Porovnávanie detičiek
Ahojte baby v poslednej dobe mi vadi ze vsade kam pridem porovnavaju moju malu s inymi detmi nasa 15mesacna dcerka sama este nechodi neie sama na nocnik atd a vsade pocujem len taka velka a nevie este chodit a nosi plienky..mne to ale nea ju to pomaly ucim a viem ze sa to raz nauci ale tie nechapave pohladt ma uz stvu ako nato reagujete vy?
no toto presne poznam, mna takto "vytaca" hlavne moja teta. Moja mala ma skoro 2roky, rozprava sice vela ale rozumiem jej len ja, lebo zrozumitelne slova su len mama a papa, vlasky ma kratke a trosku riedke. Zatial co bratova o tri mesiace mladsia uz bola dvakrat strihana, ma huste vlasy a rozprava krasne a uz dost dlho. A tiez nepocujem nic ine len, a co uz viete povedat? lebo sofi uz vie povedat to a ono... a preco nemate gumicky vo vlasoch? sofi ma stale.. zo zaciatku ma to strasne "vytacalo", teraz uz vacsinou jednym uchom dnu, druhym von
@lenka0283 - vdaka bohu je anglicanom suma fuk, ci moje dieta nechodi, nerozprava, beha v plienkach aj do 4 rokov 😅 lebo sa nestaraju do druhych, ale o seba. Kiez by to ta nasa slovac aj raz pochopila, ze ich do urcitych veci vobec nic nie je
môj má 2 roky, na nočník sa nepýta aj ked ho ja dávam... rozpráva tak,že ho rozumie iba rodina, ale opakuje všetko pomaly.... tiež mi idú na nervy reči typu- to ešte má plienku???? mám ich na háku 😀 čo mám malého nútiť či čo? A ked viem,že minule mal obdobie čo reval na nočníku,tak sa teším,že sa ráno vyciká teraz bez plaču... nech sa všetci starajú o seba, nie?? 😀 😀 😀
@lenka0283 všetkých vrátane mojej vlastnej mamy som s takými debilnými rečami poslala s prehľadom niekam 😎 moja dcéra mala do tri a pol roka cumel (na ktorý ju naučila práve moja mama 😝 ), na nočník začala chodiť až tesne po 2.roku - ale ja som dovtedy nerobila v tomto smere nič, okrem toho, že sme nočník mali doma... Dcéra videla u susedov, čo a ako (mali o 4mes. staršieho chlapca a ten zase odkukal od svojich starších bratov), prišla od nich domov a zahlásila "chcem cikať na nočník" tak odvtedy cikala na nočník, podotýkam že bez jedinej nehody, pár týždňov na to ostala bez plienky aj v noci. Som presvedčená, že to bolo práve vďaka tomu, že som ju nechala, nech sa sama rozhodne, kedy je pripravená. Mám kamošky, ktoré sa velice rady predbiehali v tom, ktorej dieťa čo skôr zvládne - bez plienky boli pomaly od roka, ale že ony ako mamičky vláčili so sebou batoh vecí na prezlečenie, to už radšej nespomínali 😀 a čo sa týka takých vecí, ako chodenie a pod. - snáď chodíte na nejaké kontroly a lekár vidí, či je všetko v poriadku po fyzickej stránke, to či začne chodiť o mesiac skôr alebo neskôr nie je dôležité, v živote sa nabehá ešte dosť 😉 rozprávanie? ja som vraj v roku a pol rozprávala básničky, moja malá ani neviem,ale určite nie tak skoro, a čo na tom? tiež si ešte stokrát v živote budeš želať, aby bola aspoň 5min ticho 😀 nedaj na reči ani na tabuľky, sama vidíš, či je všetko v poriadku, prípadne prekonzultuj s lekárom, ale ja som toho názoru, že netreba nič znásilňovať, deti si na všetko nájdu ten správny čas.
