Nezáujem o návštevy po pôrode - ako dosiahnuť, aby to rodina rešpektovala?
Môj prvý porod trval cez 24 hodín a všetkým sme oznámili narodenie dietata asi hodinu po porode(mali sme par zmeškaných hovorov, lebo som už prenasala a preto sme to oznámili bezodkladne). Do dvoch hodín už boli v porodnici moji rodičia, aj krstni. Samozrejme vrátane blbých poznámok, že dieťa bude mat zltacku(nemalo), že prečo robi toto a či je tamto v poriadku a čo to má na nose a čo to má na čele a prečo má kríve ucho... samozrejme ako prvorodička som vedela na všetko odpovedat... toto sa opakovalo každý deň a každý deň ho chodili aj domov rodičia vycumovat, aj keď na chvíľu, strašne má to rozhadzovalo, lebo furt niečo kritizovali, že nemam vyvetráne(30 min predtým som vetrala), upratané(a to bol fakt poriadok, lebo som vedela, že prídu a budú kritizovať), že je dieťa modre a že prečo nekojim, ale odsavam, že je dieťa hladne, pritom mlieko som nemala aj kvôli ním za stresy, čo mi robili a že som miesto snahy o kojenie musela gruntovat byt, aby nekritizovali a pod. Nakoniec som im zakázala k nám chodit, že budem chodit len ja tam a stopla som aj iné navstevy(Resp som odignorovala to, keď chcel prist niekto na návštevu). Mala som veľké problemy s kojenim, malo mlieka, dieťa veľa plakalo, muž bol na sluzobkach, takze som mala čo robit, aby sme toto obdobie prezili. Teraz má caka druhý porod a už mám z toho stresy, že sa história bude opakovat. Staršie dieťa budeme musieť zaviesť k rodicom(už budú vediet, že rodim a budú stresovat, 1000x vyvolávať) a zase budú chcieť za vnucatom 500x chodit a stresovat má priblblymi poznámkami.
Absolútne už teraz nerešpektujú moje prianie. Oznámili sme im druhé tehotenstvo, lebo furt má nútili niečo u nich robit, vrátane prenášania ťažkého konferenčného stola(aby si on dieťa nerozbilo hlavu), či záhradného nabytku s tým, že si neželám, aby to niekomu hovorili(prvé mesiace sa môže hocico stať a tazko sa okoliu vysvetľuje, prečo nemas dieťa, keď si bola tehotna), brat mi bonzol ako to všade roztrubuju, ale viac má stvu tie návštevy. Ja neviem, čo je to za otrasny zvyk, chodit sa pozerať na novorodenca ako na opicu do cirkusu. Prečo rodina nemá dostatok chochmesu, aby sa uspokojila fotkou z whatsappu a musí chodit za novorodencom osobne a otravovať rodičku, ktorá má čo robit, aby sa zladila s novým prírastkom?
