icon

Nespím ja - nespíš ty

oblecenieavecicky
22. apr 2015

Ahojte maminky nespavých detí. Zakladám túto diskusiu, nakoľko síce na MK je toho veľa popísaného o deťoch, ktoré nechcú spať, ale všade píšu aj maminy detí, ktoré im spia už od pôrodnice (možno aj skôr). Takže týmto prosím všetky mamičky poslušných a krásne spavých detí, aby neprispievali do tejto diskusie, inak tým ohrozia moje psychické zdravie! V okolí mám totiž takých mamičiek dosť. A už nevládzem. Dokonca som z toľkého vyčerpania už aj ochorela... Všetkým detí spávajú, poslušne sedia, nevýmyšľajú atď. Potrebujem sa tu trošku posťažovať a hlavne podporiť ženami, ktoré majú rovnaký problém ako ja. Takže: mám 9-mesačnú krásnu dcérku, ktorá je ale veľmi nervózna, od narodenia uplakaná (najprv ju veľmi trápilo bruško, teraz zuby...), bola aktívna už v bruchu, kde ma kopala tak, že som od bolesti plakala. Už v pôrodnici nechcela spať, bola som jedinou mamičkou, ktorá celé noci pochodovala po chodbe (po sekcii), aby nezobudila ostatné deti. Za 9 mesiacov sa takmer nič nezmenilo. Najprv som ju musela celé hodiny! uspávať na rukách, lebo inak vrešťala, až prestávala dýchať. To s obľubou robí dodnes. Teraz mi zaspáva na prsníku, aspoň v niečom je to ľahšie. Ale tu to končí. Vydrží spať súvisle maximálne 20 minút, potom sa začne mrviť a preberie sa. Robí to cez deň, i v noci! Keď sa s ňou zavriem večer do izby, už nesmiem odísť. Takže žiadny iný život už nemám :( Neviem, čo je to vyložiť si nohy, zapnúť tv, alebo byť s manželom, čo starším synom. Takto sa potom budí celú noc. Dokáže byť aj 20x hore. Výnimočne prespí pár hodín vkuse, ale to je skôr náhoda. Doobeda to isté, poobede tiež. Doobeda prespí dlhšie len na prechádzke v kočíku, poobede je prisatá k môjmu prsníku, aby nezobudila staršieho brata, ktorého mám tiež doma. Už som zúfala, zničená po psychickej stránke, ale aj fyzickej, lebo som natoľko vyčerpaná, že na mňa sadla angína. Dcérku veľmi milujem, ale mám pocit, že nevládzem ďalej. Sú noci, kedy prespím dokopy tri hodiny prerušovaného spánku. A potom ráno musím fungovať. Ľahnúť si s ňou cez deň nehrozí, lebo mám doma ešte syna a aj tak spí tak málo, že ja nestihnem ani zadriemať a už je hore. Potom mi nejaká super matka povie, že jej mesačné dieťa spí celé noci a že len leží a neplače, alebo že nejaká iná mamička ani nevie, kedy jej dieťaťu išli zuby. A to moja malá sa majnovšie trhá a budí po 5 minútach, lebo kričí od bolesti zubov. Skúšame všetko- gély, čípky, homeo, keď je najhoršie aj nurofen. Rozmýšľala som už aj o odstavení (možno sa tak často budí preto, lebo hľadá prsník a cumlík nechce), ale odmieta mi um a ostatné papá ako vrabček. Nehovorte mi, že som si ju tak naučila, nešlo to inak. Základ bol prežiť... Už jedno dieťa mám a čo to viem, ale syn takýto nebol ani zďaleka. Ďakujem za prečítanie a každé povzbudenie.

Strana
z3
sosanna88
22. apr 2015

@oblecenieavecicky ako si naucis tak mas - toto ked som pocula, myslela som, ze zabijem seba alebo toho kto to z ust vypustil.
Chapem ta. dokonale. nebudem ti vypisovat nase peripetie so spankom, bolo ich celkom dost...napisem len tolko (z vlastnej skusenosti)...prejde to! co sa zda nemozne, stane sa casom skutocnostou. ja neviem ci o mesiac, rok, dva, ale stane sa 🙂 snad. u nas po roku...same od seba. ozaj som nic nerobila a mala z noci na noc prespala bez pohnutia. zlepsil sa aj spanok cez den. toto by som nikomu neverila, ale my sme to tak mali...takze drzim palce a posielam silu. viem ake to je padat na zobak....

