icon

Názory okolia na počet detí v rodine

happy8051
18. apr 2012

Prvá dcérka má 18 mesiacov, v juni sa narodí druhá. V poslednom čase ma dostávajú do úžasu otázky okolia typu: "Sa pritrafilo čo? no, to budeš mať ťažké. mali ste počkať!" alebo !To načo ta rýchlo dve deti po sebe?!" Dokonca na začiatku tehu som dostávala otázku, či si TO chcem nechať....

Keď niekomu poviem, že obe deti boli chccené a plánované, buď je odozvou začudované krútenie hlavou, alebo ironické "Nooo, veď nejako bude".

Tiež sa mi niekoľkokrát stalo, že keď som povedala, že aj druhé bábatko je dievčatko, utrúsili ľudia poznámku "Hm, aspoň párik ste mohli mať... Nie je muž sklamaný?"

Stretli ste sa aj vy s takýmito reakciami?

xenia55
20. apr 2012

@maminuska Nie raz som si povedala, ze bohuzial nie som tu na to, aby som splnala ocakavania mojich rodicov... Moji rodicia tiez mali so mnou ine plany, ale sorry, ja tu nie som od toho. Nemaju inu moznost, ako respektovat to, ako ja zijem. A mam z toho ponaucenie, ze sa budem snazit prijat deti a s ich zivotnou filozofiou, a nerealizovat si cez nich nesplnene tuzby apod. Bude mi stacit (dufam) vedomie, ze su vo svojom zivote spokojne a stastne. Ja som svojej mame naraz povedala, ze toto mi vyhovuje.
Niekedy sa totiz citime zaviazani voci svojim blizkym, ale je dobre vediet byt aj trosku asertivny. To, ze niekomu nesplnim kazde jeho zelanie, neznamena, ze ho nemam rad.
Mne takyto postoj pomohol. A mame v podstate fajn vztahy a taketo nejake nazory ignorujem a urobim si po svojom. Dost casto si pritom uvedomim, ze moja mama si mysli, aka som ja znicena od deti a pritom ona ma znicene srdce z .. kariery. Kariera skoncila, obycajna dochodkyna a z tych vsetkych stresov, sluzobiek, konfliktov s podriadenymi (lebo ona je sekera a narocna), tak ma takmer odrovnane srdce. Tak ked si mam vybrat medzi tym, ci budem unavena z vlastnych deti alebo z blbych kolegov ... tak si radsej vyberam to prve. Javi sa mi to o dost zmysluplnejsie.

pd900bo
20. apr 2012

ja ked som cakala moje DRUHE dieta bola to pre moju najblizsiu rodinu tragedia-tak sa totiz vyjadrila moja mama.. Dorotka ma 15 mesiacov a nase vztahy s rodicmi su chladnejsie nez kedykolvek predtym.. ked som mala prveho syna v 19-tich tak takto nevyvadzala.. dodnes to nechapem a myslim ze ani nikdy nepochopim 😢

xenia55
20. apr 2012

@pd900bo Zrejme ma nejaku vlastnu negativnu skusenost v suvislosti s vlastnym nechcenym a neplanovanym otehotnenim. A predpoklada, ze aj u teba to bolo neplanovane. Ludia to casto robia, ze prenasaju svoju skusenost na druheho a mozu pritom sposobit vazne psychicke zranenia.
Moja mama napr. nechcela mat vela deti, lebo ich bolo 8 a mali malo penazi, tak nemala na zabavu nove cizmy. Dokonca ani nemohla kvoli nim ist na zabavu .. co prezivala dost tazko. A takato skusenost sa jej hlboko vryla a snazila sa pre nas zabezpecit blahobyt. Na co som zas ja reagovala, ze len nahanala peniaze a nikdy nebola doma.... :/

