icon

Názory okolia na počet detí v rodine

happy8051
18. apr 2012

Prvá dcérka má 18 mesiacov, v juni sa narodí druhá. V poslednom čase ma dostávajú do úžasu otázky okolia typu: "Sa pritrafilo čo? no, to budeš mať ťažké. mali ste počkať!" alebo !To načo ta rýchlo dve deti po sebe?!" Dokonca na začiatku tehu som dostávala otázku, či si TO chcem nechať....

Keď niekomu poviem, že obe deti boli chccené a plánované, buď je odozvou začudované krútenie hlavou, alebo ironické "Nooo, veď nejako bude".

Tiež sa mi niekoľkokrát stalo, že keď som povedala, že aj druhé bábatko je dievčatko, utrúsili ľudia poznámku "Hm, aspoň párik ste mohli mať... Nie je muž sklamaný?"

Stretli ste sa aj vy s takýmito reakciami?

cmulinko
22. apr 2012

Nikdy som neriesila,ze kto ma kolko deti v mojom okoli.V rodine mame pripad bezdetnosti aj viacpocetnu rodinku a nikdy som sa ani jednej strany nepytala preco si vybrali bezdetnost(bol to ich vyber...nemaju ziadne zdravotne tazkosti )alebo preco si vybrali mat vela deti....mne osobne sa paci mat velku rodinu,ktora je harmonicka,plna lasky a pochopenia a ktora netrpi na ukor pocetnosti.Darmo ma niekto velku rodinu,ktora je rozhadana a nebavia sa a ani sa nenavstevuju...vtedy je uplne bezvyznamne ci mate 15 vnucat alebo iba 1-2.Nie je podstatne cislo,ale vztahy a to kolko tej rodine davame zo seba.Ja som tuzila mat velku rodinu od chvile ako som v mojich ''nastich'' rokoch pozerala serial V siedmom nebi 🙂

katkamarek
23. apr 2012

@awalancha3 Dakujem Awalancha, teraz to vyslo na prvy krat, ani som necakala, ze sa hned zadari, ale tak uz cesticka vychodena, tak potvorky uz asi vedeli kam maju ist 😀

anavila
2. máj 2012

@happy8051 ahoj...to pises akoby si bola ja 😀 presne to iste...mne dokonca hovorili tetky v obchode, že: TO NIC,TO NEJAK BUDE, NEVADI, STALO SA....." no otras...chodim s dvojitym kocikom a starsou dcerkou za ruku, v obchode beriem dva vozíky, aby som mohla obidvoch ustrážiť, aby nerozbili cely obchod, NOAČO!!!! kašli na primitívov, ja sa nad tým len pousmejem...ale ja ked som bola na výške tak som sa obcas pristihla pri tom,ako mi v hlave preblyslo ked som videla pani s viacerymi malymi detmi, že chudinka, no normalne mi to je teraz luto ako som mohla byt aj ja taka prizemna?to asi tak nejak vyplyva z myšlienok alebo ja neviem ako to mam nazvat,ale ja by som za nic nemenila a reci alebo pohlady a nazory okolia plne ignorujem. Vykasli sa aj ty na to.

kocurik16
27. jún 2012

ja myslím,že každý má mať toľko detí,koľko vládze "vychovať" Neviem si predstaviť,žeby som mala veľa detí a potom žobronila od iných ,aby mi na ne prispeli. Láska k deťom je pekná vec,ale poznám pár takých rodín,kde sa oháňajú vierou,láskou k deťom a potom ich deti žobrú pri obchodoch,alebochodia po činžiakoch pýtať peniaze. Aj ja som chcela mať veľkú rodinu,ale žiaľ doba sa zmenila a tak mám načo stačím,dvoch synov.

kalifa28
11. júl 2012

nás tiež ,,ľutujú,, ked povieme, že čakáme dievčatko... mm má už jednu dceru z prveho vztahu, ja tiež a teraz čakáme spoločne, ako inak, dcerenku, ale straaaašne sa z nej tešíme... šak neva, Andrej bude nabudúce, ale to ani nikde nehovoríme, lebo nás nebaví počuvat tie debiliny primitívne, že čooo??? tolko detí?????

