icon

Porovnávanie bábätka s inými

123nataly123
9. jún 2022

Dobrý deň mamičky, prosím skôr o radu, podporu než o,, odsúdenie,,
Mam 1. dieťa, dcérku 4,5 mesiaca stále počúvam aká je drobná, malinka lekárka tvrdí, že priberá akurát vždy mi to príde veľmi ľúto.Mama mi vraví, že aj ja som bola taká útla. naša malá je veľmi šikovná, čo sa vnímania týka, hraje sa s hračkami už od 2 mesiaca, usmieva sa na ľudí, krásne papá príkrmy, kojila som 2 mesiace viac žiaľ nešlo., sem tam po umelom mlieku grcne ale nič strašné, že by po každom jedení a veľa . drží hlavičku, na brušku sa vie prevalit na chrbát.. len ma mrzí, že jej rovesnícka už začína lozit a naša ma ešte slabé ručičky nedokáže to ešte.. alebo ta spomínana rovesnícka má už 2 zuby a naša nič ☹️neustále ju podvedome porovnávam a mrzí ma že je menšia než rovesníci a nedokáže ešte toľko veci ☹️veľmi ju ľúbim a mam výčitky, že ju takto v hlave zrovnavam...
ako ste to mali s deťmi vy?

Strana
z3
anjelicek26
9. jún 2022

Lozit v tomto veku absolutne nemusi... syn bol taky (take dieta fakt nechces), ze 4 mesacny nielen ze sa plazil, ale zacinal stvornozkovat...V hlave prazdno a samovrazedne sklony a non-stop mu byt za zadkom cele mesiace, kym rozum dobehol svaly... mala sa mi 6,5 mesacna prvy krat otocila do jedneho smeru 😂 Porovnavat je normalne (a nutne), aby clovek zachytil oneskorenia (dcera bola hypotonicka, veci robila neskor - 8 mesacna plazit, rocna stvornozkovat a sediet, 15 mesacna chodit - a pritom bola uplne v norme a v tabulkach...) Zuby cim neskor tym lepsie, je to otravne a pre dieta bolestive...

TAkze nadych-vydych...mas spokojne, stastne, normalne vyvinute dievcatko. Milniky su - do pol roka sa pretacat, do 9 mesaicov plazit , do roka stvornozkovat/sadnut (priecny sed zo stvornozkovania), do 18 mesiacov chodit... lekar nema dovod nieco riesit skorej, nie su to preteky... A ze je mensia? Nuz ja mam 153cm a kamoska 184, myslis, ze su nase deti rovnake? Nie su 😂

zooeynka
9. jún 2022

@123nataly123 prestan porovnavat a tes sa ze mas zdrave dietatko. A co ze je mensia? Kazdy je iny. Aj ty si mensia ako ina zena;)

simona1306
9. jún 2022

je to normalne , ale nezabudaj kazde babatko vie kedy je ten spravny cas na vsetko 🙂 bud stastna z pokrokov ktore dcerka robi 🙂 tiez som mala doteraz smutok, pretoze synovec sa zacal otacat na brusko uz v 3mesiaci. Moja dcerka mala 5 pred dvoma dnami a ani neviem ako podarilo sa to presne v ten den. Dlhe dva mesiace mi svagrina kazdy den vypisovala preco sa neotaca ked jej maly to uz mal davno zmaknute, ci snou nechcem ist doktorovi lebo to nie je v poriadku. Je to na psychiku dost tazke, ale po tejto skusenosti som si povedala ze uz to robit nebudem. A vidis, tvoja mala pretacanie zvladla skor ako moja 🙂 mas sikovne dievcatko , na lozenie ma este casu dost 🙂

terez246
9. jún 2022

@123nataly123 Ono tie detičky sa menia a to, že sa Ti zdá, že teraz Tvoja je pomalšia ako rovesníci (aj keď podľa toho čo píšeš je to blbosť a je zdravá a šikovná), o pár týždňov to tak nemusí byť. Moja plazila ako 6 mesačná, ale štvornožkovať nechcela. Keď mala 8 mesiacov, tak začala, sadla si a aj sa hneď postavila. Lekárka si myslela, že v 10 bude chodiť. A vieš čo? Má takmer rok a stále štvornožkuje, stavia sa len popri nábytku a aj tak chodí. V priestore nie. Takže iné detičky ju dobehli, ba aj predbehli. A neriešim. Je zdravá, spokojná. Jediné, čo som spravila je, obrnila sa proti hlúpym rečiam, že prečo nechodí, keď stojí a chodí popri nábytku už 4 mesiace. 😂

terez246
9. jún 2022

@123nataly123 A teda ešte, prvé zuby mala ako 10 mesačná.