vejula
20. apr 2012

@happy8051 moja vôbec nerieš 😉 Ja sice neviem čo čakame, ale tiež ludia hvoria že: Teraz by sa hodilo dievčatko 😅 😀 😀 Ja neviem, mna to nerozčuluje, je mi to skôr smiešne. Fakt. JA sa modlim nech je dieťatko zdrave... Nedokažem sa "trapiť" nad pohlavim dieťaťa. ani nechcem vedieť čo to bude až do pôrodu, hlavne kvôli tomu, že ak by sme čakali chlapca tak by boli reči, že no "čo už" ked nebudem vedieť lahšie sa zvedavci odbiju, že nevieme čo bude a ani nechceme vedieť.
Čo sa tyka dojčenia tak to tiež poznam. MAly na mne nacapený stale. Dojčim ho aj ked mliečka už skoro vôbec nemam. Maly ma 2 roky a ludia ktorym už došlo že to brucho nieje slanina sa ma tiež pytaju že či sa nebojim že babo bude mať malo živin, ked dojčim ešte Dominka. Vždy len poviem, že ja už takmer nemam mliečko že maly sa len tak upokojuje takže živin mi isto vela neodobere 🙂

happy8051
autor
20. apr 2012

@vejula ja som az teraz zaregistroivala ze si tehu gratulujeeeeeeeeeeeeem!! drzte sa, nech je vsetko v poriadku.

m.i.r.i
20. apr 2012

@xenia55 pekne pises..ja si tiez hovorim, ze nebudem taka ako nasi,, ked budem mat vnucatka a moje deti budu mat deti...moji rodicia nam velmi nepomahaju a to ma velmi mrzi, pritom sme vzdy mali dobre vztahy a som vychovana velmi rodinne..aj to ma prinutilo vratit sa zo zahrancia, byt blizsie k rodine, lebo mi vzdy chybali a zdalo sa mi to tazke byt daleko..ale pre nasich je nefer uz len to, ze som od nich 3 hodiny cesty..a mama sa skor postavila ku vsetkemu tak, ze ok, ked chcete mat deti moje vlastny zivot- teda sa vam do neho nemame starat, tak potom ani od nas vela nepozadujte..nikdy mi to sice nepovadala takto priamo, ale ja to vidim...kedze sa menej vidime, tak mi nestiha vela do vsetkeho hovorit, ked par krat skusila, tak som ju uzemnila, ze ja si robim po svojom a tym to skoncilo tak, ze teda oni si ziju svoj zivot- este pracuju, uprednostnia v lete dovolenku pri mori miesto toho, aby trebars prisli na tyzden k nam a povenovali sa vnucatku...ved musim chapat, ze si musia oddychnut a nie sa zatazovat vnucatami...tie radi vidia, pomojkat, navarit nieco dobre, ale staci...a moja mama zas ani nie tak, ze trebars jej by vo velkom kazdy pomahal tak ona uz nam nie, lebo jej to vadilo alebo tak..prave opacne- ked nieco poviem, ze by som potrebovala obcas aj pomoct, ze obdivujem mamicky co maju 2-3 a viac deti a su uplne same, bez pomoci starych rodicov a inych pribuznych, tak mi povie, ze aj ona si musela s 2 detmi poradit, na nu tiez babky viacmenej kaslali, tak kto si poradit nevie, nech deti nema...tiez sa uz vyjadrovala minule, ze v dnesnej dobe nam staci jedno dieta...a pritom ja si tak hovorim, ze by som chcela druhe, keby mi tak nasi pomohli trosku, obcas povarovali starsieho, lahsie by sa to vsetko zvladalo..ale uz ani neviem do akej miery s nimi pocitat
Proste tiez nechapem, ze kolki rodicia len hucia, kedy svadba, kedy deti, asi len aby mali pocit, ze si si zaskrtla vsetky kolonky v zivote a mohli ukazat fotky kolegyniam v praci - ale ked mas pocit, ze by mali s tymi vnucatkami, ktore tak velmi chceli aj pomoct - tak odpoved je, ze oni si svoje deti odchovali, tak si mam aj ja svoje..
Proste malokto z nas asi splnil vsetky predstavy svojich rodicov a predpokladam, ze ani nase deti to nesplnia, ale nechapem, preco sa to neda respektovat, preco nemozu aj rodicia pomoct a podporovat svoje deti v ich zivote tak ako si ho vybrali bez toho aby do vsetkeho kecali..

