Porovnávanie bábätka s inými
Dobrý deň mamičky, prosím skôr o radu, podporu než o,, odsúdenie,,
Mam 1. dieťa, dcérku 4,5 mesiaca stále počúvam aká je drobná, malinka lekárka tvrdí, že priberá akurát vždy mi to príde veľmi ľúto.Mama mi vraví, že aj ja som bola taká útla. naša malá je veľmi šikovná, čo sa vnímania týka, hraje sa s hračkami už od 2 mesiaca, usmieva sa na ľudí, krásne papá príkrmy, kojila som 2 mesiace viac žiaľ nešlo., sem tam po umelom mlieku grcne ale nič strašné, že by po každom jedení a veľa . drží hlavičku, na brušku sa vie prevalit na chrbát.. len ma mrzí, že jej rovesnícka už začína lozit a naša ma ešte slabé ručičky nedokáže to ešte.. alebo ta spomínana rovesnícka má už 2 zuby a naša nič ☹️neustále ju podvedome porovnávam a mrzí ma že je menšia než rovesníci a nedokáže ešte toľko veci ☹️veľmi ju ľúbim a mam výčitky, že ju takto v hlave zrovnavam...
ako ste to mali s deťmi vy?
@123nataly123 žena, poupratuj si trošku hlavu, lebo keď budeš takto pokračovať ďalej, tak sa z toho zbláznis. A tvoje dieťa potrebuje spokojnu a pohodovú mamu. Myslím to v dobrom ,🤗
Neviem co myslis pod pojmom drobna, ale moja 4,5 mesacna dcera vazila necelych 5 kg, prvy zub jej vxsiel v 9 mesiacoch, chodit zacala ako rocna, teraz ma 3,5 roka a vazi 10 kg,oblecenie 92, berem toto, ze je drobne… btw nic jej nechyba, je sikovna, mudra, zdrava a taka nadherna ako z detskej reklamy, naco porivnavas, ked ti doktorka vravi ze je vsetko ok tak bud spoko a uzivaj si babatko
4 a pol mesacne dieta a lozit?Si robis srandu...Tak schvalne...v skole,v praci najlepsia,na vykon orientovana,zalezi ti byt vzdy chvalena...?Trafila som sa alebo nie?
@123nataly123 ja neviem, prečo je dnes fenoménom porovnavanie detičiek a predbiehamie sa ktoré robí čo skôr. Vôbec sa tým ale nezaoberaj, hlavné je že je zdravé bábo a stále ako opisuješ je šikovná. Vidím tie rozdiely na mojich deťoch. Syn bol oveľa akčnejší než je malá...v 6m lozil v 7už stál pri nábytku a malá bude mať 8m a nelozí🙂možno pri prvom by ma to trošku vnútorne tiež zožieralo, ale pri malej neriešim kým ke všetko ok, viem, že to príde a nič nesilíme.
@123nataly123 Vies preco Boh miluje ludi? Lebo kazdeho stvoril ako unikat. Kazdeho miluje takeho aky je. S kazdym ma svoj jedinecny zamer. Boh chyby nerobi. A neurobil chybu ani v pripade tvojej dcery.
Budem hnusna.
4.5 mesacne dieta nelozi, ak ti niekto trvdi že ano tak chce ta depremiovat pošli ho do p.ce a bud rada že mas krasnu dceru.