A este...ked uz bola väcsia, cca 20mesacna, znova zacla raplovat...no vtedy sme uz vedeli, ze len vymysla. Pomohlo ,,nechat vyrevat,, - vyrevanie trvalo az 5minut. ale ucinok sa dostavil. - to je len dotaz pre dokonale mamicky, ktore ,,nikdy,, nenechali decko revat. Samozrejme 9mes. je este malinka na to.

oblecenieavecicky
autor
22. apr 2015

@sosanna88 ĎAKUJEM! :*

vevesh
22. apr 2015

@oblecenieavecicky klud, nadych, vydych - a znova 😉 a toto velmi doverne Poznam - moje mladsie tiez nerado spi, spi Malo - niekedy nespi 48hodin!!resp. Zalahne na 5 hodin po 36 h prebehanych... 😕 😕 😕 jedine, co pomoze je cas - zlepsi sa to, i ked nikdy nebude mat taku potrebu spanku aj ostatni.... A ked uz Fakt nevladzes, zavolaj niekoho ku sebe - rodinu, muza (ked nie je v praci), kamosku,nech ti na chvilu zabavia deti a chod si aspon na tri hodky pospat - to naozaj velmi pomaha...a este ak kojis, mozes skusit vela makovych veci jest, alebo dat si trochu makovice - to uspava,i ked nie vzdy... 😉 Vela pevnych nervov a sil do boja prajem... 😎

nomina
22. apr 2015

ahoj,moja ma 1rok a 9 mesiacov,kojim ju,cumel nechce,zaspi len a len na cicke,v noci sa budi aj 15 krat,je to hrozne,masaker:(nastastie zatial nemam druhe dieta a pomaha mi aj mama cez den,ale tiez sa neviem dočkat dna kedy bude spat celu noc🙂vobec neviem ako to zmenit...vraj ked prestanem kojit,ale zatial nemam to srdce🙂

oblecenieavecicky
autor
22. apr 2015

@vevesh Ďakujem za povzbudenie. Konečne sa našiel niekto, kto ma chápe, lebo mám pocit, že tu na mňa ľudia pozerajú ako na mimozemšťana, keď poviem, že som už 9 mesiacov poriadne nespala. Najhoršie je, že a mám dosť dlhé zaspávanie a niekedy keď slečna do mňa rýpe a rýpe, preberiem sa natoľko, že už neviem zaspať. A to platí aj cez deň. Občas mi niekto zoberie deti von, dokonca asi 4 noci už skúsil byť s malu môj muž, ale to je možné len cez víkendy a niekedy mám pocit, že sa víkendu ani nedožijem. Vrieskala aj jemu. Budila sa rovnako. Bože, snáď to raz prejde. Veľmi sa trápim aj preto, že sa nemôžem toľko venovať synovi, proste nemám čas, ani energiu. Malá je nonstop nalepená na mne. A keď počujem, že niekto išiel od 4 mesačného dieťaťa do kina alebo na diskotéku, mám chuť sa rozplakať. Ja ledva stihnem sprchu :((

sintra
22. apr 2015

Ja ta asi nepotesim, ale mne moj nespaval do 3 rokov...nepomahalo absolutne nic, bylinky, homeo, nechat vyrevat ako sa laicky hovori...ziaden rezim, proste nespavec ako vysity
Ja som bola zrela na psychiatriu uz po prvom roku a to som od jeho 1,7 roka chodila do prace na full time...niekedy som doslova padala na hubu, imunita v prdeli, vypadky pamate...
Po tretom roku sa to zacalo postupne zlepsovat a dodnes sice nie je extra spac, ale uz je to znesitelne.
Mne trvalo dalsie roky, kym sa mi spanok ako tak znormalizoval, ale normalny ho nebudem mat asi uz nikdy.

godyna
22. apr 2015

U nas bola max dĺžka spánku 2 hodiny a zase uspavanie a uspavanie . Jedine co pomohlo bol prsník , inak rev a teda mica bola vytrvalejsia ako ja 🙂 fakt som skúsila vsetko mozne a nic nepomohlo... Ked som ju odstavila, tak ako zázrakom začala zo dňa na den spat a celu noc. Ja este teraz doháňam spánkový deficit. Držím palce , lebo viem co to je za zúfalstvo

h2
22. apr 2015

@oblecenieavecicky Ahoj, ja neviem, či Ti sem mám vôbec písať a hlavne neviem, čo Ti napísať, úplne Ťa chápem a máš môj veľký súcit. Ja som tiež zúfalá zo spánku môjho syna, ale ako tak čítam Tvoj príspevok, môžem byť rada, že sme na tom tak, ako sme. On už má 3 a pol roka, čiže oveľa viac, než Tvoja maličká. So spánkom máme problém od začiatku a ešte stále sa to nezlepšilo a už si začínam myslieť, že sa to ani nezlepší. On síce prespí celú noc, nebudí sa, alebo len málokedy (teraz si asi povieš, že tak to žiadny problém nemáme), ale nedokáže zaspať. Zaspáva 2, niekedy aj 3 hodiny, často je už jedenásť preč a on stále nespí. Musím byť pri ňom (skúšala som aj odísť, ale neustále na mňa vyvoláva a keďže je už "veľký", tak pokojne aj vyjde z izby za mnou). Niečo také, ako večerný relax, pozrieť si telku, alebo si večer niečo porobiť, tak to u nás nie je možné, ležím so synom v spálni a často zaspím skôr, než on. Aj som sem už písala do rôznych tém o spánku, ale žiadne rady nepomohli. Mrzí ma, že som Ti nič neporadila, ale asi sa tiež potrebujem z toho vykecať. A zhodou okolností mám tiež práve angínu. 🙂

