icon

Príchod z pôrodnice - moja mama sa k nám chce nasťahovať na 3 týždne!

sfet
30. dec 2018

Ahojte, tak o dva mesiace mám pôrod a prinesieme si domov vytúžené dieťatko. A moja mama si robí plány ako bude u nás 3 týždne možno viac bývať. Prídu aj s
otcom, otcovi bude stačiť tak 4 dni, pozrie na vnuka a hotovo, ale mama mi ja chápem že chce pomôcť, ale manžel nesúhlasí a ja tiež veľmi nie. Je taká dosť rozkazovacna a manžel dominantný, to bude hrôza a do toho dieťa a ja. Keď bola u nás, tak sa jej nepacilo takmer nič. Vadilo jej kde perieme aj ako perieme, kde máme kôš, jednoducho blbosti ale aj tak. Ide o to, že mi hrozí cisársky rez a ona z toho robí horor, že budem uvoľnená, rozrezala a budem ju potrebovať a už diktuje ešte dieťa na svete ani nie je, že ako budeme variť a že kde bude kto späť a manžel pení lebo hovorí, že si bral len mňa a nie svokru.hovori, že týždeň a dosť. Tiež by som radšej bola iba so synom a manželom bez jej asistencie lebo jej rady minlezu na nervy. Ako to jemne naznačiť? Už som skúšala a bolo mi povedané, že budem rozrezala a budem ju potrebovať a nech si toho vážim. Radšej budem makať rozrezala ako neustále počúvať jej rady a tipy z doby ľadovej. Ako to veľmi jemné povedať? Stále si robí plány že 3 týždne ale to nás rozvedie.

pieksamaki
7. jan 2019

@sfet
Ono...aj tu platí zlatá stredná cesta....najlepšie s úctou vysvetliť ako sa cítiš...a teda uvedomiť si že ak zvládať nebudeš vedieť...že vieš požiadať o pomoc a vážis si jej....oni tie mamy to nemyslia zle...že nám chceju pomáhať...vychádza to aj z povahy ženy ako takej,ze sme starostlive..ale máloktorá matka,hlavne tá staršia generácia vie posúdiť kedy sa nevnucovat...alebo nestarat na úkor hádok..napätia
Ak je tvoja mama ako tak uvedomelá...verím že to pochopí...ale treba možno myslieť aj na to...že niekedy sa veci vykrystalizuju úplne inak a možno nebudete stíhať ani vy alebo také kolíky bábätiek ...lebo skúsenosť je skúsenosť....a budete radi že príde....proste ja hovorím zlatá stredná cesta...ceniť si do tej miery aby to neprerastlo cez hlavu....

yoxinka
7. jan 2019

@sfet
Nechcem ti brať ilúzie, ale v pôrodnici sa nenaučíš nič a knižky čítať je fajn, ale moja skúsenosť je taká, že mňa len vystresovalo tie informácie tam, lebo moje deti sa podľa žiadnych knižiek nesprávali a mala som z toho brutálne nervy. Ale jedno viem na 100%. Mať v tomto chaose s prvým dieťaťom a sama v sebe po pôrode tento štýl matky, to ti určite nepomôže!!! Z Tvojich príspevkov sa mi zdá, že máš super manžela a myslím, že vy dvaja to všetko v pohode a keď nie v úplnej, tak zrošku stresu k tomu patrí, to je OK, zvládnete!!! Pokiaľ ide o jedlo, mne pri prvom kamoška došla navariť pri druhom sme staršieho dali babke a muž chodil každý obed pre menu do reštiky, mali sme aj na večeru. A s výchovou žiadnu pomoc nepotrebuješ!

iskrickaa
7. jan 2019

@misinka0611 hej, hej, videla som tvoj prispevok. Chore. A najlepsie ked potme po schodoch s nim behala. To som sa ja bala s nim chodit po schodoch. Sak uz mala vtedy po sedemdesiatke. A este ocko to zaklincoval tym, ze ked spadne, tak maly spadne na nu a na makke... som mala nervy v pr....

lacibo
7. jan 2019

@nelinka2009 súhlasím s tým že autorka by si mala jasne vyjadriť svoj názor a spraviť si tak, ako s mužom chcú, ale pozvať mamu po 3 mes. na kávu.to je silná káva😒, nie? veď mňa byv yslovene zabolelo, ak by starí rodičia nemali záuje sa čo najskôr na moje dieťa prísť pozrieť.. ale píšm pozrieť, v rámci slušnosti..a zachovania autonómnosti mladých rodičov..

