icon

Nespím ja - nespíš ty

oblecenieavecicky
22. apr 2015

Ahojte maminky nespavých detí. Zakladám túto diskusiu, nakoľko síce na MK je toho veľa popísaného o deťoch, ktoré nechcú spať, ale všade píšu aj maminy detí, ktoré im spia už od pôrodnice (možno aj skôr). Takže týmto prosím všetky mamičky poslušných a krásne spavých detí, aby neprispievali do tejto diskusie, inak tým ohrozia moje psychické zdravie! V okolí mám totiž takých mamičiek dosť. A už nevládzem. Dokonca som z toľkého vyčerpania už aj ochorela... Všetkým detí spávajú, poslušne sedia, nevýmyšľajú atď. Potrebujem sa tu trošku posťažovať a hlavne podporiť ženami, ktoré majú rovnaký problém ako ja. Takže: mám 9-mesačnú krásnu dcérku, ktorá je ale veľmi nervózna, od narodenia uplakaná (najprv ju veľmi trápilo bruško, teraz zuby...), bola aktívna už v bruchu, kde ma kopala tak, že som od bolesti plakala. Už v pôrodnici nechcela spať, bola som jedinou mamičkou, ktorá celé noci pochodovala po chodbe (po sekcii), aby nezobudila ostatné deti. Za 9 mesiacov sa takmer nič nezmenilo. Najprv som ju musela celé hodiny! uspávať na rukách, lebo inak vrešťala, až prestávala dýchať. To s obľubou robí dodnes. Teraz mi zaspáva na prsníku, aspoň v niečom je to ľahšie. Ale tu to končí. Vydrží spať súvisle maximálne 20 minút, potom sa začne mrviť a preberie sa. Robí to cez deň, i v noci! Keď sa s ňou zavriem večer do izby, už nesmiem odísť. Takže žiadny iný život už nemám :( Neviem, čo je to vyložiť si nohy, zapnúť tv, alebo byť s manželom, čo starším synom. Takto sa potom budí celú noc. Dokáže byť aj 20x hore. Výnimočne prespí pár hodín vkuse, ale to je skôr náhoda. Doobeda to isté, poobede tiež. Doobeda prespí dlhšie len na prechádzke v kočíku, poobede je prisatá k môjmu prsníku, aby nezobudila staršieho brata, ktorého mám tiež doma. Už som zúfala, zničená po psychickej stránke, ale aj fyzickej, lebo som natoľko vyčerpaná, že na mňa sadla angína. Dcérku veľmi milujem, ale mám pocit, že nevládzem ďalej. Sú noci, kedy prespím dokopy tri hodiny prerušovaného spánku. A potom ráno musím fungovať. Ľahnúť si s ňou cez deň nehrozí, lebo mám doma ešte syna a aj tak spí tak málo, že ja nestihnem ani zadriemať a už je hore. Potom mi nejaká super matka povie, že jej mesačné dieťa spí celé noci a že len leží a neplače, alebo že nejaká iná mamička ani nevie, kedy jej dieťaťu išli zuby. A to moja malá sa majnovšie trhá a budí po 5 minútach, lebo kričí od bolesti zubov. Skúšame všetko- gély, čípky, homeo, keď je najhoršie aj nurofen. Rozmýšľala som už aj o odstavení (možno sa tak často budí preto, lebo hľadá prsník a cumlík nechce), ale odmieta mi um a ostatné papá ako vrabček. Nehovorte mi, že som si ju tak naučila, nešlo to inak. Základ bol prežiť... Už jedno dieťa mám a čo to viem, ale syn takýto nebol ani zďaleka. Ďakujem za prečítanie a každé povzbudenie.

