Nepísané pravidlá detského ihriska
Ahojte ostrielane maminy,
ake su pravidla na ihrisku? Co vam lezie na nervy ked robia ine mamicky a ich deti? Zn. prvomama, aby sme neboli za buranov 😅
Inak ja priznavam, ja som uplne neihriskova. Nesznasala som ihriska ako dieta a v dospelosti sa to vobec nezmenilo. Ked to bolo nutne, chodili sme len na ihrisko pod domom, doobeda (malo mamiciek), atmosfera v pohode... A teda co mne vadilo, tak to bola dnesna nonono vychovecka a branie nasich veci bez opytania.
Ja som tiez citala kadeco o ihriskach, kym sne este nechodili a z toho sa mi zdalo, ze tam je neviem aka akcia, bitka o hracky, kopec tajnych pravidiel, ktore urcite nebudem poznat...a prisli sme a aspon na tychto nasich v okoli sa nic extra nedeje 🙂 Zakladne pravidla slusnosti a koniec.
@jana_eyre_2 utocenie je uz len to ze sa ti usta nezavru(ruky v tomto pripade) a musis uplne vsetko xy x komentovat a obhajovat .. ano utocis si nemila a presne ten typ kt sa mamicky na ihrisku vyhybaju .... pekny den aj tebe ;)
@tini27 to uplne suhlasim!!! My mame par takychto v okoli, maminky sa len usmievaju alebo divne pozeraju, ked syn zacne knucat a utekat lebo sa nechce mojkat. A oni este povzbudzuju, ze daj mu pusinku, chyt ho za ruku... akoze... preco? Ja tiez nedavam hocikomu na ulici pusu 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
A este nemam rada, ked rodicia nesleduju svoje deti, neopytaju sa, ci si mozu nieco pozicat. A dieta ma pravo povedat aj NIE. Nie rodic, ale dieta ma povedat, ci si mozu pozicat hracku. Pre dieta moze byt ta hracka cenna a nechce ju pozicat hocikomu. My dospeli tiez nepoziciavame auto hocikomu kto sa pekne opyta, preco by malo dieta svoju hracku. Samo nech sa rozhodne.
@jana_eyre_2 suhlasim, ja som napriklad rozdiel medzi nasimi a zahranicnymi ihriskami (v zmysle spravania deti a rodicov, atmosfery...) nevidela. Viem porovnat SK, CZ, UK, AT, IRL, PL, HU, D (tu sme na ihriskach boli).
Ako to inak riesite s cikanim/kakanim na ihrisku ked ie je blizlko wc? Lebo niektore mamicky davaju kade tade. Nas ma edte plienky, tak zatial si len vsimam co robia ostatni a nepaci sa mi to velmi 🤨
@lylyjana tak zijeme v zahranici a nikdy v zivote som nevidela ziadne dieta robit potrebu vonku... prve tyzdne sme nosili pod kocikom nocnik (to mali 17-18 mesiacov) a potom ani to, vydrzali tie 4h necikat a clovek si to vie nacasovat ist medzi tym na WC a necakat na poslednu chvilu, ked uz dieta place, ze musi...
To by ma zaujímalo, na aké ihriská všetky chodíte 😁 ja chodím už s druhým dieťaťom a nijaké konflikty sa mi nedejú, ani medzi inými nevidím. A osobne mi vadí len to, ak rodič nezasiahne, keď jeho dieťa ubližuje, ale to sa ešte nestalo. Práve naopak mám pocit, že to niektorí dosť preháňajú a riešia skôr, než si moje dieťa stihne všimnúť, že by mu niečo akože malo vadiť 😅 či niekto požičiava, chce si požičať, podelí sa, nepodelí, kričí, nekričí, to mi je jedno.
@lylyjana no s kakanim ako pri psoch som spratala a s cikanim, kedze ma mala stale problemy, tak neutekam kilometer, ale co najblizsie za strom, niekde do rohu, aby ju nebolo vidno... Uprimne v tomto mi je jedno, co si myslia ini o nas, ale zase teda curat pri hojdackach, smykalke by som jej nedovolila...
@makova333 áno ani ja nevnímam nejaké rozdiely medzi zahraničnymi a slovenskými ihriskami v správaní sa ľudí, hoci je pravda že v Kanade som nebola.. len teda neviem či môžem na MK ešte vôbec písať do verejnej diskusie aby som sa niekoho nedotkla ak s ním nesúhlasím..
