Nezáujem o návštevy po pôrode - ako dosiahnuť, aby to rodina rešpektovala?
Môj prvý porod trval cez 24 hodín a všetkým sme oznámili narodenie dietata asi hodinu po porode(mali sme par zmeškaných hovorov, lebo som už prenasala a preto sme to oznámili bezodkladne). Do dvoch hodín už boli v porodnici moji rodičia, aj krstni. Samozrejme vrátane blbých poznámok, že dieťa bude mat zltacku(nemalo), že prečo robi toto a či je tamto v poriadku a čo to má na nose a čo to má na čele a prečo má kríve ucho... samozrejme ako prvorodička som vedela na všetko odpovedat... toto sa opakovalo každý deň a každý deň ho chodili aj domov rodičia vycumovat, aj keď na chvíľu, strašne má to rozhadzovalo, lebo furt niečo kritizovali, že nemam vyvetráne(30 min predtým som vetrala), upratané(a to bol fakt poriadok, lebo som vedela, že prídu a budú kritizovať), že je dieťa modre a že prečo nekojim, ale odsavam, že je dieťa hladne, pritom mlieko som nemala aj kvôli ním za stresy, čo mi robili a že som miesto snahy o kojenie musela gruntovat byt, aby nekritizovali a pod. Nakoniec som im zakázala k nám chodit, že budem chodit len ja tam a stopla som aj iné navstevy(Resp som odignorovala to, keď chcel prist niekto na návštevu). Mala som veľké problemy s kojenim, malo mlieka, dieťa veľa plakalo, muž bol na sluzobkach, takze som mala čo robit, aby sme toto obdobie prezili. Teraz má caka druhý porod a už mám z toho stresy, že sa história bude opakovat. Staršie dieťa budeme musieť zaviesť k rodicom(už budú vediet, že rodim a budú stresovat, 1000x vyvolávať) a zase budú chcieť za vnucatom 500x chodit a stresovat má priblblymi poznámkami.
Absolútne už teraz nerešpektujú moje prianie. Oznámili sme im druhé tehotenstvo, lebo furt má nútili niečo u nich robit, vrátane prenášania ťažkého konferenčného stola(aby si on dieťa nerozbilo hlavu), či záhradného nabytku s tým, že si neželám, aby to niekomu hovorili(prvé mesiace sa môže hocico stať a tazko sa okoliu vysvetľuje, prečo nemas dieťa, keď si bola tehotna), brat mi bonzol ako to všade roztrubuju, ale viac má stvu tie návštevy. Ja neviem, čo je to za otrasny zvyk, chodit sa pozerať na novorodenca ako na opicu do cirkusu. Prečo rodina nemá dostatok chochmesu, aby sa uspokojila fotkou z whatsappu a musí chodit za novorodencom osobne a otravovať rodičku, ktorá má čo robit, aby sa zladila s novým prírastkom?
Uff, vela stastia
Tak im oznam ze v porodnici budes mat vypnuty mobil a ozves sa ked sa babo narodi,. Aj to az ked sa na to budes citit, A navstevu nech pridu az ked ich pozves inak neotvoris dvere. Hotovo.
To, co robi tvoja rodina je uplne bezohladne. Neviem, ake stare mas prve dieta, ale je mozne, ze tentokrat trochu pomoci od rodiny uvitas, pretoze budes musiet okrem babatka kmitat aj okolo starsieho. Takze nezavrhuj navstevy, resp pomoc od rodiny uplne, ale snazte sa dohodnut na niecom rozumnom.
Otravovat hned po porode a este s debilnymi poznamkami mi pride uplne odveci. Ja som mala porod o nieco kratsi ako ty, ale hodnotim ho ako tazky a cely nasledujuci den som sa nedokazala postavit na nohy. Keby za mnou prisiel niekto hned po porode, vyrazila by som s nim dvere.
úplne ťa chápem, zažila som podobné tiež, no ja som už druhé dieťa nemala, no presne som si povedala, že keby mám druhé tak zatrhnem návštevy aspoň na 600-nedelie, lebo som bola z toho strašne na nervy. Proste na rovinu to povedz, že si nepraješ návštevy po pôrode, že minulý pôrod ťa to veľmi vyčerpávalo, že potrebuješ kľud na zotavenie a že keď sa už budeš na to cítiť tak to oznámiš. Musíš tvrdo, nekompromisne, ak oni neberú ohľad na teba, tak neber ani ty na nich či sa urazia alebo nie.
Vďaka Bohu za normálnych rodičov z oboch strán. Keby mne toto urobili, prvý a poslednýkrát. Do dvoch hodín v pôrodnici, ach, kdeže. No musíte byť nekompromisná. Nedá sa byť aj za peknú, dobrú, milú a zároveň mať aj život podľa svojich predstáv. To sa nedá. Vy ste si pánom svojho života, vy ho žijete, musíte si stanoviť pravidlá a robiť kompromisy, nie ústupky.
