icon

Odplienkovanie za 7 dní

gumimaci
8. máj 2012

Ahojte,
skusali ste niektora tuto metodu? Ak ano s akym uspechom? Tuto metodu som objavila prvy x na MK, potom mi ju pripomenula jedna znama. https://www.modrykonik.sk/fotoblog/macocha/clan...
Zaujimalo by ma ako pokracujete od nocnika k wecku (redukcii) a ako riesite cikanie vonku. Moj krpec este velmi nerozprava (19m), takze sa nevie vypytat verbalne. Doma sa za ten tyzden naozaj naucil chodit sam na nocnik (neverila som tomu, lebo pred tym o serbli nechcel ani pocut) Ale na prechadzky musime nosit nahradne oblecko, aj ked na nom vidim, ze sa mu chce cikat, tak sa vonku nevycika, ani na wecko nechce. Dnes som ho aspon zacala posadzat po zobudeni na redukciu, aby si zvykal.
Inak plienku mame uz iba na noc, na denne spanie mu netreba 🙂

monda17
29. dec 2012

@shira_ netreba to siliť a ešte k tomu ked má aj obdobie vzdoru ... to je potom len márny boj. V Maxíkovi sa niečo samé pohlo a začal si uplne sám behat pre nočník, len dupoty som počula 😀 Dávate plienkové nohavičky ?

shira_
29. dec 2012

@monda17 nie na doma naholo a vonku normálne plienky lebo on ked pustí tak liter..

potvorka88
3. jan 2013

Ahojte, mam 27 mesacneho syna a uz od leta sa obcas vypytal na zachod. Vsetky body na neho sedeli, tak som sa vytesovala a zacali sme skusat odplienkovat. Problem bol v tom, ze nechcel ist na nocnik, ale zato na zachod a vonku mu to nerobilo problem. V podstate videl od dedka (furt mu je v patach) co a ako a zacal to napodobnovat. V lete ked bolo teplo, tak lietal u starkych po dvore bez plienky a strasne ho to bavilo, ked videl ako cika. Nabehla som do tesca, kupila slipky a zacala som oducat. Uplne to odignoroval. Za 2 dni ked mal 1-2 uspechy, tak to bolo vela, tak som s tym sekla s tym, ze asi este nie je pripraveny. Od decembra zacal chodit do skolky, kde ho aj napriek plienkam vzali. Zacal sa pytat castejsie ked videl deti v skolke, tak teraz ked sme vsetci doma tak som proste zavelila, ze okrem spania ziadne plienky a ideme na to. Prvy den to bolo s 2 nehodami a dalsi uz len s jednou aj to ze sa pokakal. Dnes to uz je piaty den a sme v pohode bez plienky. Jediny problem mam s tym, ze ked sa ho pytam ci mu treba tak tvrdohlavo mi povie nie a ked ho vezmem na wc napr. ked ideme von, tak vela vycika. Uvedomuje si vsetko. Dnes sa vonku pekne vypytal aj vycikal. Ma take chvilky ze zahlasi cutat - curat a ked mu poviem ze ideme na wc tak sa zatne a nepohnem s nim a vzapati sa pocura. Mne to pride ako z trucu a neviem ako ho mam donutit ist sa vycikat. Viem, ze ma teraz obdobie vzdoru, trpi ziarlivostou, ale neviem ako ho mam motivovat aby zakazdym isiel na wc. Skusala som dohovaranie, motivovala som odmenami a nic. Ked sa mu podari vsetko ako ma, tak ho pochvalime a ked nie, tak sa tvarim smutne, sklamane, vysvetlujem, ale jemu to je uplne jedno. Co s tym?