martina833
22. apr 2015

syncek mi v postielke cez den spal ako tvoja dcerka, von spal super, tak ho davam spat aj vnutri do kociara, umyjem kolesa (planujem usit navleky), polozim ho dam oblubenu plienku a spi tam aj niekolko hodin, stane sa, ze sa preberie, pohojdam ho a spi dalej, vyskusaj, to iste robi aj susedkina dcera, skoda, ze som na tuto fintu neprisla pri dceke, lebo ta tiez malinko spala cez den... vzdy len v kociari alebo pricucnuta na mne (maleho som dokojila v 11. mesiacoch, nechcela som dopadnut ako pri dcerke, ze som sa tiez nemohla ani pohnut v noci z izby, a to iste cez den)...
verim, ze na nieco prides, alebo si zavolaj skusenu kamaratku, mamu, nech su pri tebe dlhsie a nech ti poradia, pozru sa na to inymi ocami... napr. dcerka mala obdobie, ze pri ocnych zuboch nespala 10 dni... napr. zaspala o 20:00, zobudila sa o polnoci a uz do rana nespala, alebo zaspala az o 2-3 v noci, takym stylom, ze odkvecla niekde na dlazke... cez den dala pol hodinku az hodinku spanku, aj to som ju musela uvozit v aute, aby zaspala. Jednoducho nechcela ani za nic spat... nechcela zhasnut svetlo, priblizit sa k spalni. Skusali sme vsetko mozne... Bola som tehotna, myslela som ze skolabujem, alebo sa zblaznim... Zavolala som si mamu, nech to s nou skusi ona a prisla na finty, ako ju uspat...
Drzim palce!!!!

martinka_martinka
22. apr 2015

@oblecenieavecicky akoby si písala o mne a o mojom prvom bbatku. Môj synček teraz už skoro dvojročny keď sa narodil to uznavam spal asi mesiac celu noc aj cez den... no cim bol starší tym to bolo horšie a horšie... boli dni a noci kedy som vôbec nespala... jednoducho nespal maly tak som nemohla ani ja... stale som ho nosila na rukach alebo v kociku chrbat som mala uplne KO... v noci ???? zaspal presne ako píšeš na 20 minút a bol hore... každú hodinu to isté ... 40 minút som ho uspavala utišovala a na 15-20 minut zaspal... ja ked som si lahla a trosku vrzgla postel bol hore... čiže som spala po sediačky aby som nevrzgla nahodou no koniec... nerada spomínam na to obdobie... keď mal 8 mesiacov rozhadla som sa ho uspavať u seba v postely ... lebo už ma pichalo v chrbte tak silno že som plakala a vtedy som zistila že je spokojnejší ... budil sa každe dve hodiny ... to bola kráááása.... v čase keď maly nespal... tak mi kamaratka volala že ja sa tak nudííím moja mala spi od 6 večer do 6 rána a ja neviem co mam robit... co by si v takej chvili robila ??? ja som mala chuť otrieskať teen telefon niekomu o hlavu co ja by som za to dala :D no a ako mal rok upokojim ta to preslo.... dala som ho spať sameho do postielky fakt chvilu si poplakal tak 20 minut prerušovane... a zaspal... bola som nervozna ci sa bude budiť v noci a cuduj sa svet prespal celu noc... a odvtedy to tak funguje 🙂

mmmj
22. apr 2015

URCITE to prejde. Pravdepodobne sice nebude nikdy velky spac, ale zlepsi sa to. Moje obidve dcery spia velmi malo, mensia ma 9 a pol mesiaca a tiez z toho padam na drzku....Aj cez den, ked ju nekocikujem, spi tak 8-10 minut. Starsej sa nemam kedy venovat, domacnost v haji, varim si jak na internate, somariny narychlo :P
Inak ostatne veci su v poriadku? Brusko a pod...Moja mala intoleranciu laktozy a vrestala, lebo ju bolelo brucho. Lekari samozrejme nic, sama som na to potom prisla. A na zubky nam pomaha iba Calgel, resp, uz som potom davala aj Panadol, kedze som nejako prezit potrebovala.
Prezila som to, sice som pribrala asi 10 kil, lebo som energiu doplnala sladkostami, ale som tu 🙂
Drzim Ti palce, nepocuvaj tie suprmatky, aj tak to vsetko podla mna prikrasluju...

hradnapani
22. apr 2015

@oblecenieavecicky no neviem ci neohrozim tvoje psychicke zdravie, ak napisem, ze moje dieta zacalo spat az v ten den, kedy mu vysiel von posledny zub. Prve tri mesiace - klasicke koliky a kadejake neduhy a potom zacali zuby. S kojenim to nemalo nic spolocne, tiez som robila kadejake kusky, aby spal a on nic...
Prvy rok som to strasne riesila, trapila sa, bola nestastna, V roku prisiel nejaky zlom a povedala som si, ze to budem respektovat. Upravila som si aj ja denny rezim, zacala som byt spokojnejsia a zobrala to, ze je to tak. A to vykupenie prislo s poslednym zubom.
no , ale to som mala iba jedno dieta. Pri predstave, ze by som si to mala zopakovat, mam zimomriavky, ale viem, ze sa to da vydrzat. (haha, aspon si to asi naivne myslim).