nelinka2009
7. jan 2019

@lacibo no mna by to teda nebolelo a to ako sa citia oni by ma v takej situacii ani nezaujimalo

katrin21
7. jan 2019

@nelinka2009 to myslis vazne?? Ja keby si 3 mesiace nevidim vnuca tak by mi srdcw puklo.. ty si jaka chladna a sebecka

lacibo
7. jan 2019

@nelinka2009 tak to už každý má iné vzťahy v rodine, ja píšem len za seba..moji rodičia ma boli vždycky navštíviť už v pôrodnici a potom doma týždeň po pôrode..a keď som chcela..tak mamina došla aj na tri dni a pomohla mi...ale ja som to privítala..keď len uvarila a zabezpečovala staršie deti, už to bolo super..ja som sa mohla plne venovať bábätku a veselo kojiť..😉

kengurica
7. jan 2019

Povedz jej presne toto: "Mami, ak si si istá, že si pri mojej výchove nezlyhala, tak vieš, že to zvládnem sama. A ak si myslíš, že si zlyhala, tak.....v podstate mi nemáš čo radiť" . Ver tomu, že to zvládneš, ja som mala cisársky 2x , a zbadala som starostlivosť o deti bez pomoci ( teda s manželom). Prvé týždne k sebe práveže nepustíte nikoho. Pri všetkej úcte k mamke, VY traja (ty, bábo a manžel) sa stanete rodinou, bude to to vaše najintímnejšie puto, a ak to niekto zvonka naruší, ovplyvní to vás všetkých a budeš to ľútovat neskôr. Povedz jej, že ak to prestaneš zvládať, sama ju zavoláš, ale to zistíš až keď sa tak stane.

nelinka2009
7. jan 2019

@katrin21 chladna a sebecka? pocas sestonedelia, ked si len zvykame na to, ze sa kojime... a neviem kedy sme si potykali, ale nuz teda... a ty si aka sebecka... ked nenechas matku aby sa szila s vlastnym dietatom s muzom, ktoreho miluje ( ktory je mimochodom tvoj syn) len preto, ze TY chces vidiet svoje vnuca... tomu dietatu je suma fuk ci ho babka videla prvy krat hned pri porode, alebo o tri mesiace..

nelinka2009
7. jan 2019

@lacibo ale vlastna mama, ktora pride pomoct je ine... pred ktorou sa nehambim v podprsenke pretecenej od mlieka, s vlozkou medzi nohami...

nelinka2009
7. jan 2019

@kengurica 👏👏👏👏👏👏

nelinka2009
7. jan 2019

@katrin21 teda aby si to chapala cele v ponimani, ze ak sa natka, alebo svojra sprava tak ako je popisane v uvode...

lacibo
7. jan 2019

@nelinka2009 ale veď tu ide o vlastnú mamu autorky, či nie?..

lacibo
7. jan 2019

@lacibo ja len že medzi dvojhodinovou návštevou (prísť pozrieť bábo) a medzi trojtýždňovým pobytom je predsa len veľa veľa rôznych možností a priestoru, ako sa to dá zvládnuť kompromisom, aby boli všetci spokojní..netreba byť hneď extrémista..že len tak alebo tak..😉

nelinka2009
7. jan 2019

@lacibo no ano, ale jej mama sa sprava ako moja svokra 😆😅😂jednoducho treba respektovat sukromie rodicky, dietatka a tiez tatina... pokial to nema byt zelana pomoc, ktoru si vyslovene rodicka vyziada, tak sa ma rodina zdrzat a cakat na pozvanie. Bez urazenia a ohrnania nosa a pre mna nech sa nuti na pomoc aj sam Papez!!! Ak potrebujem pomoc, tak si poziadam na to mam rodinu a priatelov, tak ako aj oni vedia, ze mozu hockedy poziadat o pomoc mna!!!

nelinka2009
7. jan 2019

@lacibo extremista? ked u seba nenecham pomahat mamu, ked pomoc nechcem? a ked od nej nechcem pomoct, tak urcite min 3 mesiace po porode blnemam doma chut obskakovat este aj navstevu.

katrin21
7. jan 2019

@nelinka2009 hovorím vo všeobecnosti. Nemusím sa dovaliť k dcére , alebo neveste na týždeň dva , Ale určite netreba 6 týždňov na to aby som navštívila svoje vnúča kľudne aj dva dni po príchode z pôrodnice na chvíľu nie sme v socializme Kedy sa čakalo s návštevami dva mesiace ale aj to sa týkalo skôr cudzích a vzdialenej rodiny a nie starých rodičov.

nelinka2009
7. jan 2019

@katrin21 no to je pravda, ze v socializme uz nesmie... teda nieje nutne respektovat nikoho ineho, len toho najpodstatnejsieho a v tomto pripade je to natka s novonarodenym dietatkom... takze pokial jej vyhovuje navsteva dva dni po porode, nech sa paci a pokial jej navsteva vyhovuje o 6 mesiacov, tak je tiez vysledok jasny...

