icon

Od akého veku ste nechávali doma dieťa bez dozoru?

4. okt 2021

Od kolkych rokov byvali vase deti same doma? Ze ste sa vracali z prace o šiestej, siedmej, osmej? Pripadne tyzdenne smeny, poobedne?

zuzap33
4. okt 2021

@moonlight1210 rozum sa mi zastavil... ved to uz su velke deti. My sme s klucom na krku lietali po sidlisku od 7-8 rokov a sme tu.

lenka2710
4. okt 2021

@belllinka záleží od detí aj hlavne od rodičov!! Napríklad moja švagriná este 15 ročne deti posielala na prázdniny k babke, lebo sa bála, že sa napríklad popália, keď si budú prihrievat jest 😂
Ja mam skoro 7rocnu a 15 mesačneho, a veru veľakrát sa stalo, že bola napríklad chorá, alebo nedávno v karantene kvôli spolužiačke a malého som potrebovala vyvetrať, tak hodinu dve zvládla byť doma sama úplne v pohode! Podľa mňa dieťa na 2.stupni zvládne byť doma same dlhšie, neviem, uvidím za pár rokov 😂

matkahelka
4. okt 2021

@belllinka nepytala som sa kazdeho konkretne kto to ako riesil. ale mame spolocnu skupinu na msng, tak sme si tam pisali. a aj triedna ucitelka prizvukovala, aby - skrz online vyucovanie- ak je to aspon trochu mozne, bol s dietatom dospelak. nikde som nepisala, ze si kazdy platil opatrovatelku, rodicia si hadam prisposobili zmeny v pracach, aby sa pri detoch prestriedali, existuju stari rodicia, susedia. mam kolegyne s detmi 10-13 r.a tiez to latali platali. nas korporat ocr vobec netoleroval. a teda, je absolutna hlupost, ze z deti vyrastu nesamostatni jedinci len preto, ze od decka nie su 6-7 hodin denne same. decka chodievaju same do skoly, zo skoly, moja dcera chodieva na balet i k lektorke anglictiny uz druhy rok sama. to so samostatnostou prd suvisi.

belllinka
4. okt 2021

@lenka2710 som aj chvíľami rozmýšľala, či si nerobí srandu, že opatrovateľku k 12-ročnej pubertiačke 😂 Čo s ňou vlastne tá opatrovateľka robí? Zohreje jej obed a potom sa na seba kukajú?
Moja bola tiež od 6 rokov sama doma 1-2 hodinky a syn už v 13-tich a celý víkend, keď sa mu nechcelo ísť s nami na chalupu. A aj si obed urobil a nič nepodpálil 🙂

matkahelka
4. okt 2021

@belllinka jednoduchy obed si dokaze aj uvarit, predstav si. opatrovatelku mala na to, aby, ked jej vypadne net, ci vdaka susedovi padne elektrina, aby jej pomohla opatovne prihlasit sa na hodinu. a aby NEBOLA 9 hodin sama. fakt netusim, co je na tom na smiech. asi sme teda mnohi smiesni, ktori sme si nerobili deti na to, aby sme ich nechavali vychovavat sa same od decka. ved nech si 6-7 hod. aj na hlave stavaju, ved su to zrele bytosti. keby som byvala v panelaku, mozno by som sa na to divala inak. byvam v dome, z kazdej strany 80 rocni susedia, ktori aj keby vojna zacala, ani by netusili, ze sa nieco deje.

meiwe
4. okt 2021

Moja ma 8rokov je dost samostatna , ostane hodinku dve , vyvenci psa , dokonca poupratuje , pozrie telku , ulohy spravi .
Chcela by dlchsie ostavat ale aj ked vidim ze je dost samostatna ja sa necitim konfortne ju nechat dlchsie zatial . Uvidime casom a vekom . Ty si musis poznat dieta a aku doveru k nemu mas plus zabezpecit susedov keby nahodou sa nieco stalo , kontrolu mobilom pre pripad atd .

eternity24
4. okt 2021

My sme boli so sestrou same asi od môjho druhého stupňa ZS. Sestra bola 2 toky mladšia. Rano sme vstali, mali sme prichystané raňajky na stole, iba sme si v mikrovlnke ohriali mlieko ale o čaj. Samozrejme aj desiatu sme mali pripravenu. Tuez sme mali pripravené oblecko. Najedli sme sa, obliekli sa, desiata do tašky a šli do školy. Obaja rodičia začínali v práci skoro rano. V škole sme šli na obed a potom domov. Mama sa vracala cca po štvrtej. Cez prázdniny sme boli same do tej 16stej. Samozrejme sme mali navarené a tak. Myslim, ze ak chodí dieťa do družiny, záleží aj od povahy ci by zvládlo byt same do 22:00. Dnes uz su mobily s GPS kde môžete dieťa sledovať, alebo si volat. Podľa mna he to vysoko individuálne. Vy poznáte najlepsie svoje dieťa. Poprípade si môžete dohodnúť susedu alebo nejakú kamošku aby ho prišla sem tam skontrolovať, do toho vás telefonát, možno aj 2.

moonlight1210
4. okt 2021

@zuzap33 nerozumiem.
mas nejaky problem s tym, ze som svoje deti nechala celu noc doma osamote az v 12-13 rokoch?

