Oslovenie dieťaťa "tvrdšou" verziou mena bezdôvodne
Vadi vam ked niektori ludia aj rodina oslovia vase male dieta bezdovodne tvrdsou formou mena? Napr. mate Zuzanku a povedia: Zuza pod sem? Ak vam to vadi poziadate ich ako ju maju oslovovat? Alebo vam to nevadi nech si zvyka? Pouzivate takuto tvrdsiu formu (ak to meno umoznuje) ked chcete dieta pokarhat?
@mirkave
@bronia13 No asi by si sa najprv musela volat Miroslava, aby si pochopila ako skarede sa pocuva, ak ta niekto oslovi Mira.. 😕 To je uplne neprijatelne teda aspon pre mna. Ktokolvek ma tak oslovil na Slovensku, dostal povedane hned na rovinu, volam sa Miroslava, nie Mira. A kto chcel, zdrobnil na Mirka. Pre mna to bola urazka, ak ma niekto tak volal.
A necitim sa ani ako z materskej skolky a ani ako nedospela. Proste to meno tak ku mne nejde a hotovo.
@kristina.mihalovicov no inak v mexiku existuju zdrobneniny.. Nie ako slovenske, ale hej, oni zasa skracuju, aby to povedali ako zdrobneninu alebo uplne zmenia meno
Enrique - Kike
Alejandra - Ale
Veronica - Vero
Francisco - Paco
atd..
Takze v spanielcine zdrobneniny (v ich forme) existuju..
My sme dali malemu meno Matej a od narodenia ho tak volame,ziadny Matko,Matulo,ale Matej.Tak sme to chceli a dohodli sa,ze kazdeho upozornime a upozornujeme.Babkam sa zdalo tvrdo ho tak volat,ale po par razoch ked ho zavolali matko a my sme im striktne povedali,ze je matej,tak ho volaju Matej a zvykli si 😀 a to iste urobim aj v skolke a skole.....dopredu upozornim,ako chcem aby ho volali.Ja som na rodicku,ked som ucila,na zaciatku u prvacikov opytala rodicov,ako chcu aby som volala ich deti,kazdy mi napisal,ako si to zela a ja som si to pozrela a tak bolo.Niektora mamicka si zelala Jakuba volat Kubko a druha Jakub,aspon sme ich mali rozlisenych a atd.Ja som hakliva.takze si na tom potrpim 🙂
@masinka no fuj že Robertko, ved to je....
Ono to záleží od mena. Zuza je podľa ma nie je pekné ani pre dospelú ženu, nieto pre dieťa,
Ja budem mať raz Rebeku a budem ju volať Rebeka, alebo beky, rozhodne nie Rebečka. Alebo Ester, to dovolím maximálne Esterka.🙂
Ale podľa mňa namená má vždy každý svoj názor. Niekto zdrobňuje až príliš - Samuelko, niekto zdrobneniny rád nemá. 100ľudí 100 názorov🙂
@pralinka25 mi mame tiez Timka🙂 volame ho rozne - Timi, Timko,Timusko, Timotejko, Timo....Timo vacsinou ked nieco vystroji, alebo sa k tomu schyluje:D ale i tak to nepomoze lebo si urobi po svojom:D
@vianne mi mame tiez Timka, a dedkovi sem-tam vyklzne Tomi🙂kedze moj brat je Tomas🙂 manzelovi sa paci Timo, bude ho tak volat ked bude vasci....ale nateraz je Timi, Timko, Timusko, Timotejko:D
No my mame ten najjednoduchši pripad 🙂 naša mala sa vola Sára 🙂 takže už tvrdšie to nejde,ale samozejme prevazne ju volame Sarinka,Sarka..atd.,ale vobec mi nevadi ked jej niekto povie Sára,take meno sme si vybrali a pači sa nam,je krasne a to skor moja mama ma karha za to ked jej takto poviem 🙂
Našej Victorii všetci hovoria Viki, dedko občas Viktorka a prababka raz spomenula že v dedine jednu volali VIKTA, moju mamu skoro rozdrapilo že aké hrozné meno nech to už nikdy nespomína ale mne sa to zdá vtipné a keď Viki nepočúvala na meno zakričala som na ňu Vikta 😀
Inak moji svokrovci sú z mexika a pre nich "Viktorka" bolo smiešne a nevysloviteľné 😉
No, ja mám Mathiasa Lucu, a svokra ho oslovila Lucius, tak akože som si teda pomyslela, ked sa vola Mathias Luca, tak sa tak volá a nie inak, ale moja rodina si nevie zvyknuť na tieto mena kedže oni majú same Terezky, Moniky, Jarkov a neviem čo.
ja nepoužívam zdobneliny ... oslovujem Martin a Marek ... tie mená sú pekné samé o sebe, netreba ich zbytočne komoliť ...

@mirkave Ja tiez som nenavidela, ak niekto mi povedal Mira.. Uplne strasne, otrasne pomenovanie.. a nikdy som ani nemala rada moje meno. Chcela som byt Miriam 🙂 hahaha.. Az som prisla do Mexika a zistila, ze mi to bolo sudene, pretoze tu meno Miroslava zboznuju, ked ho niekde vyslovim, tak su uplne v uzase, ze ake krasne meno 🙂 A to kvoli herecke Miroslave Sternovej, co zila v Mexiku 🙂
Preto sme sa aj rozhodli nasej dcerke dat meno Miroslava 🙂 Aj ked ju volame Miros (mexicky Miroslava), ja si ju skracujem na Miroska 🙂 Jasnacka, ked ma nahneva je Miroslava 😀 hihihih