lentak1223
9. jún 2022

@123nataly123 prosím ťa, len sa nepridávaj k skupine,že čim je dieťa tučnejšie a väčšie, tým je lepšie. Moja dcéra mala 6,8 kg v 8 mesiacoch, zuby jej vyšli na začiatku 12 mesiaca, pohybovo bola šikovná aj intelektovo. Jedlo? Do 3 rokov žila na polievkách a jogurtoch. Teraz má pomaly 10, je normálne vysoká, zjedla by aj mňa, na zuboch ani jeden kaz. Keď ty cítiš; že je OK a doktorka tiež, tak zabudni na porovnávanie. Každé dieťa je iné, ja mám teraz tretie a zas úplne iné. A to či sa niekto plazil 4 mesačný neznamená, že bude nejaký pohybový talent. Stopni sa, lebo ešte budeš riešiť reč, odplienkovanie a neviem či ešte a naozaj zbytočne. Iba uškodíš sebe aj malej.

jjanulienka
9. jún 2022

Každé dieťa je iné užívaj si ju a kašli na ostatných čo ti hovoria.. mne každý hovorim aký je maly tučný mal v pol roku cez 10kil.. a teraz je ako sparatko😅
Neplazil sa veľmi dlho sadol si sam v 10 mesiacoch... cez tie faldy sa skôr nedalo😅

lubbi1
9. jún 2022

akoze verim ti, ze niekde sa to v cloveku deje take to porovnavanie, ale asi sama vies posudit ze to nerobi dobrotu ani tebe a potom ani dietatu, niektore deti su mozno rychlejsie sikovnejsie a no a co ze niektore na to idu pomalsie 🙂 niet sa kam ponahlat, hlavne ze je zdrava a stastna 🙂

adka3321
9. jún 2022

@123nataly123 moja mala sa v 4 mesiacoch 1x otocila zo strany na stranu, nie to este aby lozila. prvy zub jej vysiel v 10 mesiacoch,sediet sama tiez zacala az tak neskor okolo 10-11 mesiaca. teraz bude mat 3 roky a ma cca 12,5kg a nejakych 95cm. je mensia, ale vobec ma to netrapi, nezalezi na tom, aka je velka, dolezite je, ze je zdrava. ved kazdy clovek je iny. inu vysku, inu vahu, ine schopnosti. preco by zrovna deti mali byt rovnake a mali by sa predbiehat ktore co dokaze, kazde zvladne co ma vo svojom vlastnom case 🙂

deti95060810
9. jún 2022

zuby? tie sú nie moc podstatné. stačí keď sa ukáže prvý na prvé narodeniny...teraz je dôležitejšia motorika...

nevenka
9. jún 2022

@123nataly123 ja mam take tretie dieta - najdrobnejsie zo vsetkych nasich a do toho este ma sesternicu mladsiu o 1,5 mesiaca a bratranca mladsieho o 5 mesiacov. Ma takmer 18 mesiacov nas a nevazi ani 10 kil. No a sesternica ma 12, bratranec ma skoro 15 kg ako rocny...No jasne, ze nas je ako taky chudobny podvyziveny pri nich...
Tiez mal slabe rucky, ale na lozenie je fakt skoro, ved je to este babatko. Ked zosilnie, tak to pojde. Nasi sa tusim pretacali 6 mesacni, plazili sa 7 mesacni, ked mali 8-9, lozili, v 9 mesiacoch si sami sadli a okolo 10 mesiacov sa postavili na nozicky a zacali chodit okolo 12 mesiacov. Dcerka rozpravala ako 12 mesacna uz pekne a chlapec od 2,5 roka a teraz dokonca prednasa basnicky v skole 🙂. Najmladsi bude asi rovnaky s rozpravanim.
Ja som sa teda napocuvala, aky je chuducky a ci chce dobre papat a zo zaciatku, ci mam dost mlieka... A vsetci hikali nad faldikami tych 2. Bolo mi neprijemne, to je pravda. Ako keby som ho tyrala hladom. A nasa doktorka len povedala, ze patri proste medzi stihle deti, nie medzi tie tucne. Ze vysoky je dost, aj sikovny, takze nemam riesit. Nas je kojeny, umele mlieko mu davam do kase na veceru, napriklad, inak ho nechce.
Ja som nizka, bola som rovnaka, mala som pri narodeni 2700g a 47 cm, muz je vysoky, chlap ako hora. Ktovie, ake geny sa namixovali.
A zuby - cim neskor, tym lepsie, dcere isli ako 3,5 mesacnej, potom aj trvale idu skor a ma malu pusinku, ma ich krive. Syn ukazkovo okolo 6 mesiacov mu sli zubky. A su deti, inak zdrave, co nemaju ani v 2 rokoch este poriadne zubky. Najmladsiemu vysli skoro a sli mu 2, naraz dokonca aj 4 a uz ich ma demineralizovane, tie prve zubky ☹.
Ked lekarka vravi, ze je ok, tak sa snaz to brat, ako to je, kazde dieta je ine.

