Príchod z pôrodnice - moja mama sa k nám chce nasťahovať na 3 týždne!
Ahojte, tak o dva mesiace mám pôrod a prinesieme si domov vytúžené dieťatko. A moja mama si robí plány ako bude u nás 3 týždne možno viac bývať. Prídu aj s
otcom, otcovi bude stačiť tak 4 dni, pozrie na vnuka a hotovo, ale mama mi ja chápem že chce pomôcť, ale manžel nesúhlasí a ja tiež veľmi nie. Je taká dosť rozkazovacna a manžel dominantný, to bude hrôza a do toho dieťa a ja. Keď bola u nás, tak sa jej nepacilo takmer nič. Vadilo jej kde perieme aj ako perieme, kde máme kôš, jednoducho blbosti ale aj tak. Ide o to, že mi hrozí cisársky rez a ona z toho robí horor, že budem uvoľnená, rozrezala a budem ju potrebovať a už diktuje ešte dieťa na svete ani nie je, že ako budeme variť a že kde bude kto späť a manžel pení lebo hovorí, že si bral len mňa a nie svokru.hovori, že týždeň a dosť. Tiež by som radšej bola iba so synom a manželom bez jej asistencie lebo jej rady minlezu na nervy. Ako to jemne naznačiť? Už som skúšala a bolo mi povedané, že budem rozrezala a budem ju potrebovať a nech si toho vážim. Radšej budem makať rozrezala ako neustále počúvať jej rady a tipy z doby ľadovej. Ako to veľmi jemné povedať? Stále si robí plány že 3 týždne ale to nás rozvedie.
@sfet Ja ani nemam problem s rozkazovacou dominantnou mamou ale pri narodeni prveho som si vobec nevedela predstavit pritomnost dalsej osoby okrem mna, muza a synceka. Je to tak intimne obdobie! Tak som to aj formulovala. Teda aj s argumentom mensieho bytu... Moji rodicia boli na navsteve v porodnici a potom po 4 tyzdnoch na jednu noc. Tiez - aspon u nas to tak bolo - cerstvej mamine chcel kazdy splnit prianie, vyjst v ustrety. Odporucam nedaj sa! Ked sa ti babatko narodi, tak budes musiet byt “levica” chraniaca si seba a mladatko casto. Mozes to brat ako trening a nedat sa zvalcovat. Myslim, ze sa to da povedat velmi slusne. Neboj. Proste ze chcete byt sami. Bodka. Ked babo podrastie, tak potom budu viac. Mne sa na tom co pises nepaci, ze aj otca chce doniest. Drzim palce! 🙏❤️
@misinka0611 len aby ti to pravidlo vydrzalo aj po narodeni tvojho prveho vnucata 🙂
@bsp39 Ked si spomeniem co som zažila ja ( aj ked nie s mamou ) je vysoká pravdepodobnosť, že vydrží 🙂 Niesom ten typ co sa bude otáčať chrbtom k matke dietata a nechcieť jej ho dat do rúk, so slovami nedám ti ho len ja ho viem utisit 🙂
ahoj ja to mam s rodicmi podobne, byvaju 300km, a je pravda ze ked uz prejdu tu cestu, tak by bolo hlupe ich na druhy den otocit domov. Obzvlast ked sa na vnucatko tesia a chcu si ho uzit. Ale aj po porodoch ked bola mama u nas, naozaj stacili 3-4 noci pokial este som mala bolesti alebo bolo treba behat po uradoch (lebo toto tiez pomohlo ze ostali doma s dietatkom a ja som s manzelom autom pobehala socialku, UpsVAR a ostatne urady, pripadne lekaren, lekara - ked bolo mi treba skontrolovat sitie po porode lebo sa mi zapalilo), mama navarila, upratala, ja som si viac pospala ak som v noci vstavala k babatku a po tych niekolkych dnoch sme sa pekne rozlucili, mama este navarila tak na 2-3 dni aby som ja nemusela, vydrhla kupelku zachod, povysavala a tak som po ich odchode este mohla relaxovat a venovat sa dietatku. Potom prisli znovu na par dni tak o mesiac-dva a takto chodili ked nam to vsetkym vyhovovalo. Tiez si nemyslim ze by bolo dobre aby tam bola tvoja mama v kuse 3 tyzdne na zaciatku, aj ked urcite to mysli dobre. Musite si vy sami s muzom zvyknut na rezim s dietatkom. Prajem vsetko dobre k porodu, nech to dopadne podla tvojich predstav.
@sfet zákaz podobných dlhodobých návštev a prijímanie ich ,,múdrych,, rád. Ty sama budeš mať čo robiť sama so sebou, nie to ešte s ďalšími členmi v rodine. Hlavne kľud a pokoj, a stáť si za svojim je zlaté pravidlo.
