Príchod z pôrodnice - moja mama sa k nám chce nasťahovať na 3 týždne!
Ahojte, tak o dva mesiace mám pôrod a prinesieme si domov vytúžené dieťatko. A moja mama si robí plány ako bude u nás 3 týždne možno viac bývať. Prídu aj s
otcom, otcovi bude stačiť tak 4 dni, pozrie na vnuka a hotovo, ale mama mi ja chápem že chce pomôcť, ale manžel nesúhlasí a ja tiež veľmi nie. Je taká dosť rozkazovacna a manžel dominantný, to bude hrôza a do toho dieťa a ja. Keď bola u nás, tak sa jej nepacilo takmer nič. Vadilo jej kde perieme aj ako perieme, kde máme kôš, jednoducho blbosti ale aj tak. Ide o to, že mi hrozí cisársky rez a ona z toho robí horor, že budem uvoľnená, rozrezala a budem ju potrebovať a už diktuje ešte dieťa na svete ani nie je, že ako budeme variť a že kde bude kto späť a manžel pení lebo hovorí, že si bral len mňa a nie svokru.hovori, že týždeň a dosť. Tiež by som radšej bola iba so synom a manželom bez jej asistencie lebo jej rady minlezu na nervy. Ako to jemne naznačiť? Už som skúšala a bolo mi povedané, že budem rozrezala a budem ju potrebovať a nech si toho vážim. Radšej budem makať rozrezala ako neustále počúvať jej rady a tipy z doby ľadovej. Ako to veľmi jemné povedať? Stále si robí plány že 3 týždne ale to nás rozvedie.
@sfet Ako? No pokiaľ cakas dieta a si vydatá tak si dospela a svojprávna osoba cize presne tak ako si to tu napisala. Raz a navzdy si sprav poriadok a budes mat pokoj. Proste slusne poďakovať a povedat, že nemás záujem. Ja by som dokonca netolerovala ani 4dni. Ziadny. Nech pridu pozrieť vnúča ked sa das dokopy-t.j.ako rodina sa zladite a nie aby mi niekto furt behal za chrbtom so svojimi "nenahraditeľnými" radami.
A budes zasita a v pohode to zvládneš ako aj ja a ine zeny na tomto svete.😉
@sfet No, pravdupovediac, ja by som mamu tu chcela. Takto, ak by bol prirodzený pôrod, tak by nemusela, prvé dva týždne by ani nemal byť nikto s dieťaťom, iba rodičia. No po cisárskom nebudete vedieť robiť bežné veci, dvíhať a podobne. Nemala som cisársky, ale čo som počula. Skúste jej hovoriť, že vy máte iný názor, vy to chcete tak a tak. Urobte kompromis.
uzdravenie po cisarskom je individualne, ja som napriklad na stvrty den po cisarskom odchadzala z porodnice uz bez bolesti a dieta som dvihala a starala sa on uz v porodnici. aj v porodnici daju aj pri cisarskom dieta k mamickam, takze vacsina sa o deti uz starala hned na druhy den po cisarskom (samozrejme vtedy este su citelne bolesti, ale motivacia starat sa o dieta je velka). takze aj to je argument, ze ak to zvladnes v porodnici, zvladnes to aj potom a teda nie je nutne, aby mamina prisla az na tri tyzdne. u nas to bolo tak, ze manzel mal dovolenku tyzden a potom prisla na tyzden moja mama, ale o dieta som sa aj vtedy starala hlavne ja, ona nam varila a upratovala.