Od cca 9 chodili s kamosmi normalne von. S prvym rozsvietenim lamp museli byt doma a v mobile mali appku, aby som videla ich aktualnu polohu, keby som ich potrebovala najst skor (lebo mobil vo vacku bezne nepoculi, ze im zvoni).

Co sa tyka tvojho rozumu, rozpohybovat si ho budes musiet sama. Tam ti neviem pomoct.

luccija
4. okt 2021

@zuzap33 snáď nejdeš porovnávať ako sme my žili?🙂každý má inú výchovu a mne by to vadilo nechávať tak dlho dieťa samé a už vôbec nie, že my ideme na chatu a dieťa nechám doma cez víkend

sorciera24
4. okt 2021

dieta na nejaku hodku bolo same doma od 2.triedy....do družiny prestal chodit v 3.tr....to mal 9, od 9tich chodi aj sam autobusom k babke do mesta vzdialeneho 50minut od nasho....teraz ma 12....normalne vie byt sam doma.....ja sa ani nedivim ako su niektore deti nesamostatne a nezodpovedne, ked ani nemaju prilezitost dokazat, ze to zvladnu....

zidenka
4. okt 2021

@belllinka moja 11 rocna dcera bola cez koronu sama tiez doma - nemali sme inu moznost, manzel aj ja v praci, starych rodicov mame chorych, na nich sa spolahnut nemozeme. Chodi vsak na 8-rocny gympel a denne mali bezne 6-7 hodin od rana od 8.00. Obed mala nachystany, volali sme si, keby cosi bola som na telefone. Kym jej skoncila 7 hodina zakratko som prisla domov aj ja. Neviem naco by som bola doma s nou, ked ona bola aj tak zavreta v izbe a mali online hodinu za hodinou. A takto fungovala vacsina deti z jej triedy.

nelinka888
4. okt 2021

Si pamätám, že nás ako decká kľudne od prváčikov 🙂 Len to bola aj iná doba, teraz sa človek bojí nechať doma aj 15 ročného.

janickacrazy
4. okt 2021

@belllinka moji 5 a 10-roční boli doma s najstarším 21-ročým synom, ktorý mal tiež dištančné vyučovanie, v pohode to prežili, ja ako dieťa od 7 rokov som bývala sama doma, do družiny som odmietala chodiť, lebo ma to tam nebavilo, bola som ale veľmi zodpovedná na svoj vek, tak mi to mama dovolila

danulicek
4. okt 2021

moj starsi ma 8 rokov, mladsi takmer 6. zvyknu byt doma bez problemov cca polhodinu, co idem napriklad do obchodu. raz, pocas homeofficu, som potrebovala ist popoludni na dve hodky do prace, nebol priestor na nejake planovacky, pretoze som sa to dozvedela asi hodinu pred terminom, kedy som tam mala byt. so mnou sa im ist nechcelo, tak sme sa dohodli, ze budu doma - na mobile. vydrzali, problem nebol ziadny, komunikovali sme spolu stale cez spravy. po hodine a pol mi pisal starsi, kedy pridem, ze im je smutno, ze uz nevedia, co robit atd. ani ja ako mama som nemala z toho dobry pocit a to podotykam, su uz pomerne samostatni. vedia si spravit lahke obcerstvenie sami, starsi chodil minuly rok casto aj sam zo skoly, teraz vodi mladsieho rano do skolky, cize "nevodim ho za rucicku". len skratka si aj vzhladom na ich prezivanie a potreby neviem predstavit v tomto veku este nechat doma denne napriklad do 22:00. ale zas ak by som bola v takej situacii, asi by som musela hladat ine riesenia.

janickacrazy
4. okt 2021

@danulicek fíha, u nás až od 10 rokov môže zaniesť do školky dieťa alebo ísť preňho

maciatkolulu
4. okt 2021

@nelinka888 no boja sa, chudáčik ovos, ale chlastat a trtkat to vie na jednotku🙏👍👍, vtedy keď sa rodičia neboja.....