beruska141
22. apr 2015

dcera ma 3roky 4 mesiace a neprespala jedinu noc, i ked od 2,5 roka je to podstatne lepsie ako dovtedy (20x za noc reeeeev pre hocico). teraz mam jak ty take male, a ten je tiez DES! ako sa narodil, nespal dlhsie ako 4 hodiny, aj to tie 4 iba 2x, ked sa pomylil raz a druhykrat, ked na jiske lezal zdrogovany sedativami. tiez v noci vkuse reve. kojim ho, no mlieko mi nestaci, on kazdu hodinu chce 100 ml, 8x za noc, to nemam kde nabrat take mnozstva, takze raz za noc dostane nutrilon. cez den papa pekne, aj 260g vie zjest, aj ranajky, desiatu, obed, olovrat, vecera, vsetko tuha strava, aby bol stale syty a v noci nebuntosil, ale nepomaha. zuby ani neviem, ze mu idu, kedze je zly stale....
dcera sice do skolky chodi, ale systemom, dva dni v skolke, tri tyzdne doma chora a nakazi aj syna. tri dni v skolke, dva tyzdne doma chora a zasa nakazi aj maleho. uz cele tehotenstvo som nespala, lebo som trpela extremnou nespavostou vplyvom tehu hormonov, riesili ma vsetci mozni lekari vratane psychiatria a ked mi konecne bol niekto ochotni dat lieky, aby som spala viac ako hodinu za cely den, tak mi gyneko povedala, ze to utlmi nielen vas, ale aj dieta, nedavajte si to. celu noc som bola hore, az na tu hodinu, co som spala. a cely den s dcerou. plakala som kazdy den od vycerpania, triasla som sa, nevladala som, chodila som jaj mumia, jedla len sladke a mastne, aby som mala energiu zit. konecne ked som porodila, zasa sa teraz s tymto sidlom trapim. sice nespi tak hrozne ako tvoj, vdakabohu, ale uz teiz mam toho plne zuby, nespala som od novembra 2011 viac ako par hodin v kuse, nieto celu noc. uz mi to lezie na mozog. som extremne nevyspata, iba rucim po detoch a som nervozna.
a ked mi nejaka mama povie, ze jej dieta spi celu noc, ZABILA BY SOM JU!!!! nehnevajte sa na mna nikto, ale fakt ma zurivost z toho chyta, preco niekto ma take spave deti a preco moje deti obe spavaju tak otrasne! 🙄 ☹ 😢

orlik4
22. apr 2015

@oblecenieavecicky velmi dobre viem, o com pises. a ver tomu, ze to nie je tvoja vina, lebo teraz mame druhe a slubila som si, ze to nenecham zajst tak daleko a prdku makovu... ALE, vsetko sa da, aj toto sa da zmenit.
U starsieho som sa ultimativne rozhodla, ked mal rok a pol a v noci hore kazdu hodinu. U mladsej, ktora tiez takto spala-nespala, som to skusala asi od pol roka a ked srdcervuco plakala, tak som pokusy odlozila o 2 tyzdne-mesiac. Tusim v 9tich sa mi to podarilo.
Proste to je kojenim. U mna to bolo v oboch pripadoch. Oducit ale nejde, ked im je zle, napriklad v case choroby alebo zubkovania. No ale... V oboch pripadoch mi do tyzdna spali podstatne lepsie. Ono to nie je tak, zeby prespali celu noc, ale aj tak je to maxipokrok.
A teraz, ze co som robila - tak ked sa kojili 10x za noc, tak som si povedala, ze na uvod im dovolim 2x, za par noci 1x za noc. Ked sa zobudili, skusala som uspavat inymi sposobmi, ani za svet nedostali cici. To znamenalo, ze som ako autista lezala alebo sedela (dcera lezala, syn len sedel), hojdala sa, kyvala zo strany na stranu alebo hore dole a do toho potichucky spievala. Nieco monotonne. Gulalo sa gulalo jablcko som asi 15minut dokola spievala dcere, synovi Podvod od Nohavicu 🙂 Prve noci bol horor. Ale nebol to taky ten plac, z ktoreho sa dogrcali, ale "len" taky trosku silny, trosku slabnuci. Prve dve-tri noci bol horor. To som myslela, ze som cele noci prehojdala, prespievala. Ale potom to zacalo fungovat. A vtedy som zacala vynechavat cinnosti. Najskor spev, potom hojdanie, nakoniec lezanie na mama-podlozke. A ak sa nahodou este kojili (u dcery som sekla odrazu, u syna postupne), tak aj znizovala kojenia na 0 (resp. na jedno ranne o 5tej). U dcery som o nejaky ten mesiac aj toto kojenie vymenila za flasu s vodou a ona este pospi. Moje deti su ale stale velki tulkovia, takze dcera spi vedla mna miesto manzela a manzel zasa v detskej so synom... A velakrat si ma v noci vyziada, ale staci jej, ze sa ku mne prituli, takze kolkokrat ma v noci zobudi, ze mi bachne ritou na hlavu, ale to je nastastie skor rarita. Bezo mna nespi, ale to vidim ako ciel do buducna. Syn ma 4 a nespi sam...
Tak drzim palce. Tu treba len moment rozhodnutia a jasne, ze aj chapajuceho manzela.
A este take svetlo na konci tunela - teraz, ked "vie spat", mala sopliky, a cuduj sa svete, aj ked som ju v noci vysavacom odsala, tak sme sa nevratili ku kojeniu, proste sa pritulila a spala dalej. To bolo po porode dvoch deti asi moje tretie najvacsie zadostucinenie 🙂

katka1981
22. apr 2015

@oblecenieavecicky, potesim ta ze nam sa zlepsilo spanie ked mala dcerka 3 roky? A to lepsie spanie bolo ze som spala 6 hodin za noc s dvomi budickami, cize spim 2 hodiny, budicek, spim dve hodiny budicek, spim dve hodiny, je rano. Bude mat 6 a uz prespi celu noc, ale nie vzdy. Niekedy ide cikat takze zas som hore, alebo ma zly sen. Najhorsie boli prve 3 roky a ked su choroby tam na veku nezalezi.