vejula
20. apr 2012

@happy8051 dakujem 🙂 😵 ak sa možem spytať malu si dojčila do kolkeho tyždna tehotenstva? KEdy ti uplne odišlo mlieko? Nech viem na čo sa mam pripraviť. JA už teraz mam minimum, ked stalčim len taka jedna kvapôčka na bradavke, žiaden prudik. Malemu to zatial nevadi, zatial si prsnik dudluje, len sa bojim že časom strati zaujem. Ach moj maly medvedik. JA budem asi plakať ked pride ten den že prestane chcieť cicik. Za tie 2 roky som si už tak zvykla, že by mi to chybalo.... Aj ked ludia do mna stale, že to nieje dobre ked dojčim počas tehu. Môj gynekolog mi to nezakazal, tak si myslim že vie čo robi

happy8051
autor
20. apr 2012

@vejula no... bola som odhodlana dojcit Nataliu do porodu a potom obe tandemovo. ona bola na mlieku a prsniku dost zavisla...
otehotnela som v septembri, dojcili sme na poziadanie... nemala som problemy, aj ked nazory lekarov sa rozchadzali, jeden tvrdil ze mam dojcit dokedy sa bude dat, druhy ze do 20tt a treti nevidel problem dojcit cele tehu...
dopadlo to tak, ze Natalka sa presne na svoje prve narodky ((14 okrober) rano pricucla, prehltla prve mlieko co vytiahla, vyplula a koniec... viac nemala zaujem o mlieko.
hovori sa, ze vplyvom zmeny hormonov mlieko meni chut, niektore deti ho preto odmietaju, inym to nevadi.
na tvojom mieste, ak nemas problemy by som dojcila dalej. je mozme, ze mlieko celkom nezmizne az do porodu.
mne ked sa mala odstavila, odtriekala som si len dvakrat, ked som citila v prsiach tlak. bpotom uz zmizlo same do piatich dni.
teraz riesim, ako ju namotivovat na tandem 🙂 ale jej uz prsnik nic nehovori, tak neviem, ci to pojde este.. ale bola by som stastna, ak hej

happy8051
autor
20. apr 2012

@vejula inak... mne doteraz chyba, ze uz nekojiom a to je uz pol roka odvtedy 🙂

prasiatko30
20. apr 2012

@maminuska - ale na to je predsa tiez odpoved - pozhanat letaky z rezidencii pre dochodcov a poslat to tvojej mamine s poznamkou ze ak chce tak jej pomozes vyplnit prihlasku a posles to za nu a dokonca jej prispejes na zapisne - ked sa uz chceme silou mocou miesat niekomu nemiestnym sposobom do zivota tak aj tak sa da 😅 😅

jolinka
20. apr 2012

@m.i.r.i niekedy je lepsie ziadna pomoc ako "pomoc" s podmienkami...vela rodicov dospelych deti si mysli ze za svoju pomoc detom ci vnucatam maju narok na odmenu v podobe "poslusnosti az do smrti"...a ze ich dospele dieta ich MUSI za to posluchat ...vo vybere partnera, prace, poctu a pohlavi deti, ale hlavne predovsetkym vo vychove svojich deti ich vnucat.

Proste davat len tak z lasky je mnohym cudzie a to je smutne 😢

irriss
20. apr 2012

@jolinka
tzv. psychicke vydirani, ktere nicim nekonci...kolikrat az v dobe nemoci, ci na smrtelne posteli "rodic prosi o prominuti".. ☹

danusskaaa
20. apr 2012

@happy8051 nic si z toho nerob!!! mozno je to len zavist, ak sa ty na to citis tak je super ze chces babatko... Moja stryna ma 8deti 😝 a skoro vsetko su rok po roku a medzi poslednymi je rozdiel 2 roky!!! ona cely zivot zije s vychovou deti /aj teraz ked jej najmladsie ma uz 12rokov si adoptovala take 8rocne a kedze zo zdrav. dovodou nepracuje-stara sa o 4male deti susedov/ okolie tiez malo take reakcie, naco tolko deti a tak skoro a ine pripomienky, ale mozem potvrdit, ze detom nikdy nic nechybalo, su stastne a hlavne na obdiv mojej strynej ona je nesmierne spokojna ked sa o deticky moze starat a vidiet ako jej rastu pred ocami!!! 😀