Mam tiez cisársky za sebou a nebol problem s ničím. Najväčší problem ktorý v takom prípade ako opisuješ hrozí je problem so psychikou tvojou a tvojho manžela duplom! Ako to cele bude vnímať to male dieta? ;( ked nebudeš ty v psychickej pohode, nebude nikto v domácnosti na tom ok. Ak je mama generál, tak jednoducho musíš byt tvrdá aj ty. Pekne jej poďakuj a povedz ze zatial este nemas pôrod za sebou a dieta doma a toto ked tak budete riesit az ked nastane tato situácia a ty zistíš ake to je fungovať sama s mužom a bábätkom. Ja som používala vždy argument ze nech mam nechajú byt mamou tak ako boli oni a hotovo. Vsetko s empatiou jej pekne povedz ze dakujes za ponúknutú pomoc, no zatial este nevieš ako to vsetko bude a ak by náhodou cokolvek, tak jej hned das vediet. A mimochodom, to babatko ma mat doma klud a nie rozhádaných rodičov a babku 🙈 Drzim palce
to sa nedá jemne povedať - viem zo skúsenosti. Najprv bude urazená, ale nakoniec sa s tým zmieri a pochopí to
@sfet inak slusne a razne by som mame povedala, ze ked bude mat krpec 3 mesiace, je pozvana na kavu... tod vsjo... priprav sa na to, ze teraz sa urazi... neboj pride az bude mat maly tri mesiace, to sa utrasie
@sfet ja som prišla z pôrodnice pred týždňom a tiež som si najprv hovorila ze stačí keď príde mama pomôcť na 4 dni že viac to s nou v jednom byte nedáme, a pri pôrode mi malý zlomil kostrc a teraz som úplne vďačná že je ona tu a pomáha s varením aj s malým, lebo ja sa ledva hýbem. Už chcela ísť domov a som ju nepustila
🙂 tak uvidíš aký budeš mat priebeh pôrodu a nakoniec budeš vďačná že ju máš doma
Vlastná skúsenost... ani svokru ani mamu. Ja som po sekcii bola v pohode, najhorsie su prvé 2 dni ale to budes v nemocnici. A doma to urcite zvládneš s muzovou pomocou. Nebude mozno tip top upratané ani navarené ale ty budes nervozna, nevyspana a do toho este komandovanie rodiny. Ked chcu pomoct nech donesú raz za cas obed alebo pokocikuju. Alebo nech pozvú na obed oni vás. Ale sťahovať si domov hocikoho z rodiny hoci aj na 3 dni neodporúčam.
@sfet mám rovnakú mamu.asi 20 x za tehotenstvo som povedala že nie netreba a pochopila.staci na pár dní muz.absolutnr som neverila neupratovala a to dosť dlho ale lepšie ako s mamou .a tiež som mala cisársky
@sfet žiaľ uz mamu nemám....ale mám staršiu sestru,ktorá si celé moje tehotenstvo myslela, že mi nahradí matku...na zač. 8.tyzdna som sa dostala do nemocnice a keď ma prišla pozrieť, zacala mi hladkať brucho,ze "to musíš takto pohladkať"...no úprimne,myslela som,že jej v tej chvíli vylepim......celé moje tehotenstvo sa správala podobne a mne to strasne vadilo, samozrejme som jej to vždy povedala, chvíľu bola urazená a potom ju to prešlo...po pôrode si myslela,že bude u nás každú chvíľu...dala som jej rázne najavo,že si to neželám a že šestonedelie chcem prežiť len so svojou rodinkou....urazila sa, ja som neriešila....časom ju to prešlo a pochopila ako sa správala....viem,že pri mame je to iné,ale aj ona by mala pochopiť, že toto cesta nie je.....cisársky rez nie je nič, po čom by si nedokázala fungovať úplne sama...áno,každý sa ináč zotavuje, ale na cca 4 deň po cisaraku mi už "nič" nebolo....samozrejme,že som nedvíhala 10kg náklad, ale okolo dieťaťa som normálne fungovala a okolo domácnosti tiež.....šestonedelie je niečo, čo by malo byť len pre vlastnú rodinu,tzn.mama,ocko,súrodenec a baby.....ja som to tak pociťovala ....tvojej mamine to normálne vysvetli,poďakuje,že jej pomoc nebudeš potrebovať...možno sa na chvíľu urazí,ale myslím,že ju to veľmi skoro prejde...
Ja som zase chcela mať maminu pri sebe a nedalo sa. Má 2 roboty a na tak dlho by ju neuvolnili. Ja som plakala skoro stále z toho všetkého, asi tam bola aj slabšia poporodna depresia a malá mala koliky a bol to horor. Už som ju tak prosila že som jej navrhla že ušlú mzdu jej ja zaplatím len nech ostane so mnou. Teraz máme 7.5 mesiaca a stále sa teším keď príde aspoň na chvíľu. Inak v normálnom živote sme sa tiež dosť hádali, ale po pôrode ocenim aj chvíľku keď je s drobcom
Si v situacii kde sa akokolvej rozhodnes bude niekto nahnevany. S tym ale ze ked odmietnes maminu pomoc tak bude nahnevana len ona. Ak pride na tak dlho bude nahnevany manzel, aj mama lebo sa urcite povadite a hlavne ty osoba ktorá najviac potrebuje klud budes v strese a nebudes si moct uzivat male. Vyber si mensie zlo, nech ta netrapi co si mama pomysli ved sama tuto blbu situaciu vytvorila. Manzel bude mat predpokladam tyzden volno ked prides z porodnice, povedz ze nechcete byt ruseni chcete byt s babom sami a potom ked pojde do prace nech pride ale max. na tyzden. Vyries to uz teraz kym sa da, kvoli babu inak sa budes stresovat do porodu a porodode sa nevyhnes hadke.