vevesh
22. apr 2015

@oblecenieavecicky take mi nehrozilo, ze Kino alebo vyjst si 😅 raz som napocitala, ze za 6 hodin "spanku" som musela vstat 46x z postele a 8x nakojit - to bol taky priemer.. 😨 Ale mm pomahal, ked videl, ze uz nevladzem,poslal ma spat a.co a ako mala revala alebo chcela nakojit, mala smolu... A ja som potom v pohode fungovala dalej, sprcha jedine ak muz bol s detmi, inac ani na wcko, nieto este sprcha... Alebo miestami, ked mala 24h+nespavost, sme to riesili tak, ze cez den som ja mala "sluzbu", v noci muz... Inak to neslo, teraz sa budi "iba" par krat v noci (rozumej 2-5krat), ale drobcov priemerny denny spanok je maximalne 6 hodin... 😖

piacere
22. apr 2015

Vitaj v klube 🙂
Môj starší syn spával od narodenia tak, že som ho položila do postieľky a spal. Teraz má 5 rokov a prisahám, že by zaspal aj v strede diaľnice v plnej premávke. Max. by otvoril jedno oko, že "stíšte ten televízor, nech tak nehučí" a chrňal ďalej.
Mladší nám nespával od narodenia. V pôrodnici to bolo ešte vydržateľné, keďže mal dosť silnú žĺtačku, tak bol spavý. Ale príchodom domov sa začalo doslova peklo. Prvé tri mesiace sme spávali s mužom cca 2 hodiny denne, ináč sme ho nonstop hojdali v lehátku, ináč nespal. Potom začal spávať aspoň 4 hodiny v noci. Okolo 9-tého mesiaca sa to trošku zlomilo (vyšli prvé zuby) a on začal ako-tak spávať, ale s tým, že som ho v noci dojčila aj 10x, akurát som si ho naučila 😉 😀 tak, že dodnes spáva s nami v posteli a dojčila som (a vlastne dodnes dojčím, aj keď už bude mať v lete 2 roky) po ležiačky, takže veľakrát ani neviem, že sa pánko obslúži. Lebo jeho to prekladanie z postieľky mne na ruky a späť prebudilo tak, že potom nechcel zaspať. Od roka mal zase obdobie, že sa v noci okolo jednej zobudil a nespal aj do štvrtej.... toto už tiež našťastie pominulo (občas sa mu to stane, ale to tak 1x do mesiaca max.).
Zaspať v posteli a potom od neho odísť nehrozí, ani cez deň by mi v posteli nezaspal (možno áno, ale priznávam, že po tom všetkom, čím sme si s ním so spánkom prešli na to nemám silu ani chuť učiť ho na posteľ), postieľku sme zlikvidovali z bytu keď mal cca pol roka.... takže cez deň ho uspávam v takom storočnom obrovskom hojdacom koči (ešte sa ako-tak vmestí 😀) a keď sa mi začne po 20-tich minútach krútiť, tak ho jemne pohojdám a spí ďalej... a týmto štýlom mi potiahne denný spánok aj 2 hodiny, takže cez deň je potom fit, lebo sa vyspí.
A večer ho uspávame rovnako v tom koči. Tým, že ho dávam spať ráno, spí max. do 10,30 (aby mi večer dobre zaspal), tak večer zaspáva okolo 18,30 - a uspávame tak, že stačí 3x pohojdať kočíkom a spí. Potom keď ideme s manželom do postele ho prekladám k sebe, nepreberie sa, max. si trikrát cucne a spí. A spí už našťastie (väčšinou) celú noc, ráno vstáva okolo 5,30-6,00.
Takže vydrž žena! Viem, čo prežívaš, je to neskutočne ťažké, my sme boli s mužom už tak unavení, že nás nič nebavilo, často sme sa hádali na somarinách a nemali na nič náladu.... nepomohlo nič, dokonca sme v prvých mesiacoch uvažovali, že povieme pedine, nech mu urobí vyšetrenia, pretože niekto mi tu radil, že dieťa môže mať nedostatok spánkového hormónu... tak si vieš predstaviť, v akom stave sme už boli....
Chce to fakt asi len čas ☹ To dobré - čo sa týka spánku - sme si asi vyčerpali pri staršom synovi.... čo už 🙂