Teš sa z bábätka. Aby si tu potom nepísala príspevok o tom ako ti je luto že si si dcérku neužila ako bábätko 🙂 keby som ja porovnávala tak dávno skončím na psychiatrii 😂 vo všetkom šla neskôr ako rovesníci a teraz? Má dva roky a je z nej tak úžasné dievčatko, ktoré síce ani zďaleka nerozpráva ako jej rovesníci ale vôbec ma to netrápi 😉 užívam si ju. Každý jeden deň. Takú aká je, pre mňa najdokonalejšia. Skús to tak vnímať aj ty ❤
@123nataly123 Ja mam pocit, že týmto si proste musí každá nová mamička prejsť. Najprv počúva od okolia, čo robí zle a aké výnimočné deti mali ostatní, v porovnaní s ktorými je to moje dieťa vlastne zaostalé... Potom to človeka hneva, mrzí, rozčuľuje... A nakoniec príde fáza, že je mi jedno, čo mi druhí vravia, spravím si podľa seba a nemusím nikomu nič vysvetľovať, zdovodnovat, ani porovnávať. Za to, že niektoré dieťa už 4 mesačne sedí a 9 mesačne chodí, tak moje nemusí to tak mat. Môže kludne začať chodiť az po roku.... Aale sama som si prešla tými fázami a trvalo mi to rok... Takže neviem moc poradiť, to proste musí človek na tto asi dozrieť alebo co. Hovorím, trvalo mi to rok. Takže prajem pevné nervy a veľa psychických síl. Ono to príde. Uvidíš. Budeš sa už len smiať, že čo všetko si riešila.... 😉
No nehnevaj sa na mňa ,ale teda si zvláštna 🤭ja mám dvoch synov ,prvý šikovný vo všetkom,dokonca sa naučil plávať niečo po troch rokoch a potom mám môjho druhého ďubika ,ten začal chodiť v dvoch rokoch,teda rozumovo je šikovný veľmi aké motoricky uplne inde ako rovesníci.nikdy som ich neporovnavala,ešte keď moja mama alebo niekto blízky začal porovnávať som dala stop ,že ide svojim tempom a hotovo.ja viem že je zdravý a všetko dobehne nemôžu byť všetky vo všetkom šikovný .a teda zuby že nemá to som ešte nepočula aby niekto porovnával.nehnevaj sa ale asi máš moc voľného času keď toto dokážeš riešiť
@123nataly123 prosím ťa,vôbec toto nerieš,nechápem ako matky dokážu porovnávať deti,to je ako keby sme sa porovnávali my dospelí. Veď nik nie je rovnaký a to je maťom najkrajšie. Moja dcéra v 2,5 roku kotrmelce robila a na gymnastiku chodila ( je to v rodine ) a rozprávať začala keď mala vyše 3. A nikdy som to neriešila. Veď aj načo vôbec. Užívaj si svoje dieťa,je ešte veľmi malinké,u nich sa všetko mení zo dňa na deň,dokážu robiť behom týždňa obrovske pokroky . Tes sa z nej a nerieš prosím ťa takéto blbosti.
@123nataly123 moji sa v takom veku ani nepretacali, nie to lozit...to tak okolo 9mes. A prve kroky okolo roka. 4mes na zuby je skoro, priemer je 6mes...neskor vyjdu, neskor sa pokazia ako vravi nasa zubarka.
Neporovnavaj s druhymi...kukni si tabulky, ze tvoja je uplne v norme. A aj keby "zaostavala"...kazde dieta ma svoje tempo, nieco geneticky dane co nezmenis nijako. Bud s nou spokojna aka je...ci preco by mala byt taka ako kamaratkyne? Teba rodicia nebrali taka aka si, ze mas take pocity?
