin a nikto neriesi, ako si to ktora rodina zariadi. kedy a kolko tych deti maju. skor dostavaju moralnu podporu a prejavy radosti. ani naopak, nikto neriesi, ze my mame "len" dve deti. nikdy som nedostala otazku, ze preco, ani ziadnu blbu poznamku.
na nasej ulici je vela deti, je tu zivot, dobre vztahy rodin. asi zijem v inom svete, ale tento moj svet sa mi velmi paci.

reanda
18. apr 2012

to je tym, ze ked sa dvaja (alebo viaceri) ludia stretnu, tak zo zasady MUSIA nieco povedat.. aj ked nemaju co.. tak potom trepu taketo somariny.. povacsinou ani nerozmyslaju, co z huby vypustia.. bohuzial, aj mne sa to stava 😀
ale ta otazka, ze naco vam bude druhe (tretie, stvrte) dieta 😲 no na co asi, na to iste, ako to prve 😕
my mame dceru a ja si tak predstavujem, ze s minimalne dvojrocnym rozdielom dalsiu a potom este chlapca.. nie moc neskoro samozrejme.. 😵 .. ale uz mi zacalo vrtat v hlave, ze dievky budu dve a chlapec sam? 😨 tak hadam dame tiez dvoch 😀 😀 😀

adriana7
18. apr 2012

@reanda , vieš, že aj ja som nad tým rozmýšľala...keď sme čakali najmenšie, tak syn chcel brata, dcéra sestru...a potom bol malý dlllllho sklamaný a smutný 😉
...mne bolo veľmi ľúto, keď mi jeden blízky člen rodiny povedal, že za takýchto okolností by sa ani nemalo narodiť 😠 😢 ...neviem síce, aké to boli okolnosti, zrejme som už v mojom veku mala navštevovať ako debutantka domov dôchodcov 😒

jaroe
18. apr 2012

ahoj, ano stretla. Ja mam rozdiel 16,5 mesiaca a obe deti boli planovane. Zrejme dodnes nikto neveri, ze to druhe sa len tak nepritrafilo. My sme dokonca chceli tri deti, teraz si uz velmi netrufam, ale viem si predstavit tie hlupe reci, keby som znova otehotnela. Lebo mame dokonca aj parik, cize pre vacsinu ludi by bolo absolutne nepochopitelne, ze naco este dalsie dieta. Snaz sa ignorovat, ani nereaguj na nezmyselne poznamky. 🙂 Tiez kazdy na mna sucitne pozeral, ze ake to bude narocne. Aj bolo, ale len na urcity cas, lenze ludia ti to hovoria, ako keby si si uplne pokazila zvysok zivota alebo co....Uf ale som sa rozohnila, neskutocne ma tie reci vytacali 😀

graceful9
18. apr 2012

@happy8051 jáj, tieto rady a názory ľudí, ktorí majú univerzálny návod na život zbožňujem 😠 nevšímaj si ich,,,ja som otehotnela v 17, pred sebou 2 roky školy a napočúvala som sa až až,,,a som tu,,,aj malá, aj do školy chodím popri a žijeme aj bez ich rád 😀

dadda02
18. apr 2012

@happy8051 Hlupym ludom nevysvetlis, ved hlupak hlupakom aj ostane. Aspon vies, s akymi primitivnymi ludmi mas docinenia. Uzivaj si svoj zivot podla seba. A just by som na taketo otazky a pripomienky odpovedala nejakou stiplavou, ironickou alebo dvojzmyselnou odpovedou. Nech sa aspon zabavis (napr. A o rok planujeme dalsie, tiez dievcatko. velmi sa tesime, mame uz aj mena gizelka a gertruda... Ale vazne, ludia sa casto potrebuju starat do cudzich veci a zranovat inych, casto preto, ze ich vlastny zivot nenaplna. Tak sa im nedaj!

mamavera
18. apr 2012

zvedavým ľuďom s hlúpymi otázkami a poznámkami treba odpovedať, že okrem svojich máte ešte podané o adopciu, myslím že najmä svokry po tomto výroku nebudú mať problémy s nízkym tlakom 😀 😀 😀 a že vám je divné, že v čase, keď má polovica párov problém s počatím, niekto rieši koľko detí budete mať , kedy a v akom poradí. 😝

mukiii007
18. apr 2012

hlavne, že keď sa narodí prvé, nemá ani mesiac a už sa pýtajú, kedy bude druhé... o_O

lvka
19. apr 2012

@happy8051 ani sa netrap a nepozastavuj, my mame 16mes syna a mba zase kazdy presviedca ze uz nech mame dalsie... Takze ani tak a ani opacne... ;) kazdy by mal pozerat do vlastnej spalne 🙂
A vam gratulujem ! 🙂

modrofuzik11
19. apr 2012

my sme chceli deticky takto rychlo po sebe. je medzi nimi 19 mesacny rozdiel. musim pravdu povedat, ze lahke to mat naozaj nebudes. je to vsetko velmi mile, lubime ich nadovsetko, ale prvych osem mesiacov bolo velmi velmi tazkych. bez vydatnej pomoci svojho manzela by som to tazko zvladla🙂. verim, ze ti bude mat kto pomoct🙂. a drzim pevne palce!