@negymama presne, presne. Látkové plienky nech nepoužívam, nech neumyvam pri prebaľovanie pod tečúcou vodou, lebo ani ona to nerobila, či mu nebude zima, nebude horúco, aby sme si umývali s mužim stále ruky, lebo bude večne iba chorý, ešte ani na svete nie je a už dostávam nevyžiadane rady. Muž mi hovorí, že ja budem matka a ja hádam budem vedieť najlepšie čo robiť a ako robiť. Sú ženy, ktoré vychovali aj 5 deti.
@montemotherone to je dobrý nápad, ďakujem. Ak mi navarí na pár dní dopredu, bude to veľká pomoc, budem sa o to viac venovať malému, popri.pomoc s prácami doma, len muž má rád svoj stereotyp a hovorí, že po príchode z práce má chuť len na mňa a po pôrode na dieťa. Na nikoho iného.
@makeka hlavne, že keď jej niečo naznačim u nich doma, že ja by som to tak nemala tak už má, že doma nech si robim čo chcem, ale ona je pani domu, iná rozhoduje. Bola u nás na svadbe a hneď, že tam je bordel, tam chýba toto, to je také a hentake a ten robí to a ten zase toto, všetko okomentuje, ona stále hovorí, že my s mužom.nech si robíme ako chceme, ale o malého musí byť prvotriedne postarané. A čo som retardovaná, už to musím takto povedať, že nezvládnem starostlivosť o dieťa, že si ako vážne neporadim.
@kvojtanikova takto je to vymyslené asi najlepšie a chcem to takto aj u nás zaviesť. Po pôrode prísť tak až po 2 alebo 3 týždňoch a byt tak týždeň u nás, keďže tá diaľka a potom každé dva mesiace stačí.
@sfet hlavne si to nastav ty ako chceš a on a kľudne nech sa zduje, prežije to 😁
Lebo ty to s nou vevydrzis v jednom byte, budeš mat pocit ze ti kradne dieťa a budeš len na nervy a jedine co dieťa ozaj potrebuje je v pohode mama a okrem toho po cisára ku nie si imobilný a dieťa je úplná paráda, nakŕmiť pre alias trosku pomojkas a spi, viac menej spi stále a keď ho budeš mat u seba na posteli na gauči tak co ti ma pomahat?
Nech si yobere chlap dovolenku alebo ocerku na teba a bude doma s vami, navarí a upratovať? Co, ved nenarobis bordel a dieťa nema zit v sterilite...
Hlavne nájdi odvahu na to sa jej postaviť, toto nieje o dieťati ale o tebe. Musíš bojovať za seba a mama to prežije nech je aká chce ľúbiť ta bude vždy aj keď sa na chvíľku zduje, neboj
@sfet tak to super 🙂 pri mne nebol ani pri prvom ani pri druhom, ale pomohol v domacnosti navaril atd a to som sa este ucila na statnice popri vsetkom tak si vies predstavit, ale to mi prisla na 5 dni pred nimi sestra trosku pomoc, lebo zo statnic som mala trosku stres, tak pomohlo 🙂 vtedy mal maly dva mesiace ked prisla, pokocikovala a tak..
@sfet uf, toto čo píšeš o mame, už zaváňa naozaj manipuláciou a čím skôr by si jej mala dať jasne najavo, že si dospelá. Inak to budeš mať na celý život a bohužiaľ bude ťa to ovplyvňovať aj v iných sférach. Presne takto ako píšeš, spýtaj sa jej: ty si o mne myslíš, že som retardovaná a neviem sa postarať o svoje dieťa?!
@sfet Budes na nervy. Na prvé dni života s babatkom budes spomínať na to, ako tvoja mama pozerala na to, ako kojis, ci dostatočne dlho, ci v dobrej polohe a ako ta posielala si nonstop umývať ruky lebo si práve držala v ruke hrncek kt. pred tebou držal tvoj muž.