mahulienocka
11. júl 2012

"Tak do tretice dievčatko, nie?" Odpoveď: "Nie." Útočníkov okamžite umlčí. Keď je tetka otrlejšia, vysvetlím jej, že ambíciu materstva mám naplnenú. A vekový rozdiel tiež neriešim. Poviem len, že kedy to prišlo, tak to je a sme tomu radi. Nedá sa nič namietať. A je pokoj🙂

katia7
25. júl 2012

hmmm kukam ze nie som sama kto pocuva "priatelske komenty" zatial som pocula na svoje tretie dieta iba "preco ste si nedavali pozor a otazky typu ci to zvladneme a pomaly ze co mu dame jest, doktor v poradni na mna kukal ze co otravujem s tretim ani knizku som nedostala najprv mi na sone ukazal srdiecko a potom ze este je male nazveme TO vynechany menzes a poslal ma domov. a to nevravim ako na mna kukaju niektori cudzi ludia lebo som dost chuda takze to sfuknute brusko mi uz vidno ked tak idem po meste a okolo mna moje dva drobceky..... no ono mate pravdu ze neriesit a tak ale vam poviem ze ako som nabita teraz tymi hormonami ci co sa mi obcas tlacia slzicky do oci ze preco je na mna niekto koho sa nasa rodina vobec netyka taky hnusny..... ale sak snazim sa neriesit ludia asi nemaju co tak sa staraju do druhych dnes je taka moda nie 😉 😒

ramzesa
30. júl 2012

ojoooj, uz pri druhom dietatku sme sa napocuvali... tak skoro? (2 a stvrt roka rozdiel) 😕 ... teraz pri tretom (planovanom) otazky... a to ste planovali? to ste chceli tretie? 😕 a nechapave ksichty 😅 ... a naj bola otazka u gyndosa... a to s tym istym muzom? 😕 😕 😕 ... a jedna suseda: a co na to hovori babka? 😕 ... 😀 najviac ma fakt zaskocila ta babka 😀 ... co by na to mohla ona povedat? 😀 ... tesi sa nie 🙂. Ja si pohlady ludi nepripustam, ak idem sama s tromi detmi... len minule som nechapala, co tak na mna divne ludia pozerali 😅 , az potom mi doslo,

miskakyska
30. júl 2012

...mm je z deviatich detí :o) 8 chalanov a posledná baba...to muselo byť iné kafé

avanti
31. júl 2012

Negativne nazory okolia na tuto temu si vobec netreba pripustat.
Mnohi z takych ludi si nedovidia na spicku nosa a ked uz pre nic ine, aspon by nam mohli byt vdacni, ze vychovavame buducich danovych poplatnikov, ludi, ktori sa raz v dospelosti budu starat mozno aj o nich , ze v starobe v dome dochodcov, v nemocnici, obchode, pri vybavovani na urade sa na nich usmeje, povzbudi ich prave nase prve, druhe, tretie, stvrte a dalsie slusne vychovane a chcene dieta.
Len nech si vygooglia demograficke prognozy , ako to so Slovenskom bude vyzerat o takych 20-25 rokov, kolko bude seniorov a preco nam budu mladi ludia coraz vzacnejsi, o babetkach ani nehovorim. Faktom je, ze aj napriek babyboomu poslednych rokov, (ktory vsak nedosahuje parametre toho predosleho soacilistickeho), Slovensko vymiera. A co je buducnost krajiny a naroda, ak nie prave deti 😉