sidon
22. apr 2015

@oblecenieavecicky pripajam sa, dcera tiez nespala "normalne" do 3 rokov. Medzi 5-6 rokom sa naucila zaspat sama 🙂 , s tym , ze som ju ulozila, nechala podchylene dvera a zaspala konecne sama, bez toho, aby som musela byt pri nej 🙂

bonnie1
22. apr 2015

@h2 nasa tak isto. Uspavanie trva hodiny..ci na obed alebo vecer. Teraz mam druhu tak prva cez den nespi lebo ju nemozem tolko uspavat..

belllinka
22. apr 2015

@oblecenieavecicky Toto si skúšala? Nám to niekedy hučalo celú noc:
http://www.uspavac.cz/

lennicka
22. apr 2015

Jaj, namala som to az tak narocne ako ty. Ale tiez adi majhorsie to bolo vo veku 9 mesiacov, uplne som bola fyzicky vystavena a strasne mi vadili kecy maminoek, ktorym sa dieta zobudilo "az" tri krat za noc a spalo "iba" dva krat po hodine. Ja som proste poprosila kamaratky aby mi to proste nehovorili, ze ma to strasne irituje....po case som situaciu akceptovala a tie 15-20 minutovy denny spanok absolvovala vzdy s malou a v noci ma raz za tyzden vystriedal manzel. Doniesol mi malu na kojenie pocas noci a aj odniesol , ale mne to fyzicky naozaj pomohlo par hodin spanku... Teraz ma rok a pol a stale sa budi xy krat za noc(medzi polnocou a 7, kedy akoze spala) co pre mna znamenalo nevyspatie, tak uz manzel spava s nou. Ona totiz iba krici zo sna, posadi sa na posteli, ked som pri nej ja-to su hystericke kriky, a inak ako kojenim ju ukludnit neviem, ked je pri mm tak sa ulozi a spi dalej. Mm ma taky spanok ze sa nezobudi..... Cez den sa spanok predlzil tiez na hodinu... Takze zlepsenie naozaj je ;) ale na temu spanku sa odmietam s kymkolvek bavit. .. Drzim palce, viem ake je to narocne

hamca
22. apr 2015

@oblecenieavecicky chcem ta len podporit, aby si vydrzala. Bude lepsie. Presne viem o com pises. Ja to mam podobne, sice so spankom uz niesme na tom tak zle ako ty. Moja druhorodena sa tiez v noci casto budila a cez den zle spala. Ale nam velmi pomohol, krd sme v roku malej zaviedli iba jeden denny spanok. Spociatku spala len polhodky a potom bol kriz vydrzat az do vecera, ale postupne sa ten spanok predlzoval a teraz cez obed pospi aj 2-3 hodiny. Lenze mne starsia dcerka uz nespi a mam obrovsky problem, co s nou, aby mi vydrzala taku dlhu dobu v detskej a nebehala po byte a nezobudila mladsiu. A nocny spanok mala tiez hrozny, ale ked mala rok, tak som jej zacala davat na noc um a z 15 zobudeni sme postupne presli na 5 zobudeni ale nadavala som i nato, lebo dcerka sa budi ako sirena a hrozne huka, tak to boli stresy, rychlo zarobit mlieko, aby nestihla zobudit starsiu. A posledne dni, ked jej nejdu zuby, sa zobudi uz iba 3x! Tak sa z toho tesim! No ale podstatou je, ze napr moja dcerka je v noci hladna a moje mlieko jej nestacilo, tak sa preto budila, ale to nemusi byt vas pripad.
Ono je vsetko este o to tahsie, ze mame doma i starsie deti a tak treba robit kompromisy, aby boli obe deti ako tak spokojne.
A o to horsie, ze to druhe dieta je ovela narocnejsie, ako to prve. Tak sa drz a prajem pevne nervy!