ja mam nastastie chapave okolie. mala sa sice uz pekne pyta, kakat od roka, cikat od cca 22 mesiacov, ale napriklad mi velmi zle papa. pije len z donutenia. uz som to viackrat uvadzala v inych temach.. nerozprava. blaboce si po cinsky, alebo rozprava pomocou samohlasok. napr. staci je aiiiiiii, auto je ao, mesiacik je ei-iiiiii, atd atd atd, nastastie moja rodina ma z toho humor, nasmejeme sa z nej, no sranda velika a prave naopak, ked ja vyjadrim znepokojenie, ze ci sa vobec "rozbehne" to rozpravanie, tak ma kazdy ukludnuje, ze pohoda, ze kym nema 4 roky, tak si nemam lamat hlavu, ze sa to urcite rozbehne apod. takze moje okolie je v pohode, ale ako som uvadzala niekde vyssie v tejto teme, neznasam chvalenkarske matky, ktore vyslovene citia potrebu vsade rozpravat, co ich dieta uz vie, co dokaze, kolko rozprava..... toto mi je proti srsti. a su mi proti srsti aj ludia, ktori vam, ostatnym robia to, co robia, ze porovnavaju a nechapu a krutia hlavami..... no nech idu.......kade lahsie 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@lenka0283 že je každé dieťa individuálne to asi vieš a to čo iné detičky už vedia a hlavne, ako na to reagujú iné maminy resp. osoby, ktoré majú už dávno materstvo za sebou , to vôbec nerieš...hold ľudská hlúposť existuje ani nie že hlúposť, ale také neokrôchané správanie,čo si neuvedomujú že chtiac-nechtiac ubližujú nielen maminám, ale aj deťom, pretože tie už strašne veľa rozumejú, aj keď ešte poriadne nevedia ani rozprávať a už od malinka sú vystavené takýmto rečiam a to ich môže ešte viac zastaviť.. neuznávam názor , že sa netreba chváliť, čo všetko dieťatko dokáže a treba predovšetkým chváliť a chváliť dieťatko , aby si získavalo zdravé sebavedomie..ten vtip asi poznáš, že dieťa nerozprávalo a potom , keď prehovorilo , tak sa ho opýtali: a prečo si doteraz nerozprával? odpoveď :"nebolo o čom " 🙂 nedá sa nestretávať s ľudmi, ale keď ti dá niekto v budúcnosti takúto hlúpu neokrôchanú otázku, vôbec na ňu nereaguj, ale vôbec a tým dáš dotyčnému ak má aspoň aké také IQ , čo si o ňom-o tom myslíš..
@bubinko83 - poho, moje deti su zasa primale, budem za usi tahat, no nie 😅 😅
@lenka0283 ak niečo nemám rada, tak porovnávanie detičiek. nie aby sa ľudia tešili z toho, že majú zdravé, pekné detičky, ale len pozerajú, v čom sa líšia od ostatných, v čom sú lepšie, alebo v čom naopak zaostávajú.
každé dieťa je v niečom šikovné, v niečom menej - niektoré chodí na nočník skôr, iné zasa skôr rozpráva....
no a niektorí ľudia jednoducho nemajú inú tému na rozhovor, tak volia cestu posudzovania/odcudzovania, najhoršie, že sú to častokrát aj blízke osoby.
no ano, ludia su vsetecni a riesia vsetko. Rovnako su otravni ked sa staraju do kojenia. To je presne o tom istom. Nekojite sa? Nasleduje utrpni pohlad, nieco medzi pohrdanim, lutostou a znechutenim, ze jezis, dalsia co sa malo snazila. Asi tak. Ludska sprostost nema hranic.
@jabadaba na mna ten utrpný pohlad hadžu zas ked zistia že kojim ešte dvojročne dieťa... Nie všetci samozrjeme ale najdu sa. Ako v štyle. Bože, to si na seba uplietla bič. Alebo či chcem aby za mnou chodil ešte ako škôlkar.... A aj keby, je to moja vec. A vôbec sa necitim ako trpitel pretože dojčim 2 ročne dieťa
tak toto aj mna vytaca, maly sa mi narodil o dva mesiace skor a porovnali ho s inymi, ze preco nechodi v 8 meciaci a on chudacik este ani sediet nevedel a uz by ho stavali na nohy. Teraz ma uz 5 rokov a dobehol aj svojich rovesnikov 🙂 Vtedy som sa nad tym velmi trapila a teraz kaslem na tie reci, mala sa mi tiez predcasne narodila, tak teraz som uz obrnena nad takymi recami. Kazde dieta si ide predsa svojim tempom.