@sfet ja som po prvom cisarkom mala takuto pomoc: mama s otcom došli pozrieť malu. Priniesla mi kotol polievky. Potom raz za par dni zobral otec v Ikea taske oprate veci na žehlenie,mama ožehlila, poslala kotol rascovej polievky a takto zoparkrat...ale žiadne take že nasačkovana doma a bude ma organizovať. To by som s mojim mužom už bola davno rozvedena. Stanov si svoje pravidla teraz, maš na to vhodnu priležitosť. Ked to neurobiš teraz už na to nenaberieš odvahu potom. A kašli na to že sa mama naštve. Keď bude chcieť vidieť vnuča tak svoj hnev a urazenosť urcite prekona. Tvoja mama zabudla asi "odstrihnuť pupočnu šnuru" tak to musiš urobiť Ty, lebo so "svokrou aku ma Tvoj manžel" stupa rozvodovosť😉
Pokial budes mat muza doma, dalsia osoba ti je zbytocna a skor na pritaz. Zjavne tvoj muz neni mantak, nech pride mama, ked uz muz bude v praci...
Ja sa po mojich skúsenostiach s troma pôrodmi /aj sekcia/ len usmievam...ako si to všetko plánuješ😉..realita môže byť taká,že ju budeš s plačom prosiť,aby len došla...ale možno to zvládneš ľavou zadnou....nikdy dopredu nevieš,tak sa dohodni,že príde,ak ju budet epotrebovať,ak to budete zvládať,tak chodiť nebude.A nespoliehaj sa priveľmi na manžela,je to len chlap,nemá páru čo ho čaká,navariť aspoň dokáže?
Ku nam sa tak chysta moja babka kedze mamy pracuju...povahovo je ale velmi podobna tvojej mamke, len by dirigovala a nezaujima ju v cijej domacnosti sa nachadza a sice sa ohradzuje ze mi pride pomoct, vidim to skor na to ze este budem ja mat toho viac ako keby som aj sama bez muza mala byt...dalsia vec je, ze raz budete na babo sami s manzelom a mozno cim skor si najdete rezim len vy traja tym lepsie...ja mozno nebudem mat tip top poupratovane a navareny 3chodovy obed a kazdy den iny v prvych tyzdnoch ale chcem aby sme boli sami a uzili si prve tyzdne s malym...nie ze by som nebola vdacna za pomoc ale odtial potial, nie ze sa mi nasackuje niekto do bytu na 3 tyzdne 🙂 chcem dokonca aj obyc navstevy obmedzit na minimum v prvych tyzdnoch...treba si mozno s mamkou sadnut ku kave a kludne jej vysvetlit ze sice si rada ze sa takto ponuka ale ze to chcete skusit sami, ze jej zavolas ak by nieco bolo potrebne a musela by prist, no proste jsj to nejak vysvetlit s kludom..mozno sa nahneva ale ty uz mas svoju rodinku a mas pravo si davat pravidla vlastne 🙂 a ked by tie 3 tyzdne muz neprezil so svokrou tak uz duplom by som bojovala za to nech pride na den a domov...a potom zase na den a domov aj to ked bude v robote :D
Trochu problém je v tom, že naši bývajú 330 km ďaleko, tak prídu aspoň na 3- 4 dni aby sa im to vyplatilo. Navyše nemajú auto, pôjdu všelijako spojmi, tak jasne že nemôžem ich po dvoch hodinách návštevy vyprevadit, že už choďte, cesta sem im trvá tých 7 hodín. Moja mama je samozrejme sklamaná, že by bývame tak ďaleko a nemôže prísť vždy keď jej bude smutno, tak ma v pláne chodiť aspoň každé dva mesiace tak aspoň na 3 dni, aby videla ako jej vnúča vyrastá a ako sa zmenilo. S tým ešte muž ako tak súhlasí. Však povedal, že po príchode z pôrodnice si zoberie týždeň voľno a bude s nami a potom teda týždeň moja mama, alebo to ti môžu byť aj obaja rodičia, otec by to týždeň vydržal, on býva najradšej doma, ale zvedavý určite bude a pozrieť sa príde. Čiže kvôli vzdialenosti to parhodinova záležitosť nebude, ale týždeň by mal stačiť. Dokázala som si v takýchto situáciách poradiť aj sama, tak rada by sa popasovala sama aj teraz a nabehla na nejaký systém so synom podľa seba aby to nám vyhovovalo, manžela do toho tiež začlenila, lebo dieťa fakt ešte je len v brušku a mama už rozhoduje pomaly aj o tom, na akú strednú školu pôjde a rada diriguje a manžel povedal, že keby tu bola skoro mesiac to by sa zákonite pohádali. Lenže tu bývame my tak to pôjde podľa našich pravidiel, sama mi hovorila keď som sa doma jedovala, že keď budem svojou pani nech si robim čo chcem. Ale keď tu bola, tak dobre že nám nábytok nepoprehadzovala, že tak to bude lepšie a čo všetko si máme ešte kúpiť, pritom my to máme zariadené podľa seba. Mne sa zase nepáčia jej zvyky, napríklad neznášam umelé rastliny a tiež jej do toho nekecam, že ich doma má.