shira_
3. jan 2013

my sme dnes bez nehody, včera predvčerom 1x.. takže celkom fajn, no ja ked sa pýtam tak velké protesty nie nie, takže sa nepýtam, odpútavam pozornosť, vezmem na ruky, stiahnem gaťuše a posadím na nočník do ruky tyčinky alebo niečo obľúbené nejakého plyšáka a poviem že cikaj plyšák bude s tebou.. alebo vymýšľame blbosti napríklad dnes si svietil baterkou na pinďúra v nočníku a čumel ako ciká 😀 pýtať sa pýtam ale vždy je odpoveď nie nie, aj ked ledva drží, chudák.. takže nasilu neposádzam, rešpektujem, že povie nie a o chvíľku ho aj tak posadím bez pýtania... len kakanie si odkladá na večer do vane. do nočníka ani raz, do vane okamžite, ako ho tam dám.

siss_sz
4. jan 2013

teda poslusne hlasim, ze to zacina nejak fungovat emoticon teda doezite je asi fakt pockat na tych 7 podmienok (no, my napriklad nesplname tiez podmienku stiahnutia si nohavic..ale tak sak pomozeme, nie? emoticon ) ...ale prvy den, co som bola unavena jak pes, co som ho stale sledovala ci sa mi nepocika... skore 3 (uspech):6 (neuspechy)...
2.den
samy uspech 12:3 ... co som sa ho spytala, to cikal... emoticon
3.den
(najprv som bola frustrovana rano - lebo som si neprecitala navod na treti den, iba prve dva..hehe..) a tam ze ak s aho budem pytat a on povie nie, nemam ho nutit na nocnik, lebo on chce prevzat iniciativu, aj za cenu neuspechu... presne tak to funguje... tak uz ked som si to precitala uz som bola kludna a necikal tolko, jak vcera, ale len vtedy asi, ked mu bolo ozaj treba... takze skore 6:3 (tie tri boli dvakrat s pokakanim..ale to je ine kafe este) ...
a co je NAJLEPSIE, POSLEDNE TRI RAZY UZ UKAZAL, ZE MU TREBA!!! albo proste mi to nejak naznacil... tak som zvedava zajtra..
dnes aj vcera sme uz boli aj na kociku bez plienok.. zajtra ideme 40km autom na navstevu ku kamoske..vseto bez plienky musime ist... tak som zvedava, jak to pojde..hehe..

tak ked budu na to vase deticky zrele, ASPON ZATIAL odporucam emoticon

pami2
9. jan 2013

@siss_sz a ake mas stare dietatko? ide vam to super

siss_sz
9. jan 2013

@pami2 tento ma teraz 22 mesiacov a maly ma 2,5 mesiaca 🙂 ale... bola som z toho na nervy, potom maly zo mna...velmi a mi to nedalo dobre nakoniec, musim uznat..ebo a casto stavalo, ze om kojila maleho a vtedy danko, ze "cikam" a teraz co som mala robit... ach, bol to velmi narocny tyzden...ale dnes je osmy den, dala som mu nas5 plienku :-/ ale zatial sucha... a ked nemal, nechcel sa ani na nocnik uz posadit, resp. ani na zachod...tak sa mi zdalo, ze a uz pociakava "nachval"... a tak... ale tak, je to velmi dobra metoda, len asi nie, ked je doma sama mama s dvoma detmi a to jednoje take male este...

macocha
10. jan 2013

@majkat1 odpoviem aj tu, taký súkromný názor: Ak sa Ti zdá, že Tvoja malá je na odplienkovanie pripravená, tak skús teraz, čím skôr. Aby sa to stihlo upevniť prv, než sa narodí súrodenec. Kamoška tak skúšala, už sa zdalo, že bude musieť počkať - a zrazu nejaké necelé 2 mesiace pred narodením mladšej sa staršej podarilo odplienkovať. A bolo to v pohode, aj sestričku v pohode prijala. Ale ako som písala, je tam ten risk, že ak staršie dieťa žiarli na mladšie, môže dôjsť k regresu, preto treba zvážiť. Aj podľa vyspelosti dieťatka, aj podľa naladenia na príchod súrodenca. 🙂

mmacca
10. jan 2013

Zaujímalo by ma, či aj teraz v zime chodíte von s deťmi bez plienky. Lebo ja to neriskujem, vonku sa nepýta. Kým bolo ako tak teplo, tak som jej plienku na von nedávala. Moja malá je bez plienky cez deň pol roka, na noc jej ešte dávam plienku.