masinka
22. apr 2015

@oblecenieavecicky ahoj, no ako keby si pisala o mojej prostrednej.
Nasa prva bola kludnucke babo, rano si o piatej cucla mliecka, pospala si este do desiatej, potom sme sa do obeda trosku bavkali a po obede som ju supla do kocika na balkon a len som kazdu hodinku isla na nu kuknut - pospala si do piatej, potom som sa jej trochu venovala, okupala sa a o deviatej isla spat, na kojenie sa zobudila okolo polnoci ...... Tak ked mala rok, povedali sme si, ze ved pohoda, taketo zvladneme aj tri......
Sestricka sa jej narodila ked mala presne 25 mesiacov. No a vtedy sa zacala sranda. Vacsia cez den sice spala po obede tie 3 hodiny aj rano potiahla do desiatej, ale inac uz behala a proste dvojrocne dieta - musis sa mu cely den venovat. A mensia bola narocne babo + mala reflux- takze po kazdom jedle mi este 3x vracala. S doktorkou sme ten reflux riesili, ale kedze prospievala uplne ukazkovo, tak sme jej nechceli davat ziadne lieky ani ju trapit niekde na gastre, takze to bolo len o tom, ze vydrzat kym z toho vyrastie (prestalo to ked mala 9 mesiacov). No ale aj koli tomu brusku mi mala nespala - teda spala - cez den 2-3x po 20 minut, ale to musela byt na mne v babyvaku, ked som ju polozila, okamzite sa zobudila - aj ked lezala v nadvihnutom lehatku. Kocik absolutne neprichadzal do uvahy, tam vrestala na cele sidlisko. Ked mala 4 mesiace, kupila som Manducu, v tej mi potom obcas spala aj hodinu vkuse, tak uz to bol velky uspech. Najhorsie boli u nas noci - okolo polnoci to zacinalo - mala zacala revat a vydrzala revat vkuse aj do stvrtej, nepomahalo ani nosenie, ani nic. S manzelom sme uz boli hotovi, on chodil aj do prace, ja som cez den behala okolo vacsej s mensou zavesenou na sebe, fungovali sme uz len zo zotrvacnosti.....No ani neviem ako to preslo, v 11 mesiacoch mala zacala chodit, aj postupne v noci zacala spavat. Teraz ma 6 rokov a je najvacsi spachtos z celej rodiny. Narocna je ale doteraz - je dost velky nervak, koli hocijakej blbosti sa vie zdut alebo vytocit do nepricetna - a to tak, ze sa z toho az povracia. Ale na druhej strane je velmi sikovna - veci co sa jej sestra naucila ako stvorrocna sa ona naucila spolu s nou v dvoch rokoch. Ked mala rok a tristvrte tak sa sama odplienkovala. Ako dvojrocna krasne rozpravala....Niekde som citala, ze prave taketo sikovne deti zle spia..... A aj ked mat taketo nespave babo ako druhe v poradi je narocne, kedze sa treba venovat aj starsiemu, tak mas tu vyhodu, ze ked ti niekto povie, ze si si to mensie sama tak naucila, tak mas argument, ze zlou vychovou to nebude, kedze prve spalo dobre 🙂

alexanotbad
22. apr 2015

@nomina staci, ked prestanes kojit v noci 😉

ichbinich
22. apr 2015

Az taky extrem moji nie su/neboli, ale aj ja som si uzila svoje. Hodinu prechadzky, aby sy spal po hodiny a podobne srandy. Ja som si najradsej chcela lahnut na lavicku v parku ako homelessak... Been there, done that.

Synovi trochu pomohlo, ked som mu upravila denny spanok. Podarilo sa mi dostat ho z dvoch 30 minutovych spankov na 2 hodinove. To sa mi podarilo tak, ze akonahla sa po tych ca. 30 minutach zacal mrvit, OKAMZITE som zo nim sla a zase ho uspala. To bolo na 99.9999% dojcenim. V lahu na velkej posteli, potom som ho uz do postielky neprekladala. Len som namiesto mna dala paplon alebo vankus a pokusila sa odist. Casto som odist nemohla, tak som "musela" lezat pri nom. Kedze to bol jediny cas na pracu, nie vzdy som si to uzila... Takto sa postupne naucil spat tu cca. hodinu v kuse.

Co mne osobne este pomohlo: zmierit sa s tym. Nepozerat na hodiny, nepocitat, kolko krat bol hore, ako dlho spal. To nepomoze. Neist spat s myslienkopu, boze ako dlho/kratko, kym ma zase zobudi. Trvalo to, kym som to naozaj tak robila, ale pomohlo to.
Po odstaveni (ked mal 2,5 roka) sa budil menej casto, uz asi iba 3 krat za noc 🙄
Prespavat celu noc zacal pravideln, ked mal takmer 4 roky. Tkze sa utisujem, ze uz je to iba otazka rokov, kedy sa vyspim. Kedze dcere prabrala po nom stafetu a tiez je hore x krat...

Na spanie/nespanie nemalo nic vplyv: co a kedy a kolko jedol, pil, ci sme boli vonku, ci mal vzruso alebo klidek, ci doma, na dovolenke, na navsteve, u strakych,...
My sme boli u osteopatky. My! Technici! Co neverime ani na homeopatiu! (Aj ked ju detom davam, aspon pre moj lepsi pocit 😉 :-P 😀 Ale to je o inom...)