@sfet úplne ťa chápem... ja o 6 týždňov rodím a moja mama je presne taká istá ako tvoja. Vôbec neriešim pôrod a prípravu len stres z toho že príde. Ja som jej nakoniec na rovinu povedala že u nás doma nie je miesto pre toľko ľudí a zarezervovala hotel o 2 ulice ďalej 😂 aj tak už bude dosť toho keď tu bude celý deň 😑 jediné čo sa teraz modlím je aby som porodila načas a bola s malým doma chvíľu sama a ona pricestuje až potom (hotel je objednaný 10dní po TP).
Neboj sa mame povedať že je to tvoja domácnosť a chceš si ju zvládnuť sama, nájsť sk vlastný systém a povedz jej proste nie na veci ktoré sa to nebudú páčiť. Inak sa zblázniš. Ona to pochopí...
@sfet to musíš povedať na rovinu ..!!! Je to vás dom ...vaša rodina .. a vás systém v domácnosti . Takze musíš povedať mame nech si uvedomí že tam si doma ty a tvoj muž a vy máte iný chod v domácnosti plus iný názor na výchovu a starostlivosť dieťaťa ... ja som zakázala každému aby k nám babičky prišli pomôcť alebo hocikto .. ja som si chcela hneď spraviť režim s malou a hneď do neho nabehnúť ... a bolo to super rozhodnutie ... žiaden stres .. žiadne natahovacky že ako by som mala malú ukladať alebo prebaľovat.. atd ..
Ja som mala cisársky, manžel bol pri mne doma týždeň. Keďže som sa mimi bála kupovať tak mi ho chodila mama prvý týždeň, zároveň mi ukázala ako si to pri kúpaní čo najjednochšie nachystať. Ale ona chodila kúpavat viacero deti s rodiny, tak som bola rada že sa aspoň ona neboji. To trvalo tak 2 hodinky aj s vypytim kávy. Ostatne som zvladla síce pomaly, ale sama. A čo sa týka dvíhania ťažkých veci, pripadne pradloveho koša, prala som prvý mesiac iba keď manžel prišiel s práce domov. Veľa vecí robil on a mama mu bola jednu sobotu pomôcť poupratovať. Keď som niečo potrebovala, tak som jej zavolala. Aj keď je moja mama v pohode a do vlasov si mojim mužom neskaču, tak by som ju doma mať nechcela. Ja som začala rodiť normálne, kontrakcie som ledva predychala kým sme prišli do pôrodnice, no kvôli operovanej chrbtici som musela ísť cisárskym a bolelo ma úplne všetko. Bola som však rada že sme boli doma len s mimi.
Tak tie 3-4 dní budú v pohode a úplne s tebou súhlasím že prvy týždeň radšej nie.