To kde chodíte na tie ihriská? Mám pocit, že čítam zážitky z Bronxu :D
No ale ako čítam, aj teraz budem "matka roka" ale mne na ihriskách vadí najmä to, že nie a nie sa odtiaľ dostať domov a väčšinou z neho ideme s revom s mojim deckom pod mojou pazuchou :D Iné deti ma nejak netankujú, buď bývame na dobrom mieste, alebo neviem, skôr som zaskočená, ako si každé jedno robí "vlastný biznis" a nie je tam žiadna interakcia medzi nimi.
@guiseppinka no tak to si ako neviem predstavit. Preboha ved hygiena by aj na takychto miestach mala byt hlavne pre matky prvorada. No zazitkov z ihriska mame ako vidim asi kazda celkom dost
@gastanka32 ako teraz uz nastastie nekaka, ale s cikanim problemy ma, tam nestihame dobehnut niekam na zachod a napr u nas su zachody len na 1 ihrisku z 3. Jasne, ze ked je zachod blizko, tak ide na zachod.
@miadi Autorka, sa neobrátila na publikum, aby ohodnotilo atmosféru na ihriskách , ale aby napísali o incidentoch na ihriskách, ktoré sa im nepáčia a sú im nesympatické. Podľa toho ako si opísala Tvoju skúsenosť s atmosférou na detskom ihrisku v zahraničí, kde bývaš, som to pochopila tak, že deti a rodičia s pobytom nie na Slovensku a s " neštandartnými "spôsobmi , ktoré sú vymenované od prispievateliek s pobytom na Slovensku, jednoducho .....na ihriská iba nechodia.
Mne prekazaju starsie deti cca 9+, ked pridu v skupinke na detske ihrisko bez dozoru a spravaju sa velmi zdivocelo. Skacu z vysky, pricom nepozeraju ci sa pod nimi hra male dieta, stalo sa aj, ze postupali po rukach inym detom, alebo sa roztocia na kolotoci tak divoko, ze mame pocit, ze sa odkruti. Su drze pri napomenuti a chyba im respekt.
@beata_k tak co sa nevyjadrujes len k otazke? Otazka nebola ktory koment na tuto temu sa vam nepaci nezda k veci a treba ho opravit a upozornit? Pisali zienky predomnou ake veci im vadia a ja som sa len zamyslela ze nic tske kde zijem nezaživam kde zijem a nic mi nevadi na chovani druhych na ihrisku.
@jaroe priliz casto ? Ok a co teraz? Nesuhlasis mas iny nazor fajn. Ja mam svoj a ty svoj. Opinions are like assholes everyone has one. Cely svet mà rovnaku mentalitu rusi ukrajinci slovaci amici kubanci je vsetko rovnake. Pre teba . Pre mna nie . Ale to uz je ozaj mimo temu. Ja sa riadim pravidlom nerob druhym co nechces aby robili tebe. A uplatnujem ho na ihriskach vsade vo svete rovnako. Nepisane pravidla slusnosti su vsade rovnake. Ale mentalita narodov je rozna (Oops I did it again )
@anjelicek26 aha to je super napad zobrat nocnik 🙂. A ked sa vycikali, kam ste to dali? No ako ja chapem, ze niekedy tie malicke deti v zapale hry sa pozabudnu a potom uz len rychlo rychlo, ale zas aspon niekde na okraj ihriska by mohli ist 🤦♀️
@lylyjana vyliali pod nejaky strom mimo ihriska😂 Na velkej nikdy neboli Mimo domu 😅Nastastie. Ale bolo to len prvy mesiac-dva,potom to uz netrebalo. Ale videla som anj mamicky, co do nocnika dali maly sacok plastovy a ten potom vyhodili do kosa s obsahom.
@lylyjana maličké deti som zobrala vždy vycikať sa tam kam ľudia už chodili so psami.. teda asi sme nenavštívili ihrisko ktoré by za svojimi hranicami nemalo nejaký strom, kde už chodili aj psíčkari.. a kde sa môže vycikať pes, tak to už môže aj bábo.. keby boli sociálne zariadenia v okolí ihrisk tak by sme šli tam, taký luxus ale často nebýva..
ahoj, myslim si ze na ihrisku by mali platit zakladne pravidla slusnosti a inak mi nejake zvlastne nepisane pravidla nenapadaju.