Takze, urcite nie si v tom sama. A pozor na reci o kadejakych zazracnych detoch. Casto vysvitne, v rozhovore o niecom uplne inom ako o spanku, ze to zazracne dieta nespi celu noc, ako ti rodicia tvrdili prad par dnami 😉 Je to tazke, ale jednym uchom dnu a druhym von. Ja som nespala 6 rokov... Kedze pocas prveho tehu som chodila kazdu hodinu na wecko, den-noc. A potom sa o nocne vstavanie postaral syn, teraz dcera...
Anginu som chytila minuly rok na vianoce a potom v lete. Teraz sa dopujem vitaminmy, ze to celkom ide. Pocas dna fungovat viem. Po 9 vecer hasla faja, ked pozerame film, ja som pri vedomi maximalne do polovice... A ked sa dcera zacne budit hned vecer, tak poznam kadzych 20 minut asi 3 minuty filmu 🙄 lebo musim zase k nej bezat...
Inak dcera mala taku fazu, ze zaspala a spala cez den IBA v nosici, ked som tancovala s nou valcik 😉 A toho sa potom tak vela narobit v domacnosti neda 😀 Ked spala dobre, tak som robila, co sa dalo. Ked nie, tak som pochodovala...
Ja uz chcem dceru pomaly odstavit, dufajuc samozrejme, ze sa to trochu zlepsi. Silno pochybujem o obrate o 180°, ze by zrzu zacala spavat celu noc, ale ktovie...
Vsetko dobre!

oblecenieavecicky
autor
22. apr 2015

@alexanotbad Ako? UM nechce, skúšali sme rôzne, aj všelijaké fľaše, cucáky, sosáky a čo ja viem čo... A inú stravu papá málo...

alexanotbad
22. apr 2015

@oblecenieavecicky ano, chce to cas. ale ako vydrzat, ked padas od unavy a niekedy nevladzes ani vstat z postele?! ak nechces skoncit na psychiatrii skus sa dohodnut s maminou alebo s muzom, aby postrazili deti a Ty si aspon cez den zdriemni. lebo kazdy clovek ma svoje limity a takto sa mesiace zit neda.
Ja ked som bola najzufalejsia, tak som vyhladala jedneho pana "vseveda", ci nevie najst pricinu a pomohol mi. Podotykam, ze ja na taketo veci neverim, ale bola som uz skutocne zufala. Mozno by si mohla skusit este taketo nieco.
Drzim palce, nech sa to u vas co najskor zlepsi.

oblecenieavecicky
autor
22. apr 2015

Ďakujem Vám všetkým za rady a povzbudenia!

kristinkahugo
22. apr 2015

Zdravím, u nas bola dcéra taká nespáva . Dokázala spať 15 min a fungovala. Bola som z nervami v koncoch. Teraz uz ma chvalabohu 8 rokov. No ale mam syna - zlobra 🙂 ktorý ma 2r 4 mes a ten spal krásne co som nechápala. Ked mal asi rok začal vstávať o jednej druhej v noci veselý a do rana do 6 tej bol hore. To fakt trvalo skoro 7,8 mesiacov. Chcela som ujsť .

alexanotbad
22. apr 2015

@oblecenieavecicky to som nepisala tebe, ale tej druhej kocke 🙂 Tvoja dcerka je na to este mala. mudre knihy sice pisu, ze od 7m je dieta fyziologicky pripravene nepapat v noci. ale presne, ked ine mlieko nechce, co s tym. ja to poznam u mladsieho. kojila som ho do 18m a UM nic, ani doteraz. Ked sa rozpapa s prikrmami, tak potom by som to nocne kojenie skusila zrusit. Uvidis ako to pojde. ja som starsieho prestala v noci chovat v 11m a mladsieho v 14m. Kazde dietatko je ine.

zamilion
22. apr 2015

@oblecenieavecicky vydrž ešte tri mesiace cca, kým vyjdu zuby a potom odstav. moja dcéra bola taká nespavá, nič nejedla, len cicala, za noc 15x hore, padala som na hubu a tak som sa rozhodla odstaviť. nechcela UM, začali sme rovno s kravským mliekom, odišla som z domu na 5 dní k bratovi a nechala dcéru na muža. myslela som, že sa utrápi s ňou a tá malá potvorka pri ňom spala v pohode.
v podstate som pre ňu s tou vôňou mlieka bola ja rušivý element, takže po návrate domov putovala do vlastnej izby.

ale do roka ešte vydrž

lucikava
22. apr 2015

myslim, ze uz tu bolo povedane asi vsetko, u nas to bolo podobne, ja som nespala do 3 rokov dcery, potom nastal zlom, po oslave 3 narodenin som sa konecne vyspala celu noc, teraz ma 3,5 zacala chodit do skolky, a budime sa v noci asi tak 3 krat, co je u nas super🙂 Asi len trpezlivost, ono to raz pride, drzim palce a pevne nervy.