avanti
31. júl 2012

K tym konkretnym situaciam chcem este aj ja dodat tolko, ze ked idem pre starsieho syna do skolky s mladsimi dvoma, pre okolie nie som zaujimava - kazdy si asi mysli, hm mamina s 2 detmi, nic neobykle. Akonahle sa zo skolky vraciam so zvysenym poctom deti, registrujem pohlady okoloiducich, no musim povedat, ze zatial iba take skor obdivne, vacsinou sa ludia pousmeju, otocia...asi pritahujeme ich pohlady a to este nie sme nejaka megapocetna rodinka 😀

monika15
22. aug 2012

@happy8051
presne kvoly tam blbym sliepkam co nemaju co ine robit... len pletkovat.... :()(((

sa mi uplen paci v kanade... tu ani pes nezakopne ked nesiem v pyzamku mm do prace a este si zastavim po ceste aj po kafcu do TIma 🙂
moja kamoska z SK skoro porazka ze preboha ale ked tu prisla a prezila tak uz sa jej pacilo....

vobec si nic neorb z ludi zi ako CHCES !!!! a nie ako okolie diktuje !!!!!!

sophie753
26. aug 2012

@happy8051 Ludia sú všelijaký ja som sa s tým tiež stretla a stále stretávam nakoľko čakáme tretie dieťatko a už máme dve deti rok po roku....som 4roky na materskej a teraz pokračujem na dalšiu a hlavne susedu mám takú čo deti ani nechcela potom ju muž asi ukecal lebo už má 40 a hlavne ona má stále také reči,že na čo sú vám tri decká...
Poviem ti ale jedno do toho nikomu nič nieje čo si robíš so svojím životom,koľko detí máš a za aký čas dôležité je to čo chceš ty a ked ty si zo svojim životom spokojná môže ti byť celý svet a názory ostatných ukradnutý 😉

elenaakiko
10. okt 2012

Také reči poznám aj ja, čo som sa ja napočúvala a ešte stále počúvam-a načo vám je tretie a reči tomu podobné 😠 teraz si to neviem predstaviť, že by som mala len jedného. Je to fakt krásne mať veľkú rodinku, aj keď v dnešnej dobe niekedy aj dosť ťažké, ale keď sa chce tak sa dá. Takže tie hlúpe reči neberme vážne a radujme sa z našich deťúreniec 😉 😵

zuzi0911
10. okt 2012

Ja som si tiez vypocula pri druhim tehotenstve. su to moje deti a kolko ich budem nat je moja vec.vzdy som chcelavela deti a nebudem sa tomu branit len preto ze sa to niekonu nepaci.strasne by som ete aspon 2 deti cela aj ked neviem ci sa mu to podari ☹

maminuska
10. okt 2012

@zuzi0911 už pri druhom ?

zuzi0911
10. okt 2012

@maminuska ano reci typu doba je zla, prva je moc mala,bude to tazke atd...

kepassa
20. okt 2012

jaaaj niektore ste ma pobavili co vsetko ste teda zazili 😀 chore, nech sa kazdy stara sam o seba 😠 kazdeho osobna vec. Mam dve deti, prve bolo v mojcih 21 rokov planovane a po savdbe, neotehotnela som lebo zlyhala antikoncepcia a kazdy si to urcite myslel 😀 a teraz mi kazdy to moje krasne dievca zavidi 😉 po troch rokoch a nieco som otehotnela znova kedze som sa citila, ze pre nas nastal eten spravny cas na druhe dietatko. Avsak to sme asi mat nemali a oddislo nam pomaly v 11 tt.Pockali sme pol rocik a ja som velmi tuzila, samozrejme aj manzel, po dalsom babatku. Teraz mame Emmusku a prosto uvidime. Este by sme chceli jedno. Casom. Je krasne mat rodinu. Neviem si predstavit, zeby som nemala svoje milovane deti. Aj ked sem tam ten moj stvorrocny diktator je na nezvladnutie a vyzaduje si velkuuuu davku trpezlivosti za nic na svete by som ich nedala. Susedov, znamych a reci ludi neriesim. Zavidia 🙂

deborah1
13. nov 2012

@anavila presne tak som aj ja chodila,keď boli chalani malí-dvojitý kočík a vedľa najstarší syn 😀

love_my_babies
13. nov 2012

Pridavam sa, mam dve dcerky, rozdiel nejakych 17 mesiacov. Obidve chcene, planovane a vytuzene. A urcite by som chcela aj tretie. Byvame v USA, takze tam sa na to ludia pozeraju trosku inak ale nasli sa aj tam ludia, ktori sa pytali ci sme to planovali a ze no aspon to mate tak skoro po sebe a mate to za sebou. To ani nehovorim, ze chcem viacej 🙂.