danulicek
4. okt 2021

@janickacrazy u nas rano bez problemov moze rano zaviest, poobede veru musi prist uz len starsi (a nie som si ista, ci nie nad 12 rokov). raz sme isli z mesta a stihali sme to len tak tak pred zavretim skolky, tak starsi isiel popredu. ucitelka mu mladsieho sice dala, aby sa obliekol a nachystal, ale museli cakat na mna v satni, kym pridem.

simca06022011
4. okt 2021

Tak ked to pozriem na nase casy, ked sme boli deti.. bezne sme tak byvali sami doma :D cely den, dokonca aj chori, aj k lekarke samostatne sa chodilo bez mamicky za rucku. Suseda je ucitelka a povedala, ze uz prvak musi zvladnut byt doma polhodinu/hodinu sam. Nasa teda od prveho rocnika dostavala davkovane "ostavanie doma", ked som zbehla do obchodu atd, do hodiny spat (ale aj ked bola mladsia, zbehla som napr. do obchodu pod okno, take 15minutove zalezitosti, to teraz ekdze nie sme uz v meste nemam sancu 🙂 ).. v pohode zvladla uz ako prvacka. Teraz ma 10r, a kludne aj cely den by bola sama dome. Nemam problem odist niekam podvecer a prist neskor, dokonca si sama aj lahne spat.. ja len priebezne zavolam alebo zavola ona.. sama chodi do skoly, zo skoly (dochadza pesi a busom, kruzky si tiez v meste sama obehne).
Je to individualne, su deti, ktore same doma nebudu (mame kamaratku a ta ani v dome sama nebude, aj ked sme napr. na dvore, lebo sa boji - 8r)

zuzap33
4. okt 2021

@moonlight1210 aj moji chodia domov, ked je este von svetlo. A vedia, ze maju prist. Tym padom nejaka appka je zbytocnost. Ak by prisli neskor, vedia co by prislo. Prst na tlacitku wifi drzim ja....Ale 13 rocneho vodit za rucicku ? Mala by si ich vidiet asi v skole a po skole, aky su vsetci samostatni. Takymto stylom su potom matky, ktore este v 30. ofukuju svojho maznacika a svokry, ktore nedaju zit svojim detom.

simca06022011
4. okt 2021

A inak coho sa tak strasne bojite? to tie deti nebodaj doma lozia po nabytku, podpaluju byty alebo co? moje dieta sa hra, kresli, uci, najradsej ked vypadneme na tajnasa zapne telku, ked ma robit ulohy... nechapem z coho taky strach, preco by nemohli byt doma. Mne to skor pride ako separacna uzkost rodicov, bud v skole pod dozorom, alebo doma pod dozorom. A potom je prekvapko ked 18r clovek nevie nic vybavit, nic zariadit, nikde bez mamy ist (česť výnimkám)

dadis
4. okt 2021

@renka30 Starsi syn chodil sam na Lafko na treningy, vtedy mal tiez 8-9r...to som mala dost velky strach, lebo tam je prechod bez semaforu...ale zvladol to. Ale strach, taky podvedomy, mam stale..aj ked teraz maju lepsie podmienky na prechod, ako na tom Lafku a uz su podstatne starsi...

dadis
4. okt 2021

@matkahelka akoze 12r dieta sa musi pripajat na hodinu s asistenciou dospelého 🤦‍♀️...nonsense..moje deti od 9r byvali same doma, aj ked boli chore..ja som dosla len na obed, zohriala obed, chvilku som porobila spolocnost...teraz ked ma dcera 12r, tak nemala ziadny tabor a obed si zvladala vybavit sama, niekedy aj navarit. Cez prazdniny treningy mali deti od 9 do 11, tak akurat co dosli domov, tak sa naobedovali a potom do 16 na telefonoch , tv, pc 🙄, keby to mali robit cely den, tak ma picne a dam ich radsej do denných taborov, ale nie kvoli "bezpecnosti", ale kvoli programu a spolocnosti inych deti. Nech travia cas zmysluplne...

moonlight1210
4. okt 2021

@zuzap33 uprimne, netusim, preco sa obracias s tymto na mna. kedze ja toto doma neriesim.

