Odplienkovanie za 7 dní
Ahojte,
skusali ste niektora tuto metodu? Ak ano s akym uspechom? Tuto metodu som objavila prvy x na MK, potom mi ju pripomenula jedna znama. https://www.modrykonik.sk/fotoblog/macocha/clan...
Zaujimalo by ma ako pokracujete od nocnika k wecku (redukcii) a ako riesite cikanie vonku. Moj krpec este velmi nerozprava (19m), takze sa nevie vypytat verbalne. Doma sa za ten tyzden naozaj naucil chodit sam na nocnik (neverila som tomu, lebo pred tym o serbli nechcel ani pocut) Ale na prechadzky musime nosit nahradne oblecko, aj ked na nom vidim, ze sa mu chce cikat, tak sa vonku nevycika, ani na wecko nechce. Dnes som ho aspon zacala posadzat po zobudeni na redukciu, aby si zvykal.
Inak plienku mame uz iba na noc, na denne spanie mu netreba 🙂
@anjelik026 ona si asi skor uvedomuje kakanie, ako cikanie. to asi vobec.lebo dnes sedela na nocniku hadam 10-15 minut a nic, postavila som ju , dala gatky a do pol minuty cikala na zem 😠
🙂 aj mi dnes /pokracujem v oducani 😖 / 2x na zem pohode utriem orajbem🙂 pred obedom sa vrtela na gauci chytala ritku a vravi mamaaaa kaka ,vravim jej pod aj mne treba utekala na toaletu ja za nou sadla som si na zachod a Lea vravi mama aj papí (papier)- sedi i ona -Mialcik ked sa vycikáš do nocnika aj ty dostanes 🙂) a uz sledujem ako ju striasalo a cikala :DDDD taka bola v soku a hrdaaa a ja este viac a potom zase na zem a este si i nozickou klopkala po mlacke 🙄
Ahojte, je vobec mozne odplienkovat dieta, ktore ani za nic nechce sediet na serbliku? Maly ma rok a pol a chcem vyuzit, ze je teplo a mohol by behat "len tak" 😅 , ale sediet ho neprinutim ani na 5 sek ...
@abbie je myslim ze je 😵 lebo urcite ti vecnost nebude nosit plienky aspon po 15 rokoch uz nie 😀
a nechce ani ked sa s nim hras alebo citate knizky? u nas bodovali stavebnice, kocky, a puzzle ! Teraz sedi a sedi a potreba tam nieje ziadna /sama od seba/ jedine ked okukam ked jej treba velmi cikat tak vtedy sa nam cosi podari ale je to umenie ju nechat sediet tam v tedy ked maaa
ahojte ajmoju malu skusam oducat aj vydrzi bez plienky ale do serbla sa nevycika ani za nic ide zoberie plienku da mi do ruky nech jej judam neviem co s nou
@liliana0612 a ako je stara?
@abbie ma 20mes
ahojte, snad mi tu niektora poradite...dcera ma 2 roky a skusame tuto metodu...za 3 dni sa len raz vycikala do nocnika, inak vzdy pocka, kym jej obleciem nohavicky a vycika sa do nich...striehnem jak sup, ale ked uz ich ma oblecene, je to sekunda..samozrejme, ze sa snazim ju posadit vtedy na nocnik, ale brani sa...o kakani ani nehovorim, za tie tri dni sa raz vykakala ked som jej dala plienku na noc, inak mam pocit, ze zadrzuje..zlepsilo sa akurat to, ze uz na nocniku usedi, ze sa nevzpiera, ale neurobi tam nic..vie co je kakat, cikat, pride mi povedat, ze je pocikana atd..vie, co je suche, mokre...len teraz neviem, ci mam prestat, ci pokracovat, prerusit na chvilu a vratit sa k tomu o par tyzdnov...nechcem jej ublizit, tym, ze ju v podstate nutim zadrziavat stolicu...co vy na to? Dakujem za nazory
@lussy666 ahoj, no ja si myslim, ze ked sa ti mala brani, tak by som toho nechala a skusila opat o par tyzdnov. Moj maly sa tiez nocniku branil a vyhybal sa. Robili sme dlho tu pripravnu fazu (sadanie obleceny na nocnik, chodil so mnou na zachod, v kuse som mu rozpravala co robim a preco) a ked som skusila odplienkovat, tak uz vydrzal na nocniku sediet (aj ked prve dni don nic nespravil)
@lussy666 hej slipky, alebo ked sa nam aj tie suche minuli a nestihla som dokupit, tak pancusky. Neprezliekla som ho hned. Jasne ze som ho v tom nenechala cely den, len par minut, aby mu to zacalo byt samemu neprijemne a zacal si to sam vyzliekat. U nas to bolo tak asi prvych 5 dni, sedel na serbliku a ked sa postavil tak sa vycikal niekde bokom. Potom na to nejak sam prisiel, ze pohodlnejsie bude cikat tam, ze bude v suchu.