nelinka2009
7. jan 2019

@katrin21 skratka... tu sa nema co kto ponukat na pomoc a ani na navstevu... vsetci maju cakat, kym sa sama mamicka ozve... ci uz pozve na navstevu, alebo poziada o pomoc a ak ju jej matka nieje schopna respektovat ani len v tomto, tak nieje o com... kludne aj o pol roka na dve hodky

katrin21
7. jan 2019

@nelinka2009 ono to odráža skôr vzťah k tomu rodičovi než to čo by ona zvládla alebo nezvládla. a je smutné ak vlastná dcéra nechce vidieť matku. aj keď pritom čo popisuje to úplne chápem, ale ona zas nepíše, že ju nechce vidieť vôbec iba, že ju tam nechce mať tri týždne . A s tým ja súhlasím že to je strašne veľa, nech príde, keďže býva ďaleko , na pár dní a potom čau. Ale nie že zase nech príde o tri mesiace To je proste z extrému do extrému

nelinka2009
7. jan 2019

@katrin21 inak tobl uz len moj osobny nazor: ako dva dni po narodeni na svk nieste ani pustena do porodnice na navstevu a rodicka este bude v nemocnici... dieta uvidite akurat tak cez sklo, a ma to svoje dovody

nelinka2009
7. jan 2019

@katrin21 to je len uhol pohladu... pre mna su 3 mesiace akurat

nelinka2009
7. jan 2019

@katrin21 😆😅inak presne takto sa ucia starsi k respektu a k ucte k mladsim ;) mojej svokre sa to tiez velmi nepacilo, ale nemala inu moznost a odvtedy cuduj sa svete... nas vztah sa tak zlepsil... uz si nevazim len ja ju, ale aj ona mna... to len tak na okraj...

lacibo
7. jan 2019

@nelinka2009 u nás je návštevná miestnosť, kde môžu prísť aj kamarátky, hocikto a bábo si popestovať...my sme sa aj pofotili.. cez sklo mi príde naozaj ako v socializme..

lacibo
7. jan 2019

@nelinka2009 no veď dobre, veď ty sama vieš, ako a kedy máš prijímať návštevy..

simca06022011
7. jan 2019

@nelinka2009 nutné nie je rešpektovať nikoho, máš pravdu, ale potom to tak vyzerá. Ľudia sa práve majú rešpektovať a vážiť si jeden druhého. Čiže tiež si nemyslí že babka má vidieť vnúča po neviem koľkých mesiacoch😂

A teda neviem v ktorej nemocnici, kde som bola činná návštevu alebo osobne 😁, všade išli návštevy dnu kedy sa im chcelo ... Nie som zástancom, že domácnosť bábätka ma byť plná návštev, a ľudí kadejakých, ale aby najbližšia rodina nemohla dobehnúť pozrieť je príliš.. všetko v rámci slušnosti. My so svokrou si vravíme "každý milý hosť, na tri dni je dosť", a keď som mala novorodenca, dobehli na hodinku a bolo. Keď bola trošku väčšia pokocikovali okolo domu. Keď vystrkovali rožky poriadok som narobila, ale pre starých rodičov je vnúča radosť, netreba to kaziť, iba usmerniť a nedať sa zmagorit. Sú babky čo si myslia že vnúča by mali vychovávať ony, lebo mama to určite tak nezvládne a tými sa netreba dať znechutit, iba ich slušne poslať domov.

katrin21
7. jan 2019

@nelinka2009 neviem,kde zijes, ale pokial nie je chripkova epodemia, babatka sa ukazuju usobne na chodbe, alebov tej jedalenskej casti oddelenia... uz asi vsade...
3 mesiace su moc dlha doba a keby moja svokra, alebo mams nemohls vidiet 3mes vnuca, asi by na piclo. My sme mali predcasniatko a mesiac bola v nemocnici, ale aj tak 2t po prichode domov nasi prisli pozriet. Na otocku.. byvaju 110km od nas. Si neviem predstavit, ze by som.ich ukratila o to najchutnejsie najvzacnejsie miminecko...
A respekt ma byt vzajomny. Aj ty mas respektovat rodicov, nie len oni teba. TY SI BOLA KEDYSI V TEJ PERINKE a okolo teba ta zena , od ktorej chces mat 3 mesiace pokoj , skakala... Asi az moc.

nelinka2009
7. jan 2019

@katrin21 ta zena nie, ta ktora okolo mna skakala, cakala kym zavolam, ale NIKDY sa sem sama od seba nepozvala na pomoc a ani na navstevu, to mi robi len svokra 😆😅😂. Moja mama ak chce vidiet vnucata, tak mi zavola a pozve nas k nej, poprip. si vezme malu, ale ta uz ma 9 rokov... To len svokra je podobna mame zakladatelky, ta sa sem sama pozve aj na oslavu narodenin, ktoru ani neplanujeme 😁😆😅😂 ale to je jedno...vreagovala som na situaciu zakladatelky... ak nema chut a nervy, tak nech to narovinu povie a hned nech povie termin, kedy moze mama prist... Tod vsjo.

henka123123
7. jan 2019

@katrin21 v ruzinove len cez sklo..iba 1.den po cisarskom moze prist navsteva na izbu a iba ak suhlasi druha zena co je tiez na tej izbe

katrin21
7. jan 2019

@henka123123 to nechapem... ja som bola za kamoskou na Kramaroch a pohoda. Nemali tam akurat chripkove obdobie??? Aj v tt sa moze a inde, co viem..