takze s kaznou o nesamostatnosti sa musis obratit na rodinu, kde take deti maju. u nas zialbohu - nemozem sluzit. 🙂

matkahelka
4. okt 2021

@dadis odcituj ma, kde som pisala, ze 12 rocna sa pripaja na online hodinu za asistencie dospeleho? v 2roc. ZS sa uci citat s porozumenim, chybala si vtedy? ci tvoje 12 rocne si tiez vedia nahodit poistky, ked akcny sused odpoji celu ulicu od elektriny? skus este raz a pomaly precitat, co som napisala a potom reaguj. a mimochodom, tiez ma odcituj, kde som pisala, ze sa zaujimam o casovy harmonogram inych deti. mne je sum a fuk, kedy tvoje a ine deti boli same, trebars i od batolacieho veku, ja som napisala ako to funguje u nas a nepotrebujem od teba, ani nikoho zvolenie, ze je to takto v poriadku. a svojimi poslednymi vetami si krasne vyjadrila pointu - decka, ktore su 6-7hod. denne same doma, robia co? presne to, co tie tvoje - pc, mobil. ale hura, kolka hrdost, lebo dokazu byt same. pred telkou a s mobilom v ruke, ale dokaz samostnatnosti ako vysity.

belllinka
4. okt 2021

@matkahelka napísala si... "aby jej pomohla opatovne prihlasit sa na hodinu." Mala si napísať: nahodiť poistky. A to vám sused vyhadzuje elektriku pravidelne niekoľko krát za deň, že kvôli tomu musí u vás sedieť celý deň opatrovateľka? A čo u vás ináč robí celý deň opatrovateľka, ak práve nenahadzuje poistky?

maciatkolulu
4. okt 2021

@belllinka 🤣🤣🤣

matkahelka
4. okt 2021

@belllinka ak citujes, docituj celu vetu... 😉 opatrovatelku sme za cely corona cas mali presne 6x, ked sme sa s muzom nevedeli prestriedat kvoli praci doma. a kocka fungovala s dcerou tak, ako keby sme boli doma ja, ci muz. citali, hrali spolocenske hry, boli si zaplavat, resp.sedela pri dcere, kym dcera plavala (dcera nevie manipulovat s protiprudom trebars), isli vyvencit do lesa psa, etc. nesedeli pred TV ani s mobilmi v ruke, to dcera nerobi ani pri mne a muzovi. a mimochodom ano, vdaka susedovi sa nam obcas stane aj niekolkokrat denne, ze nam vypadne prud. netvrdim, ze denne, ale stavalo a stava sa to.

maciatkolulu
4. okt 2021

@matkahelka ako dosť nešťastne si to podala, ale reálne 12 ročná už môže ostať doma 6-7 hodin. Nepotrebuje opatrovateľku, môj malý si vie zapojiť odpojený satelit na TV. Ma čerstvých osem a včera si sám upiekol piccolins kým som vencila, ja neviem, ale to dištančné, mne naopak známa hovorila, že syn prvák, učiteľka vyžadovala, aby tie deti boli samé. Určite nie je uplne super, aby bolo dieťa samé 6-7 hodín každý deň, ale pochybujem, že je veľa rodín, kde sa niečo také deje, ale reálne opatrovateľka mi príde už trochu cez. Kebyže doucovatelka, alebo tak. Ale ôk, každý si robí ako uzná, ale neverím, že všetci spolužiaci tvojej dcéry mali Homeoffice, alebo brali dovolenky, aby s 12 ročnými boli doma.

matkahelka
4. okt 2021

@maciatkolulu mne je skutocne srdecne jedno, comu ty, ci niekto iny veri 😉 ja robim to, co uznam za vhodne ja, ty robis to, co uznas za vhodne ty. wifi aj magio si dcera zresetovat vie, aj upiect babovku dokonca a urobit tvarohove rezance. aj je najsikovnejsou ziackou v triede od 1roc. ZS, bezne pocas prestavok vysvetluje spoluziakom matiku, ci pady. aj sa uplne plynule v zahranici dohovori v anglictine, lamane v spanielcine. reprezentovala rocnik v online olympiade v matike a anglictine. ideme si vymenuvavat, v com vsetkom je ktore dieta schopne? 😉 ja, moj muz a ani nasa dcera nepovazujeme za ok, aby bola x hodin denne sama doma. hodinu- dve uplne v pohode, viac nie. a mozno aj preto, aby mi decko nesedelo tych 6 hodin nonstop pred telkou alebo s telefonom v ruke. to je pre ine matky ok, pre mna trebars nie.

kristiii
4. okt 2021

Môj od minulého roka, keď mal 10 rokov. Robím na dve smeny, cez poobedné sa za ním zastaví babka, ale bolo aj obdobie, kedy opatrovala svoju mamu mimo mesto a zvládol to úplne v pohode aj sám asi mesiac. No a ako začalo distrancne, tak nebolo na výber, každý druhý týždeň sám on-line. Keď vypadol zoom, opäť si ho nahodil, raz mi volal, že vypadol internet, tak som písala učiteľke, vysvetlila situáciu a normálne ho ospravedlnila. A z jeho spolužiakov byvalo veru dosť samých doma.