@aniele a ešte jedna vec ke moja mama bola v pôrodnici, dieta videla len na kojenie, bolo jej donesené, teraz makáš okolo neho ihned, ak náhodou poprosíš že by si potrebovala sa vyspat už riešia či nemáš depresiu a ty sa len potrebuješ vyspat po pôrode lebo si zoslabnutá totálne
ked si bola v pôrodnici náštevy neboli a bol totálny klud, čiže 4 dni si oddychovala a spala, žiadne tv, net, mobil
to je ako sakra rozdiel ,
Rodila som ďaleko od svojho bydliska a rodina bola smutná, ako ma budú chodiť navštevovať. Tak som ich zrušila, že návštevy nechcem. Ešte som všetkým povedala, že mám termín pôrodu dva týždne neskôr. Rodila som prvé dieťa 22h, druhé 18 a chcela som kľud. O mojom pôrode vedeli iba moji rodičia, lebo mi strážili dcérku, ináč vôbec nikto. Na návštevu prišli tiež iba oni, lebo som chcela, aby prvorodená privítala sestričku. Tiež ani jedno z detí nemal nikto z rodiny na rukách prvý mesiac, nie je to atrakcia. Mala som skúsenosť, že sa rodina nevie správať tak, ako sa na šestonedelie patrí, tak museli počkať, až sa s novým bábätkom zladime. Hej, boli urazení mnohí, ale za ten božský kľud to stálo 🙂
@evittam mà ju dost ked netrafila domov od kadernicky kde chodi 50rokov a stratila sa na dialnici Po pol noci ju policajti nasli. Este ked sa mala narodila pol rok si nevedela zapamatat jej meno vtedy som si este myslela ze to robi naschval volala ju Nadia namiesto Natalie. Este aj po krste co bol v 5m sa pytala ako ju budeme volat? A aj si sama odpovedala ze ona ju bude volat Natalina .😁uz je trochu krotšia posledne roky ako ju opuštaju sily. Ja som bola zvyknuta na moju starenku 94r zila a snou sa dalo ten generacny respekt presadit. Ale svokra je iny level. Založila rodinny business a mala 2synov prvorodeny im odišiel založil si svoje podnikanie čim ich “zradil” mm ostal tahat ., Cize rozkazovat je mega zvyk u nej. Je mi jej luto v tomto uz ide dole vodou svokor mà 85 a je na tom ovela lepsie no teraz to snou bude mat tazsie. Stratila kabelku doma v skrini a veri ze jej ju schoval on.
@sara07 Tak som mala len prvú dcéru, druhé dve už po novom. Nie je to taká novinka, ako by sa zdalo, beží to už minimálne 35 rokov. A pri prvej som bola dva dni na dvojke s paňou, ktorá mala popôrodnú depresiu, tak ma potom šupli na osemposteľovku. Tiež veselé 😉. A návštevy boli, len deti ukazovali rodine akurát cez sklo. No a dĺžku som si regulovala podľa seba a malej, ako som vládala a malá spala. Hoci len 10 - 15 minút. Nebol mobil, net, to je pravda, mala som knihy a štrikovanie.
A ešte jedna vec mi napadla. Teraz je moderné hovoriť, že deťom treba umožniť priznať emócie. Ja si myslím, že aj našim mamám. Videla som, že aj keď sa veľmi tešila vnučke (vnučkám), vždy bola na prvom mieste úľava (až k slzám) z toho, že ja som v poriadku. Musela ma vidieť. Naplno som to pochopila, keď rodila naša najstaršia. Bála som sa o ňu viac, ako predtým o seba.
Nič z tohto nepíšem ako kritiku kohokoľvek. Len, možno, ako trochu iný pohľad.
však sa zamkni a neotváraj...mobil vypni...
Moc to nechápem, lebo svokrovci nechodili vôbec - neprišli ani ďalších 6 mesiacov a rodičia najmä pri tých ďalších pôrodoch sa tiež netrhali...mama mi poslal po mm rožtek so salámou a bolo vybavené...😉 Zabávali a strážili naše deti, ktoré sme im nechali doma...😉
Na 6 týždňov ich blokovať na telefóne...

oznamiť kludne aj 5 hod po pôrode, dovtedy proste vypnut mobil alebo zvonenie
moje s rodili v noci čiže aj tak som písala až ked som sa vyspala čiže na obed
všetci to prežili bez ujmy
prvy mesiac mali všetci zaracha náštevy, prišiel len ten kto chcel pomôct alebo kočikovat inak smola , na poriadok som si urobila poriadok s nimi
ja som to musela stopnut pri prvom už po tyždni proste to nešlo ,a zvyšné som už vedela že ako asi to poriešit
ja som aj v pôrodnici poriešila že by som potrebovala spat že ako je tu vkuse niekto a kusok kludu lebo svokra už o pol ôsmej ešte s vizitou sa stretli vo dverách už bola nastupená ,