janickacrazy
9. jún 2022

@123nataly123 moj prostredný syn začal loziť až ako 10-mesačný a nikoho to netrápilo. Sestrina dcérka v 5 mesiacoch stála v kočíku a držala sa strechy, keby som to nevidela na vlastné oči, neuverím. Moji v tom veku ležali. Ale naozaj také dieťa by si nechcela, ktoré v 8 mesiacoch začalo chodiť a odmietalo kočík, bola hyperaktívna a sestra na smrť unavená. Ked som jej požičala mojho, tak si sadla a mohla si vypiť kávu v klude, ja som zatiaľ naháňala jej dievčatko.

lilly16
9. jún 2022

Na lozenie je ešte moc mala..neporovnávaj ju s inými..každé dieťa napreduje svojim tempom..keď susede sedí dieťa v polroku, neznamená automaticky že aj tvoje bude..buď rada, že je zdravá, pekne papá a teš sa z nej..za chvíľku bude chodiť ani sa nenazdas🙂

kandelabra
9. jún 2022

Musíš si uvedomiť, že tvoje dieťa je JEDINEČNÝ ORIGINÁL, nikdy nebude ako iné deti, a to je dobre, pretože je úžasná práve taká ako je. Myslím, že na svoj vek vie veľa vecí, vôbec nie je pozadu. Môj má 5 mesiacov a tiež ešte nelozí,zuby má tiež len dva. A moja malá bola vyslovene také polienko, pol roka len ležala, nezáujem o pretáčanie, lozenie aj keď som ju motivovala ako sa len dalo, začala oveľa neskôr ako iné deti. Inak moje deti boli vždy veľké, za čo som samozrejme rada a vďačná, ale keď niekedy vidím mamičku s takým malinkým drobátkom tak mi príde clivo, že ja som také nikdy nemala. Hold, je to tak, deti nie sú lepšie/horšie/šikovnejšie, sú jednoducho každé iné.

123nataly123
autor
Autor odpoveď zmazal
janickacrazy
9. jún 2022

@123nataly123 ved je rozkošná, vobec sa netráp

elizabet173
9. jún 2022

@123nataly123 tak s tým porovnávaním rýchlo skonči, lebo ťa to oberá o radosť z dieťaťa. Na čo je to dobré, keď to riešiš? Ja by som sa asi zbláznila, keby som porovnávala. Mne sa dieťa do pol roka nepretočilo z chrbta na bruško, ani z bruška na chrbát a mohla som sa aj rozkrájať. Nebol za tým žiadny zdravotný problém, možno lenivosť. Pol ročný stál v postieľke, deväťmesačný behal. Keď iné deti džavotali, vedeli kopu slov, on povedal len mama, možno tata a vybavené. Ako dvojročný rozprával v rozvitých vetách všetko čisto, iba R nevedel. Čomu alebo komu by prospelo, keby som sa stresovala? Lekárka by videla u tvojho dieťaťa, že niečo nie je v poriadku, tak to hoď za hlavu. Škoda, že nemáš dvojčatá, videla by si, že sa vyvíja každé svojím tempom a nemala by si toľko času na rozmýšľanie nad somarinami. Čo keď je maličká? Dnes sa vypiplú aj deti, ktoré nemali ani 1 kg, spomínané dvojčatá bývajú takmer vždy ľahšie a drobnejšie, ako ich rovesníci a vyrastú z nich normálni dospelí ľudia.