loulou
22. apr 2015

@oblecenieavecicky
Ahoj, toto poznám, dcéra bola taká istá, ja som bola už zúfalá. Dcéra spala len počas kočíkovania, ale to sme museli poctivo chodiť, nielen hýbať kočíkom (trhala som rekordy v chôdzi a stále som mala pocit že počas chodenia zaspím, tak som bola vyčerpaná). Nebyť manžela, keď sa vrátil z práce a vzal ju aspoň na hoďku kočíkovať, tak neviem. V noci sa napapala, kým som ju uspala-hrozné niečo, položila, zavrela som oči a ona opäť hore, spávala v 30-minútových intervaloch. Nepomohlo nič, samovoľne sa to upravilo okolo 20 mesiaca, takže u nás nezabralo nič iné len to vydržať kým sa to skončí. Potom začala spinkávať celkom fajn a zázrakom od 30 mesiacov spala celú noc bez zobúdzania. Po tejto skúsenosti som sa druhému dosť bránila, ale našťastie syn je presný opak. Tak ti želám veľa trpezlivosti, pevné nervy a nech sa to čoskoro upraví

samasa
22. apr 2015

@oblecenieavecicky žena moja...sice ti neporadím....ale máš moj obdiv a uctu...tak tomuto sa hovorí materská láska....mna by heblo...tiež to máme perné..ale toto ...klobuk dole...smekám až na zem!!! A držím palce, aby to bolo zajtra už o dvesto percent lepšie.. 😖

libka1
22. apr 2015

mne 7 rocna este stale nespi a chodi v noci buntosit. ak nespi so mnou v spalni neustale chodi aj niekolkokrat v noci a snazi sa prebojovat ku mne 😅 bola som z toho nacisto na nervy, lebo mam sice 4 mesacne dieta, ale to ma ako tak necha vyspat takisto ako 3 rocny syn, ale najstarsia dcera proste od narodenia problem 😝 povedala som si ze kaslem na to a nebudem s tym bojovat. zlyhali vsetky finty, tak teraz cakam ze raz snad dospeje do toho stadia ze ma nebude potrebovat v noci drzat za ruku 😅 manzel spi v detskej so synom, lebo aj pre neho to znamenalo neustale rosady v noci a ja spim s dvoma dievkami v spalni, odvtedy som ako tak vyspata... to su take typy deti, s tym nic nenarobis a ked mi niekto hovori ze som ju na to naucila ja tak len mavnem rukou a myslim si svoje... takze len vydrzat, raz to pride 😀
ja mam manzela co sa mi snazi pomahat co najviac, aj dnes som si 2 hodiny pospala cez den a on kocikoval malinku aby ma nevyrusovala. takze si ukradni kazdu moznu chvilku a pospi si cez den.

natalym
22. apr 2015

@oblecenieavecicky Držím palce. Poznám. Moje obe deti boli nespavé, večne na mne pritúlené. Sú aj dodnes.
Unavená, padala na zem, spala po postojačky. Keby nie mojej mamy tak asi skolabujem.Veľká vďaka mojej mamičke, už zomrela, keď videla, že som na pokraji, zobrala a vozila, varovala.

oblecenieavecicky
autor
22. apr 2015

Ženy, všetkým Vám zo srdca ďakujem. Úplne ste ma dojali a dodali mi silu ísť ďalej. Viem, že musím vydržať, že sa to snáď raz zlepší, len je to veľmi ťažké... Našťastie mám pri sebe úžasného manžela a skvelých rodičov, ktorí sa mi snažia pomáhať, tak to hádam nejak prežijem. Moja posledná nádej je odstavenie od dojčenia, ale aj na to potrebujem energiu, aby som ju namiesto toho napr. hojdala na rukách. A teraz, keď idú zúbky to asi nebude možné. Ozvem sa, ako pokračujeme. Ešte raz veľká vďaka, nemám šancu odpísať všetkým, tak aspoň takto. Tiež Vám držím palce, nech detičky čo najviac poslúchajú a nech sú z nás zase raz opäť aj "ženy" a "manželky" a nielen "matky", aj keď je to to najkrajšie povolanie. Ale my sa chápeme ;)

katarina644
22. apr 2015

@oblecenieavecicky ahoj, moja dcera teraz ma sest a pol roka, narodila sa a odvtedy tiez nechcela spavat, ani v porodnici iba na chvilku vonku na balkone v kociku. cele noci sme ju uspavali na rukach, bud jeden alebo druhi, unaveni sme boli ako kone. spavala iba na balkone, ziadne prechadzky nic, az v jedenastich zacala cez den spavat vnutri ale iba v kociku, ako tak sa to zacalo upravovat po jednom roku. a na prsniku zaspavala, v noci kazdu hodinu prisata na prsnik, cez den furt. bolo to na nervy, nic ine nechcela jest. az potom, ked sa narodil syn, ktory sa narodil chory, musela velmi pochopit, ze nie je prvorada, potom uz spavala od dva a pol roka sama v deckej. ale boli to ine soky. poviem len tolko vydrzat, ani moja dcera odvtedy ako som ju odkojila v sedemnastich mesiacoch, a to boli ine bytky od nej, zacala normalne papat, ale mlieko do pusy nedala.

