Príchod z pôrodnice - moja mama sa k nám chce nasťahovať na 3 týždne!
Ahojte, tak o dva mesiace mám pôrod a prinesieme si domov vytúžené dieťatko. A moja mama si robí plány ako bude u nás 3 týždne možno viac bývať. Prídu aj s
otcom, otcovi bude stačiť tak 4 dni, pozrie na vnuka a hotovo, ale mama mi ja chápem že chce pomôcť, ale manžel nesúhlasí a ja tiež veľmi nie. Je taká dosť rozkazovacna a manžel dominantný, to bude hrôza a do toho dieťa a ja. Keď bola u nás, tak sa jej nepacilo takmer nič. Vadilo jej kde perieme aj ako perieme, kde máme kôš, jednoducho blbosti ale aj tak. Ide o to, že mi hrozí cisársky rez a ona z toho robí horor, že budem uvoľnená, rozrezala a budem ju potrebovať a už diktuje ešte dieťa na svete ani nie je, že ako budeme variť a že kde bude kto späť a manžel pení lebo hovorí, že si bral len mňa a nie svokru.hovori, že týždeň a dosť. Tiež by som radšej bola iba so synom a manželom bez jej asistencie lebo jej rady minlezu na nervy. Ako to jemne naznačiť? Už som skúšala a bolo mi povedané, že budem rozrezala a budem ju potrebovať a nech si toho vážim. Radšej budem makať rozrezala ako neustále počúvať jej rady a tipy z doby ľadovej. Ako to veľmi jemné povedať? Stále si robí plány že 3 týždne ale to nás rozvedie.
@sfet ked si si nechala skakat po hlave a nepovedala ssi si svoj nazor tak neviem preco tu teraz nariekas , ja byt na mieste tvojho muza tak ju asi vyrazim cez zatvorene dvere nie aby som ju este vo svojej domacnosti trpela a este aby mi dirigovala ako budeme spat no akoze to kde sme? Tak asi budes spat v posteli so svojim manzelom predsa. No hroza 🙈😲
Povedz jej mami dakujem,ze mI chces pomoct ale chcene to, skusit sami a ked bude treba zavolam ta. Hotovo viac nevrav,lenale ze takto to bude a hotovo
@sfet pôrod sa nedá naplánovať ani starostlivosť o novorodenca. Možno nakoniec všetko dopadne inak. Vždy lepšie vyštudovaná zdravotná sestra ako bez zdravotníckeho vzdelania. Každý novorodenec je iný, kúpať po cisárskom reze nebudeš môcť, bude kúpať manžel, možno mamina aj príde vhod a vlastne novorodenec sa každý deň aj tak nekúpe - to ani netreba. Aj to varenie po cisárskom reze - lepšie ti bude ležať, oddychovať, ale veď uvidíš sama. Ja som ako prvorodička si žiadne videá nepozerala, kúpila som si kvalitnú literatúru, a podľa tej sme všetko robili a niečo nás naučili aj v pôrodnici a zvládli sme sami dvaja. Niekedy sa toho nakopí a možno aj pomoc rodiny nakoniec príde vhod, či už varenie, alebo žehlenie alebo upratovanie alebo. Zase netreba z toho sa stresovať,lebo nakoniec všetko môže dopadnúť inak, mamina môže ochorieť a podobne.
Ps. V pripade potreby vymenit zamky ak ma kluce 😂
A vypnut potom telefon na par dni. 😂 ze si proste uzivas svoju rodinu a hotovo. Neboj mama to prezije. 😂 sem tam posli mms a znova vypni alebo ju hod do blacklistu nech ti nevola a po par dnoch jej dvihni,a len rozpravaj a rozpravaj a nepusti ju k slovu. Potom pozdrav a poloz nechh sa nedostane k slovu. Uplne super to funguje aj na svokry 😂 tam je ten efekt dlhodobi vacsinou sa urazia a uz nevolaju hahaha
@sfet zrus ju, ze o to nestojis. Budes este viac na nervy ak je taka povaha (vravim z vlastnej skusesnosti). Moja mama mala tiez take plany, dokonca si sama stanovila termin kedy akoze uz budem mat naisto porodene (tri dni pred TP) a jak mi pomoze. Nakoniec som prenasala 5 dni a taaa co robila, no hruza. Normalne ma stresovala kedy uz porodim. Prisla zo zahranicia, ale tak nejak som to od nej ani neziadala. Potom som teda porodila, mala dostala silnu zltacku tak musela byt pod lampou a boli sme 5 dni v nemocnici. Ked nas v piatok pustili, mama v nedelu odlietala. Ked som si s nou zazila tu jednu sobotu mala som dost. Vsetko som robila "zle", nedavala som malej borovu vodu na oci, nekupala ju v hypermangane a neviem co este tak ako to oni robili kedysi. Potom neskor o par mesiacov bol problem aj to ako ju obliekam :D davala som jej totiz leginky namiesto dupaciek....mala som po mame potom svokru na tyzden pomoc ale to tiez nebolo uplne idealne, ta zas ani nevedela ako ma uvarit zasmazkovu polievku :D pri druhom som uz nechcela nikoho, maximalne nech mi donesu uvarene jedlo. A pri tretom tiez nehrozi, chcem mat svaty pokoj, ved mam muza a o babo sa viem aj sama normalne postarat 🙂