dai
13. nov 2012

hm... osobne som ziadne reci o pocte deti nezazila... mozno len nejake komenty ale to ppkladam za normalne. taketo veci absolutne neriesim, nech si ma kazdy deti kolko chce - pokial ich dokaze uzivit a vychovat tak nech ich ma aj 30😉

luciauk
23. feb 2013

ahojte, prečítala som si celú tému. občas som sa rehotala nad vašimi trefnými odpoveďami na zvedavé a doterné otázky, občas som si išla oči vyočiť, že či dobre čítam 😨 ja som z troch súrodencov, pamätám si, že sme bývali aj v dvojizbovom byte bez balkóna, ale myslím, že ako dieťaťu mi to bolo úplne jedno, rodičom asi nie, keďže spávali na gauči v obývačke, ale ja si z dectva pamätám hlavne to, že sme vkuse chodili na výlety, stále sme cestovali. naši zobrali stan, plynovú bombu a precestovali sme celé československo krížom-krážom. to si pamätám, nie to, že mama varila cestoviny s paradajkovou omáčkou riedenou vodou aby nás nakŕmila 🙂
podľa mňa je tiež nezanedbateľné poznamenať, hoci deti to nevedia posúdiť po materiálnej stránke, ale odhadujem, že asi tak 99,99% detí na svete odpovie na otázku, či by chceli bračeka alebo sestričku jednoznačne áno 🙂 vidia v tom pozitívum, niekoho na hranie, nie to, že sa budú tlačiť zasa o jedného viac v izbe.
ja sa nepamätám, že by som si nejako vyslovene plánovala mať jedno alebo 5 detí už od dectva. asi ako väčšina, chlapček, dievčatko, najlepšie černoškovia 😀 ale čím som staršia a čím mám viac detí, tým viac si uvedomujem, čo je v živote naozaj dôležité a túžim po štvrtom dieťati, hoci už teraz je to finančný aj časový zaberák. prečo? neviem. skrátka to tak cítim.
pri prvom si ani nepamätám komentáre. už starnem 😀 pri druhom, zabolelo hlavne od mamy. "ste sa zbláznili?" neviem čo tým myslela a ani to nechcem vedieť. pri treťom už som ju mala takú naučenú, že sa mi nemá do života montovať, a navyše to bolo do telefónu, tak ani nebol priestor na blbé poznámky 🙂 máme tú výhodu, že nežijeme na slovensku a nikto sa do nás nemontuje, ale napríklad moja kamarátka, má 72r skoro zinfarktovala ked som otehotnela tretí raz a minule sme boli spolu nakupovať a obchádzali sme miminkovské oblečenie a ona sama od seba poznamenala, že "no ty už viac mať nemôžeš". a ja na ňu "prečo???". preto sa jej s túžbou po štvrtom dieťati ani nezverujem. najviac ma zaráža, že takto uvažuje, ked jej zomreli už obe deti ☹
nechápem ani tých, čo majú blbé komenty práve pri pároch, ktoré prišli o dieťa alebo dlho nemohli dieťa splodiť, že namiesto úprimnej dobrosrdečnosti komentujú, že už majú tretie, štvrté atd.
tiež som si vypočula komentáre, keď sa rodina a priatelia dozvedeli, že bude tretí chlapec, že "konečne vám to vyšlo" no čo na to povedať? hej vyšlo, chceli sme dieťa a čuduj sa svete, nie je to ani pes, ani chobotnica, ale dieťa. hurá ! akú vlastne čakajú odpoveď? napr. na otázku "bolo vám to treba?" ako tu niekto spomínal...čakajú že pozriem na svoje dieťa /najkrajšie na svete/ a poviem " hej, čert nám ho/ju bol dlžný" . čo vlastne čakajú?
alebo máš samých chlapcov, ked prídu do puberty, tak ťa zjedia. ked máš dievčatá, ked prídu do puberty, tak sa nedoplatíš vložiek.
mnoho žien vo veku našich rodičov, podľa mňa, nemali materstvo také aké by chceli, lebo sa nechali počas komunizmu tlačiť spoločnosťou. moja svokra napríklad priznala, že dala deti do jaslí 6mesačné a dodnes ju to trápi a teší sa, že ja aj jej dcéra sme boli s deťmi doma alebo ich strážil partner a tiež, že dojčíme, čo jej nebolo dovolené, päťročnica nepočká. tak isto tie ženy boli tlačené do potratov, po druhom treťom dieťati šli na potrat a podľa mňa si to dodnes vyčítajú, že nekonali podľa seba, ale podľa ostatných a tak tíško závidia, že dnešné ženy si zasa vedia urobiť podľa seba, že majú väčšiu slobodu. minule na fb kolovala tabuľka pôrodnosti na sk a vôbec to nevyzerá na vymieranie národu, lebo po strachu v deväťdesiatych rokoch zasa prišla nová vlna, ked rodiny sa neboja mať aj tri, štyri deti.
minule som pozerala dokument o rodine so 16timi deťmi. ja by som teda toľko detí nechcela, ale tí rodičia vyrastali v detských domovoch a obaja túžili po veľkej rodine, neboli žiadny sociálny prípad, sami si kúpili obrovský dom, mali vlastnú pekáreň a s tými 16timi deťmi išli aj na dovolenku. keď sa im to páči, nech si tak žijú, je to ich rozhodnutie a nikto na nich nemôže ukazovať prstom, že žijú z našich daní, lebo to tak nie je. aj ked si to veľa ľudí o viacčlenných rodinách automaticky myslí.
prečítať si túto tému bolo pre mňa ako prečítať si super knihu, dík dievčatá 🙂