K dietatu mas vstávať ty. Ak nemôžeš, tak tvoj partner, to jest jeho rodičia. Ja som po cisarskom nebola, no bola som po ťažkom pôrode, mala som aj zdravotne problémy a v pôrodnici mi nikto nepomahal. Doma mi pomáhal uz partner, aj do sprchy zo sprchy a zvládli sme to. Takto na to obdobie spominam v dobrom. Po narodení dietata sa v tebe budú strašne burit hormóny, endorfíny. Ak uz teraz si na nervy potom budes este viac. Treba povedať ďakujem ale chceme to zvládnuť sami, tešíme sa na toto obdobie nas troch. Skús o tom hovoriť ako sa velmi tešíš ked s manzelom a nepochybuj o sebe 🙂
@sfet Ja som maleho vtedy zacala v noci prebalovat pocas toho, ako spal, len aby nezaplakal a ona nam nevtrhla do izby. Akoze to vraj preto ho chcela brat, aby sme sa vyspali, ibaze ja som mesiac po porode bola kvoli hormonom velmi citliva a reagovala som ako levica, ked mi niekto chcel zobrat dieta . A maly chcel byt noci jasne, ze so mnou. Raz mi.ho zobrala, ked velmi plakal od hladu, som chlapa budila v noci s placom, zeby ponho isiel. Tak ho doniesol, ze mu ho nechcela dat! Maly reval o dusu bez prestania. Nedal sa jej utisit, neviem, co s tym planovala urobit. Dokedy.by ho nechala revat? Ale matke ho nechcela dat. Nakojil sa a zaspal... ja som potrebovala ked tak akurat varene jedlo, so starostlivostou o dieta nebol problem napriek tomu, ze bol velky nespavec. Potom prisli, ked mal dva roky, akurat mal kasel. Pokasliaval v noci, ale zo spanku, tak som ho nechcela budit. Naraz sa rozleteli dvere, svetlo jak za bieleho dna, mamka doniesla kvapky proti kaslu. Maly sa na fleku prebral a hned rev. Ja by som sa nikdy k neveste a synovi nenastahovala na mesiac. Maximalne na par dni. My sme sice daleko, ale aj tak...
@sfet ja mam 4 deti a s kazdym dalsim som tu starostlivost brala viac a viac sportovo. a ani pri prvej som nehysacila. tiez som umyvala ritu pod tecucou vodou v umyvadle. Mne aj moja pediatricka potvrdila , ze najviac chore a s alergiami ma deti co su prilis hyckane, prehrievane, vsetko okolie dezinfikovane.
@yoxinka Fúha. Tak ten už musel byt fakt na prášky 😒
@iskrickaa Ja som uz vyššie písala tiež takéto nieco. Ale jednalo sa o chlapovu mamu. Strašne u nej plakal mohol mat 3m. ? Ja som si ho chcela zobrat a ona sa mi s nim chrbtom otáčala a nechcela mi ho dat. Az chlap pribehol a az vtedy by ho dala. Maly sa az triasol. Raz ked som ho mala mi povedala daj mi ho len ja ho dokážem utíšiť.
@sfet podla mna po cisaraku ked budes co najviac vstavat k malemu tym skor sa das ty dokopy..ja som sice nemala cisarak ale porod vakuom roztrihnuta som bola radsej ani nechcem vedet kde plus som mala aj ine horsie problemy..a v pohode som to zvladla .nikdy by som nedovolila aby mi maleho niekto zobral v noci a tak.ja som dokonca prve nasvtevy prijala az po 2 tyzdnoch..mama ho dosla pozriet ale na hodinku popestovat a koniec
@yoxinka lebo včera môj muž povedal, že keby bola u nás mesiac, tak zaručene sa pohádajú a to by bol veľmi nerád. Takže pre dobro všetkých bude ten týždeň bohato stačiť. Lebo ona chce prísť sem pomáhať mi vychovávať dieťa, ja som si veľa veci naštudovala z knih a internetu + nás naučíš ešte niečo v pôrodnici a nejaká veľká veda to byť nemôže
Oponuje tým, že ja nemám s deťmi skúsenosti, lebo som bola v rodine vždy najmladšia, takže nemám odkiaľ, ale to ešte automaticky neznamená, že to nezvládnem. Z toho cisárskeho rezu robí takú tragédiu, že mám dojem, že minimálne pol roka z postele ani nevstanem. Že je to operácia, po nej budem dva mesiace úplne mimo, jasne takéto reči žena pár týždňov pred pôrodom potrebuje počúvať.
mali byt mama s novorodencom sami, na vytvorenie vlastného režimu. Pomoc tvojho muža bude určite stačiť, ja som nemala ani muža a v pohode som zvládla.
Ja som šla rodiť prirodzene no skončilo to cisárskym. V nemocnici som sa vďaka neustále chrapajucej spolubyvajucej nevyspala. Keď sme prišli domov, doslova som padala dolu hubou a bola som rada ze mi mama prišla pomôcť. Vopred sme sa dohodli ze na týždeň, pomáhala iba co sa týkalo domácnosti (varila, prala, upratovala). Ja som stále iba spala, rovnako ako malý, zobudila som sa iba keď sme šli jest 😉 treba jej vopred povedať ze ak budeš chcieť počuť rady tak sa spýtas sama.

Jeeeejda, toto by u mna nikdy nepreslo, ani u mojho muza...mohla by si povedat co chce, isto by k nam nesla byvat aniI na, tri dni, nieto tyzdne..ja som dokonca tyzden po prichode domov nepovolila ziadne navstevy, az potom pomaly...