Tak sa tym nechval , ked porodis, daj vediet, az ked sa budes citit lepsie
Zaujímavé, ako sa zmenili názory behom jednej generácie. Keby v mojej generácii neprišli starkí pozrieť vnúča, tak sa to človeka dotkne, že naň kašlú. Teraz je to pomaly urážka a obťažovanie, ak prídu. My sme prvé tri týždne bývali u našich a pamätám si, ako mi dobre padlo, keď ma z pôrodnice privítali podľa rodinnej tradície ako prvorodičku. Tú má čakať slepačí vývar s domácimi rezancami a šišky (nepýtajte sa, prečo práve šišky, asi šlo o zvyky z ich regiónu ☺️). Moja mama s jej sestrou sa ešte pretekali, ktorá čo prichystá. A vlastne má tým prijali medzi seba ako ďalšiu ženu do rodiny. Proste prechodový rituál. Jasné, aj mňa potom napríklad vytočilo, keď sme mali uvítanie, prišli všetci starkí a mama doniesla nejaké jedlo, akoby si myslela, že nezvládnem nachystať pohostenie. Ale to sú bežné nedorozumenia, škoda si pre ne kaziť deň.
Ja si pri tomto spomeniem, ako som mala doranane prsia a nedalo sa mi obliect ani to najjemnejsie tricko. 2 tyzdne som chodila hore bez. V noci som spala hore bez. Neviem nakolko by im bolo prijemne vidiet ta takto? Mne je az smiesne ako komicky to muselo vyzerat u nas doma, "dohryzene" prsia, mlieko kedy tedy vykvaplo, niekedy aj prudom. Podlahy okvapkane od mlieka. Akeze navstevy. Same by sa vo dverach otocili 😂
no... povedz otvorene. som ubolena potrebujem sa zladit s babatkom. hlboko si vazim vas zaujem o dietatko ale prosim aby ste respektovali sestonedelie. ja mam v plane ziadne navstevy do konca sestonedelia. max raz za cas moji a manzelovi rodicia na chvilocku. bodka
@aniele ale to nie je o tom aka je generacia ci doba ale aka je navsteva. Tebe prisli pomoct Nie Ta kritizovat doniesli jedlo. . Moja svokra dosla ani sa nevyzula ruky si umyt odmietala ze sak si umyla doma a total cerstve 3h babo hnet chcela drzat. A druhy den po porode ked mm mi dosiel domov priniest hummus a krakre na poschodie lebo som bola zasita po zadok a bala sa aj na wc ist. . Tak svokra sa ho pytala ci si neviem navarit. Pricom v jej casoch bola ona po porode 2tyzdne v nemocnici a jedlo jej nosili pod nos sestricky a deti nemala na sebe nalepene dala um a bolo. A potom k nam chodila kazdy vecer o 6-7 ked bola ona po veceri a mala akurat vtedy chcela byt len na prse a teraz ju hodinu zabavaj nukaj kavu a stresuj sa ci neni smietka na zemi ktora by pichla jej oko. Zatial babo nervne chce byt len stebou ..Po par tyzdnoch to mm zatrhol pre vlastne dobro. Keby tak dosla skor ale to jej nevyhovovalo. Preco by mala cerstva mamina trpiet a nervovat sa ked potrebuje klud ?moja svokra mà heslo ze dieta sa mà prisposobit jej.
Ja som pri druhom pôrode mala komplikácie. O to viac mi to vyhovovalo s mužom sme vymysleli že keďže sa pri pôrode stslo to čo sa stalo tak mi primár mesiac zakázal návštevy. Ak tvoj muž bude súhlasiť skustwsi aj vy niečo vymyslieť. Ale chapem ta keď sa narodil prvé dieťa tak sme mali návštevu z mojej strany. Malý bol chuducke a malé babo jeden člen zahlásil že on je taky Malý a chudý že nám zomrie. Vieš ako som sa cítila k tomu poporodna depresia zrútil sa mi svet vtedy 😢
Uplne chapem, ja by som to nedovolila a zakazala, nech si myslia co chcu. Ked som bola v porodnici oba razy mi prisli na navstevu, ale len na asi pol hodku raz. Doma sme prijali prvu navstevu az po 5 tyzdnoch a nikto sa neurazili, by skusil 😂
My sme hneď pri odchode z pôrodnice všetkých "pozvali" na neurčitý dátum na návštevu, čiže povedali sme, že o také 2-3 týždne budeme radi, keď nás prídu pozrieť, že sa ešte ozveme kvôli presnému dátumu. Tým sme dali všetkým najavo, že dovtedy chodiť nemajú. Oni to, našťastie, pochopili a rešpektovali, ale určite zavážil aj fakt, že syn mal po pôrode problémy, bol v inkubátore, aj ja som mala zdravotné problémy. Takže veľkú návštevu sme mali po tých cca 2-3 týždňoch, prišli všetci naraz, moji rodičia, mužova mama, švagriná s rodinou. Všetko okolo návštevy obstaral môj muž a aj sa im venoval, keď som ja potrebovala byť s malým sama.
Kks, pri takychto poznamkach by som ich asi otvorene poslala do.... Ze ako mam upratane, ake ma dieta ucho, preco je take a onake, preco nekojim? Mam dost, u nas by boli naposledy!
Posli ich slusne kade tade a ze sa ozves ked pride cas.