to ze niekto povie ze je drovna nemusi byt myslene negativne, drobne babatka su rovnako roztomile a v podstate na kazde sa clovek
snazi nieco povedat… na mojunzas vravia ze je velka a tiez by som sa mohla urazat… na ine povedia ze ma male alebo velke oci, vela alebo malo vlasov, toto by som vobec neriesila…
kontrolovat a porovnavat psychomotoricky vyvin je podla mna aj dobre ale treba si uvedimit ze tie hranice su sirsie… ale podla mna je to uplne normlne
a ludske… mne neraz pride luto ked vidim deti vo veku mojej ze ako sa neskutocne
hybu, sledujem ako domazu behat, vyliezt na stolicku, skakat, ako a ci spravne sedia, ako prekladaju nohy ako sa dokazu postavit v priestore lebo moja s tymto vsetkym ma problem a veru aj luto mi to pride ale potom si uvedomim v com
je zase moja sikovnejsie, mnehe deti v jej veku nerozpravaju ani polovicu co ona… oni budu dobiehat rec moja motoriku… uvedomim si ze mam vlastne stastie ze je aka je… ze je “zdrava”
@123nataly123 lozit a mat 2 zuby v 4,5 mesiaci??? To skor ta rovesnicka je dako extremne popredu😱 moje deti zacali lozit okolo 8 mesiaca a prvy zub mali v 6.mesiaci.
syn mal prvy zub v 10 mesiaci dcerka v 7 m
Moj bude mat 4m a vazi skoro 8kg, dlhy je ako zizala. Ja to vnimam ako nevyhodu, je tazky na nosenie na rukach uz tak skoro.
Sustred sa na vlastne dieta a neries ostatne. Inak z nej vychovas zakomplexovanu devu, ktora sa bude cely zivot porovnavat a citit menejcenna. Ja moju ucim odmalicka, ze kazdy sme iny - vysoky/nizky, stihly/silnejsi, na kazdom je nieco krasne a hlavne, ze krasni su ti, ktori su dobri. Nepridavaj si problemy, ktore nemas. Moja dcerka je najdrobnejsia z triedy, o mesiac ma 5r.a konecne vazi 15kg. Genetika. Je zdrava, stastna, vesela a mne viac netreba.
Každý človek je jedinečný.
@123nataly123
Sama citis, ze porovnavat nie je dobre, tak to nerob... Mam 2 dcery, nikdy som ani jednu neporovnavala s inymi a uz vobec nie ich 2 medzi sebou ☝️ Ked boli babatka, obe boli pazrave, tucne a pohybovo lenive 🤔 Lezat na brusku a dvihat hlavu ani nahodou, hned rev. Celkom same si sadli, az ked mali 9 mes. Susedina mala sa v 7 mesiacoch stavala na nohy. Moje sa postavili v 13.mes. No a co. Nemaju sa kam ponahlat... Mam pocit, ze rozpravat vedeli skor, ako chodit ☝️ A ony teda fakt rozpravali, normalna komunikacia, ziadne mama, tata, daj... Vety. Na ihrisku mamicky nechapali - my sme komunikovali, ony hadali, co ich dieta chce... Co tym chcem povedat je, ze kazde dieta je svojske, na nieco potrebuje viac casu, na nieco menej 🤷♀️
Teraz su z nich male sikovne stihle slecny, sportovkyne, tanecnicky, skolacky... Vsade na ne sama pochvala, ake su sikovne, pekne, vychovane. Kam sa ponahlat? A preco??? Lebo rastove tabulky? Lebo suseda uz vie toto a hento? Lebo co povie pediater? Ak mas spokojne dieta, ktore rastie (aj ked pomaly), nemas co riesit ❤️ Mojej mladsej vykukol prvy zub na prve narodeniny. A vies co? Zuby isto narastu 😉 Cim neskor, tym lepsie. Bud spokojna, stastna mama a uzivaj si drobulienku!
@123nataly123 žena preber sa, si ako normálna? Máš krásne zdravé dieťa, dcérka ťa potrebuje.... prosím ťa ktoré dieťa koži v takom veku? A ktoré má zuby? ( To sa nájde isté) ale...nemáš dáke fantasmagoricke predstavy a brutálne prorovnavacky? Sa prosím úplne vykašli na deti druhých, ty máš toto, tebe bola daná ona....úplne reálne, UVEDOM SA.
moja realita? Mám tretie dieťa vo veku 5,5mesiaca. Vieš čo? Nelozi, snaha je že nohy poskladá a potisne sa...a úplne mu to stačí a aj mne, nič mu ani mne neujde. A vieš čo ešte? Predstav si nemá žiadny zub 🙊 ale je úplne normálny. A inak dve baby pred ním tiež začali loziť neskôr a zuby mali asi len v 7mich mesiacoch a predstáv si, žijú a nič im nechýba. Dokonca ich dr.vo štvrtok na prehliadke pochválila aké sú šikovné....
