Prísna výchova
Vychovávate svoje deti prísnejšie? Alebo im dovolíte všetko, čo im vidíte na očiach?
Mne niekedy povedia, že na malú som prísnejšia. Lebo napr. čo sa týka jedenia a spania nepopustím - jeme v stoličke, žiadne pobehovanie s lyžičkou po dome. Večer ju okúpem, prezlečiem, uložím do postieľky a spinkáme. A ona pritom nie je pokojné dieťa, strašne vymýšľa, energie má za troch, rada sa blázni ako každé dieťa v jej veku 🙂 Len chcem, aby mala pevne stanovené pravidlá a vedela čo si môže dovoliť.
Je to tak aj u vás, alebo požadujem priveľa? 😕
@mamavera tak napríkald u mna je hranica to že sa jedlo konzumuje nie z hrnca ale z taniera . 🙂a je fajn ak sa konzumuje s príborom .
Hranica je to že do deviatej večer starší musia byt naučení, ale ako s i rozvrhnu čas na učenie po príchode zo školy nechávam na nich, ked ni esu naučení a dostanu zlu známky prichádza trest, lebo prekročili hranicu .
Takto to ja vnímam a, stanovím hranicu a zodpovednost nechávam na nich , teda neurčujem kedy a ako s amaju učit - to už vnímam ja ako pravidlo.
Ja ked mám teraz komínyv skriniach tak ma to normálne irituje, idem a normálne to poštuchám ab yto nebolo také rovné . 😀
@mamavera lenze podla mna je rozdiel medzi polrocnym,resp. rocnym a trojrocnym dietatom... neviem, ako by si takemu babatku nieco vysvetlovala, pripadne ako by si ho motivovala... ja som dceru dlho nahanala a krmila vseliakymi sposobmi, teraz sa nad tym uz len usmievam, ale vtedy mi to nebolo jedno... samozrejme, ze mi nezjedla vacsiu porciu, to u nej nehrozi doteraz, ale zjedla aspon nieco...vtedy som to ratala na lyzicky...lebo ked som skusala metodu, ze nechces, nedostanes, tak ona bola velmi vytrvala, pockala si aj cely den, kym nedostala mlieko a zacala sa mi budit v noci, pretoze jej to jedlo chybalo... pricom ona v noci nejedavala uz velmi dlho... tak ja som radsej zvolila metodu krmenia nahanackou, ako absolutne obratenie rezimu a krmenie vylucne mliekom (lebo v noci by som jej prikrm nedala) do momentu, kym dieta dostane rozum... casom dozrela, teraz uz pochopi, ked jej poviem, nech nevymysla a pekne papa a ja som spokojna 🙂
@mia258 ja mam dve deti..som aj prisna-no snazim sa byt aj kamaratkou 😉 Mame stanovene urcite pravidla...a snazime sa ich aj dodrziavat-nie vzdy to ide..no snazime sa o to 😅
Len by som chcela ukazat ako priklad jednu osobu z mojho okolia...je to moj manzel 🙂 Su traja surodenci-vyrastali v harmonickej rodine-no mali stanovene prisne pravidla...Teraz netvrdim,ze boli nejako stale v pozore..to nie,no museli stale pocuvnut,ked sa to od nich ziadalo....nemohli si nikdy povedat svoj nazor-prediskutovat to...to u nich neslo 😒 Jednoducho,ked mama povedala tak-tak bolo tak ako to povedala...ziadne preco,lebo...Rodic je rodic a basta!
Teraz su samozrejme vsetci dospelí,maju rodiny....no ani teraz nemozu si povedat svoj nazor-na nic...Respektive aj ked ho povedia-je to povedane takym zvlastnym podtlakom...ani to neviem popisat..a samozrejme svokra hned spusti svoje a zrazu je kazdy ticho a je po pravde ci o dohadovani sa na niecom-proste pravdu ma vzdy len a len rodic-cize plati to stale...a aj bude,kym budu zit 😖 😒
Mne to pride zvlastne-ja ked mam potrebu nieco prediskutovat s mojimi rodicmi-samozrejme nie vzdy mame rovnake názory...no ja si poviem co ja chcem-nasi tiez a je to vybavene 🙂
No co sa tyka manzelovej rodiny-oni nemaju len taky klasicky respekt pred svojimi rodicmi-oni sa ich boja... ☹
@evka4 prepáč, nevšimla som si vek tvojho drobca, písala som o deťoch v škôlke, ktorým sa to už vysvetliť dá. Každé má právo niektoré jedlá neznášať, aj my sme také, ale zase aby jedli len to, čo im chutí, ako som tu v niektorom príspevku čítala - no to by polovica jedla hranolky a druhá čokoládu...
@maminuska mne išlo skôr o pravidlá typu - nikomu neubližuj
@anjelicek26 tak isto fungujeme aj my.
Jedine co z trestov vynechavam je ist von. Zakaz ist von, to by som v konecnom dosledku potrestala len seba samu....
@mia258 ahoj.ja som bola za vychovu tak povediac kamaratsku ,došlo to tak daleko ,že ma moja dcera berie ako kamaratku ,nie ako mamu.pisala som tu na mk.azienky mi velmi pomohli.snažim sa vybudovať rešpekt ale neviem či sa mi to v jej 7mich rokoch podarí.vsetko som prispôsobovala jej .jedlo sa po celom byte nemala žiadne povinnosti,ateraz ked je prváčka sa to na nu kopí.musí niečo robiť čo doteraz nemusela aje to strašné.keby som mohla vrátiť čas ☹ no myslim ,že ešte nieje neskoro snažím sa zachrániť čo sa dá.prísnejšie pravidlá na začiatku by z mojho dieťata vychovali určite lepšieho človeka
Nic by sa nemalo prehanat, ale je urcite lepsie, ze to chces zmenit teraz, lebo napr v puberte by sa ti to mohlo fakt nepekne vypomstit ☹ A teraz je aj prvacka, musi si zvykat na uplne novy rezim, prostredie a ludi. Ale v skole sa nauci respektu a zodpovednosti, tam to za nu nikto neurobi.
@ematko29 nik nemôže tvrdiť stopercentne že pri prísnych pravidlách bola tvoja dcérka lepší človek, ale s určitosťou môžem povedať, že by si bola spokojnejšia aj ty (veď kde boli doteraz tvoje potreby? aj tie by malo dieťa rešpektovať). veľmi ti držím palce, aby sa ti to podarilo - v siedmych rokoch sa dá ešte toho veľa napraviť, aspoň ja si to myslím.
@mia258 rešpektu a zodpovednosti sa má dieťa naučiť v prvom rade doma - to je môj názor. škola je síce výchovno-vzdelávacia inštitúcia, ale nesupluje rodinu.
@mia258 necitala som to cele ale k tym dvom bodom co nechces aby ti mala robila tak si pockaj tak rocik, dva a dockas sa....v obdobi vzdoru sa niektore deti hadzu o zem kdekolvek a kedykolvek bez ohladu na vychovu ..a mozes sa aj rozkrajat, hresit, vysvetlovat, ignorovat pri najblizsej prilezitosti sa ti znova hodi o zem 🙂 a s jedlom takisto...ja som vzdy neznasala priebercive deti a urcite by som nevarila druhy obed len preto ze slecinka si zmysli...ale uz aj k tomu prislo...ja ze ju necham vyhladoviet..nechce obed ponuknem na olovrant, nechce olovrant bude na veceru..nechce veceru potom nervozna hladna uvrieskana tak som to vzdala ja
Ale to je len obdobie vydoru, prejde, tiez suhlasim s tebou ze deti musia mat nejake pravidla ..ako zbytky a omrvinky od jedla po celom byte urcite nie....je sa LEN za stolom..alebo take ze este o 11 vecer nahanat hyperaktivne sidlo po byte nehrozi...to si sami sebe rodicia robia zle s takymito detmi potom maju xxx starosti navyse
@mia258 , deti sa narodia do sveta, ktorému nerozumejú a je pre nich strááášne veľký, chaotický...preto všetky deti bez rozdielu milujú pravidlá a rituály...svet im s nimi pripadá zrozumiteľnejší a jednoduchší
... takže pravidlá nie sú prísnosť...a potom je dôležité "dávkovanie"...čosi z pravidiel, čosi z lásky, čosi z voľnosti a objavovania, čosi z náručia a istoty v nej 😵
@lujza123 jasné, ja viem. Ja si už teraz študujem o období vzdoru, nech som aspoň teoretický pripravená, lebo nikdy neviem, kedy to môže prísť. Či o dva roky, o mesiac alebo už zajtra.
Zatiaľ papáme dobre, samozrejme že nezje úplne VŠETKO. Napr mäso úplne odmieta, stále má obdobie keď má niečo najradšej. Raz sa ide potrhať za jogurtom, raz za jablkom, zeleninou, syrom, atď.
@adriana7 snažím sa dávať zo všetkého, aj keď to objektívne posúdiť nedokážem 😅
Baby, no my mame v podstate len jeden problem, na ktory netusim ako - a to je jedenie 🙂 Tiez som mala krasne predstavy jedenia len za stolom a spolu. Ale u nas je to proste nemozne. Moja dcerka je velmi slaby jedak - ako tu mnohe maminy pisali - vekom sa to zlepsuje sice. ALE - ked bola malinka, tak do toho roka - nezaberalo naozaj nic, len pozeranie televizora (ziadne rozpravanie, hracky, presviedcanie, motivovanie... proste nic). Jedla mi len pri Spievankove alebo pri Bambulke. To vydrzala v stolicke, pretoze nevedela chodit. Casom vsak zistila, ze v tej stolicke sa da vyskakovat, tak mi z nej "utekala" - naucila sa vyvliect z pasov. Ak som chcela, aby zjedla aspon 5 lyziciek, musela som zapnut TV - mohla pri nej jest za stolom aj cela skolka, ju to nezaujimalo a nemotivovalo. Doteraz nema zaujem o nove jedla, o ochutnavanie, spolocne jedenie ju nemotivuje k tomu, aby jedla... Je schopna nejest aj cely den, ked "nema naladu" na jedlo. Jedlo povazuje za startu casu asi. Jedine, co sa snazim v tomto dodrziavat je, aby pri jedle nebehala. Naucila sa jest uz za stolom, ale tiez ju niekedy proste neudrzim, odide po par sustach - proste trha sa prec - nasilu ju tam drzat sa neda. Niekedy sa po par minutach vrati a zase nieco zje. Niekedy nie... Takze ak chcem, aby sa najedla, aspon tie svoje mini - davky, tak musi prist na pomoc Spievanka alebo Bambulka. Jedine obed je za jedalenskym stolom, ale to asi len preto, ze ma obdobie "ja sama" a s polievkovou lyzicou sa to za behu neda... A nepomaha ani vysvetlovanie a priklad, ze ani my ostatni nebehame, ked jeme.
Niekedy sa zamyslam nad tym, ze ci z toho vyrastie, ale na druhu stranu si potom poviem, ze na tom, ci sa v 2 rokoch naje za stolom alebo na gauci (na podiv mame bledy gauc a poznaceny nie je 😀 ) svet nestoji. Ze proste pride cas, ked pochopi, ze sa je za stolom a neodbieha sa (tak ako pochopila, ze jedlo, ktore uz nechcem, netreba hadzat na zem - to sme tiez mali pol roka hlavu v smutku a z nicoho nic prestala sama). Ze tie hranice su vlastne o niecom inom ako o tom, kde jeme.
Terezka je nastastie v inych veciach velmi bystra a da s snou dohodhnut napriek tomu, ze nema ani 2 roky. Ked chce nieco, co nemoze (z bezpecnostnych dovodov) alebo ak chce ist niekam, kde sa v danej chvili naozaj neda kvoli casu - staci najst nejaku alternativu a necha sa presvedcit uplne v klude 🙂
@katrinka8 aj nasa je zly jedak (prvy prikrm co mi nevyplula mala ako 13mesacna, takze naozaj je uplne biedy jedak) skusili sme jest aj pri telke aj stole, u nas teda nebol rozdiel, tak sme zaviedli iba pri stole, vekom sa to postupne zlepsuje, sama uz hovori podme jest ako velka rodina, a mam pocit ze jej aj viacej chuti ked vidi ako ostatni jeme, chce to ale len anjelsku trpezlivost, u nas aj dost zabral mladsi surodenec, lebo najprv to bolo ze ona mu ukaze ako sa papa a teraz "sutazia" comu ja sice nefandim ale zatial moje argumenty nechapu 😅
@kralicica - chapem, ako to myslis. Skusali sme. Ale skoncilo to tak, ze mi nejedla takmer do vecera, pretoze moje dieta si jedlo proste nvypyta - ona aj malo pije aj malo je. Akoby jej to jedlo vobec nechybalo. Ja ju tiez nenahanam, to uz mi pride az prilis, ale napr. ranajky jej dovolim na gauci pri Spievanke - aj odtial mi chce ujst, ale zakazdym ju vratim spat. Behat jej nedovolim, ale viem, ze pri tej Spievanke mi zje aspon 2/3 zo stvrtky rozka (ano, dobre vidis, moja takmer 23-mesacna dcerka nezje ani stvrt rozka na ranajky) - za stolom by mi zjedla mozno 5 mysacich hryzov a bola by schopna na tom prezit do obeda ☹ A nie je to jedlom - ze jej to nechuti alebo co. U mna uz nejde v tomto o pravidla, ale o to, ze sme mali problemy so zelezom a o to, ze ked ju nejakym sposobom "neoblbneme", tak nedostanem do nej aspon to minimum jedla - okrem obeda teda, lebo ten obvykle zje aj normalne za stolom.
@babulina - to mate super, ze u Vas zabera aspon to videnie ostanych clenov. U nas, bohuzial, nie ☹ Ona kuka, ako ostatni jeme, a ona sa zbiera prec ☹ Najma, co sa tyka ranajok, desiaty, olovrantu. Obed a veceru obvykle zje. Obed viac - menej normalne za stolom (niekedy zje len 5 lyziciek a dost), veceru vsak lepsie ako tie ostatne jedla. Ale najviac ma mrzia tie ranajky, lebo si myslim, ze su dolezite, a dcerka ich bojkotuje. A ked Vam poviem, ze este pred 3 tyzdnami som jej musela mixovat aj ovocie na desiatu, lebo inak mi zjedla asi tak mesiacik jablka a dost... Zmixovane zjedla cely banan s jablkom. Rezignovala som - hrozno zje, ale napr. jablko stale len 1 mesiacik, z banana 4 cm... A preto som na vazkach - vitaminy potrebuje, ale co, ked ich takto nezje? A to sme do vyse roka mixovali aj obed, lebo kusky plula - nepomohlo zobrat a nedat jest. Nejedla aj do vecera. Vyrastla z toho, ale absolvovali sme kvoli tomu aj odbery krvi kvoli krvnemu obrazu, takze preto som radsej, ked je a modlim sa, aby z toho vyrastla.
@katrinka8 nasa ninka vo svojich 4rokoch nikdy okrem jablka, bananu, hrusky a hrozna nemala ziadne ine ovocie v puse, bola vedena na gastre kvoli neprospievaniu ale sama gastro dr povedala jest za nu nemozete iba sa zmierit ze tak malo zje, krvne testy ma v poriadku az na obcasne vykyvy zeleza, cim menej riesim tym je to lepsie
samozrejme treba vydrzat a najma nenahradzat jedlo blbinami, nechces obed dobre nebude puding alebo cokolvek co si zmysli, naucili sme sa fungovat na klasickych 5tich jedal denne a obcasne povolit nieco mimo, ako nasa ninka hovori za odmenu 😀
ale plne ta chapem, sme si presli tym aj my, pevne nervy a skus neriesis lebo vlastne ani neni co, jest za nu naozaj nemozes aj keby si chcela 😉
Baby, skusali sme mozne aj nemozne, verte mi, u nas je to jedenie teraz o tom, ze sme radi, ked aspon cosi zje. Kvoli jej zdraviu. A to podotykam, ze medzi jedlami nevyjeda, sladkosti "je" asi raz za tyzden cca stvrtinovu davku dietata jej veku (cize ona ma toho maleho brumika asi na 3x a ine sladkosti ani nechce). Co ma aspon tesi je, ze ani tie sladkosti neje a nechce - ked jej niekto donesie sladkost (navsteva), ze: Zober si, Terezka, cokoladku. Tak ona: Nie! 😀 Uz som vzdala pravidlo jedenia za stolom bez telky. Ale stale dufam, ze vekom sa to zlepsi tak, ako sa zlepsil aspon ten obed 🙂 a zavediem to neskor, ked bude viac chapat.
@katrinka8 jasne rob ako uznas za vhodne. kazda mamina vie co je dobre. nas maly tiez nie je jedak. na ranajky 300 ml mlieka s medom, do obeda nic, na obed pol misky polievky, potom spat, po spani maximalne jeden jogurt a vecera ziadna, ani mlieko, len obcas puding alebo 1/4 rozka... takze nemysli si, ze on si vypyta...
@katrinka8 to akoby som o mojej citala. tiez zje ako vrabec, momentalne uz niekolko tyzdnov je len pred TV, sladke sice neodmieta, ale ani nevyzaduje, zeby si vydupavala a podobne, proste ked raz za cas dam, tak zhltne, ked nedam, nechyba jej. ale jedak je to mizerny, v stolicke neobsedela, stale vyskakovala, bala som sa, ze sa raz zdruzga, tak som ju predala. stolicku, nie dceru 😀 pri detskom stoliku ju takisto neudrzim, to stale lieta, jedlo do nej nedostanem inak, ako za pomoci nejakeho detskeho programu na obrazovke ☹ ☹ pije malo, uspavat ju musi jeden z nas, inak by spat proste nesla, hoci by aj na hubu padala, proste ked si s nou nelahnem ja alebo tata, tak ju v posteli neudrzi nic 😖 😖
@babulina moja pozna jablko, banan, stavu z mandarinky - ale len trosku zamiesat do postruhaneho jablka a banana, samotnu nevypije, ani ked je sladka ako med, skusala som hrusku, ale krivila usta - ani mne nechuti hruska, iba ta destilovana 😀 😀 😀 skusali sme v lete broskynu, tak mala den, ze zjedla polovicu a potom mesiac odmietala, tak som sa na to vyto... a skusala som aj slivku a dalsich par druhov, ale vsetko odmietala, tak som sa na to vyto.... 😀 😀 😀 😀 😀 😀
baby pridavam sa do klubu, tiez velmi malo papa maly, ma 1 rok aj 9 mesiacov, tiez sledovani na gastre , mal problemy so zelezom davnejsie, naposledy mal dobre vysledky , ja som uz trpezliva, hoci po prvom celkom fajnom jedakovi mi dalo zabrat, kym som pochopila,ze mladsi bude iny pripad 😀
@babulina - u nas problem bol so zelezom (a myslim, ze po tom, ako uzivala zelezo a zlepsilo sa, to ma zase horsie). Neriesim to uz tolko, ako predtym, ked bola malicka. Ale mrzi ma to, ze ked som zmixovala, zjedla celkom fajn, a teraz, ked som s tym prestala, je toho malicko. Chcem to vsak vydrzat a naucit ju jest "hryzenim", nechcem sa vratit k mixovaniu. Ale niekedy ma to trapi.
Ona naozaj nevyjeda medzi jedlami, dostane 5 jedal denne (raz za cas vynimka mimo - jasne, ale ona ma tu vynimku taku, ze zje napr. 2 tycinky a dost), tak naozaj len trpezlivost to chce a vieru, ze z toho vyrastie.
Baby, ako vidim, tak pravidlo stolovania bude asi u nas problem 😀 My ideme v maji na svadbu, tak som zvedava, co to tam bude 🤐 Ja uprimne zavidim mamickam ako @mia258 - ktore mozu stolovat pekne s babom pri jednom stole. Ja som o tom vzdy snivala, ze budeme takto pekne rodinne stolovat. U nas to zatial vyslo naozaj len parkrat, co ma trochu mrzi.

@evka4 mám v škôlke aj veľmi zlých jedákov a nenaháňam ich s lyžicou po celej budove. Presviedčaním a vysvetľovaním donekonečna, motivovaním sa to dá, pochybujem že ti zje dvojnásobnú porciu, keď za ním beháš.