siss_sz
10. jan 2013

@mmacca ja chodim von na kratko--.tak hodinu, hodinu a pol...a to vydrzi aj bez plienky...

shira_
12. jan 2013

@siss_sz jejda veľmi ma prekvapili tie počty, no náš ciká tak 4-5x za deň, z toho jedno bolo do rannej plienky, jedno do obednej a jedno večer vo vani, tak som si nemala ani čo značiť 😀 teraz sme podstatne lepšie na tom, lebo má suchú nočnú plienku a inak už nedávame, na zimu na dlhšie cesty napr. išli sme na svah, tam som nevedela čo ako bude tak sme dali tréningové nohavičky, ale zostali suché, 3x cikal tam do wc, normálne som bola hrdá- vonku cikať nechce, raz som to skúšala vyzliecť ho vonku a dosť zle to znášal a ani necikal.. inak do 2 hod pobyt vonku zvláda bez cikania, bez plienky, ked ho pred odchodom dám, pokial ideme niekde na návštevu aj nadlho, tak tiež bez plienky a veci na prezlečenie, na dlhé cesty autom tréningové nohavičky.. my tiež sme nespĺňali všetky podmienky- napr. nechce si dať dole gate, a hore už vobec, to by nedokázal, potom plače, lebo mu to nejde 🙂 ale však pomáham, horšie je to obdobie vzdoru že sa nechce vyzliecť už z princípu, nemusí to byť kvoli cikaniu, ale všeobecne, je to boj, hnevá sa na dávanie dole vecí aj ked mu treba cikať.. toto máme aj my, že hovorí nie nie na všetko. ked sa pýtam na cikanie, samozrejme tiež, ale ja nejak to jeho nie neberiem vážne.. jasné že sa malý sám nepýta.. takže mám to "nie" rešpektovať? lebo ja vidím na ňom, nohy prekrížené, ale na čokolvek odpovie nie... aj tak ho dám radšej cikať, a veľa vyciká okmžite. on sa nebráni tomu cikaniu, len odpovedá nie..

siss_sz
13. jan 2013

@shira_ no presne... aj nas hovori na vsetko nie..takze u na bola ta 7 dnova metoda som si myslela ze "neuspesna", vzdala som to hned 8.den lebo s arano vycikal... a uz som nemala nervy, tak reku neni na to zrely. dla som mu plienku..ale do 2 hodin som si to rozmyslela, ze budem ho davat kedy ja uznam za vhodne a ked sa nahodou medzitym pocika, ma plienku... lenze on cely den bez nehody... skor ma slahlo... tak dalsi den som mu znova nedala plienku a proste sa ho nepytam, davam ho priblizne kazde dve hodiny... ked ho posadim na nocnik a nekrici ze "nieeeeeeeee", tak viem, ze sa vycika...dokonca aj kaká..ale to iba s knizkou, ostatne uz bez... takze ja toez to vzdorove "nie" neberiem..ale zase ho radsej neprovokujem otazkami 😀 a vie aj povedat, ze cika, ale kedze este nema dva roky, az za 2 mesiace, tak este nevie tolko zadrzat... si vzdy aspon cvrkne... 😉 ale tak aj vam to ide dobre, nie? 😉

shira_
13. jan 2013

@siss_sz vieš čo ja som spokojná, nehody mávame zriedka, ked dávam pozor a nenechám ho len tak bez dohľadu. to, že neciká každú chvíľku a vie aj dosť vydržať, je dobré, napríklad kým prídeme z vonku domov alebo tak... snáď sa bude pýtať čoskoro aj sám.. len on len teraz začal hovoriť, tak uvidíme..