Akože sorac, ale už mi je na tičku z toho ako si mami nevážia zdravé dieťa, len si smutné že toto ešte nevie a v hentom zaostáva....ty kokos to čo je..DOBA DOKONALÁ? či DOBA POROVNAVACIA?
Moja rada pre teba? Odstrhni sa od ostatných mamičiek keď to nevieš spracovať bez toho aby si porovnávala a bola smutná 🙏
@123nataly123 prepáč, vyletela som na teba, ale normálne si mi zdvihla tlak...sorac, robíš to dobre len buď vďačná za pokladík...
@123nataly123 asi sa zamysliet nad sebou, pretoze problem mozes mat skor ty so sebou, nez s malou. Mozno pomoze ho najst. Co ta motivuje k tomu, ze porovnavas, ze ta mrzi, ze nedokaze veci, ktore este vobec nemusi, len ich niekto iny vie... Si sutaziva? Chces byt vzdy naj? Mas nejake komplexy? Clovek niekedy nevie hned, odkial pramenia jeho pocity a ciny. Alebo sa prehnane bojis, ze mala nebude OK, aj ked na to nie je dovod? Je absolutne bezpredmetne kedy komu rastu zuby, to ma kazdy inak. Prekvapilo ma, ze este aj toto ta napadlo riesit. Skor vyrastu, skor sa pokazia :D. A niekedy, ked deti prilis skoro robia niektore veci, tiez to nie je dobre. Ked chodi skor, nez treba a preskoci stvornozkovanie a pod. Treba sa ukludnit a zrovnat si veci v hlave.
Môj malý začal chodiť až v 14m skoro v 15m a teraz je natom tak ze kľudne aj 4-5 ročne deti obehne, beha neskutocne a ma 3 roky. Takže nikde nieje napísané že tie ktoré sa začali neskôr otáčať, plazit, lozit časom nebudú šikovnejší 🤷♀️ užívaj si ten čas keď to ešte leží 🤣😍
Prosim ta neries druhe deri, uzivaj si dcerku, toto najkrajsie obdobie rychlo pominie a ani sa nenazdas a bude behat. Moja prva si sadla az v 10, stvrnozkovanie v 11 a pustila sa behat v 14 a tiez patrila medzi drobne deti v roku nemala ani 8 kg a teraz moja druha tiez vyzera ze bude drobcek bude mat 4 mesiace a ma okolo 5 kg (porodna 2510g)
A neriesim, iba sa s nou hram motivujem ju na brusku, aby bohyby robila na obe strany, davam hracky do rucky, uz udrzi aj do ust sa obas trafi, aj sa z bruska prekoprcne na chrbat, takze u mna je sikovne zdrave dieta. A ty mas take doma tiez 😉
@123nataly123 vzdy, ked na teba pride potreba porovnavat, tak si najprv predstav, ze by teba zacali porovnavat s inymi zenami, ci si dost dobra matka.
Ci s dietatom robis dost vela motivacnych hier a obetujes mu dost casu. Ci mu chystas vsetko iba bio (najlepsie pestovane vo svojej zahradke, hoci aj na balkone). Ci detsku izbu mas vyladenu do stimulujuceho prostredia. Ci dietatu davas len hracky, ktore ho ucia a rozvijaju. … A popritom vsetkom mas vyupratovane, venujes sa dost muzovi, dobre vyzeras,… a mnozstvo dalsich frustrujucich poznamok.
Urcite by si to nechcela zazit a najskor by si sa branila, ze je to prehnane a nie je potrebne ku stastiu robit to vsetko.