ennna
9. jún 2022

Necitala som vsetko, ale dcera narodena presne na termin mala ledva 3 kg, ked sa narodila a v pol roku nosila este 68 velkost, za to sa prvykrat pretocila z chrbata na brucho presne v 3 mesiacoch, V 4 sa dala sama do sikmeho sedu, v 5 mesiacoch sa mi postavila v postielke a v samostatne 9 chodila... Vela ludi mi to ani neverilo, kym nevideli. :D A ja som to teda povazovala za standard a bola som v soku, ked mi dali na ruky 4 mesacne dieta a ja som mu musela pridrziavat hlavu. :D Teraz mam 4-mesacneho syna, narodil sa vyse 4 kilovy, hlavu ledva drzi, prevalovanie uspesne bojkotuje, ale zas oproti dcere je maximalny flegmos, usmievavy na cely svet, velmi dobre spi. Uplne protiklady, kazde dieta ma naozaj svoje tempo. Kamoska ma dokonca jednovajecne dvojicky a ten rozdiel v psychomotorickom vyvoji a aj povahe oboch je brutal. 🙂 Fakt neporovnavaj, neda sa to. :D Kebyze mam podla svojej dcery hodnotity syna, tak uz sme asi na fyzioterapii, pritom doktorka ho vzdy pochvali, ze na jeho vek vsetko v poriadku. 🙂

anjelicek26
9. jún 2022

Suhlasim, cim skor prestanes riesit ine deti a budes sa tesit s kazdeho maleho pokroku toho svojho, tym to bude lepsie...zvysok nechaj na pediatricke... Ono sa to potom cely zivot taha, odplienkovanie, kreslenie, obliekanie, spanie, v skole potom - a Zuzka ma jednicku, preco mas dvojku, musis sa viac snazit! Sa mi nozik vo vrecku otvara, ked take matky pocuvam a ze je ich dost a od malicka len sutazivost, byt rychlejsi, lepsi, vynikat... ale o tomto zivot nie je... kazdy ma tie talenty inde, tempo inde, a chce to cas a priestor dietatu nechat si tie svoje najst.

zuzinka888
9. jún 2022

Tonu sa hovori choroba prvorodiciek. Tvoja dcerka je uplne dokonala a perfektna presne ako ma byt. Neries ine deti. Je to ako s dospelymi niekto je sportovo aktivny iny len lezi na gauci. Niekto je intelektual a rad sa vzdelava a niekomu stači to co sa nauči v ZŠ. Uvidis aj tvoja dcerka bude v niecom rychlejsia a sikovnejsia- rozpravanie, byciklovanie. ...Juuuuj ale je zlatucka hned by som ju💋💋💋

54tinka54
9. jún 2022

Ak je pediatrička s ňou spokojná po všetkých smeroch, tak nemáš mať vôbec prečo pochybnosti. Každé bábätko je jedinečné a individuálne. Môj malý má 10 mesiacov a tiež je skôr útlejší, pri 73cm má 8 kg. A je to v poriadku, proste sa veľa hýbe tak to spaľuje a okrem toho má to asi po mne - ja môžem zjesť aj slona a držím si svoju váhu 😜 a to že nevie 4,5m loziť? Neblázni, to je uuuplne v poriadku. Náš sa začal plaziť pred dvoma mesiacmi.
Takže sa ukľudni a buď rada že máš zdravé krásne dievčatko. 🙂 nikdy o nej nepochybuj.

54tinka54
9. jún 2022

@123nataly123 a inak zub ešte nemá ani jeden 😅 ale vraj čím neskôr vyjdu tým lepšie, dlhšie potom vydržia.

zojanka
Autor odpoveď zmazal
monicka976
9. jún 2022

@123nataly123 kazde babätko je vynimocne, jedinecne, originalne, neporovnavaj a vobec sa netrap uvahami co ostatne deti, tes sa a uzivaj si svoju krasnu, zdravu a sikovnu dcerku 🙂

dada0902
9. jún 2022

Joj niektoré by chceli aby už pol ročne behali rozprávali a všetko vedeli na všetko má čas užívaj si ju však má 4,5mesiacika niektorým sa len v takomto veku detičky pretacaju naša je tiež drobná neváži veľa nôžky chudé a všetko keď prišiel jej čas začala ovládať