S kakanim nebol problem od drueho dna odplienkovania, ked som ho presvedcila nech skusi do nocnika. Zistil, ze je pohodlnejsie v tom drepe, ako v stoje. Od vtedy kakanie hlasil.
@lussy666 Prve 3 dni som robila chybu, davala som mu plienku ked sme isli von. Vtedy sme sa vlastne zas vratili na zaciatok, lebo ho ta plienka miatla. Potom som ju zrusila uplne a radsej chodila von na kratke casy a vzdialenosti, navstevy som radsej na tyzden vynechala. Brala som nahradne oblecko ( mimochodom, pre tych ktori argumentuju, ze sa im nechce tahat stohy nahradneho oblecenia- my sme ho nosili odjakziva. casto prekakal, alebo precikal aj pampersku, alebo sa niecim oblial, pripadne v aute par x pogrcal. )
@gumimaci no, dnes sa to zlomilo, uz som ani nedufala🙂 cely den cikala do nocnika, ani jedna nehoda..klop klop...kakanie som sice neustriehla a skoncilo to na terase, ale aspon ze uz nezadrzuje, som zvedava zajtra...strasne som rada🙂 kolko mal maly ked ste zacali skusat? pekny vecer
@lussy666 mal 19m (teraz ma 23m), po tyzdni cacal cikanie ovladat, vycikal sa aj na poziadanie (ked sme isli von) a po cca 2tyzdnoch zacal cikat aj vonku, po 3 tyzdnoch aj vonku po stojacky, a teraz uz asi 3tyzdne nedavame plienku ani na noc 🙂 😵
Jasne, ze nehoda sa stala (vacsinou pri hre), ale malo a postupne toho bolo menej. Teraz uz sme na tom tak, ze ani mi nepovie a da si sam gate dolu, a sadne na serblik, ja to zistim, az ked pride, tlieska si a nohavice vytiahnute az po prsia 😀
ahojte...tiez potrebujem poradit,,moja mala ma 21 mesiacov, a snazime sa odplienkovat druhy den. vcera islo vsekto mimo, aj ked som sa jej pytala kazdych 15 min. Stale hovorila, ze jej netreba a potom sa vypiskala alebo vykakala do gatiek. No uz poobede a ku veceru som mala pocit, ze ju s tym otravujem a ked som ju xela dat na nocnik sa vzpierala. Cez den pekne vydrzi cca 2 hod. ale ako sa blizi vecer, je uz unavena, tak za hodinu, dve sa pocika aj 4x. Dnes sa raz sama pytala na nocnik a raz ked som ju posadila. Ale sama od seba si nesadne. Tak neviem ci mam este pockat a nechat jej cas, alebo pokracovat.
Ahojte maminky...nám sa nedarí...malý má 23 mesiacov a ked spomeniem nočník, vrtí hlavou nene a odnesie ho preč...alebo je hrdina a sadne si nan oblečený...starší syn v 2 rokoch bol bez plienky, tomuto sa nechce, ale rozumie čo od neho chcem. Ako na neho?
Moj maly- velky chlap sa dnes sam zobudil na potrebu cikat (pocas obedneho spanku) bez toho aby ma upozornil vstal utekal na serblik a potom isiel dalej spinkat. Lubim ho sikovnika 😵 🙂
@gumimaci ahoj,,skusam dalej,,,,ale uz je to tyzden a zatial sa nam podarilo len dvakrat do nocnicka,,,, ale je teplo,,,tak jej nedavam plienocku dalej,,,, motivacia??? skusila som lentilky,,,,,ale ona nevie alebo skor nexe pochopit ze dostane len jednu ked sa vypiska,,,, uz vsetky babiky a macovia nocia gatky,,,,,,, ☹
tak dnes sme mali prvy uspech na nocniku po obednajsom zobudeni 😅 za 10 min od zobudenia som ho posadila s mojim mobilom na nocnik, dala mu napit a bolo 😀
@chryse no neviem, ale ja by som asi na Tvojom mieste na nejaký čas cúvla nazad. Mne to pripadá, že sa Tvoja malá toho nočníkovania "naľakala" či ako to nazvať. Čo tak zredukovať to na 3-4 sedenia na nočníku (po zobudení + pred kúpaním) a medzi tým dať plienky? Uvidíš, či bude nejako signalizovať, že sa vypiškala do plienky, či jej to bude nepríjemné alebo to bude mať naďalej na háku. Tak ako je to v tom článku (z prvého príspevku).