danusskaaa
20. apr 2012

a este som zadudla dodat, ze obdivujem vsetky maminky, ktore sa rozhodnu mat viac deti... neviem, ci je to u mna este skoro, alebo zlym porodom, ale ja sa nechystam mat druhe... aj ked je to velka radost a moje zlaticko, asi by som to uz nezvladla zase! preto klobuk dole

vejula
20. apr 2012

@happy8051 dakujem za odpoved 🙂 No dominko zatial prsnik neodmieta, ale pravda je že takmer vôbec nepreglga. Teda mlieka je tam už važne minimum. Ale jemu to zatial nevadi a len tak si popri dudkani oddychuje. V noci sa ešte na prsnik bud. Tak snad mu to ostane. A držim palce k tendemu, ench ti to vyjde

lili_mia
20. apr 2012

@jolinka myslela som, že som divná, ked aj ja tak uvažujem, doma mám tiež ten pocit, rodičia vyžadujú moju poslušnosť už aj v tom, že polrok po rozchode MUSÍM mať nového partnera a nech vyhodím veci, čo som dostala od toho posledného ex, občas mám niekde položenú jeho fotku, pekné spomienky, mama hučí že zase, nech zabudnem že existuje .. to by som išla sama proti sebe, zabudnúť na moje ja, ktoré sa tým vzťahom posunulo do inej dimenzie .. čo už, ked nechápe

andrea497
20. apr 2012

@happy8051 Mila Happy8051 na otazky tohto typu som uz imunna.Mam 8 deti(v tejto dobe nieco nenormalne) vo veku 21rokov,,,,,,,,, a najmensi syn ma 6 mesiacov.Taketo otazky som dostavale vzdy ked sa ludia dozvedeli ze cakame dalsie dieta.Ale mojim pristupom som ich vzdy odzbrojila.A dnes ked uz mam aj dospele dve deti a ostatne su slusne a dobre sa ucia tak nechapu ako ze nam to ide s tolkymi a oni maju starosti s jednym alebo dvomi.Vzdy som na poznamky typu V TEJTO DOBE? odpovedala ze od nikoho peniaze na ich vychovu nepytam a pri troske skromnosti sa to aj da,,,Drzim palce vsetkym maminam ktore sa rozhodli investovat do vychovy svojich deti ze raz sa im to urcite vrati.

awalancha3
20. apr 2012

@igiana ............aj ja by som pozerala, a cim tmavsej pleti by boli, tym viac by som pozerala.......no a co, pozeraj sa aj na druhych

happy8051
autor
20. apr 2012

@andrea497 to naozaj mas moj obdiv.... mozes napisat ake stare deti mas a kolko mas rokov ty?

stvura
Odpoveď bola odstránená
andrea497
20. apr 2012

@happy8051 Ja mam 41 posledny syn bol darcek na 40 najstarsi ma 21,dalsi syn 18,dalsi syn 15,potom konecne vytuzana dcera 12, dalsi syn 10, dcera 7 dalsia dcera 6, a najmensi 6 mesiacov.Kazda mamina si zasluzi obdiv,, 🙂 🙂 🙂