alexanotbad
22. apr 2015

@oblecenieavecicky ak Ti mozem poradit, nevymen jeden nocny zvyk za iny - teda kojenie za hojdanie na rukach ako pises v prispevku, to je to najhorsie, co mozes sebe urobit. jednoducho ked dozreje u Teba ten spravny cas, zrus nocne kojenie a bodka. ziadne ruky, ziadne cajiky ci voda, ziadna nahrada, nic. poplace si parkrat, to treba ustat, a potom sa konecne vyspite. u nas to rtvalo 3 noci u oboch deti 😉 .
este raz pevne nervy a drzim palce do buducna.

bets
22. apr 2015

Môj syn preplakal väčšinu dňa a noci s výnimkou keď bol na prsníku, na prsníku aj trochu spal. Ja som to riešila s detskou lekárkou a poslala nás na sériu vyšetrení. Nakoniec sa našla príčina a to intolerancia laktózy a reflux. Už len to,že sa našiel dôvod ma upokojilo, potom sme sa riadili radami lekárov a začalo sa to zlepšovať, hlavne dávať dieťa do zvýšenej polohy, mat ho v autosedačke, tam som ho kolisala a vtedy spal, chrbtica je ok, aj keď tam prvé mesiace trávil dosť času. Neskôr pomohlo odstavenie od nočného dojčenia, potom spal už celu noc. Dcéru som si doniesla s prevráteným režimom a stále je nočná sova 🙂 v jej 10 r. sa v noci budí a nemôže spať. V 2r. išla do detskej izby a postupne som začala ignorovať jej budenia. Ja som poriadne nespala 5 rokov. Ten čas tak ubehol, že teraz nemôžem deti dostať ráno z postele 🙂 a v tom čase mi veľmi pomáhal manžel a veľmi túži po bábätku napriek všetkému, co mame v pamäti 🙂 manžel v práci dostával mikrospánky, že keď sa prebral, tak mal jedno písmeno na pol strany.

ludmilaka
22. apr 2015

@beruska141 Hovoríš mi z duše.

danulicek
22. apr 2015

U nás sa to zlomilo po roku, keď mu vyšli očné - začal sa budiť "už len" štyri-päťkrát za noc 😀 Dovtedy ma pomaly odvážali na psychiatriu každé jedno ráno. Jeho veľmi trápil každý jeden zub, išlo mu to všetko naraz po sebe, čiže ak bolo dva dni dobre, zaručene potom nastal des. Teraz síce spí tak, že sa zobudí raz-dvakrát, ale reálne ide spať o 20tej a vstáva o 5tej. Cez obed nechce spať vôbec. Pomoc, po kom to dieťa je!

Ale už je iné, keď človek spí aspoň pár hodín v kuse a nebudí sa každú polhodinu vyšokovaný, kde je a ako sa volá a prečo to dieťa (zase) tak vreští 😀 Takže držím palce, nech je to len a len lepšie s každým ďalším zubom 🙂

danula.ch
22. apr 2015

@oblecenieavecicky aj ja ta velmi dobre chapem. pri starsom som to zazivala, ale nastastie v ovela miernejsej forme, aj ked aj tak to bolo o hubu. nekonecne uspavanie, kedy som uz bola fyzicky aj psychicky mimo, teda take svaly som nemala ani z ciniek 😀 . ked mal 10 mesiacov, sa to uz nedalo, bola som nevyspate, nervozne, ubolene klbko nervov, sme ho proste nechali vyplakat. manzel sa na to dal prvu noc, za co ma moj obrovsky obdiv, mozu sa teraz mamicky pohorsovat 🙂 . bola to otazka prezitia. chodili sme za nim v nejakych intervaloch a plakal teda statocne, prvy den 1,5 hodiny, ale kazdy dalsi den sa to skratilo minimalne o polovicu a po tyzdni to uz bolo ovela lepsie. uz prvu noc nespustil ten strasny jakot, ako vzdy ked sa predtym prebral zo spanku, ako robil uz v porodnici. to bol samozrejme dovod, preco som mu zakazdym dala cucat a potom pribudli koliky, tak tam uz nepomahalo nic, iba ho vytrvalo hojdat na rukach. toto patri do kategorie, kto nezazil, nepochopi. teraz je to uz minulost. paradoxne mi to dalo vela, aj som zistila kde az su moje hranice, ale teraz uz napriklad ked vidim ze mamicke vresti dieta v kociku (naschval pisem ze vresti, nie place), nepohorsujem sa. niekedy sa mozes aj pototo, aj tak to nie je nic platne 😉
a teda mne obrovsky pomohlo to zaspavanie, aj ked vela plakal kym zaspal, ale potom ked sa prebral, nespustil hned vreskot, ale vacsinou dokazal za chvilku sam zaspat. ak nezaspal, dala som mu cucnut, pripadne som ho este uspala na rukach, ale takeho bolo z noci na noc menej. konecne som mohla aspon vecery trochu zrelaxovat, zamenit ten kolotoc za chvilku s manzelom. v konecnom dosledku to prospelo mne aj malemu, obaja sme sa uz hned prvu noc ovela lepsie vyspali. tak drzim palce, v kazdom pripade, casom sa vsetko upravi