A presne to plati i na tvoje dieta.
Keby malo teraz rozumovu uroven dospeleho a vedelo, ako ho porovnavas, tak by ti toto povedalo. Ze ziadas od neho privela naraz a mas mu dat cas.
Navyse, ked si zvyknes porovnavat, je to pasca.
Raz vyrastie, zacne chodit do skoly. A ked sa mu nahodou nebude hned darit, z teba mozu vybehnut pokarhania, ze ini su uspesnejsi. To zaboli.
Pritom dieta by sme mali porovnavat hlavne s jeho s predchadzajucimi vykonmi. Tam vidiet, ci ide pod svoju uroven, alebo napreduje.
A vsetkych nas viac motivovuje pochvala. Citime vtedy podporu, sme spokojnejsi, ochotnejsi sa snazit znova a viac. (Napr. varit 🙂 ).
Uc sa preto byt oporou, uc sa tesit z uspechov svojej dcery. Raz sa ti toto vnutorne nastavenie zide. A ma to vyhodu, ze ked dieta vie, si nan hrda a podporujes ho, tak aj tvoju obcasnu kritiku berie inak.
Btw. nase deti sa pretacali az od cca 6 mesiacov, stvornozkovali od 8, stavali sa v 10 a bez opory a vodenia za ruky zacali samostatne behat v 12-14 mesiacoch. Prve dva zubky sa im prerezali cca od toho 5-6 mesiaca. A hovorit zacali cca od 12-15 mesiacov (ako ktore). Vety, slovna zasoba a plynulejsi hovor uz bol potom naozaj individualny.
A to doktorka hovorila, ze nase deti su takmer tabulkove vo vyvoji.
Mate teda cas, nikam sa neponahlaj. Na rychlejsi vyvoj u inych nehlad. Uzivaj si teraz vsetky drobnosti (i ked byvaju obcas az nudne), lebo tento prvy rok skonci a od chvile, ako sa ti dieta postavi na nohy, zacne to naberat spad.
Sama som tomu neverila, ked boli prve male, ale je to tak.
Ledva ju das do skolky, tvoj cas sa zmeni na To uz su zase Vianoce? a To uz su zase letne prazdniny? A zrazu je prvacka. A zrazu konci zakladku a ide na strednu a ty budes krutit hlavou, kedy ten cas preboha uletel. A stredna su len 4 roky a mas doma dospeleho cloveka. A hovoris si Kedy sa to vsetko stihlo stat?!
Nekaz si teraz cas s nou myslienkami na to, ze kamoskine dieta uz robi to a hento.
Vôbec nerieš. Ja mám také dieťa. Čo nikdy nič nevedelo, čo jeho rovesníci už vedeli. Tieto motorické veci mu išli veľmi pomaly. Sám sa pretočil na brucho možno v 7 mesiacoch. Sám si sadol v 8/9, sám sa postavil v 11 a chodiť začal v 17. Prvé zuby mu vyliezli v 11 mesiacoch a hneď štvorica. V 12, ďalšia štvorica. V 14 ďalšia štvorica. V 16 mesiacoch ďalšia štvorica. Zrazu mal rovnako, aj viac zubov ako rovesníci a úplne bez bolesti, bez teplôt, bez plaču. V 17 mesiacoch začal chodiť, tak sme hneď zahodili kočiar a všade chodil už iba peši. Najskôr krátke prechádzky len okolo domu, v 2,5 roku už zvládol po vlastných normálnu túru v lese. Do škôlky išiel v dvoch rokoch a pani učiteľka mi hovorí po dvoch týždňoch, že ešte nevidela dvojrocaka s takou výdržou, že vždy je vedúci výpravy a chodí cez prekážky, po teréne bez jediného zakopnutia. Jeho spolužiaci sa do škôlky vozili v kočiari. A ja som sa len zasmiala, že fakt? A to nám každý hovoril, aký to bude mlandros postihnutý, lebo