My máme dvojičky. Prvý mesiac bol manžel s nami doma- fungovali sme tak, že ja som bola s deťmi cez deň a v noci ma budil len na kojenie/krmenie a on teda cez deň spal a fungoval okolo nich v noci. Žiadne návštevy k nám nechodili- moji rodičia boli za ten mesiac asi 2-3x na cca hodinu ( aj to sa dopredu ohlásili, či môžu prísť) a svokra ich strážila 1x asi 2 hodiny, keď sme potrebovali odskočiť na väčší nákup. Keď mali deti asi 2-3 týždne tak sa raz u nás neohlásene zastavili švagrovci so synovcom, lebo išli z zápisu do školy, že pozrú drobcov. Deti spali v jednej izbe, manžel v druhej a keďže sme mali len 2-izbový byt, nemala som ich ani kde usadiť, lebo v kuchyni výbuch. Tak postáli asi 2-3minútky pri dverách a keďže som ich nevolala ďalej, odišli...ani sa neurazili, pochopili....nabudúce už volali, či môžu prísť. Ja doteraz rešpektujem minimálne šestonedelie a na návštevu chodíme keď má dieťatko 2-3 mesiace, pokiaľ ma nezavolajú skôr (som pediater).
@majusska202 čože??? No by leteli zavretymi dverami! To ako vážne?? Kokos,moja malá bola trošku väčšia ako pivova flaska 😁 a to sa narodila normálne v termine! Keby mi toto niekto povedal,tak s ním nadobro skoncim! Ja som totiž strašne citlivá co sa malej týka, ja som nešťastná aj z toho,keď ma sopel, no každá sme nejaká
Ja blba, tiez prvorodicka som mala cisarsky, a viete si asi predstavit tie, co ste tak rodili..ze nevladzete. Na druhy den po sekcii, co som sa este len postavila prisla komplet cela rodina do nemocky a sedeli tam so mnou dve hodiny na chodbe.. Ja som nevladala nic uz a hlavne, maly spinkal, ked sedela navsteva a ked odisli, bola som z toho na prasky, lebo maly mi reval v kuse na izbe a samozrejme som pri nom nevladala, kedze som predtym vysedavala s navstevami. Mlieko som dostala az na 4. den a tie rady od babky, mamy a vsetkych dookola mi liezli na nervy.. Som hlupa, lebo som prve dni mala lezat a nie sa venovat navstevam. No potom som na rovinu povedala, nech nejdu a oddychla som si. Samozrejme, doma zacali tiez chodit hned ked som prisla z porodnice moji rodicia, ale som to stopla na 2x tyzdenne. Pomoc by sa mi niekedy zisla, ale nie je nad klud.. Kebyze mam druhe dieta, uz sa zariadim uplne inak. Ziadne navstevy v nemocnici a doma az vtedy, ked sa s dietatom zosuladime. Tiez ma to neskutocne vycerpavalo, navstevy v nemocke aj doma, ale hanbila som sa povedat NIE. No teraz uz sa na to pozeram inak a radim aj tebe stopnut to pre vlastny pokoj a klud. Drz sa 😊
Preto že si evidentne netrvas na svojim
Raz keď poviem nechodiť no nechodiť
Klopú na dvere no čau prídeš o týždeň .
A je mi jedno kto to je , ja sa budem siliť na nervy budem a oni spokojní ?
Čau čau no nie
no prvý pôrod tak ako ty, ale môj malý tu žltačku mal, takže som tam bola 9 dní plus Vianoce, takže návštevy mi pomohli. Akurát len na Vianoce bol len partner, lebo to som reval a, že chcem ísť domov. druhý pôrod - poprosila som ich nech prídu na druhý deň a potom už nech nikto nechodí, že si chcem odpočinúť. a tak aj bolo. treba im to povedať na rovinu. potom ešte boli keď som došla domov raz a dosť. povedz im, že raz nech dôjdu a potom, ze keď budeš potrebovať pomoc, že im dáš vedieť.
Čožeeee??? Mne muž povedal, že kamarátové dieťa ostalo na jyske a majú s ním nejaké problémy zdr. Tak som sa neopovážila ani správu napísať.A ani sa ho na nič osobne nepýtam.Lebo mu to môže byť nepríjemné.
Ďalším známym som poslala asi o 3 dni po pôrode gratulačnú sms.To bolo všetko.
Niektorí ľudia nepoznajú hranice.Rodičia nerodičia... Že by mne dakto hučal ako mám čo robiť.
Nebudem vedieť? Opýtam sa sama.
@evittam ja viem komunikovat perfektne no moja svokra je extra pripad ktorej mozes 100x povedat nie aj tak si ide svoje. Taky živy buldozer tvrdohlavejšiu osobu som nestretla. Urazit sa urazi raz dva ale nezastavi ju to. Jediny koho posluchne je jej syn. Ma 80rokov a uz mà aj starecku demenciu takze s takym clovekom to nie je o tom ako vieš komunikovat.,

Povedz im na rovinu, že si nezelas žiadne návštevy. Že sa potrebuješ zotaviť po pôrode. Je to normálne a každý by to mal akceptovať.