sendy182
22. apr 2015

@oblecenieavecicky ahoj....skusila si ju dat do zavinovacky?.....viem ze je uz velka....ja som neverila kym som to nevidela....moja znama mala doma nespavca🙂 ....do zavinovacky takej klasickej ...iba obliecka bez vlozky....tam ho zabalila....nakojila....dala do kociara a hojdala.....mozes vyskusat....aj mne deti spali pokojnejsie ked som ich zakryla tak aby sa nebudili ruckami.....vlastne vase babatko sa nevyspi...a vy tiez 😒 ......skusila si plavanie ?.....masaze.....drzim vam palce...nech to prejde do stadia...ako tak "normalnejsieho".,,, 😉

eli74
22. apr 2015

@oblecenieavecicky V podstate do tejto skupiny nepatrím...len ma napadlo, ze deti casto zaspia v aute pocas jazdy. U takychto deti ani to neplati? Monotonny zvuk auta, vysavaca, radio, hudba... Nic nepomaha?

cuceravalucy
23. apr 2015

ako by si mi zo srdca pisala, mam doma dvoch nespavcov! starsi ma 4 roky a zacal spat celu noc ked mal vyse 3 A POL roka! a druhy ma 1 rok a este poriadne nespal, mozno tak 10 krat za cely zivot.... minuly rok sme s muzom uz padali od unav,y lebo celu noc bol raz jeden raz druhy hore...normalne som uvazovala ze ani lahnut nepojdem, len budem cakat v obyvacke kym nezacne niektori revat :D
ale proste to prejde asi teda...

rainee
23. apr 2015

Nasa je tiez taky nespavec, celej rodine dala riadne zabrat.... Ja som bola tak hotova z toho nevyspatia, ze som bola vkuse chora a unavena ☹ Uz ako babatko spavala malo, ako 2r. uz cez den nespala vobec + v noci vstavala aj 2x na cikanie. Teraz ma 5,5r. a tusim ani jednu noc nam dodnes neprespala. Ale aspon uz je zvyknuta ze ked v noci vstane, ide sa sama vycikat, pripadne napit (nechavam jej v detskej vzdy poharik s vodou na noc) a nas uz nebuntosi a vrati sa pekne spät do postele 😉 Vecer je problem dostat ju do postele (vacsinou je niekto pri nej aby vobec zaspala), rano hore od 6, cely den fici o 106, no co vam budem hovorit. Teraz cakame druhe babo, tak som zvedava ci bude tiez taky nespavec, dufam ze nie.

sorciera24
23. apr 2015

@beruska141
@oblecenieavecicky a ostatne.....ja len, ze som s vami, uplne presne je to u nas.....mam 6mesacne, kt. od anrodenia len place....cele dni a noci.....ak neplace, tak sa srdi a mrnci a neskor to aj tak prejde do placu.....ak spi, spi presne 40min. ...aj cez den, aj v noci...budene celu a akzdu noc po 40tich minutach ☹ som na prasky, nevladzem, ekby ze nemam skveleho manzela a jeho podporu, asi uz nezijem..... a to mam skoro 6 rocneho syna este....tiez bol nespavec a narocny, velmi...a myslela som, ze nic horsie nemoze uz byt....a veru ano...druhy syn...... nestiham sa venovat starsiemu, schudla som pod 50 kil uz a ide to dole...citim sa zle.....
kocikujem vyhradne sama, lebo ak sa nahodou prida nejaka mamicka, tak z nej vylezie, ze jej dieta spi takmer nonstop a najvacsiu staznost ma, ze dnes jej dieta nespalo 12hodin vkuse vnoci, ale "len" 10....ano, zeny, kebyze mam nozik v tom momente, skoncim v krimi novinach...preto radsej kocikujem sama....okrem manzela nemam zaidnu pomoc..... lebo mam zle deti, susedia sa pytaju, ze co tolko moze plakat...."no, lebo ja si to hadam zelam, aby reval cele dni a noci, nie?"...nepochopim tieto otazky....a stale tvrdim, kto toto nezazil, nikdy to nepochopi a este vas bude aj sudit!....dufam, ze sem neprispeje ziadna mamicka, kt. nas bude poucat a halvne, kt. take dieta doma nema....lebo kto toto zazil ma presne tieto pocity ako som popisala ja a tie zienky vyssie...takze plne vas chapem a podporujem a ak existuje nejaka rada, tak sem s nou, myslim, ze kazda by ju privitala, len aby mala aspon o trochu kludnejsie a spokojnejsie dietatko!