začal chodiť až ako 17 mesačný. Vôbec mi nechcela veriť, že tak "neskoro". Ale keď v 18 mesiacoch začal rozprávať, tak začal zas predbiehať rovesníkov. O koľko pomalší bol jeho fyzický vyvin, o toľko rýchlejší ten intelektuálny. Teraz je už "velkac" a všetci sme naňho hrdí, aký je múdry, milý, rozumný. Čo všetko vie, čomu rozumie. Minulý týždeň začal po nás cielene opakovať hru na klavír, stále spieva, tancuje, recituje. Umelecká duša. Tak ako aj my, však zasa nie je od susedov :D takže chápem, že teraz cítim taký tlak, že dieťa ide pomalšie ako ostatné, ale na všetko má čas. V jednom je pomalšie, v druhom bude rýchlejšie. Uvidíš, keď bude mať 18 mesiacov, to zasa začína pretek, kto skôr začne rozprávať... A potom napíš ;) v dvoch rokoch bude pretek, kto skôr odplienkuje... Mamičky majú preteky zo všetkého. Môžeš sa zapojiť, ak si súťaživý typ, ale ak nie, tak závod vynechaj. Nie sú všetci atléti v každej disciplíne. Každý je atlét v tej svojej. Keď pôjde dieťa do školy, nikto nebude riešiť kedy sa pretáčalo, kedy sedelo, kedy mu vyšli zuby... Tam sa už bude riešiť to, ako je dieťa na školu pripravené a počas školy ako prospieva. Sme spoločnosť, v ktorej sa viac cení intelekt ako sila. Áno, môže byť niekto športovec, ale vrcholovým športovcom môže byť aj dieťa, čo začalo chodiť v roku a pol, lebo talent je len malá časť úspechu. Zvyšok je tvrdá drina. Takže vôbec si hlavu nelám a nebud smutná. Keby dieťa neprospievalo, tak by ti to doktorka povedala. Keby malo slabé svaly, chodilo by na rehabilitáciu. Nevadí, že nie je prvé vo všetkom. Nemusí byť medailista v každej kategórii. Jeho kategória ešte iba príde, uvidíš ;)
Ďakujem všetkým za rady, nie neprameni to z môjho komplexu, ani z toho,že na ňu tlačím alebo si nevážim, že by som mala zdravé dieťa. Nejdem tu plakať ale počas tehotenstva som mala veľmi veľké zdravotné problémy, ktoré našťastie nesuviseli s bábätkom, ale mala som operáciu v lokálnej anestézii a som rada, že to mala zvládla a je tu so mnou .... Preto sa bojím, či je všetko v poriadku, či nezaostáva.. Áno je pravda, že stále počuvam nevyžiadane rady od inych alebo podvedome porovnávam ale to preto, že mám o ňu strach.. Nič iné...mám prvé dieťa za ktoré som najšťastnejšia, je to statočné dievčatko,vsetko je pre mňa nové a chcela som skôr podporu... Času na zvyš určite nemám, jediné čo mám je strach, či keď niečo nerobí to není spôsobené mojimi problémami v tehotenstve to je cele..
To nič že nemá zubki môj sin ma ešte len jeden a ma už rok. Neboj sa zubki prídu ani nebudeš vedieť oni samé óde seba prídu len musíš mastit jej s mastickou

4,5 mes.dieta sa vediet plazit NEMUSÍ!! Ani zuby mat v tomto veku NEMUSÍ. Mam 2 deti a ani jedno v tomto veku nic z toho nesplnalo. Odporucam ti namiesto porovnavania s inymi detmi si radsej nastudovat,co by dieta v danom veku malo vediet,pokial sa vyvija v norme a na to sa zamerat,lebo to je dolezite,nie to,co robi susedova Zuzka☝️