amouramour
23. feb 2013

@happy8051 jasne, taketo reakcie su normalne, ludia vzdy riesia, ze mas prilis vela alebo prilis malo deti🙂

bodka70
23. feb 2013

@luciauk , mne Kajka povedala, keď sa narodil náš tretí prírastok do rodiny, že "mamka, ja sama sebe závidím, že mám takého krásneho bračeka". 😉
Môžem len potrvrdiť, som hrdá mama troch detí a sama sebe závidím, aké mám krásne (po tatovi) a múdre (po mame) deti 🙂 😀 😀 😀.

Ale ku komentom ľudí - ja neviem, či je to len na Slovensku tak zvykom, ale mne sa bežne stáva, že ľudia sa pozastavujú a niečo komentujú ohľadom detí (výchova, správanie, oblečenie atď...) - "Pani, to nie je malému takto zima? " "Pani, nebolo by lepšie, keby ste mali kočík? " (keď som išla so šatkou) a tak podobne. 😝

esti77
23. feb 2013

😉 No maminky, nedá mi neprispieť. Keď Vám bude smutno nad blbými rečami, pomyslite si, že ste niekde v strede, tie, čo majú dve detičky, sú ešte maminky, ktoré majú tri. Tie, čo majú tri, nech sa netrápia nad rečami, veď čo povedia maminke, ocinovi, ktorí čakajú štvrté....by sa dalo pokračovať 🙂 . Ja mám päť detičiek, viem, že to nebude vždy len med lízať, ale som šťastná a nemenila by som. Už pri treťom dieťatku sme sa stretli s podivýnami, pri štvrtom a piatom sme už boli naučení. Ale poviem pravdu, sprostosť vždy zabolí. Len my si ich vychováme, nik iný, ale prečo sú ľudia takí blbí, neviem,fakt. Netrápte sa, zavrite sa do svojej bublinky, kam smie iba Vaša rodinka 😉 .
S HLÚPOSŤOU AJ BOHOVIA MÁRNE BOJUJÚ.
Tak prečo by sme mali my??? 😀
Sú tu iní, ktoré stoja za našu pozornosť a lásku : naše dietky, naše polovičky 🤐 . 🤐