jaskolka
9. jún 2022

Nepprivnavaj, to nemá zmysel, len budeš sa stresovať, každé dieťa je iné a ma svoje tempo.Pokiak prospieva, že priberá a nechudne, tak je to v poriadku.
Ja, s kamoškou sme porodili 2 týždne po sebe teda deti rovesníci. Keď pozrieš na môjho a jej syna, povies si, že minimálne pár mesiacov rozdiel. Trebárs už len výška, môj ma 90 cm, jej okolo 80,alebo menej.Ale oni s manželom sú utli, nízki, chudulinki,my s mužom zase obaja vysokí aj takí pevnejší, stavba tela je úplne iná.Aj vahovo boli celkom odlišní. Môj "macko" sa už narodil, ona dávala 48 veľkosť...
A pritom obe deti sú zdravé, veselé, šikovné... Načo porovnávať? 😉

danieladugard
9. jún 2022

Mame dvojcence 🙂 neidenticke. Fred je dlhy. George siroky 😂👻v utorok maju rok. Fred sa posadil v 7. mesiacoch. George pred tyzdnom. George si zacal drzat flasu v 5. mesiacoch. Fred v 8. Fred sa postavil v 8 mesiacoch. George este nestoji. ♥️ Kasli na ostatnych. Kazde dieta je ine. Uzivaj si kazdu minutu. Je to uplne jedno, kedy ktore co spravi. Potom ti bude luto, ze sa to vsetko stalo rychlo. Ja nasim detom, mame tri a pol rocnu dceru, s nicim nepomaham. Same sa ucia podla svojho tempa.🎈

natalka81
10. jún 2022

@123nataly123 drahá, ved to ostatné by sa mali v depresiach porovnávať s tvojou nádhernou princeznou 🙂 a nie ty! Bud rada ze je taka aká je!
Nikdy nevieš, keď vyrastie, či nebude vedkyna alebo umelkyna, a deti tvojich kamoškiek schová do vrecka

slovakboy
10. jún 2022

@123nataly123 to porovnávanie máš z výchovy. Možno porovnávaš aj samú seba s inými. Vás životný štandard s inými. Muža či zarába ako ini. Alebo či máte rovnake auto ako ini. Ak to tak je tak pracuj na sebe a zabudni čo ťa naučili. Naučili ťa porovnávať sa s inými a zameriavať sa na výkon. To ako vnímaš dcérku je odzrkadlením vnímania samej seba. Spomínam si že keď som prišiel do prvého ročníka základnej školy tak sme na svoje zošity dostali pečiatky nejakeho zvieratka. Alebo veci. Lebo sme ešte nevedeli všetci čítať. Učiteľka to vyberala náhodne. Ja som dostal kuriatko. Viem že som bol sklamaný zrazu sa mi to kuriatko vôbec nepáčilo sused v ľavici mal nožík taký úzky štíhly nožík s rukoväťou. Všetky obrázky ostatných sami zdali krajšie. O pár rokov ešte som bol školák som si občas na to spomenul a nerozumel som tomu. Teraz viem že to kuriatko to som bol ja. Nepáčilo sa mi lebo som sa nepáčil ja sebe. Mama nás tvrdo vychovávala a často s niekym porovnávala. Furt som bol vystrihaný na pol centimetra lebo sa jej to páčilo deti sa mi smiali. Proste nedôveroval som si postupom času sa to menilo raz viac raz menej ale ostalo mi to v úplnom vnútri až doteraz. Nič hrozné že by som kvôli tomu nemohol sa oženiť a normálne fungovať. Mama nebola žiaden gestapák to vôbec nie. Naopak mali sme aj pekný vzťah. Ale skúsený vychovávateľ by našiel vo výchove tolko chýb že by sme sa všetci divili. Preto keď si tak napísala že ťa trápi ako vnímaš svoju dcérku ma napadlo to moje kuriatko. Ja som tvoju dcérku nevidel ale som si istý že by sa mi páčila. Kazde dieťatko je roztomilosť sama až pokým nezačne papuľovať. Moje deti sa mi páčili veľmi ale to už bolo iné obdobie života. Niekedy som ich však tiež porovnával že prečo nie je priebojnejší atd. Lebo sám som sa v ňom spoznal. Preto sa pokus najprv milovať samú seba a potom uvidíš tie zmeny.

colanna
10. jún 2022

@123nataly123 nic v zlom,ale tebe sa ako paci,ked ta porovnavaju s niekym inym podla nich sikovnejsim? 🙂

Strana
z3