terezka1947
22. apr 2015

@oblecenieavecicky tak moj ma 2,5mesiaca a toto v trosku jemnejsej verzii prezivam aj ja=uz som mala naoaj zufale stavy,lebo mat take dieta jedno-este ok,ale okrem neho mam este skolkara a dost akcneho,takze je mi niekedy samej do placu od unavy a zufalstva
ja mam stastie,ze taky kazdy treti den spi cez den cca 2hodiny vkuse a inak,iba na prsniku,pri pocmurkavani ...prip.take 10minutovky dava 100x do dna a len co vytiahnem paty z izby,uz je hore...moooozno by este tak v kociari za pcochodu aj pospal,ale to tie z uz musi byt,inak iba drieme 😒
nastatsie-zatial,ked ho okupeme okolo tej 19tej,napapa sa,ta do cca polnoci vkuse spi-skoro vzdy,no a potom kazde cca dve hodiny-pol hodinu papa
ja normalne uvazujem,ze nasadim napevno jednu davku UM,ci sa to nezlepsi a nepospi viac 😒 😒
lebo naozaj uz neladzem-aj teraz ,som na MK,lebo konecne od rana jem a aby som presla na ine myslienky a nezblaznila sa,tak sledujem,co riesite...
Kazdy den si hovorim,ze vydrzat,vydrzat...ved podrastie a bude to lepsie

cenculinka
22. apr 2015

Prvy syn bol ako u teba teraz. ..navyse mal 10dni keď mu operovali srdce, mesiac v nemocnici ked nas konecne pustili domov, tam bral same super vecicky, 4dni v umelom spanku a tak...doma tvrdy detox, abstaky jak narkoman po tramale a chlirisi a vselijakych fajnotkach...od pol roka som sla naspat do prace do vanky, kilo make upu na kruhoch pid ocami, krize nedam dokopy uz nikdy z nocneho nosenia...chapem ta ☹ pytala som pediatricku nieco ba ukludnenie pre neho, do riti aj po diazepame luetal hak sidlo, mal opacny ucinok, neutlnil ale dodal energiu (skusali sme ho takto naucit sa normalne zaspavat, pid dohladom lekarky), ked som bola zufala a vyrevana a vycerpaba, normalne som aj o jednej rano startla auto a vozila som ho kym bezaspal ☹ ma pomaly 2, 5roka a spanie je stale zle, poobede si liham s nim a kwd zaspi, cca 20minut rak idem prec a vecer zaspava zas s mm alebo so mnou...budil sa s revom aj 5x za noc, tak mm s nim spi v detskej a je relativny klud...mame druheho syna, 2mesiace ma, a zial zacina to byt podobne, i ked zatial v noci he len 3x hore, nakojim a spi, no cez den to zacina byt narocne...znova idem po materskej do prace a niekedy sa uz uprimne neviem dockat 😀
Recept neexistuje ☹ skus ci nie je v noci hladna, kasli ba postielju a daj ju k sebe do postele, mozno aj to pomoze alebo aspon nebudes musiet toljo vstavat...od bolesti normalne natvrdo cipok do dupky, ja som striedala nurojen a panadol tusim? Drzim palce...ano casom to prejde, ale ci sa dozijeme je otazne...dokonca mi tu na mk maminy nadavali ze davam decku diazepam a ze pri heho diagnoze by nemal revat a bla bla bla...maj v riti okolue, lebo ak by ti niekto chcel skutocne pomoct, tak by bekecal nezmysli o vychove a tak ale by ti to fecko vzal von na pol dna alebo prisiel s hrncom uvareneho jedla!!! Vsetko ostatne je ti na prd tak nech si to mamicky sediace s kavou pri decku spiacom uz tri hodiny v kociku pred domom mnechaju pre seba!!!