rainee
23. apr 2015

@sorciera24 tak na mna tiez poniektori ludia (hlavne svokrovci) zazerali ze to nezvladam, lebo oni mali take deti co spali vela (chodili na nich kukat ci vobec dychaju) ked boli vacsi sami sa hrali v detskej pol dna (nasa sa nevie velmi prehrat sama), boli chori mozno 3x za cele detstvo, od roka cele dni v jasliach takze nemali s nimi ziadnu starost,no idealne deti😝 takze nevedia co je to nevyspatie, unava, starostlivost o narocne a chorlave dieta....kto nezazil nepochopi.

horana
23. apr 2015

Jedno dieta som mala nespavca, druhe ukazkovy spavec. Teda viem ze:
- to nezalezi od stylu vychovy, pokial to len nechceme dosiahnut metodou kde ucel svati prostriedky, nechame vyrevat a zdanlivo mame pokoj za cenu ze dieta si nesie odtlacok studeho odchovu
- su take deti a neurobis nic, nie je to zlyhanie matky, tak ako spave nie je ziadna zasluha matky
- vydrzat, net je vyhoda ze sa mozu stretnut a podporit ludia, ktori su naoko v beznej populacii v mensine, minimalne na okoli sa moze nakonfigurovat skupina matiek, ktorym nieco odsypa samo od seba a ked je medzi nimi nejaka s problemom, moze nadobudnut dojem ze ona je vadna, co ale nie je pravda
- su deti ktore su kludne od narodenie, ine su drazdive do 3mes/6mes/9..12..3 rokov a z rodicov regulerni zombici docasne

vydrzat, vydrzat, vydrzat...ono niekedy aj tie s ukazkovym detstvom potom to vybalia v puberte a rodicia sa nestacia divit 😀

hradnapani
23. apr 2015

@sorciera24 mam takmer totoznu skusenost, az na ten cas: cez den spal rovnych 20 minut, v noci polhodinku 😅 tiez som kocikovala vyhradne sama, skusenosti ostatnych ma na 99 % deptali. Navyse, presne proti mamickovskym pravidlam, dlho som kocikovala vo vajicku a este aj zo zastretou strechou, lebo to bol jediny sposob, ako byt 20 minut bez vrieskania. Tie pohlady...

sam2
23. apr 2015

@oblecenieavecicky hehe, aj ja som si myslela, ze moje dieta je najhorsi spac pod slnkom, a ze je to jedine dieta v okoli co nevydrzi sediet v kociku. Velmi si ma potesila, ze nie je 😀 😀 😀
Moj Alex (toho casu 20m) bol uz v bruchu velmi nepokojny a neposedny, presne ako tvoja. Brucho mi cele dni aj noci lietalo z prava do lava, z lava do prava.... 😀 😀
Do 4m spaval celkom ukazkovo teda aspon v noci...budil sa len 1x na mliecko. Cez den ked prespal 1 hodinu v kuse, tak to bol uspech. A vydrzal aj 3 hodinky hore, a to aj ako novorodeniatko. Ach, kolko som sa naplakala a natrapila. Vsak vsetky kamosky davali na fb foto, ako stihli navarit taky obed, napiect taky kolac a ja som bola rada, ze som rada...
A od 4m ked mu zacali liezt zubky, zacala ta prava "sranda". Ja som uz 20m neprespala noc... Budi sa tak 3-4x, z toho 1 alebo 2 krat pije mliecko... tiez ma niekedy prepada zufalstvo....
Cez den je to ako tak v pohode (ak neratam momentalne obdobie vzdoru a jeho snahu vydobit si pod slnkom svoje miesto). Momentalne spi 1x za den... cca od 13,30 do 16,00-16,30... Takze aspon to sa trosku upravilo. Ale vecer mi zaspava medzi 21,00-21,30...a to ja vacsinou odpadavam s nim 😀 😀 😀
A co sa tyka neposednosti: moje dieta vydrzi v kociku presne 35s...potom z neho vyskakuje...doslovne...Takze nehrozi, aby som isla s nim sama do nakupneho centra, kde by som si pozrela obchody, vzdy musíme ist minimalne 2, jeden pozera a druhy nahana....Kamoskin syn sedi v kociku akoby tam bol prikovany...poviem priklad: som s nou na kave na zahradnej terase v meste, ona v pokoji sedi a pije kavu, jej 2rocny syn sedi v kociku a pozera vsade naokolo, nema dokonca ziadnu hracku a ani ho nenapadne postavit sa s kocika. Ja nahanam moje dieta po celej terase a marne sa snazim dopovedat jednu suvisli vetu.... nie moje dieta nie je neposlusne, poslucha doslava na slovo, moje dieta je jednoducho neposedne, zive a neskutocne zvedave.... A jej poznamka typu, ako si kto nauci tak ma, ma privadza k slzam..to bolo minuly rok....
Dnes viem, ze moje dieta je jedinecne a inteligentne, na svoj vek vyspele stvorenie..sice si kavu v klude uz asi nevypijem a spat budem ked bude mat 30, ale nemenila by som... skus sa pozriet na to takto... nie si v tom sama.... skus raz zacas deticky niekomu pichnut a urobit si psychohygienu...mozes spat, citat ale proste nic nerobit...bez vycitiek 😀 😀 😀