@lenka0283 tiez si myslim, ze si z tychto reci najlepsie nic nerobit ... ked mal drobec ukonceny 6 mesiac suseda sa nechapavo opytaa preco este ason za ruku ho nevodim az sa behat nauci. ........
a taktiez mam vycitane z vela stran, ze nedavam do pavuka ze ho neucim sediet ( uz si sadne sam takze ho to ucit uz nemusim ) a pdobne ...
ked sa ma minule opytala jedna mamina, ze preco nas smejo este nevie povedat mama tak som sa jej opytala uplne vaznym tonom, ze aj mne sa zda, ze ten jej 4 rocny syncek je pozadu, kedze nevie este malu nasobilku .. ze by s tym mala cosi urobit .... samozrejme sme sa na tom obe zasmiali a vysvetlila som jej ze vsetko ma svoj cas
@lenka0283 Můj syn začal chodit až těžce po roce, nočník naprosto vynechal, ale po druhém roce začal chodit na záchod, sedět začal až v roce... No pitomých keců všude o kolo dost, pak jsem se dozvěděla že to, že v roce nemá zuby je moje vina (?)... Lidi jsou blbí a vychloubačný, předbíhají se v hovadinách, kdyby tuto energii věnovali do něčeho užitečného, tak už jsme všichni dávno někde jinde 🙂 Takže na lidi se vykašli, pokud není zádrhel zdravotního rázu, tak nech dítě ať se rozvíjí ve svém tempu, chodit začne, plenu nebude nosit do puberty, prostě vše má svůj čas 😉 Jináč u druhého syna jsem zjistila, že je "divnej" protože v deseti měsících nosil (a stále nosí, je mu přes rok) plenu a nechodil, tak to co už je za IQ člověka co toto poví...? 😝 😎 Všechny takové mám na háku a většinou kontruji stejně inteligentními otázkami, příp. odpovědmi, takže si zajistím že už daná osoba nebude otravovat s hovadinami, sice mě pomluví, ale to by udělali stejně 😀
@lucka1987 nie kazdy totiz vie, ze dieta sa uz neodporuca davat do pavuka, ani sediet, pokial sa do sedu neda sam... predpokladam, ze to caka aj mna. svagrina sa uz pytala, ze preco nasho 5-mes. uz nedavame sediet. lebo ona ma dve deti a davala. a ked budem oferovat tym, ze sa to neodporuca, lebo.... tak predpokladam, ze vela ludi si zatuka na celo, ze to prehanam s citanim 😉 co uz...
@lenka0283 to že ešte sama nechodí nie je také nezvyčajné, je to úplne v norme... ale zarazilo ma to, že nejde sama na nočník... to už ktorej úžasnej mamičke chodilo decko v 15 mesiacoch samo na nočník? toto je somarina jak hovado... ja mám 23 mesačnú dcéru, už sa vypýta na nočník samozrejme, ale nosí ešte plienky... akože ja som teda ešte vela 2 ročných detí úplne odplienkovaných nevidela a skoro každé ešte aspon na spanie nosí plienku... ved každá matka si vidí na dieťati vývoj a či už niečomu dieťa rozumie, respektíve či dokáže už niektoré veci koordinovať...
sú mi na smiech matky, čo tvrdia, že ich 15 mesačné či mladšie deti nenosia plienky... tomu neverím!!!! možno tie mamičky len pozorujú náznaky, kedy sa chce dieťaťu cikať a posadia ho na nočník..ale samo na nočník určite nechodíia a 100% by sa im v noci ešte počúrali...