Ja som mala velke plany, no po jednej kontrole na internom som musela ist do nemocnice a sup ho hned v ten den predcasny porod - na zaciatku 36tt; stravila som potom 4 dni na JIS. Manzel dostal mesiac dovolenky, no my sme z toho 3 tyzdne stravili v nemocnici, takze sme spolu boli tyzden po navrate z porodnice (aspon stihol neplanovane pomalovat 😂 ). Potom musel odcestovat na 3 tyzdne mimo SVK, tak nas aj s malym zbalil a odviezol k nasim. Bolo nam tam vsetkym skvele 😊 Mam skvelych rodicov, vzali mi maleho na prechadzku, ja som si mohla pospat, mala som navarene, vyprane, upratane 😊 Babka sa vytesovala z plneho balkona bielych plienok, z ich zehlenia a z “babkovania” 😉 a dedko si hrdo vykracoval s vnucikom 😊
Ale ked sme sa potom vratili domov, nasi dosli akurat tak pokocikovat, doniesli navarene, sem-tam mi mamka upratala, ale ziadne zasahovanie do sukromia. Ani by ju to nenapadlo, kedze ma pozna a vie, odkial pokial 😉 A aj preto si skvele rozumieme 😊
@sfet ja ked citam taketo prispevky, vzdy sa cudujem, ake “pomahanie”. S cim? No tak nebudes mat navarene tri chody a vylestenu dlazku...Najdolezitejsie su predsa v prvych tyzdnoch klud a pohoda...ved mas manzela a ak dobre citam, ziadne starsie dieta, ktore potrebuje tiez pozornost. A ak uz vies, ze ti mama bude liezt na nervy, tak jej slusne a jasne povedz, ze dakujes, ale prve chvile ako rodina chcete stravit sami.
@sfet moja svokra si tiez chcela vziat silou mocou dovolenku,ked sa dcerka narodila. Ja som jej vravela,ze to nie je potrebne,pri vsetkej ucte,jemne.Vzala si aj tak. Nuz,cele tie dva tyzdne sedela doma,lebo som jej povedala,ze si nezelam jej navstevu. Chcem sa venovat dcerke,ona sa toho casu venovala svojim detom,tak nech respektuje moje rozhodnutie. Aj tak bolo. Trochu sa urazala,stazovala mojmu manzelovi,ale nepomohlo. Vypla som telefon a bol pokoj.
Ono casom by sa ti stalo ako aj mne,ze by ti kafrali do vychovy. Na to som ja fakt alergicka. Teraz uz sa svokra sama zabrzdi a povie,viem,tvoje dieta,tvoje pravidla. Ona sa naucila ma respektovat ako matku svojho vnucata a ja ju ako staru mamu svojej dcerky.
Ja som svojej bezdetnej slobodnej svagrinej povedala, ze moze prist na navstevu, ale mudre rady nech si necha doma. Dodnes neprisla 🤔😄🤷♀️ maly uz ma 6r. 😂
ja som to mojej rovno povedala v den kedy sa k nam chystala, bola urazena, ledva prisla pozriet, ale jednoducho sme museli cez to nejak prejst,jasne ze je to ine po cisarskom, ale ak mas byt nervozna este z nej, a muz si nezoberie volno ked s tym nesuhlasi, aby prisla mama? drzim palce, to date! ❤
@sfet ahoj....staci povedat pravdu....musi to vediet, inak to nejde....jemne sa to neda ....iba slusne s laskou ze ju mas rada ale chcete byt sami...popripade poprosit otca aby jej to vysvetlil ak je chapavy....je to tvoja domacnost aj tvoj zivot...nieje to dobre a cim skor jej to vsetko vysvetlis tym skor budes mat pokoj 😊
Ja ta chapem ale.. Nemozes sa s nou dohodnut aby prisla tak tyzden -dva po narodeni baba.. Moja znama bola rovnaka. My to sami zvladneme!! Stale mi hovorila. Tyzden po porode so slzami v ociach prosila mamu aby prisla pomoct. Na poslednu chvilu musela letenku za drahe peniaze kupovat. Muz je super pomocnik ale neviem bude si moct tvoj zobrat dlhsie volno? Znama mala dost tazky porod ale nebola rezana ale mam po nom problemy plus prve dieta, oni obaja vobec skusenosti nemali ani ako babatko drzat. Spanok bol tiez problem. Moja znama bola taka s toho vyburana ze moc nespala a po 7 dnoch uz bola na to na nervy. Takze mama sa o babo aspon zopar hodin postarala ked spala.. Takze nad tym porozmyslaj.