stvura
Odpoveď bola odstránená
kvetinka211
19. apr 2012

@happy8051 no, slovenska norma je dve deti, prve cca. 1-1,5 roka po svadbe, najlepsie parik s trojrocnym rozdielom 😉 Takze ked sa od toho nejako lisis, mozes cakat vsemozne otazky.
Drzim palce

drnduliak
19. apr 2012

@happy8051 vidis a ja mam tiez 1,5 rocnu dcerku a hadam od porodu sa ma kazdy vypytuje, ze kedy bude druhe...jaaaaj, reci ludi...vzdy boli,vzdy budu, neries...nas bolo doma 5 surodencov, tiez sme si svoje napocuvali..a pritom sme boli stastna rodinka.ze si ti ludia jazycnati radsej ten jazyk neprehltnu... 😅 tes sa na babatko a jednym uchom dnu, druhym dnu...drzim palceky 😉

ellit
19. apr 2012

@happy8051 to su reakcie blbeho okolia. Ja ked som cakala druheho synceka, presne taketo dristy som pocuvala. Rozdiel medzi nimi je rok a pol. A ked sa dozvedeli, ze cakame tretie....co su vlastne 3 deti v priebehu 4 rokov.....tak to mas pocut. Dokonca som pocula vetu "nemienis uz stiahnut roletu?"
Su to hlupe a zavislive reci, aj ked viem, ze je to neprijemne a cloveka to v danej chvili zaboli....treba to hodit za hlavu. Su to chudaci. Drzim ti palceky a je uzasne, ze budu dve babulky. Pohraju sa super a co ty vies....mozno treti bude syncek. Ja mam dvoch loprosov a teraz cakame dievcatko 🙂 Som stastna, ze ma Sebi mladsieho brata a az teraz ked je vacsi, bude mat sestricku, ktoru bude ochranovat 🙂

ellit
19. apr 2012

@drnduliak presne, ked mas jedno a vyjdes ledva z dveri porodnice, uz sa ta kazdy dotazuje, kedy bude druhe a si ako na rengene, kedy uz a este nie a podobne. A ked uz mas dve, vsetci sa cuduju, preco este uvazujes o dalsom. Ja vzdy odpoviem, ze krasne je cislo 4 a nie 3 🙂) a mam len 30 rokov, tak ja si to posledne vychutnam tak o pat rokov 😀

happy8051
autor
19. apr 2012

@ellit ja sa strasne na malu tesim.... bola planovana, prisla hned v tom cykle, ako sme ju chceli, ja som spokojna... len nechapem, ako si niekto moze dovolit to riesit.... nikdy by som sa neodvazala posudzovat niekoho, kolko ma deti a v akom case.....

happy8051
autor
19. apr 2012

@kvetinka211 som absolutne mimo slovenskej normy... otehotnela som 11 mesiacov po prvom porode, cakam zas dievcatko a nie sme zosobaseni ani to eraz neriesime...
takze mimo normy, ale stastna.....

mandragora22
19. apr 2012

@happy8051 ja som sa nestretla, ale ja mam len jedno dieta a dalsie necakam 😀 😀 😀 ale ja som taka papula, ze keby sa mne nieco take stalo, tak poslem dotycneho, dotycnu s prepacenim do riti 😀 😀 😀 nehnevaj sa, ale co je koho do toho, kolko chcete mat deti, s akym casovym odstupom apod.? ved to je naozaj uz v 3.tisicroci na smiech, ze takito ludia sa vobec este pretlkaju svetom!! no ale neboj, oni postupne vymru a snad uz o nejakych 50-100 rokov nebudeme pocuvat tieto predpotopne recicky 😀 😀 😀 😀

ellit
19. apr 2012

@happy8051 krsní nasich deticiek "presvihli" cas mat deti. Ona uz nemoze koli riziku 40+ a on je na tom "muzsky" na nule. Maju velikansky barak a ked tam prides, zazijes tam hrozne ticho. Maju krasny, cisty a luxusny dom....nikdy by som v sak nemenila za to hrozne ticho, ktore tam maju. Dakujem bohu za moju rodinku, moj kazdodenny neporiadok, rozhadzane hracky a viem, ze pri tak malych detoch absolutne nestihnem upratat a to este ked budu traja 🙂
Mat deticky je krasne a budes stastna mamina s dvomi kockami 🙂

happy8051
autor
19. apr 2012

@ellit ja mam tiez znamu, ktora najprv chcela peniaze, karieru, byt, cstovat a ine velmi "zivotne dolezite" veci... teraz ma 37 a nedari sa jej otehotniet...
ja som v tomto uplny extremista... na svoje 30 narodeniny (1. januar) som si povedala ze chcem dieta. Nataliu sme splodili 25.1. 🙂 mala som dobru pracu, vsetko som nechala tak...
11 mesiacov po porode ma vychytil rapel, ze chcem druhe dieta.... este som kojila a tak sme urobili prvy a posledny pokus a Nelly je v brusku 🙂 sam gyndos mal z toho haluz 🙂