raffaella
22. apr 2015

ahoj,
v prvom rade ti chcem vyjadrit podporu - na to ake to je zle to podla slov zvladas este dobre, ina by uz bola mozno davno zrutena. Nejdem vypisovat nase litanie so spankom, ale viem ze nemas na tom ziadnu vinu. Ja mam dve dcerke, co sa tyka spanku kazda uplne opacna. Tato druha - nuz ja stale hovorim, ze kebyze mam ju ako prve dieta, do druheho uz nejdem 😉 i ked ich obe lubim viac ako vlastny zivot.
Radit velmi neviem, pretoze s vlastnou som si poradit v tomto nevedela, ale nam pomohlo odstavit od kojenia. Asppon ciastocne sa budila menej. Zo dna na den som jej v noci zacala davat vodu z flase, par glgov dala, niekedy nie. Mne pomohol velmi manzel, proste ked sme sa rozhodli ze uz jej v noci davat moje mlieko nebudem, tak k nej vstaval on a tisil ju az kym sama opat nezaspala. Ja by som sa nebala ju odstavit, ona je preto malicko, lebo dostava od teba mlieko. Ak jej pridel mlieka zastavis alebo nahradis UM, ona sa chyti, to sa neboj. Ja som sa o tom radila aj s pediatrom, ja som kojenie uz ku konci uplne neznasala, bola som z neho strasne vystavena, unavena. On sa mi vravel (a pritom je velkym zastancom kojenia), ze mam s nou normalne porozpravat, ako s dospelou osobou 😉 a nukat jej flasu. Mal pravdu, chytila sa, ale bol to velky boj. Sama sa mi potom uplne odstavila okolo 11m, myslim ze to vycitila uz zo mna ze uz staci. Teraz pije2x denne flasku UM, zvacsa po 150 - 180ml a papa velmi dobre. Uz casto prespi celu noc, ale su niektore noci aj zle, ze nespi aj 2 hodiny, mrnci a pod., ale tak upravuje sa to.
Co je pre mna dolezite je vraviet si stale, len klud. Pristupovat ku dietatu s kludom, aj ked vo mne vsetko vrie 😉 😉 vzdy si poviem, ze su mamy co maju postihnute deti, tie to maju ovela tazsie.
Takze aj ked som ti neporadila, chcem ta iba povzbudit - prejde to. Raz to prejde urcite. Ak mas pomoc od hocikoho, vyuzi ju. Teraz mas take zivotne obdobie, ked musit aj brat, nielen davat. Ak mas moznost si urobit radost hocijakou drobnostou, urob si ju - odmen sa. A uzivaj si kazdu jednu radostnu chvilku s detmi, aj ked to je take tazke.

maticap.
22. apr 2015

no vidim, ze nie som tiez jedina, co toto preziva a musi prezit. Synator ma problemy zo zaspavanim, ako par - mesacny spaval cez po 35 minut a dost - jedno ci v kociku, doma, viac nedal....a noci? Pch.. skoda slov. Velmi zle to bolo pri zuboch a ked uz boli tie svine zubate vsetky vonku, tak sa mu minule leto zacali v ramci rastu sanky posuvat a bolelo to zase (to mal cca 2,5 roka), no potom prisla skolka a nocne mory a jedine stastie bolo, ze do prace som nastupila az v novembri, dovtedy som bola doma a on v skolke. A ako tak spavat celu noc zacala minuly december.. ale netrvalo to dlho, prisli vianocne sviatky a hoci sme boli doma, mimo skolky a pri tom zdravi, budieval sa v noci zase. a cez den niekedy spi aj tri hodiny a su dni, ked nespi - to je lepsi pripad, lebo aspon vecer lahko "odpadne" a je klud. Inak zaspava po 21,30 a zaspavanie trva od cca 20,00, cize u mna ziadny TV, ziadne knihy, ziadny zivot, nic. a rano sup - sup, 5,30 vstavat do prace a je jedno, ci som medzitym bola v noci trikrat za nim alebo len raz...
Teraz pred mesiacom sme riesili s nim urologiiu, takze opat zle noci, opat budenie, potom ostal marod, preslo to na priedusky a tak uz vyse troch tyzdnov poriadne v noci nespim a ledva prezivam... a do toho opat problem s urologiou, takze zase zle..... a toto su len prkotiny, somariny, su vaznejsie zdravotne problemy a ja nedokazem zvladat "iba" nedostatok spanku....a preto som zla, jedovata, hasteriva a je tazke so mnou vydrzat - niekedy neviem vydrzat ani sama so sebou.... A co by som mohla poradit? je to trapne, ale nic... len mat pri sebe niekeho blizkeho, chapajuceho a pomahajuceho....ine neviem. Ja takeho pri sebe vacsinou nemam... ☹prepacte za tie vylevy...fakt som mala pocit, ze som ojedinely pripad.... a vidim, asi ze nie.

mimikas
22. apr 2015

Vital v klube, moje dita sa este v bruchu zasadne budilo o 10 vecer a islo spat o 4 rano, bohuzial ostalo mu to aj po porode. Je to tazke, moj maly bol zlatunky cez den aj ked menej spal, bolelo ho brusko a pod. Ale o 10 vecer sa zacal mrvit, stale bol na mne pricucnuty a spal suvisle max 1 hod. Nakoniec sme skoncili s kojenim lebo sa to proste nedalo, nasilu sme ho naucili na cumel a dali flasu a maly sa ukludnil, zjavne mu moje mlieko bolo malo ☹ aj napriek tomu ze bol tucnucky jak male sumo 🙂. Dnes ma uz cez 3 roky a strasne sa tesim ked bude mat 10 rokov a budem ho o 8 rano budit nech uz konecne vstava, lebo moje dieta este neprespalo jednu celu noc bez toho aby bol hore a pod. Niekedy je hore aj 15x za noc niekedy len 3 (to mame pocit ze spi uzasne). No poradit ti neviem. Moj ma teraz zapalene male svetlo v detskej, ale vo veku tvojej malej spaval s nami v posteli tak, ze mi s muzom sme tam museli byt s nim 😝

kristinkahugo
22. apr 2015

Na odľahčenie....odporúčam si prečítať knihu Denník šialenej matky. Ja som mala pocit ze to piše o mne alebo potom mame doma skrytú kameru😊😊

Strana
z3