awalancha3
20. apr 2012

mimochodom... tie stare babky a zenske co maju poznamky, na ktore sa stazujete...nenapadlo vas, ze to velka vacsina z nich mysli mozno uprimne? ze maju skusenosti a vedomost o tom, ako je narocne byt matkou a ze tym vyjadruju, mozno trochu nesikovne (ale nema kzady vysoku psychologicku) obdiv a sustrast nad pripadnymi mamickovskymi trapeniami, o ktorych vedia, ze pridu?
&preco vase matky a svokry nie su nadsene ak sa pritrafi tretie ci stvrte dieta? odpovedali ste si na to uprimne? lebo vedia, ako to bude pre vas vycerpavajuce, lebo im na vas zalezi, nespadli z jahody, dobre vedia kolko nevyspatych noci vas caka, ze sa nebudete moct poriadne venovat ani jednemu, ze nebudete mat cas na seba- a toto by vam vase matky a dokonca aj svokry dopriali.......isteze sa napokon drviva vacsina s vnucatkami aj keby ich bolo 20 zmieri, ved co ich zasiju do vreca a hodia k plotu?.......
takze ked vas zastavi na ulici cudzia babicka a vy vleciete tri decka... tak jej slova, "no to mate asi tazke" si pretlmocte ako : " neviem ci ste chceli alebo sa pritrafilo, ale viem ako je tazke mat tri deti v dobe, kedy sa vyzaduje ovela vyssi standard ako za mojich mladych cias, obdivujem ta, ze taka mlada mamicka to zvladas, sucitim s tebou ked bdies pri ich postielke a dufam, ze mas niekoho, kto ti semtam pomoze"...............
Ja osobne absolutne neriesim, ze mam ako 41 rocna take male mrnusatko, nech sa na mna divaju ako chcu, ale nestava sa to, skor su ludia prajni, aspon z okolia, lebo vedeli, ze moj manzel sa konecne po prvom 17 rocnom bezdetnom manzelstve dockal dietatka ( a to na mna fest jeho rodicia zazerali, ze si doviedol domov 40 rocnu, od ktorej sa vnucatka asi zase nedockaju)- takze o to vacsia radost;
Ak ja vidim zenu s viacerymi malickymi detmi tak pozeram, ale neriesim deti samotne, skor ako to ma mamicka vykoumane, ako ma pripevneny taky ten board pre starsie dieta, skratka technicka stranka.
Neviem preco ludia maju vo zvyku hovorit skor negativne, ked je nieco ok, tak to nechavaju bez komentara, ale na negativne sa ozvu. ja som tomu vyhlasila (v realnom zivote, nie na nete) vojnu pred asi 10 rokmi. Chvalim hoc aj na ulici cudzich ludi za nieco co sa mi paci...... Alebo minule na pieskovisku, skoro som padla na zadok ked maly chlapec podal mojej malej lopatku, ze nech sa paci.... som okamzite ticho povedala mamicke, ze moue byt hrda, ako slusne si dieta vychovava, ze sa to malokedy vidi....... Je uzasne, vidiet ako viete takymi malickostami robit radost.

happy8051
autor
20. apr 2012

@andrea497 super... polozim mozno trochu indiskretnu otazku, nemusis odpovedat, ak nechces... ja viem, kolko ma stoji cca mesacne jedno dieta... zaujima ma financny rozpocet pri osmich detoch.... pride mi, ze to musi byt strasne vela pemazi

briketa
20. apr 2012

@happy8051 naklady na dieta sa nenasobia s pribudajucim poctom rovnako. Oprav ma @andrea497 ak zle hovorim.
Vychadzam z mojich troch deti. Pri kazdom kupujes menej a menej, lebo uz vsetko mas.
A uz len take veci, ako s prvym utekas so vsetkym k lekarovi (u nas sa plati kazda jedna navsteva este mimo poistky a nie malo) , teraz pri tretom som okrem povinnych nebola u lekara ani raz.
Kde s prvym som napriklad isla hned na kolotoce,lebo skratka vsetky deti chodia, teraz uz nechodim vobec.
Najstarsi kolotoce nema rad a mladsich to nezaujima.
Omnoho menej chodime do restauracie, lebo jednoducho s tromi detmi je to omnoho viac roboty, lebo najmladsi este neje kadeco lebo je malicky, prostredna je ako vrtulnik, obeha celu restiku a najstarsi mi povie, ze on ma aj tak najradsej ked varim ja 🙂.
V konecnom dosledku este viac usetrime ako ked sme mali len jedneho...
@awalancha3 s viac detmi som menej unavena ako s jednym, lebo som perfektne zorganizovana , aj moje deti, nemam problem zo spanim, nevstavam tristokrat za noc ako vidis x prispevkov na fore. Pozri si, ze 90% su to maminy s prvym dietatkom co su vstresovane, vsetko musia strasne riesit a komplikovat.
Deti vedia kto co kedy a ako ma urobit, nemam ziadne tantrums (vzdory) a deti sa zabavaju navzajom
Stiham omnoho viac ako som s jednym.

maminuska
20. apr 2012

@awalancha3 tvoj príspevok ma zaujal , zvláš´t toto :