siss_sz
13. jan 2013

@shira_ ve jasne, ze je to super ...uz len to, ze minieme menej plienok 😀

siss_sz
17. jan 2013

🙂 no mne uz teraz uplne v pohode (tuk tuk')... ten tyzden je makacka, potom tyzden sa dostavate obaja zo stresov... a teraz sa uz aj pyta pomaly. teda kakat sa pyta vzdy, to vie asi lepsie zadrzat alebo to skor citi jak cikanie..takze oplatilo sa... 😉

shira_
26. jan 2013

@siss_sz náš sa pýta len málokedy, viac je to na nás, ked si to on uvedomí tak už väčšinou nestíha. ale stresy už pominuli, ako hovoríš, už aj ja si viac verím a viac mu rozumiem, takže sme v pohode bez plienok. na noc plienku dávam a posledné dni býva aj pocikaná, malý mi začal prespávať celú noc a to je pre neho ešte dlhá doba. na leto myslím už bude aj toto vyriešené.

kukulienka4
9. feb 2013

No my sme to prvykrat skusali, ked mal maly 23 m a uz na 3.den som si trhala vlasy 🙂 vydrzali sme tyzden a mala som pocit, ze to k nicom nespeje - na nocnik si sadol, pekne si do neho cvrkol a vzapati za 10 minut sa pocikal do gati - to spravil kludne aj 15krat za den 😒 ....a to sme splnali vsetky podmienky okrem suchej plienky po spanku /a pri tom plynule rozprava od 20.mesiaca, ale povedat cikat, to NIE/ ..........tak sme to nechali tak a vratili sme sa k tomu teraz, ked ma 2 roky - mame tyzden za sebou a uz je to ovela lepsie - sice sa sam nepyta, a vycsinou tiez povie NIE, ked mu poviem cikat, ale uz ho neposadzam kazdych 20 minut, uz vidiet, ze to zadrzi aj na dlhsiu dobu a cika tak kazdu hodinu a pol /podla toho ako pije - a samozrejme, ze mi zacal pit menej, ako ked sme nosili plienku 🙂 /.....tak dufam, ze este tak tyzden treninku a bude sa sam pytat....nedavame plienku ani na von, ale chodime len tak maximalne na hodinku, kocik uz nemame a v aute mame v sedacke uteraky naskladane....tak vsetkym prajeme hlavne vela vela nervov a uspechov 🙂

kukulienka4
13. feb 2013

@shira_ uz sa Ti pyta maly sam ?????

shira_
13. feb 2013

@kukulienka4 áno!! je to super. plienky som dala preč na vianočné prázdniny, cca 21.12. a trvalo to celé nejakých 6 týždňov. Na noc dávam plienku stále.

kukulienka4
14. feb 2013

@shira_ no tak to je super, my sme uz 2 tyzdne bez plienky a dufam, ze sa za chvilu zacne uz aj pytat sam 🙂

shira_
14. feb 2013

@kukulienka4 ano ono to príde, už sa nevrátite naspäť, začne sa pýtať. my už nemávame ani nehody.

andiekens
14. feb 2013

Baby, mam na vas otazku..odplienkuvavame uz asi mesiac..casto sa uz pyta sama a aj na otazku ci jej treba cikat je konecne ochotna povedat hej. Mavame vsak stale nehody, co je normalne ja viem. Ale moja otazka je, ci sa jej mam pytat, ci len necakat, kym sa sama vypyta?