luciauk
23. feb 2013

@bodka70 musím priznať, že my máme na sk vždy šok, aj deti púlia oči, že ako sa cudzí starajú. čo majú oblečené, čo jedia, ako sa správajú. ja som posledné leto mala normálne vybitý dych, nevedela som ani nijako trefne reagúvať, lebo na to nie som zvyknutá. tu máme väčšiu slobodu v tomto. ale párkrát mi starí ľudia povedali, v rámci žartu, že "tri deti? čo nemáte televízor?" a to by si videla tie oči, ked som povedala, že nie 😀 dali sme si zaviesť pred pár mesiacmi :-P

kacena4
23. feb 2013

@luciauk teda my telku doma mame a k tomu aj "zopar" deti 😀 😀 😀 😀 vdaka Bohu zijem v meste, kde su viacpocetne rodiny (3 a viac, aj 6-timi) takmer samozrejmostou a hlavne podporuju sa navzajom. a tak nevnimam az tak ostro okolie. mozno aj preto, ze sa mi stale premielaju doma pozicane deticky a tak ak pocujem otazku typu ake dieta teraz mate? 😀 😀 😀 vzdy poviem ze nase a krasne 😀 😀 😀 😀 beriem svet s humorom a tak si nevsimam sprepacene reci debilnych ludi, ktory nam radia co mame robit a co nie a preco to robime a ako to dokazeme....
@luciauk krasne si to napisala aj som sa zasmiala, ja to beriem asi tak podobne s humorom. pred par dnami mi chlapcek ktoreho mame z domova mi pred par dnami povedal, ta chiara je hrozna stale len pisti vratme ju do domova (pritom je biologicka) 😀 😀 😀
nase deti su korenim zivota

luciauk
23. feb 2013

@kacena4 my tiež žijeme v prostredí, kde všetci majú 3-4 deti, takže tu nie sme exoti 😀 teraz si mi pripomenula, ako minule naši vystrájali pri stole a ja som im povedala, že "prestaňte, lebo vás dám cigánom" a dvaja mladší na mňa oči gúľali, že čo je to "cigáni" 😀
ja som dosť dlho zvažovala, kalkulovala či mať druhé, nemať druhé. ani nie tak po finančnej stránke, ale nevedela som si predstaviť, že sa mám podeliť o lásku k dcérke s nejakým ďalším dieťaťom. mesiace a roky ubiehali a nakoniec mi kamarátka povedala, že nekalkuluj, ked chceš mať, maj, ked nie, tak nemaj. tak sme mali 😀 ako sa hovorí, ono sa to vždy nejako samo zariadi 🙂

mialumia
23. feb 2013

V 18 nastich prve ,v 19 nastich druhe s blbymi poznamkami :o) medz tymito je rozdiel 11 mesiacov.Manzel medzitym vybavil 5 mesacnu vojnu,takze na dve postielky a dva kociky som bola sama:o) v 24 tretie to si uz okolie klepkalo o cele a teraz uz mame prve dve dospele a cakame stvrty zazrak :o) velmi sa tesime a na prekvapenie mi ludia viac gratuluju ako kritizuju :o) asi sa boja mojho svalnateho manzela .o))))

jaroe
23. feb 2013

@luciauk zaujalo ma, co spominas o tych potratoch v sociku. Ze zeny boli tlacene, nerozmiem preco, ako. Praveze som si myslela, ze vtedy boli potraty zlozitejsie, existovali potratove komisie ...