Možno budú stačiť 2-3 dni, aby sa upokojila a sama bude chcieť skúsiť byť bez plienky. Čo jej samozrejme môžeš jemne pripomínať, že ako je Tebe fajn bez plienky a že určite aj jej by bolo, keby sa o to pokúsila...
baby prosím radu ohladom odplienkovania.
mám syna, v oktobri bude mat 2 roky. je šikovný, čo sa týka skladania lega, pozná zvieratka v knihe, samostatný, všetko čo sa mu povie, to spraví. patrí k tým detom, čo viac myslia, ako rozprávajú asi. všetko vie ukázať, spraví, donesie... ale vie povedat len také základy, mama, tato, baba, dedo, havo, teta... asi 20slov.
v piatok som ho začala odúčat od plienok. plnil všetkých 7bodov. dovtedy si sadol na šerblík úplne v pohode. ešte aj v piatok.
v piatok sme boli asi tak pol na pol s úspechom.
v sobotu už ale sadol na šerblík len v prípade, že som mu pustila rozprávku. pekne sa vycikal do šerblíka ked sa zobudil ráno, aj poobede, ale potom začal strajkovat a plače na šerblíku.
ked sa vyciká, prípadne vykaká do šerblíka, strašne sa teší že to môže vyliat do záchoda a spláchnuť. ale inak štrajk 😒 . po poobednom spánku mal plienku suchú aj v sobotu aj v piatok.
včera ráno sa zase pekne vycikal do šerblíka - pri rozprávke - a myslím, že nevníma že ciká, lebo pozera rozprávku. potom odmietal až doobeda piť. po poobednom spánku sa zase pekne vycikal, vylial do záchoda, spláchol... poobede sme boli na dvore, no pokakal sa do slipov, nedal mi nič najavo, že kaká, čupel, hral sa a prišiel až ked bol pokakaný a potom mi to povedal.
bez rozprávky si na nočník nesadne, plače, redukciu na WC odmieta úplne, tu odmietal aj predtým.
dnes ráno mal mokrú plienku, odvtedy je v slipoch, zatial bez nehody, bez náznaku.
myslíte, že ešte nie je natoľko vyspelý a mam sa vrátit k plienkam. alebo ako radíte postupovať?
šerblík si sam nezoberie, ani si nan sam nesadne, ked sa ho pytam či ide cikat, kyva mi s hlavičkou že nie. ako sa naučit aby mi dal nejaky signal, že mu treba cikat/kakat?
@tosijo nepustaj mu pri nocnikovani tv alebo rozpravku, vezmi radsej knizku a sed pri nom, spytaj sa ci uz cikal, kakal, ak nie zase sa vratte ku knizke. skus odmenu za vycikanie, nalepky, magnetky na nocnik alebo chladnicku, ako odmenu odniest nocnik na wc a splachnut, resp. minilentilku za vycikanie
@tosijo ahoj, presne taky isty problem som mala s malou, v novembri bude mat dva roky. Pri telke posedela na nocniku aj sa vykakala. Prvy den to bolo v pohode, ale dalsie zacala zurit ked som ju tam xela dat,,,, a ked si uz sadla, hned sa postavila a o pat min. sa vycikala do nohaviciek...tak to islo dva tyzdne, bez znamok zlepsenia,,,tak som si povedala, ze este pockame,, 😖
my sme na tejto metode duhy den, vcera aj dne vycikanie po poobednom spanku uplne nadherne. Dnes sme ranne ciko dali do plienky, potom cikala pred spanim uz iba raz. Zahlasila ciko, dala som jej dole gate , neurobila nic, o sekundu zdrhla do inej izby a tak sa vycikala a kricala ciko. Poobede po spani sa krasne vycikala a potom az do kupania nic. Davala som ju na nocnik kazdu pol hodinku. Niekedy jacalla ze nie, inokedy posedela a neurobila nic . Ale ani nehodu nemala, tak neviem pokracovat?
Ahojte dievcata co mam robit s dietatom, ktore sa pyta kakat do nocnika, ale cikanie ohlasi vzdy ked uz prave zacne cikat v stoji na podlahu. ked sa pytam, ci chce cikat, odpovie, ze nie. ked ju posadim na nocnik, tak sa vycika, ale sama sa nikdy nevypyta. trva to uz 2 tyzdne, teda odkedy sme zacali odplienkovavat
@chryse @tosijo myslim, ze mame rovnaky problem, ako pokracujete?
@mikavo ahoj, my sme davno za vodou. už pekne cikame a kakame do zachoda. len nevie povedat cikat, všetko vola kakat. ale nehodu sme nemali ani nepamatam. ja som robila chybu, že som začala odplienkovat tak, že som ho davala na nočnik pri rozpravke. a on ani nevnimal že niečo urobil, lebo hltal rozpravku. tak som s rozpravkami sekla a 3dni sme boli odplienkovany. plienku už nema ani na poobedny spanok, na noc mu davam, ale ma ju mokru cca 1-2x za tyžden.

@zuzik1983 tak mas dobre ked ti povie ze na co sa pouziva nocnik u nas sluzi ako stolicka ku kuchynke 😀 ale som sa ozhodla ze este dam poslednu sancu jej prist na to ze plienky su uz iba premale babatka 😅 a uvidime ktora z nas bude mat viac trpezlivosti 😠