@sfet tak na tvojom mieste ak budeš mať doma muža prvý týždeň tak tam nemá čo hľadať,vy traja sa potrebujete spoznať a spraviť si svoj rytmus..ale držím palce,my sme mali prvú návštevu (moju mamu) keď mala dcéra skoro 2 týždne a aj to bolo skoro,vydupkala si ju moja mama..ver,že prvé dni ti bude skôr na obtiaž a aj po cisárskom v pohode zvládnete všetko ty a muž (teda ak nebudú nejaké komplikácie)..ja som bola po cisárskom a najkrajšie boli prvé dva týždne,len ja a muž a naše bábätko 😍 ale držím palce 🙂
Nevieš, čo tá caka. U nás to vyslo tak, že sa Zrovna prerábal byt, takze som bývala sama s dietatom 6 týždňov a muž nás prišiel raz za dva dni na chvíľu pozriet, pripadne doniest jedlo, väčšinou sme sa hneď pohádali, že je všetko na mne, on zase mal pocit, že je všetko na ňom a velakrat sa nasraty zobral a odisiel. Dieťa bolo totálne zle, len revalo, ja som mala problemy s kojenim, až mi krv z prs striekala, normálne som sa bala toho momentu, že sa mi dieťa zobudí a bude chcieť jest, takze som si musela mlieko odsavat, čiže každý jej spanok som trávila 40 minut manuálnym odsávaním a keď som si myslela, že sa konečne najem, dieťa bolo opäť hore, večerné uspavanie trvalo 5 hodín a to boli take revy, že som myslela, že na mna zavolajú socialku a do toho mi mama hovorila, že musím kojiť, lebo si s dietatom nevybudujem vzťah a podobne blbosti, keď som sa vecer o siestej prvýkrát najedla, tak som bola rada.. takze vieš, môže to u vás vyzerat aj takto, nemusi to byt ideál, takze si skôr myslim, že pomoc ocenis. Nám doteraz nikto s dietatom nepomaha, moja mama bola dceru kocikovat až raz, možno by aj niekto išiel, ale nikto sa s tou našou nervackou ani neodvážil. Hlavne by som sa vykašľala na muza a robila si ako citim, keď tam tu mamu budeš potrebovat, tak si ju nechaj u vás aj dlhsie. Ak nie, pekne podakuj a pošli domov. Všetko sa časom utrasie, dnes mi je muž v starostlivosti o dieťa veľkou oporou, ale vo veľa domácnostiach to tak nefunguje a naozaj sú veľkou pomocou Maminy..
Dievcata, nerobte si z toho prichodu z nemocnice takeho strasiaka. Moja vlastna skusenost: babo je 1 tyzden este take ospale (nasi obaja boli), ten rev a koliky zacali potom. Ja som mala prvy porod cisty masaker (skoro som pri cisarskom zomrela,dostala som transfuzku ja aj dcera) a pri druhom cisarskom som po porode po navrate domov tak krvacala ze ma triasla zimnica. Vsetko sme zvladli viacmenej sami s muzom (ostal tyzden doma) iba s tym ako som pisala vyssie ze mi mama pozehlila a urobila dobru polievku "od mamičky" . Ak su rodicia tak daleko tak tu viacdnovu navstevu chapem. Ale aj tak,pozvala by som po tyzdni dvoch az. Ja by som si tie prve momenty s babom doma nekazila rozptylovanim sa s rodicmi. Su to naozaj najkrajsie chvile a podla mna by mali byt intimne...len Vy s muzom a Vase babo...tolko moj nazor
Tak ono to záleží aké budeš mať bábo. Ak bude dobručké že len papať a spať tak super - vtedy mamu naozaj nepotrebuješ....Ale ak budeš mať náročné bábo čo preplače celé dni a celé noci, tak budeš vďačná za každú pomoc....A ako prvorodičke ti tie prvé dni naozaj príde vhod ak ti bude mať kto pomôcť a poradiť ...
@mogaa ja viem, že to mama myslí dobre, ale skôr sa bojím, že bude komandovat. Stále ma strach, či tu budeme mať teplo, pritom máme 2 mesiace nový kotol, toho sa báť nemusí, máme asi 3 ohrievače keby niečo, nepáči sa jej, že budem dieťaťu umývať zadoček pod kohútikom, ze načo, stále sa niečomu čuduje. Dokonca rozhoduje o tom, čo sa bude variť, kedy sa bude variť a čo sa bude robiť. Ja si takéto veci najradšej robím sama. Aj muža vyhanam z kuchyne keď varím ja a zasa keď varí on tak sa mu tam nemotam a nechám to plne v jeho réžii. Lebo mama je vyštudovaná zdravotná sestra, pritom s deťmi naposledy robila ešte za sociku, potom už len so seniormi a myslí si, že bez jej rád si syna nevychovam. Ale ja som si už zvykla fungovať za tie roky tak nejak samostatne, fakt nepotrebujem a sa mi prieci mať niekoho za zadkom. Tu skôr pôjde o to komandovanie, že ona to robila takto a takto a ten jej postup je najlepší a iný lepší nie je a mala by som robiť tak a hentak. Ja síce som prvorodička, ale pomáhala som hodne švagrinej s dcérou, naučila som sa malé dieťa kúpať, chovať na rukách na rôzne spôsoby, niečo sa doucim v pôrodnici, veľa o tom čítam a sledujem videá na internete, aby som to všetko zvládla.

@sfet sprav to ako ona....normalne rozkazom a hotovo...budes rozrezana, ale mas manzela, ktory sa o vas postara...