@sfet ..hlavne nic "nenaznacuj" , ale normalne si to vysvetlite, ze si jej zaujem velmi vazis, ale o takuto pomoc nemas zaujem a vysvetli jej ,ze by z toho bolo viac skody , ako osohu. co s tou informaciou uz spravi je na jej osobnej zodpovednosti.
VZDY si SVOJ zivot riad sama ..ak to nechas na inych , VZDY budes tahat za kradsi koniec, co vyusti v tvoju nespokojnost, nespokojnost v tvojej rodine a este vacsie problemy.
drzim palec 🙂
@sfet ja som mala opačný problém. Mamu som volala, ledva prišla na druhý deň po pôrode a ja som bola dosť vystrašená. Chcela som aby ma podporila, pomohla, bála som sa ako budem s bábätkom vôbec narábať. Nakoniec som síce zistila, že to zvládnem, že ona už predsalen nemá také čerstvé skúsenosti ( v pôrodnici nás všetko krásne naučili), ale aj tak keď si na to spomínam, tak mi je z toho smutno. Tiež máme komplikovaný vzťah, takže na tretí deň mi už liezla na nervy ☹ Chápem ťa, že máš z toho obavy a ju zas ako matka chápem, že má obavy o teba a chce ti pomôcť. V pokoji by som sa s ňou porozprávala, že to zatiaľ necháte otvorené (to časové rozpätie), a že keď sa budeš cítiť o.k., v pokoji môže ísť domov. Že predsa ešte budete toľko spolu, aj bábätka si užije. Že nechceš byť zbytočne v strese, že chcete byť s manželom tie prvé dni aj sami a užiť si malé.... Proste tak, ako to cítiš. Príliš neokolkuj, aby sa to zbytočne nevyhrotilo, nedosekali ste sa a budú odchádzať nahnevaní. Urobte kompromis, nech ti navarí zásobu do mrazničky (to je veľká pomoc, jesť musíš po pôrode dobre a ušetríš tak veľa času a energie), alebo si ešte vymysli, ako by ti pomohla. Lebo ona len chce byť užitočná! Ak jej túto potrebu naplníš budete spokojné obe 😉
@sfet ja som to spravila rodicom velmi razne. Hned som oznamila ze sestonedelie je doba kedy sa potrebujem zotavit a drobec tiez, takze v tomto obdobi neprijimame ziadne navstevy. Mame som jasne vysvetlila, ze ako mi ma manzel pomahat a ako sa mame naucit fungovat ako rodina, ked mu ona chce zobrat jeho miesto v domacnosti. Obcas si teda povzdychne, ze ju nechcem, ale prijala to. S manzelom sme predsa v dobrom aj zlom a ked budem na tom zle po cisarskom chcem, aby sa o mna staral manzel a nie moja mama.
Tak ma teraz napadlo.... to, ze byvas tak daleko od rodicov, asi tiez bude dovodom aktivity tvojej mamy, ze? 😉 Poznam pary, co odisli az za hranice....
Ale treba si to vyriesit, nie odchadzat 😉 To ta skor ci neskor dozenie - ako napr. teraz 🙈
Toľko cudzích ľudí k novorodencovi? Nenadarmo v minulostí v šestonedelí bola matka s dieťaťom separovaná od zvyšku rodiny, malému dieťaťu musí vyzrieť imunita a aj inak je veľmi zraniteľné. My sme dieťa ukazovali rodine až po tomto čase, aj to na pár minút, a nieže návšteva na niekoľko dní, či týždňov, nemysliteľné.
Normálne jej to povedz. Ja som rodila ako 40.r.a moja sa tiež veľmi chystala pomáhať, tak som jej povedala, že budeme na drobca dvaja dospelý a že ozaj netreba ďalšieho...že kojiť budem ja a prebaliť ho teda ozaj zvládnem aj sama. Tiež sa jej to veľmi nepáčilo, ale prežila to v pohodke. Jej povedz, že si jej pomoc a ochotu veľmi vážiš a ak budeš potrebovať jej pomoc, určite ju o ňu poprosíš.