"preco vase matky a svokry nie su nadsene ak sa pritrafi tretie ci stvrte dieta? odpovedali ste si na to uprimne? lebo vedia, ako to bude pre vas vycerpavajuce, lebo im na vas zalezi, nespadli z jahody, dobre vedia kolko nevyspatych noci vas caka, ze sa nebudete moct poriadne venovat ani jednemu, ze nebudete mat cas na seba- a toto by vam vase matky a dokonca aj svokry dopriali.......isteze sa napokon drviva vacsina s vnucatkami aj keby ich bolo 20 zmieri, ved co ich zasiju do vreca a hodia k plotu?......."

máš veľmi skreslený pohľad na vec," ze sa nebudete moct poriadne venovat ani jednemu" je totálna hlúposť. Naše matky a naše svokry nemaju čo posudzovat náš život, veľa z nich má jedno alebo dve deti - čiže skúsenost s viacerými deťmi je nulová " Častokrát práve takéto niečo vyplýva z toho " co povedia ludia , susedka, kolega...
A ver tomu že moju mamu ani len vo sne nenapadlo moje blaho , moje venovanie sa sama sebe 🙂

andrea497
20. apr 2012

@happy8051 No to je tazke,,,,ked boli deti mansie moja svokra hovorila ze pri malych detoch mozes najviac usetrit,,,vzdy som sa jej smiala ale teraz zistujem ze mala pravdu.Moji chalani ked zasadnu k stolu tak kazdy zje 5-6 rozkov,,,,,ale ked to mam tak pocitat tych 800eur dam len na stravu.Ale snazim sa varit jedla ktore su neni az take narocne na suroviny, strasne vela peciem.Plecha pernika je hotova za chvylu ku tomu dva litre mlieka a hned su vsetci najedeny.Chalani su uz dost na znackove veci ale kazdy ma brigadu-ku tomu sme viedli vsetkych aby si vedeli korunky aj zarobit nie len pytat a ked si chcu kupit nieco znackove tak ja dolozim kolko uznam za vhodne a oni si dolozia a nemaju vobec problem.Su velky snowbordisti tak sa snazime ich podporovat aj v tom radsej sport ako drogy a alkohol.Pre mensie baby mi podava veci aj segra a svagrinka ktore maju trosku vacsie dievcata.A dakujem za Modreho konika kde sa da celkom dobre nakupit aj cela vybavicka 🙂 🙂 😀 😀

andrea497
20. apr 2012

@briketa Presne tak to fungovalo aj u nas 🙂 🙂

mrka2
20. apr 2012

ja som len nedavno porodila a uz som pocula tolkooo dobrych rad,ze 2 vam stacia a dost 😕 no snad to je nasa vec?! ako suhlasim s tym 😀 ale neznasam to,ked sa staraju do nasho zivota 🙄 a to pocuvam nie len od rodiny,ale aj od cudzich 😠

ziarcanka
20. apr 2012

@happy8051 Neboj sa, malá sa namotivuje sama, keď bude vidieť papať bábo. Ja som odstavila staršieho, keď sme sa márne pokúšali o bračeka. (hneď ďalší mesiac som otehotnela 🙂 ) Keď som prišla s malým z nemocky a starší ho videl papať, pýtal si aj on mliečko z didiky a opakovane( a to skoro rok pil z fľaše). Z dôvodov, ktoré tu nechcem písať, som mu ho nedala - no dodnes mi je to ľúto.

sandracs
20. apr 2012

@happy8051 Ahoj, dve deti mať po sebe je celkom fajn. Na začiatku je to náročnejšie, ale potom sa spolu zahrajú, pobijú 🙂, majú rovnakých priateľov a nemusíme riešiť každému iný program. keď niečo vyrábame, alebo maľujeme tak sa dá s obomi naraz 🙂 Rovnako keď ideme do múzea, alebo na výlet.
Mať len jedno dieťa je podľa mňa sebecké. Nikdy som sa nad tým nezamýšľala, ale teraz to na mňa dopadlo plnou váhou. Som jedináčik a moji rodičia už idú do veku, kedy potrebujú pomáhať a ja mám ešte deti na základnej škole, tak by bolo fajn sa niekedy podeliť o starostlivosť a aj o názory na tú ktorú chorobu našich s niekym blízkym...