mis_ka
14. feb 2013

@andiekens ja sa pytam a podla toho ho davam na zachod, ale ked sa mi zda, ze uz dlho necikal a viem ze vela pil, tak ho obcas posadim aj ked povie, ze mu netreba a vacsinou sa aj trafim 🙂

andiekens
14. feb 2013

@mis_ka ved aj ja ked ju posadim, tak sa hned vycika.. Len moja otazka je, ci radsej nepockat, kym si to sama neuvedomi..ale tak zasa asi by som sa mala stale pytat, lebo este je to len chvilka, co sme bez plienok 🙂

kukulienka4
14. feb 2013

@andiekens ja by som tak 50:50 .... niekedy sa opytat a dat ju a niekedy ju nechat sa pocikat ............ ono je to tazko, lebo detsky moc ma teplotu tela a vacsine deti nevadi, ze su pocikane a neuvedomuju si to....to by v tom muselo byt dlho alebo byt vonku, aby ho to zacalo oziabat a uvedomilo si, ze je mokre 🙂 🙂

jujala
14. feb 2013

Holky, idem si po radu. Syn ma 26mes, s odplienkovanim sme zacali v 15mes kedze bolo na cesto dalsie dieta aby sa naucil aspon pytat sa do porodu. Dnesny stav je taky, cikat sa pyta a zvlada nocnik i redukciu na wc, obcas mu ujdu 2-3 kvapky do slip, ktore hned vymienam. Kakat v davnej minulosti (pred porodom) zvladal len ked som vystihla jeho cas, sam sa nepytal. Dnes kakat ABSOLUTNE odmieta a aj mi povie, ze cici - ano, kaka - nie. V poho sedi na nocniku aj 15min, obleciem ho a za 2min je nalozene v slipoch. Oznami az ked poriesi do slip. Takze denne pred odchodom na prechadzku mu dam plienku, poriesi velku potrebu, plienku vymenim a ide sa von. Suvislosti chape krasne, rozprava pomaly ako 10r dieta. Plienky ma na spanie a na prechadzky von, ktore su vzdy mokre. Uz dobre 4 mesiace sme na jednej urovni, neviem ako ho odblokovat s kakanim. Akakolvek motivacia nezabera. Vdaka za rady.

mandarinkaa
15. feb 2013

Kocky, my mame dnes za sebou prvy den, mame presne 24mesiacov a teda davala som ho sediet podla navodu, .no za cely celucky den sa mi ani raz nevycikal do nocnika. Sedel, sedel, v pohode bez problemov, potom sa postavil a po 5 minutach pocikany. Prisiel za mnou, ze "mokre a prezliect teplaky". Takto sme sa pocikali 6x, raz kakal do plienky (kakal v postielke hned ako sa zobudil, takze s tym som nevedela nic spravit). Inak v pohode akceptoval, ze nema plienku, ze ma slipy, aj tato ma slipy a podobne... no neviem teraz ci je to ok, ze ani raz necikal do nocnika.

mis_ka
15. feb 2013

@mandarinkaa je to okej 🙂 u nas prvy den 13 nehod, a uspesne sme to zmakli (nesla som striktne podla metody) cca za 14 dni, uz sa krasne pyta, nehoda tak 2x do tyzdna (23 mes.)

mandarinkaa
15. feb 2013

@mis_ka no ved uvidim zajtra co sa bude diat 😉 nastastie teda sme necikali tolkokrat za den.

ellie13
15. feb 2013

ahoj @jujala , my este nie sme s dcerou tak daleko ,ale co poznam kazda jedna mamicka z mojho okolia mala s tymto problem,mam pocit,ze sa tie deticky hanbia a potrebuju sa schovat...pocas studia som sa starala o dvojicky a s chlapcekom sme mali rovnaky problem ako pises, tak som sa s nim zacala hrat hru na schovavacku : ked isiel na nocnik mohol sa sam schovat v kupelni v tme, s baterkou aby ho nikto nevidel a vlastne tak sa naucil kakat mimo plienku, ale len dva alebo tri dni bol ochotny sediet na nocniku,zacal sa pytat totiz na zachod aby mohol hovienko splachnut 🙂 skus sa s nim "zahrat" nieco podobne,mozno to pomoze 😉