Pozri naozaj to zvaz..zaciatky su najkrajsie aj najtachsie a o vas ty muz a babatko..on si to tiez nepraje...teraz musi aj on ukazat a dokazat ze ti bude pomahat...lebo nexem byt hnusna no o rok tu bude prispevok rozvadzam sa lebo mama sa do vsetkeho stara...nebodaj ..muz mi s nicim nepomaha...
@sfet po cisárskom je to v pohode, najhoršie je iba postaviť sa rýchlo z ľahu do stoja,ale inak ostatné veci sa zvládajú v pohode. Manžel určite bude mať tiež nejaký tt.volno. Ja by som sa s mamou dohodla,že po manželovej dovolenke,aby prišli,no a dovtedy zistíš,či ju potrebuješ. Ja som nikoho nemala,no po cisárskom mi dobre padlo,že mi aspoň manžel každý deň pripravil na začiatku obed na druhý deň. To bola veľká pomoc,lebo noci som mala s malou ťažké. Myslím,že keby Ti mamka prišla pomôcť,tak by ti vážne pomohla. A vie,prečo ti tu pomoc ponúka,tiež si tým prešla. Ale nenechaj ju rozhodovať,kde kto bude spať. Určite jej to urči ty 😉
@sfet ako Ťá čítam tým viac mám pocit, že treba máme už rázne povedať, že už budeš mama a sú veci o ktorých rozhodneš ty.Lebo taká uzkostliva babka, ktorá lamentuje nad teplom v byte Ti po pôrode a nevyspati na nálade nepridá.Toto nebude mať konca časom Ti bude vyvolávať ako spal, ako príkrmy a čo a ako máš robiť.Treba jej dať hranice.Mas ideálny čas budeš mamou.Jasne, že prídu k Vám na dlhšie, ale nechcela by som hneď po pôrode a 3 t sú veľa.
Aj moja mama mala v pláne sa k nám nasťahovať po mojom príchode z pôrodnice. Slušne som jej povedala, že to chcem skúsiť sama a keď to nebudem zvládať, tak potom príde. Našťastie nebolo treba 🙂.
Bože, to čo za scenáre tu vypisujete niektoré 😂.... Ja som prišla z pôrodnice, vylestila za 4 hodiny celý byt, zariadila návštevy lekarky atď, nečakala má tu ani mama ani slúžka, zvládla som všetko od nákupu až po návštevy lekárov s malou, ani otec nemusel týždeň pri mne sedieť a za ručičku má drzat. A tu, niektoré sa tvária, ako keby zomrieť išla. Sestra po príchode z pôrodnice ani nevedela, že išla cisárskym, dávala si pozor, všetko pomaly a v kľude a tiež nepotrebovala niekoho, kto robí nervy. Ja som síce sekciou nešla,, ale tiež som skončila na operacke 2x a žiadne problémy z toho neboli. Veď z pôrodnice ju v zlom stave nepustia a tento rok v roosveltke po sekcii sestra ležala niečo cez týždeň. Pre dieťa je hlavne kľud doma podstatný a nie či je navarené každý deň 5x alebo či bude schopná hneď riadiť v turbo rychlosti. Neznesiem s partnerom panovacnu matku, nebudem ju hádam kvôli tomu pri sebe držať a ešte to zhoršovať, čo by mi pomohla? Nejde dojčiť, bude mudrovat, nepomôže. Kúpim umelé mlieko ak nepomôže poradiť sa s pediatrom alebo laktacnou a vybavene. Treba navariť na viac dní, pomôže manžel s mamina s babou budú celý deň v posteli 😂 Max prebaliť, nakŕmiť, nahádzať do práčky.. všetko sa dá vyriešiť s kľudom. Mesiac sa to v pohode dá zvládnuť.
@sfet podľa mňa to zvládnes, mame povedz, že na návštevu nech prídu do pôrodnice, ako sa patrí a k vám nemusí, ak sa budeš cítiť dobre, ty to doma zvládneš... Čo si chces vymýšľať? Čo by chcela u vás 3 týždne robiť. Ja mám mamu vegetacku a takú dobu by som ju doma nezvladla mať 😂Veď ty maš rodinu a v prvom rade budeš potrebovať kľud a čas, aby ste si doma urobili svoj systém, na ktorom vám bude vyhovárať fungovať. Ak by to bolo veľmi zle zavoláš ju. Musí to pochopiť... A čo by mňa robil po pôrode môj otec, tak to už fakt neviem 😂 slušne prišiel odfotil si vnučku, pomojksl, poslzil, za hodinu išiel oznámiť noviny do svets

Poved mame, ze ked prides s porodnice chcete byt s manzelo sami. Nechces sa predsa stresovat. Sama si spravis system co ako. Niknta nebude stresovat. Ked mama chce tak nech Vas pride pozriet,ale byt u Vas tri tyzdne to by som nechcela. Moj nazor