co ma vytocilo na ihrisku bolo, ze ked sme tam prisli s nasim malym ked mal asi rok, tak tam boli dve dievcatka, take skolkarky, prisli sme ku prazdnej smykacke, zrazu tam boli tie dievcata a zabrali cely smykacku, nahlas sme ich slusne poziadali, ze sa chceme smykat a ony nas nepustili, skor ako sme stihli prist k hojdacke uz tam boli tie dievcata a nepustili nasho maleho, isli sme teda k nejakej inej preliezke a znova ju obsadili tie dievcata, nahlas na cele ihrisko som povedala nech idu na smykacku alebo hojdacku ked nas tam nepustili a ich mamicky absolutne nulova reakcia, po opakovanej skusenosti uz na toto ihrisko nechodime....
neriesim co ma kto oblecene, je mi to jedno, ake nepochopim, ked pride ocko na ihrisko s vyobliekanym dievcatkom v satockach, to okamzite sa zacne babrat v blate a zufaly otecko vybera vlhke utierky s utiera dievcatku topanocky a huci do nej ze sa nema zaspinit..... a potom doma mamicka urcite vymysla rozne senzory montesory aktivity.....
vadia mi besne deti,
a co mi tiez raz vadilo a to nie som nejak pruderna, ale jedna mamicka prisla na ihrisko, deti vyzliekla do hola, aby sa opalili a uplne bez ostychu jedno z tych deti dojcila priamo na pieskovisku s celym prsnikom vonku.... to bolo pre mna trochu cez ciaru.
Všetko, ohováranie ostatných mamičiek (samozrejme keď je dotyčná prítomná tak sú naopak najlepšie kamošky), primitívne reči, klebety z fb ktoré nikoho nezaujímajú, ziapanie po decku tak že dostaneš infarkt, namiesto toho any za nim prišla a dohovorila mu, alebo keď tam tie decká nechá a ide si umývať okná, alebo do obchodu, lebo veď ostatné mamičky dohliadnu.. bez predošlého varovania
@miadi
@jana_eyre_2 tak ja vašu hádku vnímam asi takto:
Janka: lezie jej na nervy keď si mamka nevšíma že jej anjelik hádže piesok a kamene a usmieva sa na neho alebo na mobil. (Mimochodom veľmi zlato napísané)
Miadi: U nás sa všetci pekne chovajú je tam iná mentalita ako na SK. Deti nerobia zle, zdravia sa, všetko je Ňu Ňu. Na SVK je iná atmoška. (Táto odpoved mi prišla ako Cuky Luky, Rakúsko je fááájn Slovensko je smŕť) Ale inak súhlasím ľudia čo dlho neboli vonku nevedia kam sa točí svet a ozaj je to spravanie u nás horšie. No lepšie ako v minulosti. A líši sa to mesto od mesta miesto od miesta.
Janka: nemám pocit že u nás by ľudia len zazerali a nebavili sa.
Miadi: Určite nie ale mám iný pocit v CA ako v SK. Snáď môžem mat svoju skúsenosť? Bola si tu? Vieš to porovnať? Či len ja som podľa teba mimo zaujatá?
Janka: vieš čo ja radšej nič.
Tak a teraz mi povedzte kto sa tu začal hádať? Miadi použila osobné invektívy vo forme otáznikov a to Janka nečakala. Ani ja som to nepochopil prečo si to zaslúžila. Miadi ako keby vadilo že Janka trvá na svojom názore. Vzala to osobne a Janka vzala osobne tie invektívy. Ani jedna to neurobila dobre ale Janku viac chápem. Len som to tu zhrnul aby ste obe videli ako to vyzerá z tretej strany. Miadi mas pravdu že v CA je laskavejsia mentalita ale Janka len povedala svoj pohľad a ty si to vzala osobne ako keby ti brala tvoj názor. Tvoju skúsenosť. Mala si povedať: a ja to vidím tak lebo som to zažila a je. Potom Janka na tie otázniky zareagovala sklamane a už to šlo. Hlavne že detičky sa nepobijú o lopatky ako my keď som chodil do škôlky. Učiteľka vysypala do pieskoviska krabicu s hrablickami lopatkami vedierkami a formičkami a najvacsia bitka bola o lopatky. Mne vždy ostali neužitočne hrabličky.

@syslik81 kde prosím ťa utocim, že som povedala že to u nás nie je také zle je nejaké útočenie? Ste sa snáď zle vyspali či čo.. akože viem že sem chodia ľudia vyliat si svoje frustrácie ale pohádať sa na základe mojej miernej reakcie som ešte nezažila.. pekný deň vám prajem dúfam že tam kde ste ste milsie..