alwap
23. apr 2015

ci boze. ja nadavam na naseho ten je tiež 5 krát za noc hore a som z toho na nervy. tiez ked bol mensi spal po 20 minútach, bola som unavena vycerpaná, odkedy je na umelom tak denny spanok je ok, nemozem sa stazovat ale noc. ale oproti tebe to je nic - budem na teba mysliet v noci a upokojovat sa ze ved nas je celkom ok. drzim palce. vzdy si poviem ze ved snad raz sa to skonci, nepoznam 18 rocne deti ktore treba hojdat, dojcit, kolisat 🙂 drzte sa 😀 teda : drzme sa vsetky 🙂

niobiysk
25. apr 2015

Mohla by som napisat velmi podobny prispevok, ked som mala prveho syna, my sme mali najhorsi 4-ty mesiac, kedy sa budil i v noci po 20-tich minutach a ja som sa ocitla na chvilu i v nemocnici, lebo mi bolo na odpadnutie a z vycerpania mi nepravidelne bilo srdce. Mam uz druheho syna, omnoho kludnejsieho, ale prvy mesiac mi spaval iba v noci, cez den takmer vobec, co bolo na babatko divne, no len co som sa naucila viazat ho do satky, pekne spinka uz i cez den (iba v satke, ak ho polozim je hned hore, ale som za to rada). Tak si hovorim, ze keby som to vedela uz pri prvom, mozno by bolo vselico inak. A druhu vec, ktoru by som zmenila, keby som to mohla vratit spat, by bolo menej podnetov hlavne v case prvych tyzdnov a mesiacov. Nas prvy syn je velmi vnimavy, vsetko musi vidiet a vediet, a mozno tie informacie tazko spracovaval. Spatne si myslim, ze ten tazky stvrty mesiac mohlo sposobit i to, ze ked mal 2.5 mesiaca, isli sme na 2 tyzdne na dovolenku a on to potom dodatocne spracovaval. Vsimla som si totiz, ze vela veci spracuje prave za 2-4 tyzdne. A i pri druhom vnimam, ze dlhe uplakane vecery mavame hlavne po navstevach.
Este by som povedala, ze 9-ty az 11-ty mesiac je obdobim, ked dieta potrebuje mamu akosi viac a viac vnima, ked ma byt bez nej, toto obdobie prejde a potom by si mala byt schopna odist od maleho aspon na cas ked zaspi. Ja som tieto mesiace tiez takmer nemohla vyjst z izby.
Teraz bude mat starsi syn zanedlho 3 roky, stale zaspava so mnou na prsniku, vecer mu trva zaspanie 2-3 hodiny a zobudi sa tak 3x za noc, zobudza sa vylucne s placom a celkovo stale casto place, ale som strasne rada za toto, je to pohodicka oproti tomu co bolo a da sa i trochu fungovat.
Teraz vidim, ze tie place suviseli aj s povahou, je na seba velmi citlivy, lahko sa rozculi a velmi potrebuje fyzicky kontakt a mojkanie, ale zato nepoznam sikovnejsieho rovesnika v okoli 🙂
Takze ja by som zacala nosit v satke/nosici (nejde to nahradit nosenim na rukach, ruky dieta tak neupokoja), dat dcere tolko svojej blizkosti, kolko chce a este viac, aby nemala pocit, ze o nu musi bojovat, a urcite neodstavovat od prsnika, lebo by prisla o velku cast Tvojej blizkosti a o moznost upokojit sa, co asi potrebuje prave viac ako ine deti. Hod za hlavu vsetko ostatne (teda okrem manzela), na ostatne veci v zivote bude cas neskor 🙂
Uz len taku malickost - ked mam teraz i druhe dieta a je mi luto, ze s prvym travim menej casu, tak ovela ochotnejsie, dokonca s radostou a usmevom reagujem na place a volania prveho dietata, a on sa z toho tesi a paradoxnee place trochu menej ked z toho nie som otravena 🙂