😀 no až pri tejto diskušn zisťujem, že asi by som sa mala nad sebou zamyslieť, prečo moje 13 mesačné decko samé ešte nechodí, ale len za ruku . 😀
V pavúku tiež ešte nebola (niežeby som bola extra tutti frutti odporca, ale máme malý byt a už dosť kde akých carachov)
Ale ruku na srdce, každý si môžeme ruky podať. A každý porovnáva, resp. hodnotí zo svojho pohľadu a každý si v istých chvíľkach v duchu povzdychne, že to nechápe..kojace vs nekojace, nočníkové vs nenočníkové, pavúkové vs nepavúkové, bio vs nebio, manducové vs nemanducové, pracujúce vs nepracujúce....a tak by som mohla pokračovať.
Asi pre to ma to nijak nesere, ak sa niekto niečo pýta... 😀 lebo je dosť možné, že aj ja vyvolávam obdobné pocity :D
@minewka Mas uplnu pravdu...vsetci porovnavame...kazda jedna matka, co tu pisala porovnava. Ale ide o to, akym stylom. A na slovensku ta diplomacia chyba. Ja som sa nikdy s negativnym porovnavanim este nestretla(nepisem o SK)...syn sa dlllllho nedokazal vykadit do zachoda 😅 a ja som sa pytala kamosiek, ci je to v poriadku a porovnavala si ich deti.....vsetky ma utesovali a vraveli, ze to sa upravi...Nikto sa ma nepytal, ze ako je to mozne... a nikdy nekritizioval moj sposob ucenia....vzdy som dostavala iba Pozitivne rady.
Ja osobne porovnavam potichu, pre svoju potrebu, nekomentujem a nazor poskytnem iba, ak sa ma ho nejaka matka v parku ci v skolke vyslovene pyta. 😉
ja chcem podotknut, ze urcite tiez kazda z nas porovnava, ked nie s inymi detmi , tak s tym co sa pise v knihach, alebo surodencov medzi sebou, tomu sa myslim, neda uplne vynnut, mne to nevadi, pokial to niekto nejako velmi neriesi, ved kazde dieta je ine
@lenka0283 podla mna je ok ked sa kamosky zo zvedavosti pytaju jedna druhej, ako to mala ona, alebo si chcu urobit predstavu. Ale vypytovanie cudzich ludi a roznych vzdialenych rodinnych prislusnikov uz je pomerne odveci, najma ak za tym nasleduje nejake zhadzovanie mamicky ci dietata v style : to si ho nevedela naucit/ to je mala taka a taka... na toto nereagujem, pripadne reagujem tak, ze je to nasa vec 😉
to porovnavanie mamiciek na ihrisku a predbiehanie sa susediek som uz tiez zazila, suseda mi zacala hovorit ako jej dieta samozrejme uz v 10 mesiacoch behalo a robilo to a to..ja jej to len prajem, ale ja som sa jej to nepytala a nepovazujem to za meradlo schopnosti dietata.
kazde dieta je inak sikovne a ma iny vyvoj a ine zrucnosti, v ktorych vynika.
Aj ja sa spýtam napr. kamošky, kedy jej malá začala pekne rozprávať, lebo sa mi zdá, že mojej sa nechce. Alebo kedy je čas na odúčanie plienok, hoci viem, že budem mať na to iný spôsob. ...Ale asi sme všetky rovnaké, každú z nás niečo "nakopne" porovnávať - hoci len v tichosti 🙂
Ale zase nemám rada také, že " moja v jej veku už dávno vedela diktáty písať" alebo " moja spievala pesničky aj odzadu v jej veku" ....

@lenka0283 nechápem čo chcú po tvojej malej zázraky???? Ved má iba 15mesiacov ,a v tedy som pomalu začala učiť na nočnik nášho syna..
Nechápem tie mamičky čo prirovnávajú deti, ved každé je ine.
Moja sesternica má dcéru a ťa vie krásne rozprávať a to má 17mesiacov,ale ta tiez mala problém s chodenim a aj na nočnik tiez ešte nechodi....
A nas maly vie zasa všetko na opak...
Neboj všem ešte tvoja dcérka ukáže aka je sikulka 🙂)))))
Kašli na ostatne